Babypraat, Kijken - luisteren - lezen, Lifestyle, Moeder zijn

BOEK REVIEW: Oei Ik Groei

oeiikgroeiBijna alle aanstaande moeders (en vaders) hebben vast wel gehoord van de welbekende “sprongetjes”. Het blijkt dat alle baby’s door dezelfde mentale fases gaan en dit uit zich in die zogenaamde sprongen. In het boek “Oei Ik Groei” staan deze fases allemaal beschreven. Ik wilde graag mijn ervaringen met dit boek delen met jullie!

Als eerst wil ik vertellen dat het per kind natuurlijk totaal verschillend is (zoals met alles eigenlijk). Pietje is niet hetzelfde als Jantje en andersom. En wat ik ook altijd in mijn achterhoofd houd, is dat een baby geen robotje is. Waren ze dat maar af en toe. Het is natuurlijk niet zo dat alle kinderen met 6 maanden en 5 dagen kunnen zitten, dat zou toch wat zijn. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het boek niet als totale waarheid zie, maar mee als een steuntje in de rug en gewoon pure theorie. Ik vind het heel interessant om te lezen in welke volgorde onze baby zich ontwikkelt, hoe en wat hij allemaal nog tegemoet gaat. Of dit nou gepaard gaat met die sprongetjes dat zal wel!

oeiikgroei2

Toen Nilo ongeveer 5 weken oud was, was hij wat huileriger en moeilijker te troosten. Ik had de app van Oei Ik Groei gedownload en volgens die app zat hij in zijn eerste sprongetje. De app is heel beknopt dus de volgende dag lag het boek op onze deurmat, we vonden het allebei wel “leuk” om te lezen! Wat ik vooral fijn vind aan het boek is dat je een soort van steun hebt. Er staat ook in dat het moeilijk is, dat veel ouders het moeilijk vinden tijdens een sprong en dat je niet aan jezelf moet twijfelen maar dat het nou eenmaal zo is. Wat ik vooral zo leuk vind is om te zien wat hij na de sprong zou kunnen. Er staat per sprong een lijst in met wat de baby zou kunnen. Het is niet zo dat een baby het hele lijstje ineens kan, hij “kiest” zelf uit wat hij ontwikkelt en ook zijn eigen tempo.

Nadat we het eerste sprongetje gehad hadden was Nilo inderdaad een paar dagen het zonnetje in huis. Hij begon sociaal te lachen en hij keek anders uit zijn ogen. Het klopte inderdaad voor een groot deel wat Oei Ik Groei ook al schreef. De volgende sprong zou rond week 8 aandienen en zou langer duren dan de eerste. Rond week 7 was Nilo bijna iedere avond ontroostbaar, wilde alleen maar in de draagdoek bij me zijn en was overdag ook anders, niet zo in z’n hummetje. Na een week bedacht ik me ineens dat het best wel eens het tweede sprongetje kon zijn. Zoals ik al zei: kinderen zijn geen robots, dus ik ging er maar vanuit dat sprongetje twee begonnen zou zijn. Iets eerder dan “het schema”. Het hoeft natuurlijk niet perse het sprongetje te zijn, maar goed dat weet je natuurlijk nooit exact. Na een week of 2 werden de huiluren ’s avonds minder en hij sliep ineens na de laatste fles door tot de volgende ochtend (vroeg)!

oeiikgroei3

Het boek Oei Ik Groei is (voor ons) niet meteen onze holy grail, maar we hebben (lees: ik heb) er vooral een soort van steun aan, een soort van herkenning. Het ligt niet aan mij… En hoe moeilijk zo’n sprongetje ook is in het moment zelf, het gaat ook weer over (al denk je dat het nooit voorbij gaat). Ennnn: na zo’n sprong in zijn ontwikkeling kan hij weer een beetje meer.

Ja, ik vind het boek (en de app!) echt wel een aanrader. Het is wel een prijzig boek maar het is een boek wat je tot 1,5 jaar gebruikt, de app is trouwens helemaal gratis. Je kunt in de app de uitgerekende datum invullen van de baby en dan krijg je een mooie tijdlijn waarop te zien is waar jouw baby zit. Het is vanuit de uitgerekende datum want het gaat om de ontwikkeling van de hersentjes. Dus als je een baby hebt die 3 weken te vroeg is geboren zou hij zijn eerste sprongetje niet met 5 weken krijgen maar rond 8 weken… Nilo is op 2 dagen na op tijd geboren dus ik hoef niet te rekenen haha.

Hebben jullie ervaring met Oei Ik Groei? En wat vind je ervan?

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

30 reacties

 • Reageer Marion 28 januari 2015 om 06:37

  Ik zou het ook heel fijn vinden zo’n boek. Kan toch een beetje onzekerheid wegnemen. Niks mis mee.
  Marion onlangs geplaatst…Even bijkletsenMy Profile

 • Reageer Inge 28 januari 2015 om 07:43

  ik vind het lastig. Er is ZO veel te lezen en je kindje is inderdaad toch uniek en geen robot 😛 maar als het een steun kan zijn is dat zeker fijn.. ik ben nog niet bevallen maar heb ‘de boeken’ een beetje gemeden. Ik klets wel uren met de vriendinnen die me voor zijn gegaan en wie weet bestel ik na de geboorte ook wel een hele stapel boeken… haha 🙂
  maar goed zo te horen doen jullie en Nilo het hardstikke goed! voor iedere ouder een ontdekkingstocht..
  Inge onlangs geplaatst…terug van weggeweestMy Profile

 • Reageer Judith 28 januari 2015 om 07:46

  Ik heb best veel gehad aan Oei ik groei. Zeker bij je eerste kindje heb je geen idee wat je van een sprongetje kan verwachten. Op momenten dat ik dacht: ”wat is er toch met hem”, was het 9 van de 10 keer een sprong en op de een of andere manier is het fijn om te weten dat hij inderdaad, volgens Oei ik groei, in een sprong zit. Het maakt het allemaal iets logischer ofzo. De app is inderdaad erg beknopt, maar ik heb er toch wel wat aan gehad. Nu voorlopig even rust qua sprongetjes haha! X, Judith
  Judith onlangs geplaatst…Mini fashion: Noah’s outfit #2My Profile

 • Reageer Sunseeree 28 januari 2015 om 07:47

  Hij is inmiddels in een nieuw jasje gestoken zie ik! Bij ons eerste kindje vond ik het best fijn om bepaalde richtlijnen te hebben. Vond het interessant om te lezen. Nu bij de tweede lees ik het boek eigenlijk nooit meer. Wel kijk ik veel op de app. 🙂
  Sunseeree onlangs geplaatst…Vlog 43: Eerste keer peuterspeelzaalMy Profile

 • Reageer Martina 28 januari 2015 om 07:52

  Ik heb dit boek zelf ook gekocht maar nu nog niet gelezen. Ik verwacht hem zo te gaan gebruiken zoals jij in dit artikel beschrijft, gewoon een steuntje!
  Martina onlangs geplaatst…26 Januari 2014 – BabykamerMy Profile

 • Reageer amotherisborn 28 januari 2015 om 07:59

  Ik heb het boek ook gekregen. De baby is er nog lang niet, maar ik was jarig en wilde het graag hebben :). Ik ga het ook zeker niet als vaststaande feiten gebruiken, maar meer als achtergrond informatie achter de ‘sprongetjes’. Gewoon even weten wat je kindje dan ontwikkeld op zo’n moment en wat hij daarna heeft geleerd. Fijn dat je er enthousiast over bent!
  amotherisborn onlangs geplaatst…Op zoek naar een kinderwagen #1My Profile

 • Reageer Joyce 28 januari 2015 om 07:59

  Ik heb heel veel aan het boek gehad! Hij ligt hier alweer klaar voor mini me maar stiekem hoop ik hem niet nodig te zijn.
  Joyce onlangs geplaatst…Gelezen: Vamp in LoveMy Profile

 • Reageer Desiree 28 januari 2015 om 08:30

  leuk dat jij wat aan het boek hebt. Ik had het tijdens mijn 1e zwangerschap gekocht maar toen beeb er eenmaal was werd ik helemaal gek van dat boek en heb ik het heel snel aan de kant gegooid.

 • Reageer Amanda 28 januari 2015 om 09:10

  Ik heb het boek zelf nooit gehad, maar ik heb vriendinnen die er helemaal verzot op zijn en alles opzoeken. Ik heb het altijd op me af laten komen en doe dat nog steeds (zoon van 6).

  Groetjes!
  Amanda onlangs geplaatst…Recensie: Arendsjong van Leen Lefebre [10+]My Profile

 • Reageer Renee 28 januari 2015 om 09:24

  De app gebruik ik ook en het boek heb ik afgelopen vrijdag bij de bieb gehaald. Ik denk dat ik hem zelf ook ga kopen. Ik geloof in de sprongetjes, maar probeer niet teveel vast te houden aan de dagen dat een sprongetje zou beginnen. Maar als ze dan extra huilerig is, en het zit in de sprong periode, kan ik het veel beter accepteren en handelen.

 • Reageer Daantje 28 januari 2015 om 09:41

  Ik vond het in het begin heel erg fijn en het gaf me rust om te weten waarom hij huilerig was. Inmiddels heb ik wel redelijk geaccepteerd dat er vrolijke en minder vrolijke dagen zijn en heb ik het boek al maanden niet meer uit de kast gehaald 🙂 Mijn ervaring is ook dat in het begin alles wel klopt, maar na een poosje gaan de ontwikkelingen steeds meer uit elkaar lopen met de werkelijkheid.

  Verder vond ik het ook erg veel herhaling. Bijvoorbeeld de manieren waarop je kan zien dat er een sprongetje aankomt waren elk hoofdstuk hetzelfde….
  Daantje onlangs geplaatst…Een “bloederig” blogje 😉My Profile

  • Reageer Manon 28 januari 2015 om 11:49

   Ja, wie weet gebruik ik hem over een half jaar ook niet meer! Ik vind het vooral interessant hoe hij zich ontwikkelt en wat er in zijn hoofdje omgaat… Al dan niet gelijk aan de sprongetjes. Ook wat hij kan na zo’n sprongetje, ik heb het idee dat ik het dan eerder herken ofzo!

 • Reageer angelique 28 januari 2015 om 10:20

  Ik had juist helemaal niks aan het boek omdat mijn kleintje zich totaal anders ontwikkelde dan ‘standaard’…zelfs de sprongen deed hij op totaal andere tijdstippen
  angelique onlangs geplaatst…Diary | Weekly woensdag #12My Profile

 • Reageer Simone 28 januari 2015 om 11:44

  Misschien dat ik niet goed kijk, maar ik moet voor de app € 1,99 betalen vanuit de Appstore van Apple? Is dus niet gratis…

  Verder klinkt het als een handig boekje wat ik wellicht ga aanschaffen in juni als onze eerste wordt geboren.

  • Reageer Manon 28 januari 2015 om 11:47

   Wat gek!? Ik heb net nog eens gekeken en als ik “Oei ik groei” in typ dan is hij op mijn iPhone nog steeds gratis? Weird!

   • Reageer annemieke 30 januari 2015 om 07:24

    Ik moet ook betalen. 1.50 in playstore van samsung.

 • Reageer Eline 28 januari 2015 om 12:38

  Nuttig hulpmiddeltje om je kindje wat beter te begrijpen 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Haaruitval na een gastric bypassMy Profile

 • Reageer Tamara 28 januari 2015 om 13:08

  Ik vind het boek vooral een fijne handvat. Aan het begin hebben wij wat van de sprongetjes gemerkt en vond ik het sprongetje met 3 maanden erg lastig. Daarna weinig gemerkt tot die van nu rond 1jaar.
  Tamara onlangs geplaatst…Hieper de piep! Zoë 1 jaar!My Profile

 • Reageer Milou 28 januari 2015 om 14:51

  Het lijkt mij best een handig boek als ik het zo lees van jou. Ik denk zeker niet dat het boek perfect is, maar ik denk wel dat de herkenning er voor zorgt dat je je wat minder onzeker voelt en ook weet: het gaat weer over. Dat is best wat waard toch? Dit boek staat zeker op mijn lijstje voor als ik zwanger ben.
  Milou onlangs geplaatst…Ikea wishlistMy Profile

 • Reageer Channah 28 januari 2015 om 16:34

  Lijkt me inderdaad een handig boek als een soort van back-up, er staat toch veel handige info in over dingen waar je soms niet helemaal uit komt. Ook die app is handig!
  Channah onlangs geplaatst…Babykamer update!My Profile

 • Reageer Nicole 28 januari 2015 om 17:10

  Ik heb er niet veel aan gehad. Vond de ‘ervaringen’ van de andere ouders vaak erg overdreven en ik had maar weinig herkenning erin.
  Ook in verband met de ziekte die Fay heeft gehad durfde ik ook niet zo goed in het boek te lezen, bang dat ik me teveel ging focussen op wat ze eigenlijk allemaal zou moeten kunnen…

  Je hebt me nu echter wel nieuwsgierig gemaakt, ik ga even kijken of ze een beetje met de meute mee ‘loopt’ 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Fotowedstrijd #1 ‘droom’My Profile

 • Reageer Lifesabout 28 januari 2015 om 17:49

  Het is heel prettig als je herkenning in een boek kunt vinden. Ik wist wel van het bestaan af, maar heb het nooit gelezen. Lijkt mij een heel leuk (herkenbaar( boek!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Moodboard Outfit & make-up inspiratie voorjaar 2015.My Profile

 • Reageer saskia 28 januari 2015 om 20:04

  Ik heb het boek ook gelezen en heb er veel aan gehad. Vooral als ik onzeker was waarom mijn zoontje zo veel huilde.
  saskia onlangs geplaatst…Review: Guhl Pluiscontrole & VeerkrachtMy Profile

 • Reageer Jessica 28 januari 2015 om 21:09

  Ik heb het boek nooit gelezen maar wel de app gebruikt het eerste jaar (toen moest ik er trouwens nog 2,49 voor betalen?) Hier klopte vooral de ontwikkelingsdingen vaak niet, de dingen de ze ‘zouden moeten kunnen’ en daarom vond ik het soms lastig schakelen. Maar vond het wel heel fijn om ff de app te kunnen checken of ze in een sprong zat als ze bepaald gedrag vertoonde!
  Jessica onlangs geplaatst…WIN 2 x een Artis familiepakket!My Profile

 • Reageer Wytske 28 januari 2015 om 22:03

  Ik heb het boek ook en heb er wel veel aan gehad. Ook bij mij was het in 9 van de 10 keer inderdaad een sprongetje wanneer ik me afvroeg wat er toch met mijn zoontje aan de hand was. Niet altijd helemaal op de week gelijk, maar het klopte bijna exact iedere keer. Qua eigenschappen is het dan weer per kind verschillend, maar de momenten waarop ze door zo’n sprongetje gaan is in principe (met enige speling) gelijk.

  Bij onze tweede herkende ik het trouwens zelf al veel eerder. Ik merk dat er iets anders is dan anders en wanneer het geen doorkomende tanden of kiezen zijn, blijkt het bij even het boek er op naslaan inderdaad weer een sprongetje te zijn.

  Ik vind het een aanrader!
  Wytske onlangs geplaatst…Focus op wat je wél wiltMy Profile

 • Reageer Milou 28 januari 2015 om 23:43

  Oeh, goede tip! Ik lees altijd vanalles over sprongetjes en ik dacht altijd: ‘hoe weten hun dat allemaal?’, maar nu snap ik het ook haha. Die komt hier ook zeker in huis!
  Milou onlangs geplaatst…Short snap: hier word ik blij van!My Profile

 • Reageer Petra 29 januari 2015 om 13:48

  Het boek was fijn om de sprongetjes in het begin te herkennen. Maar ik werd er ook onzeker van. Als ik zag wat ze allemaal moesten kunnen na zo’n sprongetje. Ik heb het snel weggelegd. Bij de tweede heb ik het ook nooit meer tevoorschijn gehaald.
  Petra onlangs geplaatst…Vleugje heimweeMy Profile

 • Reageer Whitney 29 januari 2015 om 14:36

  Ik kijk afentoe in de app. Het boek heb ik ook in huis maar nog niet vaak gelezen. En mocht de prijs je afschrikken, tweede hands via MP zijn er genoeg 😉
  Whitney onlangs geplaatst…Pregnancy Questions #3 – 28 wekenMy Profile

 • Reageer Nadine (INsightOUT) 29 januari 2015 om 21:27

  Ik vind het tot nu toe een fijn boek! mijn meisje is nu 5 weken en ik herken gewoon veel wat er met haar ‘aan de hand’ is, doordat ik het in dat boek heb gelezen. Het moment waarop is tot nu toe niet altijd hetzelfde…Maar dat neem ik ook niet zo nauw.

 • Reageer Zo Doen Wij Dat – HELP: Sprongetjes En Hangdagen! | Little Wonder World 15 maart 2016 om 06:01

  […] van het fenomeen sprongetjes. Ik vond het toen al reuze interessant en schafte het boek aan (klik hier voor mijn review). Het bleek al snel dat Nilo een kindje was/is waarbij je écht merkt dat hij die sprongen […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge