Babypraat, Lifestyle, Moeder zijn, Persoonlijk

Jong & Moeder – thuismama of kinderopvang?

jongenmoederthuismama
Op dit moment werk ik parttime en niet omdat ik het wil, maar meer omdat het op dit moment heel moeilijk is om een baan te vinden. Toen ik zwanger werd van River hadden we beiden een goede baan. Maar helaas ging het bedrijf failliet en zaten we tegelijkertijd ineens zonder werk.

Gelukkig heeft mijn vriend wel weer een baan kunnen vinden, maar hang ik er een beetje tussen in. In mijn zwangerschap heb ik me rot gesolliciteerd, maar het had geen zin. Wie wilde er nou een zwangere aannemen, met de gedachten dat je ze straks weer weken kwijt bent vanwege verlof. Achteraf, hoe moeilijk het soms ook was, heb ik onwijs kunnen genieten van de zwangerschap. Ik heb alle rust kunnen nemen en heb ik daarom misschien de zwangerschap wel met twee vingers in de neus doorstaan.

zwanger
Maar nu River geboren is, had ik graag weer een fulltime baan gehad. Niet omdat ik niet van River wil genieten, maar meer voor het financiële plaatje. Als ik het voor het kiezen had, was ik thuismama geworden. Heerlijk genieten van mijn kind, het huishouden doen, zorgen dat alles op rolletjes loopt en het eten op tafel staat wanneer mijn vriend thuis komt. Maar tegenwoordig heb je het niet zo vaak meer voor het kiezen. Ik werk op dit moment parttime en ik mag in mijn handen klappen dat ik zulke onwijs lieve vriendinnen heb die op River willen passen wanneer ik werk. Want als River naar een kinderdagverblijf of gastouder moet, werk ik bijna voor niks. Het wordt steeds duurder, de opvang. En ik ben wel van mening dat het soms wel goed is voor kinderen om naar een opvang te gaan. Ze leren samen eten, samen spelen en delen.

DSC_0606
Maar het moet ook betaalbaar zijn, natuurlijk zijn er daar de toeslagen die je kunt krijgen maar als ik vanuit mezelf spreek is dat nou ook geen vetpot. Zodra ik een fulltime baan gevonden heb, of een baan met wat meer uren, zal ik zeker overwegen om River 1 á 2 dagen naar het KDV te brengen (dan is het in verhouding nog redelijk netjes om voor kinderopvang te kiezen). Het geeft ook voor hem rust en regelmaat. Maar diep van binnen hoop ik dat het ooit zo ver komt, dat ik een thuismama kan worden, want hoe heerlijk is het om voor je gezinnetje te zorgen, te genieten van je kinderen, leuke dingen met ze te doen en ’s avonds in de keuken te staan om je vriend te verassen met een heerlijke maaltijd als hij weer hard heeft gewerkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Voor nu, geniet ik nog even van het half- thuismama zijn… want hoe fijn is het als dat zou kunnen in de hele versie… Helaas heb je het niet altijd voor het kiezen!

Zijn jullie thuismama’s of gaat jullie kindje naar een opvang/oppas? En waar ligt jouw voorkeur?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

30 reacties

 • Reageer Dorris 5 februari 2014 om 06:51

  Hoi Bibian,

  Het liefst zou ik ook thuis mama willen zijn maar zoals je dl vertelde het financiële plaatje moet ook kloppen plus je wilt toch ook leuke spulletjes kopen en leuke dingen doen met je kind. Daarom werk ik parttime 3 dagen en gelukkig om de dag zodat ik mijn kleintje niet al te lang elke keer moet missen, de kleine man gaat 2 dagen naar kdv en 1 dag naar oma!! Hoop voor je dat er een leuke baan komt!

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 07:44

   Ah fijn dat je 3 dagen kan werken en de rest thuis met je zoontje! En wat fijn dat oma ook een dag op past, voelt altijd vertrouwd he! Liefs

 • Reageer Dita 5 februari 2014 om 06:56

  Leuk artikel! Ik geef grote voorkeur aan kinderopvang, ik werk natuurlijk zelf in de kinderopvang en zou het niet doen als ik er moeite mee zou hebben. In het begin maakte ik wel eens mee dat er kinderen 4 of 5 dagen kwamen, dat vind ik persoonlijk te veel. 1of2 dagen vind ik ok, mja soms kan het niet anders… Kinderen vinden het erg leuk bij ons, willen vaak niet eens meer mee naar huis en maken op jonge leeftijd al vriendjes en leren daardoor sociaal te zijn, delen, wachten etc… Ook gaan ze bij ons, omdat het een dorp is vaak met de zelfde kinderen naar school, erg leuk om te zien! Ja kdv en bso is helemaal top vind ik 🙂

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 07:46

   Ik ben het wel met je eens dat de kids er echt wel wat leren qua sociaal etc. Ik vind 5 dagen kdv ook wel erg veel maar soms kan het niet anders. Wat fijn dat je werk hebt in die branche, het is tegenwoordig erg moeilijk! Liefs

   • Reageer Dita 5 februari 2014 om 12:07

    Ja erg fijn, helaas maar 7u op contract en de rest inval. Ik werk ook nog op een basisschool voor 4ochtenden in de week, ook leuk maar kdv trekt me meer

 • Reageer Mama van Lars 5 februari 2014 om 08:11

  Hoi. Lars is nu 10 maanden en ik werk 32 uur als verpleegkundige. Erg druk en vaak moe als ik thuis kom. Ik moet wel werken. Mijn man zit helaas al een tijd zonder werk. Hij ziet Lars heel veel en ik helaas een stuk minder. Ik mis Lars enorm als ik werken ben maar financieel moet dit gewoon. Ik hoop dat alles snel weer “normaal” is en dat mijn man een baan heeft. Ik zou heel graag minder willen werken en van Lars kunnen genieten. Wie weet ooit…

  groetjes

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:26

   Ahh ja, dat is wel vervelend. Hopelijk kunnen jullie straks beide een paar dagen werken en dus evenveel genieten van Lars. Liefs

 • Reageer lizanne 5 februari 2014 om 08:13

  Ik vind het altijd supergezellig om op River te passen en doe het met alle liefde ♡♥♡♥

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:26

   Dankjewel Lizanne, ik vind het ook super fijn en River heel leuk!

 • Reageer Lize 5 februari 2014 om 08:13

  Ik ben al vanaf N’s geboorte thuisblijfmama. Dat is iets waar we samen voor gekozen hebben. Ik verdiende bij mijn baan bijna net zoveel als mijn man en we konden lekker ons gang gaan en leuke dingen kopen, af en toe uit eten en als ik even geen zin had om te koken hoefde we geen twee keer na te denken voordat we naar de pizza boer op de hoek gingen.
  We wisten dat het niet makkelijk zou zijn, leven op 1 salaris. Het geld is dan ook regelmatig al op voordat de nieuwe salaris er is. Maar de wens om er 100% te zijn was sterker dan het gemak van uit eten gaan of leuke dingen kopen.
  Ook al hebben we weinig uit te geven komen wij en vooral ons kindje niks tekort.

  Ik heb wel respect voor werkende mama’s hoor. Misschien als alle kindjes naar school zijn ga ik weer parttime werken. Tot die tijd blijf ik lekker thuis ❤️.

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:27

   Ahh heerlijk, geniet er maar van! Liefs

 • Reageer Iris 5 februari 2014 om 08:28

  Toen ik zwanger werd, besloten we dat ik drie dagen zou blijven werken. Toen onze zoon te vroeg en stil ter wereld kwam, besloot ik om thuis te blijven. Een thuisblijfmama zonder baby. Mocht het ons een tweede keer gegund zijn, zou ik sowieso tot de eerste verjaardag thuis blijven om te genieten van ons kind.

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:27

   Wat heftig zeg, ik hoop dat jullie ooit een tweede kindje mogen krijgen. Liefs

 • Reageer Sas 5 februari 2014 om 09:07

  Ik heb geen kinderen maar zou uiteraard graag thuismama worden. Echter gaat dit (denk ik) niet lukken, ook door het financiële plaatje..

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:28

   Ja vervelend is dat he, hopelijk lukt het als nog zodra jullie kids hebben!

 • Reageer Geertje 5 februari 2014 om 09:10

  Ik heb altijd parttime gewerkt. Toen onze jongste werd geboren werkte ik 28 uur. Door mijn ziekte ben ik thuis komen te zitten en ben ik nu een thuisblijfmama. Maar als ik zou kunnen werken had ik dit zeker nog gedaan!

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:28

   Ahh, wat vervelend. Sterkte

 • Reageer anouk 5 februari 2014 om 11:38

  Als onze baby straks geboren wordt, gaan mijn vriend en ik allebei vier dagen werken (3 dagen kdv). We hebben allebei een leuke baan en dat kan niet in minder dan vier dagen. Ik wil geen andere functie en voor helemaal stoppen met werken, ben ik het type niet. Het zal best pittig zijn, maar dat heb ik er graag voor over. We zullen zien hoe het gaat lopen

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:29

   Fijn dat je zo goed weet wat je wilt. Ik wens je veel geluk toe met je gezinnetje!

 • Reageer Kelly Caresse 5 februari 2014 om 12:31

  Wat een interessant onderwerp, echt een onderwerp waarbij de meningen verschillen. Ik ben in juni HBO afgestudeerd maar was toen 20 weken zwanger dus een baan daarin vinden was geen optie. Nu ben ik bijna klaar met mijn verlof en ga ik weer voor 1 a 2 dagen per week werken in de horeca. De andere dagen ben ik thuiswerk mama, werk ik voor mijn blog en mijn visagie bedrijf. Op die dagen ben ik dus lekker thuis voor mijn dochtertje. Ooit hoop ik nog wel een baan te vinden in waar ik ben afgestudeerd voor zo’n 16-20 uur maar misschien pas als de kids op school zitten. Thuis zijn voor mijn dochter vind ik het mooiste wat er is.

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 15:31

   Ik snap je helemaal Kelly, en wat knap dat je toch afgestudeerd bent. Ik zou ook het liefste thuis willen werken of thuisblijf mama zijn, maar helaas kan dat niet. En ik zou denk ik ook wel willen werken zodra de kinderen schoolgaand zijn, iets voor jezelf blijven doen is altijd fijn. Liefs

 • Reageer Linda 5 februari 2014 om 17:08

  Hier ook een werkloze thuismama, zou heel graag werken maar was erg moeilijk. Helemaal toen ik zwanger werd van nummer twee. Nu besloten om na jaren in de kinderopvang gewerkt te hebben als gastouder aan de slag te gaan. Na bijna anderhalf jaar thuis te zijn geweest zie ik er erg tegenop om weer buitenshuis te moeten gaan werken, maar solliciteer nog wel regelmatig.

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 17:25

   Gastouder is ook heel leuk. Ik zou ook twee meiden krijgen, helaas ging dat niet meer door. Anders was ik ook lekker thuis gaan werken! Ik hoop dat je snel aan de slag kan als gastouder. Liefs

 • Reageer Pauline 5 februari 2014 om 17:18

  Ik werk nu 3 dagen in de week in plaats van de 4 voor mijn zwangerschap. Toch vind ik het nog best pittig en zou ik nog wel minder willen wat nu financieel ook niet haalbaar is helaas. Mijn man is 4 dagen gaan werken in plaats van 5. Oma past nu de ene week 1x op Nim en de andere week 2x. Als de kleine man ongeveer een jaar is wil ik hem 1 dag in de week naar een kinderdagverblijf doen zodat ik om de week een hele dag voor mezelf heb en Oma telkens maar 1 dagje op hoeft te passen. En ik vind het inderdaad ook belangrijk dat hij dan contact heeft met andere kindjes en dingen kan leren daar.

  • Reageer Bibian Sloot 5 februari 2014 om 17:26

   Wat leuk dat de oma op past, helaas werken hier alle opa’s en oma’s nog full time haha. Jaa ik vind het ook wel goed voor de kinderen als ze leren delen enzo, en dat leren ze inderdaad op het kdv. Maar ook gewoon de leeftijdsgenootjes vind ik belangrijk. Liefs

 • Reageer Sara 6 februari 2014 om 19:03

  Interessant onderwerp! Ik ben dan nog geen moeder, maar denk hier wel vaak over na. Ik studeer nu en ben aan het einde van het jaar (hopelijk) klaar. Ik ben nog jong, maar voel mij al een paar jaar klaar voor kinderen. Het liefst zou ik thuis blijven als ik moeder zou worden, heerlijk voor de kindjes zorgen en het thuis aan kant hebben en eten op tafel als mijn man thuis komt. Bij twee werkende ouders gaat dit er toch vaan stressvol aan toe (begrijpelijk). Toch ben ik nu bezig met een opleiding en carrière, maar heeft dit wel zin als ik over een paar jaar (hopelijk) kinderen krijg?

  • Reageer Bibian Sloot 6 februari 2014 om 19:16

   Natuurlijk heeft dat zin, ik heb ook gewoon 2 diploma’s gehaald na mijn MBO. Het is altijd fijn een diploma te hebben. Voor hetzelfde geld kan je niet thuis blijven als je kinderen hebt vanwege bepaalde redenen, dan is het toch fijn dat je met je diploma’s een baan kan vinden. Het is altijd goed om carrière te maken. Want wat wil je gaan doen als de kinderen oud genoeg zijn… gewoon lekker gaan studeren! liefs

 • Reageer Samantha 7 februari 2014 om 08:15

  Ik breng mijn kindje naar de gastouder maar dit is puur omdat ik maar halve dagen werk..ik werk de ene week 4 & de andere week 3. Het is niet veel maar ik heb alle tijd voor onze zoon Jason..kan hem overal zelf naartoe brengen en ophalen. Mijn contract loopt dec dit jaar af dus moet ik wel iets anders zoeken.. ik heb nog altijd dubbele gevoelens, ik zou wel thuis willwn blijven maar merk ook dat als im maar 3 dagen werk lees: halve dagen dan hangt jason zo ontzettend aan mij. Hij is nu 2 en begint soms ook overal om te huilen als ik even geen aandacht geef, dat ik bv even snel de keuken opruim of was in de machine doe…dus ik ben blij dat hij zo af en toe naar de oppas of school gaat. Als het financieel kon was ik zo door gegaan, als hij straks naar de basisschool gaar zien we wel weer verder. Maar ik hou van contacten en eerlijk is eerlijk dat heb ik gewoon minder nu ik zoveel thuis zit..ik werk in de thuiszorg met oudere mensen,, ontzettend leuk maar niet wat ik altijd wil blijven doen

  ik heb wel respect voor moeders die thuis blijven met meerdere kinderen, ik heb 1 en vibnd het soms vermoeiend haha

 • Reageer Whitney 7 februari 2014 om 16:54

  Ik werk parttime en had liever ook meer uren gewerkt. Begon al met solliciteren voordat ik afgestudeerd was helaas heeft het tot op heden niets opgeleverd in de fashion branche. Als ik weer ga werken gaat de kleine naar me schoonouders of blijft hij thuis met papa. Het voordeel van dat ik pt werk is dat ik veel tijd doorbreng met me kindje en ik ook kan werken aan me eigen onderneming. Kdv ben ik niet echt een fan van, peuterspeelzaal denk ik nog over na.

  • Reageer Bibian Sloot 7 februari 2014 om 18:26

   Ja, het solliciteren is zo lastig nu.. Fijn he dat je wat meer tijd kan door brengen met je kindje. Heerlijk

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge