Babypraat, Kids, Moeder zijn, Persoonlijk

Het leed dat spugen heet

Al vanaf dat Novelle geboren was spuugde ze. Geen mondjes maar hele golven kwamen eruit. Ze leek er geen last van te hebben en dronk ook gewoon haar flessen leeg. Dit werd echter steeds minder. Ze was enorm onrustig aan het drinken en liet dikwijls de helft van haar fles staan waarna er ook nog eens een golf melk uit kwam. Omdat ze wel gewoon aankwam vonden ze het verder geen probleem op het consultatiebureau, ik hoefde mij geen zorgen te maken.

spuugVorige week moesten we weer naar het consultatiebureau voor haar tweede prikjes en controle bij de kinderarts. Ze werd gewogen en gemeten, het klonk zowat hetzelfde als 4 weken eerder. Ik kon het boekje niet zo snel inlezen maar mijn gevoel was dat ze niet denderend was gegroeid. In ieder geval geen kilo’s en ook geen enorme centimeters. Toen ik bij de kinderarts moest komen werd mij verteld dat ze niet super gegroeid was, geen reden tot paniek overigens want ieder kind groeit op zijn eigen manier en de curve ging niet helemaal naar beneden. Maar met het verhaal van het onrustig drinken, spugen en flessen laten staan wilde ze toch even verder kijken. Ze dacht eerst aan verborgen reflux maar ze huilde verder niet tijdens het drinken, ze was zichzelf gewoon steeds aan het overstrekken.

groeicurveGroeicurve van Novelle

De kinderarts vertelde mij dat ik wel johannes broodpitmeel kon gaan gebruiken. Dat deed ik al en de verpleegkundige had dit 4 weken eerder ook aangegeven. Toen de kinderarts vroeg hoeveel ik in de fles deed moest ze lachen. “Dat is veel te weinig, je moet zeker 1 of 2 volle scheppen in de fles doen”. Oeps, ik deed gewoon een klein beetje. Ze adviseerde mij ook van de Dr. Brown flessen af te stappen want ze had het idee dat Novelle zo onrustig dronk omdat de melk er veel te langzaam uit zou komen. Normaal ben ik niet zo van de adviezen op het consultatiebureau maar dit klonk erg logisch.

Nadat de prikjes erin zaten sjeesde ik naar de Kruidvat en kocht daar 2 Difrax flessen, een extra pak johannes broodpitmeel en ik vervolgde mijn weg naar huis. Kookte de flessen uit, zette de Dr. Brown flessen vol goede moed in de kast en maakte een fles melk met een flinke schep johannesbroodpitmeel. Ik nam Novelle op de arm en het enige wat ze kon was krijsen en huilen. Ik raakte in paniek, als dit het ook niet is, wat is het dan. Maar ik bleef volhouden. Het is natuurlijk een hele andere speen en soort fles en misschien moet ze wennen. Na tien minuten aanpappen leek ze tevreden en slokte ze de fles in 10 minuten leeg (ipv 30 minuten met de Dr. Brown). Geen overstrekkingen, dat bood perspectief dacht ik. En ook het spugen bleef uit. Zou ik nu dan al resultaat zien, dacht ik nog.

IMG_3807De dagen erna bleven we de melk geven met de Difrax flessen en flinke scheppen johannesbroodpitmeel. En warempel mijn lieve baby kon ook gewoon drinken zonder zo onrustig te doen en zonder te spugen. We zijn inmiddels 2 weken verder en van spugen is hier bijna geen sprake meer.

Ik ben blij dat ik toch geluisterd heb en dat ik gewoon te bang deed met het broodpitmeel, bij River was ik gewoon onzeker door de buikkrampen maar met 3 maanden moeten die over zijn en aangezien Novelle al 3 maanden is moest ik het maar gewoon proberen. Waarom ik dit schrijf? Omdat je soms best onzeker kan zijn en dat sommige adviezen misschien raar lijken, maar wel degelijk helpen. Zo dacht ik, andere fles, zou dat echt helpen bij zo onrustig drinken. Maar ik kan beamen, ja. Soms moet je dingen gewoon eerst proberen voordat je denkt dat het dat vast niet is.

Herkennen jullie zulke verhalen of hadden jullie ook kleine spugertjes?  Wat deden jullie eraan?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

32 reacties

 • Reageer Milou 14 februari 2016 om 06:27

  Oh pfff lijkt mij echt niks als je kleintje zo blijft spugen… Gelukkig lijkt het nu opgelost te zijn met de Difrax flessen en het broodpitmeel. Ik hoop voor jullie dat dit zo blijft en ze weer lekker doorgroeit! 🙂
  Milou onlangs geplaatst…Short snap: mijn babyshower!My Profile

 • Reageer Minke 14 februari 2016 om 06:51

  Nola spuugde ook veel en huilde alleen maar. Zij wilde juist steeds veel meer drinken en van jbpm kreeg ze krampjes. Ook van de kleine hoeveelheid. Hier ook voorzichtig daarmee haha. Via de ha medicatie voor reflux, leek te helpen maar gaat nu weer verkeerde kant op. Proberen nu weer jbpm erbij want ze is nu 3 maanden. We hebben ook dr brown flessen die blijf ik wel eerst gewoon houden. Eerst even kijken wat jbpm doet. Kunnen altijd nog over gaan op andere fles. En bedje staat wat schuin, helpt ook goed.

  Fijn dat t cb een keer goede adviezen had en het helpt. Veel fijner als je kindje tevreden is.

  • Reageer Bibian 14 februari 2016 om 08:04

   Bij ons ging de dikke melk die je krijgt door jbp niet door het dr. Brown ventiel vandaar ook dat ze zo onrustig dronk, er kwam niks uit.. Dus houdt dat wel in de gaten, hopelijk gaat het snel beter. Liefs

 • Reageer Lisa 14 februari 2016 om 06:58

  Hier ook een hummel wie bleef spugen en krampjes had. Wij zijn juist naar de dr. Brown gegaan en dat werkte meteen. Ongelovelijk om dat zo snel te zien veranderen. Ook zijn wij overgestapt op bronwater ipv kraanwater en dat hielp enorm! Waarschijnlijk veel kalk in het water hier. Onze zoon is nu 8 maanden en als je hen kraanwater geeft spuugt hij zich nog steeds gek 🙁

 • Reageer Nicole 14 februari 2016 om 06:59

  Ja soms lijkt t allemaal maar onzin die adviezen maar niet geschoten is altijd mis. Goed dat je het dus toch hebt geprobeerd en zie het resultaat! Echt heel fijn dat ze nu een stuk rustiger is geworden en niet zoveel meer spuugt.
  Nicole onlangs geplaatst…Onmisbaar in de keukenMy Profile

 • Reageer Dorien 14 februari 2016 om 07:19

  Fijn dat je een oplossing gevonden hebt..soms kan je als ouder zo radeloos zijn. En spugen blijft heel naar!
  Dorien onlangs geplaatst…BEAUTY: TIPS VOOR VOLLER EN DIKKER HAARMy Profile

 • Reageer Channa 14 februari 2016 om 08:23

  Fenna had hier ook last van, hier was enkel indikken genoeg!
  Channa onlangs geplaatst…Mommy Valentine Swap – Jij bent mijn favorietje!My Profile

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 14 februari 2016 om 08:25

  Ik had geen spuugertjes maar wel verborgen reflux kindjes. Ik heb ook van alles geprobeerd maar niks hielp echt goed. Uiteindelijk alles kunnen verbeteren met medicijnen en na ongeveer 15 maanden wed het pas echt minder.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Valentijn! I want to fall in love….My Profile

 • Reageer Charlotte 14 februari 2016 om 08:28

  Fijn dat het helpt! Je maakt je anders toch zorgen dat er niet genoeg binnen komt.
  Charlotte onlangs geplaatst…Aukjes diary #7: even weg en lekker etenMy Profile

 • Reageer Melanie 14 februari 2016 om 08:41

  Fijn dat het helpt Bibian!
  Ik heb geen ervaring met dr. Brown flessen of difrax flessen. Wel met Medela (3 weken gebruikt) en philips Avent flessen.
  Mijn dochtertje heeft gelukkig nooit gespuugd, maar heeft wel tot 8 maanden krampen gehad. Venkelthee gaf gelukkig wel wat verlichting.

 • Reageer Dita 14 februari 2016 om 08:52

  Lijkt me heel vervelend als je kindje zo veel spuugt. Ik had difrax flessen maar we geven nu uit de dr brown. Alleen het duurt best lang voordat de fles leeg is.
  Dita onlangs geplaatst…Spam je blog!My Profile

 • Reageer Miranda 14 februari 2016 om 08:59

  Het spugen herken ik (gelukkig) niet zo, maar het onrustige drinken wel. Wij hadden flessen van avent en in de kraamweek al dronk ze zo onrustig dat de kraamhulp zei; koop eens flessen van difrax, dan gaat het misschien beter. Dat deden we en bleek inderdaad de oplossing!
  Miranda onlangs geplaatst…Silly Billyz; Onzin of fantastisch?My Profile

 • Reageer Ilse 14 februari 2016 om 09:14

  Herkenbaar verhaal! Wij gebruiken ook johannesbroodpitmeel. Onze zoon spuugde gigantisch veel en schreeuwde het uit na iedere fles. Ook had hij veel last van obstipatie hiervoor zijn we overgestapt op een speciale voeding en de eerste fles van deze voeding ging als een tierelier! Ook heeft hij lange tijd lactulose gebruikt en nu onze kerel alweer bijna 11 maanden is gebruiken we nog steeds johannesbroodpitmeel. Ik probeerde het laatst een keertje zonder en de hele fles kwam er weer uit. Fijn dat het voor jullie ook zo goed helpt!

 • Reageer Pauline 14 februari 2016 om 09:21

  Wat fijn Bibian, dat je het probleem gevonden hebt wat betreft het spugen! Zal voor Novelle vast en zeker ook veel prettiger zijn zo.
  Nim had wel reflux en kreeg zelfs medicijnen ervoor, we hebben flink wat geprobeert en uitgetest qua flessen en poedermelk en ook qua hoeveelheid johannes broodpitmeel. Och als ik er aan denk krijg ik er weer buikpijn van, die onzekerheid en bezorgdheid…
  Pauline onlangs geplaatst…Project 52 / Week 5My Profile

 • Reageer Nicole 14 februari 2016 om 09:22

  Ons zoontje spuugde ook enorm. Er leek geen eind aan te komen. Voor ons was de oplossing: stoppen met borstvoeding, johannes broodpitmeel en flessen van dr browns. Die flessen waren voor ons echt een lifesaver.
  Nicole onlangs geplaatst…My secret Valentine! – #MommyValentineSwapMy Profile

 • Reageer Fem 14 februari 2016 om 09:27

  Wij hebben geen spuger, maar dat 30 minuten uit dr Brown drinken herken ik. Toen ik naar n grotere maat speen ging was het over! En de brede flessenhals-flessen van dr Brown gaat dikkere substantie wel best goed doorheen. Maar goed…als difrax werkt, werkt het! Zo zie je maar, elk kindje is anders en heeft iets anders nodig…

 • Reageer Nesrin 14 februari 2016 om 09:38

  Super fijn dat Novelle de nieuwe flessen fijn vindt en niet meer spuugt. Ik heb er nooit mee moeten dealen en wist niet eens dat je johannesbroodpitmeel in de voeding kunt toevoegen.
  Nesrin onlangs geplaatst…Small Talk on Sunday #2My Profile

 • Reageer Michelle 14 februari 2016 om 09:44

  Wat fijn dat je een oplossing gevonden hebt! Blijf het toch bijzonder vinden dat een bepaald soort fles zo’n groot verschil kan maken. Voordat ik in verwachting raakte had ik daar echt 0 besef van.
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#17: WERK, HET WIEGJE & TAFELTJE DEKJEMy Profile

 • Reageer Malou 14 februari 2016 om 09:56

  Wat fijn dat het helpt! Nomi spuugde niet vaak, maar ze gaf wel regelmatig een mondje terug. Volgens mij boog Nomi’s curve rond die leeftijd ook ietsje af, maar inmiddels heeft ze dat weer ingehaald 🙂
  Malou onlangs geplaatst…Onze ValentijnsdagMy Profile

 • Reageer Josan 14 februari 2016 om 10:05

  Van mijn 3 dochters spuugde alleen de laatste regelmatig. Mijn eerste spuugde voornamelijk als we van Dure flesvoeding naar goedkopere switchten. Dat draaide ik dan ook zonder problemen weer terug en toen was het over.
  Mijn derde spuugde met meet regelmaat alleen zij kreeg fulltime borstvoeding. Dus was ik verbaasd. Ook kwam had ze bepaalde perioden waarin ze veel spuugde. Ik kon er niet echt een pijl op trekken. Ook toen is mijn Johannesbroodpitmeel geadviseerd. Dat werkte goed.
  Josan onlangs geplaatst…#MommyValentineSwap 2016My Profile

 • Reageer Leonie 14 februari 2016 om 10:18

  Wat fijn dat t helpt nu zeg! Volgende x dat ze weer gewogen wordt, zou ze wel weer een beetje meer wegen als ze zo lekker blijft drinken!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Project Babykamer #1My Profile

 • Reageer Stef 14 februari 2016 om 11:16

  Fijn dat t beter gaaf ik had t ook eerst anders spenen gehaald want die van mij dronk ook te snel en toen altijd verdikken met die nutriton van nutrilon dat heb ik echt een jaar Lang moeten doen pfff maar nu spuugt ie gelukkig nooit meer

 • Reageer PinkFairy 14 februari 2016 om 12:50

  Heel erg herkenbaar dit! Al spuugt mijn kleine zoveel maar eens in 1-2 dagen. Maar onrustig drinken al vaker gehad. Wij zijn juist van Difrax flessen naar Avent overgestapt en dat bevalt tot nu toe prima, al is het nog even puzzelen met de speentjes (1 gaatje lijkt nu te langzaam te gaan en 2 is nog even wennen). Wij hadden van Difrax trouwens ook zo’n 1-2-3 speen, hele goede ervaringen mee.
  PinkFairy onlangs geplaatst…Husband / boyfriend tagMy Profile

 • Reageer Jess 14 februari 2016 om 14:15

  Hier een borstvoedingskindje en spuugt ook heel veel. Zowel Ellie als ik hadden soms 4 outfit per dag nodig. Wel hele leuke flessen seg 🙂 lekker girly. Gek dat kinderen zo verschillen, bij de ene werkt de ene fles en bij de andere een andere fles. Wij geven soms de aventfles.

 • Reageer Susanne 14 februari 2016 om 14:37

  Onze dochter heeft de eerste 7 maanden borstvoeding gehad. Daarna over gegaan op flesvoeding. Aimée spuugde ook veel melk op. Ik ben toen ook johannusbroodpitmeel gaan gebruiken met succes.
  Ik gebruik dr Brown fles met speenmaat 2. Dit gaat prima. In 15 à 20 min de fles leeg. Voor papfles gebruik in difrax. Daar gaat de pap beter door heen.
  Ik gebruik wel dr Brown speen in de drifax fles. Die past erop. Aimée vindt de speen van difrax niet fijn. Drink dan slecht.

  Groetjes

 • Reageer Jodi - liefthuis 14 februari 2016 om 18:37

  Soms is het inderdaad maar wat uitproberen om van problemen af te komen en om er voor te zorgen dat een probleem over gaat. Onze apruit werd ook heel onrustig van d’r Brown maar wij hadden nog difrax is huis en dat ging wel.
  Wil niks zeggen iver d’r Brown maar over mijn spruit.
  Zo fijn dat je ju een oplossing hebt. Scheelt heel wat was
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…I’m gonna love you, like I’m gonna lose you…My Profile

 • Reageer Ann 14 februari 2016 om 21:35

  Hoi, ik reageer hier nooit, maar dit klonk zo ongelooflijk herkenbaar! Mijn kleintje drinkt ondertussen haar gewone melkformule met gelilact daarin. Vergelijkbaar met johannesbroodpitmeel, maar ze krijgen er dus geen krampen van. Een heel gedoe met poeder en flesjes en miertjes, maar het resultaat is er wel…
  Bedankt voor het herkenbare artikel! 🙂

 • Reageer Ianthe 15 februari 2016 om 18:47

  Heel herkenbaar verhaal! Ons zoontje Riley is nu 9 weken maar spuugde al vanaf dag 1. Is na de keizersnede opgenomen geweest op de neonatologie, toen zeiden ze ook: ach als hij groeit dan heeft ie er geen last van. Toen hij de Kraamverzorgster een paar keer had onder gespuugd zei zij ook dat we jbpm moesten gaan toevoegen aan de afgekolfde melk met difrax flessen. Echter hielp dit ook niet, op een gegeven moment ging hij zelfs bloed spugen. Toen ook op de spoedeisende hulp gezegd dat het een ernstige reflux was en naar huis gestuurd met medicijnen. Deze hielpen ook onvoldoende en riley bleef maar afvallen. Uiteindelijk in het Sophia kinderziekenhuis hier in Rotterdam opgenomen, een rontgen foto met contrast vloeistof laten maken en toen bleek dat riley een middenrif breuk had waardoor zijn maag een gedeelte boven zijn middenrif zat. Hier is hij aan geopereerd met de leeftijd van 6 weken en sindsdien kunnen we weer zorgeloos de fles geven! Zo lekker dat ik nu een baby heb die niet meer spuugt. Nadeel van de operatie is wel dat riley nooit meer kan spugen en ook niet meer kan boeren, waardoor hij nu dus erg veel krampjes heeft omdat hij zijn lucht aan de onderkant kwijt moet.

 • Reageer Margriet 15 februari 2016 om 20:51

  Wat fijn dat het heeft geholpen en dat ze weer goed drinkt.
  Margriet onlangs geplaatst…Babynaam kiezenMy Profile

 • Reageer Jolien 15 februari 2016 om 21:14

  Hier ook een dochter die snel spuugde. Ik heb ook lang broodpitmeel gebruikt, zelfs nog door de speciale poedermelk van Hero Baby(weet zo de naam niet meer, maar is voor baby’s die snel melk teruggegeven en voor darmkrampjes). Ik voedde ook met de difrax-flessen, die zijn mij goed bevallen. Wel even een tip wat betreft de difrax-fles; het ventiel in de bodem moet je na het schoonmaken heel goed droogmaken, anders zuigt hij vacuüm! En wat je verder kunt doen tegen melk teruggeven; je dochtertje rechtop of half rechtop voeden. Op schoot zetten, met de rug tegen je borst. Zo voedde ik onze dochter altijd, liggend in mijn armen wou ze niet. En dan na het voeden even een poosje zo blijven zitten, dan kan de melk goed “zakken”. Heel veel succes!!

 • Reageer Angelique 20 februari 2016 om 15:04

  Super dat het opgelost is! ons Amélie is van 6oktober en spuugde de eerste dagen ook enorm veel, Zijn dan ook johannesbroodpitmeel gaan gebruiken wat al een pak verminderde. Wat bij ons wel de oorzaak kan zijn is dat ons dochter heupdysplasie heeft en van 6dagen na haar geboorte een ‘ pavlik’ harnas draagt ( zeer emotioneel om je verse baby zo te zien) Nu mocht dat half december overdag uit en het spugen was wel duidelijk beter.. Maar begin februari slecht nieuws gehad dat er te weinig vordering is en ze de pavlik terug moet aandoen 23u per dag. Dus het spuwen is er opnieuw.. Al is dit al heel wat beter nu ze groentenpap en fruitpap krijgt.. Zolang ze gelukkig zijn en niet teveel afzien en goed groeien is er niets aan de hand!

 • Reageer Everlien 19 maart 2017 om 20:48

  Hey, wat fijn om te lezen. Ons meisje van 10 weken spuugt ook nog steeds erg veel. Gebruiken nexium voor de maagzuur. Wij hebben ook de dr. Browns flessen en geprobeerd om JBPM toe te voegen maar het drinken ging helemaal niet…. andere spenen geprobeerd maar nooit gedacht aan het ventiel in de flessen….. misschien toch ook maar proberen met de difrax fles. Welke maat speen heb je gebruikt en welke hoeveelheden voeding en JBPM?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge