Babypraat, Food, Moeder zijn

Eerste hapjes

eerstehapje1Nu Nilo vier maanden is geweest vonden wij het leuk om met de eerste hapjes te beginnen. Wij vonden dat hij echt toe was aan hapjes proberen, het introduceren van andere smaken en van een lepeltje eten dus wij besloten om met 4 maanden te beginnen. Het werd uiteindelijk anderhalve week nadat hij vier maanden oud was, want hij had wat last van de papfles die hij met 3,5 maand kreeg. We besloten dat we zijn darmen eerst aan de pap wilden laten wennen voordat we weer met iets nieuws zouden beginnen. Ook hebben we gewacht totdat het zaterdag was, want het is wel zo leuk als papa ook bij zijn eerste hapje zou zijn (en als fotograaf natuurlijk).

Vorige week zaterdag was het zover. Ik had al bedacht dat het worteltjes zouden worden, dat hoorde ik van meerdere moeders dus ja: ik volg de kudde. Ik had wortels in huis gehaald en ging aan de slag met mijn gekregen babycook van Nuk (van mijn ouders en zusje gekregen op mijn babyshower). Voor diegene die het willen weten: mijn ouders hebben ‘m in Duitsland gekocht en is volgens mij niet verkrijgbaar in Nederland (althans: ik kan ‘m nergens online vinden). Er zijn 101 soorten babycooks en allemaal werken ze nagenoeg hetzelfde.

eerstehapjes2

Ik kreeg veel vragen via Instagram of zo’n babycook handig is. Ik vind het wel makkelijk. Ik ben niet zo’n held in koken dus hoe makkelijker hoe beter voor deze keukenprinses. Je wast en snijdt de groente in stukjes, doet ze in het mandje, vult het waterreservoir tot de aangegeven hoeveelheid en drukt op de knop en laat het gemiddeld 18 minuutjes stomen (staat netjes per groente/fruit aangegeven hoelang in de handleiding). Als het klaar is kieper ik het mandje met de gestoomde groenten in het bakje, giet wat kookvocht erbij en druk wederom op de knop om de boel te blenden. Je kunt het zo fijn of zo grof blenden als je zelf wil.

Je kunt natuurlijk niet 1 halve wortel blenden, dat gaat je nooit lukken en zo bouw je natuurlijk nooit een voorraadje op. Ik had van Betty afgekeken dat zij de rest van de hapjes in ijsblokjesvormen invriest en zo kun je makkelijk een kleine portie ontdooien voor je baby. Hoe meer je kind gaat eten, hoe meer ijsblokjes je kunt ontdooien en je kunt natuurlijk ook gaan mengen op een gegeven moment (blokje aardappel, blokje wortel of blokje appel, blokje mango – ik roep maar wat -). Ik kocht ook BPA-vrije (gewoon voor de zekerheid) diepvriesbakjes (die ook in de magnetron en vaatwasser kunnen) bij de Blokker om de blokjes na het invriezen in te bewaren. Hij heeft nu al een stash wortel, sperziebonen, bloemkool en courgette en ik word serieus vrolijk als ik in de vriezer naar mijn eigen gebrouwen hapjes kijk haha.

Het was echt zo leuk om de eerste keer vast voedsel te geven. Gewoon, een volgende stap, eens wat anders dan die eeuwige melkfles en ja het is gewoon leuk. Hij trok was gekke bekken maar lachte ook een heleboel tijdens het eten. Het eten zelf gaat nog niet zo van harte maar hij lust tot nu toe wel alles wat we naar binnen schuiven, geen kind van z’n moeder 😉 haha.

Ik kijk uit naar de komende periode waarin hij steeds meer en beter gaat eten!
xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

20 reacties

 • Reageer Marion 7 april 2015 om 05:46

  Nilo ziet er nog redelijk netjes uit op de foto. Ik heb wel eens baby’s, moeders, kleding en volledige keukentafels onder de wortelprut gezien bij eerste hapjes!
  Marion onlangs geplaatst…Domestic Goddess TagMy Profile

 • Reageer Dita 7 april 2015 om 05:50

  Dit lijkt me weer zo bijzonder om met vast voedsel te beginnen. Mooie foto’s ook
  Dita onlangs geplaatst…Hema soft matt lip balm – nr 02 en nr 04My Profile

 • Reageer Kelly caresse 7 april 2015 om 05:58

  Ik vond het zelf ook zo leuk toen die fase was aangekomen en ze allerlei smaken kon gaan ontdekken! Dat gezichtje als ze een nieuwe smaak proeven is onbetaalbaar haha
  Kelly caresse onlangs geplaatst…In de ban van Pretty Little LiarsMy Profile

 • Reageer Miranda 7 april 2015 om 06:38

  Oh wat lijkt me dit toch leuk. Die eerste hapjes. Ik verheug me er nu al op;)
  Dat snoetje van Nilo ook! Zo lief:)
  Miranda onlangs geplaatst…ByMirandaa 1 jaar; winactie Hands off my chocolateMy Profile

 • Reageer Sabine 7 april 2015 om 06:42

  Ik maak alle groente en fruit ook zelf in zo’n babycooker.
  Laatst kon het even niet anders en toen moest ik een Olvarit potje geven…hij ging helemaal kokhalzen. Niet lekker dus…haha. Hij deed ook zijn mond niet meer open voor een nieuw hapje.

 • Reageer Koalabeautymama 7 april 2015 om 06:51

  Lieve foto’s! Wat een happening he die eerste hapjes. Handig die tip van het invriezen. Gaan we ook proberen 😉
  Koalabeautymama onlangs geplaatst…Smashbox Be Legendary Lipstick Posy PinkMy Profile

 • Reageer Tineke 7 april 2015 om 06:58

  Zo’n babycook lijkt me zo handig! Maar komt hier niet in huis denk ik, haha. Ook veen ruimte voor, overigens, maar dat terzijde. Wij gaven met Pasen een paar lepeltjes banaan aan Sofie, want ach, het was Pasen. Ze was raaaaazend enthousiast, zodra de lepel leeg was begon ze te blèren en wanneer ze weer een nieuwe volle lepel zag aankomen kon die niet snel genoeg in haar mond. Zo leuk om te zien! 😀

  Wat fijn dat Nilo tot nog toe ook enthousiast is! Kan niet wachten tot ik ook hapjes klaar ga maken!

 • Reageer Saskia 7 april 2015 om 07:28

  Zo leuk om te beginnen met de eerste hapjes. Dat vond ik zo leuk!
  Saskia onlangs geplaatst…Fietsen met je kindjeMy Profile

 • Reageer Lifesabout 7 april 2015 om 07:42

  Leuk nieuw hoofdstuk is aangebroken! Hier ook met vier maanden begonnen en Sarah vond het meteen lekker. Geen babycook of iets dergelijks gebruikt, gewoon ouderwets koken en pureren. Het wordt alleen maar leuker naarmate je meer variatie in de hapjes kunt maken!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Hier word ik blij van!My Profile

 • Reageer Jess 7 april 2015 om 09:02

  Kijk hem zitten dan! Schatje <3 Klinkt handig zo'n soort babycook. Ik kook het in een klein laagje water en mik het met een beetje kookvocht in de keukenmachine. Hier inmiddels ook een hele voorraad in de vriezer. Ideaal!
  Jess onlangs geplaatst…Alle waterratten verzamelen!!! + winactie PlopsaquaMy Profile

 • Reageer marjon 7 april 2015 om 09:03

  Altijd leuk om zo’n eerste hapjes te geven! De ijsblokvormpjes gebruikte wij ook, maar al heel snel was dit veel te weinig en stapte we over naar kleine bakjes.

 • Reageer Anneleen 7 april 2015 om 09:42

  Oh wat een schattige foto’s! Leuk dat jullie dit momentje zo hebben vast gelegd 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…YourDailyPhoto maart #2My Profile

 • Reageer Joy 7 april 2015 om 09:47

  Wat ziet dat apparaat er gemakkelijk uit!! Ideaal lijkt me die mocht er hier ooit een kleine komen. Leuk om te zien en te horen hoe Nilo erop reageerd.
  Joy onlangs geplaatst…Plog #1My Profile

 • Reageer Jennifer 7 april 2015 om 10:46

  Ah, in deze periode heb ik ook zo’n zin! Ik hoop wel dat we Melle zo lang mogelijk uitsluitend borstvoeding kunnen geven, omdat ik die momentjes zo fijn vind samen met hem, en hij écht op mij gericht is doordat ik zijn voedselbron ben. Dat gaat straks allemaal veranderen, en dat maakt me ook ergens wel een beetje verdrietig. Maar met het idee dat er weer een nieuwe periode gaat aanbreken wekt me wel weer op. Daar hebben we ook zin in, maar voor nu genieten we van hem zoals hij nu is: lachen, spelen en kletsen. <3
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 43My Profile

 • Reageer Malou 7 april 2015 om 11:10

  Die babycook lijkt me erg handig! Ik vind het zelf ook ontzettend leuk om Nomi vaste hapjes te geven 🙂
  Malou onlangs geplaatst…‘DE BORSTVOEDINGSMAFFIA’My Profile

 • Reageer Renee 7 april 2015 om 11:40

  Nilo! Dat bekkie! Ik keek een filmpje van mezelf terug waarin in Alicia een hapje gaf. Ik doe zo idioot met m’n mond, haha. Gaat gewoon automatisch, mee happen.

 • Reageer Eline 7 april 2015 om 14:26

  Ik vind babycook luguber klinken. Alsof je je baby er in kookt 😀
  Eline onlangs geplaatst…Lasagne met gegrilde aubergineMy Profile

 • Reageer Lieke 7 april 2015 om 16:16

  Weer een nieuwe stap! Leuke foto’s!
  Lieke onlangs geplaatst…Schleich aankoop | ShoppingMy Profile

 • Reageer Odile 8 april 2015 om 00:32

  Wat een leuke, lieve foto’s! Dat had ik ook moeten doen zeg, shit. Aan Nilo te zien was het een succes. Hoe ga je de smaken/ hapjes nu opbouwen? Daar ben ik erg benieuwd naar.
  Odile onlangs geplaatst…Ik ga op vakantie en neem NIET mee: mijn kindMy Profile

  • Reageer Manon 8 april 2015 om 06:10

   Ah dankjewel :D! Ik heb geen idee hoe ik het ga doen hahaha, ik doe maar wat. Beetje afwisselen tussen deze vier hapjes en dan af en toe nieuwe dingen maken en geven denk ik? En zo zijn hapjes uitbreiden? Ik heb geen flauw idee haha! Sowieso volstoppen dat kind want hij drinkt als een bouwvakker melk :’)

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge