Kids, Persoonlijk, Tags

De Mommy Wars-tag

Mommy-Wars… Wij doen er niet aan mee haha. Vandaag delen we alles over de typische “discussie”punten die je tegenkomt als je eenmaal moeder bent: fles- of borstvoeding? Co-sleeping of in eigen bed? Potjes of vers? Wij vertellen over onze zaken. Deze ontzettend leuke tag is bedacht door Esther en Betty van de toffe blog Mamazoektuit.nl (ga zeker even kijken!).

Foto 06-02-15 10 20 16Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Bibian
– Ik geef Novelle flesvoeding, ik heb bij haar ook niet geprobeerd om borstvoeding te geven. Ik heb altijd borstvoeding willen geven maar omdat het bij River echt niet ging en deze zwangerschap en bevalling niet ging zoals ik wilde heb ik mij erbij neergelegd en geniet ik nu enorm van het geven van flesjes.
Manon – Ik wilde koste wat kost borstvoeding geven bij Nilo. Ik had me ook al helemaal verdiept in kolfmachines, voedingshoudingen en maakte grapjes over Nutrilon (cup-a-soup enzo). In het ziekenhuis werd Nilo aangelegd en de eerste keer was ik helemaal in extase nog van de bevalling. De keren er na ging ik door de grond van de pijn, echt, ik had zoveel pijn. Ik wist wel dat het pijn mocht doen en dat het wennen was maar zoveel… Er kwam ook niks en er is 2 keer een lactatiedeskundige bij geweest, heb 101 dingen/keren geprobeerd van kolven tot tepelhoedjes, van rugbyhoudingen en bij wijze van Nilo op z’n kop maar het ging gewoon niet. Ik heb met vrede het besluit genomen om over te stappen op “cup-a-soup” en na een tijdje was het ook gewoon helemaal goed. Bij een tweede wil ik misschien toch nog wel een keer proberen.

slapenSlaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Bibian
– Ze hebben allebei een hele mooie eigen kamer met een bed erin. Novelle slaapt sinds ze 3 of 4 weekjes was op haar eigen kamer in haar eigen bed. Daarvoor sliep ze in de kinderwagenbak naast mijn bed maar al snel heb ik haar in haar eigen bedje gelegd. Ook River slaapt in zijn eigen bed, wel wil hij nog wel eens rond een uur of 4 a 5 uur uit bed komen en lekker bij mij gaan liggen. Omdat mijn vriend vaak tegen die tijd al naar zijn werk is vinden wij dat geen probleem en slapen we samen nog tot de wekker gaat.
Manon – In z’n eigen bed. De eerste 4 dagen ofzo heeft Nilo op een aankleedkussen tussen ons in gelegen: “ik vind het zo ziehielig in zo’n groooohooote wiehieg :'( :'( #kraamtranen”. Daarna in de wieg naast mijn bed en toen Nilo 3 maanden was ging hij naar z’n eigen bed. Bij ons in bed wordt niks, als hij daarin ligt denkt hij dat het speeltijd is.

Foto 17-02-15 14 01 46Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
Bibian
– Ik gebruik kant en klare luiers, deze koop ik zoals jullie weten in Duitsland. Ik betaal dan voor Novelle ongeveer 11 euro voor 100 luiers en voor River ligt dat op €10,45 voor 78 luiers uit mijn hoofd. Ik heb een tijdje nagedacht over wasbare luiers toen ik het zag bij een collega blogster en vond het wel handig maar toch ben ik voor de “makkelijke” weg gegaan en vind het helemaal prima.
Manon – Wegwerpluiers. Overdag gebruik ik die van de DM en ’s nachts Baby-Dry van Pampers.

wagenparkUitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Bibian
– Houten speelgoed is geweldig en staat ook zeker hier in huis. Maar hoe gaaf vindt River dat heerlijke hysterische V-tech speelgoed wat de hele dag loopt te kakelen. Hij geniet er enorm van, de kleuren, de liedjes. Als hij geniet, geniet ik ook. Wel ben ik enorm blij dat er ook een uit knop op al dat speelgoed zit, want soms word ik wel een beetje gek haha.
Manon – We hebben van alles wat: hysterisch batterij speelgoed van V-tech, houten treintjes en puzzeltjes, kartonnen/plastic/stoffen boekjes, zo’n vintage politie loopwagentje. Ik vind alles prima. Zolang de batterijen eruit kunnen.

Foto 17-07-15 16 44 25Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
Bibian
– Ik trek geen potjes meer open omdat River met de pot mee kan eten, dat hij dat doet, dat is een tweede haha. Op het kinderdagverblijf eet meneer vrijwel alles maar thuis is het nog een dilemma. Gelukkig vinden wij onze weg erin en ben ik blij dat hij op het kinderdagverblijf wel goed eet. Ziet eten doet eten zeggen ze he. Voor Novelle ga ik straks ook aan de potjes, wel wil ik een keer wat vers prakken mocht ik iets gekookt hebben wat zij ook kan eten. Hetzelfde geldt voor fruithapjes, want hoe makkelijk is het om even een banaantje te prakken? Daar ga ik geen potje voor open maken hoor haha.
Manon – Nilo is een eigenwijsje en weigert stukken fruit te eten (???). Ik prak dus nog steeds z’n fruit (wel met een vork, grof) of trek een potje fruit open, beetje 50/50 per week denk ik. Voor het avondeten eet hij gewoon vers met ons mee of ik maak wat voor hem. Die potjes fruit vind ik zelf nog wel lekker maar ik kots van die avond-eet-potjes. Ik heb het wel een poosje af en toe gegeven hoor, niks mis mee, maar het stinkt zo gruwelijk.

tulaDragen of wagen?
Bibian
– Beide. River heb ik nooit gedragen omdat ik daar eigenlijk totaal niet in thuis was. Maar toen Manon Nilo ging dragen ben ik er eens over na gaan denken en in gaan verdiepen. We mochten voor onze blog ook twee draagzakken testen en op dit moment gebruik ik die van Stokke regelmatig. Toen wij onze auto nog niet hadden ingeruild kon de kinderwagen niet mee als we met zijn vieren weg wilden, in die tijd droeg ik Novelle telkens. Nu pak ik ook vaker de wagen omdat ze daar ook heerlijk in kan slapen. Ik vind het dragen ook ideaal omdat ik dan mijn handen wat meer vrij heb voor River.
Manon – In het begin heb ik Nilo ontzettend veel gedragen, draagdoek en Tula. Heerlijk <3. Sinds dat hij een maand of 8 is denk ik draag ik hem amper nog. Lekker in de wagen van zich af kijken.

River wcGa je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
Bibian
– Ik moet eerlijk bekennen dat ik er best een beetje tegenop zag. Ze moeten tegenwoordig in de maatschappij het liefst met 1 al rondlopen zonder luier. Maar zo werkt dat in de praktijk natuurlijk totaal het niet bij iedereen. River was in het begin als de dood voor alles wat met de wc te maken had. Zodra hij een wc of een potje zag was het krijsen en gingen zijn benen in strekstand. Langzamerhand zijn we River nu aan het introduceren met de wc en ik moet zeggen dat hij er steeds beter op reageert. Hij heeft weliswaar nog niks op de wc gedaan maar hij gaat er zonder huilen en krijsen nu wel op zitten en dat is voor ons al een hele stap. We dwingen niks, hij is echter pas 2,5 en in de praktijk zie je dat ze zelf aangeven wanneer ze er klaar voor zijn. Ik streef er wel naar om hem voor zijn 3,5 jaar zindelijk te hebben, maar tot die tijd gaan wij langzaamaan steeds verder wennen aan het toilet.
Manon – Ik zie er ook tegenop, dat hele zindelijkheidsgedoe. Ik zie vanzelf wel wanneer Nilo er klaar voor is maar hier nog geen potje in huis hoor.

babyshoplogShop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
Bibian
– Ik ben heel eerlijk gezegd niet zo bezig met waar de kleding vandaan komt. Ik snap het heel goed als mensen dat wel doen en ik respecteer dat ook maar dat ik dat niet doe moet natuurlijk ook gerespecteerd worden. Wel moet ik zeggen dat ik steeds minder bij bijvoorbeeld de Primark koop omdat ik de kwaliteit en prijs verhouding minder vind worden. Ik koop tegenwoordig steeds wat duurdere items omdat hij daar langer mee kan doen en ik het makkelijk weer door kan verkopen aan iemand die er nog eens van gaat genieten.
Manon – Primark heb ik eigenlijk alleen pyjamaatjes van en heel soms een shirtje. Verder ben ik meer van de H&M, Zara en “goedkopere” merkjes zoals Name It en Noppies. Of het eerlijk is weet ik niet, maar ik hou me daar eerlijk gezegd niet zoveel mee bezig…

BibianRiverNovelleIs er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
Bibian
– Ze mogen echt niet alles wat ze willen maar ik ben ook geen sergeant. Er zijn regels en die worden nageleefd en natuurlijk (zoals elke ouder) zien wij ook wel eens iets door de vingers wat eigenlijk niet had gemogen. Ook luisteren we naar wat hij te zeggen heeft maar wij blijven bij onze ideetjes en regels.
Manon – Zie hierboven.

2015-11-18 16.23.23Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
Bibian
– River is gelukkig niet zo huilerig en als er echt iets is dan komt hij naar mij toe. Een kind huilt niet voor niks en ik merk heel goed wanneer het menens is of wanneer het is om een beetje aandacht te krijgen. Ook speelt de leeftijd hierbij een rol, River is groot en ik merk gelijk of er echt iets is of wanneer het om aandacht gaat. Novelle is daarentegen nog onwijs klein en als zij huilt (wat ze niet super veel doet nog) dan is er gewoon wat aan de hand. Ze ligt niet lekker, heeft een volle luier of heeft honger.
Manon – Er is inderdaad verschil tussen huilen om echt iets of gewoon “aanstelleritus”. Of huilen omdat iets niet mag en wij vertellen hem dat dat niet mag. Dan is het zo weer over en schenk ik er geen aandacht aan maar als hij huilt vanwege pijn, angst of iets anders wat serieus is dan troost ik hem.

Dat waren de vragen alweer, wat een super leuke tag! Herkennen jullie stukjes uit onze antwoorden of zitten jullie op een totaal andere lijn?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

28 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 14 januari 2016 om 06:08

  Wat leuk dat jullie hem nu ok ingevuld hebben. Ik heb hem al bij meerdere mensen gelezen, en al die andere antwoorden is zo leuk. Zo zie je maar, iedereen doet het op zijn eigen manier.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Weg met chaos challenge! De slaapkamers!My Profile

 • Reageer Josan 14 januari 2016 om 06:11

  Hey leuk dat jullie hem nu ook hebben ingevuld. Lekkere nuchtere antwoorden. Ik has ook niet anders verwacht. Zo’ Tula wil ik ook eens naar gaan kijken.
  Josan onlangs geplaatst…Hoezo, lelijke baby’s bestaan niet?!My Profile

 • Reageer Channa 14 januari 2016 om 06:13

  Egrappig dat de antwoorden bij heel veel vragen overeen komen, ik vulde hem onlangs ook in. Maar ook wel grappig dat ik bij heel veel bijna dezelfde antwoorden voorbij zie komen, hoe we dan toch altijd overal zo over kunnen discussiëren, haha.
  Channa onlangs geplaatst…Wie is Fenna eigenlijk?My Profile

 • Reageer Charlotte 14 januari 2016 om 06:17

  Leuk dat jullie hem ook hebben ingevuld! Bij mij komt ie vanmiddag online. Veel antwoorden komend wel redelijk overen 🙂
  Charlotte onlangs geplaatst…Kleine kinderen, grote zorgen…My Profile

 • Reageer Wilmaaa 14 januari 2016 om 06:19

  Ik gaf ook borstvoeding, bij mij ging dat gelukkig al direct goed. Yarah wilde weer geen gemixt fruit maar alleen stukken dusja. Dan maar zo;) en die zindelijkheidstraining gaat wel goed komen 😉
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Bye Bye laptop & hoe moet ik nu bloggen?My Profile

 • Reageer Kelly Caresse 14 januari 2016 om 06:27

  Wat leuk om jullie antwoorden hierop te lezen. Heel veel punten zijn heel herkenbaar, ook het puntje kleding, ik vind primark kleding qua kwaliteit ook minder geworden, na een paar keer wassen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…KC Photodiary: High tea, Efteling en lunchafspraakMy Profile

 • Reageer Tamara 14 januari 2016 om 06:29

  Superleuke tagd us dit! Ik zag dat ik hier ook voor getagd was , dus moet gem nog even invullen! Grappig dat jyllie antwoorden zoveel hetzelfde zijn! Echt vriendinnen dus haha!
  Tamara onlangs geplaatst…Een kindje heeft alleen maar liefde nodig.My Profile

 • Reageer Nesrin 14 januari 2016 om 06:44

  Super leuk ingevuld, ik had niet anders verwacht. Ik wil de tag ook invullen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Personal Story BorstvoedingMy Profile

 • Reageer Leonie 14 januari 2016 om 06:52

  Wat een super leuke en ook wel leerzame tag! Ik vond t heel leuk om jullie antwoorden te lezen, lekker open en eerlijk.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Ik ben zwanger!My Profile

 • Reageer Nicole 14 januari 2016 om 06:56

  Zitten zeker herkenbare stukken tussen. Qua borstvoeding stond en sta ik er hetzelfde in als Manon. Wilde met alle geweld maar kon me uiteindelijk ook vinden in de fles en bij een tweede probeer ik het weer. Hier ook het huilen is herkenbaar, ze huilt nu redelijk vaak omdat ze iets niet mag ofzo en dat negeer ik een beetje.. Maar anders troost ik haar zeker!
  Nicole onlangs geplaatst…Carnavalskostuums voor kinderenMy Profile

 • Reageer Dorien 14 januari 2016 om 07:07

  Leuke antwoorden, heel herkenbaar! Hier nog zo’n mama die blij is dat speelgoed een aantal en uit knop heeft!
  Dorien onlangs geplaatst…PLOG: ÉÉN VAN MAMA’S ERGSTE NACHTMERRIESMy Profile

 • Reageer Nicole 14 januari 2016 om 07:42

  Leuk om jullie antwoorden te lezen! Ik moet zo lachen om de cup a soup vergelijking!
  Nicole onlangs geplaatst…Oh jee, daar is de verlatingsangst!My Profile

 • Reageer Milou 14 januari 2016 om 07:47

  Leuk om te lezen! Ben benieuwd hoe ik hier over een jaar allemaal over denk 🙂
  Milou onlangs geplaatst…Kitty snapsMy Profile

 • Reageer Miranda 14 januari 2016 om 07:54

  Wat een leuke tag is dit toch. Ben ‘m nu al meerdere keren tegen gekomen maar het blijft interessant om te lezen hoe anderen over de opvoeding denken!
  Miranda onlangs geplaatst…Zwanger zijn; 10 dingen die ik voor altijd wil onthoudenMy Profile

 • Reageer Dita 14 januari 2016 om 08:17

  Wat leuk dat jullie deze tag ook hebben gedaan!
  Dita onlangs geplaatst…Mijn favoriete verzorgingsproducten – januari 2016My Profile

 • Reageer Saskia 14 januari 2016 om 08:24

  Oh dat zindelijkheidsgebeuren. Echt, maak je geen zorgen het gaat echt vanzelf. Ik kreeg daar best veel kritiek op dat Senna met twee jaar nog niet zindelijk was. Ik wilde hem bewust niet iets opleggen omdat het dan alleen maar een groot drama wordt. Uiteindelijk twee maanden voor zijn derde verjaardag wilde hij zelf op de wc en was hij binnen no time zindelijk. Als ik dat had geweten ha dik mij er echt nooit druk om gemaakt.
  Saskia onlangs geplaatst…De impact van een babyMy Profile

  • Reageer Manon 14 januari 2016 om 09:46

   Oh fijn om te horen.. Ik krijg het benauwd van baby’s die met 10 maanden al op potjes plassen, krijg meteen zo’n druk-gevoel!

 • Reageer Madelaine 14 januari 2016 om 08:33

  Leuk om jullie antwoorden te zien
  Madelaine onlangs geplaatst…Van racemonster naar zenbabeMy Profile

 • Reageer Joyce 14 januari 2016 om 08:48

  Leuke en herkenbare antwoorden, zeker wat betreft het borstvoeden van Manon. Ik was ook zo’n die-hard, maar uiteindelijk heb ik na 3 weken voor mezelf gekozen. Ik denk dat ik de tag binnenkort ook eens invul.
  Joyce onlangs geplaatst…Fotodagboek: Ziekenboeg, make-over & BlijdorpMy Profile

 • Reageer Marjon 14 januari 2016 om 09:14

  Wat een leuke tag zeg!
  Ik herken heel veel stukjes die jullie vertellen, ook waren er bepaalde dingen anders bij Maxime.
  Liefs xx
  Marjon onlangs geplaatst…Van hoop naar vrees en weer terug…My Profile

 • Reageer Malou 14 januari 2016 om 09:53

  Hij blijft leuk om te lezen 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Zwanger; week 12 en 13My Profile

 • Reageer Lifesabout 14 januari 2016 om 11:07

  Zolang de batterijen eruit kunnen….hahaha! Leuk om jullie antwoorden te lezen, komen redelijk overeen!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Update Sarah. 22 maanden.My Profile

 • Reageer Renee 14 januari 2016 om 11:13

  Ik herken wel veel dingen. Mijn dochter heeft van 6-10 maanden op het potje gezeten en daarna wilde ze niet meer. Prima, dan niet. Hij staat er wel, en soms gaat ze er met haar kleren aan op zitten. Ze komt ook niet met een luier aanlopen, dus ik weet ook niet of zij ooit wel vanzelf gaat aangeven dat zij er klaar voor is. Als ze maar zindelijk is voordat zij naar school gaat, haha. Bibian, ik volg jou op snapchat en ik vind River zo lief voor zijn zusje. Ik hoor jou hem ook vaak complimentjes geven dat hij zo lief is, of leuk speelt met zijn zusje. Zo leuk en lief om te zien!

 • Reageer Jessica 14 januari 2016 om 12:29

  Wat een leuke tag, leuk om te lezen dat ieder ook zijn eigen idee/behoefte heeft bijv met het hoelang doe je aan co-sleeping. Ik ga hem zeker onthouden voor als ik ooit mama mag worden.
  Jessica onlangs geplaatst…BloeddonorMy Profile

 • Reageer Michelle 14 januari 2016 om 15:24

  Ik vind dit zo’n leuke tag! En wat zijn jullie antwoorden weer lekker nuchter!
  Michelle onlangs geplaatst…HET LEED DAT ‘EEN NAAM KIEZEN’ HEETMy Profile

 • Reageer Corine 14 januari 2016 om 15:32

  Leuk om te lezen! Manon, ik herken jouw borstvoedingsverhaal. Ik had ook van alles geprobeerd en ik wilde het ook heel erg graag, maar het lukte uiteindelijk niet. Ik had enorm pijnlijke kloven en het voeden deed daardoor ontzettend veel pijn. Toen Maite ook nog eens te weinig aan kwam en acuut bijgevoed moest worden, was dat de druppel. We zijn toen overgegaan op kunstvoeding. Ik twijfel nu heel erg of ik het bij ons derde kindje nog eens zal proberen.
  Corine onlangs geplaatst…O-ver-al speelgoedMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 14 januari 2016 om 18:00

  Toen mijn spruit 4 maanden was las ik een artikel over een baby sie met 4 maanden uit de luiers was. WAAAT ???? Hoe dan???? Hoeft van mij echt niet hoor, ik hou me wel met knuffelen bezig ipv zo vroeg uit de luiers zijn.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Wanneer gaan jullie voor een tweede?….. WAAAAAAT?My Profile

 • Reageer Suus / Babyisthenewblack.nl 15 januari 2016 om 14:04

  Leuk om te lezen meiden! Vind het sowieso leuk om te zien hoe Manon dingen met Nilo doet omdat die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als Roos. En van Bieb vind ik het zo tof te zien hoe je alles nu met twee kindjes doet. Respect daarvoor trouwens. <3

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge