Kids, Moeder zijn

EHBO bij kinderen – Theorie

Foto 30-11-15 10 11 17Een van onze grootste “angsten”: stikken in een stukje brood/appel/whatever. Ik weet nog wel toen River net geboren was en ik hem voor het eerst een flesje mocht geven van Bibian… Hij verslikte zich en ik raakte helemaal in paniek: “WAT NU?” Bibian is ook zo’n stresskip en samen kregen we het spaansbenauwd maar na 3x hoesten was mini-River er alweer vanaf.

Toen Nilo geboren was, en zich ook wel eens verslikte in zijn fles was ik al wat minder stresserig. Het komt wel goed. Maar toen hij eenmaal begon aan hapjes, stukjes brood en later zelfs harde crackers zat ik toch vaak met geknepen billen op de stoel en hield hem nauwlettend in de gaten. Als hij dan een beetje begint te kokhalzen krijg ik het wel warm maar zie dat het altijd wel goed komt vanuit hemzelf. Maar wat als het een keertje niet goed komt met zelf hoesten en kokhalzen? Wat dan? Wat als hij een dopje van iets vindt, in zijn mond doet en stikt? Wat als hij valt en hij heeft z’n been gebroken? Wat als hij levenloos in z’n bedje ligt en niet reageert?

Schermafbeelding 2015-12-03 om 10.58.30Het stond al op mijn to-do-list, maar zoals met veel dingen stelde ik het maar uit: een cursus EHBO bij kinderen volgen. Bibian had ‘m een paar jaar geleden al gedaan maar haar diploma was verlopen. We kregen een poosje geleden een mailtje van IedereenEHBO, of wij een cursus EHBO bij kinderen wilden doen bij hen. Dit aanbod grepen we meteen aan want ten eerste is het voor jezelf heel fijn om te weten hoe je moet handelen als er iets gebeurt met je kind. En ten tweede vinden wij het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen/ouders ook een EHBO cursus volgen zodat zij ook weten hoe ze het beste kunnen reageren als een kind hulp nodig heeft. Wij willen graag vertellen wat wij van het eerste deel van de cursus vonden. Oja, leuk om ook te vermelden: niet alleen Bibian en ik hebben de cursus gedaan maar ook de vriend van Manon. Er komt binnenkort ook een blogje van zijn hand om te vertellen hoe hij het als vader ervaren heeft want niet alleen moeders “hoeven” EHBO te kunnen!

Zoals hierboven verteld had Bibian al eens de cursus gedaan. Helaas hebben ze geen “herhalingscursus” die je geheugen even opfrist maar moet je de hele basiscursus opnieuw doen. Dat vond Bibian wel een minpuntje maar aan de andere kant was het ook prima te doen. Ze kon iets sneller door de stof heen dus ze kon iets sneller doorklikken bij de punten die ze nog gewoon goed wist.

Schermafbeelding 2015-11-30 om 11.30.08 De cursus bestaat dus uit een theorie- en een praktijkdeel. Je begint met het theoriegedeelte (dit beslaat ongeveer 4 uur). Dit kan gewoon thuis via je computer en je bepaalt zelf wanneer je hieraan werkt. Wil je middenin een gedeelte stoppen? Dat kan gewoon, het programma onthoudt waar je gebleven bent (handig als je tijdens de dutjes van de kind de cursus doet ;-))

Dan de cursus zelf: het eerste gedeelte gaat over reanimeren, vitale functies en het gebruik van een AED. Heftige koek, vooral bij het filmpje van de AED kreeg ik het een beetje benauwd, moet er niet aan denken om dit ooit zelf te moeten toepassen…
Het tweede gedeelte is opgebouwd in ruimtes in/om het huis: de trap, de keuken, de tuin etc. Alle ongelukjes van kinderen komen aan bod: splinters, een buil op je hoofd, snijwondjes maar ook grotere zaken zoals gebroken benen, kleine amputaties, epilepsie en shock. Na elk hoofdstuk krijg je een kleine toets en aan het einde van de hele cursus krijg je de eindtoets. Even pronken: Bibian had 92% goed en ik 97% (1 foutje): Hopla!

Schermafbeelding 2015-11-30 om 12.41.26Op 8 januari hebben we met z’n drieën (ik, mijn vriend en Bibian) de praktijkcursus hier bij ons in de buurt. We zijn heel erg benieuwd hoe dit is en we zullen daar zeker ook een verslagje over schrijven.

We zijn tot nu toe erg te spreken over de EHBO cursus voor kinderen van IedereenEHBO.nl! Heb jij ook een EHBO diploma of ben je van plan dit te gaan doen?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

30 reacties

 • Reageer Wilmaaa 11 december 2015 om 06:04

  Mijn grote angst in ook dat er iets gebeurd en ik weet niet wat ik moet doen. Yarah verslikte zich pas ook in appel, nou dan schrok ik echt wel even. Toen dacht ik ook aan ehbo, dit programma lijkt me erg fijn!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…hot mama challenge| video | Bling BlingMy Profile

 • Reageer Kelly caresse 11 december 2015 om 06:06

  Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden, ik heb er regelmatig aan gedacht om zo’n cursus te doen en stelde het dan uit maar eigenlijk moet ik dat niet doen. Zo handig en belangrijk om in te kunnen grijpen bij ongelukjes
  Kelly caresse onlangs geplaatst…Unboxing Zwangerbox Hello Little One + Winactie!My Profile

 • Reageer Nicole 11 december 2015 om 06:09

  Oh wat goed dit! Ik wilde heel graag kinder ehbo doen, maar ik moest steeds werken als die de cursus in de buurt was. Maar dit is echt ideaal!! Ga gelijk kijken straks. Ben namelijk ook als de dood voor stikken in een stuk fruit of dergelijke!
  Nicole onlangs geplaatst…Poppen zijn echt heel erg creepy!My Profile

 • Reageer Josan 11 december 2015 om 06:32

  Wat ik mij afvraag: hoeveel kost dit? Dat je het vanuit je luie stoel kan doen vind ik wel een pre.
  Josan onlangs geplaatst…GoodGirlsChristmas* DIY Candy Cane hartjesMy Profile

 • Reageer Charlotte 11 december 2015 om 06:37

  Ik heb heel lang geleden een cursus ehbo in het basisonderwijs gedaan. Eigenlijk moet ik ook een keer deze cursus gaan doen, maar ik blijf maar uitstellen… Gelukkig weet ik nog veel van toen
  Charlotte onlangs geplaatst…Als je peuter niet wil slapen…My Profile

 • Reageer Kim 11 december 2015 om 06:51

  Ik vind het ook echt goed dat je dit doet! En dat jullie er aandacht aan besteden. Heb zelf wel ehbo door mijn werk in het onderwijs maar gek genoeg is dat geen kinderehbo. Alleen het reanimeren ook met kinderpoppen.
  Kim onlangs geplaatst…Zindelijkheid, de beste tips voor succes, of niet?My Profile

 • Reageer Roeline 11 december 2015 om 06:59

  Mijn EHBO diploma is al jaren verlopen, stom! En toch doe ik het niet opnieuw, waarom niet, geen idee, het is niet iets wat mij bezig houd, ik vergeet het. Volgens mij kunnen kinderen niet stikken in verslikking door de fles of zo, alleen door verstikking van iets in de keel. Verslikken kan altijd, dan helpt het om geconcentreerd door de neus te ademen met af en toe nog wat gehoest. Maar goed dat jullie je daarmaa bezig houden, met de EHBO, succes!

 • Reageer Tamara 11 december 2015 om 07:03

  Wat goed dat jullie dit hebbben gedaan zeg! Ik heb ooit eens een gewone ehbo cursus gedaan en ik wil altijd nog eens een cursus voor kinderen doen. Alleen ik wist dus niet dat dat gewoon thuis kan! Ideaal!
  Tamara onlangs geplaatst…Onzekerheden als je net moeder bent.My Profile

 • Reageer Channa 11 december 2015 om 07:11

  Heel goed dit soort cursussen, maar ik ben van mening dat herhalingscursussen echt heel belangrijk zijn. Zo merk ik dat ik nu al veel ben vergeten van een cursus die ik aantal jaar terug heb gevolgd.
  Channa onlangs geplaatst…Ik bracht een bezoek aan Bol.com!My Profile

 • Reageer Dita 11 december 2015 om 07:14

  Altijd goed om dit te doen! En heel.handig dat je het thuis kunt doen.

 • Reageer Jeanine 11 december 2015 om 07:16

  Mijn dochtertje had het RS virus met 2maanden en stopte me ademen.. ik heb kort daar na meteen ehbo cursus gedaan en dag geoefend op poppen! zo veel zekerder dat ik nu weet wat ik moet doen inpv hulpeloos toekijken 😀😊

 • Reageer Lilian 11 december 2015 om 07:54

  Wat goed! Ik raad het iedereen zeker aan, zelf heb ik het ook gedaan en moet toch zeggen dat ik me daardoor minder snel angstig voel en nu weet wat ik moet doen.

 • Reageer Tess 11 december 2015 om 08:18

  Super goed dat je dit als ouders doet. Zeker ook je vriend. Ik doe hem zelf elk jaar omdat ik nanny aan huis ben en er zitten bij mijn cursus inderdaad altijd veel ouder!
  Kan me voorstellen dat het wat eng is als je t allemaal zo moet doen maar het is wel erg fijn om t allemaal te kunnen.

  Ik heb t zelf helaas moeten toe passen toen ik een kindje levenloos in bed vond.
  Dan ben je achteraf blij dat je zo goed kon handelen!

 • Reageer Saskia 11 december 2015 om 08:46

  Heel goed dat je deze cursus hebt gedaan. Super ook dat je vriend mee doet. Ik hoor vaak alleen maar over vrouwen die meedoen maar voor mannen is het natuurlijk ook heel belangrijk! Zelf staat zo’ cursus nog op mijn lijstje. Ik ben verpleegkundige en ben wel gerust dat ik in nood weet wat ik moet doen, maar met kinderen is toch weer heel anders.
  Saskia onlangs geplaatst…Lipsticks maar dan anders.. (cadeautips!)My Profile

 • Reageer Dorien 11 december 2015 om 09:05

  Dit staat ook nog hoog op mijn lijst en mag eigenlijk niet uitgesteld blijven worden! Fijn dat jullie hier een blog aan besteden en dit onder de aandacht brengen!
  Dorien onlangs geplaatst…SOCIAL MEDIA – LIE TAG | UH -OH HOE EERLIJK BEN IK?My Profile

 • Reageer Drie 11 december 2015 om 09:42

  In groep 8 van de basisschool kregen wij ook een ehbo cursus + diploma. Daarna nooit meer iets aan gedaan. Ik denk dat het voor iedereen goed is om zo’n cursus te volgen.
  Drie onlangs geplaatst…Stelling van de dag #2: Sinterklaas en KerstMy Profile

 • Reageer Elise Joanne 11 december 2015 om 09:46

  Door Boris zijn werk zit hij al gebakken met kennis over lichamelijk stress-situaties, maar ik niet. Ik weet eigenlijk te weinig denk ik en aangezien ik – hoogstwaarschijnlijk – wel het meeste bij Pinda ben is het verstandig als ik dit ook zou doen! En laten wij wel zijn; wat is die moeite nou als je daarmee zoveel goeds kan doen wanneer dat moment daar is?

 • Reageer Denise 11 december 2015 om 10:16

  Ik heb exact deze cursus gevolgd, is verplicht als gastouder. Hij beviel mij erg goed

 • Reageer Diana Carlton 11 december 2015 om 10:18

  Wat goed dat jullie dit doen! Ik roep het al tijden, maar elke keer komt het er maar niet van. 2 jaar geleden was Levi gevallen en met zijn hoofd tegen de rand van de salontafel gekomen. In eerste instantie leek er niets aan de hand totdat hij in de avond wakker werd en alleen maar bleef overgeven. Ik raak dan zo in paniek en weet eigenlijk niet goed hoe te handelen op zo’n moment. Gelukkig is mijn man wel kalm en gaat direct handelen. In dat opzicht zou dit voor mij ook absoluut een must zijn. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Hoe alert je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje.
  Diana Carlton onlangs geplaatst…Fijne momenten & vooruitzichtenMy Profile

 • Reageer Malou 11 december 2015 om 10:23

  Eigenlijk zou ik zoiets ook wel willen doen..
  Malou onlangs geplaatst…Mommy confessionsMy Profile

 • Reageer Nesrin 11 december 2015 om 10:25

  Wat goed dat dit er is. Ik heb ooit mijn EHBO diploma op de basisschool gehaald, heul lang geleden dus 😉

  Het enige wat ik altijd eng vind is stel ik heb geleerd hoe ik moet reanimeren dan zou ik het in de praktijk niet snel durven omdat ik bang zou zijn dat ik het verkeerd zou doen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Hoe vaak doe jij de was?My Profile

 • Reageer Jodi 11 december 2015 om 11:42

  Ook hier vaak aan gedacht, maar ook hier blijven uitstellen.
  Ben benieuwd naar je ervaring 8 januari en zal dan ook eens gaan kijken.
  Jodi onlangs geplaatst…Is het al bijna kerst?….Mijn kerstkeuzesMy Profile

 • Reageer Fenna 11 december 2015 om 12:27

  Goed om hieraan te denken! Van de ehbo en bhv cursussen die ik ooit heb gedaan, is weinig blijven hangen… oeps
  Fenna onlangs geplaatst…Recept: ZalmpakketjeMy Profile

 • Reageer Milou 11 december 2015 om 13:59

  Wat goed zeg! Ik wil zéker een ehbo cursus gaan doen, in ieder geval eentje speciaal op kinderen gericht.
  Milou onlangs geplaatst…De voordelen van zwanger zijn.My Profile

 • Reageer Angela 11 december 2015 om 15:03

  Ik wil wel een cursus gaan volgen, maar het komt er maar niet van. Eigenlijk zouden we het al op school moeten leren. Ik weet niet of dit tegenwoordig al zo is?
  Angela onlangs geplaatst…Cadeaustress & tipsMy Profile

 • Reageer Michelle 11 december 2015 om 15:38

  Wat goed dat jullie dit doen! Het lijkt me zo fijn om in ieder geval te weten hoe je in bepaalde situaties het beste kunt handelen. Ben benieuwd naar jullie ervaringen met de praktijkcursus. Ik ga me er ook in verdiepen!
  Michelle onlangs geplaatst…De ‘bijna-mama tag’!My Profile

 • Reageer Anna 11 december 2015 om 20:01

  Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Mijn broertje is toen hij 1.5 (?) gestikt in een stukje brood die weer naar boven kwam. Hij heeft 2 weken in t ziekenhuis gelegen. Het is goed gekomen maar wat kennis is zeker goed!

 • Reageer Lynn 13 december 2015 om 17:55

  Deze cursus heb ik ook gedaan. Ik vond het een fijne cursus, alleen jammer dat ze tijdens de praktijk niet echt goed controleren of je het echt goed doet. Daar is te weinig tijd voor. Gelukkig heb ik al eerder een EHBO diploma gehaald en was dit meer een herhalingscursus voor mij.
  Een tip voor ouders die deze cursus willen doen maar het prijzig vinden: Je kan een deel vergoed krijgen door je zorgverzekering! Kan je op de site van iedereenehbo vinden hoeveel je ongeveer vergoed kan krijgen. Is toch wel mooi mee genomen vind ik;) Voor ouders vind ik deze cursus zeker aan te bevelen. Maar voor mensen die werken in de kinderopvang enz.. zou die van mij wat uitgebreider mogen zijn en daarmee bedoel ik de praktijkavond!

  • Reageer Manon 13 december 2015 om 18:38

   Oh dat is goed om te weten! Is wel iets om te vermelden bij onze volgende blogje met de praktijk 🙂 Thanks!

 • Reageer De mama’s en de papa naar EHBO! | Little Wonder World 16 januari 2016 om 06:00

  […] de theoriecertificaten in de pocket! We schreven laatst al een keertje over onze ervaringen met de theoriecursus van IedereenEHBO. Ook mijn vriend heeft de cursus gedaan maar hij gaat zelf een blogje schrijven […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge