Babypraat, Kids, Moeder zijn

Van Puckababy/inbakeren naar slaapzak

In onze commode hebben we een lade vol met mooie lakentjes en zachte dekens. Die la zit dicht en gaat ook nooit open. Waarom niet? Nou omdat dat lieve zoontje van ons ’s nachts ploegendienst heeft. Hij spit het hele bed door, van hot naar her, staat nog net niet op z’n kop. Dat beeld van een vredig slapend kindje onder een zachte deken met lakentje kan ik wel uit mijn hoofd zetten. Gelukkig hebben we daar de oplossing voor: slaapzakken. Je ritst je kind in een warme slaapzak en hij komt niet met ijsklompjes van handen en voetjes blauw uit bed ’s morgens.

Het had nogal wat voeten in aarde om Nilo in een slaapzak te krijgen hoor! Zoals sommige van jullie misschien weten sliep Nilo vanaf de dag dat hij geboren was (oké, 3 dagen oud) in de Puckababy. (Hier schreef ik er meer over, onze ervaring met de Puckababy.) Omdat het me wel leuk leek om te vertellen hoe wij de overgang van inbakeren in de Puckababy naar “los” in de slaapzak hebben aangepakt schrijf ik dit blogje! Want ik was toentertijd op zoek naar tips en kon ze niet duidelijk vinden.

puckababy1Even voor de duidelijkheid: in de Puckababy zit je baby met de armpjes “in” de slaapzak. Nilo sloeg zichzelf met z’n spastische bewegingen elke keer wakker en had geen rust in de kont dus voor hem was dat inbakeren ideaal. Baby’s mogen ingebakerd worden totdat ze gaan rollen. Ze hebben dan hun armpjes nodig om terug te rollen en als de armpjes niet beschikbaar zijn kan de baby niet zo makkelijk terugrollen en dat wil je niet. In een slaapzak zitten de armen gewoon “los” en voor een baby die gewend is om ingebakerd te slapen is dat even wennen.

Op het moment dat we wilden gaan afbouwen hebben wij besloten om dit geleidelijk aan te doen. Je kunt er ook voor kiezen om cold turkey te stoppen maar dit werkte voor ons (Nilo) niet. Hij was zo wild met die armen aan het rond zwiepen dat slapen onmogelijk was. De eerste stap die we namen was om een ritsje open te maken van de Puckababy en een armpje los te laten. We dekten hem nog wel strak toe met het laken zodat hij bij het in slaap vallen zijn arm onder de dekens had en zo rustig in slaap kon komen. Na een paar dagen deden we het andere armpje ook los. Wederom: wel weer strak inpakken onder de lakens.

IMG_6658_2Dit hebben we een poosje gedaan: armpjes los en strak indekken zodat hij zichzelf niet wakker kon slaan. Daarna dekten we hem steeds minder strak toe en trokken we hem een slaapzak aan met mouwen. De mouwen waren wat stijfjes dus ook hierdoor had hij wat minder bewegingsvrijheid om zichzelf wakker te slaan. En eigenlijk vanaf toen sliep hij in een slaapzak… Ik denk dat de overgang met de kleine stapjes zo’n 2-3 weken geduurd heeft en het ging gewoon goed op deze manier.

slaapzakOp dit moment slaapt Nilo in een winterslaapzak met mouwen van de Prénatal (Gekregen ter review!). Een ideaal ding: superzacht en een fijne, soepele rits (sommige ritsen van slaapzakken zijn *&#@). Hij kan ook goed in de was wat ook heel fijn is en wel zo fris. Ook heeft hij een Puckababy slaapzak (de vierseizoenen versie, waar ik in dit blogje meer van laat zien) waarmee we afwisselen. (Lieve foto trouwens hè, net wakker van z’n slaapje ♥.)

slaapzak3

Ik vind het wel altijd lastig hoor, om te bepalen wat ik hem aandoe ’s nachts… Vooral toen het zo warm was in de zomer. Romper? Met of zonder slaapzakje? Pyjamaatje? Laken erbij? Ons huis is goed geïsoleerd en we hebben nooit de verwarming aan op de bovenverdieping trouwens. De slaapkamers zijn ’s nachts nu rond de 18 graden en Nilo draagt een dun katoenen pyjamaatje met deze mediumdikke slaapzak van Prénatal dus. Verder geen dekens of lakens over hem heem (werkt niet).

Waar slaapt jouw kindje in?

Vorige blog Volgende blog

Ook leuk om te lezen!

26 reacties

 • Reageer simpel, met een snufje liefde 6 februari 2016 om 06:07

  Hier hebben ze ook ingebakerd gelegen. Op de oude manier dus met inbakerdoeken. Het hielp heel goed. Daarna zijn ze overgestapt op een slaapzak.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Pseudokroep….een akelig iets.My Profile

 • Reageer Nicole 6 februari 2016 om 06:55

  Hier nooit ingebakerd gelegen, maar wel vanaf het begin bijna in een slaapzakje.
  Daar willen we nu vanaf aangezien ze er bijna niet meer in past en veel groteren zijn er niet. Dus zijn al aan het oefenen met een dun dekbedje over de slaapzak heen haha..
  Nicole onlangs geplaatst…De schrik zit erin: operatie aan de keelamandelenMy Profile

 • Reageer Marion 6 februari 2016 om 07:40

  Fijn dat het om deze manier goed gewerkt heeft voor Nilo. Ik weet nog dat er ooit eens zo’n ophef was over het inbakeren, terwijl uit medisch onderzoek blijkt dat het echt niet schadelijk is voor een kind. Het geeft zelfs een veilig en vertrouwd gevoel als ze nog heel klein zijn. Dat slaapzakje is wel heel erg schattig trouwens. Lekker ding is het, die Nilo. X
  Marion onlangs geplaatst…Huidkanker is ook kankerMy Profile

 • Reageer Dorien 6 februari 2016 om 07:53

  Zoë heeft ook vanaf de 3e dag ingebakerd gelegen en dat is altijd perfect gegaan. Ze slaapt nu nog steeds heel goed. Of dat daardoor komt, geen idee. Bij ons was het een succes!
  Dorien onlangs geplaatst…TIPS OM MEER WATER TE GAAN DRINKENMy Profile

 • Reageer Kim 6 februari 2016 om 07:56

  Wij hebben ook de puckababy piep gebruikt, wat sliep ons meisje er heerlijk in. Toen die te klein werd overgegaan op een gewone slaapzak ( zag ik best tegenop) maar ging eigelijk gelijk goed. En nu slaapt ons meisje van 19 maanden in haar peuterbedje met gewone slaapzak.

 • Reageer Channa 6 februari 2016 om 08:06

  Goed om te lezen en wellicht ook heel handig voor andere moeders die met dezelfde situatie te maken hebben. Hier hebben beide kinderen altijd zonder problemen in een slaapzak geslapen.
  Channa onlangs geplaatst…9x Hoe je huishouden beter organiseren!My Profile

 • Reageer Charlotte 6 februari 2016 om 08:17

  Onze dochter heeft 1x in een puckababy geslapen maar dat vonden we beiden niks. Daarna sliep ze in een slaapzak en nu ligt ze sinds kort in een groot bed met gewoon een pyjama onder een dekbed.
  Charlotte onlangs geplaatst…De Charlotte van 10 jaar geleden…My Profile

 • Reageer Mathiske's mama blog 6 februari 2016 om 08:55

  Wat een lekker kindje! Hier slaapt ze in een romper met lange mauwen in een medium dikke slaapzak onder een laken en dekentje. Ik had van de week een dunnere slaapzak toen werd ze steeds wakker..

 • Reageer Milou 6 februari 2016 om 09:05

  Interessant om te lezen. Wie weet heb ik deze tips nog nodig in de toekomst! Zo lief die foto van Nilo als ‘ie net wakker is <3
  Milou onlangs geplaatst…Waarom dagelijks bloggen zo leuk isMy Profile

 • Reageer Malou 6 februari 2016 om 09:05

  Ik vond het inderdaad ook vooral in de zomer lastig wat ik Nomi aan moest doen. In de weken na haar geboorte hebben we wel eens geprobeerd om haar in te bakeren, maar bij ons was het geen succes. Nu heeft ze gewoon een slaapzak aan.
  Malou onlangs geplaatst…‘Zo’n moeder word ik echt niet hoor’My Profile

 • Reageer Nicole @ Everyday-Life.nl 6 februari 2016 om 09:29

  Ons zoontje slaapt in een pyjama met een slaapzak. Geen dekens of andere dingen in zijn ledikant, want ook hij gaat het hele bed door en maakt er toch een zootje van. En in het begin kwam hij heel vaak onder de deken terecht, dus die heb ik allemaal weggehaald.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Durf jij nog op vakantie? – Facts & figures over het zika-virusMy Profile

 • Reageer Saskia 6 februari 2016 om 10:13

  Dit artikel komt als geroepen. Mijn dochter is 8 mnd en slaapt ook nog in de puckababy. We hebben al zo vaak geprobeerd in een slaapzak met strak toedekken maar dat gaat gewoon niet. Toch eens proberen met een armpje los, hopelijk gaat dat hier ook werken 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…Shoplog kleding Sophia bij BrandkidsMy Profile

  • Reageer Manon 6 februari 2016 om 12:08

   Oh fijn om te horen! Ja, het was wel echt even wennen en doorzetten weet ik nog, maar hier werkte die kleine stapjes beter dan in een keer helemaal! Succes!

 • Reageer Leonie 6 februari 2016 om 10:42

  Fijn dat je de ervaringen deelt! Wie weet is ons kindje ook zo’n drukte maker in de nacht!
  En wat een super lieve foto’s!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: De eerste aangeschafte spulletjesMy Profile

 • Reageer PinkFairy 6 februari 2016 om 11:17

  Dit is wel handig! Mijn lieverd is nu 1,5 maand en slaapt ook in de Puckababy. Ideaal! En als we die wassen dan bakeren we hem in met grote hydrofiele luiers. Maar straks gaan we, denk ik, ook over naar zo’n slaapzak met mouwtjes, moet sowieso voor de KDV. Dus dit soort tips zijn welkom.
  PinkFairy onlangs geplaatst…Luxe beauty aanradersMy Profile

 • Reageer Jodi - liefthuis 6 februari 2016 om 12:03

  Wat heeft Nilo aan in zijn slaapzak? Wij hebben nogal een hete baby haha. Hij heeft het snel warm dus hij slaapt nu overdag in een zomerslaapzak en romper lange mouwen en snachts hetzelfde maar dan de winterslaapzak zonder mouwen.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Meneer Google, help me! Wat ik opzocht tijdens mijn zwangerschap…My Profile

  • Reageer Manon 6 februari 2016 om 12:07

   Een katoenen pyjama zonder romper ofzoiets eronder! En dunne sokjes

 • Reageer Inez 6 februari 2016 om 12:04

  Thank you Manon, dit artikel komt als geroepen!
  Ons kleine mannetje ligt ook nog ingebakerd maar we zijn nu wel op zo’n punt dat hij bijna omrolt dus ik was al aan het uitzoeken hoe het het beste kan..

 • Reageer Michelle 6 februari 2016 om 12:18

  Interessant artikel, hier had ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik ben benieuwd hoe het hier over een maand of drie zal zijn. Ik heb nog geen Puckababy aangeschaft, maar als hij straks inderdaad zo druk blijkt de zijn als de vk nu vermoedt wordt dat geen overbodige luxe denk ik.
  Michelle onlangs geplaatst…PLOG#15: DEN BOSCH, BABYKAMER & CARNAVALMy Profile

 • Reageer Lilian 6 februari 2016 om 13:09

  Wij hebben toen Jay nog heel klein was heb ik gebakerd met de Pacco doek. Deze vonden wij heel erg fijn. Hierna zijn we ook overgestapt op de trappelzak. Dit ging gelijk heel erg goed eigenlijk. Wij passen zijn kleding aan op wat hij voor trappelzak aan heeft, een met lange of korte mouwen. Het verschilt ook maar net per kind wat je je kindje aantrekt. De ene baby is warmer dan de andere! Wat een super schattige foto’s trouwens van Nilo, wat een heerlijk ventje.

 • Reageer Jessica 6 februari 2016 om 20:29

  Jou ervaring is heel fijn om te lezen. Ik denk dat mijn kindje later wel in een slaapzak gaan slapen, en inbakeren ligt er denk een beetje aan of hij/zij erom “vraagt”
  Jessica onlangs geplaatst…Inspiratie – Outfit #1My Profile

 • Reageer Madelaine 7 februari 2016 om 15:33

  Fijn artikel! Jasmin slaapt nu ook in een Puckababy en wil als ze groter is ook overstappen naar normale slaapzakjes.
  Madelaine onlangs geplaatst…Van 10 tot 1 tag.My Profile

 • Reageer Jolijn 7 februari 2016 om 21:15

  Eden (16mnd) slaapt in een katoenen pyjama, of die toffe van Feetje, zonder slaapzak en onder een dekbed. Ook Eden crosst het hele bed door s nachts,maar koud heeft hij het niet. Vinden wij het iets te koud, dan krijgt ie gewoon sokken aan. Toen hij kleiner was heeft hij wel in slaapzak gelegen met lakentje en deken, maar ik vond dit zo omslachtig en dubbel, dat we daar rond een jaar mee gestopt zijn. In zijn pyjama met een deken slaapt hij heerlijk! Of hij er ook daadwerkelijk onderblijft is maar altijd de vraag, maar tot dusver geen problemen!

 • Reageer Marije 8 februari 2016 om 07:21

  Ik heb ook een vier seizoenen slaapzak van Puckababy gekocht voor mijn kindje en ik denk dat ik de bakerzak ook nog ga kopen. Lijkt me heerlijk om te gebruiken als ik een onrustig kindje krijg. Bedankt voor de tips. Ik kan ze straks vast goed gebruiken!
  Marije onlangs geplaatst…Prénatal – ‘Home Sweet Home’ collectie van Sweet PetiteMy Profile

 • Reageer Eva 8 februari 2016 om 15:28

  Handig! Ben nu zwanger en heb de Puckababy piep al gekocht. Het ziet er misschien gek uit, maar het idee erachter spreekt me aan. Vroeg me al af hoe en wanneer je het af zou moeten bouwen, maar dat weet ik nu dankje 🙂

 • Reageer Eline 10 februari 2016 om 10:11

  Ons dochtertje (10wkn) slaapt sinds week 5 in een slaapzakje (H&M) en sindsdien slaapt ze veel rustiger. Eerst kroop ze in haar slaap omhoog en werd dus koud wakker.
  Ze draagt in haar slaapzak een pyjamaatje met daaronder een romper. En dat verschilt per keer of het lange of korte mouwen heeft.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge