Moeder zijn, Persoonlijk, Zwanger

Zwanger en dik worden

dikworden
Zoals velen van jullie weten ben ik afgelopen jaar zo’n 22 kilo afgevallen. Toen ik nét klaar was met stabiliseren (een proces van zes weken), werd ik (bewust!!!) zwanger…

Iedereen weet dat als je zwanger bent, dat je dan aan gaat komen. De een meer dan de ander maar het is gewoon een feit dat er kilo’s bijkomen, wat ook maar goed is natuurlijk. Al het babygewicht wat erbij komt weegt in totaal zo’n 12 kilo. Hier zit dan het gewicht van extra bloed bij, de baby zelf, vruchtwater, de placenta, borsten, vocht en extra vetreserves… De een komt meer aan dan de ander maar 12 is ongeveer gemiddeld.

Ik vind het nogal wat hoor. Ik vind het heerlijk als ik over mijn dikke buikje aai en ermee loop te pronken maar af en toe heb ik van die momenten dat ik dat aankomen best moeilijk vind. Ik heb zoveel moeite gedaan om die kilo’s eraf te krijgen en een gezond gewicht te behalen en nu zie ik dat getal op de weegschaal weer langzaam, beetje bij beetje, omhoog kruipen.

brownie
Het is niet zo dat ik wil/ga afvallen, zeker niet! Dat is JUIST ongezond tijdens de zwangerschap ivm afvalstoffen en weet ik ’t wat. En ten tweede, ik kan gewoon niet afvallen want ik heb ook zo mijn cravings en verslavingen nu en dat zijn geen komkommers met worteltjes kan ik je vertellen haha. Het is meer een psychisch idee. Ik weet zeker dat ik sowieso meer dan die 12 kilo ga aankomen, gewoon omdat ik best wel iets meer snoep dan normaal maar so be it. Ik ben zwanger en ik geniet ervan. En genieten gaat bij mij nou eenmaal gepaard met lekker eten, taartjes om mijlpalen te vieren en gezellige weekendjes met met vriendje. Ik word niet gelukkig van een stengel bleekselderij op vrijdagavond hoor en ik weet zeker dat mijn zoon daar ook niet blij van wordt want het is tenslotte een kind van z’n moeder 😉

DSC_0063Ach, weet je, ik vind het niet erg als ik boven op die 12 kilo nog eens een kilo of 4-5-6 aankom. Dan is dat maar zo. Ik ben niet dik en zal dit ook nooit meer worden. Ik weet dat ik kan afvallen en ik weet ook hoe ik dit moet doen. Ik wil een vrolijke zwangerschap waar ik met fijne gedachten op terug kan kijken en dat is precies wat ik aan het doen ben. De heerlijke barbecue die we hadden toen we het aan onze schoonouders vertelden, de lieve roze/blauwe cupcakes die daarbij hoorden, zelf pizza bakken toen de eerste echo “goed” was en lekker uit eten toen de combinatietest geslaagd was en toen we hoorden dat we een zoon kregen…

Voor de mama’s/zwangeren onder jullie: vonden jullie het aankomen moeilijk tijdens de zwangerschap?

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

44 reacties

 • Reageer Pauline 2 juli 2014 om 06:33

  Ik denk inderdaad dat je je er niet al te druk om moet maken, je ziet er goed uit in ieder geval!

  Ik hoopte op wat kilo’s meer aangezien ik een beetje ondergewicht had/heb… Helaas viel ik eerst 6 kilo af door het spugen de eerste 4 maanden. Ik heb uiteindelijk geen idee wat ik ben aangekomen tijdens de zwangerschap.. Ik geloof zo’n 16 kilo, na de bevalling was ik binnen een week terug op mijn oude gewicht.. Niks geen extra kilo’s waarvan ik hoopte dat ze zouden blijven ‘plakken’!
  Pauline onlangs geplaatst…Geshopt voor Nim: Tiny Cottons, Mini Rodini, Bobo Choses, Shampoodle, Lötiekids en Mói.My Profile

 • Reageer Gwen 2 juli 2014 om 06:39

  Het blijft confronterend en raar om de weegwchaal op te zien schuiven, ook de tweede keer. Terwijl het de eerste x met 18 kg ook goed is gekomen erna. Alle zwangeren snoepen (veel), dat hoort erbij 😉 Maak je niet dik, je wordt het vanzelf zegt Joost altijd 🙂 Mr goed, je weet waarvoor je het doet en echt: dit gaat er makkelijekr weer af straks, beloofd!
  Gwen onlangs geplaatst…BroodeterMy Profile

 • Reageer Ingrid 2 juli 2014 om 06:58

  Heel knap dat je 22 kilo bent afgevallen. Heb jullie verhalen over WW gelezen en ben erg onder de indruk van jullie resultaten. Zelf ben ik tijdens mijn zwangerschap zo rond de 25 kilo aangekomen. Vooral het laatste trimester ben ik 3/4 van het totale gewicht aangekomen. Hoe, da snap ik nog steeds niet eigenlijk. Nu bijna 6 maanden later staat de teller op nog 4,5 extra kilo’s. Let op met eten en dergelijke en overweeg ook WW.

 • Reageer Anoeska 2 juli 2014 om 07:04

  Lijkt me inderdaad best lastig dat aankomen, zeker als je net zo hard hebt gewerkt om het eraf te krijgen. Maar je bent zwanger en dat is het mooiste wat er is. Wees er trots op en dat afvallen komt erna wel weer. 😉
  Anoeska onlangs geplaatst…NIEUWE ROBIJN ZWITSALMy Profile

 • Reageer Geertje 2 juli 2014 om 07:22

  Bij mij zitten de kilo’s van beide zwangerschappen er nog aan… Helaas… Maar ik denk wel, omdat je al bewezen hebt dat je 22 kilo af kan vallen, het straks, na de bevalling, ook wel weer gaat lukken! En zolang je niet overmatig gaat eten, komt die kilo’s er ook niet heel snel weer aan. Maar ik snap je frustratie wel… Het getalletje op de weegschaal gaat omhoog en dat heb je heel lang niet gewild! Maar nu mag het…
  Geertje onlangs geplaatst…En Dan Ineens Gaat Alles KapotMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 2 juli 2014 om 07:32

  Ik begrijp je gevoel helemaal, ik had zoveel honger in mijn zwangerschap en vooral in het begin kwam ik erg veel aan, heel moeilijk vond ik dat. Uiteindelijk zat er +18 kg aan maar ik was ze in een paar weken kwijt oa door het geven van borstvoeding en gewoon weer gezond eten 🙂 komt helemaal goed lieverd!
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5?: Lori is huidtherapeuteMy Profile

 • Reageer lou 2 juli 2014 om 08:05

  Heel herkenbaar. Ik ben nu 3 maanden geleden bevallen en moet nog 2kg afvallen. Sinds 2 weken val ik pas af, nu zo’n 4kg.
  Ben na 5 weken weer gaan sporten en direct na de bevalling op mijn eten gaan letten maar viel geen gram af. Mijn huisarts zei dat het kwam door de hormonen, dat het wel een paar maanden kon duren voordat je ook maar iets afvalt. Gelukkig gaat het er nu bij mij af, ik sport nog steeds 4x per week en ben nog steeds op ‘dieet’. Met uitzondering van gisteren want toen at ik een mcflurry… oeps! maar het komt wel goed joh!

 • Reageer Miranda 2 juli 2014 om 08:18

  Wat goed dat je er zo nuchter onder bent. Zo moet je er denk ik ook naar kijken. En dat je kunt afvallen heb jij al bewezen, dat lukt je straks vast nog een keer:)
  Miranda onlangs geplaatst…Wie jarig is trakteert! Winactie:)My Profile

 • Reageer Daisy 2 juli 2014 om 08:30

  Ik kwam rond de 20 kilo aan. Maar vond dat niet erg. Ik heb genoten van mijn zwangerschap en lekker (vr)eten hoort daar ook bij! Gelukkig is het er wel allemaal af! Maar kan begrijpen als je net 22 kilo (petje af!)het dubbel kan voelen. Geniet van je zwangerschap!

  Heb sinds een paar weken jullie blog ontdekt. En ik ben fan! Wat een super leuk duo zijn jullie, ik lees jullie blogs met plezier, altijd leuk om herkenbare dingetjes te lezen.

  • Reageer Manon 2 juli 2014 om 10:26

   Dankjewel voor je lieve complimentje ^^! Inderdaad, lekker eten hoort er gewoon bij!

 • Reageer Jess 2 juli 2014 om 08:33

  Vind aankomen ook niet bijzonder grappig nee. Al vind ik het minder erg dan de vorige keer omdat ik weet dat het gewoon weer in orde komt als ik een beetje mijn best doe. Ook weet ik dat het in mijn geval door die bloeddruk ook heel veel vocht is. Dat zijn ook kilo’s maar die raak je heel makkelijk weer kwijt. Maar goed, drie keer nieuwe kleren kopen omdat je overal uitgroeit, vond ik de eerste keer geen toffe ervaring.
  Jess onlangs geplaatst…Feelgood shizzle, dankbaar zijn en dat soort shitMy Profile

 • Reageer Shirley 2 juli 2014 om 09:09

  Ik vond het aankomen ook echt helemaal niks. Was zelf daarvoor 25 kilo kwijt en om dat getal omhoog te zien kruipen was killing. Maar gelukkig kon ik dat na een paar weken zwangerschap loslaten en lekker genieten van mijn buik 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…24/7 kinderopvangMy Profile

  • Reageer Manon 2 juli 2014 om 10:24

   Ik heb ’t ook geaccepteerd en loop te pronken met mijn buikje haha. Ik heb er wel vertrouwen in dat het sowieso wel goed komt!

 • Reageer Maai 2 juli 2014 om 09:10

  Ij had dat ook, terwijl ik tot 20 weken onder mijn gewicht zat en me zwaar zwaar zwaar beroerd voelde. Toch was ik heel erg bezig met mijn gewicht en het dikker worden. Echt als ik er zo over nadenk….
  Maai onlangs geplaatst…Oranje gekteMy Profile

 • Reageer Nicole 2 juli 2014 om 09:15

  Ik kwam niet zoveel aan in de eerste weken, zelfs tot week 33 niet zoveel aangekomen, geloof 9 kilo ofzo. En toen ging het opeens heel snel en ben ik in totaal 20 kilo aangekomen, dat vond ik wel erg.
  En nu nog steeds want het zit er nog steeds aan, niet alle 20 kilo gelukkig, maar wel teveel.
  Ik was ervoor ook 10 kilo afgevallen.
  Maar mijn knop is afgelopen maandag om gegaan qua gezonder eten enzo dus ik ga er weer voor!
  Nicole onlangs geplaatst…Mama challenge || IntroductieMy Profile

  • Reageer Manon 2 juli 2014 om 10:23

   Jaaa, that’s the spirit! Die kilo’s gaan er heus wel weer af 🙂

 • Reageer Anouk 2 juli 2014 om 09:18

  Snap het heel goed, werd er zlef ook niet blij van maar wilde mijn zwangerschap niet laten vergallen door m’n gewicht.ben gezond blijven eten mey natuurlijk af en ttoe was lekkers. Icm een te traag werkende schildklier kwam ik op +21kilo, au.. Door veel te wandelen na de bevalling en gezond te blijven eten, was ik na twee maanden al 16 kilo kwijt. Er is hoop 😉

 • Reageer Odile | Go mommy go! 2 juli 2014 om 10:40

  Ik vond het soms wel moeilijk. Ik heb weinig gesnoept en gezond gegegeten. Toch kwam ik iets meer dan 20 kg aan, mijn moeder had dat ook altijd! Waar ik ‘vroeger’ goed kon afvallen en binnen no time een paar kg kwijt was, nu wil de laatste 5/6 kg er maar niet af. Geen idee hoe dat kan, misschien veranderd je lichaam toch dusdanig tijdens en na een zwangerschap. Hopelijk heb jij wat meer geluk wat dat betreft. En af en toe wat lekkers of aan je cravings voldoen hoort erbij dus gewoon lekker doen hoor! 🙂
  Odile | Go mommy go! onlangs geplaatst…Terug in het dating-circuit?My Profile

 • Reageer Michelle 2 juli 2014 om 10:46

  Ik volg je nog niet zo lang dus wist ook niet dat je zoveel bent afgevallen het afgelopen jaar. Wauw wat een verschil. Echt veel respect voor je doorzettingsvermogen. Je bent prachtig! En aankomen door de zwangerschap is niet erg! Komt allemaal goed.

  • Reageer Manon 2 juli 2014 om 10:58

   Superlief ^^ Dankjewel! Jaaa en als er een paar kilo blijven plakken is dat alleen maar mommylove denk ik 😉

 • Reageer Vanessa 2 juli 2014 om 10:54

  Lijkt me idd lastig om de kilo’s weer omhoog te zien gaan op de weegschaal, maar hé, je krijgt wel een mooi baby’tje in de plaats. Nadien heb je nog tijd genoeg om die kilo’s er opnieuw af te werken 😉
  Vanessa onlangs geplaatst…The nom nom nom tagMy Profile

 • Reageer milou | Shimmer-Pie 2 juli 2014 om 11:01

  Zo dat lijkt me inderdaad best wel lastig ja! Maar je krijgt er wel iets geweldigd voor terug! 🙂
  milou | Shimmer-Pie onlangs geplaatst…A NICE WHITE SMILEMy Profile

 • Reageer Marion 2 juli 2014 om 11:28

  Ik begrijp best dat dat af en toe in je hoofd zit. Maar wat ik toch grotendeels bij je lees is dat je heel erg geniet van je zwangerschap, dat je blij bent met je buik en dat je het er zonder twijfel voor over hebt. Daar ben ik blij om. Je ziet er prachtig uit. Dat zijn die extra kilo’s meer dan waard.
  Marion onlangs geplaatst…WK Voetbal: Tips & TricksMy Profile

  • Reageer Manon 2 juli 2014 om 12:23

   Jaaa, heel af en toe heb ik een “ik-voel-me-dik” maar dan krijg ik een schopje en dan kan het me allemaal niks meer schelen haha!

 • Reageer Barbara 2 juli 2014 om 11:40

  Ik volg jullie blog nog niet zó lang en kan me jou helemaal niet voorstellen met veel meer kilo’s, je hebt een slanke-mensen-gezicht, haha. Oke lastig uit te leggen maar je snapt het vast wel.

  Helaas lijkt je druk maken om gewicht/vetrollen/striae tijdens de zwangerschap een beetje een taboe, en natuurlijk is zwanger worden niet voor iedereen makkelijk, maar laten we eerlijk wezen: vrijwel iedere zwangere maakt zich hier wel in meer of mindere mate druk om, toch?

  Gewoon lekker blijven bewegen (veel wandelen is al genoeg) en niet helemaal los gaan op junkfood, dan komt het vast goed!
  Barbara onlangs geplaatst…Gezond eten! – detox update #1My Profile

  • Reageer Manon 2 juli 2014 om 12:24

   HAHAHA, slanke-mensen-gezicht 😉 Ja ik snap wat je bedoelt! Ik ben ook maar 3 jaar van m’n leven echt dik geweest dus dat was hopelijk gewoon een fase 😉

 • Reageer Barbara 2 juli 2014 om 11:42

  Oja, en borstvoeding gaan geven (als dat allemaal lukt). Is net slagroom, dus reken maar uit hoeveel calorieen je lichaam daarvoor gebruikt….
  Barbara onlangs geplaatst…Gezond eten! – detox update #1My Profile

 • Reageer Eline 2 juli 2014 om 15:35

  Snap dat het dubbel voelt, dit is echter een heel ander soort gewicht dan er vorige keer aanzat natuurlijk he. Dit is gewicht ten behoeve van je kleine prutteltje!
  Eline onlangs geplaatst…Een Gastric-BypassMy Profile

 • Reageer Roos 2 juli 2014 om 15:42

  Ik merk het ook, nu ik ruim 18w zwanger ben dat de kilotjes eraan beginnen te kruipen. Pas 2,5kilo, dus niks te klagen, maar vind t toch soms best een beetje lastig!
  Ooh en die ongezonde cravings, i can’t stop myself hahahha!
  Roos onlangs geplaatst…ZwangerschapsergernissenMy Profile

 • Reageer Eline 2 juli 2014 om 17:15

  ik had er in het begin geen problemen mee… ben ook in het begin 3 tot 4kg afgevallen. Nu een 10 kg bij (37w+2D) en nu heb ik het er wel moeilijk mee + nog maar te zwijgen over de striae…

 • Reageer Amber 2 juli 2014 om 19:34

  Heel herkenbaar hoor! Denk dat alle zwangeren wel vroeg of laat dat gevoel krijgen. Hier 37+5 wkn en de teller staat op +17kg. Wilde graag rond die 12 kg blijven maar heb geaccepteerd dat het meer is geworden. Vergeet niet dat je lichaam ook wat meer nodig heeft als voordat je zwanger werd. Dat is geen vrijbrief om je vol te stouwen maar die extra boterham en af en toe een lekker gebakje hebben minder effect als voor je zwangerschap omdat de baby ook energie vraagt. Lekker genieten van je zwangerschap!

 • Reageer Loes 2 juli 2014 om 20:16

  ah kan me wel voorstellen dat het soms lastig is, maar geniet er maar gewoon lekker van 🙂 het is sowieso toch veel belangrijker om te kunnen relaxen en genieten ipv steeds zorgen maken om een kilo extra. En nu mag ’t al helemaal haha. Eventueel afvallen komt later wel weer en idd, je weet al hoe je dat moet doen 🙂
  Loes onlangs geplaatst…Verjaardags outfit!My Profile

 • Reageer Sanja 3 juli 2014 om 07:54

  Ik was ook 16,5 kg afgevallen net voor mijn zwangerschap. Nu ben ik 27 weken zwanger & 9 kg aangekomen. Het is echt niet dat ik ga lijnen of mij inhouden qua eten, maar vind het af en toe wel sucks dat de kg’s omhoog gaan haha. Hopen dat ze straks ook er af willen 😉
  Sanja onlangs geplaatst…Personal || Sneak Peek #JuniMy Profile

 • Reageer Sandra 3 juli 2014 om 20:25

  Wow ik wist niet dat je tijdens de zwangerschap zoveel kon bijkomen, goed om weten! Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je je zelf goed voelt en dat je dat dan ook doorgeeft aan je kleintje, zolang je evenwichtig blijft eten denk ik dat een verwennerijtje op tijd en stond zeker moet kunnen! Daar geniet de baby immers ook van :D!
  Sandra onlangs geplaatst…TheeverslavingMy Profile

 • Reageer Shifra - A Cup of Life 4 juli 2014 om 02:02

  Ik was hier echt zo benieuwd naar! Toen je zwanger raakte is dat eerste wat ik dacht; ik zou het zo lastig vinden (psychisch) nadat ik ben afgevallen om weer aan te “moeten” komen; hoe zou zij hierover denken? Maar ik vond het gek om zo out of the blue dat te vragen! Haha! Maar wat sta je er súper nuchter in. Echt heel heel knap!! En leuk dat je hierover schrijft!
  Shifra – A Cup of Life onlangs geplaatst…REPOST: Honing FlapjacksMy Profile

 • Reageer Silke 5 juli 2014 om 15:24

  Ik begrijp je helemaal. Ik ben 25 kilo afgevallen voor mijn zwangerschap. maar ik ben in mijn zwangerschap niet veel bijgekomen. Slechts 7 kilo, maar ik had dan ook een helse zwangerschap waarin ik misselijk ben geweest van dag 1 tot de dag dat ze mijn zoontje hebben ingeleid. Drie dagen na de bevalling waren alle kilo’s er al weer af en zelf nog wat meer. Nu 9 weken na de bevalling is er 28 kilo af in totaal en ben ik terug naar weight watchers aan het gaan. Voor de volgende 20 🙂
  Silke onlangs geplaatst…Maandbrief 2My Profile

  • Reageer Manon 5 juli 2014 om 17:47

   Oh wat knap dat je al zoveel kwijt bent 🙂 Ga zo door!

 • Reageer Desiree 5 juli 2014 om 19:06

  Knap dat je zoveel bent afgevallen. Gaat je na de zwangerschap ook wel weer lukken! En een boel van de kilo’s ben je sowieso zo kwijt (kindje, placenta, vocht).

  Ik vond en vind het aankomen ook lastig, dat komt vooral doordat ik anorexia heb gehad. In m’n eerste zwangerschap kwam ik totaal 14 kilo aan. Veel was vocht en was ik gelukkig zo kwijt. Met 3,5 maand had ik m’n oude gewicht en figuur (maat 34) terug. Ik gaf geen bv. Nu ben ik ruim 25 weken zwanger van de tweede en 5 kilo aangekomen. Ik let wel op met wat ik eet. En ach het is voor een goed doel en ik weet nu dat de kilo’s zo weer weg zijn.

 • Reageer Lisa 7 juli 2014 om 15:56

  Via IG deze site gevonden, een feest van herkenning! Ik ben afgelopen jaar ook veel afgevallen en was hier nog druk mee bezig voor mijn zwangerschap. Ik vind het ‘groeien’ veel lastiger dan ik had verwacht, ik hou de weegschaal maar niet in de gaten, zolang ik mij goed voel zal het ook goedkomen.
  Je ziet er echt fantastisch uit, niks om je zorgen over te maken!

 • Reageer Inge 8 juli 2014 om 11:17

  Wat een leuke blog hebben jullie, net deze morgen ontdekt, en nu lekker alles aan het lezen.
  Qua kilo’s, ja, als ik eerlijk ben, dan heb ik er wel wat moeite mee hoor, tot nu toe nog niet bijgekomen, maar het zal natuurlijk ooit eens moeten gebeuren, maar ondertussen op naar de 16 weken, zonder problemen 🙂
  Inge onlangs geplaatst…Weeral bijna juliMy Profile

 • Reageer Suzanne 8 juli 2014 om 16:41

  Hoi! Je kent me niet maar jij reageerde op mijn zwangere buik foto met het shirt met daarop de hartjes.
  Zo kwam in op jouw blog.
  Dat stuk over eerst veel afvallen en vervolgens zwanger worden en weer aankomen herken ik ZO! Ik was ook 20 kilo kwijt. Heb daardoor nog een prachtige jurk aangehad en nu ben ik zwanger en komen de kilo’s er weer bij. En inderdaad ook wel meer dan de gemiddelde 12 kilo.
  Ik ben nu bij a 37 weken zwanger dus bij a aan het eindje. Als ik straks bevallen en weer fit ben ga ik zeker het “gevecht” met de kilo’s weer aan.

  • Reageer Manon 8 juli 2014 om 19:15

   Haha wat leuk :D! Wat toevallig zeg… Ja, aan de ene kant heb ik zoiets “boeit me niet zoveel, die kilo’s” maar ergens ben ik er ook wel mee bezig. Succes met de laatste loodjes 🙂

   • Reageer Suzanne 9 juli 2014 om 20:10

    Dankjewel!

    Ja het is een beetje dubbel hè. Maar wat je zegt ik weet dat ik het kan en het gaat me ook zeker weer lukken. Kan niet wachten om al die leuke kleding uit m’n kast weer aan te hebben.

 • Reageer Hannah Rae 4 augustus 2014 om 01:01

  Zwanger worden is geweldig, soms wat moeilijk (en moeizaam) maar het eindresultaat is het allemaal waard 😉 Gefeliciteerd manon !
  Hannah Rae onlangs geplaatst…Ben ik zwanger? De vijf bekendste tekenen zwangerschapMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge