Lifestyle, Persoonlijk, Zwanger

Zwangerschapsyoga

yogauit
Ik was net zwanger en was een beetje aan het rondneuzen naar “sporten” die je kunt doen tijdens je zwangerschap. Toen ik pas zwanger was sportte ik nog best fanatiek in de sportschool. Mijn eerste reactie was dat ik dat wel vol ging houden en dat ik gewoon 2-3 keer in de week ging shaken bij de SH’BAM les of lekker ging buikspieren bij Piloxing. Há, had ik dat even mis. Al heel snel werd ik draaierig en misselijk tijdens de SH’BAM les en was ik na een uur in de sportschool echt 2 dagen kapot. Dus daar stopte ik maar mee.

Ik was al wel van plan om naar iets van zwangerschapscursussen te gaan en ik kwam al snel uit bij zwangerschapsyoga. Mijn nicht die onlangs is bevallen deed dit ook en zij had er veel baat bij gehad dus ik besloot om bij dezelfde “studio” te gaan als waar zij gezeten heeft. Mijn verloskundige raadde deze ook aan en zo geschiedde: woensdag 2 juli ging ik met een handdoekje onder de arm naar mijn allereerste yoga-les. Het ziet er altijd zo ontspannend uit en het klinkt allemaal zo mooi dat je jezelf tot rust kunt “ademen” tijdens de eerste weeën en dergelijke.

sport1Van te voren was ik een beetje bang dat ik in de moeilijkste posities en houdingen moest gaan staan met de meest gekke namen zoals de krolse kat, en vliegende reiger of strohalmen in de wind (HAHA). Toen ik binnen kwam was de mevrouw heel erg aardig en liet al snel weten dat zij zelf ook niet van het zweverige is en dat zwangerschapsyoga meer gericht is op ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Er kwamen nog twee dames en we waren dus met z’n drieën.

We begonnen met wat rek- en strekoefeningen (in mijn opzicht dan hé, het zal wel een yoga-term hebben) en daarna gingen we liggen op het matje. We moesten ons focussen op de buikademhaling: tijdens het inademen moest je buik bol worden en met het uitademen weer plat. Nou, dat lukte me wel. We mochten onze ogen dichtdoen (altijd een beetje akward vind ik) en een minuutje deze buikademhaling doen. Daarna gingen we zitten en gingen we de flankademhaling oefenen (iets met je ribben ofzo) en toen kwam de “ritssluiting-oefening”. We moesten in kleermakerszit gaan zitten en voorstellen dat we een strakke spijkerbroek aanhadden met de gulp open. We moesten in ons hoofd voorstellen dat we de rits dichtdeden en daarna de knoop nog dicht gingen doen. Ik vond het een beetje vreemd en kon me dat niet echt voorstellen maar die mevrouw zei dat je je bekken aanspant en kantelt en dat dat ergens goed voor is. Daarna deden we nog een paar oefeningen en toen het laatste kwartier moesten we alle spieren één voor één aanspannen: eerst je rechtervoet, dan je rechterkuit, je rechterbovenbeen en daarna alles met links en zo werkten we naar boven. Toen deed ze een tingeltangel muziekje aan en moesten we voor mijn gevoel wel 10 minuten liggen. Met de ogen dicht. Met tingeltangel muziek aan. Op de grond. “Ontspannen”. Nouja dát is dus iets wat ik niet kan. Ik was na 1 minuut al afgeleid en zat te bedenken wat voor boodschappen ik nog moest doen en dat ik wel weer een keertje de trap moest stofzuigen. Ik zei dit tegen haar en de yoga mevrouw vertelde dat dat normaal is en dat je langzaam aan wel leert om je hoofd wat leeg te maken.

Foto 02-07-14 16 14 34 (1)
Ook werd en nog gesproken over de opbouw van een wee en hoe je deze “de baas” kunt zijn, fases van een bevalling, dat we getraind worden zodat we niet inscheuren down-under en allerlei echte bevallingsperikelen. Ik vond het best wel fijn zo’n uurtje ontspannen, echt even zwanger zijn en met je baby alleen zijn. De oefeningen vond ik ook prima te doen en ik denk wel dat ik baat kan hebben bij yoga, om rustig te blijven en me “voorbereid” voel voor de bevalling. Eenmaal thuis voelde ik me een beetje raar, vooral in m’n hoofd. Ik had nog niet eens zo nagedacht over de bevalling en schoof het maar voor me uit. Maar door die les, het hele concrete bespreken van bevallingen, fases en weeën werd het me toch allemaal teveel. Ik werd ineens bang en besefte me dat ik de bevalling heel erg eng vind: kan ik dat wel, kan mijn lijf dat aan, het gaat zo’n pijn doen… Al dat soort dingen gingen door m’n hoofd. Gelukkig zag Robert al aan me dat ik ergens mee zat en toen kwam alles eruit. Even een opluchting hoor…

Ik ga me inschrijven voor zwangerschapsyoga en ook al vind ik het soms wel een beetje vreemd, met die ritssluiting bijvoorbeeld en bepaalde riedeltjes die je dan hardop moet zeggen… Ik denk écht dat ik er baat bij kan gaan hebben. Al is het maar om me tijdens de zwangerschap te ontspannen en “iets” te hebben waar ik op terug kan vallen tijdens een bevalling, dat ik voor mijn gevoel niet heel onvoorbereid er in stap. Nou het is een heel verhaal geworden maar ik vond het wel interessant om te delen en omdat ik weinig kon vinden over zwangerschapsyoga, hoe zo’n yogales dan gaat.

Hebben jullie tijdens de zwangerschap aan yoga of gym gedaan?

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

14 reacties

 • Reageer Shirley 17 juli 2014 om 14:00

  Nee, ik heb niks gedaan haha. Heb ook gemerkt tijdens mijn bevalling dat alles vanzelf gaat en je precies weet wat je moet doen zonder een cursus nodig te hebben.. Heb wel een proefles Mom in Balance gedaan en was wel leuk, maar vond ik te duur voor 40 euro per maand voor slechts 1x per week…
  Shirley onlangs geplaatst…Privécursus babygebarenMy Profile

 • Reageer Marion 17 juli 2014 om 14:39

  Klinkt goed! Ik heb er geen ervaring mee, maar ik weet dat een vriendin van me er heel veel baat bij heeft gehad. Die vond het fijn voor haar spieren én ontspannend tegelijkertijd. Kan geen kwaad dacht ik zo. Veel succes ermee! 😀
  Marion onlangs geplaatst…Persoonlijke Update #1My Profile

 • Reageer Gwen 17 juli 2014 om 19:47

  Hihi, ik heb net het eerste deel van een bevallingsvoorbereidingsblogje geschreven 😉 Hier alleen een uurtje partnercursus gedaan bij Olivia en dit keer zelfs dat niet. Waarsch omdat ik al soort van van tweede ks uitga. Maar, als het goed voelt moet je het zeker doen! Kwaad kan het nooit!
  Gwen onlangs geplaatst…Bath Time #22My Profile

 • Reageer Roos 17 juli 2014 om 20:15

  Ik heb helemaal niks gedaan haha, is ook echt niks voor mij, dat tingeltangel muziekje alleen al, verschrikkelijk!
  Maar als t je helpt, prima toch!
  Bevallen moet je toch, en hoe rustiger je bent hoe beter denk ik.
  Al blijft een kindje maken leuker dan een kindje baren 🙂

  • Reageer Manon 17 juli 2014 om 21:20

   HAHA, dat laatste sowieso 😛

 • Reageer Petra 17 juli 2014 om 20:35

  Bij de eerste had ik ook yoga gevolgd. Het bleek er een van het zweverige soort. Er was zeker aandacht voor de ademhalingstechniek maar de manier waarop was niets voor mij. En achteraf heb ik er ook niet aangehad. Rug- en beenweeën zijn niet weg te puffen. Bij nummer twee niets gevolgd en de verloskundige heeft me er netjes door heen geholpen al vond ik het verrassend hoe rustig en relaxed is zelf was.
  Fijn dat jij het wel leuk vond. Het klinkt ook een stuk realistischer.
  Petra onlangs geplaatst…Pijnlijke constateringMy Profile

 • Reageer Eline 17 juli 2014 om 20:48

  Klinkt alsof het wel goed voor je is, fijn hoor 🙂
  Eline onlangs geplaatst…My weight appMy Profile

 • Reageer Mama's Jungle 17 juli 2014 om 20:57

  Ik denk dat het heel goed is als voorbereiding, gewoon dat je íets doet, en dan het liefst iets dat wel leukig is. Zelf heb ik Mensendieck gedaan. Soort fysio, bewegingstips en wat theorie info. Heb er veel aan gehad.
  Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Aanklooien met zaadjesMy Profile

 • Reageer Amber 17 juli 2014 om 22:16

  Zelf ben ik geen moment angstig geweest voor de bevalling maar ik kan me wel voorstellen dat het voor jou wel confronterend is als het ineens zo concreet besproken wordt in de les. Mocht je echt bang zijn kan je even kijken naar informatie over hypnobirthing. Mensen denken vaak dat je dan onder hypnose wordt gebracht ofzo maar dat is het niet. Je leert meer vertrouwen te krijgen in je lichaam en om de angst los te laten. Als ik bevallen ben ergens de komende 2 weken dan zal ik je laten weten of ik uberhaupt iets heb gehad aan de hypnobirthing oefeningen.

 • Reageer Daan 17 juli 2014 om 22:42

  Ik heb zwangerschapsyoga gedaan en vond het heel fijn. Wat je zegt, het is een momentje voor jou en je baby, samen ontspannen en stilstaan bij je zwangerschap.
  Tijdens de yoga deden we diverse oefeningen, er werden ademhalingstechnieken behandeld waarmee je de weeën kunt opvangen. Ook ontspanningsoefeningen kwamen aan bod, zo fijn! Daarnaast vond ik het ook erg prettig dat de fases van de bevalling werden besproken, zodat je weet wat er precies met je lichaam gebeurt tijdens de bevalling.

  Ik heb niet alles gebruikt tijdens de bevalling, maar de ademhalingstechnieken vond ik handig. Bedenk wel dat ook tijdens de bevalling de verloskundige en gynaecologe je gaan helpen, dus het gaat helemaal goed komen.

 • Reageer Angela 18 juli 2014 om 10:16

  Ik doe op dit moment ook aan zwangerschapsyoga. De eerste keer moest ik wel een beetje wennen, omdat het toch een wereld van verschil is vergeleken met sporten waarbij je intensief bezig bent. Maar het bevalt echt heel goed! Vind het heel fijn om de ademhalingsoefeningen te doen. Heel rustgevend en contact maken met je baby. Soms heb ik het gevoel dat alles heel ‘vol’ is in je buik en na afloop van een yogales voelt het echt alsof je meer ruimte in je lichaam hebt gemaakt.
  Angela onlangs geplaatst…Fit de zomervakantie overlevenMy Profile

 • Reageer Madelaine 18 juli 2014 om 11:17

  Om te ontspannen had mijn zus eens in de zoveel weken een zwangerschapsmassage en is daarbij ook yoga gaan doen. Volgens mij is het inderdaad aan te raden. Als ik zwanger ben denk ik ook dat ik voor de yoga zou kiezen (of ook gewoon een keer een verwen massage).

 • Reageer Inge 29 juli 2014 om 15:18

  Ik doe momenteel nog twee a drie keer in de week aerobics en één a twee keer yoga, ondertussen zit ik op 18 weken en loopt alles nog vlotjes 🙂
  Inge onlangs geplaatst…Weeral bijna juliMy Profile

 • Reageer ZWANGER: Week 28 | Little Wonder World 7 september 2014 om 22:26

  […] afgelopen woensdag officieel gestart met de zwangerschapsyoga! Ik schreef al eerder een blogje over de proefles die ik had gehad. Ik vind het fijn om even een uurtje per week naar die yoga te gaan. Even geen internet, telefoon, […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge