Babypraat, Moeder zijn

Visolie voor baby’s? Zou het?

nilo staanTja, waar moet ik beginnen? Het is al een hele poos ‘bezig’. Nilo is een energiek en actief mannetje. Alle baby’s zijn ondernemend, onderzoekend, beweeglijk en energiek maar bij N. is het anders. Het valt anderen zelfs op en ook professionals: artsen van het CB, de fysiotherapeut, de leidster van het KDV… Niks mis mee maar de laatste paar weken zat ik ermee. Ik vind het hartstikke prima dat hij lichamelijk druk is, wij redden ons samen wel, maar de laatste tijd zag ik dat hij het allemaal niet meer kon bijbenen ofzo. Hij was niet alleen druk met bewegen maar ook heel druk in zijn hoofdje, ik kon het gewoon zien. Hij kon alles niet plaatsen had ik het idee. Ik kan het niet goed verwoorden maar het was meer een gevoel en daar wilde ik wat mee.

Hij werd na zijn ochtend- en middagdutje heel paniekerig wakker, huilen-huilen-huilen, 101 dingen willen maar tegelijkertijd weer niks, hangen, alles is leuk voor 2 seconden en dan weer wat anders, onrustig slapen ’s nachts (101x wakker worden) en van blij naar boos, naar vrolijk naar verdrietig… En dat was best wel lastig kan ik je zeggen. Niet alleen voor ons als vader en moeder maar vooral voor hemzelf.

We gingen op zoek en toen kwamen we op een forum een thread tegen met mensen (moeders) die hetzelfde hadden met hun kindje. Zij hadden hun kindjes capsules met visolie gegeven en -toeval of niet- daarna was het een stuk minder. Bij ons ging een belletje rinkelen want wij eten echt bijna geen vis. Slecht? Ja. Maar zo is het nou eenmaal. Ook geef/gaf ik geen borstvoeding dus hier kan hij het (omega-3 vetzuren dus) ook niet uit halen. En dat wij geen vis eten betekent ook dat ons kind dit niet eet… Zou het? Ik deed research naar het gebruik van visolie bij baby’s/kinderen en kwam veel puntjes tegen die ik herkende in mijn zoon.
DISCLAIMER:Natuurlijk klinkt dit allemaal een beetje overdreven en het zijn dingetjes die horen bij baby’s. Een baby hoeft natuurlijk ook niet langdurig geconcentreerd ergens mee bezig te zijn bijvoorbeeld maar zo alles bij elkaar herkende ik wel wat dingetjes. Een kleine greep uit de puntjes die te maken kunnen hebben met een tekort aan visolie (omega-3).

visolieBron informatie

Ik besloot, samen met mijn vriend natuurlijk, om het eens te proberen. Baadt het niet dan schaadt het niet… Het is sowieso goed om omega-3 binnen te krijgen voor lichamelijke dingetjes dus let’s give it a try. Ik ging de volgende dag naar de Tuinen en kocht capsules met visolie voor baby’s/kinderen van 6 maanden – 3 jaar (EYE Q voor de geïnteresseerden). Ook een pot visolie voor mezelf want ik eet dus nooit vis en herkende mezelf ook in wat punten dus wederom: baadt het niet…

Ik kneep de olie in het fruithapje (het omhulsel is niet eetbaar bij deze versie voor kinderen) en lepelde het zonder problemen bij hem naar binnen. Toen we een paar dagen verder waren sliep meneer in eens een hele nacht door. WTF? Dit is ons in zijn hele bestaan van een jaar pas 3-4 keer overkomen. De 3 nachten erop gebeurde het weer? Zou het dan echt? Overdag werd hij ook gewoon weer vrolijk wakker na zijn dutjes en was over het algemeen stukken vrolijker ofzo. Minder gefrustreerd… Tot de dag van vandaag slaapt hij véél en veel beter dan hiervoor. Er zit af en toe nog wel eens een nacht tussen waar we er 1 of 2 keer uitmoeten, maar laten we zeggen dat dat 1x per week is. Terwijl we voorheen wel 5-6x per nacht eruit moesten. We geven hem trouwens nu een week of 3-4 deze visolie capsules.

visolie babyOké, dit klinkt echt zooooo als een TellSell iets maar ik weet het niet hoor. Het hoeft niet persé door die visolie te komen natuurlijk, het kan zijn dat hij een tijdje in een sprongetje zat, grieperig was, eenkennig, verlatingsangst, tanden (niet gespot trouwens), vul nog maar 101 dingen in, je weet het gewoon niet met een baby. Maar ik weet wel dat wij lekker door blijven gaan met die visolie en ik bestel nog 6 jerrycans HAHA. Nee, we hebben ook besloten om toch ook wat vaker (vette) vis op het menu te zetten. Ik weet ook niet zo goed waarom ik dit verhaal op onze blog typ maar ik wilde het gewoon kwijt ofzo. En misschien herkennen anderen zich hierin en kunnen er wat aan hebben.

Ik ben totaal niet van het volpompen met capsules en vitamines in pilvorm, het liefst gewoon uit voeding etc. Maar wij eten gewoon weinig/zelden vis, dus dit leek ons een goede -tijdelijke- oplossing. Zoals ik al zei: we proberen vaker vis te eten nu dus daar wordt al aan gewerkt. Ik ben verder geen medisch iemand dus ga ook asjeblieft niet als een blinde vink mij achterna als je dingetjes herkent maar doe zelf research, denk erover na, praat erover (met een dokter)… Ik ben verder niet aansprakelijk voor iets ;-)!!!

Krijgen jij en je kind(eren) voldoende visolie/omega-3 binnen en wist je dat je hier een tekort aan kunt hebben?  

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

40 reacties

 • Reageer amanda 16 november 2015 om 06:10

  Kian eet elke week vis,masr wij zijn er dan ook gek op hier in huis…binnenkant van kibbeling is hier groot succes…xxx
  amanda onlangs geplaatst…Lush review #1My Profile

 • Reageer Simpel, met een snufje liefde 16 november 2015 om 06:30

  Onze kinderen krijgen het ook te weinig binnen, wij eten te weinig vis. Ik heb ook een tijdje capsules gebruikt, maar vind het gewoon te duur. Nu zul je wel denken, te duur voor je kindje? Ja, om ons budget rond te krijgen is een goede capsule te duur. Jammer dat goede vis en goede visolie zo duur is, voor ons tenminste.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…#week 46 met een snufje liefde.My Profile

 • Reageer Kelly caresse 16 november 2015 om 06:53

  Wat ontzettend fijn dat dit voor jullie zo goed werkt, ook best wel een eyeopener, wij eten ook nauwelijks vis, ja eens per 2-3 weken ofzo. Als die capsules zoveel goeds bieden dan is dat alleen maar heel fijn 🙂
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Mommy monday: Uitleggen dat mama zwanger isMy Profile

 • Reageer Roeline 16 november 2015 om 07:06

  Tjonge wat een ervaring voor jullie! Als er niet teveel toegevoegde troep in die capsules zit kunnen ze niet heel veel kwaad maar idd, beter echte vis 🙂 Succes ermee!

 • Reageer Sylvie 16 november 2015 om 07:08

  Ik neem wel visoliecapsules, en we zorgen ook dat Ivar z’n vetzuren binnenkrijgt, maar… met 11 maanden vertoonde Ivar een week of 2 precies dezelfde kenmerken als jij opnoemt. Hij kon niet meer alleen spelen, had ineens moeite met inslapen en wakker worden, etc. Of het nou een sprongetje was of niet, het schijnt op die leeftijd vaker voor te komen, en hier ging het gelukkig ook vanzelf weer over… ‘:) Niettemin is visolie belangrijk en kan het geen kwaad!
  Sylvie onlangs geplaatst…Recept: Ferrero Rocher taartMy Profile

  • Reageer Manon 17 november 2015 om 10:17

   Oh ja ik geloof ook zeker in de sprongetjes en eenkennigheid etc etc. Maar dit is eigenlijk al vanaf een maand of 3-4 het geval dus ook tijdens perioden dat er geen sprongetjes aan de hand zijn!

 • Reageer Fenna 16 november 2015 om 07:13

  Fijn dat het helpt! Voor jullie maar zeker ook voor Nilo 🙂 .
  Fenna onlangs geplaatst…Half jaar getrouwd!My Profile

 • Reageer Tamara 16 november 2015 om 07:16

  Ohhhhh ik ga dit meteen halen! Wat fijn dat het zo goed werkt! Ik herken heel veel van je punten en Floris dlaapt momenteen superslecht. Baat hey niet dan schaadt het niet haha
  Tamara onlangs geplaatst…HMC #3 Een nieuw Kapsel.My Profile

 • Reageer Kim_xazoe 16 november 2015 om 07:40

  Wat een goede tip! Ik wist niet eens dat ze bestonden voor zulke kleintjes. Mijn zoontje was ook altijd erg onrustig. Precies dezelfde kenmerken eigenlijk als Nilo. Als ik dat had geweten ;). Zijn lievelingseten is overigens pasta met zalm wat we vaak voor hem ook invriezen dus hij eet regelmatig vis.
  Kim_xazoe onlangs geplaatst…Little diary 11-11 : Hotspot Bertmans in RotterdamMy Profile

 • Reageer Dita 16 november 2015 om 08:29

  Ik wist niet dat dit bestond voor de kleintjes. Wel goed! Zelf ben ik niet dol op vis en vriendlief ook niet echt dus ons kindje zou ook goed visolie kunnen gebruiken later.
  Dita onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate #6 Week 25 t/m 27My Profile

 • Reageer Jessica 16 november 2015 om 08:57

  Wauw! Had ook geen idee dat het bestond voor baby’s maar eigenlijk is het best logisch. Wil het voor de drukke peuter hier zeker even gaan halen, tnx voor de tip!
  Jessica onlangs geplaatst…Fantastic Moms Weekly #48My Profile

 • Reageer saskia 16 november 2015 om 09:06

  Wat lijkt me dat vervelend ook als ouder om je kindje zo te moeten zien. En echt super dat je dit deelt want ik wist het niet. Ik heb jaren geleden op advies van de reumatoloog heel lang visolie gebruikt. Het werkt ook heel goed tegen reuma en dergelijke ziekten. Ons zoontje wordt ook in de nacht regelmatig wakker. Vaak troosten we dan even en is het weer over. Maar ik ga dit zeker even onthouden.
  saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Hardlopen, taart & egelMy Profile

 • Reageer Sanne 16 november 2015 om 09:25

  Ik vind het super dat je dit deelt. Je hebt je gevoel gevolgd als moeder en je hebt Nilo hiermee enorm geholpen. Het klinkt echt niet als een tellsell reclame. Je hebt gewoon research gedaan en Nilo laat duidelijk zien wat een tekort met je lichaam en geest kan doen. Fijn zo’n mama!

  • Reageer Manon 17 november 2015 om 10:16

   Ah wat een superlieve comment <3 Dankjewel!

 • Reageer Roos 16 november 2015 om 09:43

  ik heb spontaan zin in een broodje zalm gekregen…
  Roos onlangs geplaatst…Tag: post pregnancyMy Profile

  • Reageer Manon 17 november 2015 om 10:16

   #nevernoteating Roos :’)

 • Reageer Leonie 16 november 2015 om 10:11

  Ik vind t juist heel goed dat je hierover schrijft! Het kan zeker anderen helpen.. En waarom geen pilletje/capsule geven.. Het is visolie! Dat kan toch geen kwaad.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakookt: (voor het eerst) Soep!My Profile

  • Reageer Manon 17 november 2015 om 10:16

   Ja, dat denk ik ook! En zelfs de capsule gebruik je niet (niet eetbaar) maar je knipt het bovenkantje eraf en je doet de pure olie door het eten. Niks mis mee dacht ik 😀

 • Reageer Kim 16 november 2015 om 10:33

  Heel erg fijn dat dit voor jullie goed werkt!
  Kim onlangs geplaatst…Blog update: Photo Diary, video’s & kerst artikelen.My Profile

 • Reageer Madelaine 16 november 2015 om 10:48

  Dat is echt een super goede tip! Wij eten dus nooit vis, en misschien is het voor onze baby ook wel handig als ze dit later krijgt.
  Madelaine onlangs geplaatst…Random Favourites #1My Profile

 • Reageer Cori 16 november 2015 om 11:16

  We are using a Lot of koolsaadolie, IT contains much omega 3.
  But the Main thing is that Nilo is better now 🙂

  • Reageer Manon 17 november 2015 om 10:15

   Jaaa! Ik gebruik ook “rapsöl” (schrijf ik het goed?) uit Duitsland in het eten van Nilo. Ik las het in mijn handleiding van mijn babycook (Nuk – ook uit Duitsland) en zag dat ze daar rapsöl gebruikten. Ik ging googlen en toen ik in Kleve boodschappen aan het doen was heb ik meteen een fles meegenomen!

 • Reageer Malou 16 november 2015 om 11:19

  Ik denk dat Nomi daar ook niet veel van binnenkrijgt, wij eten namelijk nooit vis. Zo nu en dan krijgt ze een potje met vis erin, maar dat vindt ze niet echt lekker..
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #133; NOMI’S EERSTE VERJAARDAGMy Profile

 • Reageer Lifesabout 16 november 2015 om 11:27

  Wij eten vaak vis maar Sarah eet niet zo goed de laatste tijd. Ach, dat komt wel weer. Ik ben terughoudend in het geven van pillen en supplementen aan kinderen, dus haal liever een lekker visje op de markt elke zaterdag. Maar voor anderen goed om te weten dat er supplementen voor kinderen bestaan,
  Lifesabout onlangs geplaatst…Kip in de hoed. De zoutarme versie.My Profile

 • Reageer Nicole 16 november 2015 om 11:59

  Ik hou van vis maar wij eten het ook te weinig.
  Vind het wel een goed idee om wat meer vis te gaan eten en wellicht als aanvulling dit in te nemen…!
  Nicole onlangs geplaatst…Een kort kapsel: seksloos of sassy? (HMC)My Profile

 • Reageer Inge 16 november 2015 om 13:15

  Ik eet ook wel heel graag vis, maar helaas ook veel te weinig. De dochter krijgt er tot 3x per week in de crèche, dus dat zit wel goed, maar die visolie, tja, mss wel een ideetje, omega 3 kan nooit kwaad natuurlijk.
  Oh, de vitamine D is ook wel belangrijk, het neefje van onze buren heeft hartritmestoornissen door een tekort aan vitamine D :s
  Inge onlangs geplaatst…Binnenkort…My Profile

 • Reageer Nicoline 16 november 2015 om 14:23

  Wat fijn dat je dit deelt! Ik herken veel van jouw verhaal in Elisa, vooral het slechte slapen en dan vooral het slechte ontwaken. Ik ga dit eens proberen! Thanks!
  Nicoline onlangs geplaatst…favorieten van dit momentMy Profile

 • Reageer Milou 16 november 2015 om 20:29

  Ja, ik weet dat kinderen hier een tekort aan kunnen hebben, we hebben het er wel eens over gehad tijdens een studiedag over gedrag op mijn werk! Wat goed dat je hierop bent gekomen en dat je er open voor staat om zulke dingen te proberen, niet alle ouders doen dat hoor! Sommige ouders vinden het ‘onzin’, dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot bijvoorbeeld druk/ongeconcentreerd gedrag. Maar gelukkig wordt steeds meer bewezen dat zulke dingen helpen. Wat mij betreft kun je hier niet genoeg tellsell reclame voor maken, hihi!

  En natuurlijk het allerfijnste: uit je verhaal maak ik op dat jullie zelfs al verschil merken. Wat fijn zeg! Vooral voor Nilo natuurlijk, maar ook voor jullie. (doorslapen? Holy lord! Wist jij nog wel wat dat was? 😉 )
  Milou onlangs geplaatst…Aankomen in gewicht tijdens de zwangerschap. Mijn ervaring tot nu toe.My Profile

 • Reageer Karlijn 16 november 2015 om 22:38

  Goede tip!

 • Reageer Annemarie 17 november 2015 om 10:24

  Heel interessant om te lezen. Hier ook een ontzettend actieve baby van bijna 10 maanden. Hij heeft denk ik 3 keer doorgeslapen. Bij een natuurwinkel heb ik ook weleens het advies gekregen visolie capsules te gaan slikken voor mijn adhd, aangezien de kenmerken ook overeen komen met bovengenoemde symptomen. Ga van de week maar eens langs voor mijn zoontje, daar had ik totaal niet over nagedacht!

 • Reageer Eline 17 november 2015 om 16:39

  Ik eet wel regelmatig vitte ves maar wel in kleine hoeveelheden, een aanvulling zou bij mij ook geen kwaad kunnen denk ik!
  Eline onlangs geplaatst…Zoete runderstoofpotMy Profile

  • Reageer Eline 17 november 2015 om 16:39

   vitte ves… Zucht. Misschien moet ik echt maar aan de visolie 😀 Vette vis natuurlijk!
   Eline onlangs geplaatst…Zoete runderstoofpotMy Profile

 • Reageer laura Blok 18 november 2015 om 12:52

  Way goed dat je zo bij jezelf blijft!het is een natuurlijk middel dus kan inderdaad geen kwaad. Doe wat je moederhart je ingeeft!

 • Reageer Tamara 19 november 2015 om 10:09

  Als dit bij jullie blijkt te werken is het toch prima. En inderdaad, wie weet kan je andere moeders hier ook mee helpen.
  Tamara onlangs geplaatst…Crazygreatlife week 46My Profile

 • Reageer Sda 20 november 2015 om 17:42

  Geven jullie dan ook vitamine d erbij of allen visoli omga 3

 • Reageer Update: Visolie voor beter slapen… | Little Wonder World 21 januari 2016 om 06:00

  […] aanleiding van mijn vorige blogje over visoliecapsules voor mijn dreumesje kreeg ik veel vragen hoe het nu gaat. Gaat het slapen nog steeds goed? Geven we […]

 • Reageer Een typische dag uit het leven van Manon en Nilo | Little Wonder World 4 februari 2016 om 06:00

  […] wat met Bibian en dan is het ineens 10:00u. Samen eten we aan tafel wat fruit en geef ik Nilo zijn visolie. Als dat op is, sleep ik Nilo mee naar zolder om een was in de wasmachine te doen en hij rommelt […]

 • Reageer Marjon 6 maart 2016 om 12:49

  Ik wil je bedanken voor je blog, mede door jouw verhaal zijn wij ook gestart met de visolie capsules! En het doet de kleine man(een vrolijke, energieke peuter van 2 jaar!) en ons dus ook erg goed!! We kunnen allemaal weer flink bijslapen. Dank je wel dat je dit hebt gedeeld! 🙂 lieve groetjes Marjon

  • Reageer Manon 6 maart 2016 om 18:59

   Ah dat is heel fijn om te horen!

 • Reageer Shanty 29 december 2016 om 06:55

  Naaa ik zag in het jaar overzicht deze titel staan en jeetje waarom heb ik deze gemist???? 🙈 Zoooo herkenbaar en slaapt ook niet door (16 mnd) en niemand kan er de vinger op leggen why! Ja de dag verwerken wordt er gezegd dus ik ga vandaag nog naar de tuinen 😇 Ik ben super benieuwd!!! Wordt vervolgd 😁

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge