Food, Lifestyle, Persoonlijk

Strijd met eten

Vroeger, en dan heb ik het over een leeftijd tot 15 jaar, was ik echt een ontzettend moeilijke eter. Ik lustte niks, echt niks. Ik at vaak gewoon witte macaroni met een plens ketchup, soms in een goede bui wat droog gehakt en wat geraspte kaas eroverheen. Broodjes pindakaas en salami. Aardappeltjes met heel veel ketchup en weinig vlees. Pannenkoeken met stroop. Waar zijn de groente vraag je je af? Die at ik weinig (lees: niet). Mijn ouders hebben vaak genoeg strijd met mij gehad om groente te eten, gekookte aardappels naar binnen te krijgen en pogingen gedaan om met de pot mee te eten. Die strijd hebben ze verloren (gna-gna-gna). Nee, ik lustte niks en at ook niks (weinig). Ik moest op een gegeven moment naar de dokter en die vertelde mij dat ik moest gaan opschrijven wat ik at en ook echt moest proberen om groente/aardappels te eten.

IMG_0689
Zo gezegd, zo gedaan. Papa had een schemaatje gemaakt en daar moest ik bijhouden wat ik at. (Kun je het je voorstellen? Een dun grietje die zich 10 jaar later aangemeld heeft bij WeightWatchers, je lacht je dood.) Ik heb gehuild aan tafel omdat ik die vieze doperwtjes MOEST eten, die vieze gekookte aardappels MOEST eten. En ja, dwingen om te eten is niet goed. Dat hebben mijn ouders vast ook gedacht. Ik zat soms echt een uur aan tafel ’s avonds met koude doperwtjes, die ik dan kokhalzend naar binnen werkte. Voor de rest was ik wel gezond, maar ik was gewoon een heel tenger, dun, mager meisje.

strijdmeteten1Dit was in 2005. Hier vind ik mezelf echt te mager, brrr.

Ik weet niet wat er in die tussentijd veranderd is maar ineens ging ik dingen proberen. Vooral toen ik op mezelf ging wonen, samen met Robert, ga je zelf elke dag koken. Je wilt toch een beetje gevarieerd eten en ook omdat Robert wel alles lust, kon ik niet elke dag pannenkoeken maken. Ik begon steeds meer te proberen en ik lustte ook steeds meer dingen.

Nu, op een leeftijd van 24, lust ik misschien wel 400% meer als dat meisje van 14. Oké, ik ben nog steeds geen culinair iemand, mij maak je écht niet blij met garnalen, boeuf de bourguignon (ofzo), ingewikkelde ovengerechten en schimmelkaasjes. Maar ik kan nu wél gewoon mee naar een restaurant en dan lust ik altijd wel iets van de kaart. Waar ik vroeger met blozende wangen een bordje friet bestelde, kan ik nu gewoon normaal als een volwassene een gerecht bestellen. Ik word gelukkig van normaal, simpel eten: een lekkere pasta, pittige nasi, aardappeltjes met een simpel stukje vlees en vooral BROOD.

DSC_0215Hier word ik nou gelukkig van!

Groente is nog steeds een kritiek puntje hier. Ik probeer het echt! Ik heb het laatste half jaar wel 10 courgettes gekocht en 10 manieren geprobeerd om ze te eten: in een soep, gewokt, gegrild, gekookt, gebakken, gepureerd, gedit, gedat, alles! Of met goede moed broccoli gekocht die 1,5 week later in de kliko beland omdat ik het echt niet moet. Ik weet dat het superslecht is maar ik probeer het wel. Ik krijg het gewoon niet weg. De enige groentes die ik lust zijn: sla, tomaten, komkommer, taugé, uien (ja, is een groente!), avocado en minimaal spinazie ergens in verwerkt. Het zijn een beetje van die nietszeggende groentes die voor 90% uit water bestaan maar het is in ieder geval wat.

Ik kan er niks aan doen, ik doe zo mijn best maar het lukt gewoon niet. Tja, ik hou echt van lekker eten en dat heeft zich de afgelopen jaren ook wel geuit waardoor ik gezellig naar WeightWatchers mocht. Ik ben van een dun, ielig, mager meisje naar een volle, stevige jong-volwassene gegaan en nu, na een half jaar WeightWatchers, voel ik me gelukkiger dan ooit in mijn velletje en ik ben ook gewoon gezond. Groente zal altijd een strijd blijven maar daar leg ik me maar bij neer en wie weet zie ik ooit het licht wel!

Hebben jullie nog tips voor een anti-groente iemand zoals ik om toch iets binnen te krijgen?

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

25 reacties

 • Reageer Suzanne 31 maart 2014 om 12:50

  Smoothies maken het voor mij veel makkelijker. Zo krijg ik genoeg groenten en fruit binnen. Ik heb verder nooit echt problemen gehad met eten. Ik eet op zich alles wel en probeer ook alles. Mijn broertje daarentegen… haha
  Suzanne onlangs geplaatst…Picture Perfect | Love this life I live!My Profile

 • Reageer Jennn 31 maart 2014 om 12:52

  Ik ben gek op groente, dus ik geloof niet dat ik je echt aan tips kan helpen. Hoewel, ik las ergens dat je van courgette spaghetti kunt maken, dan gebruik je dus ‘courghetti’, courgetteslierten in plaats van de pasta. Het verschil schijn je nauwelijks te proeven omdat het toch de saus is die uiteindelijk de smaak bepaalt. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar misschien is dat wat?
  Jennn onlangs geplaatst…Change the world: water besparenMy Profile

  • Reageer Manon 31 maart 2014 om 17:09

   Ja, dat kan ik wel eens proberen! En dan inderdaad met veel saus.

 • Reageer mamoesjka 31 maart 2014 om 13:17

  Ik hou ook niet van groente… ik kieper me koelkast vol met allerlei groen maar ook hier kan regelmatig de groente worden weggegooid. Ik probeer nu smoothies te maken van al dat groen! Ik hou wel van stamppot groente maar verder ben ik snel klaar. Ik heb dus geen tips 😉
  mamoesjka onlangs geplaatst…Apres-ski in m’n hoofd….My Profile

  • Reageer Manon 31 maart 2014 om 17:09

   Hahahaha nou “fijn” dat ik in ieder geval een lotgenootje heb 😉

 • Reageer Silke 31 maart 2014 om 13:32

  Wat lastig! Ik vond vroeger ook veel dingen niet lekker, zoals witlof & spruitjes maar toen ik samen ging wonen met mijn vriend heb ik veel (nieuwe!) dingen leren eten. Eigenlijk hetzelfde wat jij beschrijft.. Wat vind je van wortel & paprika? Daar kun je ook een heerlijke couscous van maken! Met wat lente uitjes heb je dan voldoende groente. Ik hou zelf niet erg van bloemkool, maar gepureerd (als puree, met een eetlepel kookroom en een klein beetje citroensap) is het heerlijk! Hetzelfde geldt voor doperwten! Misschien eens proberen? Niet heel weight-watchers proof, maar vroeger kreeg ik met appelmoes altijd alles weg 😉

 • Reageer Sil 31 maart 2014 om 13:32

  Bekend verhaal, alleen ben ik 22 en lust ik nog amper iets.

  Je maakt me blij met aardappels, vlees groente maar spagetti, lasagne, macaroni en pizza bijvoorbeeld gaat er bij mij niet in. Net zoals ui en champignons, maar garnalen vind ik juist wel weer lekker.

  Vind het soms echt lastig dat ik weinig lust, en ik ben er ook overtuigd van dat het bij mij tussen de oren zit, maar groenten lust ik wel redelijk dus ik krijg gelukkig wel mijn vitamines binnen.

  Ik eet trouwens (bijna) alles met appelmoes, want sausjes en jus vind ik ook niet te doen maar daardoor verdoezel je wel een beetje de smaak van de groenten

  • Reageer Manon 31 maart 2014 om 17:09

   Ja vervelend is dat he… Soms baal ik er ook zo ontzettend van!

 • Reageer Tamarah 31 maart 2014 om 13:37

  Wat lijkt me dat vervelend zeg dat je zo weinig groenten lust. Ik ben juist wel een groente eter en er zijn echt wel dingen die ik niet lust, bruine bonen en bietjes of chilli con carne. Maar misschien zijn smoothies misschien wat voor je? Of groentes geleidelijk toevoegen op je bord met een heel lekker vleesje en lekkere aardappeltjes, zodat het compenseert ;-). Fijn dat je in elk geval meer dan vroeger eet. Succes!
  Tamarah onlangs geplaatst…OOTD: Takko shoplog!My Profile

 • Reageer Dita 31 maart 2014 om 14:49

  Zelf ben ik ook erg dol op eten. Ook de meeste groentes lust ik wel We eten gevarieerd en zo gezond mogelijk. Vaak 1x per week ergens een hapje eten of iets halen. Moet kunnen vind ik.
  Dita onlangs geplaatst…Je koninklijke outfitMy Profile

 • Reageer Robert 31 maart 2014 om 16:24

  Eten is ook veel te lekker om zomaar te laten staan 😀

 • Reageer Melanie 31 maart 2014 om 16:26

  Ohh groente heeerlijk!!!
  Geef mij elke dag een bord aardappels, extra veel groente, liefst nog een salade erbij en een stuk vlees!

  Daar kun je me s’nachts voor wakker maken!
  Ik lust bijna alle groente behalce, courget , aubegines en tomaat ( wel op een broodje gezond of in een salade) ..

  Wij eten zeker 4a5 dagen in de week aardappels met groente en vlees.
  Ook eet mijn zoon van 3,5 het liefst hollandse pot! Gelukkig maar want zelf heb ik pas groente leren eten toen ik 6 was.. Haha

 • Reageer Elise 31 maart 2014 om 16:42

  In spaghettisaus kan je heel veel groenten ‘verstoppen’. Maak de saus met tomaat, wortelen, paprika, uien, champignons, courgette…en mix op het einde alles door. Je hebt een mooie, lekkere spaghettisaus en je hebt niet eens door dat je zoveel groenten aan het eten bent 🙂
  Elise onlangs geplaatst…De grote boze wolf (was helemaal niet boos) – Jonas BoetsMy Profile

 • Reageer Petra 31 maart 2014 om 17:17

  Hier ook geen groenteliefhebber. Ik kom ook niet verder als sla, komkommer, wortel, courgette en paprika alleen in kleine stukjes in een saus. Ergens prei of tauge door verwerken is ook prima. Rauwe tomaat niet maar verwerkt in soep of saus gaat prima. Spinazie alleen diepvries fijn gehakt en dan door de aardappelen. Verse brbrbr.

  Ik lust dan weer wel boerenkool en zuurkool.

 • Reageer Cindy 31 maart 2014 om 18:46

  Ik hou niet van champignons en ui, maar als ik het ergens mee meng (bijv. Italiaanse wokgroenten en dan een pastasaus er over of champignons in een quiche) dan heb ik er geen problemen mee. Dan zie ik het niet echt en ik proef het ook niet zo. En ik ben maar gewoon gaan proberen, voorheen at ik ook weinig (gevarieerde) groenten en dat is sinds het samenwonen ook meer geworden.
  Cindy onlangs geplaatst…Shoplog: IkeaMy Profile

 • Reageer robin 31 maart 2014 om 20:56

  ik ben juist gek op groente hehe. en ik lust geen vlees en eet alleen zalm XD fijn dat je nu wel gezond ben én je goed voelt ^^
  robin onlangs geplaatst…NYX HD Photogenic ConcealerMy Profile

 • Reageer patricill 31 maart 2014 om 21:32

  Hier een bondgenoot hoor. Zóóó herkenbaar!! Hele moeilijke eter hier vroeger ook vaak macaroni maar geen ketchup maar Uhhh suiker erop en groenten blehhh daarnaast ook nog tomatenallergie. Gelukkig lukt ik nu ook meer dan vroeger en ben ik dol op uiteten altijd wel wat te vinden op de kaart. Met groenten blijft het juist bij erwten en boontjes en het eea door de nasi/bami of wokken als paprika uien kool wortel je kent de wokmixen wel als het maar klein is haha. Dus nee tips kan ik je niet geven maar er zijn er meer die anti groenten zijn hihi

 • Reageer Anne - Gowk- 31 maart 2014 om 21:58

  heel erg herkenbaar verhaal en wat fijn om te horen dat je nu weer helemaal lekker in je vel zit! De eerste stap is gemaakt ik weet zeker dat je het ook wel een lange tijd vol kan houden. Succes!

 • Reageer lizanne 31 maart 2014 om 22:07

  Hahaha en ik maar huilen aan de keukentafel omdat jij erwtjes moest eten :’):’) zusterliefde ♡♥

 • Reageer Stephanie 1 april 2014 om 02:09

  Haha ik ken het, vroeger lustte ik ook veel minder dan nu! Echt blij dat ik nu veel meer durf te eten 🙂 en het nog lekker vind ook!

  Tip voor groenten: gewoon doen of groene smoothies maken (tip: yoghurt of melk, paar chocoladevlokken erbij, banaan, sinaasappel en 3 handjes verse bladspinazie). Je proeft dan niets van de groente 😀
  Stephanie onlangs geplaatst…Concert | Backstreet’s Back 1999 & 2014My Profile

 • Reageer Betty 1 april 2014 om 12:30

  Ik vind groente heerlijk, maar ik houd helemaal niet van vis. Kibbeling en gebakken zalm gaat nog wel, maar écht heel blij word ik er niet van.

  Er wordt gezegd dat je het jezelf aanleert iets lekker te vinden, als je het minstens 9 keer hebt gegeten. Doorgaan dus maar met die broccoli, bloemkool en courgette. Ik houd er enorm veel van om er een lekker, romig soepje van te maken! Gebakken parmaham erin en klaar! Hmmm!
  Betty onlangs geplaatst…Furry Friend tagMy Profile

 • Reageer Chinouk 1 april 2014 om 17:13

  Het gaat erom dat je gezond en gelukkig bent! Wat fijn dat je zo goed in je vel zit. Ik ben zelf ook heel tenger, maar dat komt door m’n Aziatische roots. Ik ben dan ook gek op Indonesische, Chinese, Japanse, Surinaamse gerechten, oh schuif maar door, heerlijk! Groentes zijn ook groot favoriet, ik eet ze erg graag, net als vlees en vis. Zo klinkt het alsof ik een makkelijke eter ben, maar dat ben ik ook niet. Ik ben geen fan van Nederlandse gerechten, zeker niet als het groente gerechten zijn want dat smaakt naar niks. Ook Italiaans spreekt me helaas niet zo aan, al waardeer ik macaroni en lasagna op z’n tijd wel, net als een pizzaatje haha.
  Chinouk onlangs geplaatst…Maart Favorieten 2014!My Profile

 • Reageer Eline 1 april 2014 om 18:41

  ik ben ook een moeilijke eter!
  Eline onlangs geplaatst…Maart 2014My Profile

 • Reageer Eveline 4 april 2014 om 11:09

  Ik ben ook een moeilijke eter, vroeger lustte ik ook echt niets, maar ik moest wel altijd iets proberen van mijn moeder. En ik ben daar eigenlijk wel blij toe ook. Ik woon nu op mezelf en merk ook dat ik steeds meer dingen probeer. Soms is het wat lastiger om iets naar binnen te krijgen, maar wat je zelf ook al zegt: je kunt moeilijk iedere dag pannenkoeken eten of frietjes in mijn geval… Ook al zou ik dat zo graag willen 😛 Gelukkig gaat het nu wat beter en zit je goed in je vel! 🙂

 • Reageer dominiquw 29 april 2014 om 21:25

  Wat vervelend dat je groente niet lekker vindt. Zelf doe ik altijd een handvol spinazie en een avocado door mijn smoothie. Je proeft er niks van, gelukkig. Ook kun je boerenkool en allerlei andere soorten groenten door je smoothie doen. Misschien is dat een optie.

  Jullie hebben een leuke blog trouwens. Net al jullie filmpjes terug gekeken 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge