Babypraat, Lifestyle, Wonen

Katten en een baby

Ik kreeg al voor de geboorte van Nilo vaak de vraag hoe ik dat zou gaan doen als hij eenmaal geboren was en onze katten. Ook de afgelopen tijd krijg ik best wel vaak de vraag hoe wij dat nou doen. Hebben we speciale dingen gedaan met de katten en de baby? Vorige week kreeg ik wederom een vraag op Instagram en ik besloot er een blogje aan te wijden. Ik twijfelde eraan om dit blogje hier op LWW te zetten of op PAWsome (mijn kattenblog samen met Milou) maar besloot het toch hier neer te zetten want het is meer een “moeder”ding dan een echt ding voor katten.

baby katten2
Als eerste wil ik zeggen dat wij echt de allerliefste soort katten hebben die er ongeveer bestaat. En dit zeg ik niet omdat het toevallig mijn katten zijn maar het ras (Highland/Scottish Fold) wat wij hebben is één van de ‘zachtste’ (van buiten en van binnen ;-)) soorten die er is. Bouli, Balou en Bo zijn altijd al heel erg aanhankelijk en heel erg lief geweest. Ze doen letterlijk (!!!) geen vlieg kwaad, hebben nog nooit uitgehaald met hun klauwen, gebeten of gemeen gedaan naar iemand. Ook zijn ze altijd lief geweest voor River als baby en ook als kind dus onze beginsituatie was al heel erg ‘goed’ als je dat zo kunt zeggen.

baby katten1
Al vanaf het moment dat we met de babykamer gingen beginnen waren ze alle drie welkom om te snuffelen, rond te kijken en alles. Overal mochten ze komen behalve ín de spullen. Dus de kinderwagen, het bedje, de MaxiCosi waren verboden terrein. Op een gegeven moment lag Bouli iedere keer in de box en ik vond het zo schattig dat ik het maar gewoon toeliet (ja slecht I know). Het kleed lag toch andersom en hoe je het went of keert: onze baby zou toch in aanraking komen met de haren van de katten. Vies? Nee, ik vind van niet. Mensen die geen huisdieren hebben zullen het misschien wel vies vinden maar ik denk dat 9 van de 10 huisdierbazen hun dier niet vies vindt. Onze katten mogen altijd bij ons op bed slapen ’s nachts, niet dat ze dit doen, alleen Balou en Bo soms aan het voeteneind. We hadden afgesproken zodra de baby geboren was, gaan ze de kamer uit want we wilden het niet riskeren dat een van de katten bovenop Nilo zou gaan liggen ’s nachts in de wieg.

Aan het eind van de zwangerschap kwamen de katten heel vaak bij me/bovenop me liggen. Ook tijdens het eerste deel van de bevalling die thuis begon, kwamen Bouli en Balou bij m’n benen spinnen en kopjes geven toen ik de weeën staand aan het opvangen was. Zo lief (vind ik)!

baby katten3
Toen Nilo eenmaal geboren was en we kwamen thuis hebben we Nilo in de MaxiCosi op de grond gezet en de katten hun gang laten gaan. We bleven erbij om te kijken naar de reactie en natuurlijk om alles in de gaten te houden mocht een van de katten gemeen gaan doen. Ze snuffelden wat en dat was het. Ze toonden geen interesse in Nilo. De eerste nacht dat onze slaapkamerdeur dicht zat was Balou wat aan het miepen op de gang maar echt na 2 dagen was dat gemiep ’s nachts over. Tijdens de kraamweek mochten de katten gewoon bij ons op bed liggen, de deur ging alleen dicht als ik ook mijn ogen dicht had. Balou lag de hele kraamweek bij ons op bed en de andere twee kwamen soms even snuffelen. Ze vonden alle visite maar druk maar de kraamhulp konden ze wel waarderen!

De eerste paar weken en maanden toonden alle drie de katten geen interesse in Nilo. Ze keken wel naar ‘m maar daar bleef het bij. Ik heb ze eigenlijk nooit anders behandeld dan voorheen, ze mogen overal komen, ruiken en slapen, behalve ín de spullen zeg maar. Ook gaat de slaapkamerdeur dicht van Nilo als hij daar ligt. Na een tijdje ging Bouli zich meer interesseren in Nilo. Steeds iets dichterbij en snuffelen aan hem. Zodra er een maaiend armpje kwam rende ze wel gelijk weg.

katten baby4
Hoe het nu is met de katten en Nilo? Bouli is echt een vriendje aan het worden. Ze gaat heel vaak bij Nilo liggen en soms geeft ze hem zelfs kopjes en danst ze om hem heen. Hij steekt dan dan handje uit en zij gaat dan kopjes geven aan zijn handje, zo lief! Hij vindt het helemaal geweldig, lekker zacht natuurlijk en het kriebelt een beetje. Bo gaat wel eens dicht bij hem in de buurt zitten spelen en Nilo vindt dat heel erg grappig, hij schaterlacht het dan uit om die gekke kat. Balou moet niks van hem weten. Die komt soms spinnend aanlopen en dan draait ie op een afstandje van 50 cm een beetje rond Nilo heen maar daar blijft het ook bij. Balou vindt Nilo wel lief maar niet te dicht in zijn aura ;-). Spulletjes van Nilo vindt Balou wel erg leuk, lekker ruiken want hij ligt heel vaak bovenop een hydrofiel of een kledingstuk wat hij aangehad heeft.

Ik heb wat dat betreft niks bijzonders gedaan met de katten. Heb ze behandeld zoals ik altijd deed, ze bij alles betrokken voor hoever dat kan en ze krijgen nog steeds genoeg aandacht. Elke dag knuffel, kroel, speel ik met ze, verzorg ze zoals het hoort. Ze blijven tóch ook mijn 3 harige kindertjes.

Ik hoop dat dit blogje voldoende antwoord geeft! Wil je meer lezen over mijn katten of leuke dingetjes over/voor/met katten in het algemeen? Dan vind je het misschien leuk om PAWsome.nl te lezen, onze kattenblog!
Heb jij iets bijzonders met je huisdier gedaan toen je een baby kreeg?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

25 reacties

 • Reageer Kelly caresse 17 augustus 2015 om 05:14

  Wat leuk om te lezen! Fijn dat het zo goed gaat met de katten en Nilo. Wij hebben sinds 2 maanden een kat dus Lana was dit nog niet gewend en de kat wist gelijk niet beter, ik heb ze rustig aan elkaar laten wennen en dat gaat heel goed samen, ze worden al echt vriendjes, mooi om te zien
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Bijzondere aankondiging!!My Profile

 • Reageer Marion 17 augustus 2015 om 06:22

  Ik ga toch eens op jullie kattenblog kijken nu ik dit zo lees. Huisdieren zijn volgens mij schoner dan mensen. Wij gebruiken allerlei zeep en shampoo waardoor we feitelijk ons eigen lichaam ontleert hebben zichzelf te reinigen. Katten wassen zichzelf en verder gaat het allemaal natuurlijk. Ik loop op blote voeten door het huis, ik bedoel, dat is net zo ”vies” toch, maar daar doet niemand moeilijk over. Ik vind het heel mooi om te zien hoe jullie het met de katten en Nilo hebben gedaan. Een soort van natuurlijk beloop. Ieder zijn eigen voorkeur. Heel erg leuk om te lezen!
  Marion onlangs geplaatst…Hakken & HardlopenMy Profile

 • Reageer Saskia 17 augustus 2015 om 06:56

  Wij hebben helaas geen huisdieren. De band tussen een huisdier zoals een kat , en een kind lijkt me zo bijzonder!
  Saskia onlangs geplaatst…Groetjes uit zeeland!My Profile

 • Reageer Dita 17 augustus 2015 om 06:59

  Wat leuk om te lezen. Ik ben ook heel benieuwd hoe dat volgend jaar bij ons zal gaan met de baby en onze 2 katten.
  Dita onlangs geplaatst…Vakantie foto’s VlissingenMy Profile

 • Reageer Elisabeth 17 augustus 2015 om 07:16

  Leuk om te lezen dit! Ik kreeg er ook veel vragen over, en mensen zeiden dat onze katten de baby misschien zouden aanvallen e.d. Nou tis helemaal goed gegaan hoor, en niks bijzonders gedaan…
  Elisabeth onlangs geplaatst…Dat kruis op de Nutrilon verpakking, helpt het echt?My Profile

 • Reageer Jess 17 augustus 2015 om 08:37

  Ik ben vooral benieuwd naar onze kat wiebel. Die is zo gwn om altijd op mij te liggen overdag en altijd in mijn buurt te zijn. Binnenkort is er iemand anders die op mij zal liggen. Ik vrees er ook voor dat Wiebel letterlijk bovenop de baby zou gaan liggen als hij zo bij mij zou kunnen zijn (niet dat ik dat zou toelaten). Qua omgeving en territorium zullen er ook geen problemen zijn. We zijn een half jaar geleden verhuist en de kinderkamer is altijd dicht, tenzij wij er bezig zijn en dan komen ze ook kijken en ruiken. Tof berichtje!

 • Reageer Malou 17 augustus 2015 om 09:03

  Heel leuk om te lezen 🙂
  Guusje is dan niet echt de liefste en zachtste (vooral dat) kat van de wereld, maar ze is voor Nomi wel heel erg lief. Nomi mag alles bij haar doen, aan haar oren trekken, plukken haar uit haar vacht trekken.. Niks vindt ze erg.
  Malou onlangs geplaatst…SHOPLOGJEMy Profile

 • Reageer Nicetobeout 17 augustus 2015 om 09:05

  Wat een goede blog. En wat een lieve beestjes heb je. Zo leuk dat ze echt maatjes worden. Vroeger toen ik klein was hadden mijn ouders ook twee katten en toen ik eens een keer gevallen ben als baby heeft de ene kat mijn moeder gehaald door keihard bij haar te gaan staan mauwen. Toen wist ze dat er iets was want dat beestje was altijd bij mij.
  Nicetobeout onlangs geplaatst…Mini shoplog Zeeman, Action en PrimarkMy Profile

 • Reageer Koalabeautymama 17 augustus 2015 om 09:23

  Aawh wat snoezig dat ze zelfs naar hem toekomen voor een knuffel! Geweldige foto ook bij het bekende bad haha. De traditie “kijken bij het bad” gaat gewoon door bij Nilo.
  Koalabeautymama onlangs geplaatst…Vakantie foto’s! Family time in Turkije 2015My Profile

 • Reageer Melissa 17 augustus 2015 om 09:47

  Super leuk, hopelijk heb ik er in de toekomst wat aan. Ook al is onze kat wat drukker.

 • Reageer Tamara 17 augustus 2015 om 10:37

  Ahhh wat fijn dat dat meteen zo goed ging met de katten en dat ze zo lief zijn!
  Tamara onlangs geplaatst…Waar ik als puber echt niet zonder kon!My Profile

 • Reageer Corinne 17 augustus 2015 om 10:56

  Dit klinkt hoopvol 🙂 Heb ook 3 harige vriendjes en een kleintje op komst + een redelijk klein huis en mijn harige vriendjes zijn binnenkatten… Dus ik vind ’t wel heel spannend allemaal!

 • Reageer Jo 17 augustus 2015 om 12:14

  Hallo,
  Ik heb 4 poezebeesten, em een dochter van nu 12. En ik heb echt nooit een probleem gehad met de katten en haar. Ik heb er een paar die wat feller van karakter zijn dan jij omschrijft en ook dat is nooit een probleem geweest. Idd ook de katten aan alle spulletjes laten wennen en mijn oudste kat lag ook in de box, tja die stond in de huiskamer. In het begin er ook steeds bijgebleven om te zien hoe het ging…maar het gaf meteen een goed gevoel.Toen mijn dochter de leeftijd kreeg dat ze kon zitten , zat ze wel op een boxkleed op de grond omgeven door kussens. Mijn oudste kat was inmiddels haar beschermengel geworden en draaide dan vaak om haar heen. Gaf dan een kopje waardoor dochterlief schaterlachend omviel. Ze leerde al snel dat ze niet aan staarten en oren moest trekken …dat vind ik echt wel een belangrijke voorwaarde!!!!Katten zijn niet om mee te klooien…..En veel plezier ervan als dochter ziek was want dan kwam er altijd wel een poes bij haar liggen.

 • Reageer Nesrin 17 augustus 2015 om 12:45

  Leuk artikel. Het enige wat ik deed was de eerste weken ballonnen in de box leggen en de kat leren dat ze daar niet in mocht liggen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin photo diary summer holiday #4My Profile

 • Reageer Nicoline 17 augustus 2015 om 13:15

  Leuk om te lezen. Het is zo fijn als kind en dier het met elkaar kunnen vinden en goed samen kunnen leven. Wij hebben een hond en dit vroeg veel aandacht in het begin, maar gaat nu super. Die twee zijn gek op elkaar als vind hij het soms allemaal wat te druk in huis 🙂
  Nicoline onlangs geplaatst…Favorieten van dit momentMy Profile

 • Reageer José 17 augustus 2015 om 20:24

  Helemaal leuk dat Nilo zo lekker opgroeit met dieren, toch? Ons dochtertje is helemaal gek op honden. Ze is het ook gewend, bij mijn ouders thuis. Ik denk dat dieren, zolang ze veilig opgegroeid zijn, prima aanvoelen dat een baby een baby is en dat ze niet heel snel uithalen, maar natuurlijk: het blijven dieren dus je blijft er bij. Ik ben blij dat mijn ouders een hond hebben (we willen er zelf ooit ook nog een), zodat ons dochtertje toch een beetje met dieren opgroeit.
  José onlangs geplaatst…Mijn liefde voor baby jumpsuitsMy Profile

 • Reageer Roeline 17 augustus 2015 om 20:39

  Dieren nooit echt anders gaan behandelen na de komst van een kindje is heel belangrijk ja, anders gaan ze verkeerd jaloers gedrag opbouwen en dan weet je nooit wat ze zullen doen. Toch blijven het dieren en die moet je wel altijd in de gaten blijven houden vind ik en dan vind ik poezen nog weer anders dan honden, daar heb ik meer angst bij, heb toen ook absoluut geen gastouder voor mijn dochtertje willen hebben met een hond! Honden blijf ik onbetrouwbaar vinden en het maakt niet uit hoe oud je bent, ze kunnen je altijd pakken! Maar volgens mij hebben jullie geen zorgen met 3 zulke lieve poezen in huis 🙂

 • Reageer Bianca 18 augustus 2015 om 07:51

  wat een leuke katten! Wij hebben twee katten en twee honden in huis, verder nog meer dieren maar die zitten buiten. Onze kleine man is niet anders gewend. Het is altijd goed gegaan en nu ik bijna uitgerekend ben van de tweede verwacht ik ook geen moeilijkheden. Als je zelf maar je gezonde verstand gebruikt en je dieren niet anders gaat behandelen.
  Daarnaast zijn dieren ook erg goed voor de weerstand, alleen maar voordelen dus! Ik ga ook snel een kijkje nemen op je kattenblog! Leuk!
  Bianca onlangs geplaatst…10x waar ik blij van werd #7My Profile

 • Reageer Madelaine 18 augustus 2015 om 08:39

  Ik ben erg benieuwd naar hoe onze katten het gaan doen met de kleine meid over een paar maandjes. Maar ben inderdaad ook van plan niet dingen anders aan te pakken dan nu. Meteen de baby introduceren bij de poezen zodat ze aan de ‘derde kitten’ kunnen wennen 🙂
  Madelaine onlangs geplaatst…CARS – Stel je voor #2My Profile

 • Reageer Julia 18 augustus 2015 om 15:16

  Hoi manon,
  Ik vind het echt leuk om te lezen hoe jij dit samen combineert.
  Ik heb alleen een vraag over iets heel anders.
  Ik zag in een filmpje dat je Nilo flesvoeding gaf.
  hoelang doe je hem in de magnetron en hoelang laat je hem afkoelen.

  Groetjes

  • Reageer Manon 18 augustus 2015 om 16:34

   Dankjewel! Wij doen 180 cc water op 1000 watt voor 15 seconden in de magnetron. Dan is de temperatuur precies goed met onze magnetron 🙂 Verschilt heel erg per magnetron!

 • Reageer Angela 19 augustus 2015 om 10:35

  Ik ben blij dat het zo goed gaat samen! Ik heb zelf 2 katten en ik was ook heel erg bang hoe het zou gaan met de baby. 1 kat zoekt de baby echt op en gaat lief bij hem liggen als Brian op zijn speelkleed ligt. De andere loopt met een grote boog om Brian heen. Gelukkig accepteren ze hem wel allebei en gaat het wel heel erg goed.
  Angela onlangs geplaatst…Zwangerschapsaankondiging.My Profile

 • Reageer Britt 4 september 2015 om 16:37

  Super leuk, ik vind vooral de foto’s van Nilo en de rood-witte kat leuk📷. Zo schattig dat ze zo goed met elkaar over weg kunnen 🐈

 • Reageer Happiness is a cat. Or three. | Little Wonder World 22 februari 2016 om 06:00

  […] Mensen die geen huisdieren hebben (of ooit hebben gehad) zullen wel denken: doe normaal zeg, je kinderen? En diegene die wel huisdieren hebben zullen mijn gedachten en gevoelens wel een beetje kunnen beamen misschien. Vanaf het moment dat Bouli en Balou bij ons in huis kwamen waren ze gelijk onderdeel van ons ‘gezin’. Een tijdje later kwam Bo, de kleine zus, en die werd met veel liefde ontvangen en was ook meteen een volwaardig gezinslid. Voordat Nilo er was, kregen de katten echt ontzettend veel aandacht. Ook van mensen die over de vloer kwamen. Ze zien er alle drie ook zo schattig en leuk uit dat iedereen (die niet allergisch is…) meteen verkocht waren door hun schattigheid en er volop geaaid, geknuffeld en gespeeld werd. Toen ik eenmaal zwanger was besefte ik maar al te goed dat het ook voor onze dieren ging veranderen. Niet alleen qua aandacht maar ook qua ‘plek in het gezin’. Mochten de katten eerst altijd bij ons op de kamer/bed slapen, als de baby zou komen in het wiegje naast ons dan wilden wij geen katten in de kamer hebben vanwege de veiligheid. Ik heb al eens een heel stuk geschreven over hoe wij dat gedaan hebben met de komst van een baby en de katten. […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge