Babypraat, Moeder zijn

Draagdoek of draagzak?

draagzak of draagdoekSinds ik liet weten op Instagram dat ik een Tula had aangeschaft krijg ik heel veel vragen wat ik fijner vind: de draagdoek of de draagzak (de Tula dus). Het leek me wel wat om een blogje te typen over mijn ervaringen en ideeën. Dit is mijn mening dus ga niet alleen van mijn opvattingen uit, wat voor mij werkt hoeft niet perse voor jou te werken :)!

draagdoeklittlefrogDraagdoek
Tijdens mijn zwangerschap was ik al lyrisch over de draagdoek. Ik schafte er één aan (lees hier alles over mijn Little Frog draagdoek) en gebruikte die vanaf een week of 2/3 na de geboorte. Naarmate je weer een beetje gaat leven, er weer meer op uit gaat, op pad gaat en dergelijke merkte ik dat ik het niet heel prettig vond om met de draagdoek weg te gaan. Ik wilde heel graag dragen in bijvoorbeeld de IKEA, Albert Heijn of ergens anders… Zie je het voor je: IKEA op zondag met een kinderwagen? Nope, ik niet haha. Ik heb het wel gedaan hoor, dragen met de draagdoek terwijl we aan het winkelen waren! Maar al snel kwam ik erachter dat het niet ideaal was. Januari, koud, nat, winderig… Daar stond ik dan in m’n shirtje in de koude parkeerplaats van IKEA, te hannesen met die doek. Het knopen is voor mij nu veters strikken, dat is het punt niet. Maar vieze, modderige plassen op de grond waar de uiteinden van je doek dan in hangen. Baby die voor mijn idee net iets te lang in de tocht zit. Nee, daar moesten we iets anders op verzinnen!

tulaDraagzak/TulaIk was al een poosje lid van de draagdoekenclub op Facebook en zag daar al vaker de Tula voorbij komen. Ik deed wat research en ik dacht wel dat dit een draagzak voor mij was! Leuke printjes, een handig kliksysteem, ergonomisch (wat héél erg belangrijk is!) en het zag er comfortabel uit. Ik koos er een uit, overlegde met mijn vriend (want ik vond het eigenlijk veel te duur maar zijn motto is: als Nilo het fijn vindt maakt het niet uit ;)) en met twee dagen had ik mijn mooie Tula in huis. Ik probeerde hem uit en ja hoor: sleepydust right away! Hij “werkte” dus meteen haha. Vorige week gingen we naar de Makro, MediaMarkt, Praxis etc en gebruikte ik voor het eerst de Tula “onderweg”. Och man, i-de-aal! Ik klik het ding om mijn buik en met 10 seconden zit m’n kind lekker dicht tegen me aan zonder een heel macramee-gedoe op een parkeerplaats.

10914530_688368264613200_1208614140_nWat heeft mijn voorkeur?
Wat vind jij fijner? De draagzak of de draagdoek? is een vraag die ik veel voorbij zie komen. Ik kan hier niet één antwoord op geven. Het ligt echt aan de situatie.

De draagdoek gebruik ik:
♦ Binnenshuis. Ik vind dat ik toch iets meer bewegingsvrijheid heb in de doek. Het vormt meer naar mijn lichaam en zit iets comfortabeler dan de Tula. Ideaal voor het dragen tijdens huishoudelijke klusjes/verdrietige plakmomentjes.
♦ Als ik een rondje ga lopen in de buurt. Ik kan thuis goed strak knopen -geen gedoe op parkeerplaatsen-.
♦ Als ik denk voor een langere tijd te dragen. Zo ging ik laatst naar de negenmaandenbeurs en nam ik de draagdoek mee. Ik kon daar binnen knopen en ik had hem de hele dag om. Wederom voor het comfort voor mezelf…

De Tula/draagzak gebruik ik:
♦ Als ik weg ga met de auto: IKEA, boodschappen doen, you get the point.
♦ Als ik snelsnel wil dragen. De Tula heb ik toch sneller ‘aan’ dan de draagdoek.
♦ Mijn vriend gebruikt ook liever de Tula dan de draagdoek. Deze is heel makkelijk aan te passen aan verschillende lichaamsvormen dus dat is ook geen probleem!

Ik hoop dat deze post mijn mening/ervaring duidelijk heeft gemaakt en dat de moeders die willen dragen er wat aan hebben :)! Ik ben in ieder geval fan van beide draagmethoden!

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

26 reacties

 • Reageer Dita 17 maart 2015 om 06:41

  Wat leuk om te lezen. Het lijkt me soms sowieso handiger dan een kinderwagen.

 • Reageer Marion 17 maart 2015 om 07:00

  Ik vind een draagdoek er wel altijd heel erg mooi uitzien, maar ik kan me voorstellen dat het niet altijd even handig is. Wellicht op de warmere dagen wel weer wat fijner. Handig artikel om zo de voor- en d nadelen van beide producten eens op een rijtje te zien.
  Marion onlangs geplaatst…Plogweek: Maandag 16/3My Profile

 • Reageer Anneleen 17 maart 2015 om 07:09

  Ik vind die tula er heel hip uit zien! 🙂 lijkt me heel fijn om je kindje zo dichtbij te kunnen dragen!

 • Reageer Laura 17 maart 2015 om 07:16

  Wat een fijn artikel voor de mama’s onder ons. Ik vind de Tula er wel heel erg vrolijk uit zien met het printje. Nog steeds vind ik dragen heel speciaal, ik weet (door jou!) wel zeker dat ik dit later ook ga doen bij mijn mini-me’s.
  Laura onlangs geplaatst…Mini Shoplog ActionMy Profile

 • Reageer Pauline 17 maart 2015 om 07:33

  Wat fijn he dat dragen, ik mis het nog wel eens :). Wij hadden ook een draagdoek en draagzak om precies dezelfde redenen en zelfde gebruiksmomenten haha.
  Pauline onlangs geplaatst…Dear Diary #11My Profile

 • Reageer Judith 17 maart 2015 om 07:37

  Dragen met Tula klinkt ontzettend fijn…! Ik ga dit zeker onthouden voor bij de volgende. Dragen in een draagdoek was bij mij helaas niet zo’n succes, dus zo’n draagzak lijkt me ideaal. X, Judith
  Judith onlangs geplaatst…Review | Loverock – natuurlijke huidverzorging + give-awayMy Profile

 • Reageer Jess 17 maart 2015 om 07:43

  Interessant en herkenbaar om te lezen. Hier ook zowel doeken als dragers in huis. Ik knoop het liefste met de doek maar een drager heb je zo om en is een uitkomst als je buiten wilt knopen. Al vind ik Sam fijner in een drager omdat die inmiddels loeihard zwaar is.
  Jess onlangs geplaatst…The lost diaries #5 – What happened in November stays in NovemberMy Profile

 • Reageer uSimone 17 maart 2015 om 07:58

  Ik vind het er zo schattig uit zien, zo’n mannetje wat je met je meedraagt! Heel wat anders dan een kinderwagen.
  uSimone onlangs geplaatst…Outfit of the day – Spring feelingsMy Profile

 • Reageer Inge 17 maart 2015 om 08:00

  Leuk artikel! Ik kan me helemaal voorstellen dat het gehannes met knopen buiten soms niet handig is.. Ik ben in April uitgerekend en heb een afrikaanse vriend, dus ik heb van stoffen uit Afrika een draagdoek gemaakt… die gaan we eerst gebruiken, maar wie weet komt er ook bij ons een draagzak bij. Dragen op zich vind ik in elk geval GEWELDIG! En iets heel natuurlijks.. 🙂
  Inge onlangs geplaatst…~DIY~ jeans- vloerkleedje op de babykamerMy Profile

  • Reageer Manon 17 maart 2015 om 09:06

   Oh dat is wel echt heel gaaf!!! Dat zijn vaak supermooie doeken!

 • Reageer Lifesabout 17 maart 2015 om 09:12

  Doorda ik zo ziek was na de bevalling heb ik beide amper kunnen gebruiken. Mijn conditie was daar te slecht voor, jammer! Het leek mij een heerlijke manier van vervoeren voor beide partijen. Handig overzichtje heb je gemaakt!
  Lifesabout onlangs geplaatst…6 Interessante levensvragen – De Geluks TagMy Profile

 • Reageer Seline 17 maart 2015 om 09:26

  Heel fijn artikel manon! Ik zit nu al een aantal weken in twijfel, dus was fijn om dit dan even te lezen 🙂
  Seline onlangs geplaatst…Dingen die ik aan mannen niet begrijpMy Profile

 • Reageer iooon 17 maart 2015 om 09:33

  Mij lukt het maar niet om de draagdoek te knopen. Ook met de Tula is het niet heel handig. Eon zit nog in de verkleiner (nog geen 7 kilo) en dat vraagt toch wat meer gedoe. Gisteren even zonder geprobeerd maar dan zit hij minder stevig. Rare slanke baby.
  iooon onlangs geplaatst…Mommy knows best…?My Profile

 • Reageer Martina 17 maart 2015 om 10:16

  Heel interessant dit! Ik heb zelf een draagdoek gekocht, maar wil ook graag een draagzak voor onderweg! De tula ziet er onwijs leuk uit!
  Martina onlangs geplaatst…16 Maart 2015 – Wat moet ik regelen voor de kleine?My Profile

 • Reageer Vlijtig Liesje 17 maart 2015 om 10:26

  Beide hebben inderdaad hun eigen voordelen. Ik had een Babybjörn en een Babybundler. Met de Babybjörn was ik sneller klaar. Maar de babybundler zat weer fijner.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Is een plog de nieuwe dia avond?My Profile

 • Reageer Milou 17 maart 2015 om 11:43

  Goed om te weten voor de toekomst! 🙂 😉 (haha) Ik vind je Tula zo cool! zou ‘m nu gewoon al aanschaffen om Cato er in te doen en puur omdat chevron m’n favoriete print is. Hebben ze ‘m ook zwart-wit?
  Milou onlangs geplaatst…Een nieuw vloerkleedMy Profile

 • Reageer Justkristel 17 maart 2015 om 12:34

  Vind het altijd zo schattig een kindje in een draagzak.
  Justkristel onlangs geplaatst…Swan Market RotterdamMy Profile

 • Reageer Tamara 17 maart 2015 om 13:33

  Wat een leuke blog! Ik zit steeds te twijfelen of ik voor een doek of zak ga als onze baby er is en dacht dat een doek handiger zou zijn maar nu twijfel ik weer haha!
  Tamara onlangs geplaatst…Van de trap gevallen….My Profile

 • Reageer Nicole 17 maart 2015 om 18:58

  Wij hadden ook beide. De doek nu weggedaan omdat Fay er al lang niet meer in wil, maar de zak hebben we nog. Willen nu rugdragen proberen 🙂
  Nicole onlangs geplaatst…Wat je altijd al wilde weten over..My Profile

 • Reageer Milou 18 maart 2015 om 12:06

  Goede uitleg en duidelijke conclusie. Ik moet gewoon beiden hebben denk ik. 😉
  Milou onlangs geplaatst…Dank je wel zeggen…My Profile

 • Reageer José 18 maart 2015 om 13:11

  Hier alleen een draagdoek, zal er binnenkort ook eens een blogje aan wijden (net als alle andere onderwerpen die ik nog in mijn hoofd heb)! Ik vind dragen echt een uitkomst met mijn plakbaby, die woont zowat in de draagdoek! Vijf minuten wandelen en ze slaapt, ideaal. Ook met het doen van het huishouden inderdaad! Is inderdaad wel onhandig knopen als het vies koud weer is en je buiten moet knopen, maar voor mij nog geen reden geweest om een draagzak aan te schaffen. Ik heb de doek dan al voor een deel om en laat mijn dochter in de auto al in de doek zakken, zodat ze niet veel last heeft van tocht Binnenkort is mijn dochtertje (nu 7 weken) groot genoeg om in de FCC knoop te zitten ipv in de FWCC. Die kun je vooraf al helemaal om doen, dus geen lange lappen die over de grond zwiepen 🙂

 • Reageer manon 18 maart 2015 om 20:43

  leuk artikel! ik had gelezen dat je een rekbare doek van te voren al kan knopen! misschien is dat een idee? onze zoon wordt binnen nu en een maand geboren en kan niet wachten om hem te gaan dragen! liefs manon

 • Reageer Elvera 19 maart 2015 om 21:10

  Ook wij hebben een draagdoek, ik knop deze thuis al om en dat gaat prima onderweg. Lijkt mij ook niks om op een parkeerplaats te moeten knoppen.
  Onze kleine man schuift er makkelijk in en lopen maar……Nu ook de beentjes er niet meer inzitten!! Maar ieder moet doen waar ze zich goed bij voelt…

 • Reageer De WE BabyBjörn Draagzak | Little Wonder World 25 april 2015 om 05:41

  […] startersdoek. Later, toen Nilo een paar maanden oud was, kocht ik een draagzak: de Tula. Ik ben fan van beide methodes: doek en […]

 • Reageer De Mommy Wars-tag | Little Wonder World 14 januari 2016 om 06:01

  […] heb ik nooit gedragen omdat ik daar eigenlijk totaal niet in thuis was. Maar toen Manon Nilo ging dragen ben ik er eens over na gaan denken en in gaan verdiepen. We mochten voor onze blog ook twee […]

 • Reageer 5x Net zo handig bij een volgende baby! | Little Wonder World 25 april 2017 om 06:00

  […] te gaan gebruiken. Naast een draagdoek hebben we ook nog de Tula die we voor Nilo aanschaften (hier schreef ik erover). Nog steeds helemaal blij mee dus die houden we in deze […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge