Babypraat, Lifestyle, Moeder zijn

Jong & Moeder – nee nee nee

Nu River bijna 11 maanden is en een echt eigen willetje begint de creëren, gaat lopen kruipen en optrekken komt het woordje nee het vaakst voor in mijn woordenboek op een dag. Ik vind belangrijk om nu al aan te geven wat hij wel en niet mag en daar hoort natuurlijk het corrigeren bij. Ik zit regelmatig op de bank te werken met mijn laptop op schoot, binnen no-time is het speelgoed niet meer interessant en staat meneer naast mij, als het nou maar bij staan bleef maar nee. Hij vind de knopjes reuze leuk en vooral het slaan op het toetsenbord is een leuk spelletje. Ik denk dat ik al zeker 3 weken bezig ben met het corrigeren en ik blijf het herhalen.

image

Een baby zit vol met nieuwsgierigheid en dat is natuurlijk ook heel goed, die nieuwsgierigheid hoort een beetje bij de ontwikkeling. Hij wil dat glas op tafel, hij wil de trap op en die jas aan de stoel moet ook zeker op de grond, hoe en hoelang ze daar mee bezig zijn maakt niet uit. Soms word ik er een beetje moedeloos van, als ik al zo vaak gezegd heb dat iets niet mag en toch blijven doen. Het lijkt er dan op alsof hij niet luistert en dat is natuurlijk ook zo want hij begrijpt nog niet wat je zegt. Pas als je dit genoeg en vaak herhaalt gaat er op een gegeven moment een lichtje branden bij het woordje nee. Ik blijf het bij River dan ook gewoon proberen, het zal vast een keer effect hebben en dan heeft het veel voordelen in de toekomst.

Soms heb ik het al te vaak gezegd en helpt het gewoon op dat moment niet, dan probeer ik River af te leiden met bijvoorbeeld een stuk speelgoed of ga ik met hem naar een andere plek toe. Ik kan wel een half uur nee zeggen, af pakken, handen weg halen maar ik heb het idee als ik dat doe het dan misschien wel averechts gaat werken en dat willen we natuurlijk niet. Ik denk dat straffen op deze leeftijd ook nog niet heel veel zin heeft, als hij alles meer begrijpt kun je gaan werken met straffen en belonen maar 10,5 maand is gewoon nog veel te jong.
image

Voor nu ga ik gewoon door met het corrigeren, het hoort er een beetje bij en natuurlijk snappen we dat, een baby weet natuurlijk niet wat wel en niet mag en dat ga ik hem gewoon stapgewijs leren. Soms moet ik wel lachen en heb ik het idee dat hij het wel een beetje snapt, als ik dan bijvoorbeeld zeg: River.. nee.. dan kijkt hij me heel ondeugend aan en begint hij te lachen en draait hij zich weer om. Heerlijk ding denk ik dan, en zo is het ook. We blijven gewoon doorgaan en als hij ouder is heeft het hopelijk een goed effect gehad.

Hoe deden jullie het, begonnen jullie ook al vroeg met het corrigeren en vertellen wat wel niet mag?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

14 reacties

 • Reageer Gwen 30 april 2014 om 13:21

  Zucht, het laptoppen als Olivia wakker is heb ik opgegeven, te veel aantrekkingskracht dat ding. Hoewel, als ze buiten in de tuin bezig is en ik binnen gaat het soms nog wel. Overigens heb ik soms het idee dat nee zeggen niet helpt. Ze blijft testen 😉
  Gwen onlangs geplaatst…BasisschoolMy Profile

  • Reageer Bibian Sloot 30 april 2014 om 13:46

   haha ja, terwijl andere dingen helemaal niet zo interessant zijn.. Ik snap het wel hoor, zo’n laptop is toch leuk speelgoed haha

 • Reageer Dita 30 april 2014 om 13:46

  Zelf ben ik van mening dat je best al wel vroeg kan beginnen met corrigeren. Mijn ervaring is dat kinderen erg snel doorhebben als ze snel hun zin kunnen krijgen enzo.. 😉
  Dita onlangs geplaatst…Plog #2 dinsdag 29 april 2014My Profile

 • Reageer Kelly Caresse 30 april 2014 om 14:32

  Dat lijkt me echt een spannende fase zeg als ze daar mee gaan beginnen, dan begint het echte opvoeden pas echt. Leuk om je ervaringen te lezen!
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Vlog : dagje thuiswerken, nieuwe bril, action shoplog en food!My Profile

 • Reageer Cindy 30 april 2014 om 15:02

  Dat kan helemaal geen kwaad, in mijn ogen, om er al vroeg mee te beginnen. Bij mijn neefje van bijna 1 jaar (nog 2,5 week) doen ze dat nu ook al hoor. Even brullen, maar effectief als ze ouder zijn!
  Cindy onlangs geplaatst…Picture Time – april #3My Profile

 • Reageer Petra 30 april 2014 om 15:42

  Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. En waar bij zoonlief na een paar keer nee de boodschap duidelijk was, is dat bij dochterlief helaas niet het geval. Ik ben af en toe net een politieagent :-). Ze zoekt echt de grens op en zet door. Ergens vind ik dat soms wel mooi om te zien :-). Oja en volgens mij is consequent zijn ook belangrijk. Soms best lastig moet ik heel eerlijk toegeven.
  Petra onlangs geplaatst…Waarom trouwen?My Profile

 • Reageer Eline 30 april 2014 om 17:46

  Ik ben ervan overtuigd dat het op een dag zijn vruchten af gaat werpen!
  Eline onlangs geplaatst…Het trajectMy Profile

 • Reageer Marije 30 april 2014 om 19:35

  Lastig als die fase begint, kan mij voorstellen dat je het graag goed wilt doen. Gewoon maar blijven herhalen, hij gaat het wel snappen ook al daagt hij misschien ook een beetje uit. 😀 dat is stiekem ook wel een beetje om om te gniffelen als mama lijkt mij. Heb ik als juf in ieder geval wel als de kleintjes (die natuurlijk veel groter zijn dan River) in groep een/twee weer eens aan het donderstenen zijn.
  Marije onlangs geplaatst…Namen twijfelsMy Profile

  • Reageer Marije 30 april 2014 om 19:36

   Ehm ik weet niet zo goed waarom er nu haha achter mijn naam is komen te staan… Weird!
   Marije onlangs geplaatst…Namen twijfelsMy Profile

   • Reageer Manon 30 april 2014 om 20:05

    We hebben het veranderd 😉

 • Reageer Linda 1 mei 2014 om 13:03

  Wij zijn ook zeer vroeg begonnen. Zolang je je er maar bewust van blijft dat het niet altijd aankomt en dat je moet blijven herhalen, handig zo’n korte termijn geheugen. Ik krijg ook vaak te horen dat mensen daar respect voor hebben, ook als ik in het ‘openbaar’ corrigeer. Door een blik van herkenning of moeders die uit spreken dat het goed is om grenzen te stellen. Of het later makkelijker wordt? Dat zien we dan wel weer.
  Linda onlangs geplaatst…Het dagelijkse bijzonder makenMy Profile

 • Reageer Eline 1 mei 2014 om 14:24

  goed hoor! Ik ben ook zo ingesteld!
  Eline onlangs geplaatst…April 2014 !My Profile

 • Reageer Nicky 1 mei 2014 om 17:18

  Ik denk dat je nooit te vroeg kunt zijn met corrigeren. Helaas is het bij sommige dingen bijna niet af te leren, laptop toetsenbord blijft aantrekkelijk, zelfs wanneer ze ouder zijn. Dus niet opgeven en blijven herhalen.
  Nicky onlangs geplaatst…Binnenkijken bij | Cindy KoehorstMy Profile

 • Reageer Kim 7 mei 2014 om 15:16

  Oja, ik herken het, zelfs nu hij drie jaar is, is nee nog mijn meest gezegde woord. Ik moet hem soms zo vaak vertellen wat hij niet en wel mag, dat ik gewoon mijn eigen “gezeur” beu ben gehoord. Maar zolang hij niet wil luisteren, moet ik het blijven herhalen, met de nodige tijd in “de hoek” als gevolg.
  Kim onlangs geplaatst…HaarkameleonMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge