Babypraat, Persoonlijk, Zwanger

De Combinatietest

Zoals jullie gisteren hadden kunnen lezen had ik een combinatietest met 12 weken en 2 dagen. Bij River hebben we de combinatietest niet gedaan omdat dit toentertijd niet aan ons was voorgesteld (en we hadden er zelf geen weet van). Ik had er verder ook nog niet veel over gelezen maar toen Manon bij Nilo wel de combinatietest had (klik hier hoe dat ging) gedaan en mij verteld had hoe het werkte werd ik toch wel een beetje nieuwsgierig.
De verloskundige had het ons met 9 weken goed uitgelegd wat het doel van de combinatietest was en wat ze daar allemaal mee konden doen. Omdat ik het allemaal niet goed wist en misschien jullie ook niet, zal ik het hieronder proberen uit te leggen.

Één van de belangrijkste dingen bij een combinatietest is de nekplooimeting. De nekplooi is een dun vochtblaasje onder de huid. Een normale nekplooi is ongeveer tot 3,5 mm dik. Uit onderzoek is gebleken dat als de nekplooi dikker is dan 3,5 mm er een grote kans (dus het hoeft niet altijd zo te zijn!) is op een kindje met het syndroom van Down. Verdikking van de nekplooi komt voort uit een verstoorde of vertraagde ontwikkeling van het lymfesysteem. Ook kunnen ze nog twee andere syndromen onderzoeken tijdens deze test (Patausyndroom en Edwardssyndroom).

De nekplooimeting geeft alleen een schatting aan of het risico er is. Dus als er tijdens de echo blijkt dat de nekplooi verdikt is, dan kan alleen met vervolgonderzoek (NIPT, vruchtwaterpunctie of vlokkentest) zekerheid worden gegeven of je kind wel of niet het syndroom van Down heeft. In combinatie met een bloedonderzoek (waar ik eerder bloed voor het laten prikken) komt er dus een uitslag uit: wel of geen verhoogd risico.

Dat verteld te hebben, ga ik vertellen hoe mijn combinatietest en dus de nekplooimeting was. Natuurlijk was ik weer ontzettend zenuwachtig maar gelukkig werden we snel geroepen. Ik mocht met een grote trap omhoog en we gingen eerst even zitten. Ik moest wat papieren ondertekenen en ze had de vraag of mijn beelden gebruikt mochten worden voor een verder onderzoek naar de combinatietest en de nekplooimeting. Ik had daar persoonlijk geen problemen mee en mijn vriend ook niet dus ook dat papiertje ondertekenden wij. We gaven de USB stick af, die kon je meenemen en zo krijg je alle beelden mee naar huis, heel leuk! Tijd om op de bank te gaan liggen.

Er stond een heerlijk zacht bedje met kussen voor mij klaar. Weer werd er van die koude gel op mijn buik gesmeerd en kon de echo beginnen. Eerst was ik banger of het hartje wel of niet zou kloppen maar al snel zag ik een goed gegroeid kindje. Het lag wat stil en de echoscopiste begon met het meten van verschillende dingen. De nekplooimeting lukte nog niet goed dus besloot ze eerst wat andere dingen te bekijken.
1fd0e785-c1ac-4363-8d59-050e23dce5a8Allereerst probeerde ze de baby helemaal in beeld te krijgen, het was zo’n 6 cm groot van hoofd tot billen, de beentjes niet meegerekend. Daarna keek ze verder naar wat bloedvaatjes, het maagje, hersentjes en nog wat andere dingen. Er werd met termen gegooid wat ik in mijn hele leven nog nooit in een encyclopedie heb gelezen. Nog steeds lukte de nekplooimeting niet want de baby was ineens erg druk en wild aan het spartelen.
ec8f8707-e23f-4021-8ffb-9dd47b801e2fIk vind het zo knap dat ze in alle dingen gelijk kunnen zien wat het is. Natuurlijk zijn ze er voor opgeleid maar ik zie soms echt het verschil niet tussen een maag, een blaas, een hart of een hoofd. Nog steeds kon ze de nekplooimeting niet goed doen dus besloot ze de baby even wakker te schudden. Een paar duwtjes in mijn buik (zacht uitgedrukt) en toen begon de baby als een wilde in het rond te spartelen. Het zwaaide super lief (foto staat op mijn instagram @bibianislief) en ineens deed het een flinke draai en lag het met het hoofd naar beneden en billen omhoog.

d5ffa9b6-5e84-4d53-85f1-635ef4a023f3Zoals je hier kan zien ligt het rechts dus met het hoofdje naar beneden, kleine draak. Zo kon de echoscopiste helemaal geen nekplooimeting doen dus hoopten we dat de baby weer ging draaien. De combinatietest is nou eenmaal niet compleet als de nekplooimeting niet gedaan kan worden. Na nog even was dan eindelijk de nekplooimeting goed gelukt en was ze er blij mee. Ja, zulke mensen kunnen serieus blij zijn van goed gelukte metingen of foto’s. De nekplooimeting was 1,2 mm en dat is zoals je hierboven al kan lezen goed. Ze kon ons nog niet met zekerheid zeggen of we ons in een risicogroep moesten zetten maar voor alsnog zag er allemaal voor zover goed uit.
ea0e572b-f919-4ab4-89e8-99f330164a2eZoals je hierboven kan zien bij de groen pijltjes is dat stukje de nekplooi en het was bij de baby 1,2mm.

Nadat de gel van mijn buik gehaald was en ik mezelf weer goed in de kleren gehesen had kregen we nog wat verdere uitleg. Ik zou de volgende dag de definitieve uitslag krijgen via de mail.
De volgende dag waren de eerste uren zenuwslopend. Natuurlijk zag het er gisteren tijdens de metingen allemaal goed uit maar de definitieve uitslag van de combinatietest moest nog komen.

Ik was gezellig met Manon aan het lunchen, tot ik bericht kreeg leek wel een eeuwigheid te duren. Gelukkig net toen we het broodje kregen, zag ik dat ik een nieuwe mail had. In het onderwerp stond: “mooie uitslag combinatietest”. Ik was toen al opgelucht en opende gauw de mail om de kansberekeningen te bekijken.
combinatietest uitslag
Een kleine printscreen van het mailtje, zo heb je een beetje een idee wat je te wachten staat. We hebben dus een mooie kansberekening, het wil niet zeggen dat het voor 100% goed zit maar ik heb er een goed gevoel over. Zeker weten doe je het natuurlijk nooit…

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

25 reacties

 • Reageer amanda 22 april 2015 om 05:25

  Leuk om te lezen….wij hebben deze test nooit gedaan bij Kian omdat we zoiets hadden als de baby iets heeft wat dan, zouden het dan toch houden…wisten het liever dan niet…maar na je artikel twijfel ik wel over eventueel bij een volgende zwangerschap…ps zo leuk dat je zwanger bent..xxx Amanda
  amanda onlangs geplaatst…Vlogg dagje 24kitchen and cottegesMy Profile

 • Reageer Dita 22 april 2015 om 05:46

  Wat fijn dat de uitslag van de test goed was. Ik vind het zo leuk dat je dit met ons deelt allemaal 🙂
  Dita onlangs geplaatst…Recept: Wrap lunch tipsMy Profile

 • Reageer Anneleen 22 april 2015 om 06:12

  Wat een positieve uitslag! Hopelijk stelt dit je wat gerust! Ik vind het ook knap hoe ze dit allemaal kunnen onderzoeken en berekenen…
  Anneleen onlangs geplaatst…No Words TagMy Profile

 • Reageer ingrid 22 april 2015 om 06:15

  Wat leuk om te zien hoe dit allemaal gaat en hoe jij het ervaart! Je a priori kan is ook zo mooi laag, maar je bent natuurlijk ook hartstikke jong.

 • Reageer Sandra 22 april 2015 om 06:27

  Wat een enorm mooie resultaten,,,daar ben ik jaloers op…
  Wij krijgen de uitslag 1:72 dat is serieus doodeng… Toen hebben we de nipt test laten doen in het amc…en uiteindelijk na 2 weken toch het verlossende woord, geen verkeerde chromosomen gevonden…
  Ik ben blij dat je deze stress niet hoeft te ondergaan,,,tis verschrikkelijk….
  Nu lekker genieten he!!!
  Sandra onlangs geplaatst…Crochet along 2015…My Profile

 • Reageer Sandra - Beautybysandra 22 april 2015 om 06:48

  Wat een verademing zeg zulke goede resultaten!

 • Reageer joyce 22 april 2015 om 07:00

  Fijnbdat de uitslag goed is! Nu lekker genieten xx
  joyce onlangs geplaatst…Sofie – Mijn bevallingMy Profile

 • Reageer Tineke 22 april 2015 om 07:06

  Jaaa, fijn dat hij goed is! Wij hebben hem niet laten doen omdat ik qua leeftijd in de laagste risicogroep zat, en omdat je toch alleen een kansberekening krijgt. Bij een eventuele tweede zou ik hem wel laten doen, denk ik, omdat het dan niet meer alleen ons betreft maar onze dochter dan ook.

 • Reageer Sunseeree 22 april 2015 om 07:11

  Aah super fijn dat de uitslag positief was! Geeft een hele geruststelling hè. Wij hadden ‘m bij beide kids ook gedaan. Mooi dat je het op deze manier kon laten zien. In het begin wist ik ook niet wat ik moest verwachten. Zo leuk dat je nu zwanger bent. Wij genieten mee hier. x
  Sunseeree onlangs geplaatst…Vlog 53: Trouwlocatie bezoeken & Kids ShoplogMy Profile

 • Reageer Stef 22 april 2015 om 07:29

  Fijn ik heb het toen ook gedaan bij mijn tweeling maar ja het was meer dat me vriend het wilde vond t toch beetje eng ook omdat je j het toch nooit zeker weet ik hoorde wel eens iemand had 1 op 3 en die had een gezond kindje en iemand een op 1000 en die niet ik was zelf na de 20 weken echt gerust gesteld

 • Reageer Saskia 22 april 2015 om 07:51

  Fijn dat je nu meer gerustgesteld bent. Wij hebben bij beide zwangerschappen deze test niet gedaan.
  Saskia onlangs geplaatst…Plogweek! Dag #2My Profile

 • Reageer Lifesabout 22 april 2015 om 07:51

  Goed dat je beschrijft wat het is! Hier niet gedaan, ik ben jong en vond het op de een of andere manier niet nodig. Achteraf was het ook niet nodig geweest, maar misschien wel slim. Maar het lijkt mij ontzettend moeilijk als blijkt dat er wel een verhoogd risico is. Wat ga je dan doen?
  Lifesabout onlangs geplaatst…Black hair, special care.My Profile

 • Reageer Marion 22 april 2015 om 08:37

  Gelukkig. Dat zijn altijd hele fijn berichten.
  Marion onlangs geplaatst…Bladieblablog #26My Profile

 • Reageer Daisy 22 april 2015 om 08:40

  Wat leuk dat je ons laat meegenieten!

 • Reageer Tamara 22 april 2015 om 08:44

  Wat fijn die goede uitslag! Geniet van je zwangerschap!!
  Tamara onlangs geplaatst…Ontzettend gênante dingen die alle moeders doen!My Profile

 • Reageer Sabine 22 april 2015 om 09:03

  Helemaal top Bibian! Wij hebben ook een combinatietest laten doen omdat er bij ons in de familie het Syndroom van Down voorkomt. Dus wij wilde het zeker weten. Bij ons was de test ook prima in orde. Dus dat gevoel dat er een last van je schouder af valt, herken ik heel goed.

 • Reageer Vanessa 22 april 2015 om 10:02

  Fijn dat je nu gerustgesteld bent. Ik vind het ook bijzonder hoe ze alles kunnen onderzoeken!
  Vanessa onlangs geplaatst…De leukste kussens van H&M HomeMy Profile

 • Reageer Shifra 22 april 2015 om 11:01

  Ik werd er zelf zenuwachtig van terwijl ik je verhaal las. Wat een goede resultaten! Het lijkt me lastig om te weten als er wel een verhoogd risico(/grote kans) is. Wat doe je dan? Misschien moet ik het maar niet willen weten vooraf (als ik ooit zwanger raak). Maar ik zou het ook weer heel graag willen weten. Oh, dilemma’s. Poeh. Nou, ik ben blij voor je! Daar gaat het om.
  Shifra onlangs geplaatst…My birthday wishlistMy Profile

 • Reageer Malou 22 april 2015 om 12:51

  Wat fijn dat jullie kindje geen verhoogde risico’s heeft!
  Malou onlangs geplaatst…IN 2015 WIL IK.. UPDATE!My Profile

 • Reageer Anouk 22 april 2015 om 17:54

  Wat fijn dat de combinatietest toch is gelukt en dat de uitslag goed is!!
  Anouk onlangs geplaatst…Wishlist lente #1My Profile

 • Reageer Eline 22 april 2015 om 19:34

  Ben ik de enige die echo foto’s altijd iets alienachtigs vind hebben 😀

  Fijn dat de test goed was 🙂
  Eline onlangs geplaatst…Overtollige huid (met filmpjes!)My Profile

 • Reageer Kimberley 22 april 2015 om 20:16

  Lijkt me toch heel fijn om dit te doen. Vooral omdat je je daarna toch wat geruster voelt en dat is natuurlijk helemaal top voor jou en je kleintje! Super uitslag 🙂
  Kimberley onlangs geplaatst…Responsive thema op je blog?My Profile

 • Reageer janske 24 april 2015 om 14:53

  Wat fijn dat alles goed is…spannend he…nu weer lekker verder genieten!
  janske onlangs geplaatst…Tag: This Or That Mommy EditionMy Profile

 • Reageer Rosie 5 mei 2015 om 08:07

  Heel erg fijn om te lezen dat alles goed is met jullie kindje!

  Ik vraag me alleen oprecht af (zonder oordeel of mening) waarom mensen deze test doen? Ik ken ook niemand in mijn omgeving die deze test gedaan heeft, vandaar dat ik daar wel benieuwd naar ben. Het is een kansberekening of je kindje een eventuele kans heeft op Down? Maar stel dat het zo is, hoe ziet dan zo’n vervolg er uit. Of gek gezegd: wat moet je er dan mee? De vruchtwaterpunctie in week 16 laten doen en dan eventueel het kindje nog weg laten halen? Of gaat het er meer om dat je het in ieder geval weet, zodat je je er beter op voor kan bereiden?
  Ik ben erg benieuwd omdat wij er zelf eigenlijk gelijk voor gekozen hebben het niet te doen omdat we, of ons kindje nou Down heeft of niet, het toch nooit weg zouden laten halen. Toen wij dat aangaven heeft de verloskundige er verder ook niet meer over verteld.

  Ik ben heel benieuwd :)!

  Liefs!
  Rosie onlangs geplaatst…Wij krijgen een..My Profile

  • Reageer Bibian 6 mei 2015 om 09:37

   We wilden het gewoon van te voren weten als ons kindje iets zou hebben. En wat we zouden doen als bleek dat het niet goed zat, daar kan ik nu geen antwoord op geven. Zoiets beslis je pas zodra er iets mis blijkt te zijn en dat is gelukkig niet zo.. En het idee dat je het dan met 11 weken kan weten ipv 9 weken later tijdens de 20 weken echo gaf me gewoon een wat fijner gevoel, wat meer tijd om het te laten bezinken. Ik ken mensen waarbij het bij de 20 weken echo niet goed bleek en ze moesten alles zo snel beslissen, wisten ze het bij 12 weken hadden ze wat meer de tijd gehad om het te laten bezinken en dingen te regelen/ onderzoeken. Ik hoop dat ik je een duidelijk antwoord heb gegeven 🙂 liefs

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge