Babypraat, Moeder zijn, Zwanger

Meh-dingetjes na een zwangerschap

bollebuikZwanger zijn is prachtig, ik heb er in ieder geval van kunnen genieten omdat alles helemaal volgens het boekje ging. Bevallen is bijzonder en moeder worden al helemaal. Kwaaltjes horen erbij en na de bevalling en zwangerschap zijn er ook wel een aantal ‘meh’-dingetjes. Je wéét dat het erbij hoort en je weet dat je er last van kunt krijgen maar toch kan je er goed van balen.

◊ Na een bevalling bloed je van onderen, vloeien noemen ze dat (vage naam). Logisch, je baarmoeder is een soort van open wond en dat bloedt nou eenmaal. De eerste paar dagen was het bij mij best veel, goor. Een week later was het een soort ongesteldheid-hoeveelheid en toen bleef het een poosje aanhouden. Ik zal niet in detail treden maar ik heb serieus 2 maanden last gehad van dat ‘vloeien’. Niet veel! Maar het was niet zoals het was. Ik dacht na die 8 weken dat het nooit meer goed zou komen… Natuurlijk is dat wel goedgekomen maar twee maanden goorheid in je ondergoed ben je er klaar mee.

◊ Om aan te sluiten op bovenstaand punt: ik wist niet goed of je na het heftige bloeden wel tampons mocht gebruiken… Het leek mij van niet vanwege infecties enzo. Dus je zit na de kraamverbanden toch weer aan die vieze maandverbanden en/of inlegkruisjes. Ik heb hier echt een haat aan en gebruik dit NOOIT. Na een paar weken voelde het daar beneden ook niet echt lekker meer aan door al dat geschuur van die matten :(.

bijelisa3
◊ Drie maanden na de bevalling begon bij mij het haarverlies… Ook dat is iets waar je last van kunt krijgen. Bij mij duurde het dus een maand of 3 voordat mijn haar begon uit te vallen. Naast dat het irritant is (losse haren overal, in je borstel, na het douchen…) vind ik het ook eng: wanneer houdt het op?

◊ Boobs. Hier heb ik meerdere dingen over te melden. Als je besluit om voor flesvoeding te gaan, heb je echt geen zin in lektieten. Wederom heeft dit bij mij ook weer ontzettend lang geduurd. Echt, vier weken na de bevalling had ik soms nog steeds lektieten. Niet veel, maar wel dat ik het nodig vond om een schone BH aan te trekken -_-‘.
Daarnaast is er van mijn mooie, volle cup niks meer over. Tijdens mijn zwangerschap was ik echt blij met m’n goed gevulde BH, tijdens de stuwing stond ik met open mond te kijken maar nu… Als ik er naar kijk is het eerste wat ik denk: MEH :(.

◊ Nadenken over anticonceptie. Niet alleen nadenken, ook gebruiken. Ik weet niet hoe het met andere ‘newborn’mama’s zit, maar ik hoef voorlopig écht geen baby. Ik droom er wel van maar nee nu nog even niet. Maarja, geen enkele anticonceptie staat mij aan. Pil, rubbers, spiraal, alles met hormonen. Gatver.

Manon-0042 copy kopie◊ Weer ongesteld worden, een en al MEHHH.

◊ VERGEETACHTIG. Mijn god. En niet te zuinig ook.

◊ Jeuk bij een wond is goed… Maar jeuk aan je litteken van je knip is ZO vervelend. En ongegeneerd juist op dié plek gaan lopen krabben…?

◊ Na alles gehad te hebben ben ik ook nog eens emotioneler dan ooit. Ik kon voor het zwanger zijn ook al wel huilen om een aflevering All You Need, maar toen kon ik het beter inhouden. En nu… Nope.

◊ Nog een paar steekwoorden: kilo’s, eetlust, blubberbuik, extra vel, brede heupen en hormonale huid. Meh, meh, meh.

Al deze dingen zijn misschien een beetje ‘meh’, maar ach… Er zijn ook dingen die positief veranderd zijn! Zo was ik altijd iemand die 10 uur slaap nodig had om fatsoenlijk te functioneren. Nu sta ik soms te kijken hoe fris en fruitig ik ben na een kort nachtje. Natuurlijk zijn er sommige dagen die wel brakkig zijn, maar over het algemeen valt het me reuze mee!

Voor de mama’s: wat vond jij nou echt buhhh na je zwangerschap/bevalling.

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

43 reacties

 • Reageer Inge 5 maart 2015 om 06:30

  leuk lijstje 😀 ik ga over een maand bevallen van mn eerste.. kan me helemaal voorstellen datdeze dingen heel erg meh zijn.. vooral het bloeden.. o en weer aan de pil denken, wat vond (vind) ik het heerlijk dat ik die twee jaar niet geslikt heb! stel je toch voor.. daar gaat je lichaam hormoontechnisch óók wweer aan moeten wennen.. ik vind het (ja echt) toch heel leuk om jpuw ervaringen te lezen. heb niet veel zwangere vriendinnen en zo kan ik toch een beetje ‘mee-ervaren’ vast.. (gisteren nog je artikel over de ziekenhuistas opgezocht ;-)) fijne dag!
  Inge onlangs geplaatst…it’s a tea- tag!My Profile

  • Reageer Manon 5 maart 2015 om 10:19

   Wat leuk dat je zoveel aan mijn blogjes hebt! Leuk om te horen 🙂 Ennee.. succes met de bevalling!

 • Reageer Inge 5 maart 2015 om 06:35

  Leuk lijstje! Meeste wel heel herkenbaar! Wat ik het ergste vond de eerste week na mijn bevalling was het naar de wc gaan.

 • Reageer Marion 5 maart 2015 om 06:38

  In dit geval zeg ik dat het gelukkig niet herkenbaar is, maar ik wel met je te doen hoor. Ik moest wel erg lachen om je omschrijvingen. En oh ja, HAAT aan maandverband!
  Marion onlangs geplaatst…Therapie: VooruitgangMy Profile

 • Reageer Dita 5 maart 2015 om 06:39

  Wat fijn dat je hier ook over schrijft, want ja.. Dit hoort er ook allemaal bij 😉
  Dita onlangs geplaatst…TAG: Three ThingsMy Profile

 • Reageer Gwen 5 maart 2015 om 06:43

  Alles wat jij noemt haha. Met de kilo’s in hoofdletters 🙁 Hier ook zes weken gevloeid. Bahbahbah.
  Gwen onlangs geplaatst…Gevoelige kinderhuidjes + mini-winactieMy Profile

 • Reageer natasja 5 maart 2015 om 07:09

  Nou idd Inge in de 1e week naar het toilet gaan vond ik ook echt een hel..

  • Reageer Manon 5 maart 2015 om 10:20

   Oh daar had ik niet zoveel moeite mee! Ik ging niet naar de wc, maar naar de douche 😉 Meteen de douchekop erop, dat scheelde een boel prikken/branden. Nummer twee kwam bij mij pas na een week ofzo en dat viel me ook wel mee!

 • Reageer jeanine 5 maart 2015 om 07:15

  Ik ben nu bijna 3 maanden geleden bevallen.. gebruik nog geen anticonceptie.
  (Deed ik hier voor ook niet) maar vind nu wel spannend hoef nu nog geen kleintje er bij hihi maar ben er nog niet uit.

  Ik had tijdens de zwangerschap heel veel klachten en na de zwangerschap bijna niks ook wel fijn

 • Reageer Kelly caresse 5 maart 2015 om 07:32

  Veel dingen zijn herkenbaar, wat ik het allerergst vond is dat ik na de bevalling nog maanden heel vergeetachtig was en de concentratie van een zeef had, zo genant voelde dat
  Kelly caresse onlangs geplaatst…KC photodiary : Boekhouding, taart en leuk nieuws!My Profile

 • Reageer Laura 5 maart 2015 om 07:34

  Voordat ik op jullie blog terecht kwam, had ik geen idee van de eigenlijke feiten die bij een zwangerschap komen kijken. Jullie waren mijn eerste mama-blog, waar ik terecht kwam toen Manon net haar zwangerschap bekend had gemaakt, en ik vond alles reuze interessant. Nu kom ik er pas achter hoe weinig ik eigenlijk wist. Van bovenstaand lijstje heb ik bijvoorbeeld dus nog nooit gehoord. Ik leer zo veel bij, en word echt een beetje verslaafd aan het moederschap (terwijl het nog lang niet in de ‘planning’ zit hoor). Echt top!;)
  Laura onlangs geplaatst…My Make-up Today #3 | Aubergine ChampagneMy Profile

  • Reageer Manon 5 maart 2015 om 10:21

   Ah, wat een leuk compliment! Ik vond babies/moeders ook altijd zo leuk en interessant, al vanaf m’n 20e ofzo. Zo fascinerend dat het allemaal hetzelfde is maar toch is het bij iedereen weer zo anders!

 • Reageer Daantje 5 maart 2015 om 07:47

  Hoeveel ik moest huilen viel me zwaar tegen vooral.

  Overigens mocht er ooit een tweede komen: er bestaat ook wasbaar kraamverband! Niet dat dat minder vies is, maar het irriteert in elk geval niet zo als gewoon maandverband!
  Daantje onlangs geplaatst…Bekritiseerd worden / de innerlijke criticusMy Profile

 • Reageer Manon 5 maart 2015 om 07:51

  Leuk n herkenbaar om te lezen! Ik hoop niet dat ik mijn haren nog ga verliezen, maar wie weet.
  Manon onlangs geplaatst…Babyupdate: 2 maanden!My Profile

 • Reageer Sabine 5 maart 2015 om 07:53

  Kan me echt totaal vinden in jou lijst van ‘meh’ punten…alleen waar ik een tijd last van heb gehad was zweten ‘snachts en ook van die hitte aanvallen overdag. Heb ik nu (na 7 maanden) nog steeds af en toe last van die hitte aanvallen. Heb jij daar geen last van gehad?

  • Reageer Manon 5 maart 2015 om 10:21

   Oh nee daar heb ik geen last van… Lijkt me ook vervelend en vies als je zoveel zweet!

 • Reageer Sunseeree 5 maart 2015 om 07:55

  Hahaha (niet leuk maar zo herkenbaar). Vooral dat met je volle cup.. Om te huilen hoe het nu eruit ziet. Ik snap helemaal wat je nu allemaal denkt na zo’n zwangerschap. Vervelend ook haaruitval. Het is bij mij een maand geleden begonnen..
  Sunseeree onlangs geplaatst…Papa Mike vertelt: Is mijn kind in gevaar?My Profile

 • Reageer Tineke 5 maart 2015 om 07:59

  DIT!!! Jeuk aan litteken, CHECK! anticonceptie problemen, CHECK! (De pil mag niet eens met borstvoeding.. Minipil wel, maar die moet je echt strikt op hetzelfde tijdstip innemen, grom!) goddank ben ik nog steeds niet ongesteld geweest, want daar was ik na dat vloeien wel even klaar mee inderdaad 😉 en lektetten heb ik ook maar 2-3 x gehad, zullen zien of dat nog komt als ik stop met bv!

  • Reageer Manon 5 maart 2015 om 10:22

   Och ja, heb je dat ook nog met de pil… Sjonge, wat een gedoe zeg…

 • Reageer Anneleen 5 maart 2015 om 08:08

  Ik kan me voorstellen dat deze dingen echt niet leuk zijn… Gelukkig voor mij (nog) niet herkenbaar…
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk project 4My Profile

 • Reageer Jess 5 maart 2015 om 09:02

  Herkenbaar! Waar ik haat aan heb, is dat mijn huid niets meer snapt van die hormonale wervelwind. Hallo onderhuidse, gore puisten! Ughhh 🙁
  Jess onlangs geplaatst…Bloginspiratie tagMy Profile

  • Reageer Manon 5 maart 2015 om 10:22

   Hier ook echt veel last van pukkeltjes en vlekken 🙁 Lekker!

 • Reageer Danielle 5 maart 2015 om 09:17

  haha wat leuk om te lezen.. het bevestigd wel wat ik al dacht.. voor mij nog even geen kindjes haha!
  Danielle onlangs geplaatst…Afvallen & Sport| Hoe gebruik je een 8 shaped expander/ resistance band + WINACTIE!!My Profile

 • Reageer Eline 5 maart 2015 om 09:24

  Oh ik kan me je MEH gevoel bij je borsten zo goed voorstellen! Ik ben enorm veel afgevallen en had ooit echt prachtige borsten, groot, rond en stevig. Nu zijn het twee depressieve leeggelopen balonnetjes ;( Lang leve goede bh’s zodat niemand het ziet nietwaar 😉
  Eline onlangs geplaatst…PreischotelMy Profile

 • Reageer angelique 5 maart 2015 om 09:28

  Heel erg herkenbaar. Gelukkig heb ik nu echt besloten voor mirena te gaan waardoor die stomme ongesteldheid lekker uit blijft maar de eerste keer na je bevalling en dat je al die weken hebt gevloeid is echt een pieeeep gevoel. Man ik dacht dat ik weer ging bevallen door die kramp.
  angelique onlangs geplaatst…Persoonlijk | Ziek zwak & niet misselijkMy Profile

 • Reageer Renee 5 maart 2015 om 09:43

  Ik sluit me echt volledig aan bij jouw lijstje. Ik ben vorige week voor het eerst weer ongesteld geworden (dacht het al eerder, maar dat was gewoon nog een after party van het vloeien) en mijn god… het duurt nu al 10 dagen! Haar uitval heb ik ook last van. Overal vind ik lange haren. Ik heb heel dik haar. Mijn moeder vroeger ook. Ik zeg vroeger, omdat er nu weinig van over is. Dat hoop ik niet hoor! Ik heb sinds de bevalling ook nog last van iets geks. Soms val ik ineens bijna om. Dan ga ik gewoon bijna van m’n stokkie. Dat duurt een halve minuut ofzo, en dan trekt het weer weg. Heel gek!

  • Reageer Manon 5 maart 2015 om 10:23

   Ik vergiste me ook tijdens mijn eerste menstruatie! Ik dacht dat ik ongesteld was maar het was dus ook nog een gezellige vloeivierdaagse hahaha. Wat gek dat je soms zo om kan vallen, licht in het hoofd!

 • Reageer Joyce 5 maart 2015 om 09:47

  Hai, wat een herkenning!!! Ik ben 2,5 geleden bevallen… En inderdaad deze punten zijn allen: Meh!!!! Hier ook jeuk aan de knip en nog een klein beetje vloeien… Wat voel je je dan goor! En ook alle andere punten hier aanwezig. Helaas slaapt onze kleine man ook nog eens bar slecht s’nachts. Komt om de 3 uur.. Dus die wallen storen mij ook enorm.
  Zoooo, dit was mijn klaagbrief 🙂

 • Reageer Britt 5 maart 2015 om 10:16

  MEH! Ik vind je zwart/witte zwangerschapsfoto echt heel mooi!!!!

 • Reageer Malou 5 maart 2015 om 10:57

  Erg herkenbaar weer.. Vooral die vergeetachtigheid, ik lijk wel dement joh. Dat vloeien is ook niet fijn nee. Ik dacht dat het na een week over was, maar toen begon het gewoon weer opnieuw. En ik had verwacht dat het wel mee zou vallen na een keizersnee. Nou, niet dus.
  Malou onlangs geplaatst…WHAT’S ON MY MIND #2; EERSTE WERKDAG EN RS VIRUSMy Profile

 • Reageer Jennifer 5 maart 2015 om 12:44

  Goed dat er tegenwoordig blogs bestaan die postnatale ervaringen delen. Dat is al anticonceptie an sich. :’)
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 40My Profile

 • Reageer Sandra 5 maart 2015 om 13:04

  Er leuke blog om te lezen! Zo weet ik wat mij te wachten kan staan. Al ben ik ook wel benieuwd naar de rest van je steekwoorden! Miss kan je die in een andere blog delen?

 • Reageer Lifesabout 5 maart 2015 om 13:18

  Haha wat heb je het weer heerlijk beschreven.
  Ik had ook heel lang last van navloeien en kreeg inderdaad bijna eelt daar beneden. Omdat ik nooit meer zwanger mag worden heb ik nu een spiraal waardoor het vloeien weer een paar maanden terug is. Fijnnnn
  Jeuk aan de wond (keizersnede) is echt heel irritant. Aan je buik kriebelen is nog iets charmanter dan van onder haha.
  Waar ik ook erg lang last van had waren opvliegers. Ik lag echt te drijven in bed! Hier wordt nooit over gepraat, het is alleen een en al roze wolk. Nou… Die blubberkilo’s ben ik weer bijna kwijt na een jaar, hoera! Gelukkig geen haarverlies gehad, wel nog steeds emotioneler (jemig is zo’n jankhoofd blijvend?)
  Toch zou ik het er allemaal weer voor over hebben.
  Lifesabout onlangs geplaatst…In the spotlights: opa en omaMy Profile

 • Reageer SleepyMom 5 maart 2015 om 13:30

  Haha manon! Het is voor mij alweer even geleden, die bevalling dan, maar na het lezen van je post voelt het weer als de dag van gisteren! Gelukkig kan ik je zeggen, alles (de meeste dingen dan) komt allemaal weer goed, haha!
  SleepyMom onlangs geplaatst…FF niet momentjeMy Profile

 • Reageer stef 5 maart 2015 om 18:20

  Ben ook heel vergeetachtig mijn tweeling is nu negen weken en me borsten is ook weinig van over pfff me kilo’s zijn er wel.weer allemaal vanaf Gelukkig

 • Reageer Milou 5 maart 2015 om 20:47

  Leuk om te lezen, of eigenlijk natuurlijk niet leuk, maar wel interessant. Het is niet dat ik mij nu extra gewaarschuwd voel ofzo, maar het is erg fijn om zulke dingen gewoon te weten. In je achterhoofd te houden, zodat het niet zo rauw op je dak komt. Fijn hoor! Thanks.
  Milou onlangs geplaatst…Lief dagboek… een uitje en nieuw werk?My Profile

 • Reageer Odile 5 maart 2015 om 20:57

  Oh ja maandverband, gadver! Ik heb ook zo’n 8 weken gevloeid. En dan ook nog eens maandverband tegen het litteken. Aargghh! Met die dingen voelt het net alsof je een pamper aan hebt en ik heb ook altijd het idee dat het er zo van de buitenkant uit ziet: alsof je een pamperkont hebt.
  Odile onlangs geplaatst…VLOG: de NegenmaandenbeursMy Profile

 • Reageer Janske 5 maart 2015 om 21:48

  Ik kan ze allemaal afvinken. . Behalve die slappe tieten… zelfs na ik nu al een maand geen bv meer geef zitten ze nog vol… Met mijn bescheiden f cupje
  Janske onlangs geplaatst…Buitenbeentjes – Durf jij het aan?My Profile

 • Reageer Jessica 5 maart 2015 om 23:34

  Eeeeuuuhhh noooo we gaan het niet over haaruitval hebben. You know the deal hiero boehoehoe! En dat maandverband… Brr. Dacht ook steeds dat mensen dat konden zien zitten ofzo, vreemde lijnen..

  Huilen heb ik minder en de boobs zijn gelukkig ook wel in orde gekomen. Ook geen jeuk aan die knip thank god. Overigens denk ik altijd in beelden dus dit blog was hilarisch om te lezen *ziet manon krabbend voor zich in de Appie*
  Jessica onlangs geplaatst…Review: Mooi en LiefMy Profile

 • Reageer noa 6 maart 2015 om 06:15

  Geweldig hoe je dit verwoord hebt haha! Ook goed dat dit verteld word want vaak hoor je alleen alle mooie dingen en de roze wolk.natuurlijk zijn er ook een hoop mooie dingen maar ik denk dat wij mama’s het soms te weinig zeggen dat het best heel zwaar is en allemaal de perfecte mama willen doen over komen. Leuk dat jij dit zo leuk beschrijft!!!!

 • Reageer Madelaine 6 maart 2015 om 10:07

  Ik vind jouw zwangerschap en mama blogjes altijd zo leuk om te lezen. Ik ben zelf (nog) niet zwanger, dus ben benieuwd wat me allemaal te wachten staat. Gelukkig is dit goed naslagwerk haha.

 • Reageer Lieke 6 maart 2015 om 19:11

  Leuk altijd om je verhaaltjes te lezen over je zwangerschap en ook je verhalen van achteraf! Heb er veel aan, aangezien ikzelf ook bijna mag!

  Liefs Lieke
  Lieke onlangs geplaatst…9 maanden beurs | Dagje wegMy Profile

 • Reageer Olga 12 maart 2015 om 23:19

  Ik vind het alleen vervelend dat er een soort rimpel in mijn buik zit, ter hoogte van de plek waar ik ooit mijn piercing droeg. Die buik blijft toch een heel klein irritatiepuntje, terwijl er eigenlijk niks aan veranderd is. Ik had al nooit een sixpack, dus klagen over dat ik er nu geen heb is eigenlijk zinloos. Maar ja, ergens houd je toch de hoop dat je er na je bevalling plots als een topmodel uit komt te zien, haha :’)

  Oh en de ingegroeide haren. Ook wel een beetje TMI, maar ik heb ergens het vermoeden dat mijn haarzakjes (o.i.d.) een beetje van slag zijn geraakt door het persen, want ik heb nu na het scheren ontzettend veel last van bultjes en ingegroeide haren.
  Olga onlangs geplaatst…Persoonlijk: Hoe gaat het? (II)My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge