Zwanger

LIJSTJE: Bevallen is best leuk

bevallenisleuk
Zoals je gemerkt hebt, staan onze wekelijkse kiekjes even op pauze. Binnenkort gaan we hier weer mee van start!

Er zijn genoeg blogjes en lijstjes te vinden op het internet waarom bevallen zo verschrikkelijk is. Ik heb mijn bevalling als positief ervaren dus ik dacht: ik maak een lijstje met positieve, “leuke”, “fijne” dingen aan een bevalling. Bevallen is niet echt een nieuwe hobby ofzo, het deed onmundig veel pijn en iedere vrouw ervaart het natuurlijk helemaal anders en dit zijn vooral mijn ervaringen. Even een hart onder de riem voor alle vrouwen die nog aan de beurt zijn en alleen maar horrorverhalen te lezen krijgen ;)!

♦ Op het moment dat je beseft dat de bevalling dan écht is begonnen kreeg ik een YES gevoel: mijn kindje ga ik heeeeel snel ontmoeten!
♦ Je krijgt tijdens, maar vooral na de bevalling een hele grote boost voor je zelfvertrouwen. Vrouwen zwak? Há, think again! Ik heb mooi 11 uur lang (sommige vrouwen zelfs langer!) topsport beoefend zonder ook maar 1 minuut rust. Een marathon lopen in vier uur? Da’s niks vergeleken met een bevalling! (Niet dat ik een marathon ga lopen, maar you get the point ;).)
♦ Naast dat zelfvertrouwen ben je ook vooral heel trots op jezelf. Trots op mijn lichaam, trots op mijn “geest” (och wat klinkt dat fout). Ik had verwacht dat ik in totale paniek zou verkeren de hele bevalling lang, maar ik was heel rustig en kon ook gewoon goed nadenken. Ook tijdens onverwachte momenten (zoals het bloed afnemen bij Nilo terwijl hij nog in mij zat, mijn knip, de vacuüm) bleef ik rustig en kreeg ik gewoon de gedachte: oké, ze doen maar wat ze moeten doen… Toch best knap voor een stresskip.
♦ De gedachte wat je allemaal weer na de bevalling kan/mag! Dat broodje filet americain is niet meer ver weg, of die biefstuk. Op je buik slapen komt er ook weer snel aan (snel, niet meteen, die kanonnen met melk houden dat de eerste paar dagen een beetje tegen haha). Net als weer fatsoenlijk je benen kunnen scheren, je teennagels lakken en je sokken en schoenen normaal aan kunnen doen! Woehoeee! Oja en ook niet geheel onbelangrijk: op het moment dat je onder de douche staat na de zware arbeid ben je sowieso al een kilo of 6/7/8 lichter!

bevallingMeteen na de bevalling ♥

♦ Hoeveel calorieën heb je verbrand? Volgens mij een hele chocoladetaart (of twee), dussss…… (Oké, ik heb twee weken lang geen eetlust gehad, maar het idee is wel leuk.)
♦ Die ontsluitingsweeën vanaf een centimeter of 6 waren echt wel heel pijnlijk. Maar vanaf het moment dat je mag persen voelt dat echt als een hele opluchting. Je kunt wat met die pijn en dat persen voelt dan heel “prettig”. Ook weet je dat je binnen twee uur je baby mag vasthouden dus het einde is in zicht!

Het is geen ellenlange lijst met genietmomentjes maar voor de vrouwen die tegen een eerste bevalling op zien, kunnen deze puntjes misschien een piepklein beetje gerust stellen. Ik was stiekem ontzettend bang voor de bevalling en ik deed me wel heel sterk voor voor de buitenwereld, maar diep van binnen kon ik wel janken als ik er ook maar aan dacht. Ik weet natuurlijk ook dat iedere bevalling anders is maar toch wilde ik de positieve kant van een bevalling even belichten. Horrorverhalen zijn er genoeg op het internet dacht ik zo!

Voor diegene die al een keer een bevalling hebben meegemaakt: wat vond jij een positief/mooi/leuk punt? Of vond je het toch allemaal ontzettend verschrikkelijk?

liefsmanon kopie

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

38 reacties

 • Reageer PSnim 15 december 2014 om 06:08

  Inderdaad een stuk prettiger om te lezen dan de horror lijstjes haha. Je zou er bijna zin in krijgen ;). Dat van de eetlust had ik ook heel erg, en nogsteeds wel eens op drukke dagen met Nim.
  En wat een prachtige dierbare foto heb je gedeelt!
  PSnim onlangs geplaatst…Fotodagboek #50My Profile

  • Reageer PSnim 15 december 2014 om 06:10

   O het positieve punt was voor mij toch wel dat ik wist dat hij eindelijk geboren zou worden, dat hield me goed bezig tijdens het bevallen.
   PSnim onlangs geplaatst…Fotodagboek #50My Profile

 • Reageer Annemijn 15 december 2014 om 06:25

  Haha ik heb nog nooit zo’n positief en vrolijk lijstje over bevallen gelezen! En nu lekker genieten van Nilo!
  Annemijn onlangs geplaatst…De december tagMy Profile

 • Reageer Petra 15 december 2014 om 06:34

  Ja goed dat je dit deelt. Ik heb mijn bevallingen ook totaal niet als horror ervaren. Er mogen best meer positievere verhalen verspreid worden. Fijn dat jij er zo op terugkijkt.
  Petra onlangs geplaatst…Trots op mijn kanjerMy Profile

 • Reageer Jennifer 15 december 2014 om 06:41

  Ooh, makkie! Haha. Nee, ik zie er ergens ook wel enorm tegenop, maar begin er nu ook al wel een beetje klaar mee te worden.. Ik geloof dat een soort van vrouwelijke oerkracht me er wel doorheen zal slepen. En ik zie meer uit naar het ontmoeten van ons prachtige eindproduct dan dat ik opzie tegen de pijn.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 30My Profile

 • Reageer Dita 15 december 2014 om 06:51

  Wat fijn, een keer de positieve kant. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt maat mocht ik ook een kindje mogen krijgen, ik ben nu al bang voor de bevalling 😉 gewoon het idee dat het er van onder uit moet enzo.. Brrr
  Dita onlangs geplaatst…New in: Blond Amsterdam theepotMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 15 december 2014 om 06:57

  Ah wat een lekker positief lijstje! Super dat je deze positieve kant ook kan laten zien, want mooie bevallingen komen gelukkig ook veel voor 🙂
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Mommy monday: Mama in het ziekenhuisMy Profile

 • Reageer Diana Carlton 15 december 2014 om 07:11

  Fijn dat je ook de positieve punten benoemd. Wat je zegt; het uitkijken naar het vasthouden van je kindje, dat vond ik toch wel een heel erg mooi vooruitzicht. Ook het feit dat je nog zo vol adrenaline zit wanneer je eenmaal bevallen bent. Ik heb nog uren staan na te stuiteren.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Photo bomb week 50: Shoppen, shoppen en een beetje werkenMy Profile

 • Reageer Simone 15 december 2014 om 07:45

  Haha, op het internet zijn er inderdaad overal horrorverhalen over te vinden. Goed dat jij juist de positieve kant belicht 🙂
  Simone onlangs geplaatst…Mijn week #11My Profile

 • Reageer Marion 15 december 2014 om 08:30

  Ik zou bijna gaan heroverwegen… 😉
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays ~ 20My Profile

 • Reageer Anneleen 15 december 2014 om 08:49

  Fijn dat jouw bevalling zo goed is meegevallen en leuk dat je de positieve kanten hiervan benadrukt. Een bevalling is inderdaad niet altijd horror volgens mij. Die foto is trouwens prachtig, straalt zoveel emoties uit, wauw!
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: school, kaarsjes en veel thee #4My Profile

 • Reageer Jess 15 december 2014 om 09:02

  Wat een fijn lijstje. Zo kan het dus ook. Ik heb twee keizersnedes gehad en dat was echt horror dus ik kan me niets voorstellen bij een relaxte vaginale bevalling. Je bent een topper!
  Jess onlangs geplaatst…Big blogging bubble – Mijn persoonlijke gebodenMy Profile

 • Reageer Geertje 15 december 2014 om 09:11

  Om heel eerlijk te zijn, vond bevallen ook echt niet erg!
  Vond de zwangerschappen veel vervelender!
  Geertje onlangs geplaatst…Een Kijkje In Mijn Leven #38My Profile

 • Reageer Shirley 15 december 2014 om 09:35

  Ik vond mijn bevalling inderdaad ook helemaal niet erg. Het ging allemaal snel en ik voelde vol zelfvertrouwen wat ik moest doen en wat ging komen. Natuurlijk doet het zeer, maar dat weet iedereen. Het zal geen hobby worden maar bij een eventuele tweede zou ik er geen moment tegenop zien 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…De outfits van Blake LivelyMy Profile

 • Reageer Judith 15 december 2014 om 09:56

  Ik had zelf niet zo’n fijne bevalling maar het idee dat ik mijn kindje snel in mijn armen had, heeft me zo ontzettend goed geholpen en gerustgesteld. Het is jammer dat bevallingen nou eenmaal zo verschillend zijn, maar goed dat jij de positieve kanten belicht. Heerlijk toch dat je zo’n fijne bevalling van Nilo hebt gehad! En prachtige foto meis! X, Judith
  Judith onlangs geplaatst…Save this one: speciale editieMy Profile

 • Reageer Lindsay - lindsayvallen.nl 15 december 2014 om 10:42

  Hahaha, deze zin: “Bevallen is niet echt een nieuwe hobby ofzo”, hardop gelachen. En wat een mooie, pure foto zo net na de bevalling. Natte ogen hier 🙂 Fijn om te lezen dat er ook een bright side is aan bevallen, het lijkt me ook super om te weten dat je na al dat harde werk straks je kindje in je armen hebt. Dus een hele geruststellende blog voor wie nog moet 😉 Dank!
  Lindsay – lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…Lief dagboek: week 50My Profile

 • Reageer Norèn 15 december 2014 om 10:46

  Ook ik kijk positief terug naar mijn bevalling.
  Tuurlijk deed het zeer en wist ik op een gegeven moment niet meer hoe ik moest liggen. Maar het moment dat ik de eerste perswee kreeg en daadwerkelijk mocht gaan persen, kreeg ik een enorme energieboost. .

  En met de gedachten dat er nog nooit eentje is blijven hangen (gehaald worden ze sowieso) ben er vrij relaxed doorheen gekomen.

  Hoewel het voor mijn gevoel wel iets langer mocht duren. Ik zat vrijwel direct na het breken van mijn vliezen in een weeënstorm van 3 uur. Nou, dan weet je niet waar je je adem vandaan moet halen kan ik je vertellen. Maar binnen 3.5 uur had ik het mooiste wezentje in mijn armen. Ons geweldige zoontje!
  Norèn onlangs geplaatst…RoarrrMy Profile

 • Reageer Rinske 15 december 2014 om 10:50

  Wauw wat een mooie en dierbare foto! En wat fijn dat je het ook positief in kon zien…

 • Reageer Vanessa 15 december 2014 om 10:54

  Leuk om de positieve kanten eens te lezen. Op internet zijn er inderdaad al horror verhalen genoeg. Dit lijstje is toch een beetje geruststellend! 😉
  Vanessa onlangs geplaatst…Primark Shampoo & Conditioner With Argan OilMy Profile

 • Reageer Eline 15 december 2014 om 10:59

  Heerlijk positief lijstje! Fijn dat je je bevalling als zo prettig hebt ervaren!
  Eline onlangs geplaatst…Sportkleding in grote matenMy Profile

 • Reageer angelique 15 december 2014 om 11:08

  Ik vond ht zelfvertrouwen dat je ineens krijgt ook echt wonderingswaardig, je lichaam krijgt enorm te verduren en toch doet hij (nouja eigenlijk zij) wat ze moet doen.
  angelique onlangs geplaatst…Kerst | Kerst op budgetMy Profile

 • Reageer Manon 15 december 2014 om 11:09

  Ik ben inderdaad weer een piepklein beetje gerustgesteld ;)vooral het eerste punt je kunt bijna je kindje voor de eerste keer zien verheug ik me erg op!
  Manon onlangs geplaatst…37 weken zwanger!My Profile

 • Reageer Tineke 15 december 2014 om 11:18

  Ik vind het echt heel fijn voor je dat je zo positief op de bevalling terug kan kijken! 🙂 ik zit nu een maand later nog steeds met de ‘Nooit meer’ mindstyle! Toch grappig, ik heb tijdens de hele bevalling niet 1 x gedacht dat we ons kindje bijna gingen ontmoeten! En toen ik mocht van persen kon ik alleen maar denken dat het bijna afgelopen was en ik dan eindelijk kon gaan slapen! (HAHA, niet dus… )

  • Reageer Manon 15 december 2014 om 15:58

   Slapen? Dat is iets uit een vorig leven lijkt wel hahaha.

 • Reageer Renee 15 december 2014 om 11:25

  Ik heb een pittige bevalling gehad en was na breken vliezen direct naar het ziekenhuis ivm veel te veel bloed verlies. Ik was dus vanaf het eerste moment in het ziekenhuis. 15 uur lang om de 2/3 minuten een flinke wee. Ik heb gehuild, gescholden, maar ook gelachen. Volgens m’n man hadden de verloskundigen (eerst de nachtdienst, toen dagdienst en uiteindelijk avonddienst) een leuke werkdag met mij. Zij merkten op dat ik flinke weeën had, terwijl ik het ‘kramp’ bleef noemen. Soort struisvogelpolitiek.. Zo lang mogelijk ontkennen. Ik was flink stoned door het pompje en ze hebben vaak om me moeten lachen. Alle schaamte ben ik sinds de bevalling voorbij (op de po stoel, terwijl manlief geknield voor me zat mee te puffen), en sinds bevalling maak ik me niet meer druk om m’n lichaam of iets. Ik moet wel zeggen.. Het was niet dé mooiste dag van m’n leven hoor, dat is en blijft m’n trouwdag, maar het was wel een mooie ervaring. En wat ik helemaal top vind.. Een week na de bevalling op de weegschaal en nog precies 3,9 kg boven m’n gewicht voor de zwangerschap. Nooit verwacht, ik was toch ruim 17 kg aangekomen. Pas m’n spijkerbroeken weer en voel me goed. Nu nog een ritme met die kleine madam krijgen..

  • Reageer Manon 15 december 2014 om 12:06

   VIJFTIEN UUR! Petje af hoor… Wel ideaal dat je nog maar 4 kg boven je gewicht zit, ik moet er nog 7/8 🙁 Nouja dat komt in januari wel! Ritme kennen wij ook nog niet hier hahaha. Gaat ons wel lukken!

 • Reageer Milou 15 december 2014 om 12:28

  Die titel! Ik dacht echt… wát?! Dat moet wel sarcastisch zijn! Ik ga dit lijstje nog honderd keer doornemen als ik ooit bijna ga bevallen. Ook de reacties er onder, zelf daar staat een paar keer in dat het niet heel erg is. Oh en die foto Manon, wat een pure, mooie spontane foto! Geen gemaakte lach of happy-de-peppie, maar echt pure emotie. Wauw!
  Milou onlangs geplaatst…Top 10: Kerstfilms! (the final part)My Profile

 • Reageer Christa 15 december 2014 om 15:15

  Wat een prachtige foto van jou en kleine Nilo, Manon! Zo puur en vol emotie, heel mooi! En wat inspirerend en motiverend om ook de positieve ervaringen van jou en anderen hier in de comments te mogen lezen. Ik ben me ervan bewust dat sommige bevallingen gewoon heel zwaar en pijnlijk zijn, ook al heb je de juiste instelling, maar wat goed om te lezen dat voor veel vrouwen het niet alleen maar de horror is waar je vaak over leest. Mijn moeder is altijd heel positief en nuchter over haar bevallingen dus ik ben er niet echt bang voor (maar ik denk dat ik wel anders piep als ik eenmaal zelf met zo’n toeter van een buik rondloop) en ik hoop dat ik er ook met overwegend positieve gevoelens aan terug zal mogen denken!

 • Reageer Whitney 15 december 2014 om 16:25

  Ik vond mijn bevalling echt heel fijn. Alles verliep goed en vlot. Tuurlijk was ik ook bang in de maanden vooraf en op bepaalde momenten, meer om het onbekende. Ik kijk er nu ook veel beter tegen aan, alleen bang dat het nog sneller zal gaan. Schijnt dat dat vaak het geval is bij een tweede bevalling. We zullen het zien over een paar maanden.
  Whitney onlangs geplaatst…Tag: De merk-fan-tagMy Profile

 • Reageer Nicole 15 december 2014 om 16:28

  Ahhh heerlijk dat je zo terug kunt kijken naar je bevalling. Dat hoop ik ook ooit te mogen meemaken haha 😉
  En die foto….. <3
  Nicole onlangs geplaatst…DD: Kerst FeeMy Profile

 • Reageer Desirée 15 december 2014 om 16:37

  Ohhh, wat lief, leuk en herkenbaar geschreven. En zo leuk het Rijnstate mutsje te zien, die koester ik waarschijnlijk tot in den treure door de geboorte van Shae daar. Wist niet dat je waarschijnlijk zo dichtbij woont trouwens! 🙂

  Hier was de bevalling te omschrijven als een weeënstorm van 6 uur aan een stuk, maar kijk er wel vol liefde en warme gevoelens naar terug.
  Desirée onlangs geplaatst…essie winter collectie 2014My Profile

 • Reageer Malou 15 december 2014 om 18:50

  Haha, wat een leuk lijstje!
  Door dit soort dingen ben ik eigenlijk best benieuwd naar een natuurlijke bevalling..
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #85My Profile

 • Reageer Ilse 15 december 2014 om 19:00

  Oh wat fijn. Ook ik, nu 27 weken zwanger zie als een berg op tegen de bevalling. Ik krijg toch vaak het gevoel dat er een taboe ligt op het uitspreken van die angst. Dat vind ik wel eens moeilijk. Ik ben een ontzettende controlfreak en gaat van alles gebeuren wat ik niet kan overzien en waar ik geen controle over heb. Vooral de pijn, daar zie ik tegenop. Jouw blog is weer even een opsteker, dankjewel! Geniet van je knappe zoon!

 • Reageer Silvia 15 december 2014 om 19:18

  Wat geweldig dat je dit deelt! Ode en weg met alle taboes over angsten en onzekerheden. Bedankt 🙂

 • Reageer Sonja 15 december 2014 om 19:50

  Oef. Ik zal maar niets zeggen. Achteraf trots, op het moment zelf.. Daar denk ik liever niet aan terug!
  Sonja onlangs geplaatst…Interior; the nurseryMy Profile

 • Reageer Tamara 15 december 2014 om 20:53

  Vooral het yes gevoel en het zelfvertrouwen is zo herkenbaar. Al moest het laatste mij soms wel even ingepraat worden omdat ik totaal niet wist hoe ik moest liggen/staan enz door rugweeën. Ik was vooral trots op mijn meisje dat ze toch bedacht zelf nog te komen zonder alle stress van strippen, afwachten en een lange bevalling.

 • Reageer Nelleke 16 december 2014 om 08:07

  Wat heb je dit mooi geschreven. En die foto is echt prachtig, krijg er kippenvel van (:
  Nelleke onlangs geplaatst…Mooi lang is niet lelijkMy Profile

 • Reageer Daantje 16 december 2014 om 13:01

  Persen prettig?? 😛 Ik was doodsbang, ik vond het zo’n raar, eng gevoel 😉

  Maar met de overige punten ben ik het helemaal eens 😀

  Wat ik mooi vond was dat het zo’n intiem moment met mijn man samen was. We hebben eigenlijk alleen de persfase samen met de verloskundige gedaan, de rest van de tijd was zij beneden aan het wachten en kwam alleen kijken als wij erom vroegen. Dus we hebben het eigenlijk grotendeels samen gedaan en dat heeft onze relatie wel heel erg verdiept.
  Daantje onlangs geplaatst…Weekmenu en 41 jaar getrouwd!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge