Babypraat

Wat als borstvoeding echt niet gaat?

borstvoeding

Ik heb altijd geroepen dat ik borstvoeding zou willen geven. Niks leek me mooier dan mijn zoontje zelf te kunnen voeden. Ik had er eigenlijk nooit bij nagedacht dat het ook misschien niet zou gaan lukken. Ik had netjes in mijn bevallingsplan geschreven dat ik borstvoeding zou willen geven en dat ik graag wilde dat mijn zoontje direct zou worden aangelegd.
Omdat de bevalling niet helemaal liep zoals gepland, werd mijn zoontje pas nadat ik van de OK kwam, aangelegd. Er zat dus zeker 1 uur tussen de geboorte en het aanleggen. Omdat ik erg laat ben bevallen, heb ik het niet bewust meegemaakt en is hij 3 keer aangelegd zonder dat ik er erg in had.

De volgende ochtend werd River gelijk weer aangelegd maar kreeg ik een pijnscheut door mijn lichaam. Ik vond dat ik me niet zo moest aanstellen en probeerde het nogmaals. Maar weer die helse pijn. Dit had ik nog niet eerder gevoeld die avond ervoor. Ik vertelde het de zuster met tranen in mijn ogen dat ik gigantisch veel pijn had wanneer ik River aanlegde. Ze bekeek het en vertelde dat River echt goed hapte. Ik zette door, maar het ging door merg en been en vroeg of er vanuit het ziekenhuis een lactatiedeskundige kon komen. Ondertussen bleef ik River aanleggen met tranen in mijn ogen. In mijn ogen had ik al een beetje gefaald tijdens de bevalling, dus ik wilde dit keer niet weer falen. Vanuit het ziekenhuis moest ik ook om de 2 uur kolven, dit om de borstvoeding op gang te helpen. Na een keizersnede is dit altijd even een doorzetmomentje omdat je lichaam een bepaald iets niet aanmaakt waardoor je net even wat harder moet werken.

IF

De volgende dag kwam de lactatiedeskundige mij helpen. Toen ze binnenkwam zag ze het al. Ik heb van mezelf een bleke huid en ben een klein beetje rossig. Mensen met zo’n huid hebben een wat gevoeligere huid. Toch probeerde ze met al haar kunnen, mij te helpen. River hapte steeds goed aan, maar ik zat strak in het bed met de tranen rollend over mijn wangen. Die pijn, ik kan het niet beschrijven en wist ook niet dat dit überhaupt zoveel pijn kon doen. De lactatiedeskundige kon me niet meer informatie geven en geen andere tips meer geven, dus vroeg ze een andere deskundige te komen. Volgens het ziekenhuis één van de beste. Ondertussen bleef ik kolven, maar de productie was nihil. Als het een druppel was, was het veel.

20130603_123554

River werd telkens al bijgevoed met kunstvoeding uit een bekertje zodat hij niet aan een speen zou wennen. Nadat de andere lactatiedeskundige geweest was en ook deze mij niet verder kon helpen, was ik ten einde raad. Waarom kon ik dit niet, waarom liet mijn lichaam me in de steek? Ik overlegde met mijn vriend, die het ook genoeg vond om mij steeds zoveel pijn te zien hebben. Toen we thuis waren, hebben we de knoop doorgehakt. Borstvoeding ging het niet worden, ik had zoveel pijn en had al veel napijn van de keizersnede. Ik wilde genieten als ik mijn momentje had met River. En niet alleen maar huilen, tanden bijtend, krijsend mijn kindje voeden. En ook River werd er rustiger van.

_DSF0159

Nu 6 maanden later ben ik er anders over gaan denken. Mijn lichaam liet me niet in de steek, maar het ging gewoon niet. Misschien was het wel stress of iets anders. Maar wat ben ik blij dat we gewoon kunstvoeding in de winkels hebben liggen. Dat een kindje gewoon zijn voeding binnen krijgt, ook al kun je het zelf niet produceren. En wat is het eigenlijk mooi om je vriend, de opa’s en oma’s of vrienden je zoontje een flesje te laten geven. Ik heb er voor mijn gevoel alles aan gedaan om het te proberen, heb niet gelijk opgegeven. Heb pijn verbeten, gehuild en tussendoor gelachen. Maar het is niet voor mij weggelegd. En River wordt ook groot met kunstvoeding. Bij een volgend kindje ga ik gelijk kunstvoeding geven. Borstvoeding vind ik heel mooi, en goed. Maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat als je het wilt, het ook kan..

Hebben jullie borstvoeding gegeven of flesvoeding? En als je nog geen moeder bent, waar ligt jouw voorkeur?

LiefsBibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

14 reacties

 • Reageer Gwen 6 januari 2014 om 13:32

  Wat naar dat je zo’n slechte ervaring hebt en daarom nu al zegt dat je bij een 2e het niet weer wilt proberen. Hopelijk kom je hier tegen die tijd nog op terug, want het is echt zo fijn! In de regel is binnen een uur na de geboorte aanleggen een goede timing, zo is et bij mij (ook ks) ook gegaan en onze bv is wel goed gegaan. Ik had na twee dagen al productie! Wel vond ik het de eerste anderhalve week echt doorbijten, maar de kraamhulp leerde me gelukkig de rugbyhouding, waarbij Olivia onder mijn arm door lag en dus anders aan de tepel zoog, dat verlichte de pijn iets. Nog steeds zag ik soms de pijn weg te puffen tijdens de voeding, maar man oh man wat ik ben ik blij dat ik die eerste dagen gebuffeld heb, want nu geniet ik er nog van (ze is bijna 15 maanden inmiddels). Ik hoop dat het bij een 2e weer zo goed gaat en hoop echt dat jij het dan ook weer wilt proberen meid, wie weet maakt dat het gevoel van falen van je lichaam (van de bevalling van River nu) dan ook wel weer goed. En zo niet, dan niet – niet doen wat niet goed voelt, je hebt nu ook dappere keuze gemaakt om naar kb over te schakelen en idd: hij groeit er ook van.

  • Reageer Bibian Sloot 6 januari 2014 om 16:18

   Wat fijn dat je nu al 15 maanden borstvoeding kan geven! Op dit moment denk ik er idd zo over, het deed zoveel pijn.. Misschien in de tijd dat ik een tweede wil denk ik er anders over, maar voor nu.. Ik hoop dat je nog even kan genieten van je momentjes. Liefs

 • Reageer Roos 6 januari 2014 om 15:25

  De tranen sprongen in mn ogen bij t zien van de foto van t zkh kolfflesje. Ik wilde niets liever dan borstvoeding geven, maar mn zoontje is met 28w geboren en was toen nog lang niet sterk genoeg om uberhaupt te drinken, of tegelijkertijd te slikken en adem te halen. Ik heb gekolft tot ik erbij neerviel, en ook mijn productie was weinig tot niets. Natuurlijk door de vroeggeboorte, maar ook door alle stress. Ik heb zelfs nog medicatie geslikt om mn productie te verhogen. Toen Ayden eindelijk thuis kwam, en we konden beginnen met proberen aan te leggen, bleek dat zijn zuigreflex nog te slap was om uit de borst te drinken. Na ruim 3 maanden ben ik gestopt met kolven, ik kon alleen maar huilen door dat ding. Gelukkig heeft ie toch wat druppels (want meer was t vaak niet) mamamelk gehad, en dat vind ik wel heel fijn. Bij de volgende (als die er komt) ga ik het zeker weer proberen, maar ik kan je keuze heel goed begrijpen als je dit niet wilt doen.

  • Reageer Bibian Sloot 6 januari 2014 om 16:19

   Wat goed dat je het toch weer gaat proberen! River heeft ook de druppels binnen gehad die ik had gekolven maar dat was maar nihil. Gelukkig heeft hij wel wat van mijn melk gehad. Liefs

 • Reageer Sylvia 6 januari 2014 om 16:20

  Zo te lezen heb je meer dan je best gedaan om hem toch borstvoeding te geven, dus dat kun je jezelf in ieder geval nooit verwijten. Hopelijk heb je tijdens die dagen wel van River kunnen genieten, wat jammer dat zoiets een domper op de feestvreugde geeft. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik zou doen. Die eerste melk schijnt belangrijk te zijn voor de ontwikkeling, dus wellicht in het begin de borst en dan overstappen op flessenvoeding.

  • Reageer Bibian Sloot 6 januari 2014 om 16:22

   Jaa, voor mijn gevoel heb ik alles geprobeerd en zelfs de kleine beetjes met een spuitje gegeven. Ik was ook van plan om de verlof tijd borstvoeding te geven en daarna over te gaan op de fles. Helaas niet gelukt, maar meneer doet het er goed op nu. Liefs

 • Reageer Sharmayne 6 januari 2014 om 17:13

  Als je alles hebt geprobeerd en het is voor jouw gevoel goed dan is het prima toch? Ik ben echt pro borstvoeding dat mag ook wel na 2,5 jaar voeden. Maar als het niet gaat dan gaat het niet.

  • Reageer Bibian Sloot 6 januari 2014 om 20:14

   Wauw 2,5 jaar! Super mooi

 • Reageer Dita 6 januari 2014 om 19:43

  Wel goed dat je, omdat je het graag wilde alles hebt geprobeerd. Ik zou graag een kindje willen maar heb persoonlijk op ditmoment niets met borstvoeding. Ik werk in de kinderopvang en kinderen krijgen fles en borstvoeding maar zelf lijkt het me niet prettig. Grote kans dat als het zover is, ik niets anders zou willen dan borstvoeding. Ik ben zelf geadopteerd en nooit geen kans gehad om boestvoeding te krijgen, ik ben groot gebracht met de fles en daar is nooit iets mis gegaan… maar zoals ik al zei, alles kan nog veranderen als je zelf eenmaal een kindje hebt.

  • Reageer Bibian Sloot 6 januari 2014 om 20:15

   Dat klopt, ik denk dat je pas gaat beslissen als je eenmaal zwanger bent, en niet alleen over borstvoeding maar ook over andere dingen.. Liefs

 • Reageer Whitney 6 januari 2014 om 23:59

  Wat een nare ervaring. Ik geef borstvoeding, hier lag mijn voorkeur naar. Niet zo erg dat het per se moest en ben blij dat het tot noch toe goed gaat. Hoop minimaal 6 maanden te geven, ben allang blij dat het is gelukt.

  • Reageer Bibian Sloot 7 januari 2014 om 15:34

   Fijn dat het goed gaat, ik hoop voor je dat je je 6 maanden kan geven! liefs

 • Reageer Rianne 7 januari 2014 om 19:49

  Hoi Bibian! Klinkt erg heftig.. Ik begrijp heel goed dat je het niet nog eens door wilt maken, die ‘hel’. Ik heb zelf ook al bedacht, dat mocht ik ooit kinderen krijgen, dat ik dan voor kunstvoeding kies. Ik ben echt wel op de hoogte van de voordelen van borstvoeding, maar op een of andere manier trekt het mij niet aan. En wat jij ook al zegt: het lijkt me super leuk om vriend, opa en oma, en anderen ook de kans te geven om met de fles de baby te voeden. En ja, dat kan ook met gekolfde melk, maar dat lijkt mij zoveel gedoe. Haha, misschien dat mijn mening ook nog wel eens verandert, maar nu denk ik dat ik geen borstvoeding ga proberen.

  En jouw River doet het goed toch, hij ziet er super uit!

 • Reageer De Mommy Wars-tag | Little Wonder World 14 januari 2016 om 09:51

  […] of flesvoeding? Bibian – Ik geef Novelle flesvoeding, ik heb bij haar ook niet geprobeerd om borstvoeding te geven. Ik heb altijd borstvoeding willen geven maar omdat het bij River echt niet ging en deze […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge