Babypraat, Zwanger

10 dingen die ze je niet vertellen over een miskraam

miskraamEen miskraam lijkt altijd een ver van je bed show, maar er zijn meer vrouwen dan je denkt die een miskraam krijgen in de eerste weken van de zwangerschap. Je leest bijna nergens iets over hoe een miskraam gaat, daarom dit lijstje met 10 dingen die ze je niet vertellen over een miskraam.

1. Een miskraam hoeft niet altijd te beginnen met krampen en bloedingen maar het kan ook mis gaan zonder dat je het door hebt.

2. Zodra je een miskraam hebt gehad of denkt te hebben, mag je op controle komen bij je verloskundige. Jammer dat je dan tussen de dikke buiken, geboortekaartjes en vrolijke mensen komt te zitten.

3. Zodra je miskraam is vast gesteld moet je ook nog kiezen wat je wilt. Ja, een keuze tussen: afwachten, curretage of een pilletje… Hoezo keuze? Je wilt het gewoon graag gelijk afsluiten.

4. Als de miskraam over is mag je een maand, het liefste 2 maanden niet proberen om zwanger te raken. Sommige mensen hebben ook meer tijd nodig om te verwerken maar sommige willen ook graag gelijk door, wat ik ook begrijp. Hoe zonde is het dan om 2 maanden te wachten en een condoom te moeten gebruiken, dag poging 1 en 2.

5. Een vroege miskraam bij 5 of 6 weken lijkt alsof het geen impact heeft want het is “toch nog niks” maar hey, je hebt een positieve test gehad en dus was je zwanger en zou je een kindje krijgen. Hoezo geen impact?

6. Zodra je middenin de miskraam zit bloed je enorm en heb je krampen. Omdat voor iedereen het leven gewoon door gaat omdat niemand weet wat jij op dat moment doormaakt is het des te moeilijker om te doen alsof er niks aan de hand is. Op je werk 30x naar de wc gaan en zeggen dat je blaasontsteking hebt omdat je het niet aan de wilgen wil hangen dat je ondertussen liters bloed verliest en ergens je bevruchte eitje. Het is niet zo dat het binnen een dag weg is, je bent zo 2 weken aan het bloeden.

7. Het is niet bij iedereen zo, maar het blijkt dat je na een miskraam je eisprong onwijs goed kan voelen en je echt een dikke steek krijgt wanneer je eitje springt. Ik had dat ook en voorheen nooit wat van gevoeld en ineens bam, hello ei!

8. Twee weken na je miskraam moet je nogmaals naar je verloskundige voor een echo om te kijken of alles eruit is als dit zo is kan je het afsluiten. Als het nog niet allemaal weg is moet je alsnog een pilletje of curretage…

9.  Het is echt niet gek als je bij de uitgerekende datum van je miskraam even stil blijft staan. Het zou immers en hele belangrijke datum voor jullie zijn.

10. Als je na je miskraam dan eindelijk goed zwanger bent, blijft de miskraam je achterna rennen en aan je vastklemmen. Verschrikkelijke gedachten, dag in en dag uit. Want wat als het nu weer fout gaat?…

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

48 reacties

 • Reageer Marion 18 mei 2015 om 05:29

  Ik wist niet alles wat je hier verteld, bijvoorbeeld dat je twee weken kan blijven bloeden wist ik niet. Goh ja, daar is ook niet over nagedacht als je na de miskraam na de verloskundige gaat… Dat is zwaar confronterend.
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #41My Profile

  • Reageer Evelien 10 september 2015 om 22:53

   Wat een mooie blog
   Ik zit er nu midden in
   Vanochtend super blij wakker geworden 5 weken zwanger vol trots liep ik naar de wc niks aan de hand later moest ik heel raar weer plassen ok dacht misschien door de zwangerschap
   Maar helaas watbloed verlies
   Ik naar me werk gegaan en gaan werken smidags de verloskundige gebeld en die gaf aan dat ik het maar even aan moest kijken en als bloeding stopte een test moest doen.
   Het vruchtje was nog te klein voor een echo
   Maar ik smiddags weer naar me werk verloor ik flinke proppen bloed ik voel me ee echt wel slecht onder.
   Ook lag er hoopjes stoel in de wc wat ik normaal niet heb
   Je gaat twijfelen aan jezelf ben ik wel zwanger geweest maar dat weet ik zeker na 5 positieve testen.

   Sorry voor langen verhaal

 • Reageer Willemijn 18 mei 2015 om 05:49

  Goed lijstje Bieb! X

  • Reageer Ilse 18 mei 2015 om 05:58

   Jullie site doet het niet Willemijn!

 • Reageer Dita 18 mei 2015 om 05:56

  Ik wist bepaalde dingen echt nog niet. Lijkt me erg heftig!
  Dita onlangs geplaatst…Outfit of the day #23 – New dressMy Profile

 • Reageer Diana 18 mei 2015 om 06:02

  Wat ik het meest kwetsend vond van mijn miskramen was het inlevingsvermogen van een ander. Iemand in mijn directe omgeving zei: ah joh, over 3 jaar lach je er om als je 3 kinderen hebt rondrennen. Ik vond ook dat er geen plaats was om verdrietig te zijn. Ik had die tijd wel nodig, maar mijn werk vond dat ik maar weer snel aan de bak moest. Dat soort dingen heeft er juist nu voor gezorgd, nu ik eindelijk zwanger ben, dat ik alles pas aan het verwerken ben.

  • Reageer Bibian 18 mei 2015 om 08:45

   Ik denk dat mensen zich pas kunnen inleven als ze het zelf meegemaakt hebben. Ik dacht er (heel eerlijk) ook altijd heel nuchter over. Maar zo is het in werkelijkheid niet. Ik ben gewoon gaan werken, achteraf toen ik het vertelde aan mijn baas snapte ze er niks van dat ik gewoon was gaan werken, dat is dan wel weer lief.

 • Reageer anneke 18 mei 2015 om 06:34

  Puntje 4 klopt niet!

  • Reageer Bibian 18 mei 2015 om 08:44

   Dat zal per verloskundige verschillen inderdaad..

 • Reageer Miranda 18 mei 2015 om 06:50

  Wat een herkenbaar lijstje. Goed dat je het eens opschrijft!
  Ik had een miskraam met 10 weken die spontaan begon (incl vreselijke krampen en alle ellende die daar bij komt kijken) en een miskraam met 12 weken zonder dat we het door hadden. Toen zagen we op de termijnecho dat het hartje gestopt was. Daar heb ik een curretage voor gekregen wat uiteindelijk een hele nare ervaring was, maar die details zal ik je besparen haha!
  Gelukkig beide keren niet zo lang gebloed. Wij moesten beide keren 1 normale ongesteldheid afwachten voor we het weer mochten proberen….
  Miranda onlangs geplaatst…Raamfolie aanbrengen; DIYMy Profile

 • Reageer Joyce 18 mei 2015 om 06:57

  Herkenbaar lijstje bibian. Ik heb bij mijn eerste miskraam gewacht tot het eruit kwam en raad het niemand aan. Je wacht tot je kindje er uit komt.
  Joyce onlangs geplaatst…10 foodconfessions tagMy Profile

 • Reageer Anouk 18 mei 2015 om 07:22

  Het lijkt me verschrikkelijk om een miskraam mee te moeten maken! Ik ken meerdere meiden en vrouwen die een miskraam hebben gehad helaas, dus veel dingen wist ik wel. Het is echt een heftig proces
  Anouk onlangs geplaatst…Uiterlijk van een verpleegkundigeMy Profile

 • Reageer Lifesabout 18 mei 2015 om 07:25

  Bij mijn drie miskramen had ik niet veel meer bloedverlies dan met een menstruatie. Dus ook dat verschilt per persoon. Het blijft een hefttig iets, hoever je ook bent.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een brief aan het AntifosfolipidensyndroomMy Profile

  • Reageer Bibian 18 mei 2015 om 08:43

   Ja inderdaad, ik heb het eigenlijk een beetje opgeschreven naar aanleiding van mijn ervaringen 🙂

 • Reageer CD 18 mei 2015 om 07:27

  Ik begrijp heel goed Bibian dat ondanks je nieuwe zwangerschap de miskramen toch een gevoelig plek blijven. Ik heb bij mijn eerste zwangerschap ook een miskraam gehad. Rond de 8 weken had ik een goede echo. Tegen 12 weken ging ik terug en toen bleek dat het hartje ondertussen al gestopt was en ik had inderdaad geen enkel kenmerk, geen bloed of pijn. Ik heb dan een curretage moeten laten doen en ik moest dan wachten tot ik opnieuw ongesteld werd. Dit duurde 8 weken en dat was echt de hel! Ik wilde zo graag terug proberen zwanger worden. Ik vond het vooral moeilijk dat zo weinig mensen mijn pijn begrepen. ze deden precies of ik overdreef… Ondertussen heb ik gelukkig een gezonde dochter van 1.5 jaar en ben ik 29 weken zwanger van nummer 2 maar de angst blijft enorm aanwezig. Ik wil je nog veel sterkte wensen en ik wens je een hele goede zwangerschap toe!

 • Reageer saskia 18 mei 2015 om 07:53

  Ooh wat verdrietig om te lezen. Lijkt me echt verschrikkelijk! Helaas zijn er veel vrouwen bij wie dit gebeurt.
  saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! (week 20) klossen, frambozen & PAAZMy Profile

 • Reageer Sylvie 18 mei 2015 om 08:01

  Heel herkenbaar. Ben blij te horen dat punt 9 niet alleen voor mij gold; ik durfde haast niet stil te staan bij de uitgerekende datum omdat ik bang was dat ik overdreven veel met mijn miskramen bezig bleef. En ook nu, nu ik na twee miskramen een gezond kindje heb, merk ik dat dat niet al het verdriet wegneemt. Ook dat is fijn om te lezen, dat ik daarin dus niet alleen sta. Bedankt dus voor dit berichtje!
  Sylvie onlangs geplaatst…Weekverslag #11My Profile

 • Reageer Paola 18 mei 2015 om 08:13

  Erg herkenbaar. Ik vond het vreselijk om tussen de zwangere vrouwen te moeten zitten terwijl het bij mij mis was. Ook de reacties met dat het nog zo pril was hebben mij heel erg gekwetst. Voor mij was het er echt al!
  Paola onlangs geplaatst…Mijn leven in beeld zondag 17 meiMy Profile

 • Reageer Vanessa 18 mei 2015 om 08:51

  Veel van deze dingen wist ik nog niet. Bv. dat er ook iets kan mis gaan zonder dat je het door hebt (bloed enz). Lijkt me vreselijk om een miskraam mee te maken en je nadien angstig te voelen dat er weer iets zou misgaan. Helaas zijn er veel vrouwen waarbij het gebeurt. In mijn familie heeft iemand ook al een miskraam gehad.
  Vanessa onlangs geplaatst…Action shoplog mei 2015 (huishoudelijk)My Profile

 • Reageer Danielle 18 mei 2015 om 08:52

  Heftig om te lezen.. ondanks dat ik er zelf nog helemaal niet mee bezig ben. Ik denk dat je er vaak toch niet bij stilstaat als niet zwangere wat een impact dit soort dingen op je dagelijkse leven kunnen hebben.
  Danielle onlangs geplaatst…Hardlopen | Pollen Alert! – hardlopen met hooikoortsMy Profile

 • Reageer Lotte 18 mei 2015 om 09:40

  Van de miskraam zelf voelde ik niets, af en toe wat bloed. Maar dat was normaal volgens de verlosk. Uiteindelijk toch een echo en het was mis, ik mocht idd kiezen wat ik wilde maar moest er een weekend over slapen terwijl mijn keuze gelijk vaststond. Op maandag begonnen er een soort v weeën, mijn god, om de minuut heftige krampen, flauwgevallen, heel de rattenplan. Daarna naar t zhuis waar ik heel goed ben opgevangen. Op m’n werk heb ik het wel vertelt, is toch fijn om zoiets te delen vond ik. Idd, ze deden best luchtig en ik heb/had er nog veel last van. Zeker omdat ik pcos heb en bijna geen cyclus waardoor überhaupt zelf zwanger worden een wondertje was. Afgelopen donderdag op Hemelvaartsdag was ik uitgerekend, lekker met m’n vriend uit eten geweest en een tattoo laten zetten op m’n voet als symbool. Kortom, het doet meer met je wat mensen denken…

 • Reageer Nicetobeout 18 mei 2015 om 09:42

  Wat dapper en goed dat je hier een blog over schrijft. Heel heftig!
  Nicetobeout onlangs geplaatst…Mijn week in foto’sMy Profile

 • Reageer Daniëlle 18 mei 2015 om 09:58

  Wat naar zeg, knap dat je het vertelt! Ik wist niet alles, bijvoorbeeld dat je twee weken lang kan bloeden. Heftig zeg!
  Daniëlle onlangs geplaatst…HAPPY MONDAY #2 – 3X WAT IK IN MIJN NOTITIEBOEK SCHRIJFMy Profile

 • Reageer Nicoline 18 mei 2015 om 10:15

  Zeer herkenbaar. Ik herken vooral het gevoel dat mensen hebben bij een zeer vroege miskraam, alsof het dan nog niets was. Je was inderdaad zwanger en dat heb je verloren. Goed lijstje!
  Nicoline onlangs geplaatst…Mijn eerste mini shoplog!My Profile

 • Reageer Kim 18 mei 2015 om 11:05

  Wat lijkt me dit ontzettend heftig zeg.
  Kim onlangs geplaatst…Mommy Monday: Etos Zwanger Box.My Profile

 • Reageer Tamara 18 mei 2015 om 11:42

  Ik heb dir gelukkig nog mooit meegenaakt, wat verschrikkelijk lijkt me dat:(
  Tamara onlangs geplaatst…Mommy’s diary monday ( plog)My Profile

 • Reageer Eline 18 mei 2015 om 13:19

  ”Je bent nog jong” Ja en dus, alsof het dan minder erg is, zo onzinnig om zoiets te zeggen!
  Eline onlangs geplaatst…WINACTIE || Win kaarten voor het Better Event!My Profile

 • Reageer Tanja 18 mei 2015 om 13:46

  Voor deze zwangerschap heb ik ook een miskraam gehad. De dag voor de echo (9 weken) werd ik bang dat er iets niet goed zat. Ik had geen pijn ofzo, maar gewoon een naar voorgevoel. Dat bleek dus te kloppen. Wat ik het allerheftigste vond was dat ik mijn man voor het eerst heb zien huilen. Toen pas brak ik ook.
  Ik heb voor een curretage gekozen omdat ik niet wilde wachten tot het ‘kindje’ eruit zou komen. Achteraf gezien ben ik ook veels te snel weer gaan werken. Vrijdags in het ziekenhuis en maandag weer op het werk. Na de curretage heb ik ook zeker nog twee weken gebloed. Ons was ook aangeraden om een ongesteldheid af te wachten. Maar na 9 weken was ik nog niet ongesteld. Hier maakte ik me erg zorgen om. Ik had al twee tests gedaan die negatief waren. Maar een week later toch een positieve!
  Nu ben ik inmiddels 31 weken zwanger en kan niet wachten om ons meisje te ontmoeten! Mijn lichaam staat al sinds zomer vorig jaar in de zwanger-stand, dus ik ben er wel klaar mee!
  Ik wil je veel plezier wensen tijdens deze zwangerschap. Geniet ervan! Al is dat soms moeilijk 😉

 • Reageer Lara 18 mei 2015 om 17:32

  Oh, wat verschrikkelijk. Echt heel erg naar. Zelf voel ik mijn ovulatie vrijwel altijd! Ik voel gewoon wat steken en voel ook precies aan welke kant de eisprong is! Ik heb nooit een miskraam gehad / zwanger geweest, maar sinds een aantal maanden voel ik het heel duidelijk, best apart hoor haha

 • Reageer Milou 18 mei 2015 om 18:30

  Jeetje… bij deze dingen had ik inderdaad niet stil gestaan! Ik denk dat ik er kapot van zou zijn. Lijkt me ook zó moeilijk dat je het niet met iedereen kan delen. Even lekker uithuilen bij je lieve collega’s… Dat zou ik best moeilijk vinden. Gelukkig heb jij nu in ieder geval een klein meisje in je buik groeien, maar ik snap ineens veel beter waarom je je tot nu toe steeds extra zorgen maakte. Geniet ervan meis!
  Milou onlangs geplaatst…Waar was jij…My Profile

 • Reageer Susan 18 mei 2015 om 21:29

  Sommige dingen zijn herkenbaar maar een groot deel was echt anders is bij mij. Ik heb bijv. geen echo’s of controle gehad (wel regelmatig telefonisch contact) en het bloeden was na een paar dagen wel klaar en was vergelijkbaar met een zware menstruatie (miskraam bij ruim 6 weken). Ook 2 maanden wachten hoefde niet, de verloskundige raadde aan om 1 cyclus af te wachten, maar als we wilden mochten we zodra het bloedverlies gestopt was meteen weer gaan proberen.

 • Reageer D 19 mei 2015 om 07:33

  Bij iedereen verloopt het anders. Ik had toen ik 9 weken zwanger was zoeits van dit zit wel goed!
  Met 11+1 zouden we het hartje gaan luisteren en 11+4 zouden we 2e echo krijgen. Met precies 11 weken verloor ik een heel klein beetje bloed. Meteen vk gebeld was niks om ons zorgen over te maken, kon een gesprongen adertje zijn…. ik wist wel beter… Ochtend erna konden ze hartje niet vinden. Ook dat kon wel eens voorkomen met 11 weken. toch door voor een echo. Daar zag ik al heel snel geen hartje meer kloppen.. terwijl ik dat bij 7 weken echo overduidelijk zag!! Met 9 weken gestopt met groeien…

  Ik moest inderdaad kiezen, maar dat moest ik over het weekend heen tillen… terwijl ik mijn keuze al wist! Dit moest eruit! Zat al 2weken in me terwijl het niet meer leefde. Een heel eng en naar idee.. die donderdag curretage gehad. Daarna nog 2 weken bloed verlies gehad.

  Gelukkig geen krampen gehad of hevig bloedverlies. En zodra het bloeden gestopt was mochten we gewoon weer opnieuw proberen.

  Opnieuw proberen zijn we nu zon 2,5 week mee bezig. Komende donderdag zou ik 17 weken zwanger zijn geweest… daar moet ik niet teveel over nadenken.. ik begon met 11 weken (terwijl het al 2 weken niet meer groeide) een buikje te zien. Hoe zou mijn buik er nu uitzien als het niet mis was gegaan? Ik hoop dat il snel weer zwanger ben en dat het dan wel goed gaat!

 • Reageer janske 19 mei 2015 om 15:35

  Ik hoop dat ik het nooit hoef mee te maken…maar veel vriendinnen van me (en mijn moeder) hebben het helaas ook meegemaakt…het lijkt me heel erg moeilijk, hoeveel weken je kindje ook oud is…
  janske onlangs geplaatst…Een brief aan mijn dochter – Lieve Lola – 1 jaarMy Profile

 • Reageer D. 20 mei 2015 om 21:09

  Wat goed dat je dit soort artikelen plaatst, alhoewel ik liever lees hoe mooi je zwangerschap nu verloopt 😉

  Zelf vorige week een miskraam gehad tijdens een familievakantie met mijn schoonfamilie. Hoe lief ze ook zijn, wat een hel-week.

  Een miskraam is een verschrikkelijke ervaring die jammer genoeg meer voorkomt dat je denkt en bij de een is het lichamelijk zwaarder dan bij de ander, maar emotioneel is het denk ik bij iedereen hetzelfde. Je was dolbij met de positieve test en die droom valt door die miskraam in duigen.

  Doordat je een miskraam hebt gehad besef je denk ik wel meer hoe bijzonder het is een (gezond) kindje te kunnen krijgen en nu in jouw geval dus nog een tweede kindje. Geniet ervan en ik hoop dat je een heel mooie zwangerschap hebt met als kers op de taart een heel lief baby’tje.

 • Reageer A. 18 augustus 2015 om 13:04

  Ook ik was altijd vrij nuchter over miskramen.. je weet dan in ieder geval dat je zwanger kan worden. Maar nu ik er zelf midden in zit weet ik pas hoe verdrietig en onwerkelijk het is.
  Gisteren met 11 weken de tweede echo gehad en tijdens de echo stopte het hartje ermee. Heel bizar.. Alsof hij eerst nog afscheid van ons wilde nemen.. Nu is het afwachten of mijn lijf het zelf afstoot en anders pillen.. Dit wens je niemand toe en idd wil je ook graag verder en gaat er voor een volgende poging weer best veel tijd overheen..

 • Reageer C 9 oktober 2015 om 10:40

  Ik heb drie miskramen gehad de eerste was met 9wk en klopte het hartje niet. Moest hiervoor pillen nemen.
  De tweede was met 6wk en de derde is nu nog bezig is met 6wk.
  Allemaal zwaar kut.
  Ik moet nu naar het ziekenhuis gaan ze onderzoeken waarom ik miskramen krijg.
  Maar werd ook verteld dat er waarschijnlijk niks uit komt.

  • Reageer Bibian 9 oktober 2015 om 11:08

   ah wat naar allemaal zeg. Inderdaad je hoort vaak dat er niks uit komt en dat het pure “pech” is. Ik wens je veel sterkte en ik hoop dat je snel zwanger mag zijn. liefs

 • Reageer Als je je laatste zwangerschap anders had voorgesteld… | Little Wonder World 12 november 2015 om 06:00

  […] laatste zwangerschap zou zijn (zeg nooit nooit). Ik probeerde te genieten en het lukte, tot ik een miskraam kreeg. Weg roze wolk, weg mooi gevoel bij een laatste zwangerschap. Het was altijd een ver van je […]

 • Reageer Ik ben jarig ! + WINACTIE | Little Wonder World 19 februari 2016 om 12:43

  […] kaarsjes uitblazen, joh ik word oud! Vorig jaar op mijn verjaardag was daar de dag dat ik na al die miskramen eindelijk een dikke vette streep op mijn zwangerschapstest had staan. Nu precies een jaar verder is […]

 • Reageer Zo Doen Wij Dat – Een Miskraam Verwerken | Little Wonder World 10 mei 2016 om 05:00

  […] een kindje kan gaan verwachten, bij de datum ga je dingen bedenken etc. Ik vertelde al eens over de miskramen en het voelde als een heel leeg gevoel. Intens verdrietig maar ik had op dat moment geen gevoel van […]

 • Reageer Debbie 28 mei 2016 om 14:17

  Heel herkenbaar om te lezen. En afwachten nee dat is vreselijk. Bij de eerste miskraam was het verplicht, heb het een week volgehouden en toen aangedrongen op pillen. Bij de 2e mocht ik gelukkig gelijk aan de pillen, maar toen moesten ze alsnog wat weg halen.
  Debbie onlangs geplaatst…Daan hoort bij ons gezin, zichtbaar of nietMy Profile

 • Reageer Fallon 11 juli 2016 om 12:29

  Inderdaad heel herkenbaar!
  Vergeet ook niet alle reacties van mensen die het wisten en zich niet weten hoe te gedragen! “Het is een teken dat het zo moest zijn” “Liever nu dan dat je wat verder bent in je zwangerschap” enz… Oké en misschien, maar daar ben je op dat moment niet mee bezig!
  Nu opnieuw zwanger en het blijft je inderdaad achtervolgen… de intense vreugde wordt soms overschaduwd door angst…
  Ik vind het super dat je hier zo open over bent, meer vrouwen zouden dit moeten doen, dan heb je niet het gevoel ‘alleen’ te zijn….

 • Reageer anno 3 augustus 2016 om 22:12

  Ik zit nu op de 12 miskramen, gisteren gecur. dit na zo hevige miskraam waar de bevalling gelukkig van mijn prachtig gezond zoontje niks bij was. Mijn lichaam was al op , flink bloedarmoede enz toen de operatie nog moest gaan beginnen. Waar ik niet meer tegen kan is mensen die zeggen dat het een heftige menstruatie is. Soms is het zo maar niet altijd. En tijdens mijn bevalling vond ik het lastig de pijn van een miskraam weer te beleven hier wordt ook niet voor gewaarschuwd

 • Reageer Annietje 6 maart 2017 om 17:01

  Gisteren mijn eerste miskraam gehad na een eerste kindje. En ik ben gisteren idd bevallen van mijn vruchtje. Ik was 9 weken, maar het was blijkaar al een dikke week geleden afgestorven. Ik verloor liters bloed n zat al uren op de wc. Het bloedverlies was in kleine mate bezig van zaterdag, maar zondag ochtend werden de krampen heviger en tegen de middag had ik contracties. Meeduwen hielp, maar het bleef duren. Uiteindelijk hebben we spoed gebeld, omdat je niet weet welke mate normaal is en hoever je het laat gaan. Bleek dat het vruchtje vastzat in de baarmoedermond. De verloskundige heeft het er met een tang uitgehaald. Dat was goed te verdragen tov een uur eerder. Nu verlies ik nog een beetje bloed. Verder voel ik er niets meer van. Enkel gemakkelijk flauwtes. Heb ook best wel wat bloed verloren. Het zeek er gewoon uit.
  Je kan er geen regelmaat op plakken.
  Bij een vriendin duurde het welgeteld een kwartier. Bloeden en pijn. Wanneer het vruchtje en eventuele klontertjes of weefselresren uit je baarmoeder zijn, stopt ze ook met samentrekken.
  Een kwartier tov een weekend. Tja. Eruit is eruit.
  Ik had ook al langer het gevoel dat er iets mis was. We hebbenvolgende week een echo gepland. Dit zat een controle van een lege baarmoeder worden ipv het onschuldig spartelen van een minimensje.
  Toen de verloskundige gisteren groen licht gaf om terug huiswaarts te keren, heb ik wel een traantje gelaten. Ik heb een stukje van mezelf achtergelaten in het ziekenhuis. De zomer ging een seizoen van losse zwangerschapskûtsjes worden. Nu is het helemaal anders. We zijn heel vruchtbaar, ik ben regelmatig, voel mijn eisprong en met 1x vrijen hebben we bij wijze van spreke genoeg.
  Maar ik ben zeker dat ik er begin oktober ook noveen traantje voor ga laten. Waarschijnlijk ook wel meer.
  Sorry voor de lange tekst, maar het moest eruit..

 • Reageer Roxanne 19 maart 2017 om 13:18

  Het is verschrikkelijk om door te maken. Ik kom je blogje nu pas tegen omdat ik even aan het Googlen was of meer mensen erover geschreven hebben. Het ergste is inderdaad dat je zo vaak nog tussen de zwangere vrouwen zit.. zo moest ik naar de verloskamers toe toen het mis ging, omdat daar de enige gynaecoloog was die dienst had in het weekend. Daar is dan niks aan te doen, maar het steekt enorm! Goed artikel dus 🙂
  Roxanne onlangs geplaatst…Echte Post Is Cool 4.0My Profile

 • Reageer Miranda 14 juni 2017 om 11:08

  Fijn dat je dit blogje geschreven hebt over miskramen, sowieso vind ik het vervelend dat er over het hele zwanger-worden proces niet onderling gesproken wordt (in het echt). Er rust een zwaar taboe op. Toen ik een miskraam had, hoorde ik van alle kanten “oh dat heb ik ook meegemaakt” dan denk ik waarom praat niemand er over!
  Inmiddels ben ik 41 en heb de afgelopen 1,5 jaar 3 miskramen gehad. We waren zo blij dat het toch nog op een natuurlijke manier gelukt was na 2,5 jaar proberen. Helaas de eerste miskraam na 6 weken, 1,5 week van genoten en toen was het weg. Een jaar later bij 8 weken een miskraam, heel heftig. We begonnen al ideeen op te doen en te dromen. En dan krijg je erge krampen op het werk. Thuis verloor ik het vruchtje en placenta. De derde keer was 2 weken geleden bij 4,5 week. In de speeltuin kreeg ik krampen en bloedverlies en ik wist dat het weg was. 
  Ik zelf heb er nooit een geheim van gemaakt met welk verdriet we bezig waren op die momenten, het is een rouwproces en daar wilde ik over praten, zodat ik het kon verwerken. Mijn collega’s waren superlief en begripvol en ik kreeg bloemen als steun. De bezoekjes aan de verloskundige vond ik wel vervelend, overal staan zwangerschapsboeken en blije babykaartjes. De derde keer ben ik daar niet meer geweest.
  Dromen vallen in duigen, iedereen om ons heen is zwanger of krijgen baby’s. Ik voelde mij schuldig naar mijn man toe, dacht dat ik iets verkeerd had gedaan zodat het mis ging. En ja, elke zwangerschap ben je bang dat het weer mis gaat en ook denk ik vaak aan de uitgerekende datum en hoe jammer het is dat het niet gelukt is..
  Punt 4 slaan we overigens gewoon over, want je denkt toch zeker niet dat ik een eisprong ga overslaan he;)

 • Reageer sandra 29 juni 2017 om 15:06

  Heel herkenbaar allemaal.
  ik ben een wat stevige vrouw en heb al moeite met zwanger worden en nu al voor de 4e x in 10 jaar tijd een miskraam wat een verdrietig gevoel geeft dat met zich mee.

 • Reageer Lisa 6 juli 2017 om 21:29

  Hoi hoi,

  Ik ben maar 8 weken zwanger geweest… ongewenst en onvrijwillig… maar ondanks alles mis ik het kindje. Ik heb me er niet op kunnen verheugen in de weken wat ik zwanger was, maar nu komt alsnog het gemis en de pijn. Toen ik wat bloed verloor dacht ik: hoort erbij…. Maar toen het langer dan 2 dagen duurde en ik ernorme pijn kreeg raakte ik van slag. En toen gebeurde het. Ik was het kleine hoopje kwijt…

  Ondanks dat het nog zoo klein was/is, voelt het echt alsof mijn kindje wat ik al jaren bij me droeg van me afgenomen is… Ik had nooit voor het kindje kunnen zorgen en zonder vader opgroeien gun ik het kindje ook niet. Het is beter zo maar wat mis ik dat kindje. Een gedeelte van mij is van me afgenomen, een gedeelte van is overleden. Een gedeelte van mij is weg.

  Ookal kende ik het hummeltje maar 8 weken vanuit de buik, het verdient een naam net zoals ieder ander mensje. Hoe klein ook. Ik heb het Sam genoemd. Een stoere meisjes naam en leuk voor een jongen met een prachtige betekenis!

  Xxx meisjevan15

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge