Babypraat, Moeder zijn

Jong & Moeder – Rust, ritme & regelmaat

Ik had altijd zo mijn gedachten over de opvoeding van River. Ik wilde rust, ritme en vooral regelmaat. Maar soms is het moeilijker uit te voeren dan dat het in je gedachten eigenlijk is. Vanaf het begin waren mijn vriend en ik erover eens dat we graag onze vrienden (zeg Manon en Robert) wilden blijven zien. De avondjes die we altijd hadden waren zo gezellig, dus waarom zouden deze niet meer kunnen zodra je ouders bent geworden. IMG-20140311-WA0013We besloten River dus die gezellige avondjes mee te nemen. Ook naar verjaardagen of uitstapjes namen we hem altijd mee. Ideaal, op dit moment kan River overal slapen of het nou rustig, rumoerig of zelfs lawaaierig is. En dan heb ik het vooral over de avonden.

Overdag hebben we het niet zo denderend gedaan. Ik had voor ogen om River op vaste tijden naar bed te doen zodat hij daar aan kon wennen. Maar in real life is dat toch even niet gelukt. Mijn vriend werkt meer dan 40 uur per week en ook ik werk part-time. Mijn lieve vriendinnetjes (waar ik ze nog steeds über dankbaar voor ben) passen dan altijd op River. Ik kan niet verwachten, en dat wilde ik niet verwachten, dat ze dan ook maar aan de regeltjes gingen houden, 11.00 uur naar bed, 14.00 naar bed. Nee, ze matsten mij al met het feit om voor niks op te passen, en dan wilden we niet dat ze ook nog gebonden zaten aan tijden. Dus overdag slaapt River niet op vaste tijden maar gewoon als hij moe is. De ene keer slaapt hij in de auto, het kleed, op de bank of lekker bij Manon in bed.

IMG-20140311-WA0012Soms is het best vervelend voor mij, dat hij overdag geen vaste tijden heeft. Als ik thuisblijfmoeder was geweest, had ik er zeker voor gekozen om een ritme in zijn dagen te brengen. Maar voor nu kon dat gewoon niet. Mocht ik bij een tweede wel thuisblijfmoeder worden, dan zou ik het toch anders aanpakken. En niet dat River nu een vervelend kind is, integendeel. Het is een vrolijk mannetje die je werkelijk waar overal mee naar toe kan nemen. Maar voor zijn eigen ritme was het misschien fijner geweest als ik elke dag thuis zou zijn geweest. Als de rust weer een beetje wedergekeerd is en we heerlijk gesetteld zijn in ons nieuwe huisje, wil ik wel een avondritme gaan creëren. Nu is niet elke avond hetzelfde en ik denk dat het wel lekker is voor hem als hij weet wat er gaat gebeuren. Nu is er even een hectische tijd, en dat merk ik echt wel aan hem. In het nieuwe huis gaat hij gewoon op een vaste tijd naar bed, kleed ik hem om, in bad, een boekje lezen en dan lekker slapen. Dan doen we de regelmaat er ’s avonds maar in brengen als het overdag niet gaat.

Wat is jullie mening over regelmaat? Hebben jullie wel vaste tijden wanneer je kindje gaat slapen overdag? En hoe doen jullie dat als jullie werken?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

14 reacties

 • Reageer Dita 28 maart 2014 om 13:34

  Ik vind het voor kinderen altijd erg belangrijk om wat rust en regelmaat te hebben maar ook niet overdreven. Als iets een keer anders loopt dan anders moet dit ook goed zijn.
  Dita onlangs geplaatst…TMI TagMy Profile

 • Reageer Geertje 28 maart 2014 om 13:52

  Tot een jaar of 1,5 heb ik hun ritme bepaald. Daarna heb ik het hun zelf laten bepalen overdag. Laura slaapt nu soms wel en soms niet. En ze mag ook gewoon op de bank slapen als ze dit wil.

  ’s avonds is het hier wel om 6 uur / half 7 bedtijd. Gene discussie. Wel mag de oudste nog even boekje “lezen” in bed op de avonden dat ze de volgende dag niet naar school hoeft.
  Geertje onlangs geplaatst…Ask Me Anything: De Antwoorden…My Profile

 • Reageer Joyce 28 maart 2014 om 13:58

  Ik vind ritme wel erg belangrijk, en had dit op zich ook wel goed geregeld bij Aron. Zelfs nu hij 3,5 is vind ik het nog erg belangrijk. Maar ik snap ook wel hoe jij het doet, ik mis hierdoor wel veel avondjes met vrienden/vriendinnen.
  Joyce onlangs geplaatst…Mmm pannenkoekmuffinsMy Profile

 • Reageer Suzanne 28 maart 2014 om 14:09

  Ik denk dat je het prima opgelost hebt. Als je in de ochtend en avond een ritme hebt dan is dat vast al de helft. Ik kan niet uit ervaring mee praten want ik ben nog geen mama hihi. Maar het lijkt mij prima zo en mocht de mogelijkheid er zijn om geheel ritme te hebben dan moet je dat doen. 🙂
  Suzanne onlangs geplaatst…Koninklijk Hardlopen met ZalandoMy Profile

 • Reageer Linda 28 maart 2014 om 15:18

  Hier wel ritme en regelmaat. Cody had dit veel minder nodig dan Logan trouwens. Nu gaat Logan slapen wanneer ze moe is (vaak ongeveer na 2 uurtjes nadat ze wakker is geworden). Ze gaan allebei om 7 uur naar bed: eerst een fles pap, boekje lezen, dan tandjes poetsen en lekker slapen. Ik vind de regelmaat wel heel belangrijk en dat wordt op dagen dat ik werk gewoon doorgezet door mijn schoonouders en het kinderdagverblijf.
  Linda onlangs geplaatst…Onlangs gekeken: films en series deel 2My Profile

 • Reageer Eline 28 maart 2014 om 16:04

  wij proberen regelmaat te houden, maar dat lukt zeker niet altijd!
  Eline onlangs geplaatst…Allemaal samen lekkere desserts maken!My Profile

 • Reageer Linda 28 maart 2014 om 17:23

  Persoonlijk gaat mijn voorkeur vooral uit naar kindvolgend opvoeden. Dat houdt in dat je vooral kijkt naar het kind zelf en wat het aangeeft. Natuurlijk probeer ik daar wel een beetje structuur in aan te brengen, zodat ik ook van tevoren een beetje weet waar ik aan toe ben. En het geeft ook rust. Als er echter een zware nacht is geweest en ze zijn ‘s-ochtends moe, laat ik ze gewoon lekker liggen (als ik niet weg moet). Zijn ze vroeg wakker, staan we vroeger op. Aan de hand van hun humeur bepalen we ook wat we doen. Zo wou ik vanmiddag naar de kinderboerderij. Onze dreumes was echter zo moe en hangerig dat we gezellig een middagje op de bank hebben gehangen. Vanochtend hadden we al muziek op schoot en fysio.
  Linda onlangs geplaatst…You are my wild #6My Profile

 • Reageer Sharmayne 28 maart 2014 om 17:52

  Wij hadden totaal geen regelmaat. J is een slechte slaper net als het voeden sliep hij op verzoek. Nu is hij 2,5 gaat hij om zeven uur naar bed. Maar als dat eens later is is dat ook geen probleem. We hebben geen vervelende peuter dan want hij kan makkelijk van 7 tot 11 zonder slaap als we hem zijn gang zouden laten gaan.

  Als ik het ooit weer over zou mogen doen deed ik het niet anders wij zijn gewoon niet zo van vaste tijden.
  Sharmayne onlangs geplaatst…Oorpijn en DikkieDikMy Profile

 • Reageer PSnim 28 maart 2014 om 19:53

  Hier is het ritme eigenlijk grotendeels vanzelf erin geslopen. Nim sliep telkens rond dezelfde tijden waardoor we hem op een gegeven moment rond die tijd steeds naar bed deden overdag. Met de deur uitgaan wachten we vaak wel tot hij zijn ochtend dutje heeft gedaan of als we een lange autorit maken dan gaan we juist op zijn ‘ naar bed’ tijd de auto in zodat hij in de auto tukt. Het middagdutje word dan vaak gewoon wanneer hij moe is. Maar als ik de hele dag thuis met hem ben gaat hij om 9u en om 14u lekker zijn bedje in overdag. Ook hier savonds een vast bedtijd met bedritueel, savonds weg gaan of later dan zijn bedtijd thuis komen is wel wat lastig… Hij wil savonds echt heel graag zijn bedje in om te slapen!
  Op de dagen dat we beide werken probeert oma zoveel mogelijk dezelfde tijden aan te houden, dus dat is voor hem wel fijn!

 • Reageer Francesca Vonk 28 maart 2014 om 22:25

  Ik/Wij hechten ook veel waarde aan ritme, rust en regelmaat. Dit gecombineerd met het goed leren herkennen van slaap- en hongersignalen brengt me tot het ritme waarin Vico zich bevindt.
  In de eerste 2 maanden van zijn leven was het allemaal op vraag en herkende ik de signalen nog niet goed. Hij sliep onrustig en zwaaide met zijn armpjes als hij in bed lag, waardoor hij zichzelf regelmatig wakker sloeg. Toen ben ik gaan inbakeren (week 8 – 18) en heel goed op de signalen gaan letten. Hard aan gewerkt, blijven kijken en opletten, noteren wanneer hij ging slapen en hoelang etc. en ook de nodige “handen-in-het-haar momenten” gehad natuurlijk. (hielp niet dat mijn man ook nog zijn rug brak met een snowboarduitje en in het gips zat…. allemaal weer goed gekomen gelukkig) Maar zo is bij ons de opmerking “Een gaapje is een slaapje” ontstaan.
  Slapen doet Vico altijd in zijn eigen bed, de eerste 6 maanden in de Mozesmandje, na 10 weken overdag in zijn mand in het ledikantje en na een paar weken gewoon overdag in zijn ledikantje zonder zijn mandje. Een vaste plek, zijn lekkere plekje, zijn nestje, zijn rustige holletje. Nu 15 maanden verder kan ik Vico feilloos lezen, weet ik en hij precies wanneer het bedtijd is en kan hij heerlijk zelf in slaapvallen.
  Wij hebben een gastouder, die houdt precies zijn ritme aan. We wankelen nu tussen 1 en 2 slaapjes per dag, maar dit lezen we af aan Vico. Gelukkig kan onze gastouder dat perfect. Dus het ritme thuis is hetzelfde als bij de gastouder. Ik noteer in een boekje hoe de dag eruit ziet, dan weet de gastouder hoe de dag ervoor geweest is en kan ze een beetje inschatten hoe het met de slaapjes zal zijn. (Vroeg wakker en actief de vorige dag, betekent bijvoorbeeld nu nog vaak 2 slaapjes.)

  Welterusten 😉
  Francesca Vonk onlangs geplaatst…Gastbloggen is leuk!My Profile

  • Reageer Francesca Vonk 28 maart 2014 om 22:31

   P.S.: Eerste 6 maanden waren ’s nachts trouwens rooming-inn, dus Mozesmandje in onze slaapkamer. Na 6 maanden ook zijn nachtslaap dus op zijn eigen kamer.
   Francesca Vonk onlangs geplaatst…Gastbloggen is leuk!My Profile

 • Reageer Maaike 31 maart 2014 om 06:49

  Volgens mij heb je het prima opgelost. Heerlijk dat je kindje gewoon overal mee naar toe kan toch? Zo zie ik het in de toekomst ook wel voor me, gewoon lekker mee naar vrienden. En wat geweldig zeg dat je vriendinnen voor je willen oppassen! Ik snap je twijfels over regelmaat maar denk dat dat laatste meer waard is dan elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed.

  X
  Maaike onlangs geplaatst…DreamWeekly #35My Profile

 • Reageer Nicky 31 maart 2014 om 08:26

  Onze kinderen zijn al wat ouder, jongste is inmiddels 4 jaar. Als thuisblijfmoeder moet ik zeggen dat ik ook geen vaste tijden hanteerde. Mijn kinderen sliepen heel veel dus had daar geen last van. Nu dat ze allemaal naar school gaan zijn we meer bezig met vaste tijden en zo. Voor ons is het belangrijk dat ze allemaal op tijd naar bed gaan en zo aan genoeg slaapuren/rust komen.
  Nicky onlangs geplaatst…Mommy Tale | Bloederig baarmonsterMy Profile

 • Reageer Favoriete blogjes uit de maand Maart - Mamaliefde 7 januari 2016 om 08:39

  […] leven Voorbereiden op operatie – Fieve Voorbereiden op de basisschool – Live is a gift Rust, Ritme en Regelmaat – Little Wonder World Knuffels en kwijtraken – Boys Lifestyle De EHBO-koffer – […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge