Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Je kind vergelijken

do nut worryIk denk dat we het allemaal wel doen… Althans, ik maak(te) me er wel schuldig aan: je kind met een ander kindje vergelijken. Aan de ene kant ben ik gewoon nieuwsgierig hoe andere kinderen van de leeftijd van mijn kind “het doen” qua slapen, voedingen, hapjes, ontwikkelingen etc. Maar aan de andere kant weet ik ook dat ieder kind zijn eigen “lijn” volgt qua al deze stappen. Maar toch doe ik/je het.

Ik kan me dan ook ontzettend onzeker voelen als ik op Instagram foto’s zie van baby’s van 3 maanden met dat hippe milestonekaartje met “vandaag draaide ik voor het eerst om”. Mijn kind (ruim 6 maanden) begint nu het rollen pas een beetje door te krijgen. Ik voelde me daar dan zo onzeker over: loopt mijn kind niet achter? Ontwikkelt hij zich wel normaal? Heel even voel ik me daar dan rot over maar een paar minuten later denk ik: ach, mijn kind trekt zijn eigen plan en ik heb nog nooit een kleuter gezien zie niet kon rollen. Dus.

milestonecardsMaar dan is er wel weer wat anders wat langs komt. Kinderen die al vanaf 7 maanden vet stevig zitten… “Vandaag ging ik voor het eerst zitten”, zie je op zo’n kaartje staan. Nou dat zie ik hier nog niet gebeuren. Weer komt die onzekerheid naar boven: loopt mijn kind achter? Maar dan bedenk ik me… Moeders delen natuurlijk alleen dingen die hun kinderen wél kunnen. Ik heb nooit een Instagramfoto voorbij zien komen met: “ik ben 8 maanden en ik kan nog niet rollen”, of een kaartje met “ik ben al bijna 4 maanden maar ik lach nooit”. Het zijn de dingen die een baby/kind wél kan die gedeeld worden. Logisch, snap ik helemaal, ik zie het nut ook niet in van iets delen wat iemand niet kan, dan kan je uren door posten op Instagram haha. Maar jullie snappen wel wat ik hiermee bedoel te zeggen. Ik ben ook ontzettend trots als mijn kind weer iets nieuws kan en ik vind het ook leuk om te delen, en dat doe ik dan ook!

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het met social media/internet zo makkelijk is om je kind te vergelijken met een ander. Vroeger moest je maar van de gemiddelden op het CB uitgaan en je had alleen andere kindjes in je omgeving om mee te vergelijken. Maarja, die zie je niet 10x per dag voorbij komen zoals op Instagram bijvoorbeeld. Wat ik ook merk is ook een beetje jaloezie… Jaloezie is ook weer een heel groot woord maar als ik weer foto’s voorbij zie komen van schattige kindjes met wilde haren die om 9.00u ’s morgens pas wakker worden met een vrolijke “goedemorgen! wij zijn net pas wakker” eronder dan denk ik: “wat goedemorgen? ik heb er al 4 uur opzitten vandaag”.

rollendebabyMaar weet je wat het is… Ieder kind trekt zijn eigen plan, volgt zijn eigen ontwikkeling en het komt altijd wel goed. Ieder kind heeft zijn eigen nukken, en wat ik al zei: dié dingen worden vaak niet gedeeld op het net. Ieder huisje heeft zijn kruisje en ik heb een tijdje terug besloten dat ik niet meer onzeker ga zijn over de ontwikkeling van mijn zoon en hem niet meer ga vergelijken met een ander. Hij kan/doet weer dingen die een ander kind nog niet doet. Hij volgt zijn eigen curve zoals ze dat bij het CB zeggen en het komt allemaal helemaal goed met die kinderen van ons.

Vergelijk jij jouw kind(eren) wel eens met die van een ander?

xoxo

 

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

40 reacties

 • Reageer Mendy 8 juni 2015 om 05:14

  Volgens mij zit het in de aard van het beestje om dingen te vergelijken. Ouders in mijn klas vergelijken zelf na het zojuist verkrijgen rapporten met elkaar! En discusseren hier dan over (in de klas of onder een open raam van je klas). Misschien herken je dit ook wel van stages/werk, Manon?
  Ik vergelijk ook hoor maar ben er ook eerlijk over. Als mensen zeggen; je kindje moet naar de buggystand van de wagen want… dan denk ik; ze zijn nog maar zo lang klein, ze kunnen hun hele leven al zitten, dingen moeten leren etc. Maargoed…daar zijn ook weer de meningen over verdeeld.

 • Reageer Renee 8 juni 2015 om 05:31

  Je hebt helemaal gelijk. Ik kan ook vaak vergelijken en onzeker worden. In het begin twijfelde ik heel erg tussen; volg m’n kind, alles op verzoek. Want dat lees je overal, maar ik ben blij dat ik op een gegeven moment m’n eigen weg ben gaan volgen. Dat is Rust, Ritme (!) en Regelmaat (!). Voor ons en Alicia werkt dat perfect en sindsdien gaat het gewoon heel goed. Ieder kind/mens is anders. Ik zet ook geen huilfoto op insta en ook niet dat ze de hele avond heeft gegild vanwege pijn ivm tandjes. Ik denk dat iedereen vergelijkt, maar het is geen wedstrijd!

 • Reageer Melissa 8 juni 2015 om 05:31

  Ohh zoooo herkenbaar.. Hier is Rowen intussen 7 maanden maar ook geen teken van los zitten.. Sommige mensen die ik volg op IG met kinderen van dezelfde leeftijd maken het inderdaad wel eens dat ik me onzeker voel, vooral als je dan ziet dat ze gaan staan, zelf staan!! En al stapjes willen zetten 7 maanden!! Nou laat mijn baby dan nog maar even lekker baby zijn

 • Reageer Dita 8 juni 2015 om 05:37

  Volgens mij is het heel menselijk om te vergelijken maar ik probeer als ik dit doe altijd wel.goed te beseffen ‘wat hebben we het toch goed” het gras is bij de buren echt niet altijd groener.
  Dita onlangs geplaatst…Outfit of the day #24 – Nieuw jasjeMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 8 juni 2015 om 05:40

  Herkenbaar, zeker toen Lana een beetje later was met lopen maakte foto’s van kindjes die bij het jaar al liepen me onzeker, maar dan zou ik bijna even niet stilstaan wat ze al wel kan en hoe trots ik daarop ben
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Terugkijken op 1,5 jaar borstvoedingMy Profile

 • Reageer Gwen 8 juni 2015 om 05:58

  Amen!
  Gwen onlangs geplaatst…SpenenkindMy Profile

 • Reageer Roeline 8 juni 2015 om 06:03

  Wij hadden een jongetje van toen nog vrienden, die was een dagje jonger dan ons dochtertje, dan ga je makkelijk vergelijken. Maar over het algemeen niet zo omdat ik niemand had van haar leeftijd en ze ontwikkelde snel op elk gebied dus ik heb me nooit onzeker gevoeld of gedacht van dat ze achter zou lopen. Maar ik snap wel dat je dat kunt hebben, helemaal idd in deze tijd met alle foto’s die mensen plaatsen van hun kind.

 • Reageer Lifesabout 8 juni 2015 om 06:04

  Ik snap je helemaal…Sarah was ook een latertje met alles. Nou ja laat….op haar tempo 😉 soms lijkt het net een soort wedstrijd en daar stoor ik mij enorm aan. Niet dat ik er onzeker van word, maar het is wel irritant.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Mama kan niet ziek zijnMy Profile

 • Reageer Jessica 8 juni 2015 om 06:43

  Jaaa dat vergelijken is zo naar! Je weet dat je het niet moet doen, maar toch… Ik vond het na een jaar voor mezelf wel beter worden. Nu is ze bijna twee en natuurlijk, heeeel soms vergelijk ik nog. Om daarna mezelf direct een klap te geven want je maakt jezelf onnodig onzeker
  Jessica onlangs geplaatst…Fantastic Moms Weekly #27My Profile

 • Reageer Marion 8 juni 2015 om 06:44

  Oh gut ja, ik kan me dat helemaal voorstellen. Het hele vergelijken (niet alleen bij baby’s en kinderen, ook bij volwassenen helaas) wordt enorm gevoed door alle social media. Het is de kunst om je verstand te blijven gebruiken, maar ik snap heel goed dat het onzeker maakt.
  Marion onlangs geplaatst…The Meaning Of My LifeMy Profile

 • Reageer iris 8 juni 2015 om 07:00

  Ik vergelijk Daniël niet, omdat het een 26 weker is en sowieso niet gelijk loopt met kindjes van zijn leeftijd. Wel spiek ik soms stiekem naar de vaardigheden die hij op zijn gecorrigeerde leeftijd zou moeten kunnen. Soms maak ik me dan wel zorgen, zeker met zijn achtergrond. Tot de fysio tegen me zei: “of ze nu met 8 of 18 maanden gaan stappen, met 4 jaar lopen ze allemaal”. Nu laat ik het ook meer los, die zorgen. Zeker als je meer en meer karakter bij je kind ziet en die van ons is gewoon vrij makkelijk. Als mama het kan, waarom moet ik het dan doen

 • Reageer Joy 8 juni 2015 om 07:15

  Wat knap dat je dit eerlijk durft te vertellen en je gevoelige kant laat zien! Ieder kind is uniek en ontwikkeld zich op zijn of haar eigen manier. Verstandig dat je je eigen hier nu niet meer onzeker door laat maken. Geniet van Nilo!
  Joy onlangs geplaatst…Mijn vrije dagMy Profile

 • Reageer Karen Mee 8 juni 2015 om 07:53

  Vergelijken is menselijk… En mij hielp het ook best bij het bevestigen voor mezelf dat er iets niet klopte waardoor de acceptatie daarvan voor mij sneller kwam. Maar je moet je er inderdaad ook vooral niet gek door laten maken..,
  Karen Mee onlangs geplaatst…Grote meidMy Profile

 • Reageer Lilian 8 juni 2015 om 08:04

  Jaa dit verhaal ken ik ook. Soms wordt ik er gefrustreerd van als ik hoor dat het bij andere alleen maar goed gaat. Ik weet van mezelf dat ik daar niet goed tegen kan en probeer dat ook zoveel mogelijk te vermijden. Verglijken heeft ook geen zin, want je kind is niet hetzelfde. Iedereen leert op zijn eigen tempo en in zij eigen volgorde! Goed onderwerp! Denk dat heeft veel moeders hier wel last van hebben!

 • Reageer Sanne 8 juni 2015 om 08:39

  Wat knap dat je dit zo durft te delen!
  Het is heel herkenbaar….
  Mijn zoontje is deze week 6 maand en heeft het omrollen en zitten ook nog niet uit gevonden. En door slapen, wat is dat?! En ik wéét dat het niks uit maakt en dat hij lekker z’n ding doet maar toch wordt je er even onzeker van als je op IG de foto’s en berichten ziet van kids die jonger zijn en dat allemaal wel doen.
  Slaat nergens op!
  Nilo ziet er uit als een heerlijk vrolijk en gezond mannetje, lekker van genieten!

  (En zolang hij zich nog niet van rug naar buik draait ben jij tenminste ook niet elke 5 minuten bezig om een mopperende baby weer terug te draaien omdat dat hem nog niet lukt ….. 😉 )

 • Reageer Lisa 8 juni 2015 om 09:02

  Wat een eerlijk artikel, fijn! Ik heb het zelf ook wel eens, je wordt zo ‘geconfronteerd’ met alles wat je voorgeschoteld krijgt op social media. Niet meer dan logisch om ook eens naar je eigen kindje te kijken maar als ik dan naar mijn omgeving kijk zie ik ook dat elk kindje zich anders ontwikkeld. Ik heb een neefje van amper één die al hele gesprekken voert en een neefje van twee die bijna geen woord zegt maar motorisch super goed is.. Ze groeien allemaal op hun eigen manier, ‘gelukkig’ hebben wij daar weinig invloed op!
  Lisa onlangs geplaatst…Mijn kleine meisje, lieve Yara, My Profile

 • Reageer marjon 8 juni 2015 om 09:04

  En dat moet je idd goed onthouden: ieder kind trekt zijn eigen plan!! Ik denk dat elke moeder wel vergelijkt…. En idd op social media zie je alleen WAT KAN IK AL ipv wat nog niet.
  Onze dochter is te vroeg geboren dus gemiddeld gewoon minder snel met alles… mijn vriendin haar dochter was een snelle en dat kreeg en krijg! ik nog steeds te horen. Ik heb me eroverheen gezet. Al hoop ik stiekem dat haar dochter 1 jaar eerder naar groep 3 gaat dan onze dochter… maar ze zijn pas net begonnen in groep 1…

 • Reageer Malou 8 juni 2015 om 10:28

  Best herkenbaar dit.. Maar ik was dan juist weer heel verbaasd dat Nilo al staat! Als ik Nomi zo neerzet, zakt ze meteen weer in elkaar. Ze heeft echt nog niet door dat ze op haar benen kan staan.

  Verder merk ik dat ik ook wel vergelijk. Als ik foto’s zie van baby’s die zitten, kruipen of wat dan ook, kijk ik vaak wel even op het profiel hoe oud hij/zij is. Stom eigenlijk, want ieder kindje is anders.
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #110; GOURMETTEN, IKEA EN NIEUWE WERKLOCATIEMy Profile

 • Reageer Sylvie 8 juni 2015 om 11:21

  Ja inderdaad! Heel herkenbaar, dat vergelijken! Sowieso komt er op social media alleen maar positiviteit voorbij, nog nooit iemand gezien die een close-up van z’n puistjes plaatste, nee alleen maar stralende selfies! Ergens wel fijn, ik word er meestal wel blij van maar af en toe ook onzeker. Om over de twijfels over Ivar maar niet te spreken.. Maar dan denk ik maar: Het belangrijkste is dat hij tevreden is, als hij z’n hele leven lachend op z’n rug wil blijven liggen, ook prima!
  Sylvie onlangs geplaatst…Weekverslag #14My Profile

 • Reageer Desiree 8 juni 2015 om 11:41

  Beetje dubbel. Sommige dingen hebben inderdaad totaal geen zin om te vergelijken, maar andere toch wel. Helaas is het niet zo dat alle kinderen uiteindelijk toch wel leren rollen, zitten of lopen. Voor sommigen is dit nooit weggelegd. Als je merkt dat je kind zich echt heel anders ontwikkelt dan andere kinderen kan dat een teken zijn dat er iets is. En dan kan je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn

 • Reageer Saskia 8 juni 2015 om 12:39

  Toen een kindje bij ons in de buurt al met negen maanden al liep en die van mij pas met 14 maanden voelde ik mij ook wel een beetje rot. Vooral omdat er vaak werd gevraagd: goh loopt hij nog niet? Verder merk ik dat mijn zoontje iets pas ook echt gaat doen als hij er aan toe is. En daar stel ik mijzelf dan mee gerust 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Sophia & Babypraat (week 23)My Profile

 • Reageer janske 8 juni 2015 om 13:04

  Natuurlijk vergelijkt iedere (nieuwe) mama haar kindje met andere kindjes van dezelfde leeftijd.. Ik doe dat ook hoor! Ik vind het vooral leuk om te zien hoe alle kindjes op hun eigen tempo weer “sneller” en “langzamer” in hun ontwikkeling. De een loopt al met 8 maanden maar praat niet, de ander loopt pas met 18 maanden en kletst de hele dag de oren van je kop…

  Laat je vooral niet onzeker maken door alle Instagram accounts…het is net wat je zelf zegt…iedereen plaatst alleen de mijlpalen van wat hun kindje wél kan…

  Laat je niet gek maken en geniet lekker van jou mooie kleine eigenwijze boefje 🙂
  janske onlangs geplaatst…Personal | Mommy TagMy Profile

  • Reageer Manon 9 juni 2015 om 07:44

   Ja precies! Ik geniet zeker :D!

 • Reageer Jennifer 8 juni 2015 om 15:19

  Ik heb een hekel aan vergelijken, maar merk inderdaad dat ik het af en toe doe (of dat het me door m’n strot wordt gedrukt) en dan kan ik me ook wel eens rot voelen over iets dat Melle niet kan/niet heeft etc. En dat terwijl er ook zoveel dingen zijn die Melle wel eerder kan/heeft dan een ander kindje. Dus eigenlijk moet je gewoon super trots op je baby zijn.
  Ik vergeleek gisteren nog met een baby van 1 maand oud en dan vind ik het toch heel verwonderlijk dat Melle al zo enorm groot is en hij al zoveel kan, terwijl hij ook ‘nog maar’ 5 maanden is!
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 49My Profile

 • Reageer Joyce 8 juni 2015 om 16:08

  Erg herkenbaar, maar dan de andere kant op. Luuk was met alles vreselijk snel. En dan hoorde ik van iedereen; “Jeetje, wat snel zeg!” Ook op het CB kreeg ik op mijn kop, want ik moest hem niet stimuleren te gaan zitten. Maar ik stimuleerde niets, hij deed het helemaal zelf! Toen hij nog geen 6 maanden was kon hij zitten. Daarna ging hij al heel snel staan. En omrollen deed hij ook allemaal al heel vlot.

  Daarentegen doet hij er nu wel al 4 maanden over om te gaan lopen. 4 maanden geleden kon hij het al. Maar hij durft het niet. En dat is nog steeds niet. Nu denk ik dus wel eens, pfff kon hij maar lopen. Kindjes van zijn leeftijd die eerst “achter liepen” op Luuk, kunnen soms nu al lopen en hij doet het alleen nog aan de hand.

  Ik maak me er geen zorgen over. Hij doet het zodra hij er klaar voor is. En dat is met Nilo net zo. Hij gaat het vanzelf doen! En tot die tijd proberen je niet teveel zorgen te maken. Maarja, die zorgen krijg je cadeau zodra je zwanger bent en al helemaal als je bevallen bent 😉
  Joyce onlangs geplaatst…Blote mama buik van MartineMy Profile

 • Reageer jorinde 8 juni 2015 om 18:02

  Herkenbaar! Mij heeft het geholpen toen ik las dat onderzocht én bewezen is dat de ontwikkeling als baby niets zegt over de vermogens als volwassene. Zelfs niet bij vaardigheden die je bijvoorbeeld automatisch aan intelligentie linkt: een kind dat laat is met praten kan net zo goed later studeren aan de universiteit om maar een voorbeeld te noemen. Ik geniet nu gewoon van elke vooruitgang die mijn zoontje maakt en besef dat vergelijken geen enkele zin heeft.

 • Reageer Maai 8 juni 2015 om 20:13

  Ja herkenbaar. En denk dat je gelijk hebt. Je deelt niet wat je kind niet kan. En meestal ook alleen maar leuke dingen. Zo lijkt elk kindje perfect. Net als elk leventje. Maar eerlijk, inmiddels bij de derde maak ik me nergens meer druk om. Niet om dat soort dingen in ieder geval. Het komt goed. Liefs en geniet vooral. Het gaat al zo snel allemaal.
  Maai onlangs geplaatst…JongensmoederMy Profile

 • Reageer angelique 8 juni 2015 om 21:14

  Volgens mij doen we dit als ouder zijnde allemaal wel. heel normaal
  angelique onlangs geplaatst…Interieur | Woonkamer make-overMy Profile

 • Reageer Olga 9 juni 2015 om 07:25

  Voor ons is het ook gewoon lastig omdat je geen eigen vergelijkingsmateriaal hebt en alleen je eerste kind. Je kunt nog niet op kennis en zekerheid terugvallen en dat maakt het lastiger (vind ik). Ik kijk wel naar wat de leeftijdsgenoten van I. doen, maar ik geloof ook dat het niet veel nut heeft een baby te pushen. Soms gaat het ineens geel snel en kunnen ze meerdere ontwikkelingen op het zelfde moment. Nilo komt er ook wel hoor! X
  Olga onlangs geplaatst…Persoonlijk: HuismusMy Profile

  • Reageer Manon 9 juni 2015 om 07:43

   Ja, ook dat! Bij een tweede ben je denk ik toch iets makkelijker en ‘losser’ ofzo…

 • Reageer Nathalie 9 juni 2015 om 12:22

  Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. De social media is een voordeel en een nadeel bij elkaar hahahaha. Ik vergelijk niet zo vaak moet ik eerlijk zeggen. Mijn ventje heeft het eerste jaar TOTAAL NIET doorgeslapen en plots, na zijn eerste verjaardag wel…Terwijl iedereen zei na 3 maanden dat hij toch écht wel zou moeten doorslapen …. Komt dus wel … Je moederhart vertelt het je wel als er iets mis zou zijn. Leuke blog trouwens, ik ga je meteen volgen … Altijd leuk om collega-mama-bloggers te volgen hahaha
  Nathalie onlangs geplaatst…Webshoptip #5 • Zebra zonder strepen + WIN!My Profile

  • Reageer Manon 9 juni 2015 om 15:56

   Leuk :D!
   Ja inderdaad… Het komt allemaal wel!

 • Reageer Malou 10 juni 2015 om 12:06

  Hey Manon,

  Waar heb je dat kleed gekocht waar Nilo op ligt? Ik vind ‘m ontzettend leuk!

  Alvast bedankt voor je reactie.

 • Reageer Linne 11 juni 2015 om 07:42

  Wat een goed artikel!! Heel herkenbaar!

 • Reageer Nathalie 12 juni 2015 om 23:24

  Ik heb zelf nog geen kinderen maar op het werk is er al een tijdje een heuse babyboom op gang. Momenteel wordt ik omringt door 3 collega’s die net moeder geworden zijn.
  Zonder te overdrijven zijn ze el-ke dag bezig over hun bevallig – de geboorte – de ontwikkeling van de kinderen.
  Begrijp me niet verkeerd, ik hou wel eens van een verhaaltje hier en daar maar ik wordt er helemaal gek van.
  “De mijne weegt nu 6 kilo 200…” . Ooh, toen die van mij zo oud was woog hij al 7 kilo hoor”. “Mijn kind dronk xx melk ’s morgens, xx melk om 11u…” Oh echt? De mijne dronk om xu en xu… Echt serieus, tot in de kleinste details wordt alles vergeleken. Bleigh! Hopelijk wordt ik zo niet 😀

 • Reageer Dani 15 juni 2015 om 20:52

  Heeeel herkendbaar! Onze jongen is nu 2,5 dus de meeste vaardigheden kent hij wel, maar dan komt het zindelijk worden. Leeftijdsgenootjes die het al zijn en hij is er nig zo niet mee bezig dat ik dat daarom ook niet ben (ze geven het zelf aan als ze er aan toe zijn). En die uitslaapberichten blijven vervelend 😉 half 8 is hier echt heel luxe, half 9 zou ik me heel erg zorgen gaan maken haha.. Gemiddeld nu 6:30-7:00, elke dag…..

 • Reageer Liza de Zoeten 26 juni 2015 om 10:03

  Zo herkenbaar en blij dat ik niet de enige ben die dit dagelijks heeft.
  Mijn zoontje is 4 maanden en net wat je zegt als ik foto’s voorbij zie komen denk ohjee dat doet die van mij nog niet,, en dan ga ik weer het internet op en dan raak je alleen maar nog onzekerder ..
  Inderdaad ieder kindje is anders en leert anders,, maar man wat komt er een hoop zorgen bij kijken bij een kindje groot brengen!! Het allermooiste wat er is daarom maken moeders zich zo druk!
  Mannen daarin tegen helemAal in iedergeval mijn vriend niet of familie die kunnen dan die onzerheid even weg halen .

  • Reageer Manon 26 juni 2015 om 10:44

   Ja, gelukkig zijn die mannen een stuk relaxter en maken zich om dat soort dingen toch minder snel zorgen dan wij moeders denk ik.

 • Reageer Kirsten 8 januari 2016 om 16:59

  Vergelijken is normaal, ik doe het ook, maar ieder kind ontwikkelt nu eenmaal op z’n eigen tempo. Ik vind het ook heel leuk als Lenne weer iets nieuw kan, dan ben je als ouder toch trots, maakt niet uit wanneer het komt.. Moest ik nu merken dat Lenne veel ‘achter’ zit tegenover leeftijdsgenootjes zou ik mij misschien zorgen maken, maar dat is gelukkig niet het geval..
  Kirsten onlangs geplaatst…Vtech Baby TelefoontjeMy Profile

 • Reageer iooon 26 mei 2016 om 16:35

  Geen ontkomen aan. Maar ik leg het vaak wel naast me neer. Of ik kijk naar hoe die moeders dingen aanpakken. Zoals jij met je boekjes, dat probeer ik dan maar die van mij wijst niks aan.
  iooon onlangs geplaatst…Speciaal voor Mama’s: Nieuw DieetMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge