Lifestyle

Papa aan het woord: EHBO cursus

Foto 08-01-16 10 42 03In eerste instantie hebben Bibian en Manon een uitnodiging gekregen van IedereenEHBO om een cursus te volgen bij baby’s en kinderen. Toen ik (Robert, vriend van Manon/vader van Nilo) dat hoorde bedacht ik mij niet heel lang en wilde ik dit ook wel doen en heb ik meteen gevraagd of ik ook mee mocht. En ja, gelukkig mocht ik ook deelnemen aan de EHBO cursus van IedereenEHBO. Hierdoor kan ik ook wat vertellen vanuit het perspectief als vader. De meeste mannen gaan niet naar een EHBO-cursus als dit nodig is voor hun werk, ik denk dat dit vooral komt omdat het toch wel tijd kost en mannen/vaders zijn hier minder in geïnteresseerd.

Feitje: 8% van de mannen gaf aan dat ze geen cursus hebben gevolgd omdat er altijd wel iemand anders in de buurt is (1% van de vrouwen gaf dit antwoord). Dit vonden we best wel vreemd om te horen… Tegenwoordig heeft iedere vader wel een soort van “papadag”, alsof er dan niks kan gebeuren met je kind(eren)? Slechts 8% van de ondervraagden mannen heeft ooit een cursus Kinder-EHBO gevolgd (versus 21% van de vrouwen).

Ik vond het dus leuk om een blog te schrijven over mijn ervaringen, als man zijnde, om misschien andere mannen en/of vaders toch te overtuigen om een EHBO-cursus bij baby’s en kinderen te volgen. Het is fijn om te weten hoe je moet handelen met baby’s of kinderen als er wat aan de hand is. Ik wist helemaal niet wat ik moest doen met brandwonden, verdrinking, verslikken of een shock. 72% van de door ondervraagde mannen was er bij toen er een ongeluk met hun kind gebeurde.

Schermafbeelding 2015-11-30 om 11.30.08Ervaringen met de theorie:
– Het volgen van de theorie vergt wat tijd. Ga vooral geen andere dingen erbij doen. Ik probeerde dit in het begin wel, maar omdat ik ook bezig was met andere dingen maakte ik hier en daar wat foutjes bij de tussentijdse toetsen.

– Ik heb de theorie in verschillende dagen gedaan in mijn eigen tempo en dit was wel fijn. De focus was bij mij na 2-3 hoofdstukken weg, waardoor ik een paar avonden bezig ben geweest met de theorie. Het eerste deel van de stof is het best goed opletten, de tweede helft is eenvoudig te begrijpen.

– Je kunt eenvoudig terugkijken naar eerdere hoofdstukken. Ik heb het in meerdere dagen gedaan, het terugkijken is voor de eindtoets dan wel even fijn om alles nog even na te lopen. Je doet het niet omdat het “moet”, maar omdat je het graag wil weten.

– Het kan soms handig zijn om bij de filmpjes het geluid uit te zetten. Als je op de achtergrond geluid hebt, waardoor je concentratie niet helemaal lekker is, kan je enkel de tekst lezen. Je kan ook last hebben dat je de tekst sneller leest dan het tempo van de filmpjes.

Foto 08-01-16 10 35 33

Ervaringen met de praktijk:
– Het viel mij in eerste instantie al op dat ik zwaar in het ondertal was met de mannelijke deelnemers, maar gelukkig was er ook een andere (oudere) man bij. Deze man was gastouder dus hij ‘moest’ dit doen. Er zat verder geen enkele vader die dit voor zijn eigen kind(eren) deed. Dit geeft al aan dat er weinig animo is bij mannen/vaders voor het deelnemen van een cursus.

– Er worden veel tips gegeven bij de praktijklessen, die zelfs niet in de theorie staan maar behoorlijk nuttig zijn. De praktijk vind ik uiteindelijk het leerzaamst, omdat je veel theorie kunt leren. Het uitvoeren van een reanimatie of een baby die geen lucht meer kan krijgen, valt gewoon niet te leren in de theorie. Je doet het “ongeveer” zoals het zou moeten, maar dat kan er ook voor zorgen dat je per ongeluk iets doet wat niet de bedoeling is. Je kunt op de praktijk goed oefenen en krijgt tips hoe je het juist niet moet doen.

Schermafbeelding 2015-12-03 om 10.58.30Zorgverzekeraar/werkgever
Het is ook leuk om te weten dat een EHBO-cursus vaak geheel of in ieder geval gedeeltelijk in de vergoeding van je zorgverzekeraar zit. Bedrijven zijn ook verplicht om een BHV-er te hebben en ik kan mij goed voorstellen dat in overleg met een werkgever vrij gegeven gaat worden om een dergelijke cursus te volgen (voor het praktijkdeel). Vaak krijgt een werknemer een jaarlijkse vergoeding voor zijn BHV-taken. Het praktijkdeel neemt maar een ochtend (of middag) in beslag, je kunt ook kiezen voor een praktijkavond trouwens.

Kortom: Het aanmoedigen van je vriend, opa of oppas die vaak op je kinderen past wil ik zeker aanbevelen! Ik weet nu veel beter hoe ik op de meestvoorkomende situaties moet reageren en kan dan ook nooit achteraf spijt hebben bij een verkeerde handeling (je hoopt het natuurlijk nooit nodig te hebben). In sommige gevallen kun je weinig betekenen voor iemand, maar dan moet je dat wel doorhebben en weten hoe je moet handelen. Er is altijd een meerwaarde als je aan de cursus hebt deelgenomen.

Heeft jullie man/vriend/vader van je kind(eren) een EHBO cursus bij baby’s en kinderen gevolgd?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

16 reacties

 • Reageer Dorien 23 januari 2016 om 06:52

  Wat mij betreft mag het aantal deelnemende mannen fors om hoog! Fijn ook dat jullie aandacht aan dit onderwerp besteden en leuk dat je jouw ervaringen deelt!
  Dorien onlangs geplaatst…7 GOUDEN TIPS OM JE WENKBRAUWEN TE LATEN GROEIEN!My Profile

 • Reageer Channa 23 januari 2016 om 07:27

  Wat goed zeg!! Ik ken ook helemaal een mannen in mijn omgeving die een EHBO cursus hebben gevolgd. Ik ga mijn man dit is even laten lezen!
  Channa onlangs geplaatst…Zwitsal of Dermocare? Haba of V-tech? #tagMy Profile

 • Reageer Nicole 23 januari 2016 om 07:45

  Mijn man heeft ivm zijn werk wel zo’n cursus gehad, maar ik zelf niet. Maar ik ga het zeker doen!!
  Nicole onlangs geplaatst…Zeven voordelen van kinderenMy Profile

 • Reageer Milou 23 januari 2016 om 08:04

  Ik wist niet dat er echt maar zo weinig mannen geinteresseerd zijn voor deze cursus. Ik stem voor meer blogs van Robert! (Review over de kipburger bijvoorbeeld)
  Milou onlangs geplaatst…Vrijdag 22 januariMy Profile

 • Reageer Leonie 23 januari 2016 om 08:35

  Wat tof dat jij een artikel op LLW schrijft! Ik krijg m’n vriend niet zo ver om een review te schrijven op mijn blog.. Meh!
  Wat jammer dat er zo weinig mannen aan meedoen… Ik denk dat de cursus voor iedereen goed is.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Het leed wat “nachtplassen” heet!My Profile

 • Reageer Saskia 23 januari 2016 om 08:59

  Ah wat goed om hier aandacht aan te geven. Inderdaad heb ik nog nooit een man gehoord die een ehbo cursus wilde volgen terwijl het toch heel belangrijk is. Leuk ook om zo de erving te lezen, ik ga het mijn man ook eens voorleggen 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Nieuws! Had ik al verteld dat? #2My Profile

 • Reageer Marion 23 januari 2016 om 09:22

  Goed bezig, Robert. En bedankt voor de tip over de vergoeding uit de zorgverzekering. Ik ga dit direct opzoeken en ook rondbazuinen in mijn omgeving.
  Marion onlangs geplaatst…Afspraken afzeggenMy Profile

 • Reageer Jeanne 23 januari 2016 om 09:45

  Goed dat je een EHBO cursus hebt gedaan Robert!
  Zouden inderdaad veel meer mannen/vaders moeten doen.
  Leuk dat je ook een keer een blogje schrijft, voor herhaling vatbaar 🙂

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 23 januari 2016 om 10:23

  Mijn man heeft ehbo gehad. Ik niet maar zou het graag willen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Ik beken……ik snoep stiekem chocoladeMy Profile

 • Reageer Charlotte 23 januari 2016 om 12:48

  Super goed zo’n cursus! Zou ik ook eens moeten volgen, je weet maar nooit…
  Charlotte onlangs geplaatst…Lastige peuter situaties, how to handle? (Mommy scenario tag)My Profile

 • Reageer Michelle 23 januari 2016 om 12:50

  Wat leuk om eens over Roberts ervaringen te lezen! Mijn man was al enthousiast over deze cursus, maar na het lezen van dit artikel nog meer. Wij gaan ‘m gewoon samen doen!
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#11: VRIJE VRIJDAG, WINTERJASSENJACHTMy Profile

 • Reageer Lifesabout 23 januari 2016 om 14:09

  Ik wil ook al heel lang de ehbo voor kinderen volgen, maar nooit bij stilgestaan dat mijn man net zo goed mee kan gaan. Is hartstikke logisch dat hij ook de cursus gaat volgen! Leuk om jouw ervaring te lezen.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Photodiary. Memory Lane 19 – 23 januari.My Profile

 • Reageer anneleen 23 januari 2016 om 17:00

  Wat goed dat je dit gedaan hebt, Robert!
  anneleen onlangs geplaatst…Strengths and weaknesses testMy Profile

 • Reageer Megansofie 23 januari 2016 om 19:13

  Mijn vriend heeft geen specifieke kinder-EHBO gedaan maar wel algemene hulpverleningshandelingen zoals reanimatie. Vanwege zijn baan als piloot moeten zij in de lucht ook hulp kunnen verlenen. Ik heb zelf onlangs de EHBO cursus voor kinderen en baby´s gedaan via mijn werk. Ik werk op een KDV en dit is elk jaar verplicht maar ook als ouder raad ik deze cursus zeker aan. Ook voor de huis, tuin- en keukenongelukjes waarbij je zelf dénkt te weten wat je moet is fijn daadwerkelijk het juiste te doen. Goed dat jij ook deze cursus bent gaan volgen Robert! Hopelijk volgen er meer papa’s..

 • Reageer Stephanie 24 januari 2016 om 10:20

  Goed dat je dit gedaan hebt, ik ga morgen voor de praktijkdag.

 • Reageer Margriet 24 januari 2016 om 15:05

  Ik volgde een EHBO cursus gericht op kinderen vanuit mijn werk. Het is daarbij verplicht, maar ook als dat niet het geval was had ik de cursus ook willen volgen. Ieder jaar hebben we herhaling. Ik denk dat het goed is voor iedere ouder om zo’n cursus te volgen. Er zijn een hoop dingen waar je echt niet bij stil staat en die toch zo vaak voorkomen bij kinderen, dan is het fijn om te weten hoe je moet reageren.
  Margriet onlangs geplaatst…Kinderwens (4)My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge