Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Jong & Moeder – Help, mijn baby heeft krampjes!

jongmoederkrampjes
Je bent net moeder en je weet totaal nog niet wat je moet doen. Je kleine baby heeft huilbuien. Huilbuien die je tot in de botjes van je teen raken. Het gaat door merg en been en je weet niet wat je moet doen. Je kindje krijst, trekt zijn beentjes in en is niet stil te krijgen. Daar zijn ze dan: krampjes. Veel ouders krijgen er mee te maken, en het is het ergste wat ik heb meegemaakt sinds ik moeder ben. Er zullen straks nog heus wel ergere dingen komen, maar als ik er aan terug denk, krijg ik alweer een brok in mijn keel. Je ziet je pasgeboren kindje pijn hebben en je kan werkelijk niks doen, althans niet veel. Maar je kan wel proberen om je kindje het zo aangenaam mogelijk te maken. Ik ben geen arts, maar ik kan wel vertellen wat wij gedaan hebben om de krampjes draaglijker te maken voor River.

De krampjes die pasgeboren baby’s hebben komt vooral voor bij baby’s die flesvoeding krijgen, ook wel bij baby’s die borstvoeding krijgen, maar bij de flesvoeders komt het gemiddeld vaker voor. De krampjes worden veroorzaakt doordat het spijsverteringsstelsel van je baby nog niet helemaal af is als je kindje is geboren. De krampjes ontstaan vaak door luchtbelletjes in de kleine darmpjes, die nog moeten rijpen. Meestal gaan de krampjes na een paar maanden over.

krampjes3

In het begin wist ik totaal niet waarom hij zo moest huilen ’s avonds. Overdag had ik er geen kind aan, maar zodra de avond kwam, begon het. Oh, wat heb ik vaak met de tranen rollend over mijn wangen met River in mijn armen gezeten. Dat zijn natuurlijk ook nog een beetje de kraamtranen maar dan nog, het doet zoveel pijn, ook bij jezelf. Buikkrampjes kun je herkennen doordat je baby trapt met zijn beentjes of zwaait met zijn armpjes, een soort spastische bewegingen. Het huilen is niet te stoppen en hij spant de buikspiertjes helemaal aan. Dit waren de symptomen die ik zag, en belde het nummer van het consultatiebureau. Ik was echt ten einde raad en we gingen er aan onderdoor. Er werd mij dus verteld dat dit de welbekende darmkrampjes waren. Wat ik kon proberen was een beetje venkel of rooibosthee door de melk te geven. (Dit blijkt nu helemaal niet goed te zijn omdat er estragol in zit, deze stof is bij dieren schadelijk, en de werking hiervan is ook nooit aangetoond!)

Ik probeerde het een weekje (gelukkig maar een weekje), maar het hielp niks. Ook hadden we gehoord dat je je baby met zijn buik op je knie kan leggen of op je arm, zo kan je je baby met je andere hand over zijn rugje wrijven. Dit hielp bij ons soms wel om hem even stil te krijgen maar niet om de krampjes weg te krijgen.Verder gingen we ook vaak met River fietsen, en nee niet buiten in de kou op een fiets. Maar ik legde River dan op mijn bovenbenen en ging met zijn beentjes fiets bewegingen maken, zo kon er makkelijk lucht uit zijn darmpjes weg.
krampjes1

Ook hebben we hem vaak voor het slapen gaan in een warm badje gedaan, dit hielp ook wel voor eventjes.  Één keer was het zo erg dat we River in de MaxiCosi hebben gezet om 1 uur ’s nachts en we rondjes zijn gaan rijden met rustgevende muziek. We zaten er helemaal doorheen en we vonden het toen de enige oplossing. River werd rustig en wij kregen ook een beetje rust. Soms wil dat dus ook helpen. Alleen is het niet handig om dit altijd te doen, maar op dat moment vonden wij het nog de enige oplossing.

Omdat niks hielp was ik zo blij dat ik die week op controle kon komen bij het consultatiebureau en ik vertelde het opnieuw. Ze gaf me het advies om een  homeopatisch geneesmiddel te halen, de druppeltjes van Cinababy, en om een Dr. Brown fles aan te schaffen. Ik ging direct naar het Kruidvat om de druppeltjes te halen en mijn vriend ging op zoek naar de Dr. Brown fles. Thuis gaf ik River gelijk een paar druppeltjes. Er werd me verteld dat ik het wel een tijdje consequent moest gebruiken voordat er effect was. En ja hoor, na een dag of 5 werden de krampjes minder. Ze waren niet helemaal weg maar ik zag aan River dat hij zich meer kon ontspannen. Met een warme pittenzakje op zijn buik viel hij heerlijk in slaap. Na een aantal weken ben ik weer langzaam af gaan bouwen met de druppeltjes van Cinababy, en gelukkig zijn de krampjes niet meer terug gekomen. Wel ben ik tot dat River een paar maanden was gebruik blijven maken van de Dr. Brown fles. Een ideale fles voor een baby met krampjes, maar dat hebben jullie al kunnen lezen in de flessenpost.

krampjes2

Ik hoop dat jullie wat aan mijn verhaal hebben gehad, en dat mocht je een baby met krampjes hebben: je weet dat ze ooit weer over gaan. Het is heel vervelend en ik heb er ontiegelijk veel moeite mee gehad en veel traantjes gelaten, maar gelukkig gaan ze weer over en krijg je je blije, vrolijke kindje snel weer terug.

Had jullie kindje ook krampjes, en wat deden jullie er tegen?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

18 reacties

 • Reageer Healthy Mommy 10 februari 2014 om 14:00

  Hé, wat een fijn artikel! Ik kan me heel goed voorstellen dat het frustrerend is, je wilt zo graag wat doen maar hoe en wat? Mocht ons dochtertje er ook last van krijgen ben ik in ieder geval al wat informatie rijker! Dank je!

  • Reageer Bibian Sloot 10 februari 2014 om 17:03

   Graag gedaan! Liefs

 • Reageer Janouk 10 februari 2014 om 14:14

  hahaha die eerste foto links van River, hihi wat een heerlijk droppie!

  • Reageer Bibian Sloot 10 februari 2014 om 17:00

   Hahaha dankje

 • Reageer Linda 10 februari 2014 om 14:42

  Heel herkenbaar, onze dochter had ook heel veel last van krampjes. Heel vaak in de draagdoek gehad, en toen zelfs dat niet meer hielp inderdaad ook midden in de nacht rondjes gereden. Gelukkig heeft onze zoon nergens last van. De ene baby heeft er meer last van dan de ander.

  • Reageer Bibian Sloot 10 februari 2014 om 17:02

   Ja klopt, gelukkig maar dat niet elke baby er last van heeft. Liefs

 • Reageer Patricia 10 februari 2014 om 16:38

  Vreselijk is dat, mijn dochter heeft het ook zo erg gehad. Wat we ook probeerden niets leek te helpen tot we uiteindelijke Orthiflor Start van Orthica gingen gebruiken, wat een wondermiddel.

  • Reageer Bibian Sloot 10 februari 2014 om 17:01

   Oh dat ken ik niet, fijn dat het werkte!

 • Reageer Kelly van der Borden 10 februari 2014 om 17:27

  Mijn tip, flesgevoede baby’s missen de juiste darmflora die ze normaal via de bv zouden krijgen, wat je kan geven is abc dophilus van Solgar! Dit zorgt voor een gezonde darmflora en dus minder krampjes 😉 dit werkte heel goed bij Lennon (niet binnen een week uiteraard maar je bouwt langzaam een gezonde darmflora op) helaas heb ik eerst ook vanalles geprobeerd en ik geloof dat je ’t voor een kindje het alleen maar erger maakt!

  Nu begin ik nooit meer aan nr.2

  • Reageer Kelly van der Borden 10 februari 2014 om 17:28

   Grrrr…weer de helft weg 😉 maar wat ik wilde zeggen dat ik bij een nr.2 (die niet komt haha) direct met dat spul zou starten!

   • Reageer Bibian Sloot 10 februari 2014 om 19:54

    Oh dat ken ik niet, ik ga het onthouden voor als er ooit een nummer 2 komt met krampjes haha

 • Reageer Pauline 10 februari 2014 om 19:20

  Ach, zo herkenbaar! Moest meteen weer terug denken aan die periode dat Nim ook zo’n last ervan had! Bij ons werkte infacol icm de KipKep baby pittenzakje het beste, wat een opluchting was het dat hij niet meer zoveel pijn had toen zeg. En wat een fijne foto’s van mini River 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 10 februari 2014 om 19:54

   Hihi dankje

 • Reageer Dita 10 februari 2014 om 22:29

  Wat een fijn artikel

 • Reageer Anouk 10 februari 2014 om 23:11

  Aahh wat zielig! Het lijkt me vreselijk om je kindje zo te zien en horen huilen. Ik snap dat je het er zelf heel moeilijk mee gehad hebt! Wel fijne tips voor als ik er ooit zelf mee te maken krijg

 • Reageer Anneke 11 februari 2014 om 10:06

  Awh..baby’s met darmkrampjes. Mijn zoontje had er gelukkig niet heel lang last van, maar nog is het hartverscheurend om je kleintje te zien huilen

 • Reageer Whitney 13 februari 2014 om 19:34

  Ahh die foto’s. Echt te cute gewoon :).

  • Reageer Bibian Sloot 13 februari 2014 om 20:15

   Hihi dankje

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge