Lifestyle, Moeder zijn

De mama’s en de papa naar EHBO!

Zo, we hebben de theoriecertificaten in de pocket! We schreven laatst al een keertje over onze ervaringen met de theoriecursus van IedereenEHBO. Ook mijn vriend heeft de cursus gedaan maar hij gaat zelf een blogje schrijven (jaja!) over zijn ervaringen als vader, leuk toch!?

iedereen ehbo 1Na de theorie was het tijd voor de praktijkcursus. Er werd er hier in het centrum eentje gegeven op 8 januari. We konden ons alle drie heel gemakkelijk aanmelden en vrijdagochtend gingen we met z’n drietjes op pad. De praktijkcursus van ons was van 9:00u tot ongeveer 13:00u. Vier uurtjes en dit was prima te doen. We kwamen binnen en er stonden stoelen in een kringetje. We gingen zitten, kregen een trainingssetje en iedereen stelde zich voor en vertelde ook waarom hij/zij de EHBO cursus deed. Veel van hen waren gastouder!

iedereen ehbo 4We begonnen met het deel reanimeren bij baby’s en kinderen en het gebruik van een AED. Je kunt wel 100 keer lezen “beginnen met 5 beademingen, gevolgd voor 15 borstcompressies etc. etc.” maar doe het dan maar eens! Je staat daar zo onhandig te sukkelen en nu we het een paar keer op zo’n pop hebben geprobeerd voel je je toch wat zelfverzekerder. Je weet hoe je het moet doen! Ook het zien/horen/gebruiken van een AED vonden we heel erg interessant. Hoe werkt zoiets, hoe gebruik je een volwassen AED op een kind en waar kun je die AED vinden? Wisten jullie bijvoorbeeld dat een AED werkt met een code die je via de meldkamer van de 112 krijgt? Wij niet…

iedereen ehbo 2Toen kwam het stukje verslikken/verstikken. Iets wat heel veel voorkomt. Welke moeder is er niet bang dat zijn kind zich verslikt in een stukje appel en blauw aanloopt? Ook dit was heel ‘fijn’ om in de praktijk te oefenen! We oefenden op babypoppen en op kindpoppen. Hier zit namelijk een heel verschil in. Ook gaf de “juf” praktijktips mee. Een baby van 11 maanden valt officieel nog onder “zuigeling” maar zo’n grote baby kun je gewoonweg niet meer kwijt op je onderarm om de sandwichmethode toe te passen. Zij liet ons zien hoe je dit kon aanpakken enzo: heel fijn!

iedereen ehbo 3We oefenden ook nog het in de stabiele zijligging leggen en wonden verbinden met een wonddrukverband. Ook kwamen er andere scenario’s aan bod met bijvoorbeeld de EPI-pen, shock, wespensteken en allemaal praktische zaken. Wederom superhandig en interessant!

Al en met al valt zo’n hele EHBO cursus reuze mee. De theorie was heel goed te behappen en vooral omdat je kunt stoppen wanneer je wil en weer verder kunt gaan wanneer het jou uitkomt. Vooral met kinderen is dat heel erg fijn haha. Ook de praktijkcursus was heel informatief, we vonden het fijn om dingen zoals reanimeren een keer te oefenen dat je weet hoe het moet als je het ooit nodig hebt. Nu we onze EHBO cursus bij baby’s en kinderen in de pocket hebben voelen we ons toch een stukje zelfverzekerder. We weten in ieder geval hoe we moeten handelen als een van onze kids in een stukje cracker stikt, hete thee over zich heen krijgt of een tand verliest met wortel en al.

ehbo1
We kregen ook allebei deze verbandtrommel speciaal voor kids (mét leuke kinderpleisters). Als je je nu aanmeldt voor een EHBO cursus bij baby’s en kinderen krijg je ook deze handige verbandtrommel gratis! Vul dan bij het aanmelden bij stap 2 “Betalen” de code -bloglittlewonderworld- in!
Wist je trouwens dat veel zorgverzekeringen (een deel van) EHBO cursussen vergoeden? Misschien wel de moeite waard om even in jouw polis te kijken en misschien kan je dan wel je cursus vergoed krijgen! Fijn toch?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

30 reacties

 • Reageer amanda 16 januari 2016 om 06:48

  Leuk om dit te lezen
  Ben zelf bhv-er en daarnkrijgen we ook altijd kinder ehbo bij…werk in de kinderopvang dus vandaar maar zal mijn vriend eens dit laten lezen tijd dat hij ook eens gaat..xx
  amanda onlangs geplaatst…Persoonlijk #2My Profile

 • Reageer Kim 16 januari 2016 om 06:58

  Erg goed dat jullie dit doen, even googelen als er iets gebeurt is natuurlijk niet altijd mogelijk. Ik heb zelf ook mijn ehbo diploma als juf, enige nadeel is dat ze het stukje ‘baby’ dus niet behandelen maar verder komt veel overeen. Goed bezig hoor!
  Kim onlangs geplaatst…Is onze kinderkleding niet veilig? – onderzoekMy Profile

 • Reageer Milou 16 januari 2016 om 07:02

  Ik ga direct even kijken of het vergoed wordt. Weet namelijk bij volwassenen precies wat ik moet doen maar bij baby’s en kinderen..? Goed gedaan dames! En Robert, ben benieuwd naar je blog 😀
  Milou onlangs geplaatst…Happy Planner Gold DotsMy Profile

 • Reageer Dorien 16 januari 2016 om 07:06

  Wat goed dat jullie hier aandacht aanbesteden. Het zit al een tijdje in mijn hoofd om ook te doen, maar schiet er steeds bij in. Ik ga vanmiddag gelijk even kijken!
  Dorien onlangs geplaatst…UIT DE KEUKEN: HEMELSE, HEALTHY EN SIMPELE KWARKBOLLETJES!My Profile

 • Reageer Channa 16 januari 2016 om 07:41

  Wat goed! Hier jaren geleden een cursus gevolgd, wordt eigenlijk wel weer eens tijd voor een vervolg.
  Channa onlangs geplaatst…‘Schat, ik wil graag een huishoudster!’My Profile

 • Reageer Saskia 16 januari 2016 om 08:04

  Ik ben net van zorgverzekeraar veranderd, dus krijg het niet meer vergoed denk ik. Hoe dan ook toch goed om zo’n cursus te volgen. Lijkt mij heel leerzaam.
  Saskia onlangs geplaatst…Ik ben een emotie-eter!My Profile

 • Reageer Charlotte 16 januari 2016 om 08:23

  Wat goed! Ik moet dat eigenlijk ook een keer dien maar ik vind het zo saai om alleen te gaan. Eens kijken of ik iemand kan vinden die mee wil… 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…De favorieten van mama HenrikeMy Profile

 • Reageer Nicole 16 januari 2016 om 08:42

  Wat goed dit! Ik wil ook heel graag zo’n cursus doen. Ga gelijk kijken of het hier ergens in de buurt is binnenkort!
  Nicole onlangs geplaatst…Nooit in de zon – Leven met Lupus (CDLE)My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 16 januari 2016 om 08:49

  Goed dat jullie dit doen. Ik heb geen ehbo maar zou het wel graag willen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Je kind voor het eerst alleen thuis.My Profile

 • Reageer Marion 16 januari 2016 om 09:12

  Wat goed dat jullie dit doen. Ik krijg er wel schrik van als ik Bibian zo zie met zo’n kleine pop. Misschien dat dat komt omdat mijn nichtje ooit is overleden aan wiegendood. Die was 6 maanden en is toen ook gereanimeerd. Ik vind mensen die reanimeren overigens echt helden. Ik ben zelf altijd bedrijfshulpverlener geweest, maar heb het gelukkig nooit in de praktijk hoeven uitvoeren. Ik ben wel een voorstander van verplichting van EHBO diploma per gezin, maar ja, daar zitten teveel haken en ogen aan, dat begrijp ik. Nogmaals, supergoed dat jullie dit doen er ook aandacht aan besteden op jullie blog. X
  Marion onlangs geplaatst…GewichtstoenameMy Profile

 • Reageer Sabine 16 januari 2016 om 09:14

  Fijn gevoel geeft het he, dat je weet wat je moet doen. Ik heb eind december mijn theorie goed afgerond en moet eind januari de praktijk doen. Maar jullie gefeliciteerd. Die hebben jullie maar mooi in the pocket!!!

 • Reageer Miranda 16 januari 2016 om 09:28

  Wat goed dat jullie dit gedaan hebben.
  Mijn man en ik hebben beide al heel erg lang ons ehbo diploma. Ik heb de mijne al sinds ik 18 ben ofzo. We gaan elk half jaar keurig naar de herhalingsles om het diploma geldig te houden, heel fijn om te hebben. Je voelt je toch wat zekerder, omdat je inderdaad weet hoe je moet handelen mocht er iets gebeuren. Wat mij betreft zou iedereen ehbo moeten hebben;)
  Miranda onlangs geplaatst…Plog 9 en 10 januariMy Profile

 • Reageer Leonie 16 januari 2016 om 09:40

  Super leerzaam! Ik heb een bhv diploma, maar toch met kinderen en babys te weinig over gehad en/of onthouden.. Ik denk dat ik zo’n cursus ook nog wel wil doen!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Ik ben zwanger!My Profile

 • Reageer Renee 16 januari 2016 om 09:46

  Wat goed dat jullie dit gedaan hebben. Ik heb tijdens mijn vorige baan (in het blauw..) veel ehbo gehad én gebruikt. Regelmatig reanimaties gehad en andere ziektebeelden. Mijn moeder heeft dankzij de ehbo cursus mijn broer kunnen reanimeren tot de ambulance er was. Helaas is hij toch overleden. Hij was al helemaal blauw en koud toen zij heb vond in zijn bedje, maar ze heeft wel gehandeld door die cursus.

 • Reageer Michelle 16 januari 2016 om 10:24

  Ik vind het echt zo goed dat jullie deze cursus gedaan hebben en er aandacht aan besteed hebben op jullie blog! Het heeft mij in ieder geval over de streep getrokken ook een cursus te volgen!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#9: WERK, ROBIN&MEES EN GORDIJNEN VOOR FRUMMELMy Profile

  • Reageer Manon 16 januari 2016 om 10:30

   Wat goed van je!! Succes 😀

 • Reageer Tamara 16 januari 2016 om 10:28

  Ontzettend goed dat jullie zo’n cursus gedaan hebben! Ik wil het ook ooit nog eens doen, want ik ben mijn ehbo inmiddels wel weer wat verleerd haha
  Tamara onlangs geplaatst…Hoe bevallen vrouwen in het buitenland?My Profile

 • Reageer Jessica 16 januari 2016 om 10:30

  Super goed dat jullie dit hebben gedaan! Laat mij er toch meer aan denken om dit ook te gaan doen als ik straks in verwachting ben of als er een babytje in huis is… Echt heel leerzaam en dat van de AED wist ik ook niet…
  Jessica onlangs geplaatst…Recept – Courgetti PestoMy Profile

 • Reageer Malou 16 januari 2016 om 10:58

  Dat wist ik eerst helemaal niet, dat dit soort cursussen vergoed worden. Maar goed om te weten!
  Malou onlangs geplaatst…Naar het hartje luisteren met AngelsoundsMy Profile

 • Reageer Joyce 16 januari 2016 om 12:11

  Ik zie nu al dat er dingen verschillend uitgelegd worden., dat is op zich wel jammer! Wij moesten bij het kind reanimeren bijvoorbeeld één hand op het hoofd laten. Het zal beide wel goed zijn.
  Joyce onlangs geplaatst…Aron zijn eerste kinderfeestjeMy Profile

  • Reageer Manon 16 januari 2016 om 14:55

   Moesten wij ook. Deze foto is net op een verkeerd moment genomen haha.

 • Reageer Christa 16 januari 2016 om 13:26

  Wat goed dat jullie dit gedaan hebben en ook dat jullie dit bij jullie blogpubliek onder de aandacht brengen! Je hoopt natuurlijk dat je het nooit nodig zult hebben maar het kan van levensbelang zijn om deze dingen onder de knie te hebben – voor je eigen kindje maar misschien ook wel in een situatie in het openbaar met een onbekend kind! Ik wist niet dat de verzekeraar dit vaak vergoed, maar negentig euro vind ik anders ook geen onoverkomelijk bedrag. Wilde Bibians vriend niet ook de cursus doen?

 • Reageer Cindy 16 januari 2016 om 14:36

  Goed om te lezen. Ik heb wel een reanimatiediploma, maar dat is op volwassenen. We krijgen dan wel uitleg over kinderreanimatie, maar echt oefenen doen we nooit. Ik ga me toch eens inlezen hier in (en een gifwijzer zoeken ook)
  Cindy onlangs geplaatst…Recepten van andere blogs die ik wil uitproberenMy Profile

 • Reageer anneleen 16 januari 2016 om 20:46

  Knap dat jullie dit gevolgd hebben! 🙂 lijkt me wel gerust stellend, met zo’n kleine kindjes in huis! Ik heb zo’n cursus tijdens mijn opleiding gehad, maar vind eigenlijk dat iedereen zo’n cursus aangeleerd zou moeten krijgen. Ik verschoot er van hoe intensief en vermoeiend ik het beademen en reanimeren vond, ik was daar toen echt even moe van 😉
  anneleen onlangs geplaatst…Strengths and weaknesses testMy Profile

 • Reageer Wendy 17 januari 2016 om 00:31

  Ik werk bij een kinderdagverblijf en wij hebben ook allemaal de cursus gedaan. Binnenkort waarschijnlijk weer op herhaling. Wij hadden tijdens de “examenles” ook allemaal mensen van lotus er bij die dan nep wonden hadden. Als afsluiter speelde één van die mensen ook alsof ze in shock waren. Dat was echt heel ingrijpend om te zien.

 • Reageer Joyce 17 januari 2016 om 11:39

  Goed om dit te doen en onder de aandacht te brengen. Ik ben als gastouder verplicht jaarlijks mijn certificaat EHBO voor kinderen te verlengen d.m.v. een cursus. Ik vind het altijd een beetje heftig, maar wel weer heel fijn om alles op te frissen. Je vergeet heel veel dingen na het eerste jaar!
  Joyce onlangs geplaatst…Tampon zonder touwtjeMy Profile

 • Reageer Stephanie 17 januari 2016 om 11:46

  Leuk om te lezen hoe het er daar aan toe gaat. Ik ben op dit moment bezig om gastouder te worden van mijn neefje, dus ik moet er ook aan geloven. Door de theorie ben ik best snel heen gegaan, dus ben ergens wel bang dat ik over twee weken niet meer weet hoe alles was. En ik daar op zak of zo, kan dat eigenlijk nog?

  • Reageer Manon 17 januari 2016 om 18:12

   Nee het is geen examen ofzo maar gewoon een ochtend/middag/avond bijwonen!

   • Reageer Stephanie 19 januari 2016 om 14:14

    Oh dat scheelt een hoop stress van te voren haha

 • Reageer Corine 17 januari 2016 om 21:19

  Ik wil al een paar jaar deze cursus volgen, maar ik stel het steeds uit. Ik vind het best spannend om eerlijk te zijn. Maar misschien moet ik het gewoon doen.. Het is wel belangrijk vind ik.
  Corine onlangs geplaatst…10 x tijd voor mezelfMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge