Babypraat, Food, Kids, Lifestyle, Moeder zijn

Suikervrij opvoeden?

Voorafje: het is niet mijn bedoeling om iemand af te maken met dit stukje, ik wil gewoon mijn mening delen op dit gebied (net zoals anderen dat doen met blogjes over hetzelfde onderwerp) en jullie opvattingen en ideeën horen! Iedereen doet het goed op zijn eigen manier.

Suikervrij opvoeden… Ik zie het steeds vaker voorbij komen, vooral online. Ik ben zelf een groot voorstander van gezond eten voor kinderen, ik maak ook zelf de prutjes van Nilo. Gewoon omdat ik daar tijd voor heb, ik vind het leuk en ik vind vers voedsel voor mezelf ook lekkerder dan een magnetron kant-en-klaar maaltijd. Dat wil niet zeggen dat ik potjes verafschuw, integendeel: er zijn hier ook al wat potjes naar binnen gewerkt en als ik dagjes wegga dan gaat er ook gewoon een potje in de tas. Het is geen vergif. Maar daar gaat mijn stukje van vandaag niet over.

Ik zie het steeds vaker op social media voorbij komen. Kinderen die totaal geen suiker krijgen, nooit een snoepje, nooit een ijsje en nooit een glaasje limonade, gewoon nooit. Waar ik helemaal verbaasd van was, was een verjaardag van een kind (kleuter/kindleeftijd) die geen taartje had en mensen die suiker “wit vergif” noemen. Prima en supergezond maar zo zie ik mijn kind(eren) niet opgroeien, ik vind dat sommige mensen een beetje doordraven met dat 100% suikervrije. Ik denk ook wel dat 99% van “onze” generatie niet suikervrij opgegroeid is en ik denk ook niet dat we daar met z’n allen dommer, slechter of ongezonder van zijn geworden.

koelkast4
Nu vind ik niet dat je je kind elke dag een zak spekjes naar binnen moet laten werken en laten wegspoelen met een glas Fanta maar gewoon af en toe. Nilo is nog te klein voor een chipsje en een glaasje limonade maar ik weet wel dat als hij groot genoeg is hij heus af en toe een Nijntje koekje krijgt, een Danoontje of een beetje appelsap (50/50 met water), en dat hoeft niet iedere dag maar gewoon af en toe. De hoofdmoot blijft natuurlijk gezond en gezonde tussendoortjes maar af en toe moet kunnen de k ik! Als hij jarig is krijgt hij een lekkere taart op z’n verjaardag, mag hij de hele dag snaaien en snoepen en ’s avonds kotsmisselijk in bed liggen. Op je verjaardag mag dat, ik mocht dat vroeger ook en hoe geweldig was dat?! Als dat maar duidelijk is dat dat alleen op dat soort dagen mag ;).

Ik zie River smullen als hij in een restaurant een flesje Fristi mag of dat hij op een verjaardag lekker een paar hapjes taart mag van papa of mama, een ijsje in het zonnetje en een koekje als hij bij ons op visite is. Is River te dik? Nee. Is River ongezond? Nee. Is zijn gebit vies, rot en zwart? Nope. Is River hyperactief van een koekje en heeft hij een sugarrush? Nooit.

cakesmashuitgelicht
Ik denk dat algehele onthouding van iets nooit ‘goed’ is, of dat het ‘werkt’. Dat geldt voor ons als volwassenen ook niet… Mag je geen filet americain tijdens de zwangerschap dan snák je er naar, ben je aan het afvallen en mag je van jezelf geen chocola? Drie keer raden waar je in een dipje naar graait.
Ik wil mijn kind(eren) leren dat je best mag snoepen en suikerhoudende drankjes mag drinken maar met mate. Als ik het mijn kind niet geef dan gaat hij zelf wel van zijn zakgeld een fles cola halen met een zak chips en dit stiekem opeten en drinken (als ze groter zijn dan). Hij zal dit waarschijnlijk toch wel gaan doen maar you get the point.

Hoe denken jullie over suiker en je kind(eren)? Laat het weten in de comments, ik ben heel erg benieuwd naar jullie opvattingen en ideeën!

xoxo

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

50 reacties

 • Reageer amanda 2 mei 2015 om 05:10

  Ik deel jouw mening hoor…vind ook dat je een kind “alles” moet kunnen geven.. en bij ons was dat vroeger ook met verjaardagen, feestje, dagjes weg etc. Dat je dan wat extras kreeg…want he suiker heb je ook gewoon soms nodig zolang je het maar niet te gek doet.xx
  amanda onlangs geplaatst…BumboseatMy Profile

 • Reageer Anouk 2 mei 2015 om 05:47

  Ik ben wel voor het zoveel mogelijk toegevoegde suikers vermijden zoals in jam bijvoorbeeld, fruit is al zoet genoeg dus waarom moet jam uit 50% suiker bestaan? Dat vind ik van die onzin dingen af ik niet ga eten. Maar er zijn ook genoeg momenten dat ik er niet naar kijk. Ik denk dat als iedereen zijn groente en fruit netjes eet, het ook helemaal niet erg is om af en toe een snoepje of koekje te geven aan je kindje.
  Anouk onlangs geplaatst…New in: TelefoonhoesjesMy Profile

 • Reageer Petra 2 mei 2015 om 06:15

  Ik sluit me helemaal aan bij jouw mening. Mijn dochter is al ietsje ouder (4) en mag gewoon een snoepje of koekje als ze daar om vraagt. Nu hebben wij misschien geluk dat het niet zo’n snoeperd is, maar ik merk echt een verschil met kindjes die heel ‘strak’ gehouden worden. Die zeuren om snoep als ze op bezoek komen, of kunnen totaal geen maat houden. Nog zieliger vind ik de kindjes die zelfs traktaties op school weigeren omdat ze bang zijn voor suiker (het gebeurt!). Als de basis gezond is, moet af en toe iets ongezonds kunnen (vind ik).

 • Reageer Sunseeree 2 mei 2015 om 06:54

  Hier ook met mate hoor. Ayumi mag elke dag wel iets lekkers, maar probeer het in evenwicht te houden. Sap dun ik altijd uit met water en boterhammen wissel ik af met hartige dingen. Eet ze de ene dag veel suiker, dan de volgende dag wat minder.
  Sunseeree onlangs geplaatst…Stoere baby outfit van NoddlesMy Profile

 • Reageer Melanie 2 mei 2015 om 06:57

  Niets meer aan toe te voegen manon! Suiker mag, maar wel in mate zo doen wij het thuis ook nu ons meisje 15 maanden is.
  En ondanks dat ze echt letterlijk een kliko is en alles eet zit ze nog steedts onder het ‘normale’ gewicht.

 • Reageer Sanne Marlijn 2 mei 2015 om 07:03

  Helemaal mee eens! Ik verafschuw dingen die suiker bevatten ook echt niet. We moeten met zijn allen niet zo panisch doen over dingen waar suiker in zitten. Een kind mag af en toe ook wel verwend worden met een snoepje of een cakeje. Anders is er geen bal aan.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Wat je moet weten over weeënMy Profile

 • Reageer Betty 2 mei 2015 om 07:12

  Nou inderdaad! Helemaal mee eens! Er wordt zo paniekerig gedaan over suiker. Ik ben wel eens gewaarschuwd dat er suiker in een ochtendpapje ofzo zat, alsof het om geprakte sigaretten ging. Doe gewoon joh. Zolang je je kind niet 3x op een dag voert met Snickers, komt het echt wel goed.

  Ik denk dat kinderen inderdaad later juist een verkeerd eetpatroon aanleren, als je nu panisch iedere vorm van suiker bij ze weghoudt. Ik zelf eet heel gezond en wil N meegeven dat dat belangrijk is. Maar af en toe tussendoor iets lekkers, met mate… Dat hoort er ook bij!
  Betty onlangs geplaatst…De ‘I wish’-tagMy Profile

  • Reageer Manon 2 mei 2015 om 08:10

   Geprakte sigaretten :’) :’) :’)

 • Reageer Dita 2 mei 2015 om 07:16

  Helemaal mee eens! Ik vind sowieso de healthy hype soms wel wat te. Zo af en toe iets van suikers wordt een kind echt niet minder van. Ik vind soms wel dat sommige kinderen uit mijn klas wat te veel dingen met suikers meekrijgen ipv fruit. Dat vind ik wel jammer. Zelf Eet ik ook vaak elke dag wel iets van een koekje, stuke chocolade ofzo.. En zoals je zei, vroeger werd er ook niet zo over gedaan en wij zijn er ook niet minder van geworden 😉
  Dita onlangs geplaatst…Hello Beautiful Flowers! ♥My Profile

 • Reageer Marion 2 mei 2015 om 07:22

  Mijn oma is ook gewoon 86 geworden en die is groot geworden op boterhammen met kaas en drie klontjes suiker in de thee. Ik noem maar wat. De hele hype over alles wat met eten te maken heeft, ik word er doodmoe van. Tuurlijk moet je je kind niet zonder lunch naar school laten gaan en hem of haar een fruitkickreep ter vervanging meegeven. Eet gewoon normaal met af en toe lekker een koekje en een snoepje, een glas fristi of fanta. Iedereen heeft het trouwens altijd over suiker, waarom nooit over zout? Je hebt je adh al binnen na een boterham of twee, maar daar hoor je niemand over. Lekker leven, geniet ervan en gebruik je verstand. Maar dat hoef ik tegen jou niet te zeggen. Ik ben het helemaal eens met dit artikel.
  Marion onlangs geplaatst…Plannen voor de maand meiMy Profile

 • Reageer Gwen 2 mei 2015 om 07:23

  Leuk geschreven! Wij doen bewusr, mr niet suikerloos. Olivia eet ook chippies met ons in het weekend bijv. Een snoepje heeft ze alleen nog nooit gehad, omdat wij ze niet hebben. Of als ze slaapt haha. En ze drinkt alleen water. Geniet op een terras v spa rood Omdat ze dat een x v mij dronk en de bubbeltjes zo lekker vindt. Maar suikers totaal weren doen we zeker niet.
  Gwen onlangs geplaatst…Tag: Domestic goddessMy Profile

  • Reageer Manon 2 mei 2015 om 08:09

   Ja precies! Bewust was het woord wat ik zocht. Niet klakkeloos veel ongezonde dingen erin “want dat is makkelijk”.

  • Reageer anouk 2 mei 2015 om 08:34

   Zo doen wij het ook. Ik vind het belangrijk dat onze dochter leert wat er te krijgen is in de supermarkt etc en dat ze weet hoe ze verstandige keuzes kan maken op het gebied van voeding. Mijn mening is dat onthouding niet werkt, ik zou er zelf extra nieuwsgierig naar worden. Vanaf het begin een gezonde balans aanleren, lijkt mij de beste weg

 • Reageer Moira 2 mei 2015 om 07:43

  Ja en zo gaat het maar door geen suiker en allemaal powerfood eten dan komt het helemaal goed met je. Ik vind het allemaal zo overdreven. In het leven moet je gewoon alles met mate doen en af en toe lekker genieten moet toch kunnen.

 • Reageer Renee 2 mei 2015 om 07:44

  Ik sta er een beetje hetzelfde in als Gwen. Ik wil Alicia zo gezond mogelijk opvoeden. We hebben nu het idee; straks gewoon water drinken (wij hebben nooit echt wat anders in huis) en een chippie in het weekend. Laatst duwde m’n zwager z’n vinger in Alicia d’r mond, die had hij net in de limonade gedoopt. Dus wij; hey, laat dat. We willen niet dat ze dat krijgt. En dan gelijk; Jezus, doe niet zo panisch. Ze mag niks van jullie. Wij zijn idd vrij streng (regelmaat) en willen bijv niet dat zij voor de tv zit (soms ff bij ons op schoot) en straks als ze ouder is ook; overdag geen tv. Lekker buitenspelen. Tenzij het regent ofzo, maar zij vinden dat allemaal belachelijk. Dan ga te toch weer aan jezelf twijfelen. M’n schoonmoeder heeft trouwens al gezegd; mag ze van jullie geen limo? Hier krijgt ze dat gewoon anders vind ik het zielig.

  • Reageer Jess 2 mei 2015 om 20:31

   Ergens krijg ik hiervan de kriebels. Wij hopen ons toekomstig kindje ook op te voeden met een minimaal aan suiker en ik hoop dat babysit/schoonouders/opvang/… Zich daar ook aan wil houden en niet achter mijn rug mijn kind glazen cola geeft. (Geen slecht woord over jou schoonmoeder hoor 😉 )
   Jess onlangs geplaatst…Dairy april 2015My Profile

 • Reageer Simone 2 mei 2015 om 08:07

  Ik heb nog helemaal geen kinderen en ben daar ook nog helemaal niet mee bezig, maar ik ben wel een afstudeeronderzoek aan het doen over voeding en vrijetijd. Ik vind ZO veel artikelen over suikervrije opvoeding en wat dat met kinderen doet (er worden steeds meer kinderen opgenomen met ondervoeding, vooral rond de feestdagen?!) en ik schrok daar echt van. Ik ben het dan ook helemaal met je eens. Zelf zijn we toch ook allemaal opgegroeid met een snoepje hier en daar.
  Simone onlangs geplaatst…Favorieten – April 2015My Profile

 • Reageer Laura 2 mei 2015 om 08:11

  Wat een verademing!! Helemaal mee eens, dat geforceerde ‘raw’, ‘all natural’, ‘no gluten’, ‘sugar free’, ‘no carbs’ gelul ben ik ook wel een beetje klaar mee. En inderdaad zo lang het in balans is, kan het helemaal geen kwaad.

 • Reageer Saskia 2 mei 2015 om 08:12

  Ik ben het grotendeels met je eens. Mijn zoontje mag ook wel iets lekkers maar ik wissel dit wel af met bijvoorbeeld fruit. Kinderen helemaal geen suiker laten eten lijkt me niet handig aangezien ze het dan toch misschien ergens anders krijgen en het lichaam er dan erg aan moet wennen.
  Saskia onlangs geplaatst…5 Random Favorites #3My Profile

 • Reageer Lifesabout 2 mei 2015 om 08:20

  Omdat ik heel druk werd van suiker (lees:onhandelbaar) heb ik als kind een tijdje geen suiker gegeten. Helemaal suikervrij….het is een ramp. Er werd thuis amper gesnoept maar er zit in zoveel producten suiker. Geheel onthouding vind ik zelf geen goed idee, maar mijn dochter probeer ik wel zo min mogelijk suiker te geven. Een beetje vind ik niet erg, zolang je een gezonde leefstijl aanleert.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Memory Lane. 26 april – 2 meiMy Profile

 • Reageer Manon 2 mei 2015 om 08:39

  Teveel suiker is nooit goed, dit klinkt als een mooie tussenweg!

 • Reageer joyce 2 mei 2015 om 08:40

  Wij staan er op dezelfde manier in als dat jij schrijft. Alleen krijgt Aron hier heel af en toe maar chocolade omdat hij hier wel gevoelig voor is.

  Bij Aron gaat zijn voorkeur vaak zelf uit naar fruit of rozijntjes. Prima! Haha
  joyce onlangs geplaatst…Joyful missions: MayMy Profile

 • Reageer Inge 2 mei 2015 om 08:41

  helemaal met je eens.. het gaat er denk ik om dat je in de gaten houdt dat je kindje niet ‘teveel’ suiker binnen krijgt. t zit tegenwoordig overal in! dus dingen zelf maken van pure ingrediënten is altijd goed maar snap ook dat dat niet altijd lukt! en ja.. wat is een feestje zonder een beetje taart…
  Inge onlangs geplaatst…De verbouwing || beneden! de zitkamerMy Profile

 • Reageer Kim 2 mei 2015 om 09:18

  Ik lees de laatste tijd ook vaak over suikervrij opvoeden. Misschien is het omdat ik jong ben en naïef maar ik zie dit zelf niet zitten. Ieder kind heeft wel is trek in een lekker stukje taart of aardbeitjes met suiker, toch?
  Kim onlangs geplaatst…Victoria’s Secret Gift Set.My Profile

 • Reageer Ann 2 mei 2015 om 10:07

  Leuk stukje en verfrissend om te lezen terwijl het merendeel van de wereld momenteel in een ‘healthy-hype’ verkeert! Als ik werkelijk nog één potje vreemde muesli met zaden en vruchten waar ik nog nooit van hoorde m’n instagram-account zie passeren zeg ik hem op … 🙂
  Gewoon m’n gezond verstand gebruiken, lijkt me al gezond genoeg. Bedankt voor jouw mening dus!

 • Reageer José - Geluk is eenvoudig 2 mei 2015 om 10:27

  Hier ook ‘bewust’ omgaan met suikers. Wij proberen ze zelf te vermijden door geen pakjes te gebruiken, zo natuurlijk mogelijk te eten. Hier krijgt onze dochter (als ze daar groot genoeg voor is) ongetwijfeld veel van mee. We willen haar in de eerste instantie ook leren dat water goed genoeg is om dorst te lessen en dat fruit/groente/noten/kaas etc. heerlijk zijn als tussendoortje. Maar volledig onthouden van snoepjes/koekjes/frisdrank, nee.. Hoe verkoop je dat aan je kind als hij/zij anderen wel snoepjes e.d ziet eten??

  Ik eet ook wel eens chips, chocola en drink ook wel eens frisdrank.. Dus ja.

  Wat ik wel belangrijk vind is dat gezond eten de norm zal zijn voor mijn kind.

 • Reageer Malou 2 mei 2015 om 11:00

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik wil Nomi ook gezond leren eten, maar af en toe iets wat niet zo gezond is, moet ook kunnen.
  Malou onlangs geplaatst…SHOPLOGJEMy Profile

 • Reageer Amira 2 mei 2015 om 11:05

  Ik heb een dochter van 14 maanden en die wil ik het liefst ook alleen maar natuurlijke dingen te eten geven. Ze drinkt overdag gewoon water als ze dorst heeft. En als tussendoortje krijgt ze extra fruit of een smoothie wat ze heerlijk vind. Maar ik doe er niet panisch over. Ze mag soms best een koekje of wat sap drinken. Voor snoep en chips vind ik er nog te klein maar dat zou ze straks best mogen eten. Zolang het niet iedere dag is vind ik het prima. Ik zie ook weleens kindjes van haar leeftijd de hele dag met een tuitbeker gevuld met diksap lopen. Ik vind dat gewoon niet nodig niet goed voor de tandjes en ook niet voor je gewicht. Als je je kind maar bewust opvoed.

 • Reageer Jess 2 mei 2015 om 11:17

  Wij proberen een bewust eetpatroon aan te leren. Ik kook praktisch altijd vers maar af en toe wordt hier een potje gegeten en Sam mag met mate een koekje of handje chips. Uiteraard maken we met verjaardagen en dergelijk uitzonderingen. Als docent zag ik vaak leerlingen van wie de ouders het hardste riepen dat ze geen suiker mochten, stiekem ontbijten met roze koeken. Het wordt dan idd stiekem gedaan. Ik heb mijn kinderen dan liever geleerd zichzelf te beheersen in plaats van dat ze helemaal los gaan als er geen toezicht is. Want hoe je het ook went of keert; er komt een tijd dat je geen zicht meer hebt op wat je kinderen eten. Nu zijn ze nog klein maar eenmaal op school is die tijd voorbij. Dan prefereer ik gewoon de gulden middenweg 😉
  Jess onlangs geplaatst…My imaginary wishlist #3My Profile

 • Reageer johanna 2 mei 2015 om 12:26

  Ik vind dat je het super doet Manon.
  Je moet als moeder doen wat goed voelt ! vind ik.
  ik heb mijn kind tot een jaar helemaal suikervrij gehouden,
  omdat ik zelf en mijn vriend wel eens last hebben gehad van een paar kilootjes teveel.
  en het is bewezen dat kinderen tot hun eerste jaar vetcellen kweken.
  nu is mijn kind 2 en half en hij eet lekker gezond met ons mee.
  Maar als wij zin hebben in een big mac krijgt mijn kind ook kip nuggets,
  Ik zelf vind dat met mate geen probleem.
  Ik zie mijn kind dan genieten en een dag later eten we met zijn drietjes weer lekker gezond!
  het enige waat ik voor waak en wat ik zoveel om me heen zie gebeuren is het geven van snoep als kinderen zijn gevallen of een rot humeur hebben en blijven huilen, ik ben zelf een emotie eter en kan als ik mijn dag niet heb enorm snakken naar verkeerde dingen en dat probeer ik te vorkomen bij mijn kind.

 • Reageer Geertje 2 mei 2015 om 12:59

  Ik voed mijn zoon wel suikervrij op. Hij is nu net n jaar. De echte suiker blijft zolang mogelijk buiten de deur hier. Daar ben ik heel kritisch in, omdat suiker verslavend is. Het hangt ook samen met dat mijn kind zoveel mag eten als hij wel of niet wil. Zo leert hij te luisteren naar zijn lijf wanneer het zegt dat ie verzadigd is. Hij mag best over een x tijd wat zoetigheid uit een taartje bv. Maar het moet niet de regel worden.

 • Reageer Jessica 2 mei 2015 om 13:43

  Zolang ik zelf niet suikervrij eet, hoeft mijn kindje dat ooo niet. Ik geloof wel in een goed voorbeeld geven, dus als zij een appel eet, zit ik geen koekje te snaaien. Dat doe ik stiekem als ze op bed ligt ;). Ik ken een suikervrij kindje en ik vind het altijd erg sneu op verjaardagen, waar alle kindjes een koekje krijgen en zij een zelfmeegebracht worteltje…. Ze blijft dan vragen om een koekje of probeert stiekem chipjes van tafel te pakken met moeder die haar steeds terecht wijst en zegt dat je ziek wordt van suiker.

  Geniet gewoon met mate, en leer je kinderen dat ook aan.

 • Reageer Nicole 2 mei 2015 om 17:17

  Ik ben van plan mijn dochter een goed voorbeeld te geven.
  Ik matig nu met frisdrank, drink zelf ook veel water en wil dat zij dat ook doet.
  Maar,,,,, ze krijgt ook wel eens ranja en inderdaad ook 50/50 appelsap.
  Ook heeft ze al een waterijsje gegeten en zelfs ook friet.. ssssssssst!
  Nicole onlangs geplaatst…Een grote schoonmaak voor moederdag?!My Profile

 • Reageer Jess 2 mei 2015 om 20:37

  Leuk artikel. Zoals alle dingen is het gezond om te eten met mate. Ik ga zeker proberen om mijn kind gezond op te voeden, maar net zoals met mijn eigen eetpatroon zal dat met vallen en opstaan zijn. Ik ga zeker niet panikeren als blijkt dat ik geen tijd heb om te koken en een potje koop. Net zoals ik af en toe naar het frituur ga omdat ik geen zin of tijd heb om te koken.
  (Al vind de ik verdoken suikers in producten wel vervelend, bv honing met toegevoegde suiker, waarom? Honing is natuurlijk en zoet!)
  Jess onlangs geplaatst…Dairy april 2015My Profile

 • Reageer melissa093 2 mei 2015 om 21:20

  Ik vind dat volledig suikervrije enorm overdreven. Net als enummer vrij. Mijn opa en oma hebben dat ook nooit gedaan en zijn inmiddels 80. Dan krijg je van die situaties dat als je dan 1x wel suiker eet je direct enorme hoofdpijn krijgt omdat je lichaam niks is gewend. Net als met bacteriën. 100% bacterie vrij opvoeden, en vervolgens wordt het kind doodziek van iets kleins. Omdat het geen weerstand heeft. Laat die kinderen lekker kind zijn en gun jezelf bij tijd en weile ook iets lekkers! ; )

 • Reageer Eilish (artisticstateofmind) 2 mei 2015 om 21:48

  Ik sluit me helemaal bij je aan! Ik heb nu dan nog wel geen kinderen ,maar dat komt hopelijk later wel!
  Eilish (artisticstateofmind) onlangs geplaatst…Personal ♥ It’s a quote TAG | Gekke droom, uit mijn comfortzone en sprookjesMy Profile

 • Reageer melanie 2 mei 2015 om 23:09

  Ben het helemaal met je eens! Ik heb laatst de drankjes van healthy people ontdekt als ze te vroeg komt voor een flesje melk of wat jengelig is of als het warm is verdun ik wat van het sapje met water en is biologisch! Als ze straks wat groter is mag ze van mij best dingen met suiker nuttigen maar indd met mate.

 • Reageer Joyce 3 mei 2015 om 06:07

  Hier schreef ik toevallig vorige week een artikel over. Maar dan vooral over dat andere mensen vinden dat wij Luuk een Nijntje koekje moeten geven. Wij zijn van die ouders die het niet nodig vinden hem zulke koekjes te geven. Hij eet lekker zijn rijstwafels, rozijntjes en drinkt zijn water en melk graag op.

  Maar; hij is 13 maanden. Weet niet beter en vraagt niet om andere dingen. Met zijn verjaardag al hij gewoon een taart vol suiker en zat hier heerlijk van te smullen.

  Ik let er dus wel op, maar als hij iets ouder is krijgt hij echt wel wat. Met mate.
  Joyce onlangs geplaatst…Mam vertel eens + winnen!My Profile

 • Reageer seva 3 mei 2015 om 10:50

  Als kind zijnde mochten wij 1 snoepje per dag uit school vandaan. Hier hadden wij als kind zijnds geen probleem omdat we het gewent waren. Netzoals geen koolzuur drinken mijn moeder haalde het simpel weg niet in huis waardoor wij er geen weet van hadden dat het bestond. En elke vrijdag avond mochten wij 1 bakje gevuls met chips eten. Ik ben daar zelf ook een groor voorstander van. Kinderen mogen gerust ‘ongezonde dingen’ eten net zoals dat wij elke zondag patatdag hadden en de rest van de week aardappels met groente zonder zout kregen. Toen ik 10 jaar werd wilde ik en mijn broer zelf geen patat meer eten omdat wij het niet super lekker vonden en liever bloemkool in ons bord zagen. Mijn moeder maakte daar geen probleem van en kookte voor 2 personen groente en voor de overige 5 personen gewoon patat. De optie was er om met mate ongezond te eten maar als je daar geen gebruik van wilt maken is dat helemaal goed. Wel ben ik een voorstander van water drinken. En met een verjaardag of een dagje uit fritsi of wicky drinken als uitzondering. Als mijn moeder vroeger een dag weg was ‘wat niet veel voor kwam’ stond er op tafel altijd de snoeptrommel en verschillende zakken chips. Zij een leuke dag wij als kind ook. Ik vindt dat mensen zelf de balans moeten vinden met wat wel en wat niet. En ach er zijn uitzonderingen vindt ik.

 • Reageer Nesrin 3 mei 2015 om 15:39

  Nice topic!

  Ik heb mijn kinderen zo min mogelijk suiker gegeven want het blijft vergif. Maar een all the way suikervrij gaan? Dit lukt toch niet. Overal zit wel een beetje suiker in.

  Thuis krijgen ze zo min mogelijk en ‘buiten’ mogen ze lekker genieten van Fristi of iets anders lekkers.
  Nesrin onlangs geplaatst…Miauw | Cat Eye zonnebril (guilty little material girl)My Profile

 • Reageer Angela | Great Body & Skin 3 mei 2015 om 18:54

  Ik denk er precies over zoals jij (terwijl ik een gezondheidsblog heb)! Gezond eten betekent ook gezond OMGAAN met eten.
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: De Buikenfoto’s!My Profile

  • Reageer Manon 4 mei 2015 om 06:43

   Ja! Dat is een goeie, omgaan met eten :)!

 • Reageer Eline 3 mei 2015 om 22:10

  Ik denkd at je een hele gezonde en normale instelling hebt met deze visie!
  Eline onlangs geplaatst…Darmklachten na een gastric bypassMy Profile

 • Reageer Shimmer-Pie 5 mei 2015 om 20:24

  Ik denk er echt precies hetzelfde over. Ik heb zelf dan wel geen kinderen. Ik zou er ook zo mee omgaan!
  Shimmer-Pie onlangs geplaatst…Dagje VolendamMy Profile

 • Reageer Milou 9 mei 2015 om 11:28

  Haha ik was even aan het zoeken naar artikelen over wel/niet suikervrij eten naar aanleiding van rtl late night gisteravond. Ik ben daar echt heel erg van geschrokken! Dat is bewezen dat suiker net zo slecht voor je is als sigaretten? Oh my… Dat vind ik eng. Maar nu ik er een nachtje over heb geslapen kan ik het alweer relativeren. Er zit een veilige grens aan de hoeveelheid suiker die je binnen krijgt, dus zolang ik daar onder blijf is het goed. En daar kan een taartje op een verjaardag en een stukje chocolade als ik ongi ben, best in passen! Inderdaad zoals je zegt: bewust mee om gaan, letten op toevoegingen en zoveel mogelijk gezond, dan moet een taartje/koekje/snoepje best af en toe kunnen.
  Ik ben het alleen niet helemaal eens met de mensen die zeggen dat het weer de zoveelste gezondheidshype is. Jaren geleden hadden we deze kennis niet, gelukkig nu wel en daarom kunnen we er bewust en verantwoord mee omgaan. Heel vroeger wisten mensen ook niet dat roken slecht voor je was. Werd het dan ook een gezondheidshype genoemd toen bleek dat roken slecht voor je was.
  Ik denk dat ik het later met mijn kindjes een beetje zal doen als jij, Manon! Ik vind dat een mooie tussenweg.
  Milou onlangs geplaatst…Juf: schoolreisje met 26 kleuters. Hoe dan?My Profile

 • Reageer Manouk 12 mei 2015 om 11:59

  Ik wil als eerste even zeggen dat ik de vergelijking potjes en kant-en-klaar magnetronmaaltijden achterhaald vind. Een magnetronmaaltijd is relatief best ongezond met een bom aan zout, wat bij potjes niet is. Maar goed, dat terzijde. Ik wil mijn zoontje, nu bijna 8 maanden, wel zoveel mogelijk suikervrij opvoeden. Of nou ja suikervrij niet, want is fruit zitten ook suikers, maar zoveel mogelijk zonder toegevoegde suikers. Maar hij zal echt wel een keer een koekje krijgen, wat anders dan water of een keer een chipje als hij wat ouder is. Ik wil zelf ook bewuster gaan leven (moet echt afvallen!) en ik kan ook genieten van een echte lekkere én gezonde maaltijd!

 • Reageer Roeline 15 mei 2015 om 19:13

  Dat suiker gif is dat is een feit!! Maar mijn dochtertje van bijna 6 weet heus wel hoe lekker het is 🙂 Mijn motto is ‘We eten gezond en soms ongezond!’ Ik geloof niet in volledig suikervrij omdat kinderen het heus ergens wel krijgen en de kans bestaat dat ze doorslaan op latere leeftijd omdat ze ontdekken hoe lekker het is en gauw genoeg verslaafd raken. Ja ik geloof in suikerverslaving! Maar leer je kind dat het uitzonderingen zijn en niet elke dag, mijn dochtertje krijgt echt niet elke dag een snoepje en haar drinken is water en soms ranja en ergens anders Fristi of Chocomelk of een sapje maar water vind ze prima, maar net wat je je kind aanleerd!

 • Reageer marieke 4 juni 2015 om 11:58

  Hallelujaaaa! Gewoon je gezonde verstand gebruiken inderdaad!
  Ik wil ook dat mijn kinderen gezond eten, maar af en toe een snoepje of ijsje mag best. Je moet ze daar ook mee leren omgaan, zoals je al schrijft. Te veel van iets is nooit goed, toch? Dus niet overdrijven, dan komt het wel goed!
  marieke onlangs geplaatst…Brammetje Baas; een geweldige kinderfilm!My Profile

 • Reageer Tineke 16 juli 2016 om 15:13

  Ik heb geen kinderen, ik vind dat je je standpunt goed en leuk brengt, Kinderen hoeven niet vol gepropt te worden met zoetigheid, maar je hoeft ze ook niet geheel te onthouden

 • Reageer Nadia 17 juli 2016 om 10:18

  Ik ben het helemaal eens met jouw mening. Toen ik stage liep op een kinderdagverblijf was daar ook een meisje die helemaal geen suiker mocht. Meestal was dat wel goed te combineren met wat de andere kinderen kregen, maar als bijvoorbeeld een kindje ging uitdelen omdat die jarig was en het was een cakeje of iets dergelijks, kreeg zij niks en de rest wel. Ze kreeg dan ook niks anders lekkers, omdat er overal suiker in zat. Op zulke momenten is mijn mening dan van: geef dat kind voor deze keer iets lekkers. Anders gaat ze later alles stiekem doen omdat ze het niet mag van haar ouders.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge