Babypraat, Persoonlijk

Twee opa’s en drie oma’s

opaoma
Zodra je moeder wordt, worden jouw ouders vanzelfsprekend de opa en oma van je kindje. Maar soms ligt dit bij anderen net even anders. Op mijn 16e verloor ik mijn moeder, boem pats, uit het leven… Ze was nog zo jong. En ik was nog zo jong. Op dat moment dacht ik er nooit bij na, dat mijn moeder natuurlijk ook de oma van mijn kinderen zou worden.

Toen ik beviel van River had ik graag mijn moeder erbij gewild, ik denk dat elke vrouw dit zou willen. Maar helaas kon dit bij mij niet meer. Gelukkig heb ik een hele lieve kunstmoeder (de “nieuwe” vrouw van mijn vader) en schoonmoeder die bij de bevalling waren. Ook mijn vader keek met een schuin oog mee. Na de bevalling kreeg ik vaak de vraag of ik het River ga vertellen dat hij dus eigenlijk nog een oma heeft, die er niet meer is. Een vraag waar ik zelf nog niet vaak over nagedacht had, maar waar anderen zich blijkbaar wel over hebben gebogen.

Op dit moment hebben mijn vriend en ik gewoon gezegd dat hij officieel twee opa’s en twee oma’s heeft (eigenlijk heeft meneer 3 opa’s en 4 oma’s, we hebben nog 2 hele lieve mensen die we de opa en oma van River noemen). In huis staan foto’s van mijn moeder en er zal op een dag de vraag komen wie dat is. Een paar dagen geleden wees River naar de foto, ik tilde hem op zodat hij dichterbij kon komen. Hij pakte het fotolijstje en gaf een dikke kus. Super lief. Voor nu wil hij regelmatig even naar het lijstje om een kus te geven, zo schattig…
image
De vrouw van mijn vader is net zo dol op River dan de biologische opa’s en oma, dus waarom zou ik haar en River het geluk ontzien om oma en kleinzoon te zijn… River weet op dit moment niet beter en we noemen de ouders van mijn vriend en mijn “ouders” gewoon opa en oma. Iets waar ik eigenlijk nooit over na heb hoeven denken, het was en is gewoon zo en dat zal ook nooit veranderen. Wanneer River oud genoeg is, zal ik hem wat meer vertellen over zijn andere oma die er niet meer is.

Hebben jullie misschien zoiets ook of misschien in de omgeving en hoe hebben jullie dit verteld of aangepakt?

liefsbibian

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

26 reacties

 • Reageer Dita 27 augustus 2014 om 06:46

  Wat lief dat River naar de foto ging om een kus te geven!
  Dita onlangs geplaatst…What’s in my fridge – Augustus 2014My Profile

 • Reageer Kelly caresse 27 augustus 2014 om 07:10

  Kippenvel dat River een kus geeft op de foto van je moeder, misschien heeft hij toch wel door hoeveel lading dat heeft voor jou en hoe belangrijk ze voor je is. Wat mooi om te lezen hoe jullie hier voor river mee omgaan want dat zal zeker niet makkelijk zijn denk ik
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Wedding wednesday : De eerste date van mij en YannickMy Profile

 • Reageer Vanessa 27 augustus 2014 om 07:32

  Lief dat River een kus geeft! Het is een mooie manier hoe jullie er voor River mee omgaan, lijkt me niet gemakkelijk.
  Vanessa onlangs geplaatst…Dr.Hauschka Eyeshadow PaletteMy Profile

 • Reageer Pauline 27 augustus 2014 om 07:50

  Wat mooi dat River het lijstje met de foto van je moeder er in af en toe wil zien, kindjes zijn soms zo slim!
  Hier ook een ‘echte’ oma die er al paar jaar niet meer is, we hebben besloten hem later over zijn oma te vertellen. Ook hier staat een foto maar te hoog voor hem om te zien nog.
  Pauline onlangs geplaatst…‘Nim? Hoe kom je aan die naam?’My Profile

 • Reageer Jess 27 augustus 2014 om 07:53

  Wat lief dat River het lijstje met de foto van je moeder een kusje geeft. Toen Sam geboren werd, had hij twee oma’s, twee opa’s, vier overgrootmoeders, twee overgrootvaders, een stiefovergrootmoeder en een stiefovergrootvader. Vrij ingewikkelde situatie dus. Inmiddels is een van mijn opa’s overleden en heeft hij nog een overgrootvader. We noemen ze heel bewust eeoon allemaal maar opa of oma. Onze ouders herkent hij goed dus dat onderscheid maakt hij gewoon vanzelf. Als hij groter is, zal ik eens proberen het aan hem uit te leggen.
  Jess onlangs geplaatst…Soppe(n) in StokkeMy Profile

 • Reageer Sunseeree 27 augustus 2014 om 08:20

  Jeetje wat triest dat je je moeder bent verloren! Wat een gemis zal dat zijn voor jullie. Wel fijn om te lezen dat jullie omringd worden door familie die met alle liefde en plezier oma en opa zijn voor River. Ze zal toch altijd bij jullie in gedachten zijn en zal vast vanuit een andere plek meekijken naar River.
  Sunseeree onlangs geplaatst…My life in pictures #28My Profile

 • Reageer Madelaine 27 augustus 2014 om 08:29

  Ahw wat onwijs lief van River dat hij kusjes geeft! Dat moet voor jou ook bijzonder zijn. Als ik later een kindje krijg dan heeft hij/zij drie opa’s en drie oma’s. Mijn ouders zijn uit elkaar en beiden hertrouwd, ik merk bij m’n neefjes dat ze het heel normaal vinden om zo’n grote kliek aan opa’s en oma’s te hebben. Juist heel gezellig!

  • Reageer Bibian Sloot 27 augustus 2014 om 15:05

   Ahw ja dat lijkt me ook! Leuk is dat hè

 • Reageer Maai 27 augustus 2014 om 08:45

  Hier ongeveer hetzelfde alleen is oma nog alleen. Wij hebben ook een foto staan tussen alle andere fotos. De kinderen kijken er van jongs af aan graag naar en noemen dan iedereen op. Wij hebben eigenlijk vanaf het begin gewoon gezegd dat dat opa is. Mijn dochter weet dat opa een sterretje is zoals zij het noemt en de kleine man zegt er eigenlijk nog niks bij. Het is hier voor de kinderen heel normaal die foto maar ik denk niet dat ze hem echt als opa zien.
  Maai onlangs geplaatst…Even een update en het gaat nergens overMy Profile

 • Reageer Rosa 27 augustus 2014 om 08:46

  Mijn vader is ook zijn moeder verloren en mijn opa is nu hertrouwd. Mijn vader heeft ons als kinderen hier wel over verteld maar mijn oma is gewoon oma. Er staan wel foto’s in huis dus vergeten wordt ze niet.
  Mooi stukje!

 • Reageer Anneleen 27 augustus 2014 om 09:17

  Wat een lieve foto van River.. Ik denk dat het het belangrijkste is dat je in deze situatie gewoon je hart en je gevoel volgt. Vind je het fijn om River over je moeder te vertellen? Dan moet je dat denk ik gewoon doen! Denk je dat River hier nog niet klaar voor is of voel jij je hier nog niet klaar voor? Dan komt dat ook wel na een tijdje. Liefs!

 • Reageer Jennifer 27 augustus 2014 om 10:36

  Mijn moeder heeft ook in jouw situatie gezeten, maar dan met haar vader. Daar kwam helaas voor haar bij dat ze haar stiefvader totaal niet mocht omdat mijn moeder en haar zusje een beetje de assepoestertjes werden toen haar stiefvader met zijn kinderen bij hun introk. Toch heeft ze ons die tweede opa niet ontnomen en hij was ook wel echt dol op ons – zijn eigen kinderen hadden geen kinderen – en was het ook echt een opa voor ons. Toen wij oud genoeg waren om de situatie te begrijpen heeft mijn moeder wel over haar eigen vader verteld en foto’s laten zien, we zijn ook regelmatig naar zijn graf geweest voordat ze het ons vertelde doordat mijn andere echte opa al overleed toen ik 4 was en we daarvoor ook op het kerkhof kwamen. Toen heeft zij ons bij het graf van haar vader verteld dat hier nog een opa van ons lag en toen ben ik ook wel gaan begrijpen wat de dood was.

  Inmiddels is mijn stiefopa ook al overleden en mijn oma ook. Mijn andere oma heeft ook al een tijdje een ‘vriend’ (of hoe je dat ook maar noemt als je al bijna 90 bent) en die heeft mijn jongste zusje (nu 9) ook een tijdje opa genoemd omdat ze de situatie eerst niet begreep hoe het nou allemaal in elkaar zat. Immers, haar eigen opa’s waren allemaal al overleden en alle kinderen om haar heen hadden gewoon opa’s en oma’s. Dus toen hebben mijn ouders het ook zo opgelost.

  Voor kinderen maakt het uiteindelijk toch niet uit of het nou een bloedverwant is of niet, zolang het maar een lieve grootouder is vinden zij het prima.
  Jennifer onlangs geplaatst…Zwanger en hardlopenMy Profile

 • Reageer José 27 augustus 2014 om 10:47

  Wij hebben ook zo’n situatie (alleen nog geen kinderen). De vader van mijn man M. is nu ongeveer 15 jaar geleden overleden. Zijn moeder heeft sinds 4 jaar een nieuwe vriend, dus M. is niet met hem opgegroeid en woonden ook nooit samen. De nieuwe vriend van M’s moeder heeft ook kinderen en kleinkinderen. Die noemen mijn schoonmoeder gewoon bij haar naam. Dat lijkt mij een beetje afstandelijk, dus wij zijn van plan onze kinderen hem Opa Jan (zijn naam) te laten noemen. Dat je dus opa en oma (mijn ouders) hebt en oma en opa Jan. Vervolgens als ze oud genoeg zijn vertellen we ze over Opa Arie, de papa van papa.

 • Reageer Miranda 27 augustus 2014 om 10:51

  Wat onwijs lief van River dat hij de foto van je moeder kust. Ik denk dat hij onbewust voelt hoe belangrijk en speciaal ze is voor jullie!
  Miranda onlangs geplaatst…De sunshine award ontvangen:)My Profile

 • Reageer Stephanie 27 augustus 2014 om 11:01

  Wat onwijs lief dat hij een kus gaf op de foto van je moeder! Lijkt me enorm lastig om je moeder al zo jong te moeten missen, moet er niet aan denken. Ik heb nog niet zoiets meegemaakt, dus helaas heb ik geen ‘tips’ voor je of iets dergelijks.
  Wel weet ik dat het belangrijk is om met opa’s en oma’s op te mogen groeien, want ik heb dat heel erg gemist in mijn leven. Mijn opa en oma van mijn vaders kant stierven toen ik 1 en 3 jaar oud was. Mijn andere opa en oma zie ik nooit, we hebben daar geen contact meer mee. Ik heb altijd de aanwezigheid van een opa en/of oma gemist. Nu nog..
  Stephanie onlangs geplaatst…Tag | 25 Random QuestionsMy Profile

 • Reageer Eline 27 augustus 2014 om 11:36

  Ik denk dat je het heel goed aanpakt op deze manier. River komt vanzelf met de vraag wie die mevrouw in het fotolijstje is en dan kun je hem dat uitleggen 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Healthy hamburgerMy Profile

 • Reageer Angela 27 augustus 2014 om 12:08

  Wat een gemis voor jullie dat je je moeder bent verloren. Wel fijn dat je River toch 4 grootouders om zich heen heeft.
  Angela onlangs geplaatst…Waarom zwangerschapsyoga? Mijn redenen.My Profile

 • Reageer Betty 27 augustus 2014 om 12:24

  Heel, heel heftig dat je inderdaad zwanger was zonder dat je moeder daarbij kon zijn. Ik merk dat ik juist nu ontzettend naar mijn moeder toe trek! Gelukkig heb je een goede band met de vrouw van je vader!

  Wat lief dat River de foto van je moeder kusjes geeft <3 heel fijn ook dat hij "gewoon" twee opa's en oma's heeft die veel van hem houden. En over zijn andere oma kun je hem inderdaad later nog vertellen 🙂
  Betty onlangs geplaatst…“Wat heb jij een dikke buik zeg!”My Profile

 • Reageer Marion 27 augustus 2014 om 13:13

  Dat kan ik me goed voorstellen. Dat zijn juist de momenten waar je je moeder nodig hebt en ook wil dat ze bij je is. Heftig hoor.
  Bizar. Ik had geen tijd om blogjes te lezen vanochtend. En net krijg ik dan een telefoontje dat ik beter nog even naar oma toe kan. Nu ze is er nog is 🙁 Het gaat slecht. Mijn laatste oma. Heel raar gevoel. Dan heb ik straks geen opa of oma meer…
  Marion onlangs geplaatst…Depressie De Deur Uit #Dag 16My Profile

 • Reageer Sandra 27 augustus 2014 om 19:15

  Wat lief! Precies of hij voelt toch wel iets aan :), ik zou het hem later zeker vertellen maar nu is hij daar ongetwijfeld nog te jong voor.
  Sandra onlangs geplaatst…Shoppen in EindhovenMy Profile

 • Reageer Petra 27 augustus 2014 om 21:22

  Wat lief dat River de foto kusjes geeft. Misschien dat hij het onbewust aanvoelt dat die mevrouw, jouw moeder, heel speciaal is. Mooi.
  Petra onlangs geplaatst…Ik biecht opMy Profile

 • Reageer seva 27 augustus 2014 om 21:51

  Als kind zijnde heb ik zelf geen opa’s gehad en maar 1 oma, die ook al op vroege leeftijd dement geworden is/weinig contact met familie ik was 19 toen ze overleed.. maar ik moet je wel eerlijk toegeven als kind zijnde was het normaal dat wij maar 1 oma hadden en anderen gewoon 2 oma’s en opa’s.. kinderen beseffen dat nog niet helemaal..

  wel echt een kippenvel momentje dat hij jou mama een kus gaf.

 • Reageer Nicole 27 augustus 2014 om 22:14

  Wat een enorm persoonlijk blogje ook.. Lijkt me vreselijk je moeder te verliezen op jonge leeftijd. Wel heel goed hoe je er met River mee om gaat en hoe lief dat kusje..
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie BabyhuysMy Profile

 • Reageer lonneke 28 augustus 2014 om 21:16

  Hierin lijk ik op River, want ik heb mijn om ook nooit gekend.
  Zij is overleden toen mijn vader nog jong was.
  Ook ik heb mijn ‘stiefoma’ altijd oma genoemd, maar er is mij wel altijd verteld dat ik eigenlijk nog een oma had, waar ik eigenlijk best trots op was!

 • Reageer Kim 29 augustus 2014 om 19:44

  Wauw wat speciaal dat River plots dat kadertje nam en er een kus op gaf! Ik heb er eigenlijk ook nog nooit over nagedacht, maar mijn ouders zijn gescheiden dus mijn kindje zal waarschijnlijk ook 3 oma’s en 3 opa’s hebben… Ik zou het ook vreemd vinden om mijn stiefouders geen oma en opa te laten zijn… Ach, alleen maar leuk, meer liefde, meer verwennerij, meer cadeautjes 😉 voor jou natuurlijk wel heel jammer dat je mama River nooit heeft kunnen leren kennen 🙁 dat moet heel hard voor jou zijn… Maar ik geloof dat ze River van waar zij nu is toch al heeft kunnen bewonderen!
  Kim onlangs geplaatst…Werken en bloggen combineren: psychologe vs. blogsterMy Profile

 • Reageer Liz 14 september 2015 om 12:57

  Wat een herkenbare blog zeg. Ik had ook zo graag mijn moeder erbij gewild. Helaas gaat dat niet meer. Gelukkig weet ik dat ondanks m’n eigen moeder er niet meer is, ons mannetje 2 hele lieve opa’s en oma’s zal hebben. Toch knaagt het bij mij wel eens, hoe lief ik de nieuwe vrouw van mijn vader ook vind. Zij is niet dé echte oma, al wil ik haar echt niet die rol afpakken.
  We gaan zien hoe het loopt. Één ding is zeker, we gaan ons mannetje als hij oud genoeg is zeker vertellen over m’n moeder. Zo zal ze straks ook een mooi plekje krijgen in z’n kamertje, zodat ze er toch een beetje bij kan zijn.
  Zo zie je maar, ze begrijpen het misschien nog niet helemaal, maar River geeft vast niet voor niets zo’n lief kusje aan je moeder. Prachtig om te zien. Het belangrijkste hierin is dat je het doet wat goed voelt en zo te lezen doen jullie dat. Xx

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge