Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

De draagdoek

draagdoekIk ben trouwens geen draagconsulente of ook maar iets wat daar in de buurt komt, ik doe maar wat, ik knoop waarschijnlijk heel slordig en niet helemaal goed, maar Nilo is rustig en dat is het belangrijkste. (Ik let wel op dat zijn kontje lager zit dan zijn knietjes, dat hij dus goed in de “kikkerhouding” zit, dat is wel een belangrijk punt.) Er werd heel erg veel gevraagd aan mij over mijn ervaringen en welke doek etc. dus vandaar dit blogje! Dat gezegd te hebben, let’s go!

Tijdens mijn zwangerschap “maakte ik kennis” met de draagdoek. In eerste instantie vond ik het maar een geiten-wollen-sokken-ding, je kunt toch ook gewoon zo’n makkelijke draagzak met handige clips kopen? Maar hoe meer ik me verdiepte in de wereld van het dragen, hoe interessanter ik de draagdoek ging vinden. Ik bestelde er eentje en schreef er toen ook een blogje over. Ik wilde niet al te veel geld uitgeven want misschien vond ik het toch wel niks als mijn kind eenmaal geboren zou worden, of zou ik het niet gebruiken of zou de baby het niks vinden. Dus ik koos voor een wat meer betaalbare draagdoek: eentje van Little Frog in de kleur “baryte”, een blauwgrijze geweven doek (in het standaard formaat).

dragenikea
Toen Nilo net geboren was, had ik die doek niet echt nodig nog. Ik had kraamhulp en de eerste 2/3 weken heb ik voornamelijk in bed doorgebracht. Gewoon omdat dat kon. Maar naarmate je leven weer een beetje normaal wordt, krijg je toch iets meer de behoefte aan je handen vrij. Ik moet ook eten, drinken, stofzuigen, de afwas doen en dat soort zaken. Dat ging prima met de doek! De eerste twee keer heb ik Nilo wel met hulp in de doek gedaan, want ik was bang dat ik hem liet vallen als ik bezig was met de draagdoek knopen. Maar ja, je hebt niet iedere dag iemand over de vloer dus na die twee keer deed ik het alleen en dat ging helemaal goed. Ik heb trouwens “leren” knopen door verschillende video’s op YouTube te kijken. De eerste paar keer knopen duurt wat langer en zit de doek niet helemaal goed strak maar naarmate je het vaker doet is het net veters strikken.

draagdoeklittlefrog
Dat Nilo een “lichamelijke” baby was, dat had ik al in de gaten. Iedere baby houdt natuurlijk van lichamelijk contact maar voor mij was het helemaal “nieuw”, wist ik veel? Anderhalve week geleden leek het erop dat Nilo’s tweede sprongetje begonnen was (rond week 8) en wilde alleen maar slapen bovenop mij, hij werd alleen maar rustig bovenop mij en zelfs gewoon vasthouden in je armen was niet dichtbij genoeg voor hem. Soms was hij zo overstuur dat we niet meer wisten wat we moesten doen… Zo zielig maar het is gewoon zo druk in zijn hoofdje door die mentale ontwikkeling die hij doorgaat… Ja, dan zou ik ook overstuur zijn! Het enige wat eigenlijk werkt is hem in de draagdoek knopen en wandelen. Wandelen, zingen en over zijn rugje en billetjes aaien doet wonderen.

Overdag ga ik vaak een rondje wandelen met hem in de draagdoek (wat trouwens zorgt voor bijzondere blikken haha) en ook binnenshuis draag ik hem veel want zoals ik al zei: het huishouden moet ook gedaan worden. Ik postte ook een aantal foto’s op Instagram en ik kreeg heel wat vragen, dus ik bedacht me ook om dat even in een blogje te beantwoorden.

10864838_858170697573985_2101253993_nIk kreeg veel de vraag wat ik Nilo aan trek qua kleding als we buiten gaan wandelen. Nou, ik had gelezen dat een doek eigenlijk als een soort jas fungeert dus ik ga hem geen extra jas aandoen. Eigenlijk trek ik hem niks bijzonders aan. Hij draagt altijd een rompertje (korte mouwen), een shirt met lange mouwen en een broekje (of een pakje) en dan sokjes… Daar overheen gaat dan de doek (de doek die ik heb is gloeiend heet) en ik zet een mutsje bij hem op. Dan trek ik mijn eigen jas aan, rits deze zover mogelijk dicht zodat zijn beentjes in mijn jas zit, doe een sjaal om mijn nek en bedek dan een beetje de boel nog. Ik vind dat voldoende want hij zit vast tegen mij aan en ik ben ook zo’n 37 graden dus dat is ook nog eens extra lekker warm.

Ik kan wel zeggen dat de draagdoek onze holy grail is want niks is fijner dan een ontspannen, rustig kindje! Nou heb ik één draagdoek en ik ben dus op zoek naar een tweede. Deze kan ook wel eens een wasje gebruiken zo af en toe want melkspuug, zweet (?), en lichaamsvet en weet ik het vind ik ook niet zo fris meer na een poosje. En ook met het voorjaar in het vooruitzicht wil ik een iets minder warme draagdoek voor erbij.

Hebben jullie tips voor een goede draagdoek, die misschien iets minder warm is? Ik wil best iets meer uitgeven dan ik voor deze Little Frog draagdoek gedaan heb (50 euro) maar honderden euro’s vind ik een beetje teveel van het goede. Als je nog vragen hebt of suggesties laat ze dan achter in de comments, ik ga ze beantwoorden!

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

34 reacties

 • Reageer Marion 18 januari 2015 om 06:47

  Sorry ik heb geen tips voor je, maar oh wat ziet het er mooi uit in zo’n draagdoek. Ik moet nog gaan oppassen dat mijn eierstokken niet gaan rammelen op het laatste moment.
  Marion onlangs geplaatst…Tag: 7 dingen die ik liever niet vertelMy Profile

 • Reageer Danielle 18 januari 2015 om 07:56

  Prachtige foto’s! Zou er spontaan nog weer een ukkie bij willen haha Finley is al zo groot in de doek Wij hebben de bykay denim en dat is echt een lekkere doek voor de zomer een stuk dunner dan de meeste geweven doeken, en heel erg fijn. Hij is 80 of 90 euro geloof ik.

 • Reageer Anamaria 18 januari 2015 om 07:58

  Zo handig hè! Ik had deze doek ook als eerste doek maar heb hem na een maandje weer verkocht omdat ik het bloedheet had. Nu heb ik een groene natibaby, die is een stuk dunner dan littlefrog en knoopt daardoor veel makkelijker. Deze kost rond de €70,-. En daarnaast hebben we voor de makkelijk nog een drager (tula). Als je de kans hebt zou ik zeker doeken proberen, ik had echt geen flauw benul dat die doeken zo konden verschillen qua knopen en warmte 😛

 • Reageer Alida 18 januari 2015 om 08:00

  Wat een leuk artikel! Fijn dat jij en Nilo het dragen zo heerlijk vinden.
  De doeken van Hoppediz das Leichte zijn dunner en betaalbaar en de Calin Blue ook. Maar die laatste zijn ‘gauze geweven’ en die moet je wel heel secuur knopen, anders gaan ze snijden.
  Verder kan ik het nu even niet bedenken, maar heb het gevoel dat ik nog wat vergeet. Mocht ik er op komen dan post ik dat nog wel onder deze reactie! 🙂

 • Reageer Joyce 18 januari 2015 om 08:04

  Heerlijk dat dragen!
  Ik heb zelf alleen maar een Little frog, maar weet zeker dat ze je op de Facebookgroep Draagpraat heel goed kunnen helpen. Heb je er al eens aan gedacht je vraag daar te stellen?
  Joyce onlangs geplaatst…Nieuwe bankMy Profile

 • Reageer Dita 18 januari 2015 om 08:40

  Wat ziet het er leuk uit! Erg handig ook lijkt me, ik had er eerst ook zo’n geitenwollen sokken idee bij 😉 maar wellicht als wij een kindje mogen krijgen loop ik er ook wel met zo’n mooie doek bij.
  Dita onlangs geplaatst…My Life – Januari 2015 #2My Profile

 • Reageer Renee 18 januari 2015 om 08:56

  Ik vind dragen ook heerlijk! Alicia geniet ervan en slaapt vaak lekker even bij me terwijl ik de was doe of het eten voorbereid (ik durf niet echt te koken terwijl zij erin zit). Wij hebben de Bykay in soort spijkerstof. Alleen echt stom.. We kochten hem bij prenatal en dat was de enige die ze hadden. Ik had er totaal geen verstand van, maar ze hebben ons dus een redelijk kleine verkocht. Mijn man is 1.96m en die kan hem net aan omknopen. Ik moest in het begin heel erg wennen en vroeg me ook af of ik niet beter een rekbare kon nemen, maar nu gaat het top! Ik deed eerst de foetushouding, maar nu net zoals jij. Net ff wat prettiger denk met die beentjes. Ik wil ook een tweede (tzt), en las dat een rekbare niet handig is met een wat zwaarder of groter kindje ivm gewicht? Geen idee. Ik lees iig de comments mee voor tips!

 • Reageer PSnim 18 januari 2015 om 09:15

  Fijn dat je het dragen leuk vind en dat Nilo er rustig van is. De eerste maanden van Nim zijn leven leefde hij ook vastgeplakt aan mij haha, niks anders was goed. Lekker aan toegeven, uiteindelijk word het wel weer minder.
  Ik had dezelfde doek als jou, en daarbij een rekbare doek van Babylonia.. De Tricot Slen. Ik vond die rekbare best prettig! Bij Pearls & Swines heb je ook mooie doeken van Solly Baby. Succes met kiezen!
  PSnim onlangs geplaatst…PSnim.nl PSnim.nl PSnim.nl PSnim.nl PSnim.nlMy Profile

 • Reageer angelique 18 januari 2015 om 09:23

  Ik heb mijn zoontje nooit gedragen en daar heb ik best spijt van dus als ik ooit een tweede mag krijgen is het eerste wat ik aanschaf een draagdoek
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | #PlukHetGeluk Week 1My Profile

 • Reageer Milou 18 januari 2015 om 09:32

  Wat fijn dat jouw doek oplossing biedt op meerdere vlakken! Lijkt me wel moeilijk om ‘m in je eentje te knopen joh! Maarja oefening baart kunst haha.
  Milou onlangs geplaatst…Guilty PleasuresMy Profile

 • Reageer Marjolein 18 januari 2015 om 09:54

  Zo leuk dat jij en Nilo allebei zo genieten van het dragen.
  Calin Bleu heeft mooie laken dunne doeken maar moet je wel heel secuur knopen anders gaan ze snijden.
  Ik heb ook een doek van Amazonas (lollipop) die is ook heel mooi dun en luchtig en hoef je iets minder secuur te knopen
  Naast dun kun je ook naar een blend kijken. Niet zozeer de dikte van de doek maar meer het materiaal van de doek.
  Als er een doek is die ik je kan aanraden dan is het een linnen blend.
  Enkel linnen is lastig te verkrijgen, meestal in een blend met katoen.
  Linnen is een luchtig materiaal maar tevens super draagkrachtig. Dit maakt het een echte allrounder waarmee je tot ver in de peutertijd met veel comfort kunt blijven dragen.
  Enige nadeel is dat ze nieuw vrij stug zijn. Je kunt dus voor een tweedehands gaan (heel normaal in de draagdoekwereld) of je moet hem zacht maken door veel te dragen, haken en wassen en strijken.
  Enkele leuke merken om naar te kijken:
  Yaro, diva Milano, Oscha, Kokadi

  • Reageer Manon 18 januari 2015 om 12:23

   Thanks voor je tips! 😀 Ga zeker even kijken!

   • Reageer Marjolein 18 januari 2015 om 19:21

    Ik ben super benieuwd waar je voor gaat. 🙂

 • Reageer Joyce 18 januari 2015 om 10:17

  Ik ga dinsdag mijn eerste doek halen. Lijkt me onwijs handig met een tweede. Ik heb eerst een rekbare om te proberen en daarna kijk ik wel verder.
  succes met je zoektocht
  Joyce onlangs geplaatst…New in: Voor ons mini meisjeMy Profile

 • Reageer Emely 18 januari 2015 om 10:52

  Ik vond je via verkennen op Instagram en moest gelijk je blog over je ervaring met de draagdoek lezen!
  Gisteren tijdens een infomarkt bij ons in het zh al kennis gemaakt met de geweven doek ( terwijl ik eerst aan een rekbare dacht).
  ik heb er een mogen passen, en ben helemaal om.
  bij de eerste een draagzak mogen lenen, maar daar kon alleen vriendlief mee lopen.
  Ik ga me verdiepen in de draagmerken die voorbij komen in de reacties ( nog 7 weken de tijd hihi). .. Thanks ladies.
  en Manon, heel veel draagplezier nog met je mooie zoontje!

 • Reageer Aanhetlijntje 18 januari 2015 om 10:52

  Niets zo heerlijk als je kindje dragen. Ik zelf ben dol op Oscha en Diva Milano. Als het is meer budget moet vind ik de doeken van Yaro slings heel leuk. Je moet eens kijken op de webshop van mevrouw mus.
  Aanhetlijntje onlangs geplaatst…Weekly diary #6My Profile

 • Reageer Annemijn 18 januari 2015 om 11:04

  Echt tof dat je Nilo draagt. Lijkt me heerlijk om je kind zo dichtbij te hebben. In eerste instantie leek het mij ook een geitenwollensokken ding. Maar ik heb mijn mening bijgesteld!
  Annemijn onlangs geplaatst…15x Je bent een blogger als…My Profile

 • Reageer Lifesabout 18 januari 2015 om 11:20

  Wat fijn dat er draagdoeken bestaan! Hier niet gebruikt omdat het lichamelijk te zwaar is, maar ik vind het zo’n uitkomst!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Julia Challenge. Hartige taart met kip en citroen.My Profile

 • Reageer Anouk 18 januari 2015 om 11:51

  Het ziet er zo schattig en liefdevol uit met je kindje in zo’n doek. Lijkt me heerlijk
  Anouk onlangs geplaatst…New: Revlon ColorstayMy Profile

 • Reageer Malou 18 januari 2015 om 12:11

  Het ziet er heerlijk uit! Ik heb geen tips voor je, Nomi vindt het namelijk niks.
  Malou onlangs geplaatst…REVIEW + WIN!My Profile

 • Reageer Seline 18 januari 2015 om 12:37

  Heerlijk! Ik wil het eigenlijk ook nog eens gaan proberen maar vraag me af of dat met een halfjaar nog kan..
  Seline onlangs geplaatst…Ik ben een museum!My Profile

 • Reageer Linda 18 januari 2015 om 13:41

  Wat fijn dat het je zo goed bevalt. De ervaringen met dragen wisselt heel sterk per moeder en kind. Zelf had ik een nog eenvoudiger draagdoek van Bykay. De eerste keer vrij lang gebruikt, bij de tweede al snel overgestapt op een draagzak omdat hij sneller groeide. Succes met je zoektocht.
  Linda onlangs geplaatst…This or That Tag: Mommy styleMy Profile

 • Reageer Whitney 18 januari 2015 om 14:24

  Hier was ik wel benieuwd naar. Zoals ik het lees is de Little frog te warm voor ons (eind april uitgerekend) . Er zijn al een hoop tips gegeven met Facebook groep dus ga het eens opzoeken allemaal.
  Whitney onlangs geplaatst…BekkeninstabiliteitMy Profile

 • Reageer Anneleen 18 januari 2015 om 16:16

  Lijkt me zalig om je kindje zo dicht bij je te dragen! Dit wil ik later ook graag doen… Geniet er maar volop van! Draagt Robert Nilo ook in een draagdoek?
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk Project 1My Profile

 • Reageer Eline 18 januari 2015 om 18:43

  Het ziet er altijd zo liefdevol uit, zo’n hummeltje in zo’n doek!
  Eline onlangs geplaatst…Kip kerrie saladeMy Profile

 • Reageer Nicole 18 januari 2015 om 19:37

  Ik heb mijn draagdoek onlangs verkocht. Mijn meisje is nu erg fysiek dat ze lekker wil knuffelen maar dat geldt alleen voor t moment dat ze eigenlijk moet slapen of net wakker is. Ze wil verder helemaal niet gedragen worden ofzo.. Heeft ze nooit echt gehad.. Heel bewegelijk kind. Vond ik wel jammer want ik zag me al heerlijk veel dragen!! <3 Ach ja wie weet bij een volgende.. 😉
  Nicole onlangs geplaatst…De eerste vijf (MKA-wintereditie)My Profile

 • Reageer Milou 18 januari 2015 om 22:01

  Wat fijn dat het dragen zo prettig voelt voor jullie beiden. Goed ook om de ervaringen te lezen, ik wil als ik ooit een kindje krijg ook zeker gaan dragen! Lijkt me heel fijn.
  Milou onlangs geplaatst…Geluksmomentjes #3My Profile

 • Reageer Francesca 18 januari 2015 om 22:17

  Dragen is heerlijk. Ik ben ook zo blij met mijn girasol. Ik vind het er trouwens ook mooier uitzien dat de draagzak.
  Francesca onlangs geplaatst…Slowjuice Sundays #1My Profile

 • Reageer manouk 18 januari 2015 om 23:39

  Ik weet niet of het is al gezegd, maar je zou lid kunnen worden van de facebookgroep ‘draagdoekenmarkt’. Hier worden 2e hands doeken aangeboden. En nee, die zijn niet perse goedkoper. Maar al wel ingedragen en dat is wat makkelijker knopen. Op de facebookgroep ‘draagpraat’ kan je ook om tips vragen. Ik ben er ook lid van geworden en vind het ontzettend handig!

 • Reageer Linne 19 januari 2015 om 09:46

  Wat heerlijk he, je kindje zo dicht bij je en toch ook je handen vrij hebben, perfect! De eerste maanden moest ik ons kindje hele dagen dragen omdat hij vreselijk last had van reflux (nu gelukkig medicatie voor, hij kon alleen maar huilen). De eerste weken heb ik ook little frog gebruikt. Maar omdat ik echt de hele dag droeg en hij dus steeds in en uit de doek moest, vond ik dat knopen zo onhandig worden. Toen hebben we er een marsupi draagzak bij gekocht. Werkt met klittenband en helemaal ergonomisch met kikkerhouding. Geweldig ding, ook voor mijn man! Heel veel plezier met dragen! Is echt heerlijk als ze nog zo klein en licht zijn. Geniet ervan!!

 • Reageer Tamara 19 januari 2015 om 10:31

  er is niks zo fijn dan je kindje dicht bij je dragen. Voor tips en zo kijk ik op de facebookgroep draagpraat. Hier kun je vragen stellen rondom het dragen. En misschien heb je er iets aan.
  Veel geluk en liefde met je kindje!
  Tamara onlangs geplaatst…Van afstandelijke baby naar driftige dreumes!My Profile

 • Reageer Jennifer 21 januari 2015 om 22:59

  Yes! Ik liet je weten dat ik uitkeek naar je artikel. Ik heb nauwelijks de tijd om reacties achter te laten (ik lees vaak op mijn telefoon tijdens het voeden en het is al een wonder dat ik op jullie site terecht kom) maar baby heeft nu papa-tijd en ik heb even mijn handen vrij. En dat is ook één van de redenen waarom ik graag een doek wil. Nu ligt baby vaak bij me te slapen en kan ik eigenlijk vrij weinig doen zonder hem wakker te maken. Ik heb vandaag dan ook eindelijk een draagdoek gekocht! 🙂 Ik heb ook eerst maar eens een Little Frog gekozen, lekker warm voor de winter en zoals ik lees een prima doek om mee te beginnen. Ik kan niet wachten tot hij binnen is! En ik kocht vandaag ook maar een jas waar hij dan onder past, want ik had tijdens mijn zwangerschap mijn normale winterjas gewoon aan, alleen past die baby er buitenboord niet onder. Ik ben benieuwd wat wij er van vinden. Fijn om jouw mening erover te hebben gelezen, gewoon van een mama die het als een hele praktische oplossing ziet, in plaats van een ‘draagmama’. 😉
  Jennifer onlangs geplaatst…52 Weeks of Gratitude // Week #3.My Profile

 • Reageer Draagdoek of draagzak? | Little Wonder World 17 maart 2015 om 06:00

  […] Tijdens mijn zwangerschap was ik al lyrisch over de draagdoek. Ik schafte er één aan (lees hier alles over mijn Little Frog draagdoek) en gebruikte die vanaf een week of 2/3 na de geboorte. […]

 • Reageer De WE BabyBjörn Draagzak | Little Wonder World 25 april 2015 om 05:00

  […] ik zwanger was, besloot ik al dat ik wilde gaan dragen met een een draagdoek. Ik had me toen aangemeld bij zo’n Facebookgroep met draagdoekentips etc. en ik maakte al […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge