Persoonlijk, Zwanger

ZWANGER: 31 weken

31WEEK

32 weken zwanger vandaag… Week 31 zit erop. Een week waarin ik echt begon te merken dat het einde dichterbij komt.

Het wordt me lichamelijk steeds “zwaarder”. Ik kan nog alles prima doen (wel op mijn eigen tempo haha), dat is het niet, maar ik merk gewoon dat het nu veel van m’n lijf vraagt. Ik ben veel sneller moe aan het worden, na een rondje Albert Heijn ben ik doodmoe en heb ik last van m’n buik en begin ik het in m’n rug te voelen. Afgelopen dinsdag ben ik naar Venlo geweest, naar de opening van de Primark. Ik zag hier wel een klein beetje tegenop, niet het gebeuren zelf, maar voor m’n lijf. 6 uur de wekker, een dik uur in de auto, dan daar twee uur staan/lopen, weer terug in de auto… Gelukkig ging het op het moment zelf allemaal hartstikke prima, maar toen ik thuis kwam ben ik in bed gaan liggen en heb twee uur diep geslapen totdat mijn vriend thuis kwam van z’n werk, en mij wakker maakte. Ik neem echt mijn petje af voor dames die nog (fulltime) werken tot 36 weken hoor!

Gisteren en eergisteren had ik ook steeds meer last van harde buiken en vermoeidheid… Ook had ik de laatste paar dagen af en toe last van m’n linkerbil. Maar dat ging dan vanzelf weer weg. Sinds woensdagavond straalde die bilpijn helemaal door naar m’n been en dat is dus echt niet zo grappig. Het doet echt gewoon zeer. Als ik eenmaal sta en bijvoorbeeld naar de keuken loop, gaat het wel. Maar opstaan vanaf de bank of een stoel, of omdraaien in bed… Nee, prettig is anders, maargoed. Ik heb toen mijn rust genomen, doodsaai, maar het werkt wel. Voor de rest voel ik me wel gewoon goed, alleen die harde buiken en die bil zijn zo verschrikkelijk irritant! En ja, ik heb 30 weken rozengeur en manenschijn gehad, dus ik mag niet zeiken als die laatste 10 weken wat minder zijn, toch?

Manon-0042 copy kopie
Woensdagavond had ik dus ook nog partneravond bij yoga! Onze yoga is heel erg “klein”, wat heel fijn is. Partneravonden zijn dus ook maar met twee stellen. Het was allemaal heel praktisch en af en toe moest ik een klein beetje grinniken als ik Robert aankeek maar eigenlijk was het best wel goed gegaan. Robert kreeg gewoon praktische tips: waar hij op kan/moet letten tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld dat ik tijdens de persfase niet met m’n ogen dicht ga persen, dan pers je alleen maar met je hoofd/ogen en dat heeft geen nut, beter met de ogen open persen zei ze. Of hoe hij rugweeën kan wegdrukken met z’n voeten, hoe ik moet persen met bepaalde ademhalingstechnieken en allemaal dat soort “doe-dingen”. Geen vage “keer in jezelf” en gekke mantra’s, daar zijn we allebei niet zo van haha. Nee, al met al vonden we beiden deze yoga-les heel interessant. En ja nogmaals: misschien moet ik wel een keizersnede of iets en heb ik 0,0 aan de yoga, of denk ik tijdens de bevalling niet eens aan de yoga, het is gewoon fijn om een soort van rust in je kop te hebben dat je wat handvatten hebt ofzo…

Verder is ons kindje echt een enorme druktemaker. Die gemiddelde 10x op een dag dat je je baby nu hoort te voelen bewegen halen wij met gemak! Vanaf het moment dat ik wakker word, totdat ik ga slapen, voel ik ‘m meerdere keren per uur bewegen. En dan houdt het nog niet op, want zodra ik ga slapen heeft hij van binnen feest ofzo. Vooral ’s avonds in bed is het partytime volgens mij. We kijken vaak in bed nog een serie of een film en ik kan me dan totaal niet concentreren door al dat gewoel, gewiebel en getrap in mijn buik. Robert heeft vaak z’n hand op mijn buik op dat soort momenten en zegt dan ook af en toe iets van: WOW, dat was hard! Ik vind het nog steeds zo leuk om hem zo goed en veel te voelen, men zegt dat je dat gaat missen dus ik geniet er maar lekker van, al word ik heel af en toe een beetje wagenziek/zeeziek van het gewiebel.

buik
Voor aankomende maandag heb ik een zwangerschapsmassage aan mezelf cadeau gegeven! Ik ben aanstaande woensdag (1 oktober) namelijk jarig en ik vond zo’n massage wel een leuk verjaardagscadeautje voor mezelf hahaha. Ik zal nog wel verslag doen over de massage, ik kan in ieder geval niet wachten om weer eventjes op mijn buik te kunnen liggen op zo’n speciale stoel/bank/bed! Ook heb ik op mijn verjaardag een bezoekje aan de verloskundige staan dus volgende week wordt ook weer leuk qua zwangerschap (hoop ik…)!

Ik broed gezellig nog een week of 8 door!

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

30 reacties

 • Reageer Diana 26 september 2014 om 06:03

  Wat fijn dat je bruikbare tips krijgt bij de yoga. Of je er nu baat bij hebt of niet, het is fijn om samen even te genieten van de baby in je buik!
  Diana onlangs geplaatst…Plog: Achter de schermen bij “opa & oma dag”My Profile

 • Reageer inge 26 september 2014 om 06:29

  Heerlijk manon! Die massage.. ik vind het super voor je dat je zo lang geen klachten hebt gehad… hier 13 weken en zo’n 12 weken hele dagen misselijk! (Maar er komen betere tijden aan heb ik begrepen) kan me voorstellen dat het tegen het einde fysiek zwaarder wordt en dat dat wel even wennen is! Goed blijven luisteren naar je lijf 🙂
  inge onlangs geplaatst…quote van de dagMy Profile

 • Reageer Kelly Caresse 26 september 2014 om 07:27

  Wat leuk om weer een update te lezen, fijn dat de zwangerschapsyoga zoveel praktische adviezen aandraagt ook voor je vriend. En ook leuk om te lezen dat hij zo druk is in je buik en dat jullie daar zo van genieten
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5? Kimberly doet vrijwilligerswerk in Afrika en AziëMy Profile

 • Reageer Gwen 26 september 2014 om 07:30

  Dat zijjn dus je bekken, die pijn in je bil, doorschieten naar je been. Ik heb dat dit X dus vanaf dag een en bij Olivia toen vanaf de helft. Aan beide kanten, hoewel links iets zwakker is en dus meer pijn geeft. Heel bewust bewegen, door je knieen en niet voorover bukken helpt. Niet te vaak de trap op en af en niet te ver lopen enzo. En echt, het gaat weg na de bevallong 😉 Man wat verlang ik naar een pijnvrije bekkenzone! Lekker rustig aan doen en nr je lichaam luisteren mop, het heten niet voor niks laatste loodjes.
  Gwen onlangs geplaatst…Tag: Bijna (voor de tweede keer) mamaMy Profile

  • Reageer Manon 26 september 2014 om 08:54

   Inderdaad, had ook al wat research gedaan. Echt zo vervelend, zo ineens “schiet” het in m’n linkerbil! Goed om te horen dat het wel weggaat na de bevalling haha. Dankjewel, jij ook nog even die laatste loodjes door, nog even!

   • Reageer José 26 september 2014 om 11:01

    Ik heb/had ook regelmatig last van mijn bil met uitstraling naar de benen (ik ben nu 23,5 week zwanger). Heb contact gehad met iemand in mijn omgeving die fysiotherapeut is en die gaf aan dat het geen bekkenpijn is. Ook de verloskundige vertelde mij dat het ischias is. De pijn kun je verlichten door die bil zacht te laten masseren door je vriend (en als hij er niet is kun je met een tennisbal tegen te muur gaan staan om jezelf te masseren). Ik merk dat dat echt enorm helpt! En vooral ook niet te lang in dezelfde houding zitten/staan. Dus afwisselen! Fijn dat je daar nu pas last van krijgt trouwens en dat het verder zo goed met je gaat!

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt ;). Wilde je de tips die ik gekregen heb niet onthouden.

    • Reageer Manon 26 september 2014 om 11:35

     Oh dankjewel! Ik zal eens doorgeven aan mijn vriend dat hij mij een bilmassage moet geven haha. Thanks 🙂

    • Reageer Gwen 26 september 2014 om 12:43

     Het is idd wel die spier, maar het komt uit je bekken. Je houding verandert omdat je bekken zwakker wordt. Ik heb het nu mijn 2e zwangerschap weer en al heel vaak de (bekken)fysio en cesartherapeut gezien, maar ben ‘gewoon’ gezegend met een slappe bekken, vooral de linkerkant is zwakker bij mij helaas. Oefeningen om het te versterken, zitten, liggen, lopen afwisselen (max. halfuur per ding eigenlijk) en vooral niet te veel willen doen, helpt mij er iig doorheen.
     Gwen onlangs geplaatst…Tag: Bijna (voor de tweede keer) mamaMy Profile

 • Reageer Kim | Kimsbloglife 26 september 2014 om 07:33

  Nog 2 maanden te gaan, nu gaat het echt wel snel voorbij gaan! 🙂 geniet van die massage binnenkort!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Hair Inspiration: messy hair, don’t care! ♥My Profile

 • Reageer astrid nab 26 september 2014 om 07:41

  heel veel sterkte met de laatste loodjes en denk goed aan jezelf en geniet van de massage binnenkort

 • Reageer Sunseeree 26 september 2014 om 08:09

  Zo, je babybump heeft echt een groeispurt gehad! Mooi buikje van jullie babyboy. Ik vind het knap dat je naar een event bent gegaan. Lastig dan hè, als je zo gewend bent “jezelf” te zijn en dat je nu merkt dat je jezelf moet aanpassen vanwege lichamelijke klachten. Het derde trimester kan best zwaar zijn. Lekker relaxen hoor! En genieten van de bewegingen in je buik. Over een aantal weken is je buik “leeg”. Gek gevoel is dat haha.
  Sunseeree onlangs geplaatst…Vlog 27: Ik ben er nog! | Een nieuw kapselMy Profile

 • Reageer Marion 26 september 2014 om 08:44

  Oh wat tof dat je een zwangerschapsmassage gaat doen! Mijn masseuse vind dat de mooiste massages die er zijn. 🙂 Ben heel benieuwd. Doe rustig aan, hè! En wat Sunseeree zegt… ja, dat is raar. Over een paar weken is je buik leeg. Gek. Geniet er nog maar flink van!
  Marion onlangs geplaatst…Plog: Center ParcsMy Profile

 • Reageer Inge 26 september 2014 om 08:45

  Ah, ben blij te lezen dat niet alle trapjes even fijn aanvoelen, ik dacht al dat ik de enige was met dat idee… Vooral het blaas-getrappel vind ik maar vies aanvoelen!
  Hmm qua full time werken, bij mij is dat tot een week voor de bevalling, ik vraag me af hoe dat zal zijn 🙂
  Inge onlangs geplaatst…Moet er nog Kreta zijn?My Profile

  • Reageer Manon 26 september 2014 om 08:52

   Jaaa, vooral dat getrap in de blaas vind ik ook heel naar hoor! Brrrr. Wauw, wat ontzettend knap dat je tot zo lang doorwerkt :-O!!!

 • Reageer Milou 26 september 2014 om 09:06

  Als ik jouw tweets en IG updates lees leef ik wel met je mee hoor! Het lijkt me echt zwaar die laatste weken. Maar last van je rug, bil en been? Oei.. pas maar op, dat klinkt niet al te best namelijk. En ja, ik vraag me ook af hoe ik in vredesnaam (als ik zwanger ben ooit een keer) fulltime op de operatiekamer ga werken tot 36 weken. Maar ja, dat is voor later! Haha.
  Milou onlangs geplaatst…Wanneer je vriend je Canon te pakken krijgtMy Profile

 • Reageer Nicole 26 september 2014 om 09:07

  Ik vond die tips met yoga ook erg fijn. Gewoon voor je gemoedsrust!
  En zo’n zwangerschapsmassage heb ik ook gehad zo rondom dat termijn. Is echt heerlijk!
  Geniet ze!

 • Reageer Céline 26 september 2014 om 09:27

  Misschien helpt die massage ook een beetje tegen de bilpijn! Wie weet, dat zou denk ik wel fijn zijn.
  Geniet er in ieder geval van 😉
  Céline onlangs geplaatst…Mealprep | Waarom iedereen nú moet gaan mealpreppenMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 26 september 2014 om 09:32

  De laatste loodjes zijn altijd het zwaarst. Het voordeel is dat je op een gegeven moment dan ook echt naar de bevalling gaat verlangen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…TuinkabouterMy Profile

 • Reageer Jennifer 26 september 2014 om 09:39

  Ik ben vandaag over precies 2 weken jarig en misschien had ik ook zo’n massage op mh verlanglijstje moeten zetten. Je zit vol baby … eh goede ideeën! En 32 weken klink al zo ver, alsof je nu bijna mama gaat worden, maar in werkelijkheid ben je nog twee maanden zwanger en dat klinkt dan weer best lang. Nog even lekker laten zitten dus! Al ben ik nu wel steeds benieuwder naar jouw babyboy. Maar als’ie er is moet ik nog twee maandjes wachten en jaloers toekijken. 😉
  Jennifer onlangs geplaatst…DIY: Kaarshouder met echofotoMy Profile

 • Reageer Willemijn 26 september 2014 om 09:50

  Lekker buikie meid! Lekker rustig aan doen hoor!
  Willemijn onlangs geplaatst…2Vlog: Filmen met MaschaMy Profile

 • Reageer Malou 26 september 2014 om 10:24

  Wauw, wat is je buik gegroeid de laatste tijd, echt mooi!
  Ik vind het ook knap dat sommige vrouwen tot 36 weken fulltime blijven werken, het wordt nu inderdaad allemaal wel wat zwaarder..
  Malou onlangs geplaatst…BABY SHOPLOGMy Profile

 • Reageer Vanessa 26 september 2014 om 10:30

  Leuk om te lezen! Fijn dat die yoga zo interessant is voor jullie. Geniet van je massage!
  Vanessa onlangs geplaatst…Win € 25 shoptegoed bij Sans-OnlineMy Profile

 • Reageer Eline 26 september 2014 om 10:51

  Wat ben je toch onwijs mooi zwanger 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Gezonde mueslirepenMy Profile

  • Reageer Manon 26 september 2014 om 11:35

   Wat lief dat je dat zegt, dankjewel! ^^

 • Reageer Miranda 26 september 2014 om 10:53

  Mooie foto’s! Goed dat je zo bewust genoeg en je rust neemt, luisteren naar je lichaam is het beste wat je kunt doen:)
  Miranda onlangs geplaatst…Budgetmaaltijd recept; broccoliburgersMy Profile

 • Reageer Tineke 26 september 2014 om 11:03

  Die pijn in je bil herken ik, hier ook aan de linkerkant! Als ik even in beweging ben gaat het wel weer maar als ik opsta dan doet ’t zo pijn! Inderdaad bekkenpijn. Je merkt echt dat je aan de laatste loodjes begonnen bent hè, qua lichaam? Ik wacht nog even de 37 weken af, en ga dan maar even op zoek naar alle trucjes om de bevalling op te wekken, hahah, hopelijk heb ik dan ook geen last meer van m’n rug/bekken!

 • Reageer Dita 26 september 2014 om 11:06

  Leuk om weer een update te lezen. Lekker genieten van je massage 🙂

 • Reageer Aranka 26 september 2014 om 16:22

  Je hebt een prachtige buik!! Heel mooi 🙂 Succes met de laatste loodjes!

 • Reageer Anneleen 27 september 2014 om 16:48

  Wauw wat is je buik hard gegroeid! Supermooi! Geniet er maar lekker van en neem op tijd je rust!

 • Reageer Natascha 27 september 2014 om 20:22

  Je bent mooi zwanger zeg!
  Geniet van de laatste weekjes en hopelijk worden ze niet al te zwaar.. 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge