Babypraat, Food, Moeder zijn

Jong & Moeder – Wanneer beginnen met bijvoeding?

IMG-20140304-WA0021Wanneer moet ik nou beginnen met bijvoeding? Dat was een vraag die vaak rondspookte door mijn hoofd. Als kersverse moeder weet je niet alles en ook dit was een grote vraag. Op het internet werd ik ook niet veel wijzer, dat was zo extreem uit elkaar dat ik nog niet wist wat het beste zou zijn. Wat ik ze wel hoorde zeggen is dat je het kan zien aan je kindje of hij toe is aan wat anders dan alleen maar melk. Wel ben ik van mening dat ik er niet te vroeg mee wilde beginnen, niet met 3 maanden ofzo. Ik geloof dat ik zelf met 5 á 6 maanden ben begonnen. Maar goed, hoe kun je nou zien dat je kindje toe is aan andere voeding. Er zijn een soort signalen die dat aangeven, je kindje kan sabbelen op zijn vuistje, het wordt ’s nachts weer wakker terwijl het al een lange tijd doorsliep, je kindje kijkt het eten van jou bijna uit je mond (haha) of je kindje lijkt onverzadigbaar. Dit zijn allemaal kleine signalen die KUNNEN aangeven of je kindje meer wilt dan alleen maar melk, dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn.

Via het consultatiebureau hoorde ik dat je al kan beginnen vanaf 4 maanden met bijvoeden, ook kan dit als je de borst geeft. Maar het voedingscentrum geeft aan dat je beter kan wachten tot 6 maanden. Lekker handig zulke informatie dacht ik nog, je weet al niet veel en als er dan 2 wat betrouwbaardere bronnen verschillende dingen zeggen, weet je het helemaal niet meer. Dus ben ik eerst begonnen met het geven van rijstebloem door de melk heen waardoor deze wat dikker werd, een soort pap. Dat geeft al een andere structuur en zo kon hij langzaam wennen aan vast voedsel. Nadat ik merkte dat dat goed ging ben ik begonnen met pap geven van een bordje. River leerde zo het eten van een lepeltje, want dat is ook best gek hoor haha!

IMG-20140228-WA0063Nadat dat allemaal goed ging ben ik begonnen met het eerste groentehapje. Ik ben expres begonnen met groente, dit omdat fruit erg zoet is en ik bang was dat meneer straks alleen nog maar de fruithapjes zou willen (voorzorg haha). Groente is milder voor de darmen en het zou minder allergieën veroorzaken. Groente, fruit alles ging er in als melk, hij vond het allemaal even lekker. Gelukkig maar, mijn familie is best moeilijk met eten dus ik hoopte dat dit wel goed zou gaan. Oké, hij is nog klein en er kan nog van alles veranderen, maar voor nu vindt hij bijna alles lekker.

River at de voedingen natuurlijk eerst niet helemaal op, het was meer proeven, voelen en ontdekken. Dat is ook de manier van het bijvoeden in het begin. Ik leerde hem eigenlijk nieuwe smaken leren, in plaats van dat ik wilde dat hij alles op zou eten. Langzaam aan ben ik steeds meer gaan geven en toen hij 7 maanden was at hij de voedingen helemaal op. Ik wilde namelijk niet dat ik River zou volduwen terwijl hij vol zat, ik wilde niks forceren, want ik ben van mening dat het dan alleen maar tegendraads werkt.

Nu nog steeds gaan de potjes en de verse groentes en fruit er goed in, en ben ik blij dat ik toch even gewacht heb met het geven van bijvoeding. Ze kunnen hun hele leven nog dingen eten en ik denk dat ik er goed aan gedaan heb te luisteren naar mezelf en naar River en gewoon op een gegeven moment toen ik wat signalen kreeg ben gestart met het ontdekken van ander voedsel.

Wanneer ben jij begonnen met het bijvoeden van je kindje, en zou je het de volgende keer weer zo doen?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

12 reacties

 • Reageer Kelly Caresse 14 maart 2014 om 13:46

  Dit is wel echt een discussie waardig denk ik want overal worden andere dingen gezegd. Ik heb zelf een hele sterke mening wat voeding betreft en ik ben een beetje van de natuurlijke stempel. Tot 6 maanden geef ik volledig borstvoeding en daarna ga ik hier en daar wat bijvoeden en volg daarbij het proces van m’n dochtertje. Borstvoeding is nog een hele tijd de hoofdvoeding omdat deze bedoeld is om lange tijd te geven. Als ze een half jaar is denk ik dat ik begin met af en toe wat stukjes of prakjes groente te geven en later fruit. Ieder doet dit op zijn/haar eigen manier denk ik, net als dat de ene volwassenen zegt dat men geen koemelk moet drinken, en de andere volwassen zweert bij zo min mogelijk gluten etc. heel persoonlijk maar ik ben benieuwd hoe andere moeders dit zien, Leuk onderwerp meiden!

  • Reageer Bibian Sloot 14 maart 2014 om 15:27

   Haha echt een discussiepunt, ik snap jou helemaal en als ik jou was zou ik ook lekker helemaal doen wat jij denkt dat goed is. Elk kindje is anders en gelukkig ook elke moeder. Ben je niet bang dat als Lana bijvoorbeeld ergens anders is dat ze dan wel wat aangeboden krijgt terwijl jij er niet bent? Liefs

  • Reageer Judith 15 maart 2014 om 12:15

   Wat herkenbaar! Mijn zoontje is nu 9 maanden en ik geef nog bijna volledig BV. Ik zit nu op 3 soms 4 voedingen en sinds 6 maanden krijgt hij een fruithapje en groentenhapje. Wel langzaam opgebouwd. Ik vind het belangrijk dat BV nog steeds de hoofdvoeding is, ondanks het consultatiebureau (soms) anders adviseert. Als ik ervaringen terug hoor van mijn eigen moeder (7x BV gegeven! :O) of andere moeders kunnen baby’s zeker tot 12 mnd. alleen BV krijgen als hoofdvoeding. Ik zie de situatie gewoon aan. Ik kijk voornamelijk naar wat mijn zoontje wil & wat hij aangeeft. Zo geef ik nu soms een halve boterham i.p.v. voeding en dat vind hij heerlijk en is hij ook tevreden van.
   Ik weet niet zozeer of het van de oude stempel is, maar ik wil zolang mogelijk BV blijven geven (zolang het gaat) en rond 12 mnd. afbouwen naar 2,5 BV-momenten en dan richting de 3 eet-momenten gaan.
   Als ik nu terugkijk naar de laatste paar maanden, zou ik eigenlijk precies hetzelfde doen.
   Erg leuk onderwerp! Leuk om te lezen wat de ervaringen zijn van andere moeders 🙂

 • Reageer Linda 14 maart 2014 om 14:00

  Ik ben bij gaan voeden vanaf 6 maanden ala rapley. Mijn kindje heeft het helemaal zelf in de had wat en hoeveel ze ‘eet’. Zo kun je het nog niet echt noemen maar het is meer indekken van smaken en structuur. Ik geef nog steeds borstvoeding en dit blijft tot minimaal 1 jaar de hoofdvoeding. Hier kun je lang over discuseren want overal zeggen ze iets anders. Ik ben van mening dat de darmen van kindjes met +- 6 maanden rijp genoeg voor zijn. Toen mijn kindje 4 maanden was keek ze ook naar mijn eten maar ook naar alle andere dingen die ik deed, niet omdat ze ‘klaar’ voor voeding was maar omdat ze de wereld om haar heen aan het ontdekken was.

  • Reageer Bibian Sloot 14 maart 2014 om 15:29

   Ja ik heb ook zitten twijfelen over de rapley methode, maar ik ben nog al hysterisch als het gaat om verslikken, en ook nog al bang met dat soort dingen. Maar vind het wel mooi als een ander het doet. Liefs

 • Reageer Geertje 14 maart 2014 om 15:27

  Ik merkte aan mijn beide kinderen dat ze toch wel behoefte kregen aan iets anders rond 4 maanden. Dus ben er toen ook mondjesmaat mee begonnen. En ze vonden het heerlijk!

 • Reageer Whitney 14 maart 2014 om 15:33

  Tot nu toe is de planning om borst te blijven geven. Ik merk wel dat hij in de avond blijft komen, eind van de maand is hij 4 maanden en is het mogelijk om te beginnen met een papje. Als we dit gaan doen zal ik met afgekolfde melk maken. Vind het best lastig. Las net ook ergens tip om in slaapzak te leggen, wellicht dat dit zal helpen in de nacht.

 • Reageer Sharmayne 14 maart 2014 om 17:07

  Met 6 maanden zijn wij begonnen met rapley hij heeft nooit gepureerde prakjes gehad alleen maar stukjes en dat beviel mij en hem prima. Hij at daardoor alleen waar hij aan toe was en niet wat ik hem naar binnen wilde werken.

 • Reageer Dita 14 maart 2014 om 19:14

  Ja dit is altijd een flink discussiepunt merk ik. Goed dat je dit ook vertelt op je site.

 • Reageer Petra 14 maart 2014 om 20:11

  Ik denk dat het per kind verschilt. Zoonlief zat al op 5 x 200 flesvoeding en had nog honger. Wij zijn toen hij 4 maanden was gestart. Dochterlief was 5 maanden.

 • Reageer Nicky 14 maart 2014 om 21:02

  Ik denk dat ik bij mijn kids rond de 4 maanden ben begonnen met fruithapjes naast de borstvoeding. Dus 1 bostvoeding met fruithapje vervangen en ik denk met 6 maanden groentje hapjes en zo. Je ziet inderdaad aan je kindje of hij/zij eraan toe is.

 • Reageer Maai 15 maart 2014 om 09:32

  Ja lastig is dat he, maar als het om opvoeden van kinderen gaat hoor je overal altijd tegendraadse adviezen. Wij zijn bij beide tussen 5 en 6 maanden gestart. Bij de oudste meer volgens de rapley en de jongste een mix van geprakt en rapley omdat hij zo ontzettend slecht sliep en we dachten dat hij misschien niet genoeg binnen kreeg. Of dat zo is? Daar kan je ook allerlei meningen over vinden maar we probeerde alles uit en hebben nu gelukkig gelukkig twee vreetzakjes thuis die graag warm eten…. Hebben ze niet van mama 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge