Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Nilo is een zwangerschap oud! – Update

zwangerschapoudMijn zwangerschap duurde 39 weken en 5 dagen. Vandaag is Nilo precies zo oud… En ik vind het maar gek. Hij is nu langer in de grote wijde wereld dan dat hij in mijn buik heeft gezeten. Het leek me wel een goed moment om een soort update te schrijven. Hoe het gaat, zijn ritme, van alles en nog wat.

zwanger-geboren-9maandenHoe gaat het met hem/ons?
Het gaat goed met ons 🙂 We gaan allemaal ons eigen gangetje en hij is alweer 9 maanden oud…
Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het 8 maanden sprongetje echt een rámp vond. Ik herkende mijn eigen zoon niet meer en zowel overdag als ’s nachts waren best wel pittig. Nilo is een “sprongenkind”, je kunt de klok erop gelijk zetten met het Oei ik groei boek. De een ‘gelooft’ niet zo in die sprongen en de ander wel, het ene kind heeft er meer last van dan de ander maar wij zien gewoon heel erg dat Nilo echt zijn sprongen doorgaat. Niet alles van dat Oei boek heeft toepassing op ons (ze zijn wel érg vooruitstrevend vind ik) maar toch wel een groot deel.
In zo’n pittig sprongetje lijkt het altijd een gebed zonder eind: wanneer stopt dit? Houdt dit ooit op? In het heetst van de strijd denk ik: “dit gaat nooit meer over” en: “waar is mijn zoete kindje?”. Maar ’s avonds, als hij dan eenmaal op bed ligt en je kunt wat meer relativeren dan kijk in in de app en zie dan dat het nog maar een week duurt. Een week is te doen en ja hoor: na de donderwolken komt de zon en dat blijkt ook weer aan Nilo.
nilo tandjesDat zo’n sprongetje niet voor niets is hebben we gemerkt! Hij ging ineens tijgeren, trekt zich op tot z’n knietjes, klimt en klautert boven op je, maakt weer meer geluiden en andere klanken… Met het tijgeren is ook niks meer veilig in huis en waar ik altijd lees dat de rust over is, is hier juist wat rust gekomen! Nilo is een heel (heel!) energiek, beweeglijk en druk mannetje en weet goed wat hij wil. Eerder kon hij zich niet verplaatsen om te doen wat hij wilde en liet hij dat horen. Nu kan hij zelf naar dingen toegaan, dingen pakken wat hij ziet op een afstand en dat geeft hem (en ons) zoveel meer rust en hem minder frustratie. Ook heeft hij tijdens de 8 maandensprong twee tandjes gekregen dus alles kwam in één keer. Zijn we er gelijk vanaf. Ook zijn z’n twee boventandjes onderweg, je ziet twee streepjes zitten!

nilo staanWat is zijn ritme?
Wat wordt er veel gevraagd naar het ritme, slaap- en eetschema van Nilo! Alles gebeurt hier nog heel globaal en we volgen nog steeds Nilo’s behoeften. Heeft hij eerder honger? Dan krijgt hij eerder wat te eten. Moe? Dan ga je lekker slapen. Maar dit is het schema dus van nu: ruim 9 maanden oud.
6:00u – Het is nog steeds een vroege vogel maar als we gemiddeld kijken wordt onze vogel rond 6:00u wakker. Al moet ik zeggen dat de laatste week de klok steeds vaker richting de half 7 gaat, YES.
7:00u/7:30u – De ene keer krijgt hij een boterham en de andere keer een bordje pap (180 cc water + 6 scheppen Nutrilon + 20 gram 8 maanden pap). Ligt er een beetje aan waar we zin in hebben.
9:30u – Hij is een beetje aan het rommelen/schuiven met zijn slaapjes maar vaak tukt hij een klein uurtje rond 9:30u.
10:30u – Hij wordt wakker en krijgt dan een fruithap: vaak een halve banaan (de andere helft is voor moi) en dan nog een ander stukje fruit erdoor (peer, aardbei, perzik, mango). En een flesje water en 5 druppels diksap (in totaal zo’n 160 cc denk ik). Tuitbekers snapt hij nog niet dus hij krijgt het in een klein flesje die hij zelf kan vasthouden.
Schermafbeelding 2015-08-12 om 10.17.5812.30u – Lunchtijd: een bruine boterham met boter en beleg. Hij eet de boterham helemaal op met zo’n driekwart van de korsten. Dan zit hij vol. Zijn lievelingsbeleg is de fruitpasta van Sesamstraat. Smeerkaas en smeerworst vindt hij ook wel oké. Soms doe ik ook alleen wat boter op z’n brood. Hier drinkt hij ook weer een klein flesje diksap na (100 cc ongeveer).
13:30u/14:00 – Rond dit tijdstip slaapt hij vaak weer een uurtje ongeveer.
14.30u – Eerst kreeg hij altijd om half 3 de fles (180 cc + 6 scheppen). We zijn nu een beetje deze fles aan het schrappen en vervangen dit met een tussendoortje: een beker yoghurt, nog wat fruit, een cracker, een rijstwafel…
De namiddag: De ene keer gaat hij in de namiddag nog even een half uurtje slapen en de andere keer niet. Dit is echt totaal verschillend. Hij is zoals ik zei wat aan het schuiven met slaapjes dus ik denk dat dit slaapje binnenkort er helemaal vanaf gaat.
17:00u – Avondeten. 9 van de 10 keer krijgt hij een grof prutje van aardappels met groente (broccoli is zijn fav) en een lepeltje olie. Soms doe ik daar wat kip/rundergehakt bij. Die andere 1 keer krijgt hij pasta of rijst. Hier is hij niet zo’n fan van maar ik wil het hem wel af en toe geven.
19:00/19:30u – We bieden hem nog een flesje aan voordat hij gaat slapen (180 cc water + 6 scheppen Nutrilon) maar deze drinkt hij eigenlijk nooit helemaal op. Het ligt er ook maar net aan of hij nog een dutje heeft gedaan in de namiddag hoe laat hij gaat slapen.

Schermafbeelding 2015-08-12 om 10.18.55Dat was wel een beetje zijn globale ritme. Er was veel vraag naar dus bij deze haha. Verder zijn fietsen, zwemmen en badderen favoriete dingen van hem om te doen. Hij houdt er van om lekker bezig te zijn, erop uit te gaan en leuke dingen doen. Thuis raakt hij snel verveeld dus we zijn vaak de hort op!

Voor de rest laat ik het hierbij. Ik vind het niet zo nodig om ieder aspect van zijn ontwikkeling te delen, iedere poep en scheet online te zetten en er zijn ook gewoon dingen privé die ik niet deel online. Dit globale verhaaltje vind ik leuk om te vertellen en hopelijk vonden jullie het ook leuk om te lezen 😀 (het is een heel verhaal geworden haha, applaus als je het tot het eind hebt gelezen). Ohhhh jongens, over minder dan 3 maanden vieren we gewoon zijn eerste verjaardag alweer…

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

32 reacties

 • Reageer Marion 24 augustus 2015 om 05:43

  Jemig wat gaat het snel! En wat is hij al groot zeg! Die foto dat ‘ie aan het opdrukken is is geweldig. Kruipt hij wel? Ik ging namelijk op die manier van de tijgerjacht naar lopen op handen en voeten en daarna staan. Ik vertikte het om op mijn knietjes te kruipen. Superleuk om zo’n overzicht te zien. Gelijk heb je dat je niet alles deelt. Dit is ook zat toch? Ja, nog even dan zijn eerste verjaardag! 🙂
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #54My Profile

  • Reageer Manon 24 augustus 2015 om 06:38

   Hij is sinds 2 dagen ofzo aan het kruipen gegaan op handen en knietjes!!!

 • Reageer Saskia 24 augustus 2015 om 05:55

  Wauw wat gaat dat toch snel. Leuk dat je Nilo zijn ritme deelt, altijd erg interessant om van andere kindjes te lezen 🙂 En dat je niet alles online zet; ik geef je groot gelijk!
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Kapper, Ikea & Woonkamer + oproep!My Profile

 • Reageer Dita 24 augustus 2015 om 06:27

  Wat leuk geschreven! En die foto van nu, samen met jou is echt prachtig! Fijn dat alles zo goed gaat. De tijd gaat echt heel snel.
  Dita onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #1 week 1 t/m 8My Profile

 • Reageer amanda 24 augustus 2015 om 06:39

  Ja gaat snel he…zo zit ik ook elke keer vorig jaar nog aftellen tot mijn verlof en nu is zijn verjaardag sneller in zicht dan de geboorte…leuk verhaaltje x
  amanda onlangs geplaatst…Kian voor het eerst fietsenMy Profile

 • Reageer marjon 24 augustus 2015 om 06:41

  De collage is leuk gemaakt zeg, van jou en Nilo.

 • Reageer Manon 24 augustus 2015 om 06:55

  Leuk om te lezen en een leuk idee om zijn leeftijd nu te koppelen aan de zwangerschapsduur.
  Ik kan me voorstellen dat de tijd vliegt! Lekker genieten, voordat je het weet is hij straks een jaar!
  Manon onlangs geplaatst…Partnerles zwangerschapsyogaMy Profile

 • Reageer Nicoline 24 augustus 2015 om 07:03

  Leuk om te lezen. Nilo loop net iets meer dan een maand voor op Elisa, dus ik leer altijd weer wat van je 😉 Elisa zit nog op 4 flessen nu, brood gaat moeizaam. Fijn om af en toe te lezen hoe jij het doet met Nilo!
  Nicoline onlangs geplaatst…Favorieten van dit momentMy Profile

  • Reageer Manon 24 augustus 2015 om 07:38

   Brood ging hier ook heel erg moeizaam. Hij begon pas brood te eten toen hij ongeveer 6 maanden was… Ik mengde het eerst met wat melk zodat het heel zacht was en daarna steeds iets droger en dippen in fruit ging ook heel goed 🙂 Nu vindt hij brood echt heel lekker! Vooral met suikervrije jam!

 • Reageer Kim 24 augustus 2015 om 07:05

  Wat gaat het snel! En het is een echte acrobaat haha.
  Kim onlangs geplaatst…Mommy Monday; Het laatste trimester.My Profile

 • Reageer Daniëlle 24 augustus 2015 om 07:11

  Leuke update, Manon. Onze kinderen zijn precies even oud en ik vind het grappig om te zien dat ze zich ongeveer gelijk ontwikkelen. Hun dagindeling ziet er ongeveer hetzelfde uit. Nilo eet wat meer vast voedsel en ik wil proberen van vier naar drie flessen te gaan met jullie schema als voorbeeld.
  Mijn kleintje kruipt al een tijdje het hele huis door en doet niets liever staan en lang de bank lopen. Ik ben erg blij met de box, dan heb ik af en toe even wat rust ☺

  • Reageer Manon 24 augustus 2015 om 08:23

   Jaaa, sinds het weekend kruipt meneer hier ook! Had deze update vorige week getypt maar het verandert dus echt supersnel. Inderdaad: je hebt geen rust meer haha.

 • Reageer Margriet 24 augustus 2015 om 07:48

  Wat leuk, zo’n update!
  En wat een mooie foto van jullie samen!
  Margriet onlangs geplaatst…Wishlist: wonen (deel 1)My Profile

 • Reageer Jess 24 augustus 2015 om 08:23

  schattig ventje seg. Als ik het zo lees, best een gevulde dag :-). Wat is diksap juist?
  Jess onlangs geplaatst…DIY: Nieuwe lading ringenMy Profile

  • Reageer Manon 24 augustus 2015 om 11:49

   Diksap is een siroopje wat je door water kunt mengen. Babyproof zeg maar!

 • Reageer Nicole 24 augustus 2015 om 08:25

  Haha die opdrukfoto. Nu al fanatiek aan het fitnessen haha!
  Vind het altijd leuk om te lezen hoe het bij andere moeders gaat. Nu is Fay een stuk ouders maar ik kan wel een beetje vergelijken aangezien ik dit ook af en toe bijhield!
  Nicole onlangs geplaatst…Papa Plogt: lang weekend wegMy Profile

 • Reageer Tamara 24 augustus 2015 om 08:54

  Wat vliegt dat om he? Dat eerste jaar! Superleuk gedaan zo die foto’s!! Ik geloofde ook nooit zo in sprongetjes, maar hier kloppen ze wel altijd echt!
  Tamara onlangs geplaatst…Win een zilveren bedelarmband ! Themommydiarieswinactie!My Profile

 • Reageer Leonie 24 augustus 2015 om 09:13

  Jeee, wat is Nilo aan t groeien! Wat n mooi manneke. Leuk om de update te lezen hoor!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Zwangerschapskleding!My Profile

 • Reageer Malou 24 augustus 2015 om 09:40

  Altijd leuk om het ritme te zien van een kindje die ongeveer even oud is als Nomi 🙂
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #121; WEER THUIS, CONSULTATIEBUREAU EN WINKELENMy Profile

 • Reageer astrid nab 24 augustus 2015 om 09:47

  wauw wat een mooie foto van jullie samen en wat is nilo hard gegroeid

 • Reageer Vanessa 24 augustus 2015 om 09:49

  De tijd gaat echt snel! Leuk om te lezen dat alles zo goed gaat. Mooie foto’s ook!
  Vanessa onlangs geplaatst…Lijstje: 20 beauty blunders die iedereen wel eens maaktMy Profile

 • Reageer Janske 24 augustus 2015 om 09:51

  Heerlijk hè om ze zo te zien groeien 🙂 Het is al bijna geen baby meer als je hem zo ziet. Leuk hoor!
  Janske onlangs geplaatst…4 nieuwe TV programma’s die je niet wilt missen!My Profile

 • Reageer Lifesabout 24 augustus 2015 om 09:55

  Bizar dat hij over een paar maanden een jaar is. Bij Sarah vond ik de eerste maanden best langzaam gaan, maar hoe verder zij zich ontwikkelde, hoe snellermde tijd ging. Heerlijk dat je nu kunt gaan fietsen met hem!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Een kleine perfecte versie van onszelfMy Profile

 • Reageer Lieke 24 augustus 2015 om 10:29

  Wat gaat dat snel en leuk om zijn ritme te lezen. En wat super dat je nu met hem kan gaan fietsen, genieten lijkt me dat!
  Lieke onlangs geplaatst…Webshop-tip #4 Depot 74 | Baby, Huisje & ShoppingMy Profile

 • Reageer Channah 24 augustus 2015 om 11:05

  Zo leuk hoe je die foto’s bewerkt hebt, ik heb dat niet gedaan tijdens mijn zwangerschap en heb daar nu best wel spijt van. Mocht ik ooit nog een keer zwanger zijn, dan ga ik zeker zoiets doen!

 • Reageer Roeline 24 augustus 2015 om 11:27

  Leuk om te lezen! Ja dat ‘Oei ik groei’ boek is idd erg vooruitstrevend, ga je bijna twijfelen aan je kind of die het wel goed doet want wat die kinderen in dat boek allemaal al kunnen……. Vind ik niet normaal! Heb het boek wel gekocht want ‘ja, je moet het nou eenmaal hebben’ maar heb er niet veel aan gehad/mee gedaan. Helemaal toen ik las dat het op de ontwikkeling van apen gebasseerd is, nou sorry maar wij zijn geen apen! Heb het boek verkocht, iemand anders er blij mee 🙂

 • Reageer Nesrin 24 augustus 2015 om 11:42

  Het eerste jaar van een kind is zo speciaal. Lief en heel fijn dat de tandjes door zijn.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin Summer Holiday photo diaryMy Profile

 • Reageer Anneleen 24 augustus 2015 om 14:32

  Wow wat gaat het snel, zeker nu je zegt dat je binnen 3 maand zijn eerste verjaardag al viert… Jullie hebben een prachtig zoontje en fijn dat hij zo actief en vinnig is! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Reisverslag WalesMy Profile

 • Reageer Inge 24 augustus 2015 om 14:36

  Wat een dotje! En dat gaat toch snel hé, 9 maand al zeg…
  Bij ons zitten we op 8 maanden, en in de namiddag slaapt ze soms nog tot 3 uur :). Het varieert toch fel van kind tot kind hé!
  Inge onlangs geplaatst…Augustus tot nu toeMy Profile

 • Reageer Nienke 24 augustus 2015 om 17:18

  Leuk om te lezen!!!

 • Reageer Cindy 24 augustus 2015 om 20:10

  Ach, die fitnessfoto (zo noem ik het maar, de foto waarop hij op handen en voetjes staat), wat is die schattig zeg! En wat een verschil met 39 weken. Superleuk om te lezen. Jullie hebben een heel knap kind trouwens.
  Cindy onlangs geplaatst…Fotoverslag: Strandfestival Zand!My Profile

 • Reageer Emma 25 augustus 2015 om 21:17

  Wat een mooie foto en leuke jurk. Die kleur staat je heel goed!;)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge