Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Jong & moeder, handig of niet verstandig?

handigTussen de 29 en 32 jaar is de gemiddelde leeftijd dat vrouwen moeder worden in Nederland. Maar je ziet het tegenwoordig steeds meer: jong moeder worden. Waar de meeste stellen voor kiezen is huisje, boompje, beestje, een goede carrière, alles goed geregeld en dan aan kinderen beginnen. Wij kozen bewust om een kindje te krijgen. Ik was 23 toen ik een positieve test in handen had. Handig of niet verstandig?
Mijn schoonzusje kreeg op haar 22ste haar eerste kindje. Ik maakte alles van dichtbij mee, en vond het super mooi, dat moederschap. Nadat mijn neefje was geboren, begonnen bij mij de eierstokken ook te rammelen. We hadden het al vaak over kindjes gehad, maar niet zo zeer wanneer we zouden beginnen met proberen. Maar toen mijn eierstokken flink tekeer gingen en mijn vriend ook de kriebels kreeg, zijn we er steeds vaker over gaan praten. Hij was eind 25 en zou dan 27 zijn wanneer het geboren zou worden. We hadden allebei een goede baan, een huisje, dus wat stond ons nou nog in de weg? We hadden het erover met goede kennissen die toentertijd op de camping stonden waar wij beheerders waren. Toen zij vertrokken riep ze nog, gooi die pilstrip toch weg meid! Jullie zijn er klaar voor! Dat was de druppel, de pilstrip belandde in de prullenbak.

Binnen 3 weken was het raak, oh wat waren we blij. Ik vond het wel erg eng om het te vertellen aan de buitenwereld. Ik was toch nog best jong met mijn 23 jaar, maar het was zeker gepland. Toen ik het aan mensen vertelde, was de eerste reactie vaak: “Oh gefeliciteerd, was het een ongelukje of?” Keer op keer moest ik zeggen: “Nee het was gepland.”

greatkidIk vind dat het niet uitmaakt, als je een goede ouder wilt zijn, maakt leeftijd niks uit. Het ligt eraan hoe je er in staat. Ik ben ook niet zo’n carrièrevrouw. Ik wil genieten van mijn leven, mét kinderen. En waarom zou ik wachten tot ik 30 ben, als ik ook al op mijn 23ste het mooiste uit mijn leven te kunnen krijgen? Veel mensen zeiden ook: “Nou ben je al je vrijheid kwijt” of “Nu kun je nooit meer iets voor jezelf doen” . Nou, ik ben echt niet mijn hele vrijheid kwijt. Mijn vrijheid is zelfs nog uitgebreid, ik kom op plekken waar ik nooit ben geweest. Ik geniet niet in mijn eentje of tweeën, maar met zijn drieën. En nooit tijd voor jezelf? ’s Ochtends maak ik mezelf gewoon netjes op en mijn haar wordt gewoon gestijld of gekruld. Ik heb altijd geroepen naar vriendinnen: “Als ik een moeder wordt met Crocs en fleecevesten, praat dan met me!” Ik ga soms lekker winkelen, sport elke week een aantal keer en neem River mee. Ik denk aan mezelf en werk aan mezelf. Hoe heerlijk is het om lekker in je vel te zitten als je een kindje hebt gekregen. Je straalt het uit naar de omgeving én naar je kindje. River zal het straks ook heerlijk vinden dat ik lekker vlot ben, met hem kan spelen in de speeltuin of lekker met hem kan dansen tijdens de mini disco op vakantie.

IMG-20130702-WA0004Mensen denken ook vaak dat je het niet goed kan doen, die opvoeding als je jong bent. Maar ik vind het ook belangrijk om te laten zien dat het best kan. Ik vind mezelf niet de beste moeder van de wereld, ik kan nog veel leren. Maar River ziet er elke dag verzorgd uit, komt geen liefde tekort en krijgt genoeg te eten. Toen ik zwanger werd, struinde ik het internet af naar opvoedtips, ik denk dat niet iedereen dat zou doen. Juist als je jong bent, wil je veel leren. Ik ben nog heel flexibel, kan lekker rondhuppelen met mijn kinderen en heb energie voor 10. En natuurlijk zijn er ook nadelen, maar die kunnen niet op tegen alle voordelen die een kindje met zich meebrengt. En straks als ik rond de 35 ben, heb ik alle vrijheid, zit ik niet meer in de luiers en geniet ik hopelijk van twee heerlijk puberende tieners.

Ben jij ook jong moeder geworden? Of als je nog geen kinderen hebt, wil je ook jong moeder worden of wil je liever wat langer wachten?

LiefsBibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

50 reacties

 • Reageer Vanessa 20 januari 2014 om 13:31

  Leuk om te lezen! Het lijkt me best vervelend als je telkens moet verantwoorden dat de zwangerschap gepland was en geen ongelukje, mensen denken dat laatste immers snel. Ik ben 24 en ben erg aan het twijfelen. Enerzijds wil ik graag een jonge mama worden en lijkt het me geweldig om met ons drietjes te zijn en samen leuke gezinsuitstappen te kunnen doen. Maar langs de andere kant ben ik ook bang dat we niet vaak meer met zijn tweetjes gaan zijn, snap je? Want nu is het ook heel leuk. Vind het echt lastig, maar ach, we komen er wel uit.

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:15

   Jaa als je er goed over praat dan kom je vast tot een goed besluit! Liefs

 • Reageer De Bakparade 20 januari 2014 om 14:06

  Wat een super mooi en eerlijk stuk! En je moet vooral doen waar je jezelf goed bij voelt, als dat een kindje op je 23e is prima! Ik wil uiteindelijk ook kinderen, maar voor mij (24 jaar) kan dat nu praktisch gezien gewoon nog niet; maar voor jou werkt het duidelijk wel en dan is het toch super mooi dat je alle vrijheid om die keuze te maken 🙂
  En dan ook nog zo’n mooie baby krijgt 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:15

   Haha ja dankjewel!

 • Reageer Sylvia 20 januari 2014 om 14:15

  Als ik zou mogen kiezen, krijg ik mijn kinderen als ik eind twintig/begin dertig ben. Er is nu nog geen man in beeld en ik heb nog veel dingen die ik wil doen, dus tegen die tijd verwacht ik wel klaar te zijn voor kinderen 🙂 Ik vind het leuk om te zien hoe leeftijdsgenoten (ik ben 23) al koters hebben, maar voor mij hoeft het nog even niet 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:16

   Zo ken ik er ook een paar hoor. Ieder op zijn eigen manier en eigen tempo. Eind 20 begin 30 is ook een mooie leeftijd! Liefs

 • Reageer mamoesjka 20 januari 2014 om 14:21

  Ik kreeg op mijn 20ste ons eerste kindje.. ik ben nu 30 en heb een zoon van bijna 10jaar! Kai gaaf toch!! Heb geen minuut spijt gehad en ben er ontzettend blij mee!

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:16

   Jaa is toch ook super leuk! Geniet ervan! Liefs

 • Reageer Isabel Cristina 20 januari 2014 om 14:40

  Heel leuk om te lezen! Jammer dat mensen vroegen of het wel “gepland was”.. Ik wilde zelf ook heel graag jong moeder worden. Nu ik 23 ben wil ik dat nog steeds, maar de enige belemmering is dat ik geen vriend heb, wordt best lastig zo haha. Ook denk ik dat het per persoon scheelt, als ik het zo hoor zijn jij en je vriend er meer klaar voor dan meeste 30+ ‘ers! Leuk artikel!

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:17

   Aha ja dat word lastig zonder man! Ja ieder zo zijn eigen tempo. Dankje

 • Reageer Janke 20 januari 2014 om 16:29

  Wat mooi en met overtuiging geschreven zeg. Ik vind het juist kracht uitstralen als je de keuze maakt om jong ouder te worden. Voor iedereen zijn er natuurlijk andere beweeg redenen om tot de keuze te komen. Wij kiezen er ook bewust voor om jong aan kinderen te beginnen. Dit komt ook mede door dat wij afhankelijk zijn van mijn gezondheid & aangezien dit nu ander half jaar stabiel is. We hebben vorige maand de knoop doorgehakt om de stap te maken. Ik ben momenteel 22 maar dit is voor mij zeker geen belemmering in de keuze om voor kinderen te gaan. Het is erg leuk om je belevenissen te lezen.

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:17

   Heel veel succes en hopelijk mag je binnenkort trotse mama worden! Liefs

 • Reageer Sylvia 20 januari 2014 om 16:37

  Leuk stukje om te lezen.
  Ik zei altijd: ”voor mijn 25ste wordt ik moeder”
  Ik was ook 23 toen de kids geboren werden. Heerlijk 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:18

   Haha jaa lekker he! Ik vind het ook heerlijk. Zou niet anders willen. Liefs

 • Reageer Tess Evea 20 januari 2014 om 16:53

  Er worden ook inderdaad tegenwoordig steeds meer mensen jong moeder.

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:18

   Ja het valt steeds meer op. Liefs

 • Reageer anouk 20 januari 2014 om 17:06

  Ik vind het zo jammer dat mensen zo snel (ver)oordelend kunnen zijn. Leven en laten leven is mijn motto, al moet ik toegeven dat ik dat soms ook best moeilijk vind… Over een paar weken word ik mama en ik ben net 27. Wil al jaren graag kinderen, maar je moet maar net de juiste man tegenkomen en die heeft inmiddels mijn pad gekruist. Vind het moment waarop ik zwanger ben prima. Eerder had van mij niet gehoeven, mijn leven was er toen niet naar. Heb mijn studie afgerond, we hebben allebei een leuke baan en wonen in een fijn huis. Nu hopen op een gezond en lief kindje!

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:19

   Ahh ja. Zo is het ook. Ik wens je nog een fijne zwangerschap toe. Liefs

 • Reageer Winnie 20 januari 2014 om 17:12

  Heel leuk om te lezen! Persoonlijk lijkt het me ook heerlijk om jong moeder te worden. Echter wil ik ook graag carrière maken, dus heel vroeg ga ik ze niet krijgen…

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:20

   Haha, ja het kan ook samen, carrière en kids! Liefs

 • Reageer Carolien 20 januari 2014 om 17:39

  Mooi en eerlijk stukje! Ben het ook helemaal met je eens. Mijn eierstokken rammelen ook al even en als alles volgens ‘planning’ gaat, gooi ik mn pil deze zomer weg. We hebben een koophuis, redelijk financiële zekerheid en zijn 23/27. Maar ik vind het soms wel ladtig. Ik denk dat je ook niet te veel moet plannen. Er is altijd wel iets. Andere auto, plannen om te verbouwen etc etc. Ik kan niet wachten in ieder geval

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 17:42

   Ja het is zeker lastig plannen, het komt zoals het komt. In ieder geval wens ik je veel plezier mocht het zo ver zijn. Heerlijk genieten. Liefs

 • Reageer Ssmmy-Jo 20 januari 2014 om 18:32

  Hee bibian!
  Leuke blog 🙂
  Het is inderdaad maar hoe je in het leven staat. Bij ons kriebelde het ook al heel vroeg. Jaren samen.. een huisje. .
  Resultaat is dat Danyo woensdag 4 jaar word. Toen ik hem kreeg was ik 21. Toen hij een halfjaar was wilde ik er graag nog 1 en moet je zien Jason is alweer 2, 5 jaar. Ik geniet ervan, elke dag. Als hun in de puberteit zitten dan ben ik 34/35 is toxh heerlijk!
  Maar ik zeg altijd. Als je er samen klaar voor bent moet je het doen!

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 18:55

   Ja zo is het ook. Als je er samen klaar voor bent dan kan je het samen aan. Liefs

 • Reageer Dita 20 januari 2014 om 19:05

  Wat leuk om te lezen! Ik ben 24 en mn vriend is 30. Als het goed is gaan we dit jaar verhuizen maar ik hoop dan ook echt moeder te mogen worden als we eenmaal een groter huis hebben. Ik werk in de kinderopvang dus heb dagelijks te maken met kids, zo leuk! Wij willen graag een kindje en zoals ik al zei, hopelijk als we eenmaal groter wonen en ik hopelijk een groter vast contract heb, dat het dan zo mag zijn.. Wegenieten nu nog erg met zn 2e. Maar ook met zn 3en zal het erg leuk zijn ooit!

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 20:02

   Jaa, het komt vast allemaal op z’n pootjes terecht. Ik hoop dat je gauw mama mag worden. Liefs

 • Reageer Danielle 20 januari 2014 om 20:46

  Wat een mooi overtuigend stuk! Ik was 18 toen ik mijj zoontje kreeg, het was weliswaar niet gepland maar zeker heeel erg welkom. Ik wilde al wel vroeg moeder worden en mijn vriend en ik waren op dat moment al 5 jaar samen! Nu zijn we een heeel gelukkig gezinnetje en ik zou mijn kleine mannetje voor geen goud willen missen! Jong moeder zijn heeft ook zoooo veel voordelen!

  Liefs

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 20:54

   ahh ja zeker heel veel voordelen! Geniet er lekker van! liefs

 • Reageer Anouk 20 januari 2014 om 21:20

  Ik vind het zo leuk dat je zo positief schrijft over het jong moeder worden! Ik wil zo graag jong moeder worden. Het enige wat ons, mijn vriend en mij, nog in de weg staat, is dat we geen eigen huisje hebben. We wonen nog bij mijn ouders en dat vind ik toch niet ideaal.
  Raar he, dat mensen meteen aan een ongelukje denken als je jong moeder ben geworden. Geniet van je kindje! Echt een super lieve foto.

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 21:50

   Jaa ik heb wel altijd gezegd, eerst een huisje en dan een kindje. Je wilt toch je eigen gezinnetje vormen en dat is het fijnste als je een eigen huisje hebt! Dankjewel! Liefs

 • Reageer Anna 20 januari 2014 om 21:31

  Mooi geschreven! Fijn, zo’n positief verhaal 🙂 23 is voor mij te jong denk ik, dan ben ik net klaar met m’n studie. Maar je weet maar nooit! Er zitten ook veel voordelen aan zoals jij zegt. Dat ze gaan puberen als je ongeveer 35 bent en je wat meer vrijheid hebt.

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 21:51

   Jaa, ik wist ook niet dat ik op mijn 23ste al zwanger zou zijn, het is zo gelopen en ik vind het fantastisch! Liefs

 • Reageer Betty 20 januari 2014 om 21:53

  Heel mooi, eerlijk stuk! Je hebt helemaal de goede keuze gemaakt! Wat vreselijk dat je het als (aanstaande) moeder toch nooit goed kan doen voor de buitenwereld he. Te jong, te oud, wel werken, niet werken, wel borstvoeding, geen borstvoeding… Kom op mensen, laat elkaar lekker gaan!
  Als ik het zo lees ben je een supermoeder!

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 21:59

   Ja echt, je durft soms gewoon niet meer vrolijk iets te vertellen. Al doe ik dat wel. Hahah mijn leven mijn keuzes. Lief van je

 • Reageer Nicky 20 januari 2014 om 21:56

  Goede blogpost. Ik had altijd al jong moeder willen zijn en op mijn 17de kreeg ik mijn eerste kindje. Nu ben ik de gelukkige moeder van 5 kinderen en ben ik heel blij en trots dat ik jong mama ben en met mijn kinderen mee kan groeien.

  • Reageer Bibian Sloot 20 januari 2014 om 22:00

   Oh wat mooi een groot gezin! Geniet er van. Liefs

 • Reageer Barbara 20 januari 2014 om 23:50

  Ik wilde ook altijd al graag jong moeder worden, en gelukkig had mijn vriend (die 4 jaar ouder is) dezelfde gedachte. Inmiddels ben ik 25, ruim 3 jaar werkervaring opgedaan, 8 jaar samen met mijn vriend/man en inmiddels getrouwd, zwanger en beval ik als ik net 26 ben. voor ons perfect!

  • Reageer Bibian Sloot 21 januari 2014 om 08:31

   Wat een mooi plaatje! Geniet nog even van je zwangerschap en daarna van je gezinnetje! Het is zo mooi

 • Reageer Sara 21 januari 2014 om 10:55

  Echt heel leuk om te lezen! Ik ben nu 23 jaar en ben al vanaf mijn zestiende met mijn vriend samen, we wonen ook sinds drie jaar samen en hebben dus een leuk huisje. Daarnaast zijn we onze studies aan het afronden en hebben we allebei al een leuke baan. Ik ben er zo klaar voor om een kindje te krijgen en ik hoop dat die wens ook binnen twee jaar in vervulling gaat. Om mij heen begrijpen mensen dit niet, die vinden het soms al gek dat wij zo jong gaan trouwen, maar die zitten in een andere fase (studentenkamers, korte relaties, leven de vrijheid etc). Ik heb altijd jong moeder willen worden en ik denk dat je er klaar voor moet zijn. Bij de een is dat pas rond 35 en bij de ander al rond 25!

  • Reageer Bibian Sloot 23 januari 2014 om 23:30

   Ja zo is het!

 • Reageer Roos 22 januari 2014 om 16:38

  Ik was 23 toen ik Ayden kreeg. We waren nog maar heel kort bij elkaar toen we besloten dat we geen anticonceptie meer wilden gebruiken. We lieten de natuurlijk zij beloop en toen we ongeveer een half jaar samen waren was ik zwanger. De vraag of het gepland was hebben wij dan ook vaak gehad, en verbaasde gezichten op het moment dat we zeiden dat het gepland was ook. Ik wilde altijd al jong mama worden en heb geen moment spijt van onze beslissing. We waren dan wel pas kort samen, maar of je nu kort of lang samen bent, het is nooit een garantie dat je samen blijft, waarom dan wachten als alles goed voelt.

  • Reageer Bibian Sloot 22 januari 2014 om 17:04

   Fijn dat je de juiste keus hebt gemaakt. Altijd doen wat je zelf denkt dat goed is. Liefs

 • Reageer Evelien 24 januari 2014 om 20:21

  Wat heb je dit mooi geschreven! Ik was zelf net een maandje 23 toen onze zoon geboren werd. Ook nog lekker jong! Hij is nu al 2,5 en ben zelf 25 maar word nog vaak rond de 18 geschat!
  Helaas ben ik tijdens m’n zwangerschap vaak aangekeken als tienermoeder waardoor ik vlak na mijn bevalling niet heel trots achter mijn kinderwagen kon lopen.. Ik was mij te bewust van mijn jonge uiterlijk Gelukkig heb ik een hele lieve vriend en vriendinnen waardoor ik mij al snel beter in mijn (jong uitziende) velletje voelde en volop kon genieten van ons wondertje!
  Buiten dat jong kinderen krijgen het gezondst is voor je lichaam kun je even goed nog carrière maken. Zo doe ik nu een werkend leren opleiding voor verzorgende IG wat mij prima afgaat!

  • Reageer Bibian Sloot 24 januari 2014 om 20:46

   ah wat jammer dat je niet durfde te pronken achter de kinderwagen.. soms is het niet eerlijk hoe andere denken. Ze weten immers niks van jou. Gelukkig dat je je nu helemaal goed voelt en dat je heerlijk kan genieten van je zoon. Veel succes met je opleiding, als je maar wilt, dan kan je alles waarmaken! liefs

 • Reageer pasqualle 6 februari 2014 om 19:21

  wat mooi geschreven, ik ben ook een jonge moeder. Ik heb mijn zoon gekregen toen ik 16 jaar was. Inmiddels ben ik 20 en is mijn zoon al 4 jaar oud en gaat naar de basisschool. Het jong moeder worden heeft een enorme stempel op zich zitten en er word al gauw vanuit gegaan dat er niks van terecht komt.Wat natuurlijk niet zo hoeft te zijn! Het heeft natuurlijk zijn voor en nadelen en er zijn vaak mensen met een oordeel die er meer last van hebben dan jijzelf. Ik zou voor geen goud terug willen naar een leven zonder hem en dat je geen vrijheid meer hebt vind ik ook zo naar gezegd. Want wat is er nou fijner om te kijken naar de glimlach van je kindje en het samen genieten van de kleine dingen. Wij wonen ook samen met ons drietjes en genieten elke dag nog meer van elkaar. Lekker genieten van river want ze zijn zo weer groot!

  liefs

  • Reageer Bibian Sloot 6 februari 2014 om 19:48

   ahh wat mooi. En natuurlijk word je raar aangekeken als je op je 16e een kindje krijgt. Maar als ze jullie nu zien denken ze vast dat ze te snel geoordeeld hebben! Geniet van je gezinnetje. liefs

 • Reageer Marianne 12 februari 2014 om 15:01

  Ik wilde altijd jong moeder worden. Ik ben nu 25 (26 als ons eerste kindje geboren wordt) en dat is onder het gemiddelde. Maar ik vind het niet jong. Ik had gerust 5 jaar eerder mijn eerste kindje willen hebben – maar toen kende ik mijn man nog niet, dus dan vind ik het niet verstandig om een baby te krijgen haha. De reden dat ik eerst kinderen wil en niet eerst carrière:
  – Hoe jonger je kinderen krijgt, hoe meer energie je voor ze hebt. Mijn moeder was een jonge moeder: 4 kinderen voor haar 30ste.
  – Wanneer je jong kinderen hebt, kun je later altijd nog kiezen voor een carrière. Wanneer de kinderen naar school gaan of wanneer ze wat zelfstandiger zijn (lees: naar de middelbare school gaan) heb jij tijd voor een leuke baan of waar je je ook fijn in voelt. Je kan hier jaren nog aan werken.
  – Wanneer je eerst heel zelfstandig bent geweest voor een aantal jaar, en je dan opeens een kleintje krijgt moet je (denk ik) dubbel zo hard wennen. Je kan niet alles meer doen wat je daarvoor wel kon doen.

  Al met al zal het altijd een persoonlijke keuze zijn. Als je kinderwens niet zo groot is, dan is er niets mis met een carrière maken. Maar dat is gewoon niets voor mij 😉

 • Reageer Larissa 25 november 2014 om 20:11

  Ik lees deze blog nu veel later. Maar toch wil ik reageren.
  Ik ben zelf 23 jaar en nu 16 weken zwanger. Ik wilde altijd al jong moeder worden en kan me heel goed vinden in dit verhaal.
  En die vragen of het wel gepland was. Wat denken die mensen wel niet…
  Zelf geniet ik volop en wat andere denken en zeggen. Tsja. Laat ze blij zijn met hun gedachtes 🙂

 • Reageer Marlinda 28 juli 2015 om 14:46

  Ik wil zelf ook erg graag jong moeder worden, mijn vriend (19) en ik (18) zien er nu al naar uit om een of meerdere mini versies van onszelf te krijgen. We zijn beide genieters van de kleine dingen en streven niet naar luxe of carrière, maar geluk.
  Op dit moment zijn we nog niet toe aan een kindje omdat we zo jong zijn en nog niet samen wonen, maar we werken er nu al wel aan. Samen werken en sparen we keihard om samen een toekomst op te kunnen bouwen en om misschien over drie jaar al een kleintje in onze handen te kunnen houden!

  • Reageer Marlinda 28 juli 2015 om 14:54

   Bovendien ben je als jonge ouders flexibeler en zie je veel meer zitten. Ook ben je zelf nog jonger als ze hun puberteit bereiken en kun je hier beter op reageren. Ik heb hier zelf ervaring mee in mijn privésituatie.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge