Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk, Zwanger

LIJSTJE: 10 dingen waar je achter komt als je zwanger bent

10dingenzwanger
Je kunt heel bewust zwanger worden en je daar ook heel erg goed op “voorbereiden”. Lezen, dingen opzoeken, ervaringen vragen, noem maar op. Toch zijn er toch een aantal dingen waar je pas achterkomt als je daadwerkelijk een baby/foetus/cellenhoopje in je baarmoeder hebt zitten. Ik deel mijn ervaringen!

❊ Hoe snel je eigenlijk al zoveel geeft om datgene wat er in je groeit. Ik dacht altijd: wat er niet is, daar kun je nog niet (veel) van houden, maar dat is ZO niet waar. Vanaf dag één dat ik het wist, hadden die paar cellen al een speciaal plekje in mijn hart.

❊ Dat het nog verdomd moeilijk is om van bepaalde etenswaren af te blijven. Hóé vaak heb ik al twijfelend met een stokbroodje filet voor m’n neus gestaan en 99% bij het moment om het naar binnen te proppen…

❊ Dat je toch sterker bent dan je zelf dacht! Ik kan wel zó naar dat broodje filet snakken maar je hebt de verantwoordelijkheid niet alleen meer voor jezelf. Dat gevoel is dan toch sterker dan je eigen wil en doe je het toch niet.

echouit
❊ Je leest er veel over: groeiende en pijnlijke borsten. Ik had nooit echt pijnlijke borsten tijdens mijn menstruatie dus ik kon me er niet zoveel bij voorstellen. Nou, daar kan ik nu zeker wel over meepraten. Tjonge wat gaan die dingen hard! Nadat ik was afgevallen, had ik echt bijna niks meer. Maar met 12 weken zwangerschap zat ik al zo’n 3-4 cupmaten groter! Helaas verboden terrein. Kijken mag, maar afblijven! Wat doen die dingen zeer in het begin zeg. Nu niet meer zoveel maar aan het begin van de explosiefase écht wel.

❊ Keuzes maken. Je kunt van te voren zoveel mooie ideeën en plannen hebben voor “de uitzet”. Totdat je daadwerkelijk aan het winkelen gaat. Wat voor slaapzakje moet ik kopen? Moet ik er überhaupt wel een kopen? En dan met lange mouwen of zonder mouwen? Een dikke of een dunne? Is een dekentje niet genoeg? Of wat dacht je van een matrasje voor in het ledikantje? Mijn hemel, je weet het gewoon niet meer als je voor die rekken staat. Een vriend die de knopen doorhakt is wel heel handig kan ik je zeggen!

❊ Mooie ideeën hebben voor je gewicht. “Nee, ik blijf heel gezond eten hoor en ik ga niet snoepen!” Wacht maar totdat je die zogenoemde cravings/hunkeringen hebt. Je hebt geen rust totdat je datgene hebt genomen waar je naar snakt. Pech voor je mooie plannetjes, “ik wil niet meer dan 12 kg aankomen”. Volvette kaas(soufflés, broodjes, blokjes), potten Nutella en koolhydraten roepen harder dan jij! En die Mars en Snickers bij de kassa’s weten ook ineens jouw naam te roepen, heel vreemd… (In ieder geval bij mij!)

manonzwanger
❊ Als je dacht dat je man/vriend/partner al lief was voordat je zwanger was, dan heb je het mis! Och, wat kunnen ze lief zijn! “Wil je nog wat drinken?” en lieve woordjes en gebaren waarvan je niet wist dat het in ze zat. Of wat dacht je van een groot, ijskoud glas drinken dat ze komen brengen omdat hij weet dat je dat zo lekker vindt als je in bad ligt! Hier is hij in ieder geval de allerliefste EVER!

❊ Zelfverzekerd zijn, dat is hier een beetje verdwenen. Ik ben zo onzeker als het maar kan: over of ik wel goed genoeg mijn best doe voor het zwanger zijn (??), over mijn groeiende buik, over rare dingen die je voelt in je buik en of de baby het nog wel goed “doet”. Onzeker zijn of ik het wel kan: de bevalling, moeder zijn en dan ook nog mezelf kunnen blijven, een leuke/lieve/aantrekkelijke vriendin en een goede vriendin. Tja, op die gevoelens kun je volgens mij niet voorbereid zijn…

❊ Je leest wel veel over dat je jezelf op de tweede plaats zet maar daar kun je je niks bij voorstellen. Totdat je het echt meemaakt. Ik loop in Primark-vodjes terwijl onze ongeboren zoon al een garderobe heeft waar je u tegen zegt. Het is gewoon veel leuker om je geld uit te geven aan je kindje!

❊ En natuurlijk: je voelt allerlei dingen waarvan je niet wist dat je het kon voelen of waar je je geen voorstelling bij kon maken. Ik had bijvoorbeeld gedacht dat schopjes heel anders voelden. Het voelt veel zachter en doffer aan dan ik voorgesteld had. En er zijn nog 1001 dingen die je voelt waar je je geen voorstelling bij kunt maken: een strak gevoel aan je buik, rare buien vanwege hormonen, emoties die 10x heftiger zijn dan normaal en tot slot al de liefde die je voelt, ongekend!

Wat was iets waar jij echt pas tijdens je zwangerschap achter kwam?

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

22 reacties

 • Reageer Kelly Caresse 29 juli 2014 om 07:01

  Heel herkenbaar allemaal, er komen ineens zoveel emoties bij kijken en je gaat over dingen zo anders denken. Je houdt vanaf minuut 1 van je kleine wondertje, en je voelt je ineens zo verantwoordelijk. Die cravings herken ik helemaal, dacht ik in mijn zwangerschap dat het wel mee viel, denk ik nu bij sommige voedingsmiddelen, hoe heb ik dit ooit lekker gevonden? Oh dat was in mijn zwangerschap, toen luste ik het wel. Bleek dus toch dat ik genoeg cravings had haha
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Outfit : Mijn geprinte broek van ZaraMy Profile

 • Reageer Geertje 29 juli 2014 om 07:06

  Haha, heel herkenbaar… Allemaal dingen die je je niet voor kunt stellen, maar die allemaal gebeuren! En toch zijn er best wat dingen die je mist als je niet meer zwanger bent!
  Geertje onlangs geplaatst…The Boyfriend TagMy Profile

 • Reageer Jennifer 29 juli 2014 om 07:15

  Mijn vriendin zei ook altijd, als ik tijdens mijn zwangerschap zin heb in augurken met slagroom dan haal ik dat toch gewoon niet in huis? Dan kun je ook geen rare dingen eten … Nou, drie keer raden waarmee we van de week bij de kassa stonden. De slagroom was niet nodig, maar die pot augurken at ze als toetje wel eventjes leeg. Nou kan dat niet zoveel kwaad, maar de chocola, soesjes, hamka’s chips en weet ik het wat ze nog meer naar binnen werkt, waar ze nog zo van zei dat ze het gewoon niet zou kopen, dat haalt ze toch in huis. Ik vind het wel lachen om te zien hoe ze van zo ‘sterk’ veranderd is in iemand die niet anders kan dan toegeven aan haar cravings. Ik had niet gedacht dat het zo erg kon zijn!
  Jennifer onlangs geplaatst…Studentmomentjes 12.0My Profile

 • Reageer iris 29 juli 2014 om 08:18

  Ooo die borsten, zo herkenbaar! Al zijn ze nu ik kolf voor onze zoon 20 keer pijnlijker, haha. Dus hier is het nog steeds ‘off limits’

 • Reageer Pauline 29 juli 2014 om 08:44

  Wat een leuk lijstje om te lezen, alles is zoooo herkenbaar!! En die onzekerheden zijn helemaal normaal… Ik kon er ook uren over peinzen maar het is allemaal goed gekomen haha 😉
  Pauline onlangs geplaatst…Outfit van Nim #8My Profile

 • Reageer Jess 29 juli 2014 om 08:45

  Haha, leuk om te lezen al ervaar ik het een tweede keer anders dan de eerste keer. Ik verbaas me wederom over mijn onredelijkheid. Ik heb echt een kort lontje en ben verschrikkelijk obstinaat.
  Jess onlangs geplaatst…Waarom ik stiekem gruwelijk lui ben…My Profile

 • Reageer Miranda 29 juli 2014 om 09:40

  Haha, ook als niet zwangere, leuk om te lezen:)

  Mooie trotse foto van jou Manon!
  Miranda onlangs geplaatst…Huh? Een plog? Jawel!:)My Profile

  • Reageer Manon 29 juli 2014 om 09:45

   Dankjewel ^^ lief!

 • Reageer Roos 29 juli 2014 om 09:47

  haha herkenbaar, hoewel het de tweede keer toch allemaal al een stuk ‘normaler’ is dan de eerste keer. Waar ik nooit over nagedacht had is dat die dikke buik bij heel veel dingen echt in de weg zou zitten. Dat scheren bijvoorbeeld echt een uitdaging kan zijn haha
  Roos onlangs geplaatst…Medische updateMy Profile

 • Reageer Vanessa 29 juli 2014 om 10:27

  Mooi lijstje heb je gemaakt!
  Vanessa onlangs geplaatst…Nonique Extreme Energy | Gezichtscrème, oogcrème & body lotionMy Profile

 • Reageer Tineke 29 juli 2014 om 10:37

  Zo herkenbaar! Ik worst trouwen snook niet dat ik zo assertief kon zijn, ik kom nu ik zwanger ben veel meer voor mezelf en anderen op! Oh, en dat je je direct al zoveel zorgen maakt, of ben ik dat? Dan beweegt het te veel, dan kan ik weer niet slapen omdat ik de halve dag weer niks gevoeld heb, zucht!

 • Reageer Angela 29 juli 2014 om 11:53

  Zo herkenbaar allemaal! Ben nu 29 weken zwanger en wat is het een mooie, gekke, bijzondere tijd zeg! Van tevoren had ik nooit bedacht dat er zoveel veranderingen kunnen optreden in je lichaam. Ik kan niet wachten tot m’n schatje er is!
  Angela onlangs geplaatst…Op de Franse tour: muziek om op te fietsenMy Profile

 • Reageer lonneke 29 juli 2014 om 17:48

  Er bestaat vegetarische filet americain. Bij veel supermarkten te koop. Misschien een tip?

  • Reageer Manon 29 juli 2014 om 17:55

   Dankjewel voor je tip, maar ik heb die idd al eens geprobeerd… Ik vond er niks filet-achtigs aan haha. Beetje vies zelfs 😛

   • Reageer Lonneke 29 juli 2014 om 20:38

    Haha dat is jammer! Dan zal je toch nog een paar maandjes moeten wachten..
    Gelukkig is het voor een goed doel 🙂

 • Reageer Odile 29 juli 2014 om 18:56

  Heel erg herkenbaar. Ik had nooit kleine borsten en ze werden in mijn zwangerschap 2x zo groot. Man, man wat deden ze zeer in de eerste maanden! En dan heb ik het nog niet eens over spruw en stuwing na de bevalling…
  Ik was ook ineens weer een onzeker meisje. Voelde me een aangespoelde walrus tegen het einde, haha!
  Odile onlangs geplaatst…De voordelen van het zijn van een alleenstaande moederMy Profile

 • Reageer Jenny 29 juli 2014 om 20:50

  Mooi geschreven!
  Jenny onlangs geplaatst…Mega flog!My Profile

 • Reageer Eline 29 juli 2014 om 21:09

  Bijzondere tijd lijkt het me!
  Eline onlangs geplaatst…30 day challengeMy Profile

 • Reageer Maai 29 juli 2014 om 21:57

  Ja echt he, er veranderd zoveel. Ik ging tijdens alle zwangerschappen heel erg twijfelen aan vanalles. Relatie enzo. Terwijl dat daarna gelukkig weer goed kwam. En ik kwam er achter wat een ongelofelijke hork ik eigenlijk ben. Lees, ik word hier praktisch overgenomen door de hormonen. Gelukkig herken ik jou verhaal ook bijna helemaal. Liefs en geniet ervan!
  Maai onlangs geplaatst…BuurBlog: Vakantie met een valse startMy Profile

 • Reageer Eilish 1 augustus 2014 om 12:08

  Wat leuk om te lezen! Ik ben erg benieuwd hoe mijn zusje het ervaart… ik zelf ben nog niet zwanger!
  Eilish onlangs geplaatst…Fashion ♥ Outfit of the day | PicknickenMy Profile

 • Reageer Joyce 4 augustus 2014 om 14:48

  Haha ik heb niet zo’n last gehad van zulke veranderingen. Ik ging lichamelijk zo hard achteruit dat ik me vooral bezig hield met mezelf overeind te houden en zodra het kon te slapen. Wel vond ik de veranderingen aan mijn lijf machtig mooi, totdat het me in de steek ging laten, toen walgde ik van mezelf.
  Dat was misschien wel een verandering, ik was al nooit trots op mezelf, maar vind mijn lijf er absoluut niet mooier op geworden. Shit happens 🙂

  Wacht trouwens maar tot een paar dagen na de bevalling wat je borsten betreft. Ik wist niet dat ze zo groot en zo hard konden worden hahaha. En ik ben van mezelf al gezegd met een grote cup, ik wist niet wat ik zag!
  Joyce onlangs geplaatst…Fotoshoot met Luuk samenMy Profile

 • Reageer Sandra 17 februari 2016 om 12:26

  Klinkt herkenbaar! Morgen ben ik 18 weken zwanger en de onzekerheid begint echt toe te slaan door de lage bloeddruk, hoofdpijn, rare pijntjes in de buik. Ergens weet je wel dat het erbij hoort maar aan de andere kant vraag je je toch af of het allemaal wel normaal is. Nog 2 weken aftellen naar de volgende echo, pfoe!
  Sandra onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: week 13 – 14My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge