Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk, Zwanger

Als je je laatste zwangerschap anders had voorgesteld…

De ene weet het zeker: het blijft bij één kindje. De ander wil – als het gegund is – graag twee kids en de ander droomt over een groot gezin met wel 3 of 4 kinderen. Het is natuurlijk allemaal wel een kwestie van of de natuur het je gunt. Ik wilde altijd graag 3 kinderen. Misschien omdat ik zelf ook uit een gezin kom van 3 kids en dat dat gewoon een beeld is wat je hebt. Mijn vriend daarentegen heeft altijd gezegd als het ons gegund is graag 2 kids te willen. Nadat River geboren was ben ik toch langzaam terug gekrabbeld naar 2 kids. De reden? Kan ik niet heel goed benoemen, ik denk dat we met 2 kids al heel gezegend zijn en dat het qua financien etc. ook gewoon helemaal prima is. En dat we nu een dochter en een zoon hebben, van beide geslachten één is natuurlijk ook heel leuk. Maar hoe stel je je dan in als je weet dat het waarschijnlijk je laatste zwangerschap gaat zijn?

In mijn hoofd had ik het al helemaal bedacht, een mooie zwangerschap net als bij River. Geen kwaaltjes, mooie buik, een lieve peuter… Oké, een beetje te geromantiseerd maar de zwangerschap van River was er een om door een ringetje te halen en zeg nou zelf: je gaat toch op je eerdere ervaringen af.20130418_171653Echo van River

Toen we besloten om voor een broertje of zusje te gaan voor River gooiden we de voorbehoedsmiddelen weg en gelijk de eerste keer was het raak. Bij River had ik hetzelfde en toch voelde het niet oké om gelijk te genieten. Terwijl ik me voorgenomen had om intens te genieten omdat dit als het goed is mijn laatste zwangerschap zou zijn (zeg nooit nooit). Ik probeerde te genieten en het lukte, tot ik een miskraam kreeg. Weg roze wolk, weg mooi gevoel bij een laatste zwangerschap. Het was altijd een ver van je bed show maar nu kwam het wel aardig dichtbij. Na wat echo’s en controles gingen we het opnieuw proberen en weer was het vrij snel raak. Nu echt genieten Bieb, dacht ik nog. Maar ook deze zwangerschap liep niet goed af. Het was me gewoon niet gegund dacht ik nog, ik wilde zo graag de zwangerschap van River herbeleven, zo onbezonnen en mooi maar dit ging er verre van op lijken. Na een paar maanden had ik weer een positieve test in handen, op mijn verjaardag. Dit kon niet fout gaan, ik voelde het. Ik probeerde intens te genieten, van de laatste eerste echo, van de laatste keer een geslachtsbepaling, de laatste keer een eerste keer het hartje horen. Maar het lukte me niet. Ik had mij zo een mooie laatste zwangerschap bedacht maar het leek er verre van op te lijken. Waren het de angsten van de eerdere miskramen wat mij zo onzeker bleef maken? Of had het een andere reden, je bent bewuster van het feit wat een wonder het eigenlijk is…

ZwangerschapstestClearBlue

Ik had besloten voor mezelf na de 20 weken echo de knop om te zetten en de laatste 20-22 weken intens te genieten. Maar zoals jullie weten liep het na de 20 weken echo helemaal fout. Hoe mooi ik het bedacht had om na de 20 weken te genieten maar daar was geen tijd meer voor. Het was meer overleven en na de 25 weken kwam de rust een klein beetje terug, maar genieten had ik nog niet gedaan. Iedereen zei na de uitslagen dat ik nu echt wel even moest genieten, maar het lukte me niet meer. Hoe kan ik na zoveel ellende nou nog genieten. Ik was nog steeds onzeker, bang en ook voelde ik mijn meisje bijna niet.
IMG_3789Echo Novelle

Gelukkig werkte ik veel en kon ik mijn zinnen verzetten. Met 34 weken ging ik met verlof, het kamertje werd afgemaakt en ik kreeg wat rust. Ik genoot wat vaker van de schopjes maar hoe ik genoot bij de zwangerschap van River hoe tegenovergesteld ik het nu voelde. Ik was er bij River ook totaal niet klaar mee en met 41,5 week liep ik nog door de stad. Nou daar had ik deze zwangerschap echt geen puf voor, ik was op en klaar. Geen zin om te genieten, ik wilde gewoon mijn meisje in mijn armen, zonder zorgen zien dat ze er toch was, dat River grote broer is en dat alle zorgen in de afgelopen 40 weken voorbij waren.

Het was een zwangerschap, de laatste, maar genoten heb ik niet. Soms is het niet anders en denk ik wel eens, wat als de medische wereld niet alles kon zien, dan had ik misschien wel genoten vanaf de 20 weken echo?

Helaas heb ik mijn laatste zwangerschap niet ervaren zoals ik hem had gewild. Niet genoten van de laatste echo’s etc. Maar wat ben ik blij dat wij nu een mooi gezinnetje zijn. En die laatste zwangerschapservaring die nemen we maar gewoon voor lief…

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

31 reacties

 • Reageer Gwen 12 november 2015 om 06:15

  Wat een onwijs mooi en eerlijk stuk meis! Ik heb je natuurlijk de hele zwangerschap gevolgd v dichtbij en weer hoe rot je je voelde, maar zo alles ook op papier zien, bah. Had het je zo graag anders gegund! Maar idd, ze is er, jullie zijn compleet!!!
  Gwen onlangs geplaatst…Sinterklaas en kleine kinderenMy Profile

 • Reageer Dita 12 november 2015 om 06:28

  Wat heb je dit mooi verwoord. Erg fijn dat jullie meisje er nu is en je wel lekker kunt genieten.
  Dita onlangs geplaatst…Diwali! ♡My Profile

 • Reageer Paola 12 november 2015 om 06:31

  Heel vervelend als het niet loopt zoals je denkt/wil! Helaas weet ik hier alles van en wat kan het dan een teleurstelling zijn. Gelukkig weten we waarvoor we het doen en heb je nu een prachtig meisje om vast te houden!
  Paola onlangs geplaatst…Baby aankopen oktober 2015My Profile

 • Reageer Simpel, met een snufje liefde 12 november 2015 om 06:34

  Jammer als er geen roze wolk is. Het maakt een zwangerschap zo compleet anders.
  Mijn 1ste zwangerschap was ook een complete ramp. Het werd een HG tweelingzwangerschap met veel ziekenhuisopnames en een vroeggeboorte.
  Mijn 2de zwangerschap werd ook geen roze wolk want eindigde heel snel in een miskraam.
  Nu al een tijd bezig voor de derde, en nu lukt het niet eens om zwanger te worden.
  Ik hoop ooit nog die roze wolk te vinden.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Ik sta onder de DOUCHE!!!!My Profile

 • Reageer Josan 12 november 2015 om 06:51

  De onbevangenheid die je hebt als een eerste zwangerschap ‘gewoon’ goed gaat. Pas achteraf besef je hoe wonderlijk het is. Aan de ene kant vind ik medische wetenschap mooi aan de andere kant is ook mijn ervaring hoe medischer het wordt hoe meer zorgen. Heb om die reden altijd geen 20 weken echo gedaan. Laatste keer wel. Ik zal nooit een zoon hebben maar voel me gezegend met 3 gezonde dochters en niet de ervaring van een miskraam. Het blijft een wonder.
  Josan onlangs geplaatst…Kisses Overseas Rebel WashMy Profile

 • Reageer Annemijn. 12 november 2015 om 07:09

  Jammer dat het zo anders verlopen is Bibian. Ik hoop dat je nu wel lekker kunt genieten van Novelle.
  Annemijn. onlangs geplaatst…Mijn liefde voor… sterren!My Profile

 • Reageer Kelly caresse 12 november 2015 om 07:27

  Wat heftig om te lezen dat deze zwangerschap niet in het teken kon staan van genieten door de nare ervaringen vooraf en vervolgens die heftige 20 weken echo. Ik hoop zo dat jullie nu wel kunnen genieten en je je snel een stuk fitter voelt
  Kelly caresse onlangs geplaatst…KC Photodiary: Tv opnames en babyshoppingMy Profile

 • Reageer Fenn 12 november 2015 om 08:07

  Mooi geschreven. Wat erg dat het allemaal anders is gelopen maar hopelijk kan je nu lekker genieten!
  Fenn onlangs geplaatst…Weekendje weg; mijn toilettasMy Profile

 • Reageer Elise Joanne 12 november 2015 om 08:28

  Mooi geschreven, heftig verhaal.. Ik had het je graag anders gegeven. Ik ken je nog helemaal niet lang en dan stretch ik het woord ‘ken’ maar ik heb met je meegeleefd deze zwangerschap en vind het verdrietig dat je zwangerschap en je bevalling zo zijn gelopen. Nu heb ik wel de film ‘what to expect when you’re expecting’ in mijn hoofd; ken je dat stel waarbij alles perfect liep en het andere stel die een zwaardere rit achter de rug hadden? Die laatste kregen de perfecte baby en een wolk van een kraamtijd. Hopelijk werkt het bij jou ook zo! <3
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Outfit of The Day: Bumpy but Elegant & Comfy!My Profile

 • Reageer saskia 12 november 2015 om 08:59

  Heel verdrietig hoe het is gegaan. Ik hoop dat je nu wel mag genieten van jullie mooie meisje.
  saskia onlangs geplaatst…Rimmel London Nagellak (x3)My Profile

 • Reageer Tamara 12 november 2015 om 09:10

  Ahhhh het lijkt me zo moeilijk wat jij hebt moeten doormaken. De klap van een miskraam lijkt me verschrikkelijk, helemaal als het dan ook nog 2 keer zoiets meemaakt. Dan ook nog zo’n zware zwangerschap vol zorgen! Ik hoop echt heel hard t je nu gewoon heerlij onbezorgt van je meisje kunt genieten, want dat is je echt heel Hard gegund!
  Tamara onlangs geplaatst…Je beloofde dat je 100 zou worden, maar haalde de 50 niet eens.My Profile

 • Reageer Vanessa 12 november 2015 om 10:26

  Mooi geschreven. Het lijkt me heel moeilijk dat je je laatste zwangerschap zo hebt moeten meemaken, maar zoals je zegt heb je nu een mooi gezinnetje waar je volop van kan genieten.
  Vanessa onlangs geplaatst…NIVEA Body Milk Onder De Douche CacaoMy Profile

 • Reageer Leonie 12 november 2015 om 10:28

  Ahh! Zo mooi geschreven. Heel jammer dat t totaal anders is verlopen dan dat je had gehoopt en dat je niet hebt kunnen genieten.
  Ik ben enorm blij voor jullie dat jullie nu zo’n mooi meidje op de wereld hebben gezet. Ga nu vooral lekker genieten van JOUW gezinnetje! Liefs!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: wat nu?My Profile

 • Reageer Malou 12 november 2015 om 10:34

  Ik kan me goed voorstellen dat je er niet van hebt kunnen genieten, je hebt behoorlijk in de stress gezeten! En ook na die miskramen lijkt het me moeilijker om te genieten.
  Malou onlangs geplaatst…NOMI’S TWAALFDE MAANDMy Profile

 • Reageer Lilian 12 november 2015 om 10:40

  Zo zie je maar dat de natuur echt zijn eigen weg gaat, en je niet kan voorspellen hoe het gaat lopen. Die onzekerheid die je had is naturlijk logisch. Gelukkig is alles goed gekomen en heb je nu een klein meisje in je armen helemaal gezond. Dat is nu wel het belangrijkste en je kan er nu helemaal van gaan genieten en proberen die nare zwangerschap achter je te laten. Ik wens jullie alle geluk van de wereld toe!

 • Reageer Channah 12 november 2015 om 10:48

  Heel eerlijk geschreven Bibian! Mijn zwangerschap, dan wel mijn ‘eerste’ (heb een miskraam gehad), verliep ook heel anders dan ik van tevoren had gedacht. Terwijl iedereen genoot van het zwanger zijn, lag ik in het ziekenhuis met een torenhoge bloeddruk.. Wat uiteindelijk heeft geleid tot een epileptische aanval, wat zowel voor mij als ons kindje levensgevaarlijk was, waardoor ze snel geboren moest worden. Nu is ze een gezonde baby van 7 maanden, maar ik ben nu heel bang om nog een kindje te krijgen, althans, ik weet eigenlijk wel zeker dat we vrij snel weer voor een tweede zullen gaan, omdat ik het anders gewoon niet meer durf. Ik had liever bij mijn tweede (als het ons gegund was) een vervelende zwangerschap gehad, want nu heb ik een totaal verkeerd beeld van het zwanger zijn..
  Channah onlangs geplaatst…De waarheid achter Body After Baby!My Profile

 • Reageer Mama van Vesper 12 november 2015 om 11:06

  verschrikkelijk he zo in angst leven en niet durven genieten! Maar je hebt nu wel een hele mooie dochter! Nogmaals proficiat!
  Mama van Vesper onlangs geplaatst…5 maanden na de GBP!My Profile

 • Reageer Eline 12 november 2015 om 11:40

  Je hebt je gevoelens goed kunnen verwoorden Bibian!
  Eline onlangs geplaatst…Gezonde chocolade cupcakesMy Profile

 • Reageer Danielle 12 november 2015 om 15:17

  Ik ben vannacht bevallen van mijn 2e kindje, een zoon na mijn dochter. Ik heb een pracht zwangerschap gehad. Alles liep zoals ik wilde en toen kwam de bevalling. Ik ben door een hel gegaan en zeg al de hele tijd, als dit mijn eerste kind was geweest had er nooit een 2e gekomen. Zonde als dingen niet lopen als je wil en zeker als je voor de laatste keer zwanger bent. Nooit een 3e hier, hoe veel ik ook twijfelde eerder. Dit was niet hoe het had moeten lopen, en ik denk dat jij dat gevoel ook hebt. Sterkte met herstellen en alles verwerken!

 • Reageer Betty 12 november 2015 om 15:20

  Aaw lieverd, ik had het je zo ontzettend anders gegund! Gelukkig is het resultaat geweldig en heb je dat in ieder geval mee, maar een mooie laatste zwangerschap en bevalling had wel leuk geweest. Het is heel jammer dat het niet zo heeft mogen zijn. Ik hoop in ieder geval op een hele mooie eerste periode met z’n viertjes!
  Betty onlangs geplaatst…Het belang van bekkenbodemoefeningenMy Profile

 • Reageer Saskia 12 november 2015 om 15:59

  Wat een oprecht artikel Bibian, respect daarvoor. Ik hoop echt van harte dat je nu kunt gaan genieten van je kleine meid en dat dat een beetje de zware zwangerschap goed kan maken. Want je hebt weer een wondertje op de wereld gezet!
  Saskia onlangs geplaatst…Review: Kobo Aura H2OMy Profile

 • Reageer Milou 12 november 2015 om 17:29

  Lieve lieve Bibian, ik kan zo hard huilen als ik dit lees! Je bent zo’n leuke, lieve meid en een geweldige moeder! Ik had je echt een andere zwangerschap gegund dan die van Novelle. En de miskramen gun je natuurlijk niemand. Lijkt me verschrikkelijk om mee te maken! Het is natuurlijk een dooddoener: maar ik kan alleen maar hopen dat je (samen met Mike) hier sterker uit bent gekomen. Dat je straks extra hard kunt genieten van River en Novelle en gewoon jullie hele gezinsleven. Echt Bibian, het is je zó gegund! Dikke dikke knuffel!
  Milou onlangs geplaatst…Hoera! Thuis bij Milou bestaat 1 jaar! (Winactie)My Profile

 • Reageer Lara 12 november 2015 om 18:50

  Mooi verwoord! Lijkt me ook wel moeilijk voor je! Toch vind ik het altijd een beetje dubbel als mensen zeggen ‘dit is mijn laatste zwangerschap’, ik bedoel je weet nooit helemaal zeker of je over 5 jaar niet opeens weer de kriebels krijgt, of zoiets. Ik bedoel het niet verkeerd en ik veroordeel je ook niet, maar ik denk altijd, hoe weet je nou zo zeker dat dit echt je laatste zwangerschap is? Tenzij je natuurlijk middelen gebruikt waardoor je niet meer zwanger kán worden. Vind het trouwens ook grappig dat je zegt dat 3 of 4 kinderen hebben een groot gezin is. Kom zelf uit een gezin met nog meer kinderen, dus 3 of 4 vind ik helemaal niet zo veel haha.

  • Reageer Manon 12 november 2015 om 19:59

   Haha er staat in haar verhaaltje ook “waarschijnlijk laatste zwangerschap” en “zeg nooit nooit” 😀

   • Reageer Lara 13 november 2015 om 18:25

    Je hebt gelijk haha. Zal dan wel liggen aan het feit dat ik dit om 6u ’s ochtend las 😉

 • Reageer Hanna @ eenbezigbijtje.nl 13 november 2015 om 08:11

  Mooi geschreven! Je MOET overal maar altijd van genieten, en soms word je dan nog raar aangekeken als je aangeeft dat dat niet altijd maar lukt. Zo stom vind ik dat.
  Hanna @ eenbezigbijtje.nl onlangs geplaatst…Flashback Friday: Mijn eerste wintersportMy Profile

 • Reageer iooon 14 november 2015 om 00:18

  Het was echt kutmetperen. Zo stom. Ik dacht ook elke keer van “ah nu is het klaar met het gedoe” maar nee, weer gekkigheid. Gelukkig is ze er nu, en kun je nu wél gaan genieten.
  iooon onlangs geplaatst…Onze zoektocht: Het nieuwe huis gevonden!My Profile

 • Reageer Anneleen 14 november 2015 om 17:46

  Ik vind het knap dat je hier zo open en eerlijk over schrijft… Want soms is een zwangerschap/een kindje krijgen/ zelfs in verwachting geraken/… nu eenmaal niet iets rooskleurig. Ik vind het wel jammer voor je, want het was je echt gegund!
  Anneleen onlangs geplaatst…25 levensvragen TagMy Profile

 • Reageer Tamara 14 november 2015 om 22:14

  wat naar dat je niet hebt kunnen genieten. De angst die dan al speelt en dan ook nog de onrust na de 20 weken echo. Er is dan al veel tijd voorbij en veel emoties verder waardoor zo lastig word. Jullie meisje is er nu en gun jezelf nu vooral tijd en geniet van je gezin!
  Tamara onlangs geplaatst…In het nieuws #1My Profile

 • Reageer Lifesabout 14 november 2015 om 22:22

  Mooi en eerlijk geschreven, ook een stukje herkenbaar. Ik heb niet optimaal kunnen genieten van mijn eerste zwangerschap, omdat er ook drie miskrame aan vooraf zijn gegaan. Maar ook door mijn aandoening en alle medicijnen. En overdoen kan niet meer want ik mag nooit meer zwanger worden.
  Een goed herstel gewenst en een dijk van een roze wolk!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Er is iets verschrikkelijks gebeurd…My Profile

 • Reageer Post Pregnancy Tag | Little Wonder World 4 december 2015 om 06:00

  […] kijk je terug op je zwangerschap? Het wordt een beetje eentonig om weer hetzelfde verhaal te vertellen maar ik heb niet echt een hele leuke zwangerschap gehad helaas. En ik ben dan ook blij […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge