Babypraat, Moeder zijn

Jong & Moeder – Een klas vol natuur

babynamen
Bloem, Vlinder, Wolk en Storm. Tegenwoordig komen er zoveel aparte namen voorbij dat ik soms wel eens denk: wat als ze straks later allemaal bij elkaar in de klas zitten? Dan kan de juffrouw de hele natuur opnoemen, haha! Ik houd wel van aparte namen, dat weten jullie nu wel. Maar sommige namen vind ik dan weer een beetje te ver gaan. Ik houd niet zo van de standaard/normale namen die je in elke klas wel 4 keer tegen komt. Dat als ze (bijvoorbeeld) Jan roepen dat er 5 kinderen omkijken. Een beetje apart, ja daar ligt mijn voorkeur. Ik zit heel vaak namen op te noemen voor een tweede kindje. En ik weet dat bij 9 van de 10 namen die ik noem, mijn vriend nee-schuddend in mijn richting kijkt. Hij vindt apart leuk, maar TE, dat vindt hij overdreven. Mijn lievelingsnaam voor een meisje is Pip. Ik kan hem rustig hier noemen, want deze gaat het sowieso nooit worden. Mijn vriend vindt het geen leuke naam. Oké meningen verschillen. Ik vind het gewoon leuk. Ik zie het al helemaal voor me, een lekker pittig meisje met een eigen willetje. Twee staartjes op d’r hoofdje met piekende haartjes. Och ja, Pip.. Oké genoeg gedroomd.

rivergeboortekaartje

Het geboortekaartje van River

Laatst las ik een artikel in een mama-blad over aparte namen. Namen als Zus, Poppy of Goud. Ik respecteer iedereen zijn naamkeuze, iedereen is vrij om hun kindje te noemen zoals ze zelf willen. Maar zelfs ik, als aanbidder voor aparte namen, vind deze namen wel weer het uiterste. Toen ik dat tegen mijn vriend zei, begon hij te lachen. “Nee, de namen die jij noemt zijn lekker normaal”, hoor ik hem dan zeggen. Oké, hij heeft gelijk. Ik kan zo een heel lijstje namen noemen waarvan ik wel eens heb liggen dromen dat mijn kinderen zo gaan heten, maar waarbij mijn vriend al duidelijk nee geschud heeft. Wat dacht je van van: Chaz, Pomme, Maddox, Lieve en Bloem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op dit moment hebben we voor een meisje al 3 potentiële namen die het zouden kunnen worden, mochten we ooit nog een kindje mogen krijgen. Voor een jongen gaan we het, ben ik bang tot op het einde niet eens worden. Wij hadden een hele leuke naam voor een jongetje die op nummer 2 stond bij River. Helaas, of nouja helaas is een groot woord, ben ik heel blij dat mijn vriendinnetje haar zoontje toevallig zo heeft genoemd. En ik ben ook blij dat ik er achter kwam (per ongeluk) en dat wij toch gekozen hadden voor River. Mijn tweede jongens naam was Milo. Nu heet het zoontje van een vriendinnetje zo, die 1 dag eerder geboren is dan River. Hoe toevallig? Achteraf ben ik blij dat we River gekozen hebben. Niet omdat Milo niet leuk is, integendeel. Maar het is altijd leuk als jouw kindje een beetje uniek is. Gewoon voor het idee. Voor nu blijf ik lekker namen zoeken, ogen en oren geopend. Want ooit, als het mag, willen we een tweede kindje, en wat is het toch een mooi iets om voor een kindje de naam te mogen bedenken.

Waar ligt jouw voorkeur? Ben jij meer van de normale namen of houd je net als ik van een beetje apart?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

35 reacties

 • Reageer Andrea 19 februari 2014 om 13:21

  Ik herken het! Genoeg meisjesnamen, maar jongens… Lastig hoor! Maar fantaseren over namen blijft (ook al is ons kleintje geboren) een leuke dagdroomactiviteit.

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:37

   Ja he, heerlijk. Ik kan er ook veel mee bezig zijn!

 • Reageer Dita 19 februari 2014 om 13:59

  Leuk artikel! Ik ben dol op aparte namen, zelf kom ik uit India (geadopteerd) en willen we ons kindje ooit als tweede naam een Indiase naam geven, ik vind sommige namen die wat vaker voorkomen ook wel mooi hoor maar vaak heb ik met zo’n naam ook al een kindje die ik vanuit mijn werk ken in gedachten. Helemaal als het niet zo’n leuk kindje was zou ik mijn kind nooit meer zo kunnen noemen 😛 Voor een meisje hebben mijn vriend en ik overigens al een naam.

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:37

   Hahahaha dat herken ik ook. Dan kwam mijn vriend met namen en dan had ik daar al een beeld bij en dan vond ik het gelijk niks meer!

 • Reageer Eline 19 februari 2014 om 14:03

  erg mooi kaartje!

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:36

   Dankjewel

 • Reageer Cindy 19 februari 2014 om 14:04

  Ik hou van lekker korte namen, maar geen natuurnamen. Al vind ik River wel een stoere naam, maar het zou niets voor mij zijn eigenlijk. Bloem en Vlinder en Storm enzo trouwens ook niet haha. Ik ben meer van het kaliber “Jan” denk ik.

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:36

   Ja, dat kan natuurlijk ook! Ieder zijn smaak.. Gelukkig! Anders hebben we alsnog allemaal kinderen met dezelfde naam haha.

 • Reageer Linda 19 februari 2014 om 14:33

  Hier ook een voorliefde van namen die niet alledaags zijn, maar die je ook niet tegenkomt in een lijst met opvallende voornamen. Voor onze dochter hebben we een dubbele voornaam gekozen, werd in het begin vaak door andere met de eerste naam aangesproken en kregen we veel commentaar op. Wij blijven haar echter consequent bij haar dubbele naam noemen. In totaal zijn er twaalf meisjes in Nederland met haar voornaam. Voor onze zoon hebben we een naam gevonden die tegenwoordig ‘in’ is, maar er een extra letter bijgeplakt zodat het toch eigen is. Er zijn maar zeven andere jongens met die naam in Nederland dus dat zit wel goed.

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:35

   Heel leuk dat de namen van jouw kinderen zo weinig in Nederland voorkomen!

 • Reageer Sharmayne 19 februari 2014 om 15:00

  Och namen .. met 37 weken waren we er net uit of toch nog niet met 39 ben ik bevallen en hebben we gekozen voor Jaylen.

  Jayden hoor je overal al. Apart mag best maar niet te gek hoor bloem is voor mij echt een no go haha

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:35

   Jaylen heb ik inderdaad nog maar weinig gehoord, Jayden daarentegen wel. Leuk!

 • Reageer Linda 19 februari 2014 om 15:59

  Ik heb een voorkeur voor Amerikaanse (of in elk geval Engelse) namen, ook vanwege onze achternaam. Ik vind River echt geweldig bij de namen van mijn kinderen passen!

  Ik werd Linda genoemd toen die naam de populairste naam voor meisjes was en ik vond het super irritant dat ik altijd met een paar andere Linda’s in de klas zat. Ik hou dus wel van namen die je niet heel vaak hoort, maar al die Storm en Zus namen zijn niks voor mij. Ik hou ook niet van namen waar maar een letter tussen in gepropt om zogenaamd origineel te zijn. Maar goed, ieder z’n keuze 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:34

   Haha, ik snap wel wat je bedoelt. Ik vind de namen van jouw kids ook heel leuk! Goede smaak 😉

   • Reageer Linda 20 februari 2014 om 08:04

    Haha, dank je wel 😉

 • Reageer Maai 19 februari 2014 om 16:26

  Ja, idd een klas vol natuur. Toch houd ik wel van dat soort namen. Wolf, bloem, linde, merel…. leuk. Ik wilde ook aparte namen. De eerste Fenne, nog nooit eerder gehoord tot ze geboren werd. Ineens werd er reclame gemaakt op de geboortekaartjes, boehoe…. De tweede Melle…. ook nog nooit eerder gehoord en welja… ook zijn naam op de geboortekaartjes reclame. Dus… we hebben gewoon een hippe smaak denk ik 😉

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 16:34

   Dat kun je wel zeggen, Melle is inderdaad ook een hele leuke naam!

 • Reageer PSnim 19 februari 2014 om 17:46

  Ik ben ook echt van de aparte namen, maar het moet niet TE gek worden! Nim vonden wij echt fantastisch en waren we het beide over eens. Voor een evt 2e weten we het eigenlijk ook al haha jongen of meisje!
  Ik vind River ook heel tof, en heel leuk geboortekaartje ook zeg.

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 21:09

   Ahh ja ik vind Nim ook geweldig! Dankje

 • Reageer Chantal 19 februari 2014 om 18:08

  Het moet inderdaad geen naam zijn die je heel vaak hoort.
  Maar ik ken iemand die heeft zn kinderen Zus ( jongen) Pop ( meisje) en Beer ( jongen) genoemd…nou dat vind ik 3x niks!

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 21:10

   Hahaha dat is inderdaad heel apart!

 • Reageer Happy Lioness 19 februari 2014 om 18:49

  Ik ben zelf meer fan van de korte, stoere, ‘normale’ namen. Al kan ik sommige ‘aparte’ namen wel waarderen hoor. Het past alleen niet bij ons.

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 21:10

   Haha dat kan, ieder zijn ding. Liefs

 • Reageer Iris 19 februari 2014 om 19:55

  Toen ik zwanger was van Nathan* wisten we direct een naam voor een jongetje, maar voor een meisje waren we er nog niet uit. Voorteken denk ik

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 21:11

   Ja, soms kan het zo zijn..

 • Reageer Roos 19 februari 2014 om 20:11

  Maddox was naast Ayden (zo heet mn zoontje) mijn favo naam voor een jongen, mijn vriend vond dat ook helemaal niks! Enne ik heb ook alweer namen lijstjes met aparte namen, ookal weet ik dat de meeste meteen geschrapt worden door manlief haha!

  • Reageer Bibian Sloot 19 februari 2014 om 21:11

   Haha mannen he…

 • Reageer Whitney 20 februari 2014 om 11:15

  Ik ben blij dat we een zoontje hebben gekregen want ons meisjes naam komt zo vaak voor dat ik niet zeker weet of we die naam ooit nog gaan gebruiken. Ik ben ook van uniek. Elvedin is ook maar 1 x genoemd in 2013.

  • Reageer Bibian Sloot 20 februari 2014 om 14:50

   Ja die naam had ik echt nog nooit gehoord!

 • Reageer Kim 20 februari 2014 om 11:35

  Ik vind River echt een supermooie naam! Had het nog nooit gehoord maar sinds ik de naam van jouw zoontje hoorde begin ik toch te denken dat ik ook ooit mijn zoontje wel zo zou willen noemen (ik woon in België, dus maak je geen zorgen, dat wil dan niet zeggen dat er dan een River meer is in Nederland 😉 ). Voor een meisje vind ik Lente best wel leuk! Ik weet nog dat ik als klein meisje van een jaar of 11 al aan die naam dacht, terwijl zulke namen toen helemaal nog niet zo hip waren 🙂 Ik wil wel minstens nog 5 jaar wachten voor ik een kindje wil denk ik, dus heb ik wel nog even tijd om mijn vriend te overtuigen om voor deze ‘speciale’ namen te kiezen, haha! 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 20 februari 2014 om 14:50

   Haha vooruit omdat je in Belgie woont 😉 nee geintje hoor.

 • Reageer anouk 20 februari 2014 om 12:22

  Ik vond het kiezen van een naam zo moeilijk! Mijn vriend en ik houden allebei van (redelijk) korte, Nederlandse namen, maar daar houdt de overeenkomst wel op… Gelukkig hebben we nu een naam gevonden die je niet vaak hoort, want top 10-namen vind ik leuk, maar ons kindje is uniek en dan wil ik de naam niet op elke straathoek horen 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 20 februari 2014 om 14:51

   Haha ja heb je goed, een beetje uniek mag altijd!

 • Reageer Anniek 3 maart 2016 om 16:42

  Ik hou ook van apparte namen maar het liefste een engels (oeps sorry lieve River) daarintegen vind ik Riff wel weer een geweldige naam!!
  Ik heb zelf 2 zoontjes, Dion en Nim. En 1 dochtertje Maud.
  Ben benieuwd welke leuke naam je bij Riv vind

 • Reageer Felicia 13 november 2016 om 12:53

  Leuk hoe je erover schreef
  Ik vind zelf echt heel zachte namen mooi voor een meisje mijn man vind voor de oudste yara heel mooi . Dat vind ik ook
  Waarom wij voor deze naam kozen is omdat hij niet al te veel toen nog voor kwam
  Had er eigenlijk nog nooit van gehoord
  Mijn man had het van een liedje waarin over yara werd gezongen. Nu 7 jaar later hoor je deze naam wel ineens vaker om je heen .
  En ik vond het vrolijk klinken.
  Dus die werd het .
  Het was toen ook belangrijk voor ons dat het een niet al te bekende naam zou zijn maar wel ook weer niet te appart .
  Bij ons tweede meisje wilde ik heel graag weer een zachte naam . En een naam die niet was af te korten want dat vind ik zo zonde.
  Het werd de naam van mijn man zijn zus
  Hij vond dat verschrikkelijk wilde perse Luna
  Maar ik vond dat niet leuk genoeg om aan ons dochtertje te geven. bij de derde is het een bloemen naam geworden jasmijn
  Die heb ik zoizo altijd als kind al heel mooi en lief gevonden. Romantische naam 🙂
  Ik ken zélf trouwens niemand met die naam
  Maar heeft even geduurd voor mijn man het ook leuk vond hij had nog steeds Luna als favoriet. ik kon de naam wel waarderen Luna maar had er niet genoeg gevoel voor om ons kindje die naam te geven
  Jasmijn lag meer in mijn hart .

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge