Kids, Lifestyle, Moeder zijn, Persoonlijk

Zo doen wij dat – Zindelijkheidstraining #1

zodoenwijdatWij hebben wat leuks bedacht! Laatst vroegen we op Instagram wat jullie de leukste blogs vinden: persoonlijke ‘mama’gerelateerde verhalen staan hoog in de lijst. We wilden er een leuk ‘iets’ van maken en we bedachten de rubriek “Zo doen wij dat”. In deze rubriek willen wij uit ons perspectief en beleving persoonlijk vertellen over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld: zindelijkheid, eten en bijvoorbeeld hoe het is om thuisblijfmoeder te zijn en waar lopen we tegenaan, dit soort topics zeg maar. We willen delen hoe wij het voelen, zien en beleven en daarbij natuurlijk geen andere moeders of vaders voor het hoofd stoten. Gewoon een praatje om te vertellen hoe wij sommige dingen aanpakken, over denken, tips delen en krijgen, noem maar op! Mochten jullie nog leuke onderwerpen hebben voor deze rubriek laat het ons dan zeker even weten! Ook lijkt het ons leuk om van elk onderwerp te weten hoe jullie erin staan en hoe jullie het beleven, laat dat dus zeker weten in de comments!

Vandaag trappen we af met: zindelijkheidstraining vanuit Bibians perspectief…

Zindelijkheidstraining #1
Hoe ouder River was, hoe dichterbij het kwam. Zindelijkheid. Ik vind het nogal een dingetje, ik weet niet waarom maar ik vind het nogal spannend. Want nu komt het stukje opvoeden nog dichterbij, je moet je kindje iets leren wat nog best een stap is. Wanneer begin je met zo iets? Wacht je tot je kindje er zelf mee komt? Moet je je kindje stimuleren? Kennis laten maken? Ik wist het gewoon niet zo goed. Toen River twee werd hebben wij een samen een potje gekocht, de eerste stap in de goede richting dachten wij. Maar zodra wij hadden uitgelegd wat het inhield wilde meneer niks van het potje weten. Hij schreeuwde moord en brand als zijn billetjes maar in de buurt kwamen van het potje. Mmm, dit gaan wij niet zo doen dachten wij. Wij willen niks opdringen omdat wij denken dat dit alleen maar averechts werkt en dus zetten wij het potje in de hoek op de badkamer. We lieten River wel bij ons als wij naar de wc gingen, zo kon hij zien dat wij ook gewoon naar de wc gaan. Zodra ik de wc deur maar open deed stond meneer al naast mij. Reuze interessant. Maar zelf op het potje of de wc, nee daar wilde hij nog steeds niks van weten. Ook op het kinderdagverblijf hadden ze het een aantal keer geprobeerd maar deze zeiden ook dat hij er gewoonweg nog niet klaar voor was, prima.

Toen zijn zusje net geboren was, wilde hij opeens zijn luier niet meer om. Helemaal oké, maar natuurlijk ging dit mis, en weer mis en mis. Elke keer als het mis ging, gingen we toch samen naar de wc om te laten zien dat het de bedoeling is om op de wc te gaan zitten. Dat wilde hij wel proberen. En zo zat hij super trots op de wc, zonder te huilen en te krijsen. Hij voelde zich enorm stoer. Ook op het kinderdagverblijf mag hij nu af en toe eens op de wc.
zindelijk2Wij wilden hem motiveren om een plas of poep op de wc te doen. Met zijn verjaardag kregen wij een boek over zindelijk worden (speciaal voor jongens, er bestaat ook een boek speciaal voor meisjes) en deze haalden wij tevoorschijn. Een leuk boek voor River, een handleiding voor ons en wat posters en stickers. Aangezien River onwijs gek is op stickers leek dit ons de juiste stimulans van belonen.
zindelijk3We plakte samen de stoere treinposter op de deur van de wc en de stickers werden bij het kraantje gezet. Wij legden uit dat als hij een plas of poep op de wc deed hij een sticker mocht plakken. Meneer begreep het volkomen. Elke keer als het nu mis gaat wil hij eigenlijk een sticker, maar we blijven consequent. Alleen een sticker bij een plas of poep. Tot op heden is het nog niet gelukt maar we zijn enorm trots dat hij wel begrijpt wat er moet gebeuren en dat hij zonder huilen trots op de wc gaat zitten. Het is voor hem een hele stap en daarom een goede stap in de juiste richting. Hopelijk gaat het stickersysteem ons goed op weg helpen.
zindelijk4Wij hopen en streven er naar om hem voordat hij 3,5 jaar is zindelijk te hebben. Hij moet op zijn vierde naar school en als je niet zindelijk bent is dat niet echt handig en leuk voor de juf. Sommige scholen ‘eisen’ ook dat je kind zelfstandig naar de wc kan gaan, helemaal logisch! Natuurlijk is elk kind anders, kan het ene kind met 1,5 jaar al netjes op de wc zijn behoefte doen, is het voor de ander pas tijd als hij bijna 4 is.

Hoe hebben jullie je kindje klaar gemaakt voor het plassen en poepen op de wc? Hebben jullie ook een systeem gebruikt zoals stickers plakken of is het bij jullie vanzelf gegaan doordat ze er zelf mee kwamen? Mochten jullie nog tips of tricks hebben, laat het mij dan weten.

Wordt vervolgt…

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

29 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 12 januari 2016 om 06:04

  ze waren hier met 3 jaar en 10 maanden zindelijk. Net op tijd voor de basisschool Ik heb ook het sticker systeem toegepast. Een jaar eerder heb ik het ook geprobeerd, maar toen waren ze er echt niet klaar voor. Ik heb altijd het idee dat een kind zelf aangeeft dat het klaar is om zindelijk te worden. Eerder had bij ons in ieder geval geen zin.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Ik word maar niet zwanger…de 2 wachtweken!My Profile

 • Reageer Mendy 12 januari 2016 om 06:11

  Wat ook een leuk boekje is; de eend op de pot. Gaat over een meisje die niet naar de grote wc durft. Heel leuk geschreven! Succes!!

  Ennuh…is de vraag geweest op jullie persoonlijke instagram? Ik kan daar niet op kijken aangezien ik dat niet heb:-((

  • Reageer Manon 12 januari 2016 om 09:08

   Hoi! Nee, we hebben geen vraag op onze IG gesteld, dat doen we gewoon via hier!

 • Reageer Josan 12 januari 2016 om 06:13

  Wat je zegt elk kind is anders. Met beiden in de zomer begonnen dat werkt makkelijker. Beide
  dochters had ik met 2 1/2 zindelijk. Maar de een had ook meer stimulatie nodig dan de ander. Bij de een hielpen stickers. Bij de ander wekte een andere tactiek. Elke keer als het mis ging trok ik haar een broek aan. Ijdel als ze was, vond ze dat stom. Dus uiteindelijk wilde ze toch graag een rok of jurk aan en bleef ze droog. De een was meteen nachtzindelijk de ander moest ik op gezette tijden laten plassen.
  Josan onlangs geplaatst…Je baby bijvoeding geven, is het nodig?My Profile

 • Reageer Channa 12 januari 2016 om 06:14

  Hier ook een potje gekocht. Deed hij niks mee en hij besloot uit her niets op de wc te gaan poepen. Totdat hij daar ineens ook weer een fobie voor kreeg. Uiteindelijk hebben we het laten gaan, het werd namelijk een steeds groter drama. Toen hij 40 maanden was wilde hij uit het niets zonder luier slapen, na wat kleine ongelukjes gaat het sindsdien eigenlijk al ruim twee maanden goed 🙂
  Channa onlangs geplaatst…‘Als je zonder speen slaapt, mag je een cadeautje uitkiezen!’My Profile

 • Reageer Kelly Caresse 12 januari 2016 om 06:14

  Wat een interessante rubriek, ik vind zindelijkheidstraining ook wel ingewikkeld. We oefenden eerst op het potje met Lana maar merken nu dat gelijk op de wc minder ‘eng’ is voor haar. Ze gaf al een hele tijd aan als ze een vieze luier had maar wat is dan het signaal dat ze er klaar voor zijn. Toevallig deed ze gisteren de eerste plas op de wc en voelde ik me apetrots, maar we pakken het rustig aan en zien wel waar het schip strandt
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Die grote wens om natuurlijk te bevallenMy Profile

 • Reageer Manon 12 januari 2016 om 06:18

  Leuke rubriek! Als pas-mama vind ik het interessant Hoe andere moeders omgaan met bepaalde situaties.
  Zindelijkheidstraining is bij ons nog niet aan de orde, maar erover lezen is al het halve werk voor over 2 jaar!
  Manon onlangs geplaatst…Review flessenMy Profile

 • Reageer Tamara 12 januari 2016 om 06:43

  Knap hoor van hem! De eerste stap van het zonder problemen op de wc zitten is al gezet, de rest komt vanzelf wel! Wat ik deed met Maxim is hem in de zomer gewoon zonder broek laten lopen. Maar goed, die heeft ook echt ontzettende smetvrees, dus die had na 2 ongelukjes door dat het op de wc moest. Ik ben nu bezig floris zindelijk te krijgen maar die wil niet echt.
  Tamara onlangs geplaatst…Een niet doorslapend kind is de schuld van de ouders.My Profile

 • Reageer Kim 12 januari 2016 om 06:45

  Het is lastig he? En zo verschillend… Wij hebben er in december 2 blogjes over geschreven vooral om het verschil tussen kinderen te laten zien. Xavi was met 2 jaar en 4 maanden binnen een paar dagen zindelijk en na 3 weken ook snachts! Vriendinnetje Zoë was wat koppiger en deed er een stuk langer over. Mijn neefje wordt in maart 2 en is nu al op het potje bezig maar ik ken ook kindjes van 3 die het weer vertikken. Gewoon leuk bezig blijven want als ze iets zelf willen gaat het stukken sneller! En een hele leuke stickerkaart trouwens.
  Kim onlangs geplaatst…DIY: Herinneringen van je baby bewaren?My Profile

 • Reageer Roeline 12 januari 2016 om 07:07

  Spannend hoor, succes ermee! Onze dochter was net 2 toen we ermee begonnen, het had iets eerder gekunt maar we gingen op vakantie dus dat is niet handig. Ze was het erg snel, gewoon de luier af en op het potje. Bij uitzonderingen de luier nog om, als je even weg moet, beter zo min mogelijk, en verder een onderbroekje. Ze was er sowieso ook aan toe en ik heb het een beetje van mijn moeder: 6 kinderen en allemaal voor ons 2de jaar zindelijk. De nachten was ze met 3 a 4 jaar zindelijk. Dus we waren snel uit de luiers 🙂

 • Reageer Dorien 12 januari 2016 om 07:10

  Zoë is 2,5 en ik hoor vaak van buiten af “is ze nog niet zindelijk?!” Het potje is er, dat vindt ze reuze interessant maar ze doet er nog weinig mee. Ik probeer dr bewust te maken en als t komt dan komt het!
  Dorien onlangs geplaatst…MIJN 21-DINER EN ALLES WAT DAARBIJ KOMT KIJKENMy Profile

 • Reageer Nicole 12 januari 2016 om 07:47

  Ons zoontje is pas 1, dus ik heb nog geen concrete stappen ondernomen. Maar ben me nu een beetje aan het inlezen om te kijken wat allemaal verstandig is en wat niet!
  Nicole onlangs geplaatst…Eeuwige controverse tussen moeders – De Mommy Wars-tagMy Profile

 • Reageer Elise Joanne 12 januari 2016 om 07:54

  Dit zijn echt van die onderwerpen waar ik dus absoluut nog geen kaas van heb gegeten als zwangere! Gelukkig heb ik daar nog tijd voor en komt dat wel. Alhoewel ik wel denk dat het sneller komt dan gedacht. Ik zou het ook lastig vinden, vooral wat jij zegt Bibian over het ‘wanneer’ en het stimuleren/aandringen/kennis laten maken etc. Leuk idee trouwens van dat sticker-boek; als kind kreeg ik ook vaak stickers voor het bewerkstelligen van opdrachten en klusjes (zoals huiswerk maken op latere leeftijd, ik was nogal een bengel of drinken uit een beker zonder morsen etc.) en weet dat dit enthousiasmerend werkt.
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Zwangerschapsdagboek Week 31 – Extra Echo’s + BeeldenMy Profile

 • Reageer Nicole 12 januari 2016 om 08:14

  Leuke rubriek! Wij hebben al een tijdje een potje in huis en ons meisje vindt het reuze interessant! Soms voelt ze ook aan dat ze moet plassen en dan wil ze erop. Alleen gebeurd er dan nooit iets. Vaak plast ze alsnog in haar luier of bijv onder de douche wanneer ze net op het potje heeft gezeten.
  Maar omdat ze nog geen twee is doen we er zelf nog niets mee, laten het volledig vanuit haar komen!
  Nicole onlangs geplaatst…Wanneer ons meisje niet thuis is…My Profile

 • Reageer Malou 12 januari 2016 om 08:28

  Interessant om te lezen! Nomi is 14 maand, dus we zijn er nog niet mee bezig, maar ik vind het wel leuk om er alvast iets over te lezen 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Zwanger en borstvoedingMy Profile

 • Reageer Melissa 12 januari 2016 om 08:34

  Super leuk rubriek:).
  Dan heb ik ook nog een vraagje, zou je eentje kunnen maken over flesvoeding?
  Door medicijnengebruik is de keuze al bij mij gemaakt dat ik flesvoeding moet geven. Niks mis mee zou je denken, maar toch krijg je bij elke instantie weer te horen dat ke borstvoeding moet geven. Nu kan ik dus ook niet heel veel informatie vinden over flesvoeding bij newborns. Zou het leuk vinden als jullie hier een item over kunnen maken.
  Lees jullie blog nu bijna iedere dag 🙂

 • Reageer anneleen 12 januari 2016 om 09:02

  Jullie hebben dit goed aangepakt volgens mij! 🙂 hierbij merk ik een groot verschil tussen Nederland en België. Bij jullie hoeven ze pas op hun 4 jaar naar school, terwijl dit bij ons op 2.5 jarige leeftijd is. Wanneer kindjes naar school gaan, verwachten scholen dat ze zindelijk zijn. Zindelijk zijn op 2.5 jarige leeftijd is erg vroeg en (bijna) onhaalbaar… Tussen 2.5 en 4 jaar zit ook nog 1.5 jaar verschil! 4 jarige leeftijd lijkt me een veel betere grens!
  anneleen onlangs geplaatst…Strengths and weaknesses testMy Profile

  • Reageer Bibian 12 januari 2016 om 10:23

   wow, ja dat vind ik ook erg vroeg zeg. Sommige kinderen halen dat makkelijk maar River dus al niet.. lijkt mij best pittig!

 • Reageer Vlijtig Liesje 12 januari 2016 om 09:31

  Ik heb het vijf keer gedaan, en toch kan ik me niet echt een methode herinneren!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Gordijnen wassenMy Profile

 • Reageer haia 12 januari 2016 om 11:07

  Ik begon er met mijn vierde kindje nu een weekje geleden mee. Hij is wel 1,5 jaar (de broers iets later meegestart) maar hij wilde zelf op het toilet gaan zitten. Dus ben ik maar begonnen, ook al is het nog wat speels. Als ik naar het toilet ga wil hij mee en gaat dan op zijn potje zitten. Tot dat mama besloot om even zonder pamper aan op het potje te proberen zitten. Dat was duidelijk nog iets te eng. Hij heeft aan dat hij een vuile luier heeft en gaat dan ook naar de badkamer op zijn potje zitten. Dus dat begrijpt hij wel al. Ik doe het rustig aan. In Belgie gaan kindjes op 2,5 j. naar school en de juffen willen dan eigenlijk geen pampers meer. Wat ik versta maar soms lukt dat toch niet echt bij alle kindjes. Voor mij blijft hij dan maar gewoon thuis tot hij zindelijk is.

 • Reageer Madelaine 12 januari 2016 om 11:13

  Leuke rubriek! Het lijkt me toch best spannend om de stap te zetten en je kindje dit te leren. Volgens mij werkt die sticker methode prima.
  Madelaine onlangs geplaatst…LIFE – Body after babyMy Profile

 • Reageer Michelle 12 januari 2016 om 11:21

  Interessant artikel! Lijkt me een hele leuke rubriek dit. Met frummel nog in mijn buik ben ik natuurlijk nog helemaaal niet bezig met zindelijkheidstraining, maar vind het wel erg interessant om te lezen hoe andere moeders hier mee omgaan!
  Michelle onlangs geplaatst…WAAR IK ME OP VERHEUGMy Profile

 • Reageer Jennifer 12 januari 2016 om 11:43

  Zindelijkheidstraining klinkt eigenlijk nog wel echt ver weg voor ons, terwijl het natuurlijk geen kwaad kan om alvast iets van een potje ofzo aan te schaffen om hem daarmee te introduceren. Ik heb er eigenlijk ook nog heel weinig over gelezen, dus misschien is dat wel iets waar ik me binnenkort echt eens in moet gaan verdiepen om me toch enigszins voor te bereiden op die periode.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 64My Profile

 • Reageer Jolien 12 januari 2016 om 12:14

  Moet nu toch echt een keer reageren op een artikel! Jullie maken zulke leuke en herkenbare blogs en filmpjes. Volg jullie dus al een tijdje 😉 Hier hebben we ook een dochter, bijna 2,5, die we zindelijk moeten krijgen. Ook ik vind het nogal “een dingetje”. Hoe pak je het inderdaad aan?! Hier gaat het anders. Ik heb een pot op haar slaapkamer gezet, en een pot in de badkamer(die hebben wij beneden). De 1e tijd was de pot leuk als cowboyhoed of helm, hahaha!, maar toen ik na een paar keer vertellen dat ze daar een plas om mocht doen, dat het haar “wc” is, ging ze zitten, eerst gewoon met een broek aan, of in de luier. Later mocht ze in haar blote bips rondlopen en op de “wc” gaan zitten. Nu heeft ze er al een paar keer op geplast. Savonds als ze gaat douchen is het eigenlijk 9 vd 10x raak, want ze plaste altijd in de douche, dus ik schoof dan snel de pot onder haar bips, haha, nu gaat ze zitten en plast ze. Op andere momenten dat ze op de pot mag, dan zit ze echt te drukken en te kijken of er al wat in zit. Ze is soms lichtelijk teleurgesteld als er niks in haar potje zit! het begin is er dus. Het is belangrijk dat je het spelenderwijs aanpakt, op welke manier dan ook. Alleen de druk die er soms achter word gezet door je omgeving geeft je weer het gevoel dat je faalt, althans, dat heb ik. Opmerkingen als;”je moet nu echt beginnen met zindelijkheidstraining” of; “mijn kind was toen en toen al zindelijk” maken het er niet makkelijker op. Andere mensen weten het altijd zo goed, zo vervelend!! Veel succes met River, uiteindelijk komt het allemaal heus wel goed en lopen onze kids met hun 18e wel zonder luier hoor 😉

 • Reageer Madeleine 12 januari 2016 om 12:44

  Leuke rubriek en meteen een goed onderwerp! Mijn oudste is nu 2 jaar en 2 maanden en zijn ook hier langzaam aan mee begonnen. Potje hebben we al. Al vind hij het leuker als bakje om speelgoed in te stoppen. Verder komt hij ook graag kijken als wij naar het toilet gaan. Sinds vorige week wilden hij zelf 3x op het potje zitten. Nog niets gedaan maar wel een goed begin. Ik ga dit boekje ook halen. Hij is gek op treinen dus zal dit super vinden. Goede tip!

 • Reageer Channah 12 januari 2016 om 12:57

  Ik vind een sticker systeem voor alles super handig, ik zag laatst op Instagram een meisje die iedere dag een stickertje mocht plakken om de dagen af te tellen tot haar vader weer thuis zou komen, aangezien hij op uitzending was, ik vind dat zo’n lieve en creatieve manier! Hier nog geen kindje die zindelijk moet worden, maar ik ga dit zeker onthouden!
  Channah onlangs geplaatst…Budget tip & review: Action EnergybarsMy Profile

 • Reageer Dani 12 januari 2016 om 21:00

  Over 2 weken wordt mijn zoontje 3 en wij zijn er afgelopen kerstvakantie mee begonnen. Niet eerder omdat hij er niet aan toe was en toen ben ik in oktober bevallen van ons 2e zoontje dus ook weer even laten rusten. Maar in de kerstvakantie hadden we er tijd voor en we hebben de 3 daagse training toegepast. Wat inhoudt dat je gewoon van het een op andere moment de luier uit doet en laat. Ook met slaapjes. Dat laatste vonden we wat ver gaan, de nachtzindelijkheid komt wel.
  maar goed de eerste dag was drama, in de ochtend al 20 boxertjes nat. Hij vond het zelf ook heel vervelend allemaal, dus bijna gestopt maar toch doorgezet. De tweede dag maar 6 natte broekjes en de 3e dag droog en dat is hij tot nu toe gebleven! Echt boven verwachting want hij was er eerder totaal niet in geïnteresseerd. Hij deed het eerst steeds op het potje, maar gaat nu al uit zichzelf, zonder aankondiging naar de wc en gaat er zelf op zitten enz. Poepen is nog wel een dingetje, toen dat 1x in het potje gebeurde, was hij er nogal van geschrokken. Gevolg dat hij het ging ophouden en het hard en pijnlijk werd. Dus als hij moet poepen vraagt hij om een luier. Dat vind ik nu voorlopig ook best prima, obstipatie is echt vervelend.
  Ik ben er van overtuigd dat je het niet te vroeg moet willen, de lichaampjes zijn er als ze jong zijn nog niet zo op getraind, om het op te kunnen houden bijvoorbeeld. Mijn zoontje houdt het perfect op, gaat meestal eens per uur en als het even niet kan houdt hij het ook op.

 • Reageer Roos 11 februari 2016 om 19:58

  Mijn kleine is dertien maanden en ben heb een tijdje geleden het potje geïntroduceerd omdat hij een luier echt niet meer fijn vond. Eerst met broek en luier op het potje, en na een tijdje alle luiers af gedaan. Hij krijgt alleen tijdens zijn dutje een luier om. En wat waren de eerste drie dagen zwaar! De helft van de keren kwam het in het potje, de andere helft over mij heen… En na een week zonder luier, heel veel geduld en heel vaak willen opgeven (want hij is zo jong..) geeft hij zelf aan wanneer hij moet gaan. Ik help hem af en toe wel zijn broek omlaag te doen. Er zijn heel wat spekjes, malle dansjes en filmpjes door heen gegaan. Ik was bij elk plasje en bah op het potje ontzettend trots, bij ongelukjes totaal niet teleurgesteld, waarschijnlijk omdat hij zo jong is. Achteraf vind ik het vrij makkelijk, maar ik heb echt heel vaak gedacht, waar ben ik mee bezig?? Ik pak de luiers wel gewoon! Ik ben blij dat ik hem heb geholpen door te zetten!

  Ik was er trouwens nooit mee begonnen als ik niet had gehoord dat een kind vanaf zijn eerste jaar zindelijk zou kunnen worden. De website van ‘Spelend zindelijk’ heeft mij erg geholpen! En natuurlijk moet je kindje er klaar voor zijn, ik heb mazzel gehad, een blij kind en een nieuw vloerkleed voor mij, want dat was wel nodig…

 • Reageer Kletspraatje: In een sneltreinvaart zindelijk, genieten en verkopen | Little Wonder World 25 november 2016 om 06:00

  […] Het leek mij leuk om even te vertellen waar ik op dit moment allemaal mee bezig ben. Zoals jullie hier konden lezen waren wij bezig met de zindelijkheid van River. Het wilde niet echt vlotten en ik […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge