Babypraat, Moeder zijn, Persoonlijk

Broer & Zus

Maanden heb ik zitten bedenken hoe het zou zijn als River zijn zusje Novelle voor het eerst zou zien. Zou hij blij zijn? Bang? Gaat hij lachen of weet hij niet echt hoe hij moet reageren? We hadden al gauw besloten dat River de eerste zou zijn die zijn zusje zou gaan ontmoeten, dan pas de rest. We wilden hem overal bij betrekken en dus ook gelijk een ontmoeting met zijn zusje.

Omdat de bevalling net even anders liep dan we hadden bedacht, waren de opa’s en oma’s tegelijk met River bij Novelle. Hij vond het een beetje gek en eng maar ik geloof dat het meer was omdat ik in zo’n groot ziekenhuisbed lag met allemaal toeters en bellen. Want de dagen erna wilden hij niks van mij weten. Ik was eng en er kon maar net een kusje vanaf. Gelukkig was River heel lief voor zijn zusje. Kusjes, knuffels, het liefst zo “hard” mogelijk. Soms moesten we hem dan ook even terug fluiten en zeggen dat hij wel voorzichtig moet doen omdat ze nog maar zo klein is.
broerzus12e ontmoeting met z’n zusje

We betrekken River overal bij, als we haar in bad doen, in bed, kleertjes uitzoeken en de fles geven. Hoe “klein” River ook is, we willen graag dat hij niks tekort komt maar ook dat hij betrokken wordt in wat er op dat moment nieuw is bij ons gezin. Gelukkig vindt River alles onwijs interessant en dikwijls neemt hij zijn krukje mee om alles maar goed te kunnen zien en ons te kunnen helpen.
broerzus4We hoorden van de kraamhulp dat River echt heel lief was voor zijn leeftijd. Soms hebben kinderen van zijn leeftijd nog wel moeite met de komst van een broertje of zusje. Jaloersheid, spulletjes naar de baby gooien of vragen wanneer de baby weer weg gaat is geen gekke gebeurtenis. Ik ben blij dat ons dat bespaard blijft en dat ik River af en toe even van zijn zusje af moet halen omdat ze anders misschien wel gek wordt van het geknuffel haha.
broerzus3Ik ben blij dat River zo lief voor haar en ons is en ik kan mij geen lievere broer voor Novelle wensen. Hopelijk slaan ze elkaar over een paar jaar niet de hersens in (haha geintje natuurlijk) en als dat wel zo is laat ik deze hartverwarmende foto’s gewoon even zien, want lief voor elkaar zijn, dat kunnen ze wel!

Hoe reageerde jullie kindje(s) op de komst van een broertje of zusje?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

34 reacties

 • Reageer Wilmaaa 17 december 2015 om 06:08

  Wat fijn dat River zo lief in voor Novelle! Ik denkt daar ook wel over na, wat als ik een tweede krijg? Hoe zou Yarah daar mee omgaan? Ik hoop net als bij jou;)
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Schrik! Ik viel bijna met Yarah van de trap!My Profile

 • Reageer Channa 17 december 2015 om 06:10

  Wat een lieve foto’s! Hier begreep Jamie er in het ziekenhuis vrij weinig van, maar dat kwam wellicht wel door de drukte of doordat hij mij in een ziekenhuisbed zag. Thuis was het nog even wennen, maar al vrij snel wilde hij zijn zusje overal bij helpen.
  Channa onlangs geplaatst…Boodschappen gratis thuisbezorgd, de voordelen! #picnicMy Profile

 • Reageer Josan 17 december 2015 om 06:21

  Mijn oudste dochter was vooral jaloers. Ze vroeg inderdaad wanneer de baby weer weg ging. Telkens als ik zat te voeden of even bezig was om de luier te verschonen dan moest ze even een negatieve poging doen tot het krijgen van aandacht. Pas toen haar zusje 2 jaar was, kon ze er wat meer mee. Inmiddels zijn het dikke vriendinnen.
  Josan onlangs geplaatst…GoodGirlsChristmas* De mooiste kerstjurkjes van 2015My Profile

 • Reageer Kelly Caresse 17 december 2015 om 06:29

  Wat leuk om te lezen aangezien mijn dochtertje over een kleine 10 weken ook grote zus zal worden. Wat fijn dat River het zo goed oppakt en zo lief is voor Novelle, lijkt me zo mooi om je eigen kinderen zo lief samen te zien
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…KC Christmas Countdown #3 Keuvelen in huisMy Profile

 • Reageer Dita 17 december 2015 om 06:38

  Wat fijn dat River zo lief is voor Novelle. Ik hoor het inderdaad ook vaak genoeg anders.
  Dita onlangs geplaatst…Indeling commode op de babykamerMy Profile

 • Reageer Angela 17 december 2015 om 06:50

  Wat fijn dat River zo blij is met zijn zusje. Ik ben ook heel benieuwd hoe Ezra zou reageren op een broertje of zusje. Hij is nu alle aandacht gewend. Slim om hem overal bij te betrekken. Vindt hij vast leuk.

 • Reageer Paola 17 december 2015 om 06:51

  Zo leuk dat River Novelle heeft geaccepteerd! Ik vond hem van de week zo lief in de vlog!
  Paola onlangs geplaatst…Is het al bijna kerst tagMy Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 17 december 2015 om 07:00

  Fijn dat hij haar zo goed geaccepteerd heeft, het is altijd noagl wat een klein broertje of zusje.Hier hebben we nog geen broertje of zusje mogen verwachten. Ik hoop dat ze tegen die tijd ook goed reageren.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…#12 days of Christmas/ Dag 3. Onze kersttraditie, de kerstavond doos!My Profile

 • Reageer Roeline 17 december 2015 om 07:07

  Fijn dat River goed op Novelle reageerd! Denk alleen wel dat dit niet wil zeggen dat het bespaard is gebleven als zijnde dat het dan ook niet meer gaat gebeuren. Maar laten we hopen dat het fijn goed blijft gaan 🙂

 • Reageer Lifesabout 17 december 2015 om 07:13

  Oh zo lief die twee! Fijn dat het zo goed gaat en dat hij lief is voor zijn zusje!
  Lifesabout onlangs geplaatst…De tien meest gemaakte inschattingsfouten als moeder.My Profile

 • Reageer Dorien 17 december 2015 om 07:13

  Het lijkt mij best lastig. Je eerste kindje is zo gewend om de volledige aandacht te krijgen en dan is er ineens een kleine hummel die de volle aandacht krijgt. Wat fijn dat Rivera zo lief is!
  Dorien onlangs geplaatst…8 DAYS TILL’ CHRISTMAS PLOG: FOUTE KERSTTRUIEN LIEFDEMy Profile

 • Reageer Charlotte 17 december 2015 om 07:20

  Super fijn dat hij zo lief is voor zijn kleine zusje, dat hoor je vaak wel anders in het begin. Hier nog geen ervaringen met broertjes of zusjes.
  Charlotte onlangs geplaatst…Shoplog + Aukjes kerstoutfitMy Profile

 • Reageer Nesrin 17 december 2015 om 08:13

  Ahh wat fijn dat het hij zo lief is voor zijn zusje. Dit geluk heb ik ook gehad toen mijn zoon werd geboren. Zijn zus was snel grote zus 😉
  Nesrin onlangs geplaatst…Ergernissen en irritaties in mijn relatieMy Profile

 • Reageer Drie 17 december 2015 om 08:23

  Wat fijn dat het zo goed gaat met die twee. Dat was in je video ook al te zien, hoe lief River dan is! Zo schattig..
  Drie onlangs geplaatst…Update lifeofdrie.nlMy Profile

 • Reageer Joyce 17 december 2015 om 08:25

  Wat lief! Hij kijkt ook zo lief op de foto’s met haar. Ik weet niet hoe Luuk zou reageren als er een baby van onszelf bij zou komen. Maar omdat ik als gastouder werk komen er nog wel eens baby’s en andere jonge kinderen over de vloer. Om te spelen, of voor een kennismaking. En hij is dan wel altijd heel lief naar baby’s. Gaat ze aaien en is heel erg nieuwsgierig. Maar het is vast anders als er een baby komt die niet meer weggaat. Het maakt me wel nieuwsgierig!

 • Reageer Margriet 17 december 2015 om 08:33

  Ah wat is River lief voor Novelle, op de foto’s kun je dat ook echt zien!
  Gelukkig maar, je hoort namelijk ook weleens anders!

 • Reageer Leonie 17 december 2015 om 08:47

  Wat ontzettend leuk en mooi om te lezen dat het zo goed gaat tussen River en Novelle. Ik zag in de vlog laatst ook al hoe leuk je River betrekt bij de verzorging van Novelle. Ook super lieve foto’s trouwens!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Blogdoelen 2016!My Profile

 • Reageer haia 17 december 2015 om 08:52

  Wat fijn dat het zo goed gaat.
  Hier hebben ze ook altijd goed gereageerd op de komst van een nieuwe baby af en toe vroegen ze wel eens of kleine broer niet even in zijn box kon gaan liggen zodat zij ook even bij mama konden zijn of spelen,(mijn jongste werd dan ook geboren op de dag dat de zomer vakantie startte) ze zijn meestal heel lief voor elkaar met bijhorende ruzie’s maar dat hoort er ook bij. Nu kleine broer vaker met hun dingen wilt spelen(lees afpakken, weggooien of kapot maken) is het wat moeilijker om altijd lief te zijn tegen hem. Aan de andere kant is het ook prettiger nu hij de ene frats na de andere uithaalt en begint te praten is ook wat leuker dan een baby die drinkt, slaapt of huilt.

 • Reageer Sunseeree 17 december 2015 om 08:57

  Aaah wat een smeltmoment van River met Novelle! Doet me gelijk denken aan de eerste keer dat Ayumi haar broertje thuis zag. Heerlijk he om ze samen te zien. Lekker genieten samen. 🙂

 • Reageer Michelle 17 december 2015 om 09:24

  Wat fijn dat het zo goed gaat samen! De foto’s spreken boekdelen; wat kijkt River lief naar z’n zusje! Alleen maar fijn natuurlijk. Ik heb één broertje, anderhalf jaar jonger dan ik, en vanaf dag 1 mijn allerbeste vriend! Dat is nooit anders geweest! Misschien slaan ze dat in de haren vliegen dus wel over;).
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#1 – THUISWERKEN & KAPPERMy Profile

 • Reageer Lilian 17 december 2015 om 09:28

  Aaah dat is toch geweldig om te zien. Zelf geniet je daar helemaal van en fijn dat hij haar zo accepteert als de kraamzogster al zegt dat het ook anders had kunnen zijn.. Ik heb nog geen tweede kindje. Dus weet niet hoe het zal zijn.
  Lilian onlangs geplaatst…Wat moet je regelen voor de bevallingMy Profile

 • Reageer Malou 17 december 2015 om 10:32

  Wat fijn dat het zo goed gaat, ik vind de foto’s van ze samen ook zo lief!
  Malou onlangs geplaatst…Babyuitzet tipsMy Profile

 • Reageer Lieke Pos 17 december 2015 om 10:59

  Wat super fijn dat het zo goed gaat en wat knap van River!! Wat een lieve foto’s en River lijkt echt een grote troste broer!
  Lieke Pos onlangs geplaatst…Paklijst Wintersport met baby | Baby & VakantieMy Profile

 • Reageer maau 17 december 2015 om 12:17

  Aaaah, jeetje ik krijg gewoon tranen in mijn ogen van deze foto’s. Doet me zo denken aan het eerste moment dat Fenne en Melle Siem zagen. Die konden er ook echt niet afblijven en zijn zo lief voor hem. Kan me geen betere broer en zus wensen. Prachtige dierbare foto’s 🙂
  maau onlangs geplaatst…DIY lolly kaartje – kerstpostMy Profile

 • Reageer Angela 17 december 2015 om 12:19

  Ahh wat fijn dat hij zo goed met haar omgaat!
  Ik vind dat ook spannend mocht ik ook nog een tweede kindje krijgen. Hoe zou Brian dan reageren?
  River is volgens mij echt een lieverd, hij komt ook altijd zo lief over in jullie vlogs.
  Angela onlangs geplaatst…GevoelMy Profile

 • Reageer Papa Mike 17 december 2015 om 13:19

  Echt heel lief van River! De liefde tussen die twee is duidelijk te zien! Echt een schatje 🙂 🙂

 • Reageer Papa Mike 17 december 2015 om 13:40

  Echt heel lief van River! De liefde tussen die twee is duidelijk te zien! Echt een poepie
  Papa Mike onlangs geplaatst…Wat zijn nu echte mannen taken rondom het huishouden?My Profile

 • Reageer Nicole 17 december 2015 om 15:19

  Ahh wat lief! Ik hoop dat ik onze dochter ook ooit kan verblijden met een broertje of zusje. Weet haast zeker dat ze er net zo lief voor gaat zijn!
  Nicole onlangs geplaatst…DIY perfect cadeau voor kerst (of oud&nieuw)My Profile

 • Reageer Kim 17 december 2015 om 16:01

  Wat een trotse grote broer<3
  Kim onlangs geplaatst…Lush Christmas WishlistMy Profile

 • Reageer Marion 17 december 2015 om 16:34

  Och jeetje wat lief om te zien zeg! ♥
  Marion onlangs geplaatst…Geloof, hoop en liefdeMy Profile

 • Reageer Evelien 17 december 2015 om 22:13

  Ahhh River is ook al zo’n lieve grote broer! Onze oudste zoon is 4,5 jaar en eind oktober grote broer geworden van een klein broertje. Toen ik net bevallen was en nog lag bij te komen hoorde ik hem al op de gang zingen: hoera hoera mijn broertje is geboren!! Wanneer hij eindelijk zijn broertje zag zei hij: wauw wat is ie mooi!! En nu bijna 8 weken later is hij nog steeds super trots en heel lief voor zijn broertje.

 • Reageer Lianne 18 december 2015 om 11:32

  Het ziet er echt zo enorm lief uit! Je hebt kindjes op trots en dankbaar voor te zijn Bibian! 🙂

 • Reageer anneleen 18 december 2015 om 15:38

  Wat mooi om te lezen! Slim dat jullie River zo veel als mogelijk bij alles proberen te betrekken! Een lieve, grote broer!
  anneleen onlangs geplaatst…Wanneer het even niet zo lekker gaat…My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge