Moeder zijn

Ik zie, ik zie… Niet meer goed als ik zwanger ben

Schermafbeelding 2015-10-29 om 09.44.07In samenwerking met VisionDirect

Ik draag al vanaf mijn 15e een bril. Het begon met heel af en toe een bril op ’s avonds als ik wat moe was en de ondertiteling van de TV niet meer goed kon lezen. Langzaamaan ging ik steeds vaker mijn bril dragen en ik vond het vreselijk. Ik heb namelijk geen brillenhoofd. Ik droeg de bril dus eigenlijk nooit overdag maar ik kreeg hoofdpijn en moest dus eigenlijk wel echt die bril gaan dragen want ik kon niet meer goed in de verte zien.

Mijn moeder draagt ook al bijna haar hele leven lenzen dus die sleepte me mee naar de lenzenzaak. Ik kreeg een paar lenzen aangemeten en sindsdien draag ik dag in, dag uit lenzen. Het eerste wat ik ’s morgens doe als ik op sta is plassen en de lenzen in. Ik draag alleen nog maar ’s avonds een bril als ik op de bank hang.

Mijn sterkte was al een tijdje niet meer veranderd. Ik bestelde mijn lenzen al twee jaar online bij VisionDirect en ging twee keer per jaar op controle bij mijn optometrist (een opticien meet alleen de sterkte van je ogen enzo en een optometrist bekijkt ook de gezondheid van je oog). Toen ik zwanger was van Nilo merkte ik dat ik slechter ging zien. Ik ging voor mijn half jaarlijkse controle naar de lenzenspecialist en ik deed mijn zegje. Hij zei meteen dat dat aan mijn zwangerschap kon liggen (hij zag mijn dikke pens ;-)). Mijn oogsterkte was aan één oog met 0,5 achteruit gegaan.

lensOp de infographic die je hieronder ziet staat bij don’t dat je niet over moet gaan op een andere sterkte. Ik kreeg wel een andere sterkte lens mee en ik zag vanaf toen weer goed. Na de bevalling vond ik weer dat ik slechter zag en ging weer langs voor een check. Ze bekeken mijn ogen, deden wat testjes en kwamen tot de conclusie dat er qua sterkte niks veranderd was. Het kon nog wel te maken hebben met alle hormonen die bij het ontzwangeren hoorde, vertelden ze mij. Het kon ook wat door vermoeidheid komen 😉

Nu, een jaar na de geboorte van mijn zoon, zijn mijn ogen weer “de oude”. In deze infopraphic van VisionDirect zie je wat er kan veranderen aan je ogen tijdens een zwangerschap, wat de reden hiervan kan zijn en wat je wel en niet moet/kunt doen!

Heb jij veranderingen aan je ogen/zicht ervaren toen je zwanger was?

Zwangerschap en ogen infographic

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

10 reacties

 • Reageer Rosie 30 oktober 2015 om 17:36

  Nooit geweten dat je slechter kon gaan zien tijdens je zwangerschap! Gelukkig zelf geen last van gehad 😀
  Rosie onlangs geplaatst…Het geboortekaartje van FlynnMy Profile

 • Reageer Inge 30 oktober 2015 om 22:20

  Wow, dit wist ik totaal niet, en gelukkig zat ik bij die 30% die er dan geen last van had…
  Inge onlangs geplaatst…En toen was ons Pistache er niet meer…My Profile

 • Reageer Milou 30 oktober 2015 om 22:21

  Ah dus dát is het! Ik heb echt het idee dat ik minder goed zie. Vooral dat verminderd gezichtsvermogen. Gelukkig komt het dus weer goed ooit…..
  Milou onlangs geplaatst…Doelen 2015: gezin, bloggen en carrière. Hoe staat het er voor?My Profile

 • Reageer saskia 31 oktober 2015 om 08:09

  Wat grappig dat je hier over schrijft. Ik heb de laatste tijd ook het idee veel slechter te zien. Nog geen tijd gehad om te laten opmeten maar het zou dus goed door de hormonen kunnen komen.
  saskia onlangs geplaatst…Mijn dochter & ikMy Profile

 • Reageer Anneke 31 oktober 2015 om 09:09

  Ik wist inderdaad dat je door zwangerschap slechter kan gaan zien, mijn zus had dit heel erg. Ik wist alleen niet dat je ook bijvoorbeeld drogere ogen kunt krijgen. Ik heb normaal gesproken al droge ogen, dus hopelijk (als het ooit zo ver is) wordt dat dan niet erger.
  Anneke onlangs geplaatst…Boekrecensie: Het evenwicht (M. Bril)My Profile

 • Reageer Nesrin 31 oktober 2015 om 09:26

  Dit is nieuw voor mij. Volgens mij, ik zit nu terug te denken, heb ik nergens last van gehad tijdens de twee zwangerschappen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Recept Chloorkip van TTIPMy Profile

 • Reageer Roeline 31 oktober 2015 om 09:34

  Ik sinds groep 8 (volgens mij) een bril, toen nog geen benul van lenzen. Op de middelbare school had een meisje lenzen en ik mocht ze ook omdat ze goedkoop van de Hans Anders waren, (zou ik nu nooit meer geen gaan) zachte lenzen. Later gekomen bij de Pearl, harde lenzen gehad, ook nog weer een bril, maar ik heb zo’n gruwelijk hekel aan brillen! Nu sinds 2006 nachtlenzen en die zijn ideaal, wil nooit meer anders!!

 • Reageer Channah 1 november 2015 om 12:32

  Heel toevallig dat dit artikel online staat, want ik had dus echt tijdens mijn zwangerschap steeds zoiets van ‘huh, volgens mij moet ik echt een bril ofzo’, natuurlijk daarna nooit meer bij stilgestaan, en ineens zie ik dit. Het is dus helemaal niet zo gek dat ik ineens wat slechter zag, vooral in de verte. Grappig, en weer wat geleerd!
  Channah onlangs geplaatst…Life After Baby #1My Profile

 • Reageer Margriet 1 november 2015 om 14:28

  Goh wat vreemd, dat wist ik ook niet. Vraag me wel af hoe dat dan komt.
  Margriet onlangs geplaatst…Taalontwikkeling Deel 2: Opdrachten geven en afspraken makenMy Profile

 • Reageer Margriet 1 november 2015 om 14:29

  Scratch that, dat stond natuurlijk uitgelegd in het stukje van Vision Direct.
  Margriet onlangs geplaatst…Taalontwikkeling Deel 2: Opdrachten geven en afspraken makenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge