Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Mag je dan niet veranderen als je moeder wordt?

Je leest en hoort het steeds vaker: dat je vooral jezelf moet blijven als je moeder bent geworden. “Ze is wel heel erg veranderd sinds ze een kindje heeft.” Je moet dingen blijven doen die je leuk vindt, het mag niet 24/7 om je kind draaien en je moet ook vooral goed voor jezelf zorgen en jezelf niet verslonzen. Hier ben ik het ook wel mee eens maar ik heb er ook wel wat andere gedachtes bij…

Ik weet niet of dit stukje verdedigend, betweterig etc. overkomt maar dat is niet de bedoeling hoor! Gewoon mijn hersenspinsels/gedachtes.

Ik vind het eigenlijk wel gek dat een vrouw niet “mag” veranderen zodra ze moeder is geworden. Het is nogal wat! Ik vind het eerlijk gezegd wel een beetje vreemd als je niet veranderd zodra je een kindje hebt gekregen… Doet het je dan weinig? Pas je je leven niet aan? Veranderen je prioriteiten niet? Heb je geen zorgen en verantwoordelijkheden erbij gekregen? Dat zijn best nog wat dingen vind ik! Het is dus niet gek dat er dingen anders zijn geworden dan voorheen in het kindloze leven.

IMG_3807
Ik en daarbij ook mijn leven zijn best wel veranderd sinds ik moeder ben. En niet vervelend hoor, nee, juist heel positief. Misschien heel suf om te zeggen maar voorheen had ik nooit echt iets gevonden wat écht mijn passie was, waarvoor ik “leef” (goh wat zwaar HAHA). Sommige mensen kunnen leven voor hun werk, is hun werk hun grootste passie of hebben een hobby waarin ze zich helemaal kunnen verliezen. Ik heb dat nooit echt gehad… Ik heb een poosje in het onderwijs gewerkt en ik vond het hartstikke leuk maar aan het einde van de dag had ik nooit een YES-gevoel. Een voldaan gevoel en dat ik ‘er toe doe’. Maar sinds ik moeder ben heb ik wel een beetje mijn roeping, passie, hobby, hoe je het wil noemen, gevonden. Ik heb ook heel erg veel geluk, en dat besef ik ook iedere dag, dat ik thuis mag zijn voor mijn kind. Ik wil niet dat dit stukje klinkt alsof moeder zijn een baan is of iets in die trant hoor. Maar soms heb je gewoon een gevoel van: ja dit is ‘het’, en dat heb ik met moeder zijn. Ik kan m’n ei kwijt in het moederen, wat ik nooit in iets anders kon. Sjee dit klinkt zo stom en suf maar ik weet niet goed hoe ik het anders moet zeggen. Een gevoel wat ik nooit ergens anders bij heb gehad.

IMG_1660
Dan kom je bij het stukje dingen voor jezelf blijven doen. Dit is bij mij ook veranderd. Waar ik eerder 24 uur per dan aan mezelf kon besteden, heb ik daar nu minder behoefte aan en dat kan ook niet meer: 24/7 in het teken van mezelf. Nilo gaat eigenlijk elke week wel een dag/middag naar opa en/of oma toe en sinds kort ook naar de opvang en dan heb ik tijd voor mezelf. Ook gaan mijn vriend en ik toch wel regelmatig met zijn twee op stap, uit eten, een nachtje weg… En juist omdat dit dus minder vaak voorkomt dan voor het vader en moeder zijn, geniet ik er dubbel zo veel van. Ook de momentjes dat ik tijdens een slaapje gewoon op de bank kan zitten met een kop thee, een boek en een stukje chocola, zijn zoveel meer waard dan een hele zondag verveeld op de bank hangen met een zak chips.
Tijd met vriendinnen is ook kostbaarder geworden: ik zie ze met mijn kind spelen, knuffelen en dat is ook zoveel meer waard dan een haastige afspraak in een caféetje op zaterdag aan het eind van de middag, snel snel tussen alle bedrijven door. Als ik alleen met Bibian een middagje ga winkelen zonder kind, is dat ook een stuk ‘bijzonderder’ dan toen we nog geen kinderen hadden.
Echte hobby’s heb ik nooit echt gehad (wel dingen die ik heel leuk vind om te doen maar een echte hobby zoals breien of haken, nee) maar ik kan genieten van bakken, lezen, winkelen, bloggen, series kijken en uitstapjes maken, en dat doe ik ook nog steeds maar wel aangepast… Logisch toch? Ik lees geen boek per week meer maar ik lees nog wel, ik hang iets minder voor Netflix maar ik kijk nog steeds “mijn” series…

Foto 01-09-15 15 00 29
Dan vind ik het best wel gemeen als mensen er vanuit gaan dat je jezelf verslonst als je een kind hebt gekregen. Of tijdens de zwangerschap al. Ik werd bekritiseerd op het feit dat ik een ‘hippe flodderbroek’ aan had, dat kon niet en ik verslonsde mezelf. Maar niemand wist dat ik continu harde buiken had en dat een zwangerschapsspijkerbroek gewoon pijn deed… Het is natuurlijk ook heel persoonlijk, maar ik hecht niet zo héél veel waarde aan er uberhip bij lopen. Een stoere jeans, een fijn shirtje en laarzen aan en ik ben mezelf. Ik heb geen behoefte om op een doordeweekse dag in een 30 denier panty te lopen, met een kanten jurkje en 10 cm hoge hakken. Prima hoor als jij je daarbij wel fijn voelt maar bij mij zit dat gewoon niet lekker. Ik voel me meer mezelf in een spijkerbroek waarmee ik wijdbeens op de grond kan zitten om met mijn kind te spelen, een shirtje die gewoon in de wasmachine en droger kan als er fruit, spuug of plakhandjes op komen en schoenen die geen putjes in onze vloer maken. Haren in een staart of knot, wat concealer, blush en mascara en ik ben good to go. Verzorgd en wel, maar verslonzen? Als je basic gekleed bent, een staart in je haar hebt en All Stars draagt dan zien (sommige) anderen dat al als verslonzen… Ik heb gewoon schoon ondergoed aan, een bh aan, tanden gepoetst, schone haren, een verzorgd make-upje en mijn kleding is ook schoon, netjes en passend.

Soms is veranderen goed. Ik ben nog steeds wie ik was voordat ik moeder werd, helemaal 100% mezelf, voel me ook niet anders dan voorheen, alleen mijn prioriteiten liggen anders, mijn hobby’s zijn veranderd, mijn dagindeling, mijn relatie (positief), mijn zorgen en verantwoordelijkheden… En zeg nou zelf: is het dan écht zo erg als jouw leven een jaar volledig in het teken staat van je bloedeigen kind? Ik merk nu al, nu mijn kind een jaar is, dat ik veel minder hele dagen met hem bezig ben. En dat ene jaar wat heel erg om hem gedraaid heeft, was toch wel een van de allermooiste jaren van mijn leven tot nu toe ♥.

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

57 reacties

 • Reageer Channa 30 november 2015 om 06:11

  Als je vind dat je niet mag veranderen als je een kind hebt, dan kun je beter niet aan kinderen beginnen 😉 Naast dat je leven natuurlijk enorm verandert, blijf je grotendeels vaak gewoon jezelf, maar er zijn zoveel dingen die je anders tegen het leven laat kijken, dat je toch wel wat verandert!
  Channa onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge – #5 Make-up TimeMy Profile

  • Reageer irma 20 mei 2016 om 19:03

   Heel sterk geschreven en ik herken mezelf hier heel erg in em ik dacht dat dat stom of ouderwers was maar ik ben gelukkig niet de enige. Ben nu met de laatste loodjes van de zwangerschap bezig en verheug me ontzettend op het moederschap. Voor mijn gevoel gaat dat mijn leven compleet maken en is dat mijn passie. Vond je verhaal heel leuk om te lezen en zal hier zeker nog eens aan terug denken.

 • Reageer Simpel, met een snufje liefde 30 november 2015 om 06:17

  Mij lijkt het juist slecht als je niet veranderd zodra je een kind krijgt. Je prioriteit liggen ineens anders en het draait niet meer alleen om jezelf.
  Ik ben ook veranderd, alleen maar positief.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Week 48 met een snufje liefde.My Profile

 • Reageer Kelly caresse 30 november 2015 om 06:18

  Wat een mooi persoonlijk stuk, dat van die roeping en passie herken ik helemaal. Niets geeft zoveel voldoening als het moeder zijn, het heeft mij ook heel erg veranderd, een fijne verandering 🙂
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Mommy monday: Van ledikant naar peuterbedMy Profile

 • Reageer IJlien 30 november 2015 om 06:22

  Heerlijk dat je zo geniet van het thuis zijn met je mannetje! Moederschap verandert je zeker, als je ook je eigen persoonlijkheid en leven samen met je vriend aandacht blijft geven is dat toch perfect? Lekker doorgaan zo 😀
  IJlien onlangs geplaatst…Wishlist novemberMy Profile

 • Reageer Josan 30 november 2015 om 06:45

  Leuk om te lezen. Ik ben het met je punt eens. Of je nu moeder bent of niet. Je verandert door ervaringen in je leven. En dat is okay. Het krampachtig vast moeten houden aan iets wat je niet (meer) bent is juist vermoeiend. Daarmee doe je jezelf meer te kort dan toevallig niet meer 24 uur per dag met jezelf bezig zijn.
  Josan onlangs geplaatst…Zelf sneeuw maken met baby olieMy Profile

 • Reageer Jennifer 30 november 2015 om 06:51

  “Wat fijn dat je naast dat je moeder bent ook nog jezelf bent gebleven!” Is de titel van een conceptblog die op mijn blogkalender staat. Een uitspraak die ik verschrikkelijk vind, want hoe weet iemand anders nou wie ik ben beter dan ik zelf? Ik heb vooral een stukje egoïsme in het moederschap erbij betrokken, want in hoeverre plaats je jezelf nog op 1? Je leven verandert gigantisch en daarmee niet alleen je dagindeling maar misschien ook je persoonlijkheid. En als die persoon niet bevalt, dan is dat niet mijn probleem. Ik kan niet egoïstisch zijn tegenover mijn kindje omdat een buitenstaander dat van mij vraagt. Ik kan geen feestjes bedenken waar ik naartoe zou willen gaan om te bewijzen dat je leven niet drastisch verandert als er een baby komt. Dan zou ik liegen. Alles verandert, je dagindeling/dagbesteding, je behoeften, je mindset .. gewoon alles. Daarover kan ik ook niet liegen. Maar maakt dat uit? Natuurlijk niet, zolang je zelf maar het gelukkige gevoel eraan overhoudt, dat is het enige egoïstische aan deze hele reis.
  Jennifer onlangs geplaatst…Cadeau ideeën voor Melle (cadeautips 1 jaar)My Profile

 • Reageer Marion 30 november 2015 om 06:59

  Geneuzel. Hoe kan je nou niet veranderen als je een kindje krijgt? Het stoort me een beetje dat er zoveel mensen zijn die denken dat het nodig is om zich overal op een negatieve manier tegenaan te bemoeien. Nogmaals, geneuzel vind ik het. Doe jij maar lekker je eigen ding, Manon. Als het goed voelt is het goed. Kan de rest van de wereld op hun kop staan, boeien. X
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #68My Profile

 • Reageer Marjolein 30 november 2015 om 06:59

  Wat mooi en herkenbaar.
  Precies beschreven zoals ik het ook ervaar.

 • Reageer Wilmaaa 30 november 2015 om 07:07

  Of je nou wil of niet, je verandert zoiezo wel. Ik ben zeker mezelf gebleven, maar ook verandert. Ik vind het helemaal goed zo, ik ben nu toch ook moeder?! Maar ook zeker Wilma!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…What´s going on? #2My Profile

 • Reageer Jeanine laporte leussink 30 november 2015 om 07:08

  Precies dit!

 • Reageer Paola 30 november 2015 om 07:28

  Ik ben nog geen moeder, maar denk er wel net zo over. Ik vind sowieso het hele beoordelen van elkaar maar niks. Leven en laten leven! Iedereen moet doen waar hij/zij zelf het gelukkigst van wordt!
  Paola onlangs geplaatst…Mijn leven in beeld week 48 kaasfondue, uit eten en bloggenMy Profile

 • Reageer Roeline 30 november 2015 om 07:36

  Bizar dat je bij zo iets ingrijpends als een kind krijgen niet zou mogen veranderen……… Natuurlijk verander je, logisch toch, je bent moeder geworden notabene!! Hoewel iedereen er wel anders in is, in dat veranderen. Allen maar over je kind kunnen praten of juist niet of in mindere mate, veel thuis zijn en niet alleen meer weg of bijna niet of gewoon vooral je eigen ding nog willen doen met of zonder kind. Maar je veranderd, dat is een feit!

 • Reageer Leonie 30 november 2015 om 07:38

  Wat een mooi persoonlijk artikel! Ik vind t juist super dat je hier zo open over bent, dat maakt lww toch uniek en mooi om te lezen.
  Je bent mama geworden en dat is gewoon een andere fase in je leven, heel logisch!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakookt: Kippakketjes!My Profile

 • Reageer lieke 30 november 2015 om 07:39

  Wat mooi en open geschreven! Helemaal mee eens! Het lijkt mij logisch dat je veranderd want je hebt wel de verantwoordelijkheid, liefde en zorg voor een kindje.

 • Reageer Fenna 30 november 2015 om 07:43

  Het zou juist gek zijn als je niet veranderd toch? Maar dat wil niet zeggen dat je jezelf niet kan zijn ;). Sommige mensen hebben (helaas) nogal snel een oordeel klaar…
  Fenna onlangs geplaatst…Kiko Angel Kiss SetMy Profile

 • Reageer Miranda 30 november 2015 om 07:45

  Wat een gezeur is dat ook altijd. Al die mensen die overal een mening over hebben, die zich overal mee bemoeien of die je willen vertellen hoe ‘het hoort’. Bah. Welke kleren je wel (of niet) aan hebt, welke keuzes je maakt als zwangere en nu als moeder, of je verandert ja of nee… Je mag het allemaal zelf weten!:) dat doe je perfect, laat ze maar lekker kletsen, ik luister daar al heeel lang niet meer naar;) haha!
  Miranda onlangs geplaatst…Een smoothie voor op je boterham!My Profile

 • Reageer Nicole 30 november 2015 om 07:46

  Een kind krijgen is een van de meest ingrijpende veranderingen in een mensenleven, dus dat je als vrouw verandert daardoor, is niet meer dan logisch denk ik. De kunst is in mijn ogen om een goede balans te vinden tussen het moeder zijn en het vrouw zijn.
  Nicole onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge #5 Make-up!My Profile

 • Reageer Saskia 30 november 2015 om 07:59

  Dit soort opmerkingen kan ik ook echt niet serieus nemen. Althans in negatieve zin. Ik denk namelijk dat het moederschap mij heel erg in positieve zin heeft veranderd. Ik ben veel meer bewust van bepaalde zaken geworden en niet alles is meer zo oppervlakkig. Mooi persoonlijk stukje en eerlijk geschreven. Mensen roepen ook vaak maar wat zonder verder na te denken.

 • Reageer Ilona 30 november 2015 om 07:59

  Goed geschreven! Mensen snappen er geen zak van als ze zelf (nog) geen kinderen hebben! Iedereen doet het op de manier waarvan zij denken dat goed is, dus laat mij ook lekker denk ik altijd!

  Liefs..

 • Reageer Charlotte 30 november 2015 om 08:23

  Ik denk ook dat het juist heel logisch is! Het is alleen ook net hoe je er zelf mee omgaat…
  Charlotte onlangs geplaatst…Hot Mama Challenge – Make-up!My Profile

 • Reageer Inge 30 november 2015 om 08:37

  Ik ben het 100% met je eens Manon! Sinds 8 maanden ook moeder en ik geniet met volle teugen. Ben ook enorm veranderd. Ik werk nog 3 dagen en heb geen dagje voor mezelf, maar dat gaan we wel veranderen… je slaat de spijkee op zijn kop met hoe gek het zou zijn ala je niet verandert! En hoe heeelijk dat kopje thee op de bank is als je even tijd hebt 🙂
  Inge onlangs geplaatst…keukenstyling inspiratieMy Profile

 • Reageer Lilian 30 november 2015 om 08:52

  Ik snap precies wat je bedoelt. Als je niet verandert als je moeder bent, klopt er volgens mij iets niet! Je hebt wel een stukje verantwoordelijkheid erbij en kan niet meer zomaar gaan en staan waar je wil.
  Ik vind niet dat jij jezelf verslonst hoor. Je bent een mooie vrouw! Goed geschreven artikel.

 • Reageer Drie 30 november 2015 om 09:12

  Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: besteed ook nog genoeg tijd aan dingen samen doen met je partner want je bent nog steeds geliefden naast papa en mama. Maar je leven zal hoe dan ook veranderen als er een kindje komt en dat is toch niet erg?
  Drie onlangs geplaatst…Goedbedoelde adviezen die je niet wilt horenMy Profile

 • Reageer Madelaine 30 november 2015 om 09:17

  Wauw wat een mooi en persoonlijk stuk! Ik denk, en weet wel zeker dat ik verander zodra onze dochter geboren is. Maar ik wil wel gewoon nog motorrijden, naar het circuit toe (dan met kind mee), werken en een studie afmaken. Alleen zal dit dus ook worden als ‘moeder van ….’ in plaats van alleen Madelaine. Je prioriteiten verschuiven ook, logisch. Lijkt me ook dat dat moet, maar mij lijkt het ook fijn om soms iets meer Madelaine te zijn dan alleen ‘moeder van’. Wel wanneer het kan natuurlijk. Het is zeker wel jammer dat mensen meteen een oordeel hebben wanneer je verandert omdat je een kindje hebt gekregen, alsof je meteen een compleet ander soort mens bent.
  Madelaine onlangs geplaatst…LIFE – Het 2e trimesterMy Profile

  • Reageer Manon 30 november 2015 om 10:53

   Ja precies! Ik vind het ook heel belangrijk dat ik “mijn” dingetjes blijf doen, wat bij jou motorrijden etc is. Maar dan met aanpassingen. Ik voel me op de eerste plaats altijd gewoon “Manon” en op 2 “moeder van…”. Ik zou mijn persoonlijke dingen echt niet op willen geven om alléén maar te moederen, juist door je eigen dingen te houden hou ik het vol (klinkt stom, bedoel het niet zo haha). Even het batterijtje “Manon” opladen zodat ik er weer tegenaan kan haha.

 • Reageer Inez 30 november 2015 om 09:23

  Ja herkenbaar, achterlijk he!
  Natuuurlijk verander je, dat kan ook niet anders. Ook ik merk dat niet iedereen dat lijkt te begrijpen, maar ik zeg elke keer maar zo: als zelf een kind zouden hebben zouden ze compleet anders praten!

 • Reageer Shirley 30 november 2015 om 09:39

  Amen 🙂

 • Reageer Britt 30 november 2015 om 09:41

  Een mooi (en) persoonlijk stuk. Ik denk dat het goed is om te onthouden dat je bij jezelf moet blijven! Doe vooral wat je zelf fijn vindt en wat goed voelt, dat is het allerbelangrijkste! Liefs,

 • Reageer Nicole 30 november 2015 om 09:51

  Ik ben enorm veranderd sinds ik moeder ben. Hoe ik eerst echt een party animal was blijf ik nu liever thuis.
  Wel heb ik mezelf echt laten verslonzen, letterlijk.. Dus dat pak ik nu aan, want ik blijf het voorbeeld voor Fay.
  Nicole onlangs geplaatst…De power van make-up (HMC #5)My Profile

 • Reageer Lieke 30 november 2015 om 10:02

  Wat een mooi en eerlijk stuk zeg! Ik herken er erg veel in, het is gewoon zo dat je veranderd, je leven staat op zijn kop en je leven wordt verrijkt door zo’n kleine spruit!
  Lieke onlangs geplaatst…Kilootjes minder deel 6 | Persoonlijk & MamaMy Profile

 • Reageer Anouk 30 november 2015 om 10:08

  Bijzonder eigenlijk dat mensen veel op het negatieve gaan zitten als het gaat om een kindje krijgen, moeders mogen dus niet veranderen, je hebt straks zo weinig tijd voor jezelf, het is zo veel werk en blablabla. En dat is vast ook wel allemaal waar maar soms doen mensen alsof het een straf is om kinderen te krijgen terwijl ik zelf eigenlijk niet kan wachten haha. Ik ben benieuwd, als het zo ver is, hoeveel ik zou veranderen.
  Anouk onlangs geplaatst…Een mini kijkje in mijn levenMy Profile

 • Reageer Kim | Kimsbloglife 30 november 2015 om 10:19

  Heel mooi en oprecht geschreven Manon! En nee, het is helemaal niet erg als je leven verandert als je een kind hebt gekregen, of om welke reden dan ook… Of zelfs zonder reden. Mensen veranderen, groeien, krijgen andere interesses, veranderen van kledingstijl… So what? Het allerbelangrijkste is dat je doet waar je je goed bij voelt! En als dat voor jou voor je kindje zorgen is vind ik dat alleen maar heel mooi! Ik ga bijvoorbeeld de laatste jaren niet meer graag uit, terwijl veel van mijn vrienden dat wel nog graag doen… Dan heb ik ook vaak het gevoel dat ik als ‘saai’ wordt afgestempeld, maar waarom? Is dat zo erg dat ik dat niet graag meer doe? Is dat saai? Ik vind alleszins van niet, ik vind uitgaan net saai, haha! Ieder zijn ding en het wordt tijd dat we allemaal eens ons best doen om wat minder over elkaar te oordelen vind ik…
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Random feitjes van de afgelopen week #1: veel pakjes!My Profile

 • Reageer Malou 30 november 2015 om 10:36

  Mooi geschreven, en heel erg herkenbaar!
  Malou onlangs geplaatst…Wat geef je een peuter voor Sinterklaas?My Profile

 • Reageer Annemijn 30 november 2015 om 10:44

  Wat een mooi, eerlijk en persoonlijk artikel!
  Annemijn onlangs geplaatst…TAG: Mijn eerste keer…My Profile

 • Reageer Michelle 30 november 2015 om 11:08

  Wat een mooi en eerlijk artikel. Ik kan me alles voorstellen bij hetgeen je beschrijft. Ik ben 17 weken zwanger en merk nú al dat ik veranderd ben. Mijn prioriteiten verschuiven, ik kom meer voor mezelf en ons (bijna) gezin op, ik ben rustiger, minder onzeker, en ik kan bepaalde dingen veel beter relativeren. Mijn beste vriendin merkt het ook heel sterk, maar geeft juist aan het heel fijn te vinden om te zien. Ik begrijp niet zo goed waarom veranderen tijdens- of na een zwangerschap altijd zo’n negatieve lading moet hebben. Ik zie het zelf namelijk vooral als een heel logisch en mooi gevolg.
  Michelle onlangs geplaatst…Wat als je je niet fijn voelt bij je verloskundige?My Profile

 • Reageer anneleen 30 november 2015 om 11:13

  Lijkt mij ook maar logisch dat je anders in het leven gaat staan, wanneer je moeder wordt/bent! Er verandert zoveel op korte tijd… Niet te veel twijfelen aan jezelf Manon en gewoon lekker jezelf blijven en doen waar jij zin in hebt en waar jij je goed bij voelt!

 • Reageer Dita 30 november 2015 om 12:02

  Wat mooi geschreven Manon! Ik denk dat, zoals al eerder wordt gezegd, het goed is dat je veranderd. Natuurlijk veranderd je leven als je mama en papa wordt. Zoals we nu vaak wekelijk even spontaan gaan lunchen, uit eten gaan of even weg.. zal dit straks, vooral in het begin, toch anders zijn maar dit heb ik er graag voor over. En wat is er mis met een spijkerbroek, All Stars en een basic shirt? Helemaal niets toch? Zelf hoop ik wel dat ik gewoon lekker kan werken (en dat ik na de zomervakantie gewoon weer een baan in het onderwijs vind, want dat stopt per juli as), ik hoop ook dat ik gewoon nog naar mijn vriendinnen kan gaan en leuke dingen kan blijven doen met mijn vriend samen. Al zal het allemaal wat minder worden, dat besef ik mij maar al te goed.
  Dita onlangs geplaatst…Mijn favoriete blogs – November 2015My Profile

 • Reageer Milou 30 november 2015 om 12:08

  Mensen zeggen dit denk ik om een bepaalde (ook wel ergens logische) reden. Jij bent veranderd, maar zij veranderen niet mee! En dan vinden ze dat misschien wel heel erg jammer, maar hopelijk is het een kwestie van wennen.

  Wat betreft de opmerkingen over je kleren… Ik snap dat het moeilijk is, maar trek je er niets van aan. Jij voelt je er goed in en de enige voor wie je eventueel sexy moet zijn is je vriend toch? Als hij het maar leuk vindt. Sowieso vind ik helemaal niet dat je er slonzig bij loopt.

  Ik denk dat ik een beetje hetzelfde heb of ben als jij. Als alles goed blijft gaan, blijf ik straks ook thuis voor de kleine. Ik denk echt dat het moederschap mijn ‘roeping’ is. Ja, het onderwijs vind ik leuk, maar het is werk en niet mijn grootste passie. Een allergrootste passie heb ik eigenlijk nog niet. Maar ik merk nu al met het praten over mijn kindje en alles eromheen, dat dát mijn passie is. Mag ik dan niet veranderen als ik daar alleen maar leuker en gelukkiger van word?
  Milou onlangs geplaatst…Onze zoon krijgt mijn achternaam.My Profile

 • Reageer seline 30 november 2015 om 12:24

  Super leuk om dit te lezen. Ik denk dat het met name te maken heeft met het feit dat we (soms) aan meiden/jonge vrouwen zonder kinderen willen laten zien dat kinderen je echt niet in negatieve zin laten veranderen. Je bent nog steeds die hippe/stoere etc etc vrouw en moeder. Maar let’s face it, dat kunnen we echt niet altijd volhouden. Ja soms! Is het erg om een beetje saai te zijn? Als moeders onder elkaar weten we gewoon hoe het zit lijkt me. Nee ik verslons mezelf niet, heb gewoon een chill dag omdat IK daar zin in heb en niet omdat ik mezelf verslons. We hoeven ons aan niemand te verantwoorden. Laten de meiden zonder kinderen maar denken wat ze willen, als ze zelf kinderen krijgen ervaren ze zelf hoe het is. En ieder zijn eigen. De 1 vindt het heerlijk om thuismoeder te zijn en de andere vindt het heerlijk om een carriere te ambiëren.

 • Reageer Manon 30 november 2015 om 13:18

  Mooi geschreven!

 • Reageer Lifesabout 30 november 2015 om 13:54

  Recht uit je mooie moderhart! Veranderen is prima, zolang je gelukkig bent. En zoals jij benoemt dat de uitjes en afspraken met vrienden kostbaar worden. Geniet maar lekker van alles wat anders is, want het is zo mooi…
  Lifesabout onlangs geplaatst…Hot mama challenge week 5. Make-up your face, baby!My Profile

 • Reageer Kimberley 30 november 2015 om 14:02

  Dit dus. Ik ben ook echt wel veranderd toen ik moeder werd. Nee, ik loop er niet bij als een slons (en ik heb toevallig wel een kanten jurkje aan vandaag, haha) en ik heb ook echt nog wel mijn eigen leven, maar moeder zijn is het gewoon voor mij en dat wist ik niet vòòrdat ik het was!
  Kimberley onlangs geplaatst…Welke drie bloggers?My Profile

 • Reageer jodi - liefthuis 30 november 2015 om 14:05

  Mooi om te lezen. Toen ik nog werkte kreeg ik te horen dat als je moeder bent dat je dan per definitie soft wordt. Dit had dan ook invloed op mijn werk. Ik vond het zo’n bizarre uitspraak.
  Natuurlijk verander je, gelukkig verander je. Je bent moeder en je leven draait niet meer om jou, maar om nu te zeggen dat alle moeders soft zijn. Heel gek, misschien zijn dat ook wel de mensen die roepen niet te willen/ mogen veranderen.
  Ik denk eerlijk gezegd dat de mensen die maar krampachtig vast houden aan het niet willen veranderen, uiteindelijk degene zijn die naast de pot pissen. Ik denk niet dat je daar nu zo gelukkig van wordt.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Post pregnancy tips, kwaaltjes, kilo’s en keuzes…Post pregnancy tagMy Profile

 • Reageer Nesrin 30 november 2015 om 14:20

  Raak en scherp gesproken.
  Natuurlijk verander je, het is de natuur en dit soort uitspraken van mensen vind ik onnatuurlijk. We zijn geen robots! Op het moment dat je leven in je buik hebt is het proces al begonnen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with NesrinMy Profile

 • Reageer Alycia 30 november 2015 om 14:37

  Mooi geschreven. Ik kan me er helemaal in vinden.
  Onze kinderen (tweeling) zijn 10 weken te vroeg geboren en zelfs daar hadden mensen nog commentaar en oordelen over.
  ‘ als ik er iets aan had kunnen doen hadden we dat wel gedaan!!’
  Deze periode heeft mij heel erg zelfstandig gemaakt Door veel negativiteit wat mensen achter lieten ben ik wel veel sterker geworden dan ik al was.
  Precies wat je zegt je bent geen slechte moeder als je eens een keer een lekker joggingbroek aan hebt en je haar in een staart doet. Je gaat je prioriteiten ergens anders leggen. Hier gaat dat ook eerder uit naar de tweeling dan naar mezelf

 • Reageer Wilma 30 november 2015 om 14:57

  En zo is het! En weetje? Ik vind je wel ’n uberhippe mama! En trouwens, is er niets hipper dan zoveel liefde voor je kindje te hebben dat je jezelf iets op de achtergrond zet?! -x- Mama van Dijk
  Wilma onlangs geplaatst…Zolang ik haar geen moorkoppen voer..My Profile

 • Reageer Mariëlle 30 november 2015 om 15:11

  AMEN! 😉

 • Reageer Angela 30 november 2015 om 15:58

  Heel goed geschreven! Je omschrijft het precies zoals het is. En dat je zegt dat je nu echt iets gevonden hebt wat je passie is dat herken ik ook!
  Angela onlangs geplaatst…GeboortekaartjeMy Profile

 • Reageer Ama 30 november 2015 om 16:29

  Wat mooi geschreven Manon! Ik vind je echt een leuk mens, gewoon eerlijk en jezelf. Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor mijn zwangerschap ook dacht van hell no dat ik de deur uit ga zonder make up of er leuk opgedoft uit te zien. Nou ik ben daar op teruggekomen, ik ben al blij als ik tijd heb om lekker uitgebreid onder de douche te staan😂. Ik maak mij nu om niks of niemand druk, ik draag waar ik mij lekker in voel en als ik behoefte heb om mij op te doffen doe ik dat. En ik geniet ontzettend van mij kindje.

 • Reageer Margriet 30 november 2015 om 20:33

  Heerlijk! Ik kan me hier helemaal in vinden. Wat fijn dat je zo geniet van het moeder zijn.
  Margriet onlangs geplaatst…PoppenhuisMy Profile

 • Reageer Karlijn 30 november 2015 om 21:18

  Helemaal mee eens!!

 • Reageer iooon 30 november 2015 om 23:27

  Voor mij is het krijgen van een kind het meest intense wat ik ooit heb meegemaakt. Geen enkele stap in mijn leven heeft zoveel betekent. En zoveel teweeg gebracht. Het heeft mij vooral wat weker gemaakt. Minder hard. Kan me beter inleven. En slechter tegen films. Ik denk niet dat dat een vervelende verandering is voor mijn omgeving. Mezelf verslonzen deed ik voorheen juist meer in mijn fase van geen werk vinden, geen doel in mijn leven etc etc.
  iooon onlangs geplaatst…Vrijdag Plog – Bloedprikken en Poffertjes etenMy Profile

 • Reageer Shifra 1 december 2015 om 09:23

  Heel mooi geschreven, Manon. Heel open en oprecht. Ik vind het mooi om te lezen dat je nog steeds de dingen doet die graag doet, maar alleen minder. Dat je nog steeds aandacht aan je zelf geeft, maar dat het logischerwijs een beetje verschuift. Knap ook dat je zo je zelf duurt te blijven, ook als je kritiek krijgt dat je je ‘verslonst’. Vooral nu als moeder hoor ik altijd dat je overal zo extra onzeker over bent/wordt. Goed hoor! Blijf doen waar jij zin in hebt, en wat jij denkt wat het beste is. Waar de één kritiek op heeft, kan de ander weer heel erg waarderen.

  Ik ben heel erg benieuwd, even offtopic, hoe je het moederschap combineert met je blog? (Of heb je daar al over geschreven en heb ik dat gemist?) Je schreef namelijk dat Nilo één middag even weg gaat. Schrijf je tijdens zijn slaap? Of tussen de bedrijven door?
  Shifra onlangs geplaatst…3 haarstijlen voor kort haar (snel en makkelijk!)My Profile

  • Reageer Manon 1 december 2015 om 09:53

   Ah dankjewel voor je lieve comment!
   Ja ik schrijf vaak tussen de bedrijven door, tijdens dutjes als het uitkomt of ’s avonds eventjes een half uurtje dingen “afmaken”. Soms als hij ergens anders is wil ik nog wel een uurtje aan de blog werken maar vaak gebruik ik die tijd voor andere dingen waar ik met hem écht niet aan toe kom zoals grondig de badkamer/keuken schrobben of grote boodschappen doen enzo. Het scheelt ook dat we met z’n tweetjes zijn, wat dus neerkomt om 2/3 blogjes per week per persoon. En we hebben vooral een persoonlijke blog dus we hoeven geen uitgebreide foto’s maken altijd. Maar blogjes typen vind ik vaak ook wel ontspanning/tijd voor mezelf dus ik vind het ook gewoon leuk om te doen als hij slaapt zeg maar haha.

 • Reageer Channah 1 december 2015 om 09:45

  Veel mensen, vaak zonder kinderen, vinden het belachelijk dat als iemand een kindje krijgt, het leven alleen nog maar om het kind draait. Ten eerste ben ik naast moeder ook gewoon nog vrouw hoor, maar het lijkt mij logisch dat mijn kindje op nummer 1 staat en dat ik zo trots als een pauw op haar ben. Ik doe nog steeds de dingen die ik leuk vind, en ik probeer ook echt tijd voor mijn vriendinnen vrij te maken, maar wel anders dan hiervoor. En dat vind ik helemaal prima zo. Ik zou namelijk geen seconde van mijn dochtertje willen missen, en als ik nog te druk was met andere dingen, dan had ik wel even gewacht met het krijgen van een kind.. 😉
  Channah onlangs geplaatst…Meest gemaakte beginnersfoutenMy Profile

 • Reageer Felicia 24 februari 2017 om 10:39

  heel mooi en puur omschreven heel veel respect heb ik hiervoor
  ik ben ook veranderd sinds ik moeder ben. nooit gedacht eigenlijk maar is toch gebeurd haha
  ik draag nog steeds hoge hakken zelfs naar de speeltuin tot ergernis van mijn man haha hij vind dat zo raar
  mascara blush en al dat draag ik nog steeds maar zodra er niemand om mij heen is mijn man is naar het werk en ik ben uit mijn werk en alleen met de kinderen thuis dan gaat alles eraf mijn makkelijke lekker zittende broek aan mijn lekker zittende trui heerlijk haha
  voor ik kinderen had ging ik vaak op stap met mijn man en wilde altijd de deur uit onrustig gevoel altijd bang dat ik iets misten. maar nu niet meer ben een huis mus geworden haha mijn man ook
  geniet enorm van het thuis zijn met ons gezin
  en herkenbaar dat heerlijke kopje thee kijkend hoe fijn mijn kinderen spelen klinkt ook suf maar ja maakt mij niks uit .

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge