Persoonlijk, Zwanger

ZWANGER: Week 35

35WEEK
Ik ben alweer 36 weken zwanger vandaag, ik ga de negende -de laatste- maand in… Iedere week als ik de update schrijf denk ik: eigenlijk is de week best snel gegaan. De zwangerschap op zich gaat qua tijd best snel, maar als je er middenin zit kunnen de dagen soms lang duren (vind ik). Ik ben toch onbewust aan het wachten. Wachten op gekke krampjes, wachten op de tijd dat hij er eindelijk is, wachten op de bevalling waar ik steeds nieuwsgieriger naar word. Maar voor ons allemaal is het beter als hij nog eeeeeeventjes blijft zitten.

Afgelopen dinsdag was het 21 oktober. Ik zag het op mijn telefoon en kreeg een soort mini hartverzakking van het cijfer 21. 21 november ben ik uitgerekend dus ik heb nog maar een maand tot de uitgerekende datum! Natuurlijk zegt die datum niks, maar het is wel iets waar je een soort van naar toe leeft.

ingedaaldAfgelopen dinsdag werd ik wakker en ineens leek mijn buik een stuk kleiner (van bovenaf gezien). Ik had ook ineens meer adem en voelde me lichamelijk ook ineens een stuk beter! Ook lijkt mijn buik een stuk gezakt. Je kunt het niet heel duidelijk zien op de foto’s maar links zie je wel dat de buik een stukje minder hoog zit. Heerlijk gevoel!

Week 35 is eigenlijk heel gladjes verlopen. Waar ik een paar weken geleden dacht: hoe ga ik dit in godsnaam volhouden, dacht ik deze week: het gaat eigenlijk wel weer prima. Ik voer weinig uit, wat ik best wel lastig vind, maar ik merk dat ik me er steeds beter bij neer kan leggen. Ook het idee dat “normale” vrouwen nu ook met zwangerschapsverlof gaan, troost me een beetje. Al moet ik zeggen dat ik me 10x beter voel dan een maand geleden! Ik slaap eigenlijk best wel goed weer, heb op zich voldoende energie om dingen te doen en heb weinig last van gekke kwalen. Ja, ’s avonds ben ik moe, heb ik last van harde buiken, waggel ik, heb het tempo van een slak en heb ik soms last van mijn rug. Maarja dat is niet iets geks ofzo, dat hoort er gewoon bij.

Afgelopen week heb ik ons bevallingsplan/geboorteplan geschreven. Ik schreef dit op Twitter en kreeg allemaal reacties met “dat ik het over me heen moest laten komen”. Dat plan kreeg ik van de verloskundige, die willen dat ik er een maakte! En tuurlijk: de bevalling valt niet te plannen maar ik vind het op zich wel fijn om wat dingetjes op papier te hebben staan en er een beetje over na te denken. In dat plan schrijf je ook niet van: “Ik wil er maximaal 5 uur over doen, zonder knip of pijnbestrijding” hahaha, kon dat maar! Nee, meer van wat mij fijn lijkt (ik schreef op in bad en mijn yoga-dingetjes), wat je vooral wel (meteen huid-op-huid contact, even melden voordat ze iets medisch met me gaan doen, niet zomaar zonder aan te kondigen een spuit in m’n bil ofzoiets) en niet wilt (stagiaires aan mijn bed). Zo’n plan is natuurlijk ieder voor zich en de volgende keer als we naar de verloskundige gaan, wordt deze besproken.

babykamer
Verder zijn mijn vader en moeder deze week geweest om de puntjes op de i te zetten op de babykamer. Fotolijstjes opgehangen, een hor voor de ramen gemaakt en nog wat andere klusjes in huis die nog gedaan moesten worden. Ook is mijn nesteldrang nog ver te zoeken dus mama heeft het achterstallige onderhoud even bijgewerkt hahaha. Ik heb wel de liefste vader en moeder volgens mij <3. Ik heb deze week ook een beginnetje gemaakt met het schrijven van de enveloppen voor de geboortekaartjes. Volgende week staat mijn tweede zwangerschapsmassage op de planning (kan niet wachten om weer op mijn buik te liggen!) en gaan we weer langs de verloskundige voor de laatste echo. En dan… Dan ben ik 37 weken en zou hij mogen komen… WAAAAAH.

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

40 reacties

 • Reageer Diana 24 oktober 2014 om 06:12

  Wat fijn dat je je zo goed voelt. Het einde van je zwangerschap is gewoon bijna in zicht, waar je al die maanden naar uitkeek. Ik weet nog goed dat ik vanaf week 37 echt aan het aftellen was en aan het wachten op tekenen van het begin van de bevalling. En juist wanneer ik er niet aan dacht gebeurde het (maar dat was ook midden in de nacht en ik was precies 39 weken zwanger ;)).
  Diana onlangs geplaatst…OOTD: Op avontuur in de bossenMy Profile

 • Reageer Petra 24 oktober 2014 om 07:07

  Heerlijk dat de kleine al in ingedaald. Je kunt het op de foto al goed zien hoor. Ik vond de 37 weken halen ook zo’n mijlpaal. Iedereen om je heen ik er vanaf dat moment ook zo mee bezig: en nog niets aan de hand? Ik het al aan het rommelen. Facebook werd ook goed in de gaten gehouden. Super irritant. In ieder geval voor mij. Ik wat zo klaar met zwanger zijn en wilde niets liever dan ons wondertje eindelijk vasthouden. Succes de laatste loodjes.
  Petra onlangs geplaatst…Remi de grasmaaierMy Profile

 • Reageer Paola 24 oktober 2014 om 07:12

  Wat spannend zeg! Het lijkt me zo bijzonder om straks je eigen kindje in je armen te hebben!
  Paola onlangs geplaatst…Lush shoplogMy Profile

 • Reageer Sunseeree 24 oktober 2014 om 07:16

  Oooh spannend! Wat goed van je dat je toch een geboorteplan hebt geschreven. Je kan het inderdaad niet plannen en misschien heb je er achteraf niks aan, maar wel fijn om als houvast te hebben. 😉 Jeetje, wie weet hebben jullie over 2 weken wel een kleine man in jullie armen.. haha ja het wachten is begonnen.. en de tekenen hihi
  Sunseeree onlangs geplaatst…Papa Mike vertelt: Ik ben papa!My Profile

 • Reageer Marion 24 oktober 2014 om 07:21

  Top dat je je zo goed voelt! Heel fijn om te lezen. Het begint echt spannend te worden nu, zeg. Poeh. Wat bijzonder deze laatste maand. Geniet ervan. X
  Marion onlangs geplaatst…Mini Shoplog ActionMy Profile

 • Reageer Judith 24 oktober 2014 om 07:23

  Nog héél eventjes en dan is jullie zoon geboren. Heel fijn dat hij al wat gedaald is zodat jij je ook wat beter voelt! Het luchtte mij ook op dat ik weer wat meer ademruimte kreeg & me beter in m’n vel voelde.
  Ook heel fijn dat de laatste dingen zijn geregeld voor de babykamer, dan heb je echt het gevoel dat hij kan komen hé. Ik wens je weer een hele goede week toe en jezelf niet schuldig voelen dat je ‘niks doet’, je bent hoogzwanger en je lichaam is 24/7 aan het werk voor de baby. X, Judith
  Judith onlangs geplaatst…Mini fashion #2. Skip*Hop rugzakMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 24 oktober 2014 om 07:30

  Wauw wat wordt het spannend! Hij zou zomaar al geboren kunnen worden maar het kan ook nog 6 weken duren, laten we daar maar niet vanuit gaan. Fijn dat hij al is ingedaald!
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Wat doe jij van 9 tot 5? Anne is eigenaresse van een modelabelMy Profile

 • Reageer astrid nab 24 oktober 2014 om 07:35

  fijn om te lezen dat alles goed gaat het wordt nu echt spannend zo de laatste loodjes

 • Reageer Annemijn. 24 oktober 2014 om 07:40

  Spannend zeg! Nog even aftellen….
  Annemijn. onlangs geplaatst…Thee en taartjes bij Honeypie in MiddelburgMy Profile

 • Reageer Dita 24 oktober 2014 om 07:48

  Spannend! 🙂
  Dita onlangs geplaatst…Mijn favoriete interieur spullenMy Profile

 • Reageer Seline 24 oktober 2014 om 08:01

  De laatste loodjes! Het word spannend! Succes nog even!
  Seline onlangs geplaatst…Milan en Noah 3 maanden!My Profile

 • Reageer Nicole 24 oktober 2014 om 08:05

  Ja dat je buik opeens lager zit dat herken ik.. Geeft weer wat ruimte he.. Ideaal!
  Ik had ook gewoon een geboorteplan alleen ik heb hem niet kunnen bespreken want op de afspraak dat ik hem eigenlijk zou bespreken werd ik opgenomen met zwangerschapsvergiftiging en ging sowieso alles anders!

  Maar bij een eventuele volgende ga ik er weer een maken, juist nu! En bespreek ik hem eerder dan die 36 weken haha… Voor het geval dat 😉
  Nicole onlangs geplaatst…De 10 meest opvallende zoektermenMy Profile

 • Reageer PSnim 24 oktober 2014 om 08:10

  Spannend zo die laatstje weekjes! Met dit termijn lag ik al in het ziekenhuis en werd Nim met 36+4 geboren.. Ik hoop voor jou dat de kleine man zeker nog eventjes binnen blijft 🙂 Geniet nog even van de laatste weekjes met z’n 2!
  PSnim onlangs geplaatst…Instaswap 2014 Fall EditionMy Profile

 • Reageer Tineke 24 oktober 2014 om 08:10

  Hihi,nik bedoelde niet dat je het over je heen MOEST laten komen hoor :p ik dacht alleen steeds dat een bevallingsplan standaard was, omdat je iedereen er over hoort, maar er zijn dus ook een heleboel vrouwen die dat niet doen, maar dat wist ik dus niet 😛 Ik snap dat het wel fijn kan zijn als iedereen die er bij is (vk en vpk) weet wat je wel of niet wilt 🙂 probleem bij mij is dus eigenlijk dat ik dat gewoon niet weet omdat ik geen idee wat me te wachten staat! Dus laat ik alles lekker over me heen komen! Wel met m’n vriend dingen overlegd die ik zou willen, dus als ik zelf niet in staat ben om het aan te geven kan hij dat nog doen! 🙂

  En inderdaad, 37 weken, dan mag het gewoon al gebeuren! :D:D De eerste persoon uit m’n cursus is gisteren bevallen met 37 weken, en moet zeggen dat ik nu ook wel ‘jaloers’ ben op alle verse babies om me heen! Niet echt jaloers, maar meer van: aaaaah ik wil ook!

  • Reageer Manon 24 oktober 2014 om 08:58

   Hahaha, oh ik bedoelde het ook niet negatief hoor! Nee inderdaad, ik vond het ook wel moeilijk om zo’n plan te maken want je weet gewoon niet wat je te wachten staat… Heb maar een beetje de vragen beantwoord die ze erin stellen van wie ik er bij wil hebben, dat ik borstvoeding wil proberen en dat soort standaard dingen haha. Ik snap je “jaloezie” ook heel goed, IK WIL OOOOOK!

 • Reageer Gwen 24 oktober 2014 om 09:01

  Spannend!!! Ik ben jaloers op jou dat jij alweer 2 wk verder bent haha. Hier zit alles in de weg nu en heeft Olivia elke dag meerdere driftbuien, die zorgen voor harde buiken en het verliezen van mijn geduld. Buhh! Maar verder maken de baby en ik het nog goed. Heerlijk lijkt me dat, dat je buik zakt! Nooit meegemaakt vanwege de stuitligging en ga nu weer die kant op, dus vrees dat ik het tot het einde met kortademigheid moet doen. Als jij 41 wk draagt en mijn ks met 39 gepland wordt bevallen we bijna tegelijk btw haha.
  Gwen onlangs geplaatst…Mama is zwanger #8My Profile

 • Reageer Anne Solveig 24 oktober 2014 om 09:14

  Wat gaat dat haaaaard!
  Anne Solveig onlangs geplaatst…Outfit of the day – Rood leren jasje met zebratruiMy Profile

 • Reageer Miranda 24 oktober 2014 om 09:29

  Wat gaat het hard! Ik kan me de zeangerschapsaankondiging nog herinneren als de dag van gister en nu gaat ie al bijna geboren worden!
  Fijn dat je je een stuk beter voelt nu, op naar nog zo’n goede week:)
  Miranda onlangs geplaatst…Halloween; decoratie DIYMy Profile

 • Reageer Milou 24 oktober 2014 om 10:03

  Oh nog eventjes! Het gaat zo hard! Over dat bevallings plan moest ik wel lachen, zoals je weet heb ik eventjes op de kraamafdeling gewerkt van de zomer en bijna niemand had een plan maar ben er toch één tegen gekomen, en wát voor één! Dat was echt belachelijk hahah (dat was geen ‘normaal’ plan met dingen opgeschreven zoals jij maar bijvoorbeeld eisen met de aankleding van de kamer en wie er wel/niet mochten komen etc. etc.) Voor mij was dat sowieso allemaal nog een beetje nieuw omdat ik er niet mee bekend was. Alleen geen stagiaires aan je bed? Ik denk dat je daar een keuze in hebt..? Misschien met het bevallen zelf wel maar daarna staan ze ook gewoon aan je kraambed, en als jij ergens voor belt en hun weten het antwoord niet halen ze er toch wel iemand bij die veel ervaring heeft! Zo voelde ik mij van de zomer namelijk ook als gediplomeerd vpk met 0,0 ervaring met baby’s, maar de kraamvrouwen hadden er allemaal begrip voor en vonden het juist leuk dat ik het zo goed oppakte en er veel van leerde!
  Milou onlangs geplaatst…IKEA wintercollectieMy Profile

  • Reageer Milou 24 oktober 2014 om 10:04

   Ik bedoelde: ik denk niet dat je daar een keuze in hebt, woeps
   Milou onlangs geplaatst…IKEA wintercollectieMy Profile

  • Reageer Manon 24 oktober 2014 om 10:18

   HAHA, ja ik wil geurkaarsen en wierook. Muziek van Norah Jones en zacht licht :’). Ja over die stagiaires bedoel ik meer van: als de verloskundige heeft gevoeld hoeveel cm ontsluiting ik heb, dat er dan niet een stagiaire ook even moet voelen weetjewel… Dat doen ze maar bij iemand die een 4e kind gaat baren ofzo hahaha, niet bij mij. Glaasjes water aanbieden enzo mag natuurlijk altijd :’)

   • Reageer Milou 24 oktober 2014 om 10:35

    Haha oh ja precies, of zo’n co-assistent die overal met d’r neus op zit. Nee, dat snap ik wel hoor!
    Milou onlangs geplaatst…IKEA wintercollectieMy Profile

 • Reageer Vanessa 24 oktober 2014 om 10:04

  Fijn om te lezen dat je je goed voelt. Geniet van de laatste weekjes!
  Vanessa onlangs geplaatst…Plog: Bezoek van mijn nicht, pakketjes en oude schoolfoto’sMy Profile

 • Reageer Eline 24 oktober 2014 om 10:15

  Oh het wordt nu wel echt spannend zeg! Zelfs ik begin het spannen te vinden en ik hoef niet eens te bevallen! Succes Manon!
  Eline onlangs geplaatst…30 kilo afgevallen – Afvalupdate #2My Profile

 • Reageer Lisanne 24 oktober 2014 om 10:58

  Iiieh, wat gaat het snel! Succes met de laatste loodjes!!
  Lisanne onlangs geplaatst…Fototutorial | Mummy nails op By Helena!My Profile

 • Reageer Jessica 24 oktober 2014 om 11:03

  Succes met de laatste loodjes.
  Wauw je ziet best goed dat je buik is veranderd.
  Jessica onlangs geplaatst…Boekreview – In het duisterMy Profile

 • Reageer Willemijn 24 oktober 2014 om 11:27

  Wat opvallend dat je buik zo veel lager is gaan zitten! Een zwangerschap vind ik echt een van de grootste natuurwonderen!
  Willemijn onlangs geplaatst…2Vlog: Dagje SchiermonnikoogMy Profile

 • Reageer Nicetobeout 24 oktober 2014 om 11:47

  Goed dat die mogelijkheid er is van een geboorteplan. Als ik ooit beval dan zou ik wel graag pijnbestrijding willen. Kun je dan meteen vanaf het begin krijgen? :S
  Nicetobeout onlangs geplaatst…♥ Things I love ThursdayMy Profile

 • Reageer Anneniem 24 oktober 2014 om 12:00

  Wat ontzettend leuk om zo met je zwangerschap mee te kunnen leven zeg! Ik ben gewoon benieuwd naar de laatste weken en boven de bevalling, succes met de laatste loodjes!

 • Reageer Renée 24 oktober 2014 om 12:24

  Wat ben je toch prachtig zwanger! Echt heel mooi. Ben zo benieuwd naar jullie kleine kereltje. Ik moet nog 3 dagen werken en dan heb ik verlof en echt… ik kan niet wachten! En dan ga ik ook nog 6 weken vooraf. Ach, je leeft er gewoon naar toe. Je update geeft me wel hoop want ik voel me de laatste dagen zó slecht. Of naja, niet slecht, maar gewoon doodop. In de nacht wordt ik tig keer wakker, en dat breekt me overdag op werk op. De laatste loodjes.. 😉 Ik heb veel aan je bevallingsplan gehad, ben er langzamerhand ook mee aan de slag. Het is toch prettig om wat dingen op papier te zetten en wellicht blijft dat ding gewoon in de tas zitten, maar het idee om het in iedergeval bij me te hebben, vind ik wel prettig.

  • Reageer Manon 24 oktober 2014 om 14:23

   Dankjewel ^^! Oh ik snap heel goed dat je niet kan wachten op je verlof, ik vind het knap hoor! Ik heb het idee dat ik me ook beter voel omdat hij ingedaald is, lees dat wel meer dat dat je meer adem/ruimtegevoel geeft. Ik hoop voor je dat jouw baby ook snel gaat indalen…
   Ja, je weet niet of je wat aan zo’n plan hebt, maar stel ze gebruiken het wel dan ben je ook blij dat je het gemaakt heb denk ik! Succes nog met je laatste paar dagen op het werk!

 • Reageer Jennifer 24 oktober 2014 om 13:11

  Ik vind dat bevalplan ook zo lastig, met de centering controles hebben we het van de week ook over de bevalling gehad en toen kreeg ik dus ook een soort van vragenformulier mee over de standaard dingen. (borstvoeding, wie knipt de navelstreng door, wat gebeurt er met de placenta, waar wil je bevallen en heb je er al over nagedacht of je dit in een bed, bad of op een kruk wil doen …) Maar er staan dus ook dingen bij zoals “als de verloskundige aangeeft dat ze je wil knippen, wat is hier je gevoel bij” en nu denk ik echt “OOOH NOO, NOOO NOOOO STOP!!” maar ik kan me voorstellen dat ik op dat moment alleen maar dingen roep als “HAAL DAT JONK DRUUT!”. Dus in dat opzicht laat ik het ook denk ik maar gewoon over me heenkomen en geef ik alleen de dingen door die er voor mij toe doen. Ga je trouwens nog iets over je bevalplan schrijven op de blog?
  En inderdaad, die buik is gedropt hoor, dat kun je duidelijk zien! Spannennnnd! Ik ben bijna jaloers dat jij al bijna zover bent.
  Jennifer onlangs geplaatst…Boek: Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaaktMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 24 oktober 2014 om 13:21

  Ik vond 37 weken altijd een fijne mijlpaal. Want vanaf dat moment kon ik thuis bevallen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…De luxe van genoegMy Profile

 • Reageer Lara 24 oktober 2014 om 16:37

  Ooh, ik zie wel verschil tussen die twee buikfoto’s hoor! Lijkt me zooo lang duren op het laatst! Van de zomer moest mn zus bevallen en vanaf ong. 38 weken dacht ik al elke keer als de telefoon ging “jaaa ze is bevallen”, maar ze beviel dus uiteindelijk met precies 42 weken (ongeveer hetzelfde verhaal als van Bibian maar dan zonder keizersnee) en ik was het wachten al zó zat, kan me niet voorstellen hoe zat je het dan zelf ben ^^ Maar hopelijk beval jij gewoon rond 38/39/40 weken! 🙂

 • Reageer Whitney 24 oktober 2014 om 22:15

  Ik denk dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van een bevallingsplan. Ik kreeg er toendertijd ook rare reacties op. Vond het juist fijn om alles op te schrijven, op het moment supreme had ik het echt niet kunnen aangeven.
  Whitney onlangs geplaatst…Stilte..My Profile

 • Reageer angelique 24 oktober 2014 om 22:57

  Heerlijk om je update weer te lezen. Ik had in mijn bevallingsplan vooral staan dat ik geen stagaires wou die aan mij gingen zitten plukken en dat ik geen pijnstilling wou en wie ik wel en niet erbij wou hebben en wie de navelstreng door moest knippen dat soort kleine puntjes. Op het moment dat je ligt te bevallen denk je er toch niet meer aan
  angelique onlangs geplaatst…DIY | OpbergbakjesMy Profile

 • Reageer Eilish 25 oktober 2014 om 13:40

  Spanneeeeend! Je buikje ziet er mooi uit hoor!
  Eilish onlangs geplaatst…Personal ♥ Geluksmomentjes #2My Profile

 • Reageer teta 26 oktober 2014 om 12:19

  Hoi Manon,

  Wat heerlijk dan het einde in zicht is. Ik was ook onbewust heel veel aan het wachten, ehelaas tot 42 weken. Ik vraag me af of je eigenlijk werk hebt of werkzoekende bent. Tijdens mijn zwangerschap was ik werkeloos en hoewel mensen zeggen dat dat heerlijk is, gaf dat bij mij zoveel spanning (niet qua geld) maar omdat ik nog meer aan het wachten was. Elk pijntje ging analyseren en op internet alles ging googlen.

  Nou ja, ik vraag me dus af of je lekker bewust thuis bent of misschien onbewust? Liefs

  • Reageer Manon 26 oktober 2014 om 12:34

   Hoi! Een beetje van beiden eigenlijk 🙂 Ik heb de Pabo gedaan, en zou best graag juf willen zijn. Maargoed, iedereen weet hoeveel banen er in het onderwijs zijn haha. Ik werk een aantal uurtjes in de week als tekstschrijver, vanuit huis, dus ik heb wel een baantje maar niet dat ik het huis hiervoor uit hoef en het is nou niet echt een droombaan ofzo hahaha, maar prima als tijdelijk “bijbaantje”. Dus ja, nu focus ik me lekker op het moeder worden/zijn en misschien ga ik over een tijdje wel weer op zoek naar een (parttime) baan (niet persee in het onderwijs). Maar voor nu hebben we er samen voor gekozen dat ik thuis blijf en die paar uurtjes vanuit huis blijf werken als tekstschrijver :)!

 • Reageer Anneleen 27 oktober 2014 om 09:49

  Leuk om te lezen dat het zo goed met je gaat! Wat ben jij toch mooi zwanger!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: ik ben terugMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge