Food, Recepten

RECEPT: Tony Chocolonely zeezout caramel CUPCAKES

tony-chocolonely-zeezout-caramel-cupcakes
1 oktober was ik jarig en ik had zin om iets nieuws te bakken. Een taart zou ik maken voor als ik mijn verjaardag zou vieren (3 oktober) maar op de dag zelf moest ik natuurlijk ook iets lekkers hebben. Bibian kwam langs omdat ze het weekend dat ik het zou vieren weg was dus die moest ook voorzien worden! Ik was aan het Pinteresten en kwam dit recept tegen voor een caramel-zeezout taart. Alle credits gaan dus daarheen voor het recept! Ik besloot er cupcakes van te maken, want dat vond ik wat makkelijk dan een hele taart. Ik heb alles een beetje “vertaald” naar Nederlandse ingrediënten en maten (behalve de cups dan want dat is gewoon makkelijk). Ik kan zeggen dat ze echt goddelijk waren! De cake is heel smeuïg en “mals” en de frosting is precies goed: niet supervet in de mond. Het is natuurlijk geen echte Tony maar door Tony heb ik de combi chocola, caramel en zout ontdekt. En het is ook super ongezond en vet en zoet en slecht voor je, maar nou en. Als het maar lekker is en het is niet elke dag feest.

cupcakes1
Voor de zelfgemaakte caramel heb je de volgende dingen nodig:
♥ 1 cup suiker
♥  4 tablespoons water
♥  2 tablespoons agave siroop (kan je gewoon bij de AH halen)
♥ 1/2 cup slagroom
♥ 25 gram ongezouten boter
♥ 1/2 teaspoon citroensap
♥ 1/2 teaspoon zeezout

caramel11. Doe de suiker en het water in een pannetje met hoge rand en ‘swirl’ dit door elkaar. Gebruik GEEN spatel/garde of iets!
2. Doe een deksel op het pannetje en laat ongeveer 3 minuten op medium vuur warm worden.
3. Dan haal je het deksel eraf en laat je het mengsel koken op medium/hoog vuur. Het gaat heel erg borrelen en het komt heel erg omhoog, blijf er dus bij.
4. ‘Swirl’ de caramel totdat het een lichtbruine amberkleur geeft (dit duurt wel eventjes hoor).
5. Doe dan het vuur uit, wacht een half minuutje en doe dan de slagroom erbij (pas op dit gaat heel erg bubbelen en het is gloeiend heet).
6.  Roer dit door met een garde.
caramel2
7. Doe dan de boter, citroensap en het zout erdoor en roer dit door elkaar zodat de boter gaat smelten.
8. Giet het in een vuurvaste kom en blijf af en toe even roeren totdat je een lekkere dikke stroop hebt.
9. Doe er een folietje op en zet het aan de kant totdat je het weer nodig hebt voor de frosting.

cupcakes2
Voor de cupcakes heb je nodig: (hiermee maak je zo’n 24 cupcakes, erg veel, maar die komen wel op ;-))
♥ 170 gram ongezouten boter
♥ 2/3 cup suiker
♥ 2/3 cup lichtbruine basterdsuiker
♥ 2 XL eieren
♥ 2 teaspoons vanille extract
♥ 1 cup karnemelk (geschud)
♥ 1/2 cup sour cream
♥ 2 tablespoons koffie (die gezet is, geen gemalen koffie ofzo)
♥ 1 3/4 cup zelfrijzend bakmeel
♥ 1 cup cacao
♥ 1/2 teaspoon zout (geen zeezout, gewoon keukenzout)

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en doe cupcakevormpjes in een cupcakevorm.
2. Doe de zachte boter, suiker en basterdsuiker in een kom en mix dit zo’n 5 minuten.
3. Doe dan een voor een de eieren erbij en de vanille.
4. In een andere kom: de karnemelk, sour cream en de koffie mengen.
5. In weer een andere kom: bloem, cacao en zout zeven (echt, zeef dit, het kost even moeite maar scheelt klonten).
cupcakes4
6. Voeg de karnemelkmix en de bloemmix om en om bij het boter-suikermengsel. En mix tussendoor eventjes.
7. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is maar ga niet ‘overmixen’, alles goed gemengd is prima.
8. Doe het beslag in de cupcakevormpjes en bak voor zo’n 20/25 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn gaar als er een satéprikker droog uit komt.
9. Laat de cupcakes goed afkoelen. Ondertussen kan je de frosting maken.

IMG_5427

cupcakes3
Voor de frosting heb je nodig:
♥ 170 gram ongezouten boter
♥ 226 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
♥ 3-4 cups poedersuiker (gezeefd!!!)
♥ 1 cup zelfgemaakte caramel

IMG_5429
1. Klop de boter en de roomkaas luchtig samen.
2. Voeg 2 cups poedersuiker toe, mixen.
3. Voeg 1 cup caramel toe, mixen.
4. Voeg naar wens de rest van de poedersuiker toe tot de gewenste dikte. Bij mij had ik echt de volle 4 cups erin gedaan want het moest stevig zijn om op te spuiten.

IMG_5435
Als alles klaar is, afgekoeld is, dan kun je de frosting op de cupcakes spuiten. Ik gebruikte gewoon een spuitzak met een sterpunt en spoot een kleine dot op ieder cakeje. Als finishing touch deed ik nog een heeeeeeeeel klein beetje (!!!!) grof zeezout op de frosting.

Ze zijn echt heeeeeeeerlijk! Veel bakplezier en eet smakelijk!

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

29 reacties

  • Reageer amanda 8 oktober 2015 om 05:04

    Dat ziet er heerlijk uit, was al nieuwsgierig geworden na je foto op instagram…deze ga ik zeker opslaan en binnenkort maken…xx
    amanda onlangs geplaatst…Pannenkoek Mix(volkoren) van KoopmansMy Profile

  • Reageer Kelly caresse 8 oktober 2015 om 05:48

    Wow dit klinkt echt zo goddelijk lekker! Ik ben dol op Tony caramel seasalt dus dit vind ik ongetwijfeld heerlijk, dit ga ik eens uitproberen
    Kelly caresse onlangs geplaatst…KC Photodiary: Happy moments en veel family timeMy Profile

  • Reageer Martina 8 oktober 2015 om 05:57

    Wat ziet dit er goeeeeed uit! Mijn favo chocolade reep
    Martina onlangs geplaatst…24 September 2015 – Love to wearMy Profile

  • Reageer Nesrin 8 oktober 2015 om 05:58

    Normaal gesproken blokkeer ik altijd bij een lang recept waar ook nog veel ingredienten voor nodig zijn… Maar dit wil ik toch echt een keer maken want het lijkt mij héérlijk!!
    Nesrin onlangs geplaatst…Liefde, Literatuur, Istanbul’s Little Paris & mijn manMy Profile

  • Reageer Josan 8 oktober 2015 om 06:14

    Oh ik ben zo’n cupcake fangirl. Dit lijkt me heerlijk. Echt een recept dat nog niet iedereen kent.
    Josan onlangs geplaatst…Review Kisses Overseas Happy Skin CreamMy Profile

  • Reageer Tamara 8 oktober 2015 om 06:25

    Noooooo! Ik had me net voorgenomen gezonder te gaan eren en dan plaatsen jullie dit!! Hahaha! Nu moet ik dat wel gaan maken!
    Tamara onlangs geplaatst…Babyspullen die ik MOEST hebben. (maar niet praktisch bleken)My Profile

  • Reageer Dita 8 oktober 2015 om 06:28

    Dat ziet er heerlijk uit!
    Dita onlangs geplaatst…Liefde voor Rituals geurkaarsenMy Profile

  • Reageer Annemijn. 8 oktober 2015 om 06:55

    Wauw, dat klinkt geweldig! Ik ben dol op Tony’s!
    Annemijn. onlangs geplaatst…I love sleep tagMy Profile

  • Reageer Anneleen 8 oktober 2015 om 07:02

    Mmm… ziet er heerlijk uit! 🙂
    Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: Kiezen voor zekerheid of je hart volgen? #8My Profile

  • Reageer Marion 8 oktober 2015 om 07:24

    Wooohw, maak me gek!!
    Marion onlangs geplaatst…De eerste keer dagbestedingMy Profile

  • Reageer Pauline 8 oktober 2015 om 07:27

    Wauw! Dit recept ga ik zeker een keer maken, het is nu net half 9 maar oei ik zou er echt wel een lusten nu haha. Leuk gedaan ook met de foto’s van de ingrediënten erbij! Xx
    Pauline onlangs geplaatst…Dear Diary #40My Profile

  • Reageer saskia 8 oktober 2015 om 07:33

    Oh wat HEERLIJK zeg. Dit ga ik zeker onthouden 🙂
    saskia onlangs geplaatst…Ik was mijn kind kwijtMy Profile

  • Reageer Nicole 8 oktober 2015 om 07:54

    Wat doe je ons aan!! Dit klinkt echt lekker zeg..
    Nicole onlangs geplaatst…Help, waar zijn mijn sleutels?My Profile

  • Reageer Leonie 8 oktober 2015 om 07:59

    Hmm, heerlijk!! Maar met caramel werken lijkt me wel lastig!
    Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: zwanger willen worden, geen alcohol!My Profile

  • Reageer Simone 8 oktober 2015 om 08:01

    Dit gaat nu meteen op mijn ”to do” lijstje voor komende maandag. Zoooo lekker lijkt me dit.
    Simone onlangs geplaatst…Over ziek zijn en hoe je jezelf zo snel mogelijk weer beter voeltMy Profile

  • Reageer mamasruntheworld 8 oktober 2015 om 08:13

    Omg ik moet dit echt proberen! Het ziet er zò goed uit! Nommingsss

  • Reageer Lilian 8 oktober 2015 om 09:07

    Dit klinkt echt goddelijk! En ik vind dat je echt toffe foto’s hebt gemaakt zo met de ingrediënten, dat maakt het echt leuk(er!) om te lezen! Deze gaat op m’n lijstje!

    • Reageer Manon 8 oktober 2015 om 15:57

      Ah dankjewel! Leuk om te horen ^^

  • Reageer Lifesabout 8 oktober 2015 om 09:19

    Ohhh doe mij dit nou niet aan! Stiekem ben ik heel blij hoor met het recept ; )
    Lifesabout onlangs geplaatst…Opvoeden: eerlijk verdelen of niet?My Profile

  • Reageer Kim 8 oktober 2015 om 14:11

    Dit klinkt enorm lekker!!
    Kim onlangs geplaatst…Kim, waar ben je!? – Een kleine update.My Profile

  • Reageer Rosanne 8 oktober 2015 om 14:59

    Oh wat zien ze er heerlijk uit<3
    Ik wil ze uitproberen!!
    Rosanne onlangs geplaatst…Mijn leven als studentMy Profile

  • Reageer Joyce 8 oktober 2015 om 16:14

    Ooh lekker manon! Dit ga ik onthouden voor mijn verjaardag! (Ook al duurt dat nog een hele poos haha!
    Joyce onlangs geplaatst…Tot de maan en weer terug! + Win!My Profile

  • Reageer Milou 8 oktober 2015 om 20:25

    Ah dat lijkt me echt lekker! Alleen kan ik maar niet wennen an het zout in de reep van Tony, dus misschien doe ik het dan zonder zout.
    Milou onlangs geplaatst…Zwanger: veranderingen in de band tussen mijn moeder en mijMy Profile

  • Reageer Kiran 8 oktober 2015 om 21:38

    Are you kidding me? De tony’s reep zeezout – karamel staat in mijn ‘not-so-guilty-pleasure’ lijstje! Ik ga dit recept zeker opslaan we moeten binnenkort ongetwijfeld een keer gaan vieren dat het zondag is of zo! Lekkah!
    Kiran onlangs geplaatst…Mijn ‘not-so-guilty-pleasures’My Profile

  • Reageer Saskia 11 oktober 2015 om 08:49

    Hmmm, deze cupcakes lijken me goddelijk! Ik ben geen keukenprinces helaas dus ik denk niet dat dit mij gaat lukken haha! 🙂
    Saskia onlangs geplaatst…Recensie: Karin Slaughter – Mooie meisjesMy Profile

  • Reageer Now That's Fantastic #7 - FANTASTIC MOMS 17 oktober 2015 om 05:01

    […] dit moment… Want zij kreeg dat voor elkaar waar wij alleen maar van konden dromen, ze maakte Tony Chocolonely zeezout caramal cupcakes. Ik wil graag in een bad vol met cupcakes duiken en mezelf dan een weg eruit […]

  • Reageer Bianca 26 oktober 2015 om 20:10

    Erg lekker, maak ze zelf ook wel eens (al komt de cupcake mix dan wel gewoon lekker makkelijk uit een pakje) x
    Bianca onlangs geplaatst…KIDS WIN| THE GOOD DINOSAURMy Profile

  • Reageer Tasty Wednesday| you gotta love TonyChocolonely - The Dutch Notebook 9 december 2015 om 07:34

    […] de dames van Littlewonderworld deelde een recept met cupcakes geinspireerd op tony’s chocolonely salted caramel en die zien […]

  • Reageer You gotta love TonyChocolonely - Tasty Food Notes 23 januari 2016 om 08:47

    […] de dames van Littlewonderworld deelde een recept met cupcakes geinspireerd op tony’s chocolonely salted caramel en die zien […]

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge