Persoonlijk

Kattenverzorging

Zoals jullie allemaal wel weten ben ik helemaal dol op mijn drie katten. Het zijn echt mijn kindjes en ik heb alles voor ze over! Ze verdienen dus ook de allerbeste zorg die ze maar kunnen krijgen. Ik ben van mening als je huisdieren neemt, dat je er ook gewoon goed voor moet zorgen. Logisch denk je, maar er zijn genoeg mensen die even snel met de hond naar het grasveldje aan de overkant van de straat gaan en dat is het dan! Ik heb twee langharige katten en die hebben ook net even wat meer verzorging nodig dan kortharige. In dit blogje laat ik zien hoe ik mijn lieve katjes verzorg.

verz1
Als eerste het voer: wij geven onze katten Royal Canin en dan de versie voor de Longhair Indoor kat. Er staan twee bakjes en die zijn altijd gevuld.

verz3
Daarnaast geven we ze één keer in de twee weken ongeveer een blikje, gewoon voor de lekker, ze delen dan een blikje met z’n drieën (en dan nog laten ze de helft staan) . Ik kies altijd voor Almo Nature. Als je naar de ingredienten kijkt dan is het ook echt eten. Dus in deze makreel zit dan ook werkelijk 75% makreel, 24% visbouillon en 1% rijst. Even ter vergelijking met bijvoorbeeld Whiskas: in een blikje zit maar 4% vlees/vis en de rest is water, dit geef ik mijn katten dus niet.

verz5
Voor het drinken gebruiken we een waterfonteintje. Hierdoor krijgen ze stromend water wat dus altijd een “vers” is. Deze van Cat Mate maakt nauwelijks geluid en deze kan ook in de afwasmachine! Er zitten filters in die het water schoonhouden.

verz2
Het toilet! We hebben zo’n plastic ding voor de bak liggen zodat de korrels die aan hun pootjes zit er af gaan en niet door het hele huis liggen. Daarnaast gebruiken we ook van die kattenbakzakken wat het schoonmaken makkelijker maakt. Ten slotte poepen en plassen ze op de korrels van Catsan, we hebben al heel veel soorten en merken geprobeerd maar komen toch steeds weer terug bij Catsan. We scheppen iedere dag de bak en maken hem zo’n twee keer per week helemaal schoon. Normaal is een keer genoeg maar omdat alle drie de katten erop zitten, vinden we het wat frisser.

verz6
Dan de vachtverzorging. In het midden zie je drie normale kammetjes. Het linkse kammetje gebruik ik gewoon om ze even door te kammen, het middelste borsteltje voor de staart van Bouli en Balou om losse haren eruit te halen en de laatste heb ik nog nooit hoeven gebruiken waar hij voor is: de vlooienkam. Ik gebruik ‘m wel eens voor Bo, vooral toen ze een kitten was, dan was zo’n klein kammetje wel makkelijk.
Dan DE uitvinding van de eeuw: de FURMINATOR. Dit is een kam die de ondervacht weghaalt. De foto waar een pluk vacht in zit is van één “strook” kammen bij Balou. Als je tien minuutjes met de furminator aan de slag gaat, heb je HEEL veel vacht. Dit doet geen pijn en Balou spint zelfs als al het losse haar uit zijn vacht wordt gekamd.
Ik kam/borstel de langharige katten ongeveer 2 keer per week en Bo wanneer ze veel verhaard (zo om de 3 weken ongeveer).

kattentrimmen1
Daarnaast gaan we ook twee keer per jaar naar de kattenkapper met Bouli en Balou.

verz7
Ook knip ik de nagels van onze katten. Het linkerschaartje gebruik ik voor de achterpoten en de rechter voor de voorpoten omdat de nageltjes daar wat kleiner zijn.

verz4
Ten slotte staan er her en der in ons huis verschillende krabpalen, hier liggen ze veel op en maken ze ook goed gebruik van! Dan de speelgoedmand, Bo haalt hier altijd van alles uit. Die is de hele dag door aan het spelen. O,ja: onder de bank liggen ook ALTIJD tientallen balletjes.
Natuurlijk krijgen onze poezen af en toe snoepjes. We hebben een pot vol met van alles en nog wat. Favoriet is de Partymix van Felix en de Temptations van Whiskas.

Nou, dat was een heel verhaal! Voor alle kattenbaasjes: hoe verzorg jij je katten?

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

30 reacties

 • Reageer MamaGuppie 18 februari 2014 om 13:06

  Prachtige katten heb je <3 Ik ben echt zooo jaloers! Zou heel graag een kat willen maar met een man én een dochter die super allergisch zijn zit dat er helaas niet in.
  Komen al die haren van 1 kambeurt af?

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:17

   Dankjewel ^^! Ja als ze naar de kattentrimster zijn geweest is dat van 1 beurt… Het is de dikke ondervacht die loslaat maar die ze zelf niet kunnen oplikken omdat het zoveel is! En ikzelf kan het ook niet bijhouden. De kattentrimster heeft er ook speciale dingen voor zodat het met een klein uurtje gepiept is, ideaal!

 • Reageer Chahrazad 18 februari 2014 om 13:09

  Wat een leuk artikel! Ik heb een Europees kortharige kat. Die heeft qua haar minder verzorging nodig. Hij is er nooit fan van wanneer ik hem kam. Ik heb twee kammen, maar zodra ik begin te kammen begint die aan het kammetje te bijten haha. Lieve huisdieren zijn het. <3

  x

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:16

   Oh ja, ik heb ze al van kleins af aan gekamd en ze deden het bij de cattery ook dus die van ons zijn het gewend!

 • Reageer Carolien 18 februari 2014 om 13:26

  Hmm als ik dit zo lees mag ik wel iets beter voor onze poes zorgen! Ze krijgt elke avond n bakje vlees maar wel een huismerk. Vooral omdat t elke dag is. Daarnaast is haar bakje met brokjes altijd gevuld en hebben we een kattenbak staan maar ze gaat altijd naar buiten. We hebben een krabpaal maar de leren stoelen zijn favoriet 😉 ik kam haar eigenlijk nooit. Wist niet dat dat moest eigenlijk. En dr nagels knippen is met gevaar voor eigen leven haha. Maar ze loopt veel buiten dus dan hoeft dat volgens mij niet toch? Oeps ik voel me een hele slechte poezen moeder nu!

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:15

   Hahaha, nee als je katten naar buiten gaan is nagels knippen niet echt nodig! En je bent vast geen slechte poezenmoeder, ik ben gewoon een beetje overdreven denk ik!

 • Reageer Eline 18 februari 2014 om 14:20

  wat een luxe leven hebben de katten zeg, super!

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:15

   Hahaha, katten hebben personeel he, geen baasjes 😉

 • Reageer Cindy 18 februari 2014 om 15:23

  Super leuk, een katten artikel. Hier ook een echt kattenvrouwtje. Zelf heb ik 2 arme schooiertjes die vroeger verstoten zijn door hun mama en nu bij ons wonen en werkelijk niks te kort komen. 1 dingetje viel me op, je voert echt super Natvoer met bijna enkel vlees erin. Jammer dat dit bij de brok niet het geval is, er bestaan ook brokken met een hoog vleesaandeel en zelfs graanvrije brokken. In principe is dit beter voor katten. Ieder z’n eigen keuze natuurlijk, maar misschien was je hiervan niet op de hoogte aangezien ze dit soort brokken bij de meest dierenwinkels niet verkopen

  • Reageer Mirjam 18 februari 2014 om 15:27

   Almo Nature heeft toch ook brokken variant? Hebben onze katten ook een lange tijd gehad, zitten volgens mij geen granen in en veel vlees/vis.

   • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:35

    Ik ga eens kijken! Lijkt me wel een goede brokkensoort!

    • Reageer Cindy 18 februari 2014 om 15:47

     Andere goeie merken ook taste of the wild of porta 21 als je voor graanvrij zou gaan. Anders is smilla erg goed en echt cheat itt de Royal canin. Er zit wel gewoon graan is maar t is n goeie brok. Ik heb die lange tijd gevoerd voordat ik overstapte op verse voeding en mijn katjes deden het er super goed op

     • Manon 18 februari 2014 om 15:49

      Oke… Ja mijn katten doen het hier ook goed op en ik vind het op zich wel goede brokjes. Ze lusten het graag en hebben normale poep/plas. Maar als het op is dan ga ik eens kijken naar die andere merken :)!

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:33

   Oh, bedankt voor de tip! Ja, dat blikvoer doen we echt maar heel af en toe, gewoon als beloning of voor de lekker haha.

 • Reageer Mirjam 18 februari 2014 om 15:25

  Leuk om zo eens te lezen!
  Wij hebben ook drie katten, en ook drie kattenbakken. Eigenlijk moet je per kat een kattenbak hebben omdat katten erg gehecht zijn aan ‘hun’ territorium. Wij geven onze poezenbeesten ook Royal Canin, maar dan de Urinary variant ivm het blaasgruis van een van de katten. Het enige nadeel aan Royal Canin vind ik dat de brokjes zo vettig zijn, waardoor ze sneller aankomen. Daardoor geven wij onze katten ’s ochtends en ’s avonds een handje vol in een bakje, en als het op is dan ruim ik de bakjes ook op. Overdag zet ik geen brokjes neer omdat ze dan de hele dag door kunnen eten, en als mens is dat natuurlijk ook niet gezond dus voor hen ook niet.
  De FURminator heb ik ook, echt een super uitvinding hé! Wij hebben geen langharige katten maar ik kam mij in de zomer/voorjaar helemaal suf haha, haalt precies de donshaartjes die eronder zitten eruit, en verharen ze veel minder in huis.

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:34

   Ja echt ideaal die furminator! Vooral met die langharige katten van ons, je haalt inderdaad de ondervacht ermee weg. Bij ons doen ze het alle drie gewoon op één kattenbak, ze hebben er volgens mij geen problemen mee, ze lopen er zonder problemen in. En drie kattenbakken wordt wel erg duur als je die elke week schoon moet maken vind ik… En ik weet niet waar ik ze allemaal kwijt moet haha.

 • Reageer Laura 18 februari 2014 om 15:40

  Ah, wat een mooie katten! Ik ben er zelf ook dol op. En wow, die bult haar die er vanaf komt!

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 15:50

   Dankjewel ^^ Ook namens Bouli, Balou en Bo’tje ;). Ja veel he, niet normaal. Dat zeulen ze dus eigenlijk gewoon mee, ik ga sowieso voor de zomer nog een keertje, lekker koel voor ze!

 • Reageer Dita 18 februari 2014 om 19:28

  Aah leuk te lezen, wij geven ons katten felix, en 1x in de week natvoer. Verschilt per merk. Leuk zo’n artikel 🙂

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 22:06

   Dankjewel:D!

 • Reageer Sharmayne 18 februari 2014 om 19:39

  Wat een leuk artikel. Heb je je wel eens verdiept in het vers voeren van je katten? Onze hond krijgt alleen maar vers voer en echt waar hij ziet er zoveel beter uit als toen hij op brok zat..

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 22:06

   Ja, heb ik wel eens naar gekeken maar bij mij eten de twee grote katten al geen blikvoer. Ze likken alleen het vocht op en de brokken vlees laten ze liggen. Dus ik blijf maar gewoon bij brokjes. Ze zijn kerngezond!

   • Reageer Sharmayne 19 februari 2014 om 14:26

    Zo bedoel ik het niet hoor.. Blikvlees is niet te vergelijken met rauw vers vlees wat fijn gemalen is. Gezond zijn ze zeker dat zi eje zo wel wel

 • Reageer Lieke 18 februari 2014 om 20:27

  Leuk artikel! Spiek eet haar natvoer niet, likt ze alleen het gelei op :’), dus daar ben ik maar mee opgehouden. En de furminator is écht een goede uitvinding. Ook kortharige katten haal je helemaal leeg met die kam haha.

  • Reageer Manon 18 februari 2014 om 22:05

   Hahaha, hier likken er ook twee alleen het gelei op, die grote stukken moeten ze niet! Ja, Bo kan ik ook helemaal kaal kammen met de furminator :’)

 • Reageer Kayleigh 18 februari 2014 om 22:59

  Wat een leuk artikel, heel erg informatief! Ik heb zelf geen kat maar wel leuk om te lezen 🙂 (Wel twee hele lieve hondjes hihi)

  • Reageer Manon 19 februari 2014 om 08:12

   Dankjewel 😀 Leuk om te horen ^^

 • Reageer Sas 20 februari 2014 om 10:25

  Wat een super leuk artikel om te lezen (en zien!) Ik hou van katten 🙂

 • Reageer Milou 20 februari 2014 om 22:06

  Haha super leuk dat je hier over geschreven hebt. Ik heb ook wel eens een artikel geschreven over de verzorging van Lush en Lieve (met name voeding) en toen kreeg ik een heel gezeur over me heen haha. Eigenlijk moet iedereen het ook zelf weten, maar ik geef ze ook het liefste Royal Canin. (en Prins, zitten evenveel voedingsstoffen in – soms zelfs meer – en is goedkoper!) Wel krijgen ze bij mij iedere dag een Whiskas zakje met z’n tweeën, dit vinden ze gewoon super lekker en op zich vind ik het echt niet erg. Wel de gegrilde variant en natuurlijk met vissmaken want mijn poezels zijn helemaaaaal niet kieskeurig (AHUM :p). Over die kattenbakzak, dat leek mij ook ideaal maar Lush is nu eenmaal een klein debielletje als het om toiletgang gaat en ze staat soms een kwartier te krabben/graven in die bak (ook als hij schoon is), hahaha dus die had ze binnen de kortste keren kapot en dán krijg je echt een zooi. De Furminator heb ik ook maar hier ben ik wel voorzichtig mee. Britjes hebben zo’n mooie dikke ondervacht en dit wil ik het liefste zo houden. In de winter kam ik ze dan helemaal niet maar wanneer ze gaan verharen in de zomer is er geen ontkomen aan haha. Gelukkig vinden ze het lekker. :p Nagels knippen is echt een drama. Probeer het om de week te doen maar Lieve die wordt dan altijd helemaal liep hahaha!

  • Reageer Manon 21 februari 2014 om 08:34

   Ohhh ja, soms krabben ze ook gaten in die zakken van de kattenbak hier. Dan is het inderdaad een rotzooi. Maar vaak gaat het goed haha. Thanks voor de tip van Prins, hier zijn ze ook totaal niet kieskeurig hoor, ze weten alleen heel goed wat ze willen hahahaha. Nagels knippen blijft hier ook een bijzondere gebeurtenis, de ene keer gaat het wel oke, maar de andere keer dan moeten ze er niks van weten.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge