Lifestyle, Persoonlijk, Wonen

Kitty Cats

scottishfold2
In november 2011 kreeg ik mijn eerste twee kinderen: Bouli en Balou. In juli 2013 volgde ons derde kind: Bo. Altijd heb ik gezegd dat als ik op mezelf ging wonen, dat ik dan katten wilde. Robert had wat overtuiging nodig maar zodra hij eenmaal om was, was hij ook echt om. Hij kwam zelfs met het idee om een derde katje te nemen! Op Instagram krijg ik altijd veel vragen over onze katten, dus ik dacht: ik schrijf eens een artikel over mijn poezenbeesten!

scottishfold1
Ze zien er heel knuffelig uit door hun wollen vachtje en hun gevouwen oortjes. Bouli en Balou (de twee langharige katten) zijn Highland Folds. Het “hoofdras” is de Scottish Fold, maar omdat het langharen zijn, heet dat weer Highland, het Fold gedeelte houden ze wel omdat ze gevouwen oortjes hebben. Bouli en Balou komen uit hetzelfde nestje en zijn dus broer en zus (Balou is een katertje en Bouli een poes). Bouli is de kleur crème/cinnamon en Balou is blauw/wit (ja wij noemen het gewoon oranje en grijs, maar dit zijn de officiële kleuren).
Bo (een poes) is een Scottish Straight. Scottish omdat ze de “originele” vacht heeft, maar ze is geen Fold omdat ze geen gevouwen oortjes heeft. En ze heeft de kleur lilac. Ze lijkt op een Britse Korthaar, maar ze is geen raszuivere Brit dus zo mag ze ook niet genoemd worden. Bo, Bouli en Balou hebben wel dezelfde moederpoes, alleen Bo heeft een andere vader.

bouli1
Een Fold kat mag je nooit kruisen met een andere Fold. Het gen wat zorgt voor de gevouwen oortjes is eigenlijk een fout in het DNA en als een fold met een fold gekruist worden, kan het zijn dat de kittens niet goed worden. Vandaar dat je ook nooit weet wat voor soort kittens er uit een nestje komen. Het is trouwens wel een “natuurlijk” ras, niet gefokt door een mens.

De moeder van Bouli, Balou en Bo is een Highland Fold, de vaders mogen dus geen Fold-gen in zich hebben. Een Fold wordt vaak gekruist met een Britse Korthaar, vandaar dat Bo ook op een Brit lijkt. Ze draagt wel het gen van de gevouwen oortjes dus Bo zou ik niet mogen kruisen met een Fold (snap je het nog?). De vouwoortjes leveren meer centen op dan de rechte oortjes, vandaar dat er wel fokkers zijn die dit soort rare praktijken uitvoeren. Het ras is ook niet erkend in Nederland, wel in België. Wij hebben dus ook een Belgische stamboom van onze katten. Als je dus een Scottish/Highland-Fold/Straight wilt, zorg er dan altijd voor dat je een officiele stamboom hebt, zodat je weet dat het dier gezond en wel is, en dat je geen doorgefokte kat koopt. Dat is ten eerste zielig en ten tweede: je betaalt voor een zuivere raskat en niet voor een vuilnisbakkie (al zijn die vast ook enorm lief).

bo1
Dit ras staat trouwens bekend als een van de liefste, zachtste, zoetste, aardigste kattenrassen die er bestaat. Ik kan dat alleen maar beamen! Ze doen geen vlieg kwaad (letterlijk en figuurlijk) en volgen je de hele dag door. Bo is wel wat actiever dan Bouli en Balou maar over het algemeen liggen ze 80% van de tijd te slapen en zich te wassen. Je hebt er dus geen “last” van. Ze komen altijd lekker bij ons liggen om te kroelen, spinnen en in je aura te zijn. Het enige wat een “nadeel” kan zijn van deze kroeldieren is hun vacht. Ik stofzuig iets meer dan een gemiddeld huishouden volgens mij, je moet ook niet met zwarte/donkere kleding bij mij op de bank gaan zitten en je moet hun vacht verzorgen. Ik ga 3x in het jaar met Balou naar de kattentrimster en met Bouli 2x per jaar. Daarnaast moet je ze thuis ook regelmatig borstelen en kammen. Bo kan ik zelf goed bijhouden en gaat dus niet naar de trimster. Ik schreef eerder als een een stukje over wat wij verder allemaal “gebruiken” qua kattenverzorging.

balou1
Ik hou écht van onze beestjes en ik zou ze voor geen miljard willen ruilen! Als je nog meer dingen wilt weten over mijn drie katten dan hoor ik dat graag in de comments :)! Ik ben geen kattenfokker en ook geen expert maar mijn drie katten zijn supergezond (volgens de dierenarts), zien er goed verzorgd uit (volgens de trimster) en ik mag mezelf al drie jaar poezenmoeder noemen dus ik weet onderhand wel het een en ander van dit ras haha.

Kenden jullie dit ras of hadden jullie er nog nooit van gehoord?

liefsmanon kopie& Bouli, Balou en Bo!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

22 reacties

 • Reageer Nelleke 21 november 2014 om 08:02

  Ik vind ze echt heel erg mooi! Poezen zijn zulke sierlijke dieren 🙂
  Nelleke onlangs geplaatst…De lange man die droomtMy Profile

 • Reageer Marina 21 november 2014 om 08:02

  Wat een leuk artikel! Ik hou erg van dieren, dus ik word hier blij van. Ik smelt vooral voor het koppie van Balou. Zelf heb ik een huis-tuin-en-keukenkat, die ook erg lief is. Een echte schootkat!

  Liefs, Marina
  Marina onlangs geplaatst…De aarde lacht in bloemen.My Profile

 • Reageer Annemijn 21 november 2014 om 08:03

  Ik houd niet van katten maar ik vind deze wel erg mooi!
  Annemijn onlangs geplaatst…Wooninspiratie: 5x Plankjes aan de muurMy Profile

 • Reageer Diana Carlton 21 november 2014 om 08:39

  Ik heb zelf niet zoveel met katten, maar ze zien er wel heel erg aaibaar en knuffelbaar uit!
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Een doodnormale dag uit het leven van een mamaMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 21 november 2014 om 08:51

  Wat een mooie poezen zijn dat, het lijkt me ook zo gezellig om zulke katten in huis te hebben! Ik krijg m’n vriend maar niet omgehaald haha
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Een kindje krijg je niet vanzelfsprekend: Lesbisch en een kinderwensMy Profile

 • Reageer Vanessa 21 november 2014 om 09:20

  Ze zien er mooi uit. Zelf heb ik het meer voor honden.
  Vanessa onlangs geplaatst…Perfecte make-up voor de feestdagenMy Profile

 • Reageer Dita 21 november 2014 om 09:46

  Heel leuk! Ik ben dol op katten en zelf ook poese mama van 2 schatjes. Dit zijn overigens geen ras katten maar niet minder lief. Ik ben ook dol ze! 🙂
  Dita onlangs geplaatst…Plog #5 – Woensdag 19 november 2014My Profile

 • Reageer Heleen 21 november 2014 om 10:00

  Zo schattig! ♥♥♥
  Heleen onlangs geplaatst…DankbaarheidslijstjeMy Profile

 • Reageer Eline 21 november 2014 om 10:07

  Ze zijn prachtig! En volgens mij ook echt superzacht <3
  Eline onlangs geplaatst…Stoofperen zonder suikerMy Profile

 • Reageer Jennifer 21 november 2014 om 10:27

  In ons huidige huis mogen we helaas geen grote huisdieren als honden en katten, maar ooit komt er bij ons wel een kat (of twee). Mijn tante was ook altijd helemaal kattenfan en had ook twee katten toen ze op zichzelf ging, maar toen ze eenmaal kinderen kreeg was ze ineens zo vies van die beestjes dat ze ze uiteindelijk heeft weggedaan. En mijn oom bleek allergisch, dus was dat ook al geen goede combinatie meer. Zo jammer vond ik dat toen. Dus ik ben benieuwd wat er overblijft van onze toekomstige dierenboerderij, en anders gaan we gewoon veel op visite bij onze ouders voor de kipjes en de koetjes en de konijntjes.
  Jennifer onlangs geplaatst…Starbucksbunnies to BarcelonaMy Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 21 november 2014 om 10:39

  Wat een dotjes zeg! Dan zijn onze ‘gewone’ katten een stuk minder schattig om te zien.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Foute kersttruiMy Profile

 • Reageer Dagmar 21 november 2014 om 10:40

  Aah wat een schatjes, super superlief! Ik word helemaal blij van dit artikel!
  Dagmar onlangs geplaatst…In the bloglights – Marieke, Marloes, Amy & CelineMy Profile

 • Reageer Miranda 21 november 2014 om 10:59

  Ik ben helemaal geen kattenmens maar ik vind die van jou wel heel mooi om te zien:)
  Miranda onlangs geplaatst…Nailart; tips voor beginnersMy Profile

 • Reageer Jenn 21 november 2014 om 11:02

  Prachtige katten. Mijn vriend is helaas allergisch, maar zelf ben ik gek op katten. Leuk artikel en superlieve foto’s!
  Jenn onlangs geplaatst…Ik ben fan!My Profile

 • Reageer Olga 21 november 2014 om 12:12

  Interessant stuk om te lezen. Ik ben met katten opgegroeid, maar ben in de raskatten niet thuis, omdat we altijd de gewone huiskat genomen hebben. Ik ben zelf niet zo’n fan of voorstander van katten die gefokt worden voor een bepaald ras, want de kans op een dier met overerfelijke aandoeningen is best groot. We hebben ooit een kruising gehad en merkten die zwakte dus wel ten opzichte van onze vuilnisbakjes. Wel fijn om te lezen dat het bij dit ras iets anders werkt. Dat komt minder gedwongen over zeg maar 🙂
  Olga onlangs geplaatst…Baby: BV of FV (en waarom)My Profile

 • Reageer Marion 21 november 2014 om 13:56

  Oh man, ik ben op slag verliefd! Ik kan wel janken dat Peter allergisch is voor katten! Ik heb stiekem… Ga ik dit zeggen? … Ik heb stiekem weleens gedacht: Als Peter dood is is het eerste wat ik doe een kat kopen. Sorry… dit is echt heel erg. Ik hoop overigens wel dat ik dan al 74 ben of zo. Dat dan weer wel.
  Marion onlangs geplaatst…Diane-35 pilMy Profile

  • Reageer Manon 21 november 2014 om 21:06

   Omg ik moest hier echt te hard om lachen :’) lekkermens!

 • Reageer zara 21 november 2014 om 15:21

  Lieve beestjes he. Ik heb blauwe brits korthaar, lijkt exact op Bo. En we zijn van plan om een tweede kat te nemen, wel een brits korthaartje weer, een tabby of een lilac. Want ondanks dat ik allergisch ben, hou ik teveel van deze poezenbeesten. En een korthaar lijkt me daarom verstandiger dan een langhaar. Ondanks dat zo’n langhaar lekker fluffy is.

 • Reageer Anneleen 21 november 2014 om 16:34

  Wat een lieve katten! En in november 2014 kreeg je je vierde kind 😉
  Anneleen onlangs geplaatst…Tag: gewoon BelgischMy Profile

 • Reageer Manon 22 november 2014 om 23:31

  Ik vroeg me al een hele tijd af of er ook katten met “hangoren” net als konijnen of honden bestaan, het antwoord is dus een soort van ja. Ik vind ze stuk voor stuk allemaal erg leuk, was totaal geen kattenmens totdat mijn vriend er eentje kado kreeg, inmiddels hebben we er drie en ben ik er dol op!

 • Reageer Ilona m 29 november 2014 om 11:00

  Wat een mooie katten heb je! Ik snap de liefde die je voor ze voelt heel goed! Zelf heb ik 4 poezen(Ragdolls) en ik kan niet meer zonder ze! Mochten wij ooit nog een kat erbij willen (lees, over 20 jaar!) dan willen wij ook gaan voor een Britse korthaar! Zo mooi, dat ‘blauw’!

 • Reageer LIJSTJE: Why I Love Cats | Little Wonder World 2 december 2014 om 06:00

  […] weten wel dat ik 3 katten heb, ik schreef laatst al een blogje over ze want ik kreeg zoooveel vragen via Instagram en ook wel eens op onze blog over het ras enzo. […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge