Babypraat, Moeder zijn

Waar moet ik beginnen? – De baby uitzetlijst

Elke moeder of mommy to be kent het waarschijnlijk wel, de baby uitzetlijsten. Zodra je het op google intikt komen de lijsten je computer uit gestroomd. Maar wat heb je nou echt nodig, en wat is volgens mij echt overbodig? Toen ik net zwanger was en ik de lijsten bekeek, wist ik echt niet waar ik moest beginnen. Moet ik alles kopen? Ik kon er op internet niet veel over vinden en heb dus bijna alles gekocht wat er op de lijsten stond. Nu ik ruimschoots over de eerste periode van mama zijn ben, wil ik jullie graag vertellen wat ik overbodig vond terwijl het wel op de lijsten stond en wat ik juist wel veel gebruikt heb! Ik neem een standaard lijst met jullie door per categorie.

Voor het baden:
✔ bad (met standaard)
✔ badthermometer
✗ luieremmer
✔ 2 badcapes
✔ 6 hydrofiel washandjes

DSCN0261Van het lijstje “voor het baden” heb ik alles gekocht en ook alles gebruikt. Vooral de hydrofiele washandjes heb ik veel gebruikt, daarbij ook de hydrofiele luiers, maar daar hebben we het straks nog over. Ik had aan 6 hydrofiele washandjes niet genoeg, ik zou aan raden om een setje meer te halen. Als je je kindje elke dag wilt wassen, en soms moet dit wel 2 keer op een dag wanneer het gespuugd heeft of misschien wel een spuitluier heeft, kom je al gauw tekort wanneer je er 6 hebt. Ik heb zelf geen droogtrommel dus het duurt ook even voordat de was droog is. Verder badcapes: ik vind dat je er daar ook wel 1 of 2 meer van kunt gebruiken. Ik vond ze ideaal, ook voor de bezoekjes aan het CB zijn deze handig. De luieremmer ben ik niet razend enthousiast over, het stinkt erg snel. Ik zou daarom er eerder eentje kiezen met van die zakken er in.


Kleding:

✔ 2 setjes in maat 50 – 56
✔ 2 setjes in maat 62 – 68
✔ 4 sokbroekjes
✗ 2 overslaghemdjes
✔ 8 rompertjes
✔ 2 mutsjes
✔ 2 paar sokjes

DSCN0267Kleding, waarschijnlijk heeft elke moeder alles wel 4 keer meer in de kast dan wat er op bovenstaand lijstje staat. En dat snap ik ook, ik was ook niet te stoppen als ik in de winkels liep. Wel ben ik van mening dat ze erg snel (ligt natuurlijk ook aan het kindje) uit maat 50 en 56 groeien, dus koop daarvan niet teveel. Mocht je een leuk setje zien, kies dan liever voor een iets grotere maat. Mijn ervaring is ook dat je veel kleding krijgt in je kraamweek in maat 50 en 56. Sokjes mogen ook wel wat meer zijn, of je moet veel pakjes hebben met voeten eraan vast, anders zou ik zeker nog 4 paar sokken erbij nemen. Ook is 2 mutsjes meer dan zat wanneer je kindje in de lente of zomer geboren wordt. In de winter is een extra mutsje misschien wel nodig, baby’s verliezen de meeste warmte vanaf het hoofd. Wat ik wel kan zeggen, koop genoeg rompertjes, je kindje heeft er sowieso elke dag 1 aan, dus bezuinig daar niet op!

Voor de verzorging:
✔ aankleedkussen
✔ 2 hoezen voor aankleedkussen
✔ nagelschaartje met afgeronde punt
✗ haarborstel/kam
✔ 6 monddoekjes
✗ 3 navelbandjes
✔ babyolie
✔ babybodylotion/olie
✗ babyhaarlotion
✗ babyzeep
✗ babycrème
✔ babywasgel, zeepvrij
✗ babymassageolie
✗ babyshampoo
✔ lotiondoekjes
✔ zinkzalf
✔ 1 pak newborn-wegwerpluiers
✔ verzorgingstas

DSCN0257Dit is een lang lijstje en ook hier heb je echt niet alles van nodig. Allereerst alle verzorging qua zeep en crème. Je weet niet goed of je kindje er tegen kan. Ik heb veel, heel veel van Zwitsal gekocht en gekregen. Nu River eczeem heeft, kan ik dus niet alles gebruiken wat natuurlijk hartstikke zonde is. Koop hiervan dus niet teveel, en test eerst even bij je kindje of het er goed op reageert. De babyhuid is heel dun en kwetsbaar. De navelbandjes zijn ook overbodig, deze had ik gekocht maar waren niet nodig. Ze gebruiken ze niet meer en deze liggen dus nog steeds stof te vangen in de kast. Monddoekjes zijn ook erg handig en deze zou ik dan wel weer wat meer van kopen. In het begin spugen de meeste kindjes nog wat vaker en dan zijn deze doekjes echt ideaal. Ook zou ik een pak luiers en lotiondoekjes meer kopen, je hebt geen zin om in je kraamweek iedereen op pad te sturen voor zulke dingen. Een verzorgingstas of luiertas vind ik echt iets wat je moet halen, ik vind het ideaal. Je hebt alles spullen van je kindje in 1 tas en het slingert niet overal en nergens wanneer je op pad gaat!

Voor de voeding:
✔ 4 zuigflessen
✔ 4 flessenspenen
✔ flessenreiniger
✔ voedingskussen
✔ voedingskussenhoes
✗ flesverwarmer
✗ magnetronsterilisator
✔ melkpoedertoren

IMG_20121224_234501Dit is een stukje lijst wat niet iedereen nodigt heeft, wel raad ik aan wanneer je van plan bent om borstvoeding te geven toch een flesje of bekertje in huis te halen wanneer het niet gaat zoals het moet en er bijgevoed moet worden. Het is al niet leuk als dat moet gebeuren, maar wel fijn als je het dan al in huis hebt. Verder vind ik een magnetronsterilisator overbodige luxe en een fleswarmer ook. Kijk, wanneer je het hebt of krijgt is het natuurlijk mooi meegenomen. Maar een kindje krijgen is al best duur dus dan zou ik met zulke dingen bezuinigen. Verder is een voedingskussen ook niet perse nodig maar kan wel handig zijn, dat is dus een keuze voor jezelf. De melktoren vind ik super fijn, en daar heb ik er dan ook 1 extra van gehaald, zo kon ik ze af en toe even uitkoken en schoonmaken terwijl ik wel weer een toren gevuld had. Ik gebruikte deze ook ’s nachts, dan hoefde ik alleen een torentje te gebruiken en niet schepjes te tellen, want het is al zo vermoeiend, die nachten haha.

 

Voor het slapen:
✔ 2 slaapzakjes
✔ slaappakje
✔ kruik
✔ 2 kruikenzakken
✗ 2 (molton) bedzeiltjes
✔ 3 molton hoeslakentjes
✔ 3 bovenlakentjes
✔ 3 hoes-/onderlakentjes
✔ 6 hydrofiele luiers
✔ 2 dekentjes
✔ babyfoon
✗ weekendbedje

DSCN0265Dan het laatste stukje van de lijst. Kruiken zijn handig vooral voor de eerste nachten, ik zelf heb ze bijna niet gebruikt omdat we eerst in het ziekenhuis hebben gelegen en omdat het super warm was buiten. De bedzeiltjes zou ik niet aanschaffen, deze had ik wel aangeschaft maar waren volgens de kraamverzorgster ten strengste verboden. Verder kun je qua beddengoed nooit genoeg hebben, je kindje kan veel spugen en dan moet je het wel kunnen vervangen. Een babyfoon vond ik erg handig, wel zal ik de volgende keer er eentje nemen met een camera, dat bespaart je veel ritjes naar boven haha. Een weekendbedje is niet speciaal nodig wanneer je niet veel weg gaat. Hydrofiele luiers, daar zweer ik bij. Ik had zeker niet genoeg aan 6 en had er veel meer. Ik droog River er mee af, ik gebruikte ze echt overal voor. Deze raad ik dus aan om er wat meer van te kopen dan 6.

Zo dat was een standaard uitzetlijst. Ik hoop dat jullie er wat aangehad hebben. Mochten de mama’s nog aanvullingen hebben laat het dan even weten in de comments.

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

10 reacties

 • Reageer Joyce 6 maart 2014 om 13:38

  Handig overzicht! Ik had sommige dingen wel aangeschaft die jij niet hebt aangeschaft en ook extra dingen. Leuk om te zien dat iedereen andere dingen belangrijk en nodig vind 🙂

 • Reageer chucky1012 6 maart 2014 om 14:17

  Handige tips 😉

 • Reageer Healthy Mommy 6 maart 2014 om 15:19

  Ik heb wel iets meer aangeschaft dan dat hierboven staat. Heb het lijstje op mijn site aangehouden en ben er zelfs over heen gegaan soms. Tja, dat is dan weer het enthousiasme van een shopaholic like me. Ik denk inderdaad dat elke moeder andere dingen weer handig vindt en dus ook andere dingen aanschaft.

 • Reageer Dita 6 maart 2014 om 19:43

  Wat handig! 🙂

 • Reageer Sammy-Jo 7 maart 2014 om 09:30

  Die poederbakjes zijn inderdaad echt ideaal! Als je dan de tel kwijt raakt is het geen ramp 😛 Hydrofiele luiers daar had ik er ook veel van. Monddoekjes en sokken inderdaad daar mag je er meer van kopen. Ik had zelf ook sudocreme in huis.
  Ik zie niet dat je een gewone thermometer erbij hebt staan? Wij hadden ook een babyfoon maar die hebben we eigenlijk niet veel gebruikt. We konden de kinderen horen huilen als we beneden zaten 😛

 • Reageer Annemarie 7 maart 2014 om 09:50

  In de afgelopen 12 weken heb ik dingen niet gebruikt maar ook juist bijgehaald. Kruikenzakken overbodig, rol je metalen kruik liever in een hydrofiele luier. Daar heb ik er 18 van en red het net. Met een flinke spuger heb ik meer aan dan een monddoekje. Flanellen luiers, niet gebruikt. Waskussenhoezen: voldoende op voorraad hebben en er iedere keer een hydrofiel luier overheen leggen ivm spuitluiers. Badthermometer overbodig, je kunt ook zelf voelen. En sleutelwoord, mocht je het prettig vinden: marktplaats. Er zijn veel mooie dingen op te vinden die vaak maar een paar keer gebruikt zijn. Zelf laatst een draagzak van baby bjorn gekocht voor 13 ipv 80 euro nieuw.

 • Reageer Eline 9 maart 2014 om 10:03

  handig logje 🙂 ik heb al veel te veel kledij gekocht, haha!

 • Reageer Marije 11 maart 2014 om 12:32

  oh ik moet nog zoveel in huis halen als ik dit lees! Nog maar 10 weken te gaan en ik weet nog steeds niet goed wat ik wel en niet moet hebben. Ik ga binnenkort maar eens inslaan, dit lijstje helpt er wel bij.

  • Reageer Bibian Sloot 11 maart 2014 om 22:29

   Heel veel succes met alles bij elkaar zoeken. Liefs

 • Reageer Zo doen wij dat: Praktische vragen over zwanger willen worden | Little Wonder World 31 mei 2016 om 06:00

  […] veel. We hebben een paar blogs geschreven over de uitzetlijst, wat we wel veel gebruik(t)en (klik en klik) en wat we ook niet (klik) nodig […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge