Lifestyle, Zwanger

Zwanger & Ziek

zwangerziek
Bluh! Zoals jullie al konden lezen in mijn zwangerschapsupdate van afgelopen vrijdag was ik ziek. (Sinds vrijdag voel ik me al weer stukken beter, nog niet helemaal op en top maar er zit verbetering in. Dankjewel voor alle beterschapswensen, lief!) Ziek zijn is nooit leuk, maar het is al helemaal verschrikkelijk als je zwanger bent kan ik je vertellen.

Als je in het begin van je zwangerschap ziek (verkouden, grieperig, algehele malaise) bent dan is dat ook niet leuk, maar zo aan het einde vind ik het naast niet leuk, ook wel eng. Als je hoogzwanger bent, 37 – 38 – 39 weken, dan kun je in principe elk moment bevallen. Wat nou als je nét gaat bevallen als je een nacht niet geslapen hebt omdat je zo ziek bent? Je hebt wel die energie nodig om die bevalling in te gaan lijkt mij… Ik las al her en der dat je je totaal niet bezig houdt met het ziek zijn als je daadwerkelijk gaat bevallen, maar gewoon het idee dat je al doodmoe, futloos, met hoofdpijn, adem tekort en weet ik het allemaal je bevalling begint. Nee, dat zinde me niet zo. Ik deed er dus alles aan wat ik kon doen om beter te worden en ik dacht ik deel mijn ervaringen en tips in een blogje!

ziek
Ik ben geen arts, dokter of verloskundige! Dit zijn mijn ervaringen en geen medisch onderbouwde tips!

ϟ Pijnstillers: Altijd als ik ziek ben dan ben ik een wandelende medicijnkast. Maar nu tijdens de zwangerschap kan/mag/wil je dat allemaal niet. Normaal gesproken slik ik ibuprofen, aleve, paracetamol met coffeine en al dat soort pillen (niet door elkaar hoor!). Tijdens een zwangerschap mag je alleen maar paracetamol (geen asprine!) en van mijn verloskundige mag ik er 6 (500 mg) per dag. Nu heb ik er geen 6 nodig en neem ik het liefst zo min mogelijk… Alles wat ik in mijn lijf stop krijgt mijn baby natuurlijk ook (in mindere mate) en ik vind het onnodig om meer te slikken dan nodig is.

ϟ Neusspray: Och, Otrivin Menthol is altijd mijn beste vriend (en vijand) tijdens een verkoudheid. Lekker sprayen en ademhalen tot verslavingen aan toe. De meningen zijn verdeeld over deze neussprays waar xylometazoline in zit. De bijsluiter zegt dat je het voor een korte periode mag gebruiken als je zwanger bent, de apotheek zegt van niet, de een gebruikt het alleen ’s nachts en de ander gebruikt het liever helemaal niet. Mijn verloskundige zei tegen mij: “liever niet”. Nou, dan doe ik dat ook liever niet. Ik heb een zoutoplossing van A Vogel gekocht en dat helpt dan niet tegen de verstopte neus, maar het houdt wel de holtes vrij en de menthol erin geeft wel een fris “gevoel”.

ϟ  Keelpastilles, stoomtabletten etc: Nope. Strepsils, Trachitol mag allemaal niet. Helaas pindakaas. Dropjes kunnen wel, als je geen hoge bloeddruk hebt in ieder geval en niet teveel. Thee met honing werkt verzachtend, maar mag ook weer niet teveel… Zucht. Gewoon met keelpijn blijven zitten dan maar…
Stomen mag wel maar mijn verloskundige zei dat ik liever niet met van die kleine eucalyptustabletjes mocht stomen. Gewoon heet water met zout, kamille of gewoon “puur” mag wel…

ϟ Koorts: Ik moest ook goed in de gaten houden of ik geen koorts kreeg. Dat is namelijk niet goed voor de baby. Zodra je dus koorts hebt moet je meteen je verloskundige bellen! Dus een thermometer is onmisbaar.

manonbad
Dan houdt het qua “medicijnen” wel een beetje op. Je mag gewoon niks hebben en eerlijk gezegd wil ik dat ook liever niet… Het komt toch ook bij je baby terecht en dat is iets wat ik dan liever niet wil tijdens het zwanger zijn. Wel zijn er nog een paar dingen die ik gedaan heb om het allemaal wat aangenamer te maken voor mezelf!

ϟ Ik ben echt een bad/douchemens en kan me daar heel veel beter van voelen. Ik ben dus op de dagen dat ik echt strontziek was lekker vaak onder de douche gestapt en ’s avonds in bad gaan liggen. Sowieso ’s morgens even afspoelen vind ik prettig. Even het “ziekzijn” van je afspoelen en misschien zweet je ’s nachts wel door het ziek zijn. In bad doet ook wonderen, een beetje warm zodat het lekker stoomt en een beetje de neus vrijmaakt!

ϟ Schone pyjama’s en beddengoed! Je beddengoed verschonen is hoogzwanger wel een zware klus en ik doe ook niet het hele bed, maar je kussensloop vervangen is al hygiënisch genoeg. Ik weet niet maar het idee dat je daarop loopt te snotteren, kwijlen en al die ziektekiemen daarin zitten vind ik vies haha. Dus je kussensloop verschonen en iedere dag even een schone, frisse pyjama aandoen is wel aan aanrader.

ϟ Eten en drinken. Oké, heel logisch maar het hoort er wel bij! Goed blijven drinken is sowieso belangrijk: water en thee (niet teveel weer). Ook vind ik versgeperste sinaasappelsap erg lekker, fris en er zitten natuurlijk vitaminen in. Daarnaast heb ik veel fruit gegeten en is soep ook een prima maaltje. Men zegt dat kippensoep altijd goed werkt tegen grieperigheid toch? En ja, je blijft toch zwanger dus een stukje chocola als troostvoer is heus niet zo erg :P!

ϟ SLAAP! Uitrusten, slapen, dutjes doen, liggen, niks doen. Een niet-zwanger iemand kan bij wijze al zijn energie gebruiken om beter te worden, maar zwangere lijven moeten hun energie verdelen over twee lichamen. Extra slaap is dus wel een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je zwanger en ziek bent! Als je verlof hebt en nog geen ander kind hebt rondlopen is dat natuurlijk makkelijker dan als je gewoon moet werken en/of nog meerdere kids hebt rondlopen. Maar echt, neem je rust!

ϟ Luchten. Zelf even naar buiten gaan voor frisse lucht is natuurlijk altijd goed. Maar als je te beroerd bent om naar buiten te gaan is het wel goed om even de kamer waar je in ligt even te luchten. Zet het raam op een kiertje of laat de boel even doorwaaien als jij in bad ligt of onder de douche staat. Even wat frisse lucht in de tent!

Het zijn misschien een beetje voor de hand liggende tips maar ik wilde ze toch even delen! Ziek zijn is al erg genoeg en met gierende hormonen, een dikke buik, een naderende bevalling kan ik je vertellen dat ik dat nog wel een stukje vervelender/enger vind. Heb jij nog een gouden tip? Let me know in de comments!

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

24 reacties

 • Reageer Kelly caresse 9 november 2014 om 07:13

  Zo vervelend lijkt me dat om je hoogzwanger zo ziek te voelen, zeker omdat je er vrijwel geen medicijnen voor kan nemen. Hopelijk voel je je een stuk fitter zodra de bevalling begint
  Kelly caresse onlangs geplaatst…5 Favoriete outfits van de afgelopen tijdMy Profile

 • Reageer Diana Carlton 9 november 2014 om 08:36

  Ik heb weleens gehoord dat je lichaam zich dan aan het voorbereiden is op de bevalling. Een soort van voorbode. Maar hoe dan ook, het is gewoon niet fijn. Ik hoop dat je goed uitgerust aan de bevalling kan beginnen!
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Het leed dat ouder worden heet..My Profile

 • Reageer Marion 9 november 2014 om 08:47

  Ik ben nog nooit zwanger geweest, maar ik kan me het zo goed voorstellen dat je dit er nu echt even niet bij kan hebben. Blij te lezen dat je alweer een beetje opgeknapt bent. Gelukkig maar.
  Marion onlangs geplaatst…Plogweek: Dag 6My Profile

 • Reageer Dita 9 november 2014 om 08:51

  Het lijkt me echt niet fijn als hoogzwangere ziek te zijn. Gelukkig gaat het met jou weert wat beter. Succes met de laatste loodjes!
  Dita onlangs geplaatst…Outfit of the day #18My Profile

 • Reageer Gwen 9 november 2014 om 09:23

  Nu je bijna beter bent, denk ik nog altijd dat je dese wk gaat bevallen en dat je lichaam zich even ah schoonspoelen was 😉 Hier in het begin bij Olivia ziek geweest, buikgriep vier dagen. Echt naar! Dit X gelukkig nog geen ziekte de afgelopen maanden 🙂
  Gwen onlangs geplaatst…Huishoudelijke mededelingenMy Profile

 • Reageer Irena 9 november 2014 om 09:23

  Wat ontzettend vervelend dat je ziek was en niet fit. Op dit moment zelf 37 weken zwanger en ook getroffen door alle door jou genoemde ellende. Ik kreeg van vk als tip, baby luuf, gebruiken onder je voetzolen met sokken aan in bed.

  Beterschapen geniet van de laatste loodjes!

 • Reageer Joyce 9 november 2014 om 09:50

  Zo vervelend om ziek te zijn tijdens je zwangerschap. Paar weken geleden kreeg ik opeens verschrikkelijke keelpijn, normaal neem ik een aantal strepsils en ik ben er vanaf. Nu hielpen alleen ijsjes, veel ijsjes. Het verdoofd.
  Joyce onlangs geplaatst…Op de boekenplank: Wij krijgen een babyMy Profile

 • Reageer Petra 9 november 2014 om 09:52

  Ziek en zwanger zijn is geen fijne combinatie. Gelukkig gaat het weer beter. Ik denk dat je lichaam nu wel klaar is voor de komst van de kleine.
  Petra onlangs geplaatst…Mijn oudersMy Profile

 • Reageer Miranda 9 november 2014 om 10:53

  Blegh. Zwanger en ziek klinkt niet als een fijne combinatie. Mooi dat je jouw tips hebt gebundeld! En natuurlijk fijn dat je je weer wat beter voelt nu!
  Miranda onlangs geplaatst…Héle kleine appartementjes inrichten…My Profile

 • Reageer Vanessa 9 november 2014 om 10:58

  Gelukkig voel je je ondertussen al beter. Lijkt me heel vervelend om ziek te zijn terwijl je weinig medicijnen mag nemen.
  Vanessa onlangs geplaatst…Mijn droom: een beauty kamer + inspiratie foto’sMy Profile

 • Reageer Sunseeree 9 november 2014 om 11:45

  Verschrikkelijk hè! De dag dat ik werd ingeleid had ik mega slecht geslapen en werd ik dus verrot wakker de volgende ochtend en ben ik in janken uitgebarsten. Want hoe moest ik nou een kind baren met 0,0 energie? Gelukkig is het goed gekomen, maar kan me voorstellen dat het geen pretje is zo in de laatste loodjes. Hoop dat je energiek en fit de bevalling ingaat. 😉
  Sunseeree onlangs geplaatst…Daddy Sunday 12 | Thuis van werk & Online gamenMy Profile

 • Reageer Joyce 9 november 2014 om 11:54

  Lijkt me lastig als je hoogzwanger bent!
  Maar je hoort ook wel eens dat het ziek zijn, leeglopen etc allemaal het begin is van de bevalling.
  En daarbij. Beter nu ziek, dan straks met een kleintje. Want dan kun je niet ziek zijn. Een dag in bed doorbrengen kan nog wel als je kleintje echt heel klein is. Maar daarna niet meer 😉

  Ik ben de bevalling ingegaan met helemaal geen energie en ook mij is het gelukt. Het komt echt allemaal goed! Je zal zien wat voor boost je krijgt als het echt nodig is!
  Joyce onlangs geplaatst…De week in foto’s #28My Profile

 • Reageer angelique 9 november 2014 om 11:59

  Fijn dat je je nu in ieder geval al iets beter voelt. ik ben nooit echt ziek geweest tijdens de zwangerschap alleen wel vaak blaasontsteking en doordat je geen antibiotica mag is dat ook echt een hel!
  angelique onlangs geplaatst…Review | Hema verzorgingsproductenMy Profile

 • Reageer Anneleen 9 november 2014 om 13:27

  Via instagram vernam ik dat je je al iets beter voelt, gelukkig maar! Lijkt me echt niet leuk, hoogzwanger en ziek zijn. Rust nog maar lekker zodat je met veel energie de bevalling tegemoet kunt gaan!
  Anneleen onlangs geplaatst…Knutselpakket van Miss MurphyMy Profile

 • Reageer Annemijn 9 november 2014 om 20:30

  Ik heb helaas geen gouden tip voor je Manon. Ik hoop dat je jezelf de rest vd zwangerschap goed voelt!
  Annemijn onlangs geplaatst…Hoe vaak krijg jij de kans om iemands leven te redden?My Profile

 • Reageer Martine 9 november 2014 om 21:28

  Oh, fijn dat je weer een beetje opknapt! Ik mistte Ibuprofen zooooo erg tijdens mijn zwangerschappen..
  Martine onlangs geplaatst…Review iWhite Instant Teeth Whitening kitMy Profile

 • Reageer Eline 9 november 2014 om 22:21

  Ik ben blij dat je je ondertussen beter voelt!
  Eline onlangs geplaatst…Glutenvrij etenMy Profile

 • Reageer Whitney 9 november 2014 om 23:17

  Geen fijne combinatie inderdaad. Goeie bruikbare tips!
  Whitney onlangs geplaatst…Must Read #1My Profile

 • Reageer Mama van Vesper 10 november 2014 om 11:54

  echt verschrikkelijk! Ik heb het ook gehad toen ik bijna moest bevallen! Véél beterschap!
  Mama van Vesper onlangs geplaatst…Vesper’s outfit #1My Profile

 • Reageer Jeanine laporte 11 november 2014 om 15:45

  Ik ben zelf nu 36 weken zwanger en ben ook ziek.. geen pretje! me lichaam is zo uitgeput en wil slapen lukt alleen niet. Schoonmoeder heeft vanochtend verse kippensoep gebracht en dat is wel heel fijn gewoon rustig aan doen helpt denk ik het beste.. het is wel spannnend zo voor de bevalling he?! Laten we het er op houden dat het voorbereidingen zijn op de bevalling. Sterkte en beterschap 🙂

 • Reageer Aa 16 oktober 2016 om 18:34

  Hier ook bijna 38 weken zwanger en de griep gekregen. Ik voel me zo beroerd. Ik hoop echt dat ik niet ga bevallen.

 • Reageer Aa 16 oktober 2016 om 18:34

  Hier ook bijna 38 weken zwanger en de griep gekregen. Ik voel me zo beroerd. Ik hoop echt dat ik niet ga bevallen.

 • Reageer Aa 16 oktober 2016 om 18:34

  Hier ook bijna 38 weken zwanger en de griep gekregen. Ik voel me zo beroerd. Ik hoop echt dat ik niet ga bevallen.

 • Reageer saskia bockhoudt 21 maart 2018 om 19:47

  Ik weet eerlijk gezegd nietof het effect heeft op een zwangerschap, maar verse gemberthee werkt als een tierelier tegen veel ziektes, omdat het je immuunsysteem een superboost geeft! Waar mijn opa (toegegeven, een oudere) weken lang ziek was van een keelontsteking, was ik dat maar een paar dagen (ikzelf een 23-jarige zwangere). Je kookt, zeg de massa van je wijsvinger aan geschilde en in stukjes gesneden gember in een liter water, 20 min, en daarna gooi het sap van een hele citroen er doorheen. In je kopje vervolgens een flinke theelepel (ikzelf gebruik rauwe) honing, en je hebt een fantastiche ziekte bestrijder! Let wel op dat je er niet de hele dag aan zit, want teveel is niet goed voor je maag! Ikzelf drink rond de 3 kopjes per dag als ik ziek ben, en 1 kopje ter preventie als ik niet ziek ben.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge