Babypraat, Moeder zijn

De laatste fles afbouwen

Foto 06-02-15 10 20 16Men zegt dat als een baby ongeveer 6 maanden is, dat hij of zij lichamelijk gezien zonder “de laatste fles” kan. Rond die tijd ben je er zelf ook vaak wel klaar mee, wij in ieder geval wel… We wilden toen Nilo een maand of 7 was die laatste fles (nog na het na bed gaan wakker worden en die fles geven, de late fles van 23.00/0.00u) gaan afbouwen. Ik wil vertellen hoe wij dit aangepakt hebben en of het heeft gewerkt ja of nee.

Rond zeven maanden ging Nilo ineens stukken beter eten. Het fruit ’s morgens ging hartstikke goed en ook het groenteprutje ’s avonds ging erin als zoete koek. Soms zelfs nog een toetje! Wij gaven hem voor het slapen gaan (zo tussen 19:00u en 20:00u) nog een flesje. Rond een uur of 23:00 maakten we hem altijd wakker en lieten we hem nog een fles leegdrinken, half slapend. Waarom we hem wakker maakten? Als we dat niet deden, dan konden we er vanuit gaan dat hij tussen 2:00 en 3:00 zou komen… We hebben het een aantal keer geprobeerd en hij kwam altijd nog voor een fles in de nacht. Dan liever nog een fles laat op de avond dan midden in de nacht…

Foto 30-01-15 13 24 12Dus, rond die 7 maanden… Wij waren klaar met die zogenaamde laatste fles. Nilo at ontzettend goed en ‘veel’… Hij zal dus theoretisch gezien genoeg moeten hebben aan wat hij overdag eet om de nacht door te komen. We bedachten een plan van aanpak met allerlei theorieën die ik op internet had gelezen en trokken ons eigen plan. Toen gingen we ermee aan de slag. Elke dag/twee dagen gaven we hem 10 minuten/een kwartier eerder de fles dan de dag ervoor. Dus van 23:00u gingen we naar 22:45, naar 22:35, zoiets… Met elk uur verminderden we het aantal cc in de fles en op een gegeven moment kwamen we heel dicht bij de fles van voor het slapen gaan. Toen we rond 21:00 uur zaten en nog maar 80/90 cc hebben we hem niet meer gegeven en warempel: het ging meteen goed!

Vanaf dat moment, toen hij bijna 8 maanden was, heeft hij van de een op de andere dag geen “laatste fles” meer en het is heerlijk. Voor ons, maar natuurlijk ook voor hem. Hij kan lekker aan een stuk doorslapen als hij wil en wij hoeven er niet meer uit voor een fles.

Wij zijn trouwens geen types die geen fles zouden geven als hij echt honger zou hebben hoor. Honger is honger en als hij op wat voor reden nu ’s nachts zou wakker worden en niks helpt behalve een fles, dan krijg hij die gewoon! We merkten gewoon dat het meer een gewenning was die late fles.

Hoe hebben jullie dit aangepakt (als je er mee te maken hebt gehad)? Of ging het vanzelf bij jullie kindjes?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

22 reacties

 • Reageer Renee 10 augustus 2015 om 05:27

  Wij hebben het op dezelfse manier gedaan. Rond 5 maanden kreeg Alicia om 22.30 uur nog een fles, slapend. In een week tijd hebben we die naar 21.00 uur gehaald en toen in ene weggelaten. Ze sliep klokje rond gelijk! Ik vond het zelf erg lekker dat die laatste fles weg viel. Vond het niet erg om te geven, maar het voelde toch wat vrijer om haar om 19.30 uur in bed te leggen met de wetenschap dat ze de nacht door zou halen.

 • Reageer Tineke 10 augustus 2015 om 06:15

  Ik heb echt een makkelijk kind. Met BV maakte ik haar nog even wakker als ik ging slapen, maar dat was meer voor mijn productie dan iets anders. Toen we overgestapt waren op de flessen deed ik dat niet meer. Hoefde ook niet, trouwens, want ze sliep al de hele nacht door. Nooit echt aan gedacht om die laatste fles nog te geven, ook!

 • Reageer Marion 10 augustus 2015 om 06:35

  Ik vind het zo fijn om te lezen dat jullie het allemaal niet mooier maken dan het is. Je bent er onderhand zelf ook wel klaar mee. Ik vind dat prettig om te lezen, die eerlijkheid op jullie blog.
  Marion onlangs geplaatst…Vragenlijst: De ResultatenMy Profile

 • Reageer Saskia 10 augustus 2015 om 06:41

  Wat fijn dat jullie hierdoor ook wat meer nachtrust krijgen!
  Saskia onlangs geplaatst…Tag: My Life In 20 QuestionsMy Profile

 • Reageer Melanie 10 augustus 2015 om 07:21

  Wij zijn spontaan rond de 4 maanden al gestopt met de fles van 23:00.
  Omdat ons dochtertje toen al vrij veel fruit at die we aan boden en groente begon te eten zijn we met de laatste fles gestopt.
  Met 11 maanden zijn wij ook gestopt met opvolg melk te geven omdat mijn dochter alles qua vitamienes binnen kreeg met vast voedsel en over gestapt op gewone halfvolle melk/volle melk uit pak.
  Het ging heel goed en is snachts nooit wakker geweest. Inmiddels is onze ‘bijna’ peuter alweer 19 maanden nu. ☺

 • Reageer Saskia 10 augustus 2015 om 07:23

  Bij mijn zoontje ging het eigenlijk vanzelf. Hopenlijk is mijn dochtertje net zo makkelijk 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! BBQ, Muggen & Zon!My Profile

 • Reageer Nathalie 10 augustus 2015 om 09:08

  Bij ons heeft het een jaar geduurd! Plots, van de ene op de andere dag sliep hij EINDELIJK door. Wij hebben altijd een beetje op het ritme van Vince geleefd. Nu nog. Als hij moe is dan mag hij gaan slapen. Geen vaste uren…
  Nathalie onlangs geplaatst…Brief aan Vince | 16 maandenMy Profile

 • Reageer Lieke 10 augustus 2015 om 09:39

  Handige post denk ik voor veel moeders. Mason is nu 4,5 maand maar we moesten hem altijd al wakker maken voor zijn laatste fles, toen het CB was dat, dat niet hoefde hebben we gekeken wat hij deed en hij kwam niet en ook niet s’nachts. Dus na 4 maanden sliep en slaapt meneer van 9 uur (8uur laatste fles) tot ongeveer 8 uur volgende morgen! 🙂
  Lieke onlangs geplaatst…Bucketlist | PersoonlijkMy Profile

 • Reageer Nesrin 10 augustus 2015 om 09:48

  Ik had meer moeite met de borstvoeding afbouwen en vooral bij mijn zoon. Ze hebben nauwelijks flesvoeding gehad en ik kan hier dan ook niet echt over meepraten. Honger is honger maar ik vond het in het begin moeilijk om in te schatten of het honger was of aandacht vragen.

  Mooi geschreven en lekker realistisch weer als altijd. I like that!!
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin Summer Holiday #3My Profile

 • Reageer Charlotte 10 augustus 2015 om 12:57

  Bij ons ging het ook vanzelf, we maakten haar gewoon niet meer wakker. Erg fijn moet ik zeggen haha!
  Charlotte onlangs geplaatst…Mijn favoriete blogs van dit momentMy Profile

 • Reageer Puck 10 augustus 2015 om 14:38

  Hoe gaat nu die fles van 21.00 naar 19.00? Daar zit ik nu mee. Van het CB mag ze klokje rond slapen en kunnen we dus 20.00 en 8.00 doen, maar ze wil dan nog niet slapen!
  Puck onlangs geplaatst…DresscodeMy Profile

  • Reageer Manon 10 augustus 2015 om 15:33

   Dan laat je ‘m gewoon weg! Hij dronk op een gegeven moment nog maar 50/60 cc om 21:00u (door ons wakker gemaakt) en toen hebben we ‘m gewoon helemaal weggelaten. Zo went het lijfje er aan dachten wij en is het niet ineens patsboem weg fles van 180cc. Nilo had hier baat bij maar er zijn ook kindjes die gewoon wel in 1x kunnen stoppen. Die van ons had een iets langzamere methode nodig haha.

 • Reageer Leonie 10 augustus 2015 om 14:41

  Dat moet een verademing zijn, geen laatste fles meer!
  Leonie onlangs geplaatst…Het is zover, we zijn eruit: we willen een kindje!My Profile

 • Reageer Sanne Marlijn 10 augustus 2015 om 15:30

  Super handig artikel! Wij zijn rond zes maanden gewoon van het een op het andere moment gestopt met de avondfles. James heeft er opzich nooit problemen mee gehad. Hij wordt nog geregeld wakker ’s nachts maar niet omdat hij honger heeft.
  Sanne Marlijn onlangs geplaatst…Vakantiefoto’s FrankrijkMy Profile

  • Reageer Manon 10 augustus 2015 om 15:34

   Hier ook nog met regelmaat ’s nachts wakker… Ach, je went eraan hè! Haha.

 • Reageer Lifesabout 10 augustus 2015 om 15:31

  Saar is nu anderhalf en krijgt een flesje gewone melk voor het slapen. Niet omdat ze honger heeft, maar als ritueel voor de nacht. Warme melk maakt haar rustig en laat haar lekker slapen. We zien vanzelf wel wanneer ze er klaar mee is!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Dag mevrouw, ik wil graag een rollator lenen.My Profile

 • Reageer Angela 10 augustus 2015 om 15:31

  Wij zijn nu ook bezig met de laatste fles afbouwen. De ene nacht gaat het goed en de andere nacht word mijn zoontje om 3 uur wakker. Op die momenten heb ik wel even spijt dat ik hem niet gewoon om 11 uur heb wakker gemaakt haha. Maar vind het wel een goed idee zoals jullie het doen. Steeds een beetje vroeger de fles geven, misschien moet ik dat ook maar gaan proberen!
  Angela onlangs geplaatst…Zwangerschapsaankondiging.My Profile

 • Reageer Eline 10 augustus 2015 om 16:00

  Een weekje geen blogs lezen en jullie hebben gewoon een nieuwe layout! Tof!
  Eline onlangs geplaatst…CevapciciMy Profile

 • Reageer Nicole 10 augustus 2015 om 18:39

  Hmm ik weet het eigenlijk niet meer, volgens mij hebben wij het ook op die manier afgebouwd. Of we gingen juist telkens minder geven.. of beide.. ik weet het niet haha!
  Nicole onlangs geplaatst…De kidsproof picknick checklistMy Profile

 • Reageer Sabine 10 augustus 2015 om 18:45

  Bij ons ging eerst de late avondfles eraf en toen pas de nachtfles. Onze dochter kwam namelijk altijd voor de nachtfles, late avondfles of niet. Dus zonder late avondfles konden we lekker vroeg naar bed en alvast wat slaap pakken voordat ze voor de nachtfles kwam. Vanaf 14 weken ging deze eraf en dliep ze vsnaf 19.30 (om na 1,5 maand 3 maanden niet meer door te slspen maar dat is een ander verhaal).

 • Reageer Chantal verheijen 11 augustus 2015 om 12:16

  Wij ook gestopt met de laatste fles rond 6 maanden. Gaat nog wisselend hoor. Morris heeft nog nooit een hele week doorgeslapen. Fles van 16.00 er weer terug op gezet meneer kwam structureel weer rond 4.10 uur in de nacht… Mama zegt dan maar terug en proberen we het over 1,5 maand nog maar een keertje tis goed!

 • Reageer Shanty 2 februari 2016 om 10:15

  Ik vind dit echt een super goeie tip om hem zo af te bouwen!! Wij zitten nu bijna op 6 maanden en ze heeft de fles ook nog nodig maar dit is zeker het proberen waard! Leuk om te lezen hoe andere ouders dit doen 😃

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge