Babypraat, Moeder zijn

Het schema van Nilo

Ik vind het altijd ontzettend interessant om het eet- en slaapschema van andere baby’s te bekijken. Niet om te vergelijken (oké, soms…) maar gewoon. Baby’s zijn ZO verschillend, dat blijkt wel weer! Het leek me wel leuk om jullie een kijkje te geven in het ‘schema’ van onze beeb.

Wij hebben nooit een bedachte ‘opvoedstijl’ gehad. Wel hadden we één ding: we volgen ons kind en we kijken naar zijn behoeftes. Dit doen we al vanaf het begin en hij vormt daar sinds een maand of 3-4 wel een eigen ritmetje in. Soms zijn de dagen totaal overhoop qua schema maar 90% van de dagen ziet het qua slaap en voeding er zo uit.

slapen◊ Tussen 5.00u (ja -_-) en 6.30u wordt hij wakker. Ik (of mijn vriend in het weekend, YES) haal hem uit bed, kleed hem om en we gaan naar beneden.

◊ Het ligt helemaal aan hoe vroeg meneertje wakker is of hij een dutje gaat doen voor zijn eerste fles ja of nee. Is hij om 5.00u wakker? Dan gaat hij geheid om 7.00u – 7.15u slapen (vaak voor 20-30 minuten). Als hij om 6.30u wakker is dan heeft hij het dutje niet nodig.

fles◊ Dan krijgt hij rond een uur of 8.00u honger en krijgt hij z’n eerste fles van de dag. Hij krijgt 180 cc + 6 schepjes + 1 schepje johannesbroodpitmeel (200 cc in totaal) aangeboden maar hij drinkt het niet altijd helemaal op. Eerder 180/190 cc.

◊ Hij slaapt nog steeds zo om de 2 – 2,5 uur dus rond 10.00u – 10.30u doet hij weer een dutje van 20-30 minuten. Als hij wakker wordt krijgt hij een zelfgemaakt fruithapje. Hij eet ongeveer 130 ml (staat op de zijkant van mijn bakjes). En daarbij geef ik hem ook wat drinken. Water moet ie niet, thee heeft ie een poosje gedronken maar wilt hij nu ook niet meer. Ik wil wel dat hij drinkt want eerder kreeg hij nog een fles extra en dus ook 180 cc extra vocht. Lijkt me niet heel goed als dat ineens weg valt dus ik vond het wel belangrijk dat hij wat drinkt. Ik vond in Duitsland van die flessen van Hipp biologische sapjes, 100% vruchtensap zonder toegevoegde zut. Dit doe ik 40/60 (sap/water) in een flesje en hij drinkt dan ongeveer 70-80 cc.

◊ Dan slaapt hij weer een klein dutje (wederom 20-30 minuten) ergens tussen 13.00u en 14.00u. Op het fruit teert hij vaak wel erg lang en vraagt pas weer tussen 14.00u en 15.00u om een fles. Hij krijgt weer 200 cc melk maar drinkt vaak maar 180/190 cc.

hapje◊ Rond 16.30u krijgt hij dan een groentehapje en weer wat drinken. Hij is niet zo’n groentenfan dus dat krijgen we met moeite (of helemaal niet) naar binnen. Soms gaat het heel goed en eet ie zo 120 gram op, probeer ik hetzelfde groentehapje de volgende dag weer moet hij er niks van hebben. Logica. Maar we bieden het altijd aan: wilt hij het hebben dan hartstikke fijn, wilt hij het niet? Jammer dan, morgen is er weer een dag. Ik ga niet vechten met eten en hij moet het wel leuk vinden en bijvoeding heet niet voor niks bijvoeding. Melk is nog steeds zijn belangrijkste voedingsbron.

IMG_3294◊ Meneertje is meer van de kleine dutjes ipv een lange slaap ’s middags dus ergens na zijn groentehappie tukt hij weer een klein half uurtje. Dan voordat hij naar bed gaat krijgt hij zijn derde fles (200 cc maar weer drinkt hij 180/190 cc) en gaat hij tussen 18.30u en 19.30u naar bed.

◊ We laten hem altijd zelf komen voor de laatste fles pap want we hebben een periode geprobeerd om deze fles te geven terwijl hij nog sliep zeg maar, maar dan drinkt hij deze niet op en hebben we gedoe in de nacht dus hij komt wanneer hij honger heeft. Gemiddeld meldt hij zich tussen 23.00u en 0.30u (wij gaan gewoon slapen en hij maakt ons wel wakker). Maar er zijn ook ‘uitschieters’ van 22.00u of zelfs 2.00u. Hij krijgt als laatste fles 210 cc water + 7 schepjes Nutrilon en 10 gram rijstebloempap. En dit drinkt hij dan wel helemaal tot de laatste druppel op (snap jij het?).

Over het algemeen slaapt hij hartstikke prima. Er zitten soms nachten bij dat hij onrustig is en dat hij een paar keer om zijn speentje vraagt maar 5 van de 7 dagen slaapt hij gewoon door tot de volgende ochtend 5.00u – 6.30u.

Al met al krijgt hij dus 4 flessen – waarvan 1 papfles en twee hapjes. En doet hij 3-4 dutjes van 30 minuten. Gemiddeld slaapt hij dus maar 2 uurtjes per dag en ’s nachts een uur of 11, wat uitkomt op 13 uur slaap per 24 uur. Volgens mij is dit niet heel veel, als ik soms hoor dat baby’s klokje rond slapen PLUS dutjes overdag. Achja, kind van z’n vader denk ik, die hoeft ook niet veel te slapen haha.
Zijn halfjaardag komt er aan dus vanaf dat moment mogen we ook brood, vlees, vis en dat soort dingen gaan geven! Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan bij ons kieskeurige ventje.

Hoeveel slaapt jouw kindje op een dag?

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

32 reacties

 • Reageer amanda 13 mei 2015 om 05:22

  Kian heeft ook van die hazeslaapjes overdag…alleen gaat hij rond half 9/9 uur vaak pas naar bed geef dan nog borst dus dat is zijn “toetje” vor de nacht zeg maar. En ook hier fruit gaat erin als zoete koek en groenten is minder (eetlepel groenten is nog genoeg nu) komt wel goed. Nachten hebben wij doorslapen tot uur of half 7/7uur blijft hij verder dutten tot half 8/8 uur dan “roept” kian ons en krijgt dan nog de borst….en daarna beetje zelfde schema als Nilo…

  Ik vind het ook leuk om te vergelijken

  Xx
  amanda onlangs geplaatst…Social Media TagMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 13 mei 2015 om 05:31

  Wat leuk om te lezen dit! Hier net zo’n kindje dat geen water of thee lust haha maar verdund diksap is ook prima.
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Wedding wednesday: Trouwjurk opgehaald en proef bruidsmake-upMy Profile

 • Reageer Kim 13 mei 2015 om 05:34

  Wat interessant om te lezen zeg & inderdaad ieder kindje is anders en moet je opvoeden naar hun eigen behoeftes. Nilo word zo snel groot! <3
  Kim onlangs geplaatst…MAC Pink PlaidMy Profile

 • Reageer Lisa 13 mei 2015 om 05:44

  Hier nog zo’n baby die weinig slaapt! Per keer slaapt ze max 50 min, zo’n 3 uur per dag. Ze sliep s’nachts prima maar sinds de tandjes staan we regelmatig om het half uur naast haar bed.. -_- Ze is nu dus ook heel moe maar slapen? Echt niet, haha!

  Groente en fruit zijn hier geen succes en gaat echt met moeite dus wij zitten nog op 5 flessen per dag. (180+6)

 • Reageer Dita 13 mei 2015 om 05:44

  Wat leuk om te lezen.
  Dita onlangs geplaatst…Lichtpuntjes #14My Profile

 • Reageer Sunseeree 13 mei 2015 om 05:50

  Wat leuk om Nilo’s schema eens te lezen. Er komt best veel overeen met Masato. Ik ging al stuk bij de tijden. 05:00 uur… My god erg hè. Af en toe net een zombie mama haha. Wat een lekker kind is het ook. Fijn dat hij goed slaapt. Ons mannetje slaapt ook prima, alleen is hij nu vaker wakker.
  Sunseeree onlangs geplaatst…Dit was onze moederdag van 2015My Profile

 • Reageer Anouk 13 mei 2015 om 05:58

  Leuk om te lezen hoe zijn dagje eruit ziet. Apart dat hij zo vaak van die korte slaapjes doen hihi maarja als het werkt waarom niet
  Anouk onlangs geplaatst…My InstafoodMy Profile

 • Reageer Olga 13 mei 2015 om 06:10

  Ik vind jouw schema wel interessant om door te bomen, omdat jouw spruit net die ene maand ouder is. Hier al met 3 maanden met een beetje vast voedsel begonnen en hij krijgt sinds zijn vierde maand 1 keer per dag een groente-of fruithap. Nog steeds wel 6 flensjes melk over de dag verdeeld, maar als ik dit zo lees vind ik het ook wel weer leuk om andere dingen toe te gaan voegen. Eens kijken hoe dat voor mijn uk uitpakt 🙂
  Olga onlangs geplaatst…Tag: 10 FoodconfessionsMy Profile

 • Reageer Olga 13 mei 2015 om 06:13

  Trouwens (en dat heb je vast vaker gehoord): als Nilo de groente als hapje alleen nou niet te pruimen vindt, waarom meng je dan geen groente met fruit? Het kan zijn dat je dat al doet hoor, maar misschien vindt hij het op die manier wel beter te eten. Je hebt immers ook van die potjes met boon-appel combi’s en zo. (Vreselijk goor, ik heb al die hapjes zelf ook geproefd, maar kan ergens begrijpen dat een baby dit mengsel dan wel weer graag eet.)
  Olga onlangs geplaatst…Tag: 10 FoodconfessionsMy Profile

  • Reageer Manon 13 mei 2015 om 08:00

   Been there, done that haha. Hij trapt er niet zo in, in groente verstoppen (net z’n moeder). Bij sommige dingen werkt het wel en vaak ook sporadisch… Dan lust hij het vandaag wel en morgen niet meer. Gek kind haha.

 • Reageer Thea van Galen 13 mei 2015 om 06:14

  ieder kind is anders inderdaad en heeft zijn eigen ritme, en ook dat wisselt weer door het opgroeien. Elke paar maanden is het vaak weer anders
  Thea van Galen onlangs geplaatst…eenzaam?My Profile

 • Reageer Fleur 13 mei 2015 om 06:23

  Leuk om te lezen! Alleen schrijf je steeds ‘hij wilt’ terwijl het ‘hij wil’ is 😉

 • Reageer Marion 13 mei 2015 om 06:25

  Oh jemig, ik dacht dat zo’n kleintje nog praktisch de hele dag sliep, maar Nilo doet alleen maar dutjes! Wel zo gezellig 😉
  Marion onlangs geplaatst…Een Bijzondere BlogdateMy Profile

 • Reageer Malou 13 mei 2015 om 06:46

  Nomi slaapt overdag heel weinig, en als ze slaapt, zijn het ook vaak korte slaapjes. Verder heeft ze nog niet echt een ritme en drinkt ze meestal 7 keer op een dag.
  Malou onlangs geplaatst…DE ZES MAANDEN CONTROLE BIJ HET CBMy Profile

 • Reageer Renee 13 mei 2015 om 07:39

  Ik vind het ook super interessant om dit soort artikelen te lezen. Kijken hoe anderen dat doen met kids. Ik ben vrij snel op een ‘strak’ schema over gegaan (ritme en regelmaat), omdat ik weer aan het werk moest. Het leek me dan handig om vaste tijden te hebben. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar nu plukken we er echt de vruchten van. Alicia haar dag ziet er gemiddeld zo uit; 06:30-07:30 wakker, fles 180/6. 08:30-10:30 slapen. 10:30-11:00 fruithap. 11:30 fles 210/7. 13:00-15:00 slapen. 15:30 fles 180/6. Soms 16:15-17:15 slapen. 18:00 groentehap met aardappel. 19:30 papfles 210/7 met 3 pap. 19:30/19:45 slapen en dan de volgende dag weer hetzelfde.

  • Reageer Manon 13 mei 2015 om 07:56

   Aaaah wat heerlijk dat ze 2 uur dut overdag haha! Jouw schema ziet er echt ideaal uit 🙂 Fijn dat Alicia hier ook baat bij heeft en zo goed aan dit schema kan houden!

  • Reageer Stef 13 mei 2015 om 20:35

   Ja ik heb het zelfde als Renee mijn tweeling slaapt ook lekker veel ook wel eens twee uur achter elkaar ook laatste fles om 8 uur leggen ze in bedje en we horen ze niet meer tot de volgende ochtend tussen 7 en 8 weer. Even afkloppen allemaal

 • Reageer saskia 13 mei 2015 om 08:33

  Erg leuk om zo een schema te lezen, ik zit er straks ook weer middenin 🙂 De eerste foto van Nilo met die geweldige lach is zo lief.
  saskia onlangs geplaatst…Mommymail! #12My Profile

 • Reageer Vanessa 13 mei 2015 om 09:55

  Leuk om te lezen. Ik dacht dat zo’n klein kindje nog de hele dag sliep, maar blijkbaar zijn het veel korte dutjes. Mooie foto’s!
  Vanessa onlangs geplaatst…Therme Zen White LotusMy Profile

 • Reageer angelique 13 mei 2015 om 13:01

  Super leuk om te lezen. Keano slaapt vanaf zn anderhalf al niet meer overdag en dat is soms best vermoeiend!
  angelique onlangs geplaatst…Keano | De wereld door Keano’s ogenMy Profile

 • Reageer Jolijn 13 mei 2015 om 14:07

  Hi Manon,

  Grappig om te lezen hoe Nilo het doet! Eden is nu 7 maanden, zijn schema ziet er ongeveer zo uit:
  07.00 – 08.00 wakker, 08.00 uur fles 180/6, 09.15 fruithap, 10.00 – 12.00 (maar ook vaak korter) slapen, 12.00 anderhalve boterham met stroop, boter of smeerkaas en water uit tuitbeker eigenlijk zoveel als hij wil, 13.30 fles 180/6 (drinkt hij vaak niet op, dus geven we ‘m vaak 120/4), 14.00 – 15.30 slapen, 16.00 yoghurt + water, 18.00 avondeten gepureerd + water, 19.30 papfles 180/6 + 1 schepje rijstebloem, en de volgende dag weer hetzelfde schema.

  Bij zijn flessen zit inderdaad ook standaard 1 schepje Johannisbroodpitmeel, uitgezonderd de laatste papfles. Tussendoor (middag of avond) krijgt hij soms ook (vaak bij weinig yoghurt gegeten te hebben) komkommer of een rijstewafeltje. Tussendoor bieden we ‘m eigenlijk altijd water aan.

  Interessant he, want je ziet zoveel verschillende schema’s! In het begin vond ik het best lastig om je eigen schema te ‘maken’/hanteren. Maar nu ik zo kijk gaat dat eigenlijk allemaal vanzelf 🙂

 • Reageer Jennifer 13 mei 2015 om 15:03

  Leuk om te lezen! Melle heeft een totaal ander ritme. Hij houdt van lang opblijven en uitslapen. Hierdoor heb ik nog wel het gevoel dat Melle nog echt een baby is en Nilo al wat meer ‘kind’ als je snapt wat ik bedoel. Ik ben benie
  Jennifer onlangs geplaatst…Wat je meegeeftMy Profile

  • Reageer Jennifer 13 mei 2015 om 15:04

   * Ik ben benieuwd hoe hij straks zijn dagen rondmaakt als hij ook andere dingen dan melk gaat krijgen.
   Jennifer onlangs geplaatst…Wat je meegeeftMy Profile

 • Reageer Nicoline 13 mei 2015 om 15:29

  Leuk om te lezen. Baby’s zijn inderdaad echt zo verschillend. Helaas heb ik met Elisa nog niet echt een schema te pakken. Wel met de voedingen, die zijn op vast tijden. Alleen haar slaapjes verschillen van dag tot dag. Ik leg haar meestal gewoon op bed als ze moe is. Soms slaapt ze dan wel in bed en soms doet ze het gewoon niet. Ze is pas 4 maanden dus hopelijk komt het ritme vanzelf!
  Nicoline onlangs geplaatst…Een kijkje in de commode van Elisa.My Profile

 • Reageer Eline 13 mei 2015 om 17:23

  Ik hoop echt voor je dat ie binnenkort een sprongetje maakt en dan smiddags gewoon lekker 2 uur aan 1 stuk door slaapt!
  Eline onlangs geplaatst…Food confessions!My Profile

 • Reageer naomi 13 mei 2015 om 22:01

  Haai,

  Hoeft een baby niet gelijk te eten da’n als die wakker is. .omdat je zegt tussen 5 en 630 wakker en rond 8uur fles..

  • Reageer Manon 15 mei 2015 om 05:49

   Mijn baby wil nog geen flesje al ik hem deze aanbied… Dan draait ie zijn hoofd wel en houdt zijn mond dicht dus blijkbaar niet haha.

 • Reageer janske 13 mei 2015 om 22:05

  Wat leuk om te lezen en om te zien dat iedere baby anders is. wij begonnen na de 6 maanden pas met hapjes, dus ons schema was heel anders…
  janske onlangs geplaatst…Song For Today – Ed Sheeran – Photograph (baby Ed Sheeran video!)My Profile

 • Reageer Anouk 14 mei 2015 om 13:34

  Heyy,

  Stomme vraag, maar gaan jullie weer eens vloggen?
  Ik vind jullie vlogs altijd ontzettend leuk!

  <3 Anouk

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge