Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Wel of geen geboorteplan?

Wel of geen geboorteplan? Misschien denk je wel: “Wat is het, een geboorteplan?”. Een geboorteplan is een plan waar je opschrijft wat je wensen zijn. Als je voor het eerst gaat bevallen weet je helemaal niet wat je te wachten staat. In zo’n plan kan je in korte zinnen aangeven wat je wensen zijn en het is ook een handig communicatiemiddel voor de zorgverleners die bij jouw bevalling zijn. Het kan je een goed beeld geven van hoe jij de bevalling ziet en andere weten wat je wel en niet wilt. Zo zul je minder snel voor verassingen komen te staan.

geboorteplan1
Ik zelf was heel erg aan het twijfelen of ik een geboorteplan moest maken. Ik denk altijd makkelijk: ik zie wel, maar in de laatste weken begon het bij mij toch te kriebelen. Wat nou als ze dingen zouden doen die ik niet zou willen, of dat ik dingen toegediend krijg die ik eigenlijk helemaal niet wil? Na een gesprek met de verloskundige bedacht ik me toch en begon met het schrijven van mijn geboorteplan. Ik wist niet goed waar ik moest beginnen dus ik had op internet een invul-plan gevonden. Deze hielp me gemakkelijk met het maken en het bespreken van de juiste punten.

Hieronder mijn geboorteplan, ik ben heel duidelijk geweest over wat ik wilde qua pijnbestrijding en ik ben ook heel blij dat ik iets geschreven heb over een keizersnede. Ik was er 100% vanuit gegaan dat ik dat niet zou krijgen. Als ik zelf een geboorteplan had gemaakt, had ik het er misschien niet bijgezet! Gelukkig maakte ik hem via internet en kwam het wel voorbij. Blij toe, want het is dankzij dit geboorteplan tijdens de keizersnede precies gegaan zoals ik wilde qua ontmoeting met de opa’s en oma’s. Alleen het gelijk kennis maken, voelen, zien en ruiken heb ik niet meegemaakt, maar dit ook voor de gezondheid van River en dat gaat natuurlijk voor.

geboorteplan

Ook had ik geschreven dat ik de placenta graag wou zien, deze heb ik na 2,5 uur gelukkig kunnen zien, maar deze was bijna weggegooid. Ik ben toch blij dat ik het gezien heb, en de verpleegkundige ook. De placenta zag er heel slecht uit en de geboorte van River had niet later moeten komen! Toch ook weer even een wakker-schud-moment voor het ziekenhuis.

Ik ben blij dat ik een geboorteplan gemaakt heb, ookal hebben ze er zich niet helemaal aangehouden. De mensen in het ziekenhuis proberen echt hun best te doen voor jou. Wel geef ik als tip mee dat de vader in spé in de gaten houdt en probeert te onthouden dat als je naar het ziekenhuis moet en je overgedragen wordt aan het ziekenhuis, hij het geboorteplan (mits daar tijd voor is) ook overhandigd in het ziekenhuis. Zelf bespreek je hem al met je eigen verloskundigen maar deze kan in sommige gevallen er dus niet altijd bij zijn.

Hieronder nog een aantal punten waar je aan kunt denken tijdens het maken van een geboorteplan.
* Waar wil je bevallen?
* Hoe wil je bevallen?
* Wie wil je erbij hebben?
* Wat wil je doen als de weeën afnemen?
* Wat wil je doen als je er niet goed in komt?
* Wil je pijnbestrijding?
* Hoe wil je persen?
* Als je kindje geboren wordt, wil je hem/haar zelf aanpakken? Aan de borst? De rol van je partner?
* Wie knipt de navelstreng door?
* Foto’s? Wie maakt ze en waar van?
* Wil je borstvoeding geven?

Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt mocht je nog gaan bevallen of ooit zwanger zijn.

Hadden/hebben jullie een bevallingsplan? En is het gegaan zoals je beschreven hebt?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

14 reacties

 • Reageer Sara 11 maart 2014 om 16:02

  Goed om over na te denken! Ik heb ook wel allemaal ideeën en het lijkt mij wel fijn om het vast te leggen.

  • Reageer Bibian Sloot 11 maart 2014 om 22:29

   Ja, het geeft een wat rustiger gevoel al kun je er niet veel aan veranderen zodra het zo ver is

 • Reageer Eline 11 maart 2014 om 16:33

  handig hoor! Ik zou het ook doen!

 • Reageer Joyce 11 maart 2014 om 17:13

  Handig artikel! Ik had geen geboorte plan, ik was daar toen nog helemaal niet mee bezig, op zich ook logisch voor een meisje van 18. Bij een volgend kindje wil ik dit wel graag doen 🙂

 • Reageer Healthy Mommy 11 maart 2014 om 18:20

  Ik heb er zelf ook een klaar liggen. Natuurlijk zal het niet allemaal lopen zoals je hebt opgeschreven, maar in grote lijnen wel. Wat ik trouwens als tip meekreeg; vraag om een naamlabel extra om het beentje. Vooral als je dus een KS krijgt of zelf om andere redenen naar de OK moet en dus niet bij je kindje blijft. Het schijnt nogal eens fout te gaan. Als ze dus twee labeltjes hebben (om arm en been) zal dit minder snel gebeuren. Tja, je kan maar voorbereid zijn! Haha.

  • Reageer Bibian Sloot 11 maart 2014 om 22:28

   Haha ja, River had er alleen 1 om zijn beentje, maar elke keer als hij weer op mijn kamer kwam herkende ik hem gelijk!

 • Reageer Dita 11 maart 2014 om 18:35

  Wat handig 🙂

 • Reageer Gwen 11 maart 2014 om 21:25

  Wat een fijn plan zit, deze lay-out! Ik heb het opzetje van mijn VK gebruikt en wist dat ik een grote kans op een KS had toen ze in stuit draaide rond 31 weken. Ik heb toen ook meteen een kopje ‘KS’ aangemaakt, dat is gelukkig helemaal utigevoerd zoals ik wilde. Maar of dat toeval was of mijn plan echt bekend was bij mijn gyn? Geen idee, ik heb het hem iig in een eerder consult overhandigd, dus wie weet 😉

 • Reageer Stephanie 11 maart 2014 om 22:14

  Ik ben niet zwanger en dat wil ik ook nog laaang niet, maar ik wist niet dat dit bestond! Wat een goed idee, zou ook wel een geboorteplan willen schrijven tegen die tijd!

 • Reageer Marije 12 maart 2014 om 09:28

  Dit komt echt precies op tijd! Ik was me net een beetje aan het inlezen over bevallen en vind het maar spannend al die onzekerheid. Ik ga dit dus zeker gebruiken. Het geeft denk ik een hoop rust in je hoofd, dan heb je in ieder geval zelf alles eraan gedaan om het zoveel mogelijk naar eigen wensen te laten verlopen. 🙂 ik wist niet eens dat dit bestond!

  • Reageer Bibian Sloot 12 maart 2014 om 10:49

   Gelukkig maar, ik hoorde het via mijn verloskundigen. Ik vond het inderdaad ook fijn, ik had ook meer rust in mijn hoofd. Succes!

 • Reageer mamoesjka 12 maart 2014 om 12:26

  Ik had geen geboorteplan maar achteraf wel spijt van… tijdens mijn weeënstorm heb ik geroepen dat mijn zusje onmiddellijk gebeld moest worden en naar het ziekenhuis moest komen! Mijn zusje was daarom spontaan bij de bevalling en achteraf had ik dit misschien niet zo gewild. Tijdens je bevalling roep je gekke dingen en kun je geen weloverwogen beslissingen nemen…

 • Reageer Whitney 14 maart 2014 om 15:21

  Ik had een geboorte plan en alles ging naar wens. Wilde in het ziekenhuis bevallen, alleen mijn vriend erbij, geen medicatie tenzij het te heftig voor me werd. Had ook de luxe dat ik me vk erbij had en bleef want het was spits.

 • Reageer Joyce 17 juli 2017 om 16:46

  Waar heb je dit geboorteplan gevonden destijds? Deze is enorm handig

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge