Babypraat, Food, Kids, Moeder zijn, Persoonlijk

Het leed dat eten heet…

Al vanaf de geboorte drinkt River goed. Hij dronk zijn flessen leeg en soms wilde hij wel een extra fles. Toen hij bijvoeding kreeg in vorm van groente was het een feest. Bij elk hapje begon meneer te lachen. Hij smulde ervan. Of het nou pastinaak was, wortel of fruit, het ging er allemaal in. En snel ook. Maar helaas zijn er van dat feestje nog enkel wat lege ballonnen over. Toen we overgestapt waren op vast voedsel gingen we nog even door met goed eten tot hij 14 maanden werd.
image
Er gingen ineens geen 2 boterhammen meer in ‘ s ochtends maar 1 en ook het avondeten werd aanzienlijk minder. Als ouders van een eerste kindje weet je natuurlijk niet dat dat erbij hoort. Dus nadat ik het internet had afgestruind bleek dat het vrij normaal was, een fase. Helaas duurt die fase alweer een paar maanden waarbij er dagen zijn dat meneer nog geen 4 happen brood en 2 sperzieboontjes eet. Om me heen zijn er meer kinderen die dezelfde enorm lange fase hebben gehad. Maar toch maak je je zorgen. Als ik een hele dag niks eet ben ik niks waard maar als ik dan in mijn ooghoek een vrolijk druk springend jongetje zie, heeft hij er geen last van.

Nu zul je denken, probeer je dan wel dingen uit? Natuurlijk dat zal elke ouder doen. Zo heb ik alle groente die er bestaat al klaar gemaakt, het broodbeleg in de koelkast is nog nooit zo uitgebreid geweest en na 4 manieren van aardappel bereiden weet ik geen 5e meer.
Op het kinderdagverblijf eet meneer wel redelijk, waardoor ik mezelf nog wel eens achter de oren krab. Waarom daar wel en bij ons niet. Zoveel anders doen wij niet. We eten aan tafel. Hij heeft zijn eigen bord en bestek, het enige wat anders is, zijn de andere 7 kinderen die bij hem zitten. Zien eten, doet eten. Het is niet zo dat hij daar wel een driegangen menu naar binnen lepelt maar het is in ieder geval meer dan wat hij thuis doet. Maar er 1 ding waar we River de hele dag blij mee kunnen maken, een komkommer! Gelukkig dan is er toch nog één ding dat hij eet!

Heeft jullie kindje ook zo’n fase gehad en wat deden jullie ermee?
xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

28 reacties

 • Reageer Inge 15 januari 2015 om 06:29

  mijn nichtje heeft het ook! ze is nu ruim 2 en lijkt er niks onder te lijden. het consultatiebureau heeft gezegd gewoon zo laten. ook niet op een ander moment extra eten geven, dan gaat het vanzelf (een keer) over! maar kan me voorstellen dat het eeg lastig is!
  Inge onlangs geplaatst…quote van de dagMy Profile

 • Reageer Dita 15 januari 2015 om 06:44

  Dit maak ik veel mee in mijn werk. Zoals je al zegt, op het kdv ziet hij andere kindjes eten. Het komt wel goed, ik zou er niet een strijd van maken. Op een gegeven moment wil hij vast wat eten. En zoals je zegt, als hij er geen last van heeft 😉
  Dita onlangs geplaatst…De Hema brood/snijplankMy Profile

 • Reageer Marion 15 januari 2015 om 06:47

  Kan me voorstelken dat je je zorgen maakt. Zolang hij nog springt en doet en lekker zichzelf is zou ik me proberen niet te druk te maken. Hoe lastig dat ook is. Succes.
  Marion onlangs geplaatst…Tea Time!My Profile

 • Reageer Kelly caresse 15 januari 2015 om 06:53

  Wat vervelend zo’n fase! Lijkt me als ouder frustrerend. Lana eet tot nu toe heel gulzig en graag maar kan soms ook heel driftig tijdens eten worden en alleen maar willen eten als ze het zelf mag doen, ik vrees wel voor de niet willen eten fase. Sterkte 🙁
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Kellycaresse.nl bestaat 2 jaar + WIN een weekendje Efteling!!My Profile

 • Reageer Milou 15 januari 2015 om 07:13

  Oh ik zou hier ook een beetje moedeloos van worden als ouder zijnde… Kan het me heel goed voorstellen dat het lastig is! Misschien dat je nog wat tips kunt halen uit de comments vandaag! Sterkte!
  Milou onlangs geplaatst…January so farMy Profile

 • Reageer Diana Carlton 15 januari 2015 om 07:13

  Ontzettend herkenbaar. Levi at zijn groenten en fruit voor de 1 jaar zo op. Maar we zijn nu 2,5 jaar verder en het is nog steeds een drama. Op het kinderdagverblijf eet hij perfect (wat je zegt, zien eten, doet eten), maar wanneer hij thuis iets niet kent eet hij niet. Ik probeer hem te stimuleren, maar niet te dwingen. Hij moet wel aan tafel blijven zitten, zolang wij aan het eten zijn. Als hij aandacht gaat trekken door krokodillentranen dan negeren wij het en vanuit onze ooghoeken zien we dat hij dan wel aan het eten is. Boterhammen was 2 jaar terug ook een drama. Gelukkig eet hij dat tegenwoordig wel goed, ongeacht het beleg.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Bucket listMy Profile

 • Reageer Sunseeree 15 januari 2015 om 07:33

  Aah River met zijn komkommer haha. Wel voordelig 😛 Nee, maar kan me voorstellen dat het frustrerend kan zijn. Je bent als moeder zijnde toch bezorgt om je kindje. Bij Ayumi hebben we daar over het algemeen geen last van. Soms heeft ze van die dagen dat er bijna niks gegeten wordt in de avond. Je doet er weinig aan. Morgen weer een dag denk ik dan. 🙂
  Sunseeree onlangs geplaatst…Papa Mike vertelt: De baby halenMy Profile

 • Reageer Judith 15 januari 2015 om 08:20

  Hier thuis in het voornamelijk ’s avonds dat hij maar paar happen eet. En wat hij ’s ochtends of ’s middags eet kan ook behoorlijk verschillen per dag. Ik kan me voorstellen dat het frustrerend is hoor, maar gelukkig is het maar een ‘fase’, En, zolang ze er geen last van lijken te hebben zal het wel meevallen (denk ik).
  Judith onlangs geplaatst…Challenge 2015: Buy less buy betterMy Profile

 • Reageer Olga 15 januari 2015 om 08:27

  Ik weet dat ik dat zelf vroeger erg lang gedaan heb, maar nooit een hongerig kind hen geweest. Ik heb heel lang maar 3 of 4 dingen gegeten en dan ook maar in kleine porties en toch is het goed gekomen met mij. 😉
  Olga onlangs geplaatst…Tag: De ‘Ik-hou-van-meuk’ tagMy Profile

 • Reageer angelique 15 januari 2015 om 08:40

  Keano heeft deze fase heel laat gehad en eten savonds is nu nog steeds drama! Ik ben nu al blij bij alles wat er zijn mondje in gaat.
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | Day zero projectMy Profile

 • Reageer Linda 15 januari 2015 om 08:40

  Onze peuter dochter van 2,5 zit nog steeds in die fase. We dwingen haar niet te eten, maar bieden ook geen alternatieven aan. Wel hebben we als regel om twee hapjes (leeftijd in jaren) te proeven. Desnoods met omkooppraktijken door eerst de groenten te laten eten en daarna pas het vlees op haar bord te leggen. Komt hopelijk vanzelf weer. Maak me er eigenlijk niet zo druk om, hoort erbij zoals je zelf al schrijft.
  Linda onlangs geplaatst…Baby uitzet miskopenMy Profile

 • Reageer Joyce 15 januari 2015 om 08:46

  Herkenbare fase! Aron heeft er ook last van gehad en trekt nu pas bij. Nu hij naar de basisschool gaat verbaas ik mij erover wat hij allemaal naar binnen werkt op een dag. Uiteindelijk komt het dus goed.
  Joyce onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 28My Profile

 • Reageer Daisy 15 januari 2015 om 08:52

  Heel erg herkenbaar. Mijn dochter is 2 en doet dit ook. Fijn om te lezen dat t bij andere ook zo gaat en dat je dus niet de enige bent. Want soms ga je gewoon aan jezelf twijfelen.

 • Reageer Nelleke 15 januari 2015 om 09:24

  Hmm, lastig lijkt me dat. ’t Lijkt me wel geruststellend dat andere kindjes het ook wel eens hebben. Maar natuurlijk geeft het wel wat onzekerheid. Ik duim dat hij snel weer zijn zin in eten terug krijgt!
  Nelleke onlangs geplaatst…Rammelende onderbuikgevoelensMy Profile

 • Reageer Daantje 15 januari 2015 om 09:40

  Ons zoontje eet momenteel weinig groente, maar gelukkig nog wel fruit. Dus hij krijgt gewoon wat meer fruit voor de vitamientjes. 🙂
  Daantje onlangs geplaatst…Kolf verkocht!My Profile

 • Reageer Eline 15 januari 2015 om 10:15

  Hoort erbij! Vooral dat ze ergens anders wel fatsoenlijk eten! Frustrerend he 😉 Als river echt honger heeft eet ie heus wel, hij zal zichzelf echt niet uithongeren. Het is een faseeeeeeeee, adem in, adem uit.
  Eline onlangs geplaatst…Plank – thuis sporten #2My Profile

 • Reageer Lifesabout 15 januari 2015 om 10:19

  Jeetje lastig hoor…hier een vuilnisbakje van 10 maanden. Maar zoals jij aangaf was River eerst ook een prima eter. Ik wacht af wat Sarah gaat doen, maar het stelt gerust dat het erbij hoort. Ik hoop dat het snel beter gaat en dat hij een tevreden etertje wordt!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Mama. De billendoekjesparade.My Profile

 • Reageer Anouk 15 januari 2015 om 10:47

  Jeetje wat lastig zeg! Je kunt hem ook moeilijk dwingen om te eten. Ik kan me van mezelf herinneren dat ik dit pas heel laat had, toen ik 7 was ofzo toen lustte ik ineens niks terwijl ik steeds van mijn ouders hoorde dat toen ik 2 was het liefst de hele pan naar binnen schoof. Maar het komt vast goed. Wat ik vaak zie op tv dat je eten moet benoemen en waarom hij het nodig heeft en er een beetje mee laten spelen, misschien maakt het dat wat leuker om te eten
  Anouk onlangs geplaatst…Hoe ik mijn kwasten was.My Profile

 • Reageer Malou 15 januari 2015 om 11:35

  Wat lastig zeg! Wel fijn dat je weet dat het een fase is, hopelijk gaat het snel weer over.. Het lijkt me heel frustrerend!
  Malou onlangs geplaatst…IN 2015 WIL IK..My Profile

 • Reageer Aanhetlijntje 15 januari 2015 om 11:50

  Het monkey plat systeem is misschien iets voor River? Dit is een bord waar je van allerlei op legt (druiven, noten, worstjes) waarbij ze de vrij keuze hebben om van iets te eten. Niets moet en alles mag. Hebben ze binnen een halfuurtje nog eens zien om te proeven, kunnen ze gewoon van hun bordje nemen.

  Je moet maar eens google, als er interesse in hebt
  Aanhetlijntje onlangs geplaatst…Thuisopvang of crècheMy Profile

 • Reageer Daddy Mike 15 januari 2015 om 12:13

  Aww Rivertje :p lieve foto! Komt vast wel goed! Voor je het weet eet hij je hele voorraadkast leeg 🙂 hehe

  Ayumi heeft er op dit moment nog geen last van en ik betwijfel het op dit bij haar ook komt. Zodra ik iets lekkers in mijn hand heb (brood/rijst of wat dan ook) dan komt ze naar mij toe gerend en wilt ze ook een hap. Helaas blijft dit niet bij 1 hapje, nee ze eet dan echt alles op :p hehe maybe heeft ze dat van haar ouders 😀 😀
  Daddy Mike onlangs geplaatst…Onze familiekalender met CEWE fotoserviceMy Profile

 • Reageer Gwen 15 januari 2015 om 13:43

  Hier duurt de fase nog en ze is ruim twee. Ach, ze groeit nog prima en slaapt door op één worstje en twew slokken water. Wij hebben ons er nooit druk om gemaakt. River gaat vast weer goed etwn over een tijdje!
  Gwen onlangs geplaatst…Hoe gaat het met mij?My Profile

 • Reageer jansyluvzu 15 januari 2015 om 13:46

  Ik kan me heel goed voorstellen hoe het moet voelen als je kind een slechte eten is…ik hoor vaak verhalen van vriendinnen…die ook vanalles proberen..

  zo lang River goed groeit…lekker blijven proberen en komkommers voeren 😉

  Succes er mee!
  jansyluvzu onlangs geplaatst…2014 was het jaar waarin ik…My Profile

 • Reageer LISKALIFE 15 januari 2015 om 17:01

  Ik heb geen kindjes, maar genoeg oppaskindjes gehad die hetzelfde ‘probleem’ hadden. En echt.. het gaat over.. Jij eet ook niet als je geen trek hebt.. zo zien kindjes dat ook. Er komt een fase dat hij weer gaat eten..! Haha maar het blijft lastig.
  LISKALIFE onlangs geplaatst…Favoriete lipsticks op dit moment #1My Profile

 • Reageer Milou 15 januari 2015 om 19:36

  Oeh dat lijkt me best moeilijk om te zien als moeder. Wat knap dat je dat hier durft te delen! Ik zou het niet weten, maar ik voel wel met jullie mee!
  Milou onlangs geplaatst…Ergernissen in het verkeerMy Profile

 • Reageer Jess 15 januari 2015 om 22:47

  Sam vrat juist als baby niets. Hopeloos! Pas met 11 maanden kregen we er iets anders dan melk in. Hij is nu bijna 2.5 en eet sinds hij ruim een jaar is prima. Jammer genoeg is hij door oma’s een beetje verziekt met koekjes en zooi waardoor hij daar nu de hele dag over loopt te zeuren. Onze buurjongen van dezelfde leeftijd wil idd ook niets meer eten sinds een jaar. Gelukkig gaat dat inmiddels iets beter dus het komt met Riv vast ook weer helemaal goed.
  Jess onlangs geplaatst…Reactie op Hoe kindvriendelijk is Landal Greenparks Hoog Vaals? door WhitneyMy Profile

 • Reageer Kimberley 16 januari 2015 om 14:13

  Mijn meisje is bijna 7 maanden maar een slechte eter kwa bijvoeding. Mis draait ze het om en gaat ze na der 1ste jaar goed eten

 • Reageer Kristine 16 januari 2015 om 17:47

  Heel herkenbaar verhaal. Mijn dochter eet sinds twee maanden ook heel slecht warm. Ze is nu 19 maanden.
  Een tip; broodje smeerkaas oid dopen in soep, gaat er hierin als koek!
  Niet te druk om maken, komt vanzelf weer goed. Zolang bij het goed doet, gaat het goed.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge