Babypraat, Moeder zijn, Zwanger

Baby Benodigdheden

babybenodigdhedenVoordat je baby geboren wordt, koop (krijg) je een shitload aan (tweedehands) spullen. Van het meeste weet je niet eens a. of je het überhaupt wel nodig hebt (flanellen luiers?) en b. hoe vaak je het gaat gebruiken. In de periode dat wij onszelf  al ‘vader en moeder’ mogen noemen, zijn er een aantal dingen die wij vaak en veel gebruiken. Het leek me wel leuk om deze dingen op een rijtje te zetten voor de aanstaande moeders (en vaders) die nog op zoek zijn naar aanraders. Oja, de luiers en billendoekjes laat ik achterwege in dit lijstje, dat lijkt me wel logisch.

hydrofieledoekenHydrofiele doeken. Dit is misschien wel een “standaard” ding, maar echt, koop er meer dan die aanbevolen 6 stuks. Hier gaan er wel 6 (minstens) per dag door: 1-2 stuks liggen in onze buurt voor spuugongelukjes, snelle verschoningssessies op de bank/box (waar hij dan op ligt, tegen het “knoeien”), op het aankleedkussen, in de wieg, 1-2 stuks voor het afdrogen na het badje/douchen, in de kinderwagen…

flessensterilisatorEen magnetron flessensterilisator. Als je de fles geeft is het sowieso heel erg handig. Voor de borstvoedende mama’s misschien een iets mindere musthave, maar als je regelmatig gekolfde voeding geeft, kan het ook praktisch zijn. Ook de speentjes koken wij hierin uit en het scheelt een boel gehannes met kokend water in een pan op het fornuis.

overslagrompersOverslagrompertjes. Als ik het van te voren geweten had wat een GEDOE het is om een baby met maat 50 (en kleiner) een gewone romper met lange mouwen aan te doen, had ik alleen maar overslagrompers gekocht. Ten eerste moet je die gewone romper over het hoofd heentrekken (is niks), ten tweede dat getrek en gemier met die kleine, fragiele, breekbare armpjes in een te strak mouwtje wurmen en ten derde is zo’n overslagrompertje veel sneller om aan te doen (vind ik).

zensy◊ Vooral als je een winter/herfstbaby hebt, is een kruik echt wel een must om te hebben. Wij gingen voor een Senzy kruik: een ‘zakje’ waar al vloeistof inzit en die met 4 minuten in het stopcontact goed warm wordt. Nilo kon zijn temperatuur vanaf dag 1 al goed vasthouden zelf, dus echt een kruik bij hem in bed hebben wij nooit hoeven doen. We verwarmen zijn wiegje en Puckababy altijd even voor voordat we hem instoppen en als we naar buiten gaan in deze kou dan verwarmen we de kinderwagen ook voor en leggen het kruikje onderin de kinderwagenbak. Ook tijdens mijn zwangerschap heb ik de Senzy kruik heel veel gebruikt tegen harde buiken, pijn aan mijn rug etc.

nunaleaf◊ Een wiebelstoeltje, wipstoeltje, of hoe noem je die dingen? Ik vind het stoeltje wat wij hebben een wiebelstoel, geen wipper. Nilo houdt ervan om heen en weer gewiegd te worden maar soms wil je even iets anders doen dan dat. As we speak zit meneertje in zijn stoeltje te pruttelen terwijl ik hem met mijn voet heen en weer wiebel en tegelijkertijd dit stukje typ. Ideaal om ook even je handen vrij te hebben voor een huishoudelijk klusje.

Photo 21-06-14 11 21 49◊ Misschien wel een dure aankoop maar wij vinden het dubbel en dwars waard! De ‘two way fix‘ voor in de auto. Het kost een paar duiten maar het scheelt een boel gedoe als je je baby in de Maxi Cosi in de auto moet doen. Geen gemier met gordels, je krijgt geen spontane hernia van de rare houding die je aanneemt om over die Maxi Cosi heen te duiken en de gordels in het slot te klikken en geen onzekerheden als “zitten de gordels nou wel of niet goed?”. Je installeert het onderstel in de auto (2 klikken in de ISO FIX) en dan branden er twee van de drie lampjes groen, zodat je weet dat het onderstel veilig vast zit. Dan zet je de Maxi Cosi erop en als het derde lampje ook groen brandt, zit je kind veilig in de auto. Geen gordels nodig. Eruit halen is ook heel snel en makkelijk: knop indrukken en je haalt de Maxi Cosi er zo vanaf! Ja, dit is een aanrader als je het je kan veroorloven (het ding gaat wel heel wat jaren mee, na de Maxi Cosi kan er een autostoeltje op).

kwijlslabbetjes◊ En tot slot: kwijlslabbetjes! Ik had er zelf een paar gekocht (saaie effen) bij de H&M, kreeg 1 hele leuke van Bibian in mijn kraamcadeau-pakket en twee weken na de geboorte kreeg ik alle kwijlslabbers van River om te lenen. Ook kreeg ik van Bibians zus nog een paar slabbetjes! Nilo spuugt (of ja, spuugt… laat een beetje melk lopen na een voeding) af en toe nog wel eens en dan worden z’n kleren helemaal nat. Resultaat: een nat shirt wat klam en koud wordt en wat (naar mijn idee) gaat jeuken, en het zit toch niet lekker: een nat shirt. Omkleden vind ik zo’n gedoe (die mouwtjes, mijn god) en ik kan wel iets beters bedenken dan Nilo 4x per dag een schoon shirt aan te doen. Het scheelt was, en een kwijlslab is makkelijker te vervangen dan een heel shirt/pakje/rompertje.

Wat is echt een product wat jij echt veel gebruikt voor je baby/kind?

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

35 reacties

 • Reageer Petra 22 januari 2015 om 06:43

  Van de hydrofiele luiers kon ik er niet genoeg hebben. Wij gebruikte ze ook overal voor. Geloof dat ik er wel een stuk of 24 had, misschien wel meer. Een wipstoeltje was ook hier een dikke hit. Wij hadden er een van Baby Born, niet goedkoop maar zijn geld meer dan waard. Net als een muziekmobiel in de box.
  Petra onlangs geplaatst…Waar dromen werkelijkheid wordenMy Profile

 • Reageer Gwen 22 januari 2015 om 06:46

  Hydrofielen zijn exht onmisbaar ja! Verder is het echt zo persoonlijk, hier wordt de wipper wederom amper gebruikt bijvoorbeeld.
  Gwen onlangs geplaatst…Twee aan de borstMy Profile

 • Reageer Dita 22 januari 2015 om 06:49

  Leuk om te lezen! Mooie wipstoel/wipper (wat een raar woord 😉 ) hebben jullie!
  Dita onlangs geplaatst…Altijd maar bereikbaar zijn?My Profile

 • Reageer Inge 22 januari 2015 om 06:53

  Ik mis je draagdoek ; p Ik heb een draagzak en kan echt niet zonder. Makkelijk als ze weer een groei spurt heeft en dicht bij me wilt zijn of als ik boodschappen ga doen. Want met een kinderwagen en winkelwagen door de AH is mij nog niet gelukt.

 • Reageer Lisa 22 januari 2015 om 06:58

  Hi Manon, google eens naar ‘ het geheim van de baby romper’. Misschien zou je dit met de andere rompertjes kunnen doen. Als ik dit eerder had geweten had ik dat ook zeker gedaan toen onze kleine man net geboren was en door een zuignap een hersenschudding had 😉 Wat een gedoe als ze echt nog zo klein zijn met die rompertjes zeg. Ik vond het ook zo sneu. De overslagrompertjes waren dus ook favoriet, maar die hadden we niet zoveel als de gewone rompertjes helaas 😉

 • Reageer Annemijn 22 januari 2015 om 07:40

  Handig om te weten! Ik wist niet dat er al van die handige dingen bestonden zoals dat ding om Nilo in de auto mee te nemen. Lijkt me ideaal!
  Annemijn onlangs geplaatst…Start to run update #1 Regen en veel windMy Profile

 • Reageer Marion 22 januari 2015 om 07:41

  Maar goed dat ik geen kids heb. Ik ken de helft niet. Hydrofiele wat? Een flessensterilisator? Ik uh… Nee.
  Marion onlangs geplaatst…Thee-amateurMy Profile

 • Reageer Renee 22 januari 2015 om 08:37

  Wij hebben ook een isofix, ideaal! Echt, zo blij met die aankoop. Denk dat vastmaken met gordel ook prima is hoor, als je dat hebt, maar dit is wel erg makkelijk. Ik had allerlei rompers, maar gebruik alleen die met korte mouw (geen gefriemel om mouwtjes onder een lange mouwen shirt goed te krijgen). Wij gebruiken veel omslagdoeken en fleece dekentjes voor in de wagen, maxicosi.. Onmisbaar voor ons (naast jouw genoemde dingen); Draagdoek, puckababy om in te bakeren enne.. Haarlotion haha! (Grapje!)

  • Reageer Manon 22 januari 2015 om 14:43

   Jaaa, draagdoek en puckababy hier ook! Maar daar had ik al losse artikels over geschreven dus beetje overbodig haha. Och ja in het begin deed ik netjes een lange mouwen romper en dan ook nog een shirtje met lange mouwen er overheen, was soms wel 10 minuten bezig met alleen het shirt! Nu ook alleen nog maar korte mouwen, hahaha.

 • Reageer Olga 22 januari 2015 om 08:47

  Ik wilde ook een blog schrijven over de producten die ik zelf erg handig vond en ik herken hier zoveel in terug. Echt, die overslagrompers zijn zoveel beter dan die gewone pakjes. Ik heb hier in het begin met zweet op mijn hoofd mijn baby om staan kleden hoor: ellende.
  Olga onlangs geplaatst…Personal: Haal neer die muur!My Profile

  • Reageer Manon 22 januari 2015 om 14:42

   Och ja, nu nog steeds soms hoor, die krappe kleertjes soms!

 • Reageer LISKALIFE 22 januari 2015 om 09:32

  Mijn schoonzus gebruikt precies dezelfde two way fix. Ideaal ding, en je hebt de garantie dat je veilig reist. Ze hebben er nu een autostoel in, en het jongetjes is net 3. Dus hij kan heel lang mee, en als je nog meer kinderen wil is dit het zeker waard!
  LISKALIFE onlangs geplaatst…Snapchat foto’s Katy #1My Profile

 • Reageer Eline 22 januari 2015 om 10:05

  Waar is je draagdoek als onmisbaar item!?
  Eline onlangs geplaatst…De snelle superfood chef review + winactie!My Profile

  • Reageer Manon 22 januari 2015 om 14:41

   Haha, ja daar had ik al zoveel over geschreven en een heel artikel aan gewijd dat ik dat wel duidelijk vond 😉

 • Reageer Lifesabout 22 januari 2015 om 10:06

  Kwijlslabbetjes had ik inderdaad niet in huis toen Sarah geboren werd, maar wat een uitkomst! Aan het einde van de dag kun je ze uitwringen.
  Ik snapte nooit waarom hydrofiele doeken zo hard nodig zijn bij een baby…maar ze zijn niet aan te slepen, ik had er 20 liggen maar de hele voorraad lag altijd in de wasmachine. Nu Sarah 10 maanden is merk ik dat het gebruik minder gaat worden.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Mama. Verwachtingen vs uitkomstenMy Profile

 • Reageer angelique 22 januari 2015 om 10:53

  Dat zijn inderdaad handige spullen. Ik heb op de kruikzak en de versteviger voor de maxi cosi ook alles gebruikt. Geweldig!
  angelique onlangs geplaatst…Review | Webprint CanvasMy Profile

 • Reageer Milou 22 januari 2015 om 12:12

  Handig artikel zeg! En die 2 way fix gaan wij ook maar aanschaffen, want die hernia heb ik al 😉 Wat betreft die pakjes heb ik al aardig wat ervaring van de kraamafdeling waar ik even heb gewerkt, dan wilde al die moeders de meest onmogelijke (maar wel schattige) pakjes aan bij hun baby, maar wie mocht die aantrekken? En wie mocht die hoeveel keer per dag onhandig aan en uit trekken bij het verschonen en temperaturen? Juist, ik! Hahahaha. Maar het was wel leuk. I love babiez. (dit artikel ga ik echt even onthouden voor de toekomst. 🙂 )
  Milou onlangs geplaatst…Short snap: Masterclass OndernemenMy Profile

 • Reageer Manon 22 januari 2015 om 12:26

  Leuk overzicht! Wij gebruiken alles op de lijst (op de kwijlslabbetjes na, waarom niet geen idee) ook supervaak!
  Manon onlangs geplaatst…babyupdate: 1 en 2 wekenMy Profile

 • Reageer Shereen 22 januari 2015 om 15:30

  Helemaal waar. Alles wat je typt raad ik ook iedereen aan! Ik heb een dochter van 3,5 maand en ik zweer bij hydrofiele doeken en overslagrompertjes. Zelfs nu vind ze normale rompers helemaal niets! Ook zweer ik bij een voedingskussen… Heb je wel eens een voedingskussen in een grote kussensloop gedaan. Daar ligt of slaapt mijn dochtertje heerlijk in echt een aanrader! Groetjes Shereen

 • Reageer Nicole 22 januari 2015 om 15:48

  De kruik hebben wij volgens mij 2x gebruikt.. Terwijl ze wel in maart geboren is, dus niet bepaald warm.. Verder hadden wij wel een wipper/schommel ding maar dat vond ze dus niks haha!
  Hier zijn de hydrofieldoeken ook een uitkomst, gebruiken we nog steeds!!
  Nicole onlangs geplaatst…Bakken en bradenMy Profile

 • Reageer Bibiane 22 januari 2015 om 18:43

  Die Senzy kruik lijkt me wel wat! Over het voorverwarmen van het bedje had ik zelfs nog niet nagedacht (een kruik leek me iets overbodigs namelijk…. :s ) Ik heb nu wel zo kleine opwarm zakjes (type pittenkussen), dus eerst even zien of die genoeg gaan zien (qua grootte) en anders maar eens kijken voor de Senzy.
  De rest heb ik gelukkig zeker in huis 🙂
  Bibiane onlangs geplaatst…Nagellak review en swatch 276: Revlon ButtercupMy Profile

 • Reageer Whitney 22 januari 2015 om 19:07

  Voedingskussen! Niet alleen handig tijdens het voeden maar ook voor als ze nog klein zijn. Desnoods een kussenhoes erom heen en baby erin.
  Whitney onlangs geplaatst…Invite: Mama JurydagMy Profile

 • Reageer Milou 22 januari 2015 om 20:40

  Handig! Ik lees dit soort blogjes echt met heel veel interesse. Die lijstjes uit de boekjes zijn toch minder handig, blijkt straks vast, dan de lijstjes van mama’s met ervaring. Ik lees er gewoon zo veel mogelijk, dan heb ik genoeg ervaringen van andere mama’s om mijn eigen lijstje samen te stellen denk ik. Nu nog niet nodig, maar hoop met niet al te lange tijd wel!
  Milou onlangs geplaatst…Mijn kind.My Profile

 • Reageer Jennifer 22 januari 2015 om 21:31

  Ik heb na twee weken ook al aardig wat dingen van de lijst nog ongebruikt in de kast liggen, waarvan ik nu denk dat het zonde is van de aanschaf. Ik zou die zooi nu graag inruilen voor wat kleertjes maatje 50, waar ik ook maar heel weinig van heb gekocht (dankzij hetzelfde lijstje) en waar mijn semiprematuurtje ook nog twee keer in past. Stomme lijst. >.<
  Jennifer onlangs geplaatst…52 Weeks of Gratitude // Week #3.My Profile

 • Reageer Martina 23 januari 2015 om 09:21

  Onwijs handig dit soort lijstjes, ik heb m even toegevoegd aan mijn favorieten. De “wiebelstoel” moet je zelf wiebelen, of op batterijen?
  Martina onlangs geplaatst…23 Januari 2015 – Baby onderweg……My Profile

  • Reageer Manon 23 januari 2015 om 09:34

   Deze is zonder batterijen! Dus je mag zelf aan de gang haha.

 • Reageer Lindsay - lindsayvallen.nl 23 januari 2015 om 09:43

  Handig lijstje! Ik heb inmiddels 18 hydrofieldoeken, want ik lees overal dat dit echte musthaves zijn. De wiebelstoel en kwijlslabbetjes (wat een woord, haha :-)) kende ik nog niet, dus goed om te weten, thanks for sharing!
  Lindsay – lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…BLOG Internet ABC-tagMy Profile

 • Reageer Inge 23 januari 2015 om 16:31

  Onze isofix is ook net geïnstalleerd, wat een verbetering!!
  Inge onlangs geplaatst…Bijna 4 wekenMy Profile

 • Reageer Anneleen 23 januari 2015 om 21:51

  Handig en leuk om te onthouden voor later! Ik vind het ergens vreemd dat zo’n ‘two way fix’ zoveel geld kost. Dit is (in mijn ogen) net een heel belangrijk en veilig ding om je kindje te kunnen vervoeren. Zoiets zou zelfs terugbetaald moeten kunnen worden vind ik 😉 of denk ik nu zo verkeerd?
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk project 2My Profile

 • Reageer manouk 23 januari 2015 om 22:01

  Een badinzetje! Mijn zoontje vindt dat zo leuk! Wij hebben gelukkig genoeg ruimte in de badkamer om daar zijn badje neer te zetten, want anders werd zijn slaapkamertje ook een zwembad haha.

 • Reageer Jessica 23 januari 2015 om 23:16

  JAAAAA de Leaf!!!!!! Zo enorm veel plezier van gehad! Vet balen dat ze er op een dag probeerde uit te klimmen en met haar voet bleef hangen. Bungelde er zo’n dreumesje vlak boven de grond (ze had geen lijn dus we hebben er erg hard om gelachen). Maar yes, beste aankoop everrr!

 • Reageer Inge 11 mei 2015 om 10:10

  Die isofix is echt suuuper handig! wij hebben dezelfde, en die wil ik nooit meer kwijt 😀
  Inge onlangs geplaatst…Dringend weer tijdMy Profile

 • Reageer Fallon 12 juli 2016 om 20:31

  Hoi,
  Ik weet dat het al even geleden is, maar kan iemand met ervaring eens vertellen hoeveel babykleding je ongeveer nodig hebt en welke maten?
  Ik ben ‘gepland ‘ voor eind november 2016 en het is een jongen! 🙂
  Ik vind het zelf als eerste keer mama moeilijk om in te schatten wat dat kleintje allemaal aandoet op een week en wat je dus allemaal nodig hebt… en je vindt duizenden basis lijstjes, maar heb al van sommigen gehoord dat je de helft niet gebruikt…
  Manon alvast bedankt voor de tips: Hydrofiele doeken check ! 🙂

  • Reageer Manon 13 juli 2016 om 08:19

   Oh meid maak je daar echt niet druk om! De kraamhulp is er de eerste week en die wast elke dag 😉 dus je hebt genoeg kleertjes. Koop vooral niet teveel “van te voren” zoals grotere maten in 62 en groter want dat passen ze toch nog lang niet. Maat 50 en 56 is genoeg. Als je ongeveer 2x per week een was draait met kleding zou ik van alles 7-8 stuks kopen. 8 rompertjes (korte mouw, lange mouw + truitje erover in november werkt niet), 8 broekjes, 8 shirtjes/vestjes, 8 sokjes. Rompertjes/shirtjes worden iets sneller vies met mondjes melk teruggeven dus misschien zijn kwijlslabjes ook wel wat om te kopen. Maar je kunt zo vanuit je kraambed online shoppen als je toch vindt dat je te weinig hebt! Succes en november is een mooie maand om te bevallen 😉

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge