Organizen, Wonen, Zwanger

Huishouden: voorbereiden op de baby

huishouden
Noem me aan plan-miep, een panisch iemand of overdreven… Maar ik ben nou eenmaal iemand van de lijstjes, vooruit denken en voorbereiden. Misschien overdreven maar dat geeft mij rust in m’n kop. Stel je toch eens voor dat je net bevallen bent en je komt erachter dat je geen wc-papier meer in huis hebt? Lekker handig voor de kraamvisite en de mensen die in je huis rondlopen. Nee, ik ben dan liever (te) goed voorbereid. Al een aantal weken is de baby-uitzet binnen, de vluchttas staat klaar in de gang, het autosysteem is in de auto geïnstalleerd: voor de baby is alles dus geregeld. Nu het huis en het huishouden nog “op orde” maken, zodat ook het meeste voor ons geregeld is.

huishoud
Ik vind het een prettig idee om een “voorraad” hebben zodat ik de komende tijd niet aan schoonmaakmiddelen, wc-papier en weet ik het allemaal hoef te denken. Dus wij zijn al een tijdje aan het hoarden. Is er keukenrol in de aanbieding bij de Makro? Hopplakee, 3 pakken in de winkelwagen! De halve zolder staat vol pleepapier, genoeg wasmiddel om een hele wasserette mee te voorzien voor een half jaar en zelfs aan de katten is gedacht. De garage staat vol met kattenbakvulling (aanbiedingen zijn mijn beste vriend!), we hebben een 10 kg zak voer voor ze gekocht en we zijn langzaam bezig om de kattenbedjes/krabpalen uit onze slaapkamer te verplaatsen naar andere kamers. Ik hou van mijn poezen maar ik wil het risico niet lopen dat Balou de baby zo lief vindt, dat hij ’s nachts bovenop z’n gezichtje gaat liggen spinnen en dat wij dat niet doorhebben. De deur van onze slaapkamer gaat dus dicht ’s nachts en als baby op z’n eigen kamertje ligt ook. Voor krabben en bijten ben ik niet bang, onze beesten weten niet eens dat ze nagels hebben, laat staan hoe ze die moeten gebruiken (nee echt, serieus!).

huishoudpoezen
Daarnaast vroeg de dame van de kraamzorg ook tijdens het intakegesprek of ik de huishoudelijke “bijzonderheden” wilde opschrijven. Ik wist niet wat ze daarmee bedoelde want ja? Stofzuigen lijkt me niet heel erg moeilijk ofzo. Ze bedoelde dat in sommige huishoudens bijvoorbeeld de wasmachine en de droger niet tegelijk aan kunnen of dat er bepaalde dingen zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Nouja, het enige wat hier “bijzonder” is, is dat er niet dagelijks gedweild mag worden en met speciaal spul (vanwege houten vloer) en dat de katten niet naar buiten mogen… Verder zou ik me niks kunnen bedenken dus dat zal een kort lijstje worden.

Ook is het wel handig om genoeg drinken, koffie, koffiemelk en dat soort ongein in huis te hebben denk ik. Oja en blauwe muisjes natuurlijk! Ik vind beschuit niks aan dus ik ga nog even iets anders bedenken als kraamvisitehapje voor bij de koffie. Binnenkort maar even de voorraad koffie en thee aanvullen.

Nou ben ik heel benieuwd: ben ik hier nou alleen in? Dat overdreven voorbereidingsgedoe? Of is dat onderdeel van de nesteldrang? Ach, kattenbakvulling en keukenrol gaan in ieder geval niet over datum dus wat dat betreft is het ook niet erg als ik achteraf denk: Manon had gewoon normaal gedaan, hahaha.

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

40 reacties

 • Reageer Dita 29 oktober 2014 om 07:28

  Wel heel logisch denk ik dat je zo bezig bent met alles. Je wilt toch niets te kort hebben straks en hopen dat alles gewoon lekker loopt.
  Dita onlangs geplaatst…Recept: Salade met aardappelsMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 29 oktober 2014 om 07:37

  Wat leuk om dit te lezen! Ik snap je heel goed, je kunt het maar in huis hebben toch, scheelt een hoop gedoe zodra de baby er is. Wij hadden door vroeggeboorte helemaal niets in huis dus bij een volgende zou ik dat ook veel bewuster doen
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Wedding wednesday : Q+A met weddingplanner ClaimyMy Profile

 • Reageer Diana 29 oktober 2014 om 07:50

  Iedereen doet het op zijn eigen manier en dat kun je niet bekritiseren met goed of fout. Als jij je goed voelt bij deze manier, dan is dat toch prima! Een grote voorraad heb ik nooit ingeslagen, we konden de eerste week vooruit met de boodschappen. Daarnaast had ik wel een paar rollen beschuit en muisjes ingekocht, zodat we dat al mooi in huis hadden. De vluchttas stond klaar met 37 weken en vooraf hebben we een par keer geoefend met het plaatsen van de maxi-cosi in de auto.
  Diana onlangs geplaatst…Plog: donderdag 23 oktoberMy Profile

 • Reageer Marion 29 oktober 2014 om 07:58

  Nee joh, precies wat je zegt: Beter teveel dan te weinig. Ik snap wel dat dat rust in je hoofd geeft. Gewoon lekker doen.
  Marion onlangs geplaatst…Essie lakje + Tip van de DagMy Profile

 • Reageer Sanne 29 oktober 2014 om 09:01

  Ik heb zelfs bedacht dat ik een abbonnement op hello fresh ga nemen, dan hoeven we in die weken geen grote boodschappen te doen en worden de avondmaaltijden gewoon elke zondag gebracht….

  • Reageer Sab 29 oktober 2014 om 09:08

   Hahaha!

   Ik bedacht me gister dat ik ga mealpreppen, oftewel: veel maaltijden koken en invriezen…

 • Reageer Gwen 29 oktober 2014 om 09:17

  Ik herken het wel hoor 😉 Wij bestellen elke wk boodschappen, dhs dat is wel makkelijk, hoeft Joost sowieso de deur niet uit die eerste twee wk als hij lekker vrij is. Wel maak ik bijv twee porties eten voor hem, voor als ik in het zhuis lig en hij alleen met Olivia is. En beschuit staat hier ook al volop.
  Gwen onlangs geplaatst…Surprise, babyshower!My Profile

 • Reageer Anneleen 29 oktober 2014 om 09:20

  Leuk om te lezen! Ik denk dat ik me ook zo goed mogelijk zou willen voorbereiden want ik ben een echte stresskip wat dat betreft!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: ik ben terugMy Profile

 • Reageer PSnim 29 oktober 2014 om 09:26

  Leuk stukje! Ik was hier totaal niet mee bezig toen haha. Gelukkig een lieve oma die wat boodschapjes voor ons kwam brengen in de kraamweek. Ook had de kraamverzorgster Kay een boodschappenlijstje mee gegeven en ‘m naar de supermarkt gestuurd in de kraamweek haha. Uiteindelijk komt het altijd wel goed 😉
  PSnim onlangs geplaatst…Fotodagboek #43My Profile

 • Reageer Renee 29 oktober 2014 om 09:37

  Nee! Je bent niet raar! En ik dus ook niet.. Haha. Ik ben allemaal lijstjes aan het maken, en er staat zelfs op; extra theeglazen kopen. Koffiezet apparaat leen ik van m’n moeder, want die hebben we niet. Heb een hele lijst gemaakt met alles dat ik grondig wil schoonmaken en het liefst doe ik alles vandaag, maar goed.. Dan ga ik me verderop in m’n verlof vervelen.

  • Reageer Manon 29 oktober 2014 om 10:32

   Nee we zijn dus blijkbaar niet gek! Hoort er dus allemaal bij haha. Oja, slim om het koffiezetapparaat te lenen! Die moet ik hier ook nog even uit het stof vandaan halen.

 • Reageer Marjolein 29 oktober 2014 om 09:41

  Wat herkenbaar! Zo grappig om te lezen dat we heel veel overeenkomsten hebben.
  Ik vond het ook heel fijn om wat eten in de vriezer te hebben. Gewoon voor als je de deur niet uit kan of wil. Zo kun je toch eenvoudig wat gezonds op tafel zetten.

 • Reageer Vanessa 29 oktober 2014 om 09:54

  Als het je rust in je hoofd geeft, dan moet je dat gewoon doen. Het lijkt me handig om van alles genoeg in huis te hebben, dan hoef je daar tenminste niet meer aan te denken.
  Vanessa onlangs geplaatst…Yves Rocher Peelende Douchegels | Braam, Framboos & PerzikMy Profile

 • Reageer lou 29 oktober 2014 om 09:54

  Maaltijden koken en invriezen heb ik veel gedaan, je hebt echt geen tijd voor koken als New born moeder.
  Zo. Maakte ik soep, chilli con care, macaroni en een stamppotje en gegrilde kip. ideaal!
  en wij deden lange vingers voor de helft besmeren met boter en dan de blauwe muisjes erop. Leuk, wat anders en makkelijk. 🙂

 • Reageer Sunseeree 29 oktober 2014 om 09:55

  Haha goed bezig! Vind het juist hartstikke slim om te gaan hamsteren. Dan is dat straks een zorg minder. Hoe vervelend is het om in een nieuwe, drukke situatie nog even snel boodschappen ofzo te halen. Wij waren ook de aanbiedingen aan het afstruinen en onze kasten aan het vullen. Dat doe ik nu nog steeds. Werkt ideaal met een gezin. 🙂
  Sunseeree onlangs geplaatst…Vlog 31 & Foto verslag |première Woezel en Pip theatershowMy Profile

 • Reageer Eline 29 oktober 2014 om 10:02

  Ik vind het wel logisch dat je je goed voorbereid eigenlijk~!
  Eline onlangs geplaatst…EiersaladeMy Profile

 • Reageer Emma 29 oktober 2014 om 10:06

  Ooh jij bent nog mild! Ik had lijsten met waar alles lag, wat de kramhulp wel en niet mocht doen, hoe wij alles doen. Eten gekookt voor maanden, en een goed afgerichtte man.

  Ik had de kraamzorgorganisatie gevraagd om een net type, wat een huis en spullen waardeerd en mijn obsessies en drang tot orde en netheid… Wat kreeg ik??? De grootste slons allertijden! Maargoed ze hoefde vrij weinig te doen, en ik had meer het idee dat ik achter haar aan het opruimen was in plaats van andersom.

  Leermomentje zullen we maar zeggen!

 • Reageer Judith 29 oktober 2014 om 10:28

  Je bent helemaal niet gek hoor Manon! En als mensen dat wel denken, laat ze maar lekker dan. Jij voelt je hier prettig bij en het geeft je rust. Ik vind het alleen maar begrijpelijk, al kwam mijn zoontje nogal onverwachts vroeg dus ik had hier nog niet echt bij stilgestaan.

  Wat betreft de kraamverzorgster, je kunt ook denken aan dingen zoals op hoeveel graden de wasjes gewassen moeten worden: daar had de mevrouw hier zo haar eigen idee over en was erg eigenwijs in het huishouden. Bij de volgende schrijf ik precies elk detail op want de kraamweek moet je heerlijk ongestoord genieten en bijkomen ;).
  Judith onlangs geplaatst…All things baby: Shoplog kleding NoahMy Profile

  • Reageer Manon 29 oktober 2014 om 10:31

   Oja dat is wel slim! Ik ben ook nogal precies met de was dus dat is wel een goed idee! Thanks 😀

 • Reageer Inge 29 oktober 2014 om 10:36

  Ik zit nog niet in die fase, maar ik voel ze al aankomen. De nestdrang is er wel, alles moet plots in orde geraken, dus morgen komt er boven een glazen wand waardoor het toch wel een stuk veiliger wordt… en er moet dringend een nieuwe kast in de garage, al van die dingen dus…
  Inge onlangs geplaatst…Iek, bijna 31 wekenMy Profile

  • Reageer Manon 29 oktober 2014 om 10:53

   HAHA, ook heel herkenbaar. Hier MOEST een aantal weken geleden ook een boom uit de voortuin. En ik maar toekijken terwijl mijn vriend, vader en zwanger aan het ploeteren waren haha.

 • Reageer Seline 29 oktober 2014 om 10:45

  Ik zou ook zo zijn geweest, bij mij uiten het zich vooral in schoonmaken. Ik ben met 34,5 week bevallen dus moesten we zelfs nog snel het bedje in elkaar zetten. (Daar waren wij weer lekker langzaam mee) Ik was uitgegaan van een week of 38. Ik vind het heel goed dat je dit doet! Nou kan je straks lekker bijkomen van je bevalling!
  Seline onlangs geplaatst…Autumn TagMy Profile

 • Reageer Annemijn. 29 oktober 2014 om 10:55

  Ik houd nogal van voorbereiding dus ik vrees dat ik hetzelfde zal zijn! Maar daar is absoluut niks mis mee.
  Annemijn. onlangs geplaatst…Recept suikervrij kwarkbroodMy Profile

 • Reageer angelique 29 oktober 2014 om 10:55

  Haha leuk om te lezen, en ja dat is de nesteldrang. In ieder geval dat had ik ook! Ik was bang dat iedereen om mij heen in eens vergat voor zichzelf te zorgen dus ik had alles helemaal tip top verzorgd
  angelique onlangs geplaatst…Review | Action verfMy Profile

 • Reageer Nicole 29 oktober 2014 om 11:17

  Heel slim! Ik was ook al van plan om vooruit te koken enzo en in te vriezen, maar helaas dingen liepen anders haha! Dus op tijd mee beginnen!
  Nicole onlangs geplaatst…Cake Smash het resultaat!My Profile

 • Reageer Shirley 29 oktober 2014 om 12:10

  Ik ben zo plotseling bevallen dat ik mijn vluchttas aan het inpakken was met gebroken vliezen, lol. Nee, hier niks voorbereid. Misschien een andere keer wel, maar gelukkig heb ik lieve ouders die op dat moment even konden helpen 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…How’s life?My Profile

 • Reageer Manon 29 oktober 2014 om 12:13

  Wc papier halen dat is een hele goede! Het zal maar op zijn en je bevalt net op zaterdagavond 😉
  Manon onlangs geplaatst…30 Weken!My Profile

 • Reageer Tineke 29 oktober 2014 om 12:31

  Nee hoor, ik vind dit helemaal niet panisch! Al moet ik wel zeggen dat ik er totaal niet mee bezig ben! Die van het wc papier is wel even een goede, maar verder wil ik eigenlijk alleen nog een kleine voorraad luiers in huis halen. Mijn vriend is straks een week vrij als de baby er is, en als hij weer aan het werk is en de kraam weer weg dan wilde m’n tante wel langs komen om te helpen. Bovendien wonen we vlak bij de winkels, (incl Ah die 7 dagen per week open is, Woohoo) dus als er iets nodig is, is het ook zo in huis gehaald 🙂

  Maar ben wel, net als jij nu, bezig met het voorbereiden. Badkamer nog een grote schoonmaak gegeven, zorgen dat alle was weggewerkt is, enveloppen schrijven, afstoffen.. Gevalletje nesteldrang 😀

 • Reageer Malou 29 oktober 2014 om 12:45

  Haha nee hoor, ik herken het wel!
  Laatst heb ik ook bijvoorbeeld wat extra schoonmaakmiddel en wc-papier gehaald, zodat dat niet gekocht hoeft te worden als de baby er net is 🙂
  Malou onlangs geplaatst…PROJECT POSITIEF TAGMy Profile

 • Reageer Annemarie 29 oktober 2014 om 13:46

  Hier lag het lijstje klaar, maar toen werd ons ventje 3,5 week te vroeg geboren. Handig: studentenhaver voor jezelf, ranja, extra lang maandverband, zoogcompressen, blikken soep, droge voorraad voor makkelijker eenpansgerechten, krentenbollen in de vriezer, wasmiddel, handcreme (je gaat zooooo vaak je handen wassen, au au droog!) en diepvriesfruit. Succes!

 • Reageer Iris 29 oktober 2014 om 15:45

  Heerlijk toch, goed voorbereid zijn! Hoef je tussendoor niet van je blauwe wolkje af te stappen voor zulke onzin haha. Leuk i.p.v. beschuit met muisjes: een collega had bij een bakkerij chocolaatjes besteld, in de vorm van een voetje, en de achterkant was bezaaid met muisjes, superleuk en lekker! Iemand anders die ik ken had haar zus koekjes laten bakken, volgens mij zaten daar toen ook muisjes in vast, dus in het deeg gedrukt en meegebakken. Je kunt er alle kanten mee op!

 • Reageer Ilse 29 oktober 2014 om 15:57

  Helemaal niet raar. Ik heb dat al in het dagelijks leven, zonder kind en zonder dat ik binnenkort ga bevallen. Want je zal maar ineens ziek zijn of er ligt sneeuw (ieuw, glad) ofzo, dan is een voorraad toch ideaal.

 • Reageer Jennifer 29 oktober 2014 om 18:15

  Grappig, ik zat hier begin van de week al over te fantaseren hoe het zou zijn als de baby zou komen en hoe de kraamweek me zal vergaan … en toen schoot me ook ineens te binnen dat ik nu ook drastisch de aanbiedingen moet gaan volgen voor de goedkoopste wcpapier, schoonmaakzooi, wasmiddelen en toen bedacht ik me ook of ik niet alvast wat pakken muisjes zou kopen. Veeels te vroeg! Ik kan me voorstellen dat je nu je thuis zit te wachten tot de baby komt helemaal aan dat soort dingen aan het denken bent.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 23My Profile

 • Reageer Elise 29 oktober 2014 om 18:41

  Hahaha, ik hoor een echte juf! Goed vooruitdenken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! En als je straks in je kraambed ligt kan het je niets meer schelen! Btw…. hier ook juf en 9 maanden terug bevallen. Gek werd ik van mezelf! Balen trouwens dat je geen baan hebt. Hoop op betere tijden voor je!

 • Reageer Zarah 29 oktober 2014 om 20:24

  Normaal reageer ik nooit op blogs.. maar ik denk dat ik nu best een hele leuke tip heb, als je niet van beschuit met muisjes houdt: lange vingers met muisjes! Besmeer het topje van de lange vinger met roombooter of (gezoete) roomkaas, en doop ze in de muisjes.. Dat is veel makkelijker om te eten en ziet er erg leuk uit.. Zoek maar eens op google; lange vingers muisjes. (Is ook veel handiger eten voor het bezoek; kan zo uit het vuistje)

 • Reageer Paola 29 oktober 2014 om 20:53

  Ik denk dat ik net zo zou zijn hoor!
  Paola onlangs geplaatst…HerfsttimeMy Profile

 • Reageer Anne -gowk- 29 oktober 2014 om 23:52

  oh wat een spannende tijd, ben zelf nog lang niet in deze fase beland maar vind het juist leuk om het dan allemaal via jou toch een beetje mee te maken
  Anne -gowk- onlangs geplaatst…Finishing all that needs to be finished so that I’m finishedMy Profile

 • Reageer astrid nab 30 oktober 2014 om 11:21

  ik was ook net zo hoor alles genoeg in huis hebben goed voorbereid is nooit verkeerd

 • Reageer Whitney 1 november 2014 om 11:06

  Heel herkbaar! Had dat ook en weet dat het nu weer gaat komen. Ondanks dat hier de winkels 7 dagen in de week open zijn. Betreft de kraamverzorgster, als je wensen hebt voor de was of iets met de afwas (ik zelf doe me pannen niet in de vaatwasser bijvoorbeeld) kan je die noteren.
  Whitney onlangs geplaatst…Happy Halloween FridayMy Profile

 • Reageer Tineke 3 december 2014 om 14:01

  Wat een leuk item, Natuurlijk ben je niet de enige, ik ben ook zo

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge